Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Arhiva za kategoriju "Civilni sektor"

Kategorija: Civilni sektor

Foto: Udruga Carza održala niz radionica u okviru projekta “Aktivna slika”


Kreativne mlade aktivistice iz Udruge za kulturu i umjetnost Carza održale su niz uspješnih radionica u okviru projekta „Aktivna Slika“. Likovne tehnike, kulturna baština kroz teoriju i praksu i rekonstrukcija starih predmeta neke su od zanimljivih radionica koje je ova udruga provela.

Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje u budućim kreativnim susretima, javite se na vrijeme i rezervirajte svoje mjesto. Nećete požaliti! Kontakti su na kraju ovoga članka.

Likovne radionice

Kroz likovnu radionicu održane su vježbe iz crtanja uz stručno mentorstvo slikarske dizajnerice.

Ova radionica osmišljena je s ciljem poticanja kreativnosti kod djece te edukacije u likovnoj kulturi i osnovnim slikarskim tehnikama. Tako su se učili i osnovni likovni pojmovi i elementi, a cijeli proces uključivao je i praktični rad.

Eko etno, Izradi sam, obnova tkalačkog stana

Cure iz Carze organizirale su i Eko Etno predavanja na temu kulturne baštine našeg kraja nakon čega su osmislile i kreativno izražavanje na ovu zanimljivu temu.

Nisu tu stale. Kroz akciju “Izradi sam” podučavana je samostalna izrada i rekonstrukcija starih predmeta, a prikazana je i potpuna rekonstrukcija starog i oštećenog tkalačkog stana.

Radionice su imale i humanitarni karakter budući da je provedena i akcija šivanja maskica za lice koje su podijeljene građanima i članovima udruge.

Projekt „Aktivna Slika“ financirao je Grad Knin, a sve radionice su organizirane prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vezano uz Covid-19.

Prijavite se na nove radionice

Iz udruge pozivaju sve zainteresirane za buduće radionice da na vrijeme rezerviraju svoje mjesto jer je zbog situacije s koronavirusom broj sudionika ograničen.

Dodatne informacije možete pronaći na Facebook stranici udruge kao i na njihovom Instagram profilu.

E.mail adresa udruge je udrugacarza@gmail.com, kontakt telefon 0997432195, a poštanska adresa – Udruga za kulturu i umjetnost Carza, Dr. Franje Tuđmana 28, Knin.

I. Š.

NP Krka – Kako je sve počelo: Zaravan


Piše: Katia Župan, NP Krka

Geološko formiranje područja rijeke Krke započelo je sedimentacijom vapnenca a nastavilo se stvaranjem zaravni.

Zaravan rijeke Krke nastala je krajem pliocena i početkom pleistocena, dok se njezin kanjon usijecao u reljef u kasnom ledenom dobu. Ono što čovjek, dijeleći u eone i epohe, broji u milijunima godina za Zemlju je tek trenutak. U geomorfološkom smislu, u porječju rijeke Krke izdvajaju se tri dijela: planinsko područje na sjeveroistoku, u kojemu su duboko usječene doline pritoka rijeke Krke, polja u središnjem dijelu, s izraženom hidrografskom mrežom s brojnim izvorima, i Sjevernodalmatinska zaravan.

Kao i cijeli reljef rijeke Krke, i njezina zaravan poseban je oblik u kršu. Na njoj i pod njom nalazi se tvrdi vapnenac. Jednako je uravnjena, bez obzira na promjene u sastavu stijena, uzdižući se postupno prema planinskom dijelu. Ako pokušamo zamisliti područje rijeke Krke na prijelazu iz pliocena u pleistocen, kada se formirala zaravan, i kasnije u kasnom pleistocenu, kada se formirao njezin kanjon, trebamo imati na umu velike promjene u klimi i odnosu kopna i mora. Iz tadašnjih geoklimatskih prilika pojedini znanstvenici iščitavaju budućnost Zemlje i njezinih stanovnika.

Iz toga razdoblja potječu kosti južnoga slona iskopane 70-ih godina prošloga stoljeća u glinokopu Strmica, u malom mjestu sjeverno od Knina kroz koje protječe Krkin pritok Butišnica. Južni slon nije imao krzno a živio je u donjem-srednjem pleistocenu, prije 700 000 – 2 600 000 godina, kada je klima bila puno toplija nego danas. Nađene su i kosti gornjepliocenskog-donjepleistocenskog praslona i donjepleistocenskog toplodobnog nosoroga. Pronađeni su očnjak koji je pripadao Pantheri toscani, zvijeri sličnoj današnjem leopardu, i očnjak donjepleistocenskog medvjeda (Ursus etruscus). Nalaze je opisao prof. Mirko Malez, hrvatski geolog, speleolog i paleontolog, poznat kao pionir hrvatske speleoarheologije, a nama ih je protumačio Dražen Japundžić, voditelj Geološko-paleontološkog odjela Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja. Dio prikupljene građe čuva se u Zavodu za geologiju i paleontologiju kvartara pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Postoji nekoliko teorija o postanku zaravni. Fluvijalna teorija pretpostavlja postojanje velike, široke i spore rijeke u geološkoj prošlosti, kada je klima bila vlažnija a voda obilnija, koja je erodirala vapnenačke stijene inicijalnog reljefa. Nagnutost terena od zaleđa prema moru ide u prilog toj teoriji. Prema drugoj teoriji, koja se naziva abrazijskom, zaravan je nastala djelovanjem mora, koje se postepeno povlačilo. Postoji i fluvijalno-abrazijska teorija, koja povezuje prethodne dvije tumačeći postanak zaravni istodobnim djelovanjem mora i kopnenih tekućica. Korozivna teorija objašnjava zaravnjenje kraja oko Krke kompleksnom interakcijom erozije, ispiranja i korozije vapnenaca u toplim i vlažnim paleoklimatskim uvjetima koji su vladali prije tri milijuna godina. Znanstvenici i istraživači navode još i tektonsku teoriju, prema kojoj je zaravan nastala mjestimično različitim uzdizanjem i izvijanjem Zemljine kore a duž lomnih polja oblikovala su se polja i riječna dolina (kanjon).

Kao posljedica intenzivne kasnopleistocenske glacijacije, tektonski i litološki predisponiranim smjerovima u tu se zaravan usjekao kanjon rijeke Krke.

Srdačan pozdrav i ugodan vikend,

Danas i sutra radionica o suvremenom plesu


Danas u 18.00, u prostoru kluba A3 i udruge Atribut, sati započinje dvodnevna radionica o suvremenom plesu koju će voditi  plesna umjetnica i publicistkinja Iva Nerina Sibila. Osmišljena je  kako bi zainteresiranoj publici omogućila informativan i dinamičan susret s osnovnim pojmovima suvremenog plesa 20. i 21 stoljeća. Radionica je otvorena za sve zainteresirane za ples i umjetnost općenito, nevezano za njihovo postojeće ili nepostojeće plesno iskustvo, a dobna granica je 16 godina.

Puni naziv radionice je „Kako čitati suvremenu plesnu izvedbu“, a sastoji se od dvije teorijsko – praktične sesije u kojima će se kroz seriju video isječaka, diskusija i bilješki o viđenom proći kroz neke od najznačajnijih pojava i figura modernog i suvremenog plesa u Evropi i Americi.

“Tako ćemo se pozabaviti počecima 20-og stoljeća i zaviriti u berlinske i pariške plesne filmske arhive, krenuti od Umirućeg labuda Ane Pavlove prema Vještičjem plesu Mary Wigman, zatim razmotriti američku modernističku scenu i klasike plesa poput Marthe Graham i Merce Cunninghama. Europskim suvremenim plesom bavit ćemo se kroz belgijsku i britansku scenu 80-ih i 90-ih i utjecaj plesnog filma na širenje plesa izvan kazlišnih scena. Suvremene plesne i izvedbene prakse nezaobilazne su bez radova Xaviera Le Roya i Jeromea Bela”, pojasnila je voditeljica radionice.

Sutra plesna radionica u pokretu

Radionica će imati i praktični dio, a održat će se sutra (subota, 16.11.) od 10.30 do 13.30 u prostoru stare knjižnice, na adresi Petra Krešimira IV. 30.

“Praktični dio sastoji se od demonstracija plesnih tehnika i koreografskih strategija, uz zajednički pokušaj ulaska u tjelesnu i plesačku stranu onoga što gledamo. Za radionicu nije potrebno nikakvo plesno iskustvo, nego samo interes i znatiželja. Praktični dijelovi bit će prilagođeni i dostupni svakom/svakoj pojedincu/ki.”, poručili su organizatori.

Cilj radionice je približiti načine doživljavanja, razumijevanja i refleksije raznih plesnih stilova, u odnosu na vrijeme i mjesto na kojemu su nastali te ponuditi polaznicima alate za iščitavanje značenja, koreografskih namjera ili emotivnih poticaja.

Radionica je dio programa Razvoja publike Hrvatskog centra ITI i u Kninu je organizirana u suradnji s udrugom Atribut.

Iva Nerina Sibila plesna je umjetnica, edukatorica, organizatorica i publicistkinja. Trogodišnje obrazovanje u suvremenom plesu stječe u Engleskoj, na školi Northern School of Contemporary Dance u Leedsu. Od 1995. djeluje kontinuirano na hrvatskoj plesnoj sceni. U brojnim projektima radi na dostupnosti i vidljivosti plesnih sadržaja, istraživanju emancipacijskih potencijala plesne edukacije te pozicioniranju plesa u širem društvenom kontekstu.

Više informacija: OVDJE

Izvor: FB udruga Atribut

Eko udruga Krka: Započela provedba projekta “Natural born volunteer!”


Ekološka udruga Krka započela je s provedbom projekta “Natural born volunteer!” u okviru programa Europskih snaga solidarnosti financiranog od strane Agencije za mobilnost i programe Euopske unije. To je volonterski projekt u sklopu kojeg će dvoje mladih iz Portugala i Litve u udruzi volontirati slijedećih 8 mjeseci.

Volonteri će sudjelovati u brojnim aktivnostima udruge.

Sudjelovat će u svakodnevnom radu u uredu i pomagati zaposlenicima u raznim dnevnim uredskim poslovima. Vodit će raspored ureda, pomagati u organizaciji i provedbi različitih događanja te informirati građane o europskim fondovima, EU politici i programima.

Volonteri će raditi i na društvenim mrežama, izradi bloga i izradi baze podataka, provoditi aktivnosti u Eko knjižnici igračaka, poticati ekološku i kulturnu svijest stanovništva, a posebno mladih i djece.

Na kraju, aktivno će sudjelovati u informativnim kampanjama.

Iz Eko udruge se zahvaljuju Udruzi mladih „Mladi u EU„ iz Šibenika na podršci prilikom prijave projekta te njegove provedbe.

I. Š.

Škole i udruge zajedno u razvijanju znanja i vještina učenika u području održivog razvoja


Tekst i foto: Ekološka udruga Krka Knin

Od 1. do 3. srpnja u Kninu je održan seminar namijenjen nastavnicima u okviru projekta „Znanje za održivo djelovanje“. Radi se o dvogodišnjem projektu koji se provodi u okviru natječaja Švicarsko-hrvatskog programa suradnje u području “Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije”. Projektom će se uložiti 1.286.647,72 kuna, od čega je 90 % financirano iz Švicarsko hrvatskog programa suradnje, a ostali dio financirat će Ured za udruge Vlade RH te partneri u projektu. Nositelj projekta je udruga Zelena Istra iz Pule, a partneri su Ekološka udruga Krka Knin i Centar za mirovne studije iz Zagreba te partnerske škole iz Pule: OŠ Monte Zaro, OŠ Šijana, OŠ Kaštanjer, Gimnazija i partnerske škole iz Knina: OŠ Domovinske zahvalnosti i SŠ Lovre Montija. Program također sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Ekološka udruga „Krka“ Knin je domaćin ovog prvog seminara. Slijedeći seminare održat će se u Puli kod domaćina Zelene istre početkom rujna ove godine.
Kroz ovaj projekt partnerska organizacija Centar za mirovne studije razvila je kurikulum edukacije nastavnika u suradnji sa dr.sc. Draženom Šimlešom, stručnjakom u ovom području, te praktičarima iz Zelene Istre. Na osnovu tog kurikuluma sada se provodi seminar za nastavnice partnerskih škola, a isti takav održat će se na jesen i za zainteresirane nastavnike/ce iz cijele RH, posebno onih gradova i županija koje prepoznaju važnost ovih sadržaja za svoju djecu i mlade. Odabrane škole prepoznale su važnost ovog područja obrazovanja odnosno izgradnju kompetencija učenika/ca za odgovorno ponašanje u društvu. Time pokazuju kako je škola ne samo ključan akter u osposobljavanju mladih za život već i aktivno doprinose razvoju zajednica. Projektne aktivnosti bit će na početku školske godine predstavljene i roditeljima.
Zajednički nam je cilj osposobiti nastavnike i učenike osnovnih i srednjih škola znanjima i vještinama u području održivog razvoja te povećati razumijevanje uloge vlastitog djelovanja u zajednici. Cilj nam je da učenici osnovnih i srednjih škola aktivno sudjeluju u oblikovanju sadašnjosti i budućnosti te da razvijemo njihovo razumijevanje pojma održivi razvoj, odgovornost za njegovu primjenu u svojoj zajednici, spremnost na dijalog sa zainteresiranim akterima u zajednici. Da je takva vrsta angažmana mladih nužna i moguća i da može biti katalizator promjena govori nam primjer mlade klimatske aktivistice Grete Thunberg (“We must hold the older generation accountable, we need to get angry and than we have to transform our anger into action.”)
O obrazovanju za održivi razvoj : ono je široko i obuhvatno – obrazovanje nužno za sadašnjost i budućnost, sastoji se od povezanosti društvene, ekonomske i ekološke sfere te je najprihvaćeniji obrazovni koncept današnjice i prati UN-ove ciljeve održivog razvoja. Posebna vrijednost ovog projekta je suradnja škola i udruga – razmjena znanja i iskustava između nastavnika i članova udruga te povezivanje i suradnja u zajednici; također olakšavanje provođenja projekata i aktivnosti učenika u zajednici, spoj praktičnog i teorijskog u područjima ključnim za opstanak ljudi na Zemlji te pravedniji, bolji svijet; stvaranje prilike za učenike/ce da steknu vještine te primijenjeno i životno znanje.
Stajališta izražena u ovom priopćenju za medije isključiva su odgovornost Udruge Zelena Istra i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Otvorene prijave za projekt “Čitamo za djecu”


Piše: Spomenka Martić, udruga Porta

Obrazovno-kulturna Udruga „Porta“ iz Knina u partnerstvu s Narodnom knjižnicom Knin započinje provedbu projekta „Čitamo za djecu“ od 1. ožujka ove godine. Projekt se provodi već drugu godinu za redom i financira ga Ministarstvo kulture kroz program javnih potreba u kulturi za 2019. godinu.

Ciljevi projekta su poticanje čitanja i kreiranje publike u kulturi kroz primjenu suvremenih metoda filozofije s djecom i metoda razvoja kreativnog potencijala. Projekt je namijenjen djeci od 5 do 13 godina i u tom cilju će se formirati tri skupine korisnika i to: 1. skupina – djeca predškolske dobi (od 5 do 7 godina), 2. skupina – djeca mlađe osnovnoškolske dobi (od 7 do 10 godina) i 3. skupina – djeca starije osnovnoškolske dobi (od 10 do 13 godina).

Na projektu će sudjelovati i volonteri Volonterskog centra Iskra iz Udruge ZvoniMir, koja je prvu godinu i bila nositelj projekta.

Vrijeme trajanja projekta je od 1. ožujka do 1. rujna 2019. godine kroz radionice dva puta mjesečno po skupini.

Sudjelovanje djece je besplatno, a broj djece po skupini ograničen.
Prijave su otvorene do 17. ožujka 2019. godine, a moguće se prijaviti pozivom na broj telefona 095/754-0328, u prostorijama Udruge Porta u ul. Gojka Šuška 5 u Kninu ili kod djelatnika/ica Narodne knjižnice Knin, Krešimirova 20 u radno vrijeme ustanove.

Žuti kombi sreće za male i malo veće; Priključite se akciji!


Udruga osoba s invaliditetom Sveti Bartolomej u suradnji s Gradom Kninom pokreće humanitarnu akciju “Žuti kombi sreće, za male i malo veće” s ciljem prikupljanja sredstava za kupnju novog kombi vozila potrebnog za prijevoz djece i mladih na svakodnevne terapije u Poludnevnom boravku Udruge.

Naime, djeca se svakodnevno prevoze s područja cijele Šibensko – kninske županije, što je ostavilo traga na trenutnom vozilu do mjere da je nepouzdano i općenito u lošem stanju. S nepouzdanim vozilom je iznimno teško osigurati svakodnevnu terapiju za svu djecu kojoj je potrebna.

Cilj akcije je nabava kombi vozila za prijevoz djece i mladih s teškoćama u razvoju.

Račun na koji možete uplatiti donaciju:

Udruga osoba s invaliditetom „Sveti Bartolomej“ Knin

IBAN: HR54 2407 0001 1005 7291 5, OTP banka

Model i poziv na broj odobrenja: HR00 19-01-013

OIB: 36106556146 MB:01483641

MB: 01483641

Izvor: uosisb-knin.hr

Udruga ZvoniMir provodi kampanju programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“


Piše: Renata Madžar, udruga ZvoniMir

Započinje Nacionalna kampanja programa pod nazivom „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ kojeg financira Ministarstvo pravosuđa u razdoblju  od 1- do 5. listopada ove godine. U kampanju je uključeno svih 10 partnerskih organizacija civilnog društva koje, kao nositeljica programa, predvodi Ženska soba – Centar za seksualna prava.

Udruga ZvoniMir će u svojoj Šibensko – kninskoj županiji provesti slijedeće aktivnosti:

– Okrugli stol na temu „Nacionalna i županijska mreža zaštite prava žrtava i svjedoka kaznenih djela“ koji će se održati 2. listopada u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ Šibenik sa početkom u 13 sati;

– Javna akcija 4. listopada u vremenu od 9 do 12 sati na Veleučilištu Marko Marulić u Kninu;

– Javna akcija 5. listopada u vremenu od 9 do 12 sati na Veleučilištu u Šibeniku;

– U razdoblju nacionalne kampanje emitirat će se radio jingl o podršci žrtvama i svjedocima na najslušanijim radio postajama u RH (Narodni, Antena, Yammat itd.)., a u Šibensko-kninskoj županiji na Radio Šibeniku, Radio Kninu i Radio Drnišu.

Podržimo zajednicu bez nasilja i diskriminacije!

Traži se voditelj Kluba za mlade; Traže se i volonteri i upisuju se korisnici


Piše: Nadana Jelić

KLUB ZA MLADE „Come in and find out…“

Udruga za obrazovanje i znanost „SCIENTIA POPULO“  traži Voditelja kluba za mlade „SCIENTIA POPULO“, studenta ili studenticu na studentski ugovor.

Program kluba za mlade „Scientia populo“ za 2018.

Neformalno obrazovanje:
1. UČENJE STRANIH JEZIKA: NJEMAČKI, ENGLESKI, TALIJANSKI (početni, napredni i poslovni tečajevi). Tečajevi počinju sredinom rujna.

2. IT- OBUKE (početni i napredni tečajevi, grafički dizajn). Edukacije počinje početkom listopada.

Radionice:
1. Kreativna radionica (izrada unikatnog nakita od papira; Qilling tehnika)-

2. Umjetničke radionica (Foto radionica, Dizajn).

3. Edukacijske (Pripreme za državnu maturu; matematika, hrvatski, kemija, fizika, engleski).

Upisi su u tijeku!!! Možete se prijaviti na FB stranici Klub za mlade „Scientia populo“ Knin ili na telefon: 092 274 23 84 od 10-19 sati od ponedjeljka do petka

Tražimo VOLONTERE koji će osnažiti naš tim i pomoći nam da ostvarimo naše snove!

Foto: Mladi sudionici ovogodišnje foto radionice Scientie populo

Scientia populo kreće s Klubom za mlade


Piše: Nadana Jelić

Klub za mlade Scientia populo

Pod općim ciljem povećavanja socijalne uključenosti mladih udruga „Scientia populo“ u partnerstvu s jedinicama lokalne samouprave Knin i Biskupija, te udrugom roditelja „Korak po korak“ razvila je projekt otvaranja kluba za mlade kako bi se potaknulo kvalitetno provođenje slobodnog vremena mladih od 15 do 29 godina.

Uz potporu stručnjaka koji rade s mladima projektne aktivnosti će se provoditi kako bi se unaprijedile socijalne vještine i kompetencije na tržištu rada, a tako i socijalna uključenost mladih.

Postoji velika potreba za aktivnijim i kreativnijim provođenjem slobodnog vremena, ali i nedostatak osnovnih preduvjeta: osiguranog prostora gdje bi se mladi mogli organizirati odnosno samoorganizirati i uz odgovarajuću potrebu kreirati sadržaje koji bi bili usmjereni na njihov angažman u društvu i razvoju zajednice, na učenje i/ili usavršavanje znanja i vještina koje im mogu olakšati zapošljavanje, kreiranje vlastitog posla od kuće, pokretanje malog biznisa.

Navedeni problemi zahtijevaju veliku angažiranost dionika na lokalnoj razini i osmišljavanje sustava potpore mladima kako bi se smanjio broj mladih u riziku od socijalne isključenosti i kako bi se unaprijedio sustav preventive mladih u rizičnom ponašanju.

U okviru ovog projekta organizacija civilnog društva Scientia populo u partnerstvu s jedinicama lokalne samouprave osnovat će klub za mlade u Kninu, a program i sadržaje kluba za mlade koristit će i mladi susjednih projektnih općina. U Kninu i okolnim općinama ne postoji udruga mladih već nekoliko udruga koje rade s mladima i za mlade ali na specifičnim područjima poput ekologije, sporta i alternativne kulture.

Izravni korisnici projektnih aktivnosti su mlade osobe od 15 do 29 godina. Planirno je uključiti najmanje 120 mladih osoba kao izravnih korisnika projekta (korisnici programa kluba za mlade, polaznici programa neformalnog obrazovanja – tečajevi stranih jezika, IT obuke – programerske, dizajn, marketing, menadžment, projektne, administrativne, financijske).

Identifikacija korisnika provodit će se kroz promociju projekta među učenicima srednjih škola u Kninu, studentima Veleučilišta u Kninu, nezaposlenim mladim osobama, te svim ostalim potencijalnim korisnicima projekta iz gore navedene dobne skupine.

Što se tiče druge ciljane skupine, a to su stručnjaci koji rade s mladima, projektom je predviđeno da se uključe u provedbu već kod izrade programa rada kluba mladih, a kasnije tijekom edukacija koje će doprinositi jačanju znanja i vještina voditelja aktivnosti u klubu mladih. Planirano je da najmanje 5 stručnjaka koji rade s mladima bude uključeno u projekt na plaćenoj ili volonterskoj osnovi.

O udruzi Scientia populo

Udruga za znanost „Scientia populo“ Knin (u daljem tekstu “S(p)”) osnovana je 22. kolovoza 2014. godine kao Udruga koja se bavi problemom nedovoljnog obrazovanja kao i negativnog stava prema obrazovanju i znanosti u svim dobnim skupinama. Udruga djeluje od 1. listopada 2014. i od tada provodi neformalne programe obrazovanja iz njemačkog jezika za predškolski i školski uzrast, studente i odrasle.

Od studenog 2014. godine “S(p)” provodi i program pomoć u učenju u vidu dodatne poduke za učenike i studente kao i učenje u grupama djece istih interesa dodatne su aktivnosti koje je udruga razvila prateći i analizirajući potrebe mladih u Kninu. Provodi Malu školu njemačkog jezika za polaznike od 4 do 7 godina pod nazivom „Magische Kiste“ . Tečajevi njemačkog jezika organiziraju se za studente i odrasle u grupama od 7 do 10 polaznika.

U učenju i savladavanju školskog gradiva pomažu im volonteri ili stariji sudionici projekta. Učenje u grupama konceptirano je tako da se članovi grupe podržavaju u učenju i zajedno rješavaju probleme. Tijekom 2017 godine program pomoći u učenju proširen na susjednu Općinu Biskupija, a namjera je programe provoditi i u drugim susjednim općinama.

Tijekom proteklih godina suradnici angažirani na provedbi projekata u udruzi unaprijedili su znanja i vještine organiziranja obuka i edukacija, komunikacijske i prezentacijske vještine te upravljanje projektom. Veliki izazov u nadolazećem razdoblju je izrada sistematizacije radnih mjesta kako bi se definirala potrebna količina i profil zaposlenika, volontera i suradnika te utvrditi potreba za daljnjim zapošljavanjem i povećanjem ukupnog broja stalno zaposlenih.

S obzirom da Udruge „S(p)“ Knin već ima spontano uključen znatan broj volontera u provedbu svojih aktivnosti trenutno je u izradi ima potrebu plan uključivanja građana/ki kao i sustav motiviranja, nagrađivanja i razvoja zaposlenika i volontera.

Bravo! Ministarstvo rada i Ekološka udruga Krka potpisali ugovor za projekt vrijedan 1,7 milijuna kuna


U ime Ministarstva rada i mirovinskoga sustava državna tajnica Katarina Ivanković Knežević uručila je u Kninu novi ugovor za program zapošljavanja žena „Zaželi“ ukupne vrijednosti 1.676.076,92 kuna.

Riječ je o projektu „Pomozimo danas za bolje sutra“ Ekološke udruge Krka u okviru kojeg će se zaposliti pet žena na aktivnostima pružanja podrške za 25 starijih osoba i osoba u potrebi.

Tekst i foto: Ministarstvo rada i mirovinskog sustava

Grad objavio javni poziv za udruge civilnog društva


Grad Knin je objavio javni poziv za financiranje programa i projekata javnih potreba udruga civilnog društva za 2018. godinu, a na raspolaganju će biti 300 tisuća kuna.

Potrebno je naglasiti da je ovo redovni godišnji javni poziv Grada i nije vezan za EU program.

Sredstva su namijenjena provedbi sljedećih programa/projekata:

– razvoja civilnog društva,

– razvoja demokracije,

– rada s osobama s invaliditetom,

– humanitarne djelatnosti,

– socijalne usluge,

– brige za stare i nemoćne,

– rada s djecom i mladima s teškoćama,

– prevencije bolesti ovisnosti,

– prava branitelja Domovinskog rata,

– zaštite zdravlja,

– zaštite prava,

– zaštite okoliša,

– borbe protiv nasilja u društvu,

– kvalitete življenja…

Evo i potrebnih dokumenata i obrazaca:

1-Javni-poziv-za-financiranje-udruga-civilnog-društva-1

2-Prijavnica-civilno-društvo

3-Upute-za-prijavitelje-civilno-društvo

KALENDAR-DOGADJANJA-2018-obrazac

I. Š.

Grad objavio javni poziv za udruge i ustanove u kulturi


Grad Knin je objavio Javni poziv za financiranje programa i projekata javnih potreba udruga i ustanova u kulturi za 2018. godinu, a na raspolaganju će biti 80 tisuća kuna.

Potrebno je naglasiti da je ovo redovni godišnji javni poziv Grada i nije vezan za EU program.

Sredstva su namijenjena provedbi sljedećih programa/projekata:

– kulturno-umjetnički amaterizam (glazba, folklor),
– glazba i glazbeno-scenska umjetnost, suvremeni ples i pokret,
– dramske umjetnosti i kazališni amaterizam,
– filmska djelatnost,
– zaštita i očuvanje nematerijalnih kulturnih dobara,
– književne manifestacije,
– knjižnična djelatnost,
– muzejsko-galerijske djelatnosti,
– likovne umjetnosti i dizajn,
– zaštita i očuvanje kulturnih dobara.

Evo i potrebnih dokumenata i obrazaca:

1-Javni-poziv-za-financiranje-udruga-kultura

2-Prijavnica-kultura

3-Upute-za-prijavitelje-kultura

KALENDAR-DOGADJANJA-2018-obrazac-1

Izvor: knin.hr

Eko udruga Krka organizira u Šibeniku prezentaciju o održivom turizmu i ekološkom poslovanju malih smještajnih jedinica


Ekološka udruga Krka organizira u Šibeniku javnu prezentaciju o održivom turizmu i ekološkom poslovanju malih smještajnih jedinica u Šibensko-kninskoj županiji.

Prezentacija će se održati u utorak u 17 sati u multimedijalnoj dvorani gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“.

Ekološka udruga Krka kao partner na projektu „Ozelenjavanje turističke ponude Dalmacije“ provela je istraživanje tržišta okolišno odgovornog poslovanja u malim turističkim objektima u Šibensko-kninskoj županiji.

Ovim istraživanjem potiču održivi razvoj Šibensko-kninske županije kao turističke destinacije i kvalitetu turističke ponude, u harmoniji s prirodom i lokanim zajednicama. Svi prikupljeni i obrađeni podaci predstavit će se na javnoj prezentaciji.

Nositelj projekta je Udruga Sunce iz Splita, a projekt financira Ministarstvo turizma Republike Hrvatske.

“Ako želite znati više o ”ozelenjivanju” poslovanja vašeg smještajnog objekta pridružite nam se na prezentaciji. Prijave za prezentaciju na mail: ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr ili telefon: 022 664-608″, poručili su iz Eko udruge u dopisu kojega je potpisao izvoditelj projekta Srećko Kmetič.

I. Š.

Ekološkoj udruzi odobrena provedba akcije “Opismeni – zazeleni”


Ekološkoj udruzi Krka odobrena je provedba građanske akcije „Opismeni – zazeleni“.

Akcija će se provoditi do 09. listopada 2017. godine i to zahvaljujući financijskoj podršci Zaklade „Kajo Dadić“ iz Splita u okviru Decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

– Provedbom akcije planiramo postaviti pet eko kućica za knjige na pet lokacija na području grada Knina i to ispred dječjeg vrtića Cvrčak, Ekološko-informativnog centra Krka, poludnevnog boravka UOSI Sv. Bartolomej, područne osnovne škole Golubić i na lokaciju zelene površine, opdnosno dječjeg parka u samom centru grada. Eko kućice će biti izrađene u potpunosti od drveta te obojane neotrovnim bojama – izvijestili su ekolozi.

Sve kućice će biti donirane ustanovama na čije lokacije su postavljene.

Također, u okviru Međunarodnog dana pismenosti, 8. rujna održat će se akcija „Opismeni – zazeleni“. U akciji koja će biti organizirana u Ekološko-informativnom centru prikupljat će se stare knjige. Svaki posjetitelj koji donese staru knjigu dobit će na poklon platnenu vrećicu.

Bit će tu i puno popratnih događaja poput kreativnih eko radionica na otvorenom za djecu i odrasle.

I. Š.

Izbornik