Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Arhiva za kategoriju "Civilni sektor"

Kategorija: Civilni sektor

Otvorene prijave za projekt “Čitamo za djecu”


Piše: Spomenka Martić, udruga Porta

Obrazovno-kulturna Udruga „Porta“ iz Knina u partnerstvu s Narodnom knjižnicom Knin započinje provedbu projekta „Čitamo za djecu“ od 1. ožujka ove godine. Projekt se provodi već drugu godinu za redom i financira ga Ministarstvo kulture kroz program javnih potreba u kulturi za 2019. godinu.

Ciljevi projekta su poticanje čitanja i kreiranje publike u kulturi kroz primjenu suvremenih metoda filozofije s djecom i metoda razvoja kreativnog potencijala. Projekt je namijenjen djeci od 5 do 13 godina i u tom cilju će se formirati tri skupine korisnika i to: 1. skupina – djeca predškolske dobi (od 5 do 7 godina), 2. skupina – djeca mlađe osnovnoškolske dobi (od 7 do 10 godina) i 3. skupina – djeca starije osnovnoškolske dobi (od 10 do 13 godina).

Na projektu će sudjelovati i volonteri Volonterskog centra Iskra iz Udruge ZvoniMir, koja je prvu godinu i bila nositelj projekta.

Vrijeme trajanja projekta je od 1. ožujka do 1. rujna 2019. godine kroz radionice dva puta mjesečno po skupini.

Sudjelovanje djece je besplatno, a broj djece po skupini ograničen.
Prijave su otvorene do 17. ožujka 2019. godine, a moguće se prijaviti pozivom na broj telefona 095/754-0328, u prostorijama Udruge Porta u ul. Gojka Šuška 5 u Kninu ili kod djelatnika/ica Narodne knjižnice Knin, Krešimirova 20 u radno vrijeme ustanove.

Žuti kombi sreće za male i malo veće; Priključite se akciji!


Udruga osoba s invaliditetom Sveti Bartolomej u suradnji s Gradom Kninom pokreće humanitarnu akciju “Žuti kombi sreće, za male i malo veće” s ciljem prikupljanja sredstava za kupnju novog kombi vozila potrebnog za prijevoz djece i mladih na svakodnevne terapije u Poludnevnom boravku Udruge.

Naime, djeca se svakodnevno prevoze s područja cijele Šibensko – kninske županije, što je ostavilo traga na trenutnom vozilu do mjere da je nepouzdano i općenito u lošem stanju. S nepouzdanim vozilom je iznimno teško osigurati svakodnevnu terapiju za svu djecu kojoj je potrebna.

Cilj akcije je nabava kombi vozila za prijevoz djece i mladih s teškoćama u razvoju.

Račun na koji možete uplatiti donaciju:

Udruga osoba s invaliditetom „Sveti Bartolomej“ Knin

IBAN: HR54 2407 0001 1005 7291 5, OTP banka

Model i poziv na broj odobrenja: HR00 19-01-013

OIB: 36106556146 MB:01483641

MB: 01483641

Izvor: uosisb-knin.hr

Udruga ZvoniMir provodi kampanju programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“


Piše: Renata Madžar, udruga ZvoniMir

Započinje Nacionalna kampanja programa pod nazivom „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ kojeg financira Ministarstvo pravosuđa u razdoblju  od 1- do 5. listopada ove godine. U kampanju je uključeno svih 10 partnerskih organizacija civilnog društva koje, kao nositeljica programa, predvodi Ženska soba – Centar za seksualna prava.

Udruga ZvoniMir će u svojoj Šibensko – kninskoj županiji provesti slijedeće aktivnosti:

– Okrugli stol na temu „Nacionalna i županijska mreža zaštite prava žrtava i svjedoka kaznenih djela“ koji će se održati 2. listopada u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ Šibenik sa početkom u 13 sati;

– Javna akcija 4. listopada u vremenu od 9 do 12 sati na Veleučilištu Marko Marulić u Kninu;

– Javna akcija 5. listopada u vremenu od 9 do 12 sati na Veleučilištu u Šibeniku;

– U razdoblju nacionalne kampanje emitirat će se radio jingl o podršci žrtvama i svjedocima na najslušanijim radio postajama u RH (Narodni, Antena, Yammat itd.)., a u Šibensko-kninskoj županiji na Radio Šibeniku, Radio Kninu i Radio Drnišu.

Podržimo zajednicu bez nasilja i diskriminacije!

Bravo! Ministarstvo rada i Ekološka udruga Krka potpisali ugovor za projekt vrijedan 1,7 milijuna kuna


U ime Ministarstva rada i mirovinskoga sustava državna tajnica Katarina Ivanković Knežević uručila je u Kninu novi ugovor za program zapošljavanja žena „Zaželi“ ukupne vrijednosti 1.676.076,92 kuna.

Riječ je o projektu „Pomozimo danas za bolje sutra“ Ekološke udruge Krka u okviru kojeg će se zaposliti pet žena na aktivnostima pružanja podrške za 25 starijih osoba i osoba u potrebi.

Tekst i foto: Ministarstvo rada i mirovinskog sustava

Grad objavio javni poziv za udruge civilnog društva


Grad Knin je objavio javni poziv za financiranje programa i projekata javnih potreba udruga civilnog društva za 2018. godinu, a na raspolaganju će biti 300 tisuća kuna.

Potrebno je naglasiti da je ovo redovni godišnji javni poziv Grada i nije vezan za EU program.

Sredstva su namijenjena provedbi sljedećih programa/projekata:

– razvoja civilnog društva,

– razvoja demokracije,

– rada s osobama s invaliditetom,

– humanitarne djelatnosti,

– socijalne usluge,

– brige za stare i nemoćne,

– rada s djecom i mladima s teškoćama,

– prevencije bolesti ovisnosti,

– prava branitelja Domovinskog rata,

– zaštite zdravlja,

– zaštite prava,

– zaštite okoliša,

– borbe protiv nasilja u društvu,

– kvalitete življenja…

Evo i potrebnih dokumenata i obrazaca:

1-Javni-poziv-za-financiranje-udruga-civilnog-društva-1

2-Prijavnica-civilno-društvo

3-Upute-za-prijavitelje-civilno-društvo

KALENDAR-DOGADJANJA-2018-obrazac

I. Š.

Grad objavio javni poziv za udruge i ustanove u kulturi


Grad Knin je objavio Javni poziv za financiranje programa i projekata javnih potreba udruga i ustanova u kulturi za 2018. godinu, a na raspolaganju će biti 80 tisuća kuna.

Potrebno je naglasiti da je ovo redovni godišnji javni poziv Grada i nije vezan za EU program.

Sredstva su namijenjena provedbi sljedećih programa/projekata:

– kulturno-umjetnički amaterizam (glazba, folklor),
– glazba i glazbeno-scenska umjetnost, suvremeni ples i pokret,
– dramske umjetnosti i kazališni amaterizam,
– filmska djelatnost,
– zaštita i očuvanje nematerijalnih kulturnih dobara,
– književne manifestacije,
– knjižnična djelatnost,
– muzejsko-galerijske djelatnosti,
– likovne umjetnosti i dizajn,
– zaštita i očuvanje kulturnih dobara.

Evo i potrebnih dokumenata i obrazaca:

1-Javni-poziv-za-financiranje-udruga-kultura

2-Prijavnica-kultura

3-Upute-za-prijavitelje-kultura

KALENDAR-DOGADJANJA-2018-obrazac-1

Izvor: knin.hr

Eko udruga Krka organizira u Šibeniku prezentaciju o održivom turizmu i ekološkom poslovanju malih smještajnih jedinica


Ekološka udruga Krka organizira u Šibeniku javnu prezentaciju o održivom turizmu i ekološkom poslovanju malih smještajnih jedinica u Šibensko-kninskoj županiji.

Prezentacija će se održati u utorak u 17 sati u multimedijalnoj dvorani gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“.

Ekološka udruga Krka kao partner na projektu „Ozelenjavanje turističke ponude Dalmacije“ provela je istraživanje tržišta okolišno odgovornog poslovanja u malim turističkim objektima u Šibensko-kninskoj županiji.

Ovim istraživanjem potiču održivi razvoj Šibensko-kninske županije kao turističke destinacije i kvalitetu turističke ponude, u harmoniji s prirodom i lokanim zajednicama. Svi prikupljeni i obrađeni podaci predstavit će se na javnoj prezentaciji.

Nositelj projekta je Udruga Sunce iz Splita, a projekt financira Ministarstvo turizma Republike Hrvatske.

“Ako želite znati više o ”ozelenjivanju” poslovanja vašeg smještajnog objekta pridružite nam se na prezentaciji. Prijave za prezentaciju na mail: ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr ili telefon: 022 664-608″, poručili su iz Eko udruge u dopisu kojega je potpisao izvoditelj projekta Srećko Kmetič.

I. Š.

Ekološkoj udruzi odobrena provedba akcije “Opismeni – zazeleni”


Ekološkoj udruzi Krka odobrena je provedba građanske akcije „Opismeni – zazeleni“.

Akcija će se provoditi do 09. listopada 2017. godine i to zahvaljujući financijskoj podršci Zaklade „Kajo Dadić“ iz Splita u okviru Decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

– Provedbom akcije planiramo postaviti pet eko kućica za knjige na pet lokacija na području grada Knina i to ispred dječjeg vrtića Cvrčak, Ekološko-informativnog centra Krka, poludnevnog boravka UOSI Sv. Bartolomej, područne osnovne škole Golubić i na lokaciju zelene površine, opdnosno dječjeg parka u samom centru grada. Eko kućice će biti izrađene u potpunosti od drveta te obojane neotrovnim bojama – izvijestili su ekolozi.

Sve kućice će biti donirane ustanovama na čije lokacije su postavljene.

Također, u okviru Međunarodnog dana pismenosti, 8. rujna održat će se akcija „Opismeni – zazeleni“. U akciji koja će biti organizirana u Ekološko-informativnom centru prikupljat će se stare knjige. Svaki posjetitelj koji donese staru knjigu dobit će na poklon platnenu vrećicu.

Bit će tu i puno popratnih događaja poput kreativnih eko radionica na otvorenom za djecu i odrasle.

I. Š.

Udruga “Sveti Bartolomej” kreće u društveno poduzetništvo


Kninska udruga osoba s invaliditetom sv. Bartolomej pokrenula je tri nova projekta: “Razvoj društvenog poduzetništva Bartolomej”, “Zajedno u život – Pružanje usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom” i projekt “Za bolji život – Pružanje usluge videćeg pratitelja osobi s oštećenjem vida”, izvijestio je HRT Centar Knin.

Projekte je jučer u prostorijama udruge predstavio njen direktor, ujedno i voditelj projekta Vlado Arežina. On je naglasio kako je osnovni cilj projekta Bartolomej osnivanje društvenog poduzeća koje će biti temelj za zapošljavanje osoba s teškoćama u razvoju koje izlaze iz Poludnevnog boravka u kojem borave na rehabilitaciji.

Projekt Bartolomej je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Njegova ukupna vrijednost je gotovo 500 tisuća kuna, od čega su 89 posto bespovratna sredstva Europske unije. Elementi projekta su: opremanje i adaptacija prostora, obrazovanje ciljane skupine, istraživanje tržišta, promidžbu i upravljanje projektima i administracijom. Direktor Arežina najavljuje koja su područja poslovanja: izrada suvenira od pečenog stakla i gline; sadnja ljekovitog bilja i cvijeća te tampon tisak. Nositelj projekta je udruga Bartolomej, a partner je Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

Projekt pružanja usluge osobne asistencije obuhvaća 19 korisnika.

Treći projekt udruge koji je jučer udruga sv. Bartolomej predstavila naslovljen je: “Za bolji život – Pružanje usluge videćeg pratitelja osobi sa oštećenjem vida”, u kojoj sudjeluje jedna osoba i njen asistent. Projekt je vrijedan 230 tisuća kuna i provodi se dvije godine.

Izvor: HRT Centar Knin

Foto: Sajam udruga na trgu


Na glavnom kninskom trgu danas je održan Sajam udruga kojeg su organizirali Vijeće udruga grada Knina i udruga ZvoniMir i to kao doprinos manifestaciji “Dani otvorenih vrata udruga” koju već tradicionalno organizira Ured za udruge Vlade RH.

Udruge iz Knina i Drniša predstavile su svoje društveno korisne projekte i programe, ali i mogućnosti uključivanja građana u volonterske programe.

Autorska prava su vlasništvo portala Huknet

U protekloj godini 132 prijave na Zeleni telefon za našu županiju; U Hrvatskoj 2562 prijave


Ekološka udruga Krka zaprimila je i obradila preko Zelenog telefona za područje Šibensko-kninske Županije u protekloj godini ukupno 132 prijave.

Slučajevi su obrađivani po mjesecima tako da se dio slučajeva (i prijava na njih) često ponavljaju. Neki slučajevi su riješeni dok su neki vrlo blizu rješavanja, a za neke još nema povratnih informacija.

Najveći broj prijava se odnosio, kao i prethodnih godina, na ilegalne deponije smeća i onečišćenje voda. Uglavnom su riješeni slučajevi olupina te slučajevi oko registracije i sanacije ilegalnih deponija otpada.

Najzastupljenije kategorije su „otpad“ i „vode“. Najviše se prijava odnosi na slučaj zagađenja rijeka Krke.

Ljudi uglavnom žele ostati anonimni. Suradnja s nadležnim službama ocijenjena je ocjenom 4 na skali od 1 do 5. Razlog je bolja koordiniranosti u rješavanju slučajeva. Primjer su olupine automobila koje su bile na javnim površinama te su komunalni redari pisali opomene pa je 15-ak olupina u vrlo brzom roku uklonjeno.

Povećao se broj prijava iz drugih gradova i općina iz Šibensko-kninske Županije, a udruga Krka početkom 2017. godine planira otvoriti podružnicu udruge u Šibeniku, te će prva aktivnost biti dežurstva na Zelenom telefonu.

Što se tiče cijele Hrvatske u 2016. godini su ukupno zaprimljene 2562 prijave od kojih se najviše, čak 36 posto, odnosi na kategoriju “otpad”.

Autorska prava su vlasništvo portala Huknet

Preuzmite brošuru “Možeš i ti!: Samostalni i aktivni građani u zaštiti okoliša”


mozes-i-tiUdruge Eko Zadar, Zeleni Osijek i Zelena Istra uz partnerstvo još šest udruga među kojima je i kninska Ekološka udruga Krka objavili su brošuru “Možeš i ti!: Samostalni i aktivni građani u zaštiti okoliša” koju u cjelosti možete pogledati i preuzeti OVDJE

– Publikacija nudi 20 rješenja za 20 okolišnih problema i nadamo se da će potaknuti građane da otvoreno i javno govore o problemima koji se tiču svih nas i postanu odgovorni građani i članovi naše lokalne, ujedno i globalne zajednice – kaže se u uvodu brošure.

Ova publikacija nastala je u okviru projekta “Partnerstva za okoliš: Razvoj kapaciteta u zaštiti okoliša javnog i civilnog sektora u Hrvatskoj kroz primjenu servisa Zelenog telefona” kojeg financira Europska unija, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Autorska prava su vlasništvo portala Huknet

Priznanje Ministarstva okoliša Ekološkoj udruzi Krka za Eko knjižnicu igračaka


Ministarstvo zaštite okoliša i prirode donijelo je odluku o dodjeli priznanja Ekološkoj udruzi Krka iz Knina za projekt Eko knjižnice igračaka.

Priznanje je dodijeljeno u kategoriji doprinosa udruga na promicanju i unapređenju zaštite okoliša i održivog razvoja – za uspješnu realizaciju, inovativnost i održivost projekata udruga civilnog društva kojima se promiče i unapređuje zaštita okoliša i energetska učinkovitosti.

Čestitamo kninskim ekolozima.

Autorska prava su vlasništvo portala Huknet

Započinju upisi djece u Eko radionice


Ekološka udruga Krka započinje sa upisima djece u dobi od 5 do 10 godina u Eko radionice.

Kninski ekolozi su otkrili da će se “radionice održavati na najljepšem mjestu na svijetu, u Eko knjižnici igračaka”.

Eko knjižnica igračaka nalazi se na adresi Tvrkova 3,  a upisi će se obavljati svake subote od 10 do 11:30 sati.

– Cilj nam je probuditi maštu u djeci, razvijati svijest o ekologiji, zaštiti okoliša te odvajanju otpada kao i izrađivati eko radove od papira, tkanine, štapića od sladoleda i čepova. Prilikom upisa svaki polaznik dobit će na dar igračku po izboru iz naše Eko knjižnice igračaka – najavili su iz Ekološke udruge te ukazali na važnost uljučivanja djece u ovakve radionice.

– Svako dijete bi trebalo biti svjesno da svojim odlukama i akcijama može oblikovati svoju zajednicu, a time i svijet. Njegujući kreativnost utječemo na apstraktan način razmišljanja te postajemo sposobni zadatak i situaciju sagledati iz šire perspektive i stvoriti rješenje koje nadilazi stare paradigme i tvori nove vrijednosti. Kreativni genij se nalazi u svakom djetetu. Ako dovoljno rano usmjerimo njegovu pažnju na vrijednosti i značaj održivog načina života, zdravlja i zajedništva, sudjelujemo u stvaranju generacija koje propitkuju postojeća saznanja, istražuju, šire vlastite horizonte i stvaraju preduvjete za napredak i dobrobit čitavog društva – referirali su iz kninske Ekološke udruge

Za sve dodatne informacije možete nazvati Mihaelu Čimbur na broj mobitela  098/ 976 07 86.

Autorska prava su vlasništvo portala Huknet

Udruga Sveti Bartolomej proslavila svoj dan i promovirala EU projekt “Zajedno u život”


Danas su članovi, korisnici, volonteri, prijatelji i zaposlenici Udruge osoba s invaliditetom Sveti Bartolomej obilježili dan svog zaštitnika svetog Bartolomeja. Dan svetog Bartolomeja obilježili su u Burumu gdje im je domaćin bila Udruga za terapijsko jahanje Grabarije.

Dan svog zaštitnika u udruzi su iskoristili i za promociju projekta osobne asistencije iz fondova Europske unije „Zajedno u život“.

Izvor informacije; i foto: http://uosisb-knin.hr

Izbornik