Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Arhiva za kategoriju "Rad gradske uprave"

Kategorija: Rad gradske uprave

Gradsko vijeće: Iduće godine u funkciji Poduzetnički centar i 3i inkubator, projekti vrijedni 45,5 milijuna kuna


Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća usvojen je prijedlog da upravljanje budućim Poduzetničkim centrom i 3i inkubatorom preuzme Lokalna razvojna agencija Matica.

Gradonačelnik Marijo Ćaćić upoznao je vijećnike i javnost dokle se stiglo s tim projektima.

– Oba projekta su vrijedna oko 45,5 milijuna kuna. Na području Knina nikad nismo bili svjedoci ulaganja tolikih sredstava u poduzetničku infrastrukturu. Pojavljuju se već i investitoti koji su zainteresirani za ulaganje u te prostore. Prvi projekt koji će biti gotov je 3i inkubator, odnosno informacijsko inovacijski inkubator kao jedan hardver u kojem će se razvijati informacijske tehnologije. Građevinski je u potpunosti završen i preostala je još provedba postupka javne nabave opreme i namještaja. Taj postupak je pri kraju – izvijestio je gradonačelnik. Predstavio je i nove informacije o Poduzetničkom centru.

– Radovi u Poduzetničkom centru u bivšoj tvornici Kninjanka idu svojim tokom. Očekujemo da će se radovi završiti do polovice travnja iduće godine s mogućim produljenjem ne više od mjesec dana. Već su nam se sada javili pojedini investitori koji su zainteresirani za zakup prostora. Neki su iz Knina koji planiraju proširiti svoje djelatnosti, a već ste čuli za investitora iz Austrije koji je spreman uložiti znatna sredstva i otvoriti pogon s 300 radnih mjesta. Imali smo kontakte i s DIV-om koji je zainteresiran za širenje svoje proizvodnje i to je taj efekt koji smo htjeli postići – poticanje spirale razvoja na području Knina. Procedura izdavanja poslovnih prostora za oba projekta ići će preko Lokalne razvojne egencije Matice – kazao je gradonačelnik.

I. Š.

Dovršena IV. sjednica Gradskog vijeća; Rasprava opet nije nedostajalo


Danas je dovršena IV. sjednica Gradskog vijeća koja je prekinuta u utorak, a rasprava opet nije nedostajalo. Najaktivniji je bio Tomislav Čolak iz Mosta koji se javljao za riječ u gotovo svim točkama dnevnog reda. Moguće je i da pola sjednice otpada na njegova izlaganja, valjalo bi to izmjeriti.

Gradsko vijeće usvojilo je izvještaj o izvršenju proračuna za prvih pola godine. Proračunski prihodi od poreza i prireza na dohodak planirani su u ovoj godini u visini 14,5 milijuna kuna, a u prvoj polovici godine izvršeno je 6,8 milijuna.

Što se tiče izvršenja svih prihoda poslovanja, ono je znatno manje od planiranog i to zbog dinamike povlačenja EU sredstava.

U točki koja se odnosila na izvršenje programa javnih potreba u visokom obrazovanju, za Anu Marić iz HDZ-a bilo je sporno 250 tisuća kuna namijenjenih novom stručnom studiju koji će, kako je rekla, biti konkurencija kninskom Veleučilištu.

– Ovaj studij neće biti konkurencija Veleučilištu jer neće provoditi iste studijske programe. Ne znam zašto bi vama bilo u interesu da Knin nema Studij javne uprave. Mi surađujemo dobro s kninskim Veleučilištem u implementaciji dva nova studijske programa – odgovorio joj je gradonačelnik Marijo Ćaćić.

Vijeće je danas donijelo odluku o osnivanju Zaklade Grada Knina koja će pružati potpore učenicima, studentima i znanstvenicima, ali i humanitarno pomagati bolesne i one u teškom socijalnom stanju. Zaklada će i poticati kvalitetu u znanstvenom i umjetničkom radu.

U vijećničkim pitanjima Tomislav Čolak je potegnuo pitanje zapošljavanja gradonačelničkog kandidata Domovinskog pokreta i Mosta, Roberta Okadara u Upravitelju – bez natječaja.

Gradonačelnik Ćaćić je odgovorio da je zanimanje građevinskog inženjera deficitarno te je stoga direktor Upravitelja kontaktirao Okadara godinu dana prije izbora, još dok je Okadar studirao, kako bi nakon studija došao u Knin umjesto da posao traži u Zagrebu.

Zamjerku zbog zapošljavanja građevinskog inženjera bez natječaja uputila je i HDZ-ova vijećnica Ana Marić.

Ćaćić joj je odgovorio kako je Grad tri puta raspisivao natječaj za građevinskog inženjera i da se nitko nije javio.

– Ja bih sad napravio usporedbu s onim što ste vi radili u Upravitelju. Za direktora Upravitelja ste postavili osobu koja je na željeznici čekirala kotače na vagonima. A u svim ostalim ustanovama nikad niste raspisivali natječaje – komentirao je gradonačelnik doba vladavine HDZ-a u Kninu.

Ana Marić zanimala se za jedan od ugovora koji se nalazi u registru ugovora objavljenih na stranici Grada Knina.

– Imam pitanje vezano za ugovor o usluzi izrade aplikacije E-Knin sklopljen s tvrtkom Nano Company u vlasništvu Luciana Grmovšeka na iznos od 177 tisuća kuna. Zanima me što uključuje to aplikacijsko rješenje?

– Drago mi je da kolegica Ana ovako detaljno iščitava materijale i od milijun ugovora baš se zanima za Nano Company. Registar je javno objavljen, dakle ne krijemo ništa, transparentni smo i prošli smo državnu reviziju. Radi se o digitalizaciji rada gradske uprave u svim segmentima tako da se pisani zahtjevi i prijave više neće morati dostavljati u pisarnicu – odgovorila je zamjenica gradonačelnika Kristina Perić.

I. Š.

Zbog dugog trajanja sjednica Gradskog vijeća prekinuta i nastavit će se u ponedjeljak


Zbog dugog trajanja današnja sjednica Gradskog vijeća je prekinuta i nastavit će se u ponedjeljak.

Od ukupno 23 točke dnevnog reda danas je odrađeno njih 11, a riječ je o godišnjim izvješćima direktora i ravnatelja kninskih tvrtki i ustanova.

Sva izvješća su usvojena, a raspravu zbog koje je sjednica i potrajala možete pogledati na YouTube-u, na linku postavljenom u Huknetovoj facebook grupi.

Sjednica se nastavlja u ponedjeljak u 16 sati i moći će se pratiti uživo preko YouTube-a, a izvještaj sa sjednice moći ćete pročitati na Huknetu.

I. Š.

Sandra Žulj Cigić nova ravnateljica Pučkog učilišta; Usvojen drugi Rebalans; Više se neće čekati s rješavanjem problema vojarne Krka


Sandra Žulj Cigić nova je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Knin. Prijedlog imenovanja danas je usvojilo kninsko Gradsko vijeće.

Gradsko vijeće usvojilo je i drugi ovogodišnji Rebalans kojim su prihodi proračuna povećani za 43,4 milijuna kuna i sada iznose 182,3 milijuna kuna. Iznos povećanih prihoda se odnosi na prihode planirane iz EU sredstava te na očekivane kapitalne prihode iz državnog proračuna temeljem prijenosa EU sredstava.

U drugi Rebalans uključen je i višak prihoda Grada iz prošle godine koji iznosi 8,8 milijuna kuna.

Grad je odlučio ubrzati rješavanje imovinsko pravnih problema oko bivše vojarne Krka i s tim u vezi vijeće je danas usvojilo izmjene i dopune Odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja tog prostora.

– Ne možemo više čekati da se promijeni zakon ili da se promijeni tumačenje zakona pa da napokon dobijemo u vlasništvo taj prostor od države. Zato ćemo vojarnu parcelirati. Dio za nekomercijalnu namjenu po zakonu nam može biti darovan, a onaj dio za komercijalnu namjenu – želimo kupiti od države – kazao je gradonačelnik Marijo Ćaćić i dodao da će na tom prostoru, a riječ je prostoru Sastavaka, biti ulaz u Nacionalni park Krka.

Odlukom kninskog parlamenta Grad Knin je danas pristupio krugu europskih gradova koji su potpisali Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju kojim se naš Grad obvezuje do 2030. godine smanjiti emisiju CO2 za 40 posto.

Gradovima koji su u tom krugu dijelit će se znatna sredstva za učinkovito korištenje energije, pojasnio je gradonačelnik.

Gradsko vijeće usvojilo je danas i Prijedlog Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Narodne knjižnice Knin. Novi pravilnik bio je nužan, kazao je ravnatelj te ustanove Ivica Šimić, kako bi se uskladio s novim Zakonom o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti.

U Vijećničkim pitanjima Anja Šimpraga (SDSS) je predložila osnivanje nove Lokalne akcijske grupe (LAG) jer će se u novom financijskom razdoblju LAG-ovima dijeliti velika sredstva. Gradonačelnik joj je odgovorio kako će Grad uskoro pristupiti LAG-u Krka sa sjedištem u Drnišu što će kninskim poljoprivrednicima donijeti mogućnost korištenja financijskih sredstava.

Tomislav Čolak (Most) je predložio da Grad napravi registar stanova. Odgovoreno mu je kako stambeno zbrinjavanje nije u nadležnosti Grada.

I. Š.

Grad financira nabavu radnog materijala za učenike osnovnih škola


Grad Knin će i ove godine financirati nabavu radnog materijala (kao npr. radne bilježnice, likovne mape, radni materijal za tehničku kulturu) za učenike osnovnih škola na području Grada Knina.

Priznati troškovi za nabavu radnog materijala isplaćivat će se roditeljima/starateljima učenika temeljem podataka kninskih osnovnih škola o upisanim učenicima u razrede od prvog do osmog, a po podnesenom Zahtjevu za priznavanje sredstava za radni materijal.

Uz Zahtjev je potrebno priložiti presliku osobne iskaznice roditelja/staratelja iz koje je razvidno da isti ima prebivalište na području Grada Knina, presliku tekućeg računa te račun za kupljeni radni materijal.

U prilogu se nalazi Zaključak o financiranju kao i obrazac za prijavu.

Zaključak

Zahtjev – obrazac

Izvor: knin.hr

Konstituirano Gradsko vijeće; Dragan Miličević predsjednik


Danas je konstituirano Gradsko vijeće Grada Knina, a za predsjednika je jednoglasno izabran Dragan Miličević s Kandidacijske liste grupe građana nositelja Marka Jelića.

Potpredsjednice su Anja Šimpraga (SDSS) i Ana Marić (HDZ). Protiv izbora Anje Šimprage bili su vijećnici HDZ-a, a Ana Marić izabrana je jednoglasno.

Nakon današnjih glasovanja jasno je da će većinu u vijeću činiti šest članova Kandidacijske liste grupe građana nositelja Marka Jelića zajedno s dvoje članova SDSS-a.

U svom obraćanju predsjednik Gradskog vijeća Dragan Miličević je istaknuo da će se voditi politikom ljubavi, a ne politikom korupcije, nepotizma i egocentrizma.

Osim vijećnika, prisegu su dali gradonačelnik Marijo Ćaćić i njegovi zamjenici Kristina Perić i Željko Džepina. Ćaćić je naglasio kako očekuje konstruktivnu suradnju svih vijećnika u kreiranju rješenja za razvoj grada.

Na početku sjednice bilo je burno budući da nisu prošli prijedlozi HDZ-a za izbor njihovih vijećnika u radna tijela vijeća. Vijećnici HDZ-a predbacili su vladajućima nedostatak političke kulture. Odgovoreno im je da je praksa svih prijašnjih saziva vijeća bila takva da se u radna tijela ne biraju vijećnici oporbe.

Kandidacijska lista grupe građana nositelja Marka Jelića u Gradskom vijeću ima šest vijećnika, a oni su Dragan Miličević, Spomenka Martić, Davor Ilić, Marko Vujasinović, Marjan Blažević i Slavko Krvavica.

Šest vijećnika ima i HDZ, a danas su prisegnuli Ana Marić, Goran Mrnjavac, Nino Grabić, Ante Dujić, Antonija Anić-Matić i Mario Krišto.

SDSS ima dvoje vijećnika, Anju Šimpragu i Dušana Milivojevića, a Most jednog vijećnika – Tomislava Čolaka.

I. Š.

Obavljena primopredaja: Marijo Ćaćić od danas je i službeno gradonačelnikMarijo Ćaćić od danas je i službeno gradonačelnik Grada Knina. Zamjenica gradonačelnika je Kristina Perić, a zamjenik iz redova srpske nacionalne manjine Željko Džepina.

Primopredaja je održana jutros u gradskoj vijećnici, a bivši gradonačelnik je novome simbolično predao u ruke zastavu Grada Knina.

Marijo Ćaćić je istaknuo glavni smjer svog budućeg rada, a to su projekti, istaknuvši da je puno njih napravljeno te da se s mnogima krenulo u realizaciju. Novi župan Marko Jelić je naglasio kako će Knin, skupa sa svim ostalim gradovima i općinama imati punu potporu Županije u realizaciji projekata.

I. Š.

Usvojen proračun za 2021.


Gradsko vijeće usvojilo je danas prijedlog proračuna za 2021. godinu u iznosu od 144 milijuna kuna kao i peti rebalans ovogodišnjeg proračuna napravljen zbog smanjenih prihoda grada uslijed korona krize, izvijestio je HRT Radio Knin.

Vijećnici su prihvatili Odluke o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica na poslovanje poslovnih subjekata kojima je rad ograničen protuepidemijskim mjerama. Bit će oslobođeni plaćanja komunalne naknade dok su mjere na snazi. Oni koji su u poslovnim prostorima u vlasništvu Grada Knina, oslobađaju se plaćanja zakupnine. Obveznici plaćanja poreza na potrošnju, oslobađaju se obveze u prvoj polovici iduće godine.

Osim ovih, Gradsko vijeće Knina usvojilo je i niz Izmjena Programa javnih potreba, od udruga do socijalnih davanja, usvojen je i Statut Kninskog muzeja, kao i Odluka o komunalnom redu kojom se zabranjuje konzumiranje alkohola na javnim površinama.

Na osnovi suglasnosti koju su dali vijećnici, Grad će sklopiti Sporazum o međusobnim pravima i obvezama za izgradnju višestambene zgrade na mjestu bivšeg ŠUP-a.

Izvor: HRT Radio Knin

Gradsko vijeće usvojilo izmjene odluke o raspolaganju nekretninama u Preparandiji


Gradsko vijeće usvojilo je Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i postupku raspolaganja nekretninama na području Gospodarske zone Preparandije, izvijestio je HRT Radio Knin.

Odluku je Gradsko vijeće donijelo 2012. godine, godinu kasnije imala je izmjene i dopune, ali imala je nelogničnosti koje su dovele do sudskih postupaka.

– Ovim izmjenama želi se omogućiti da potencijalni investitor može realizirati svoju investiciju, jer sadašnjih šest mjeseci da bi napravio projekt, ishodio dozvole, obnovio objekt, započeo s obavljanjem djelatnosti i zaposlio radnike, jednostavno je neracionalan – izvijestio je pročelnik Ivica Brčina.

Ukoliko bi kupac postupio suprotno ugovoru, odnosno, bez opravdanih okolnosti otpustio radnike, raskinuo bi se Ugovor, dodao je Brčina.

Izvor: HRT Radio Knin

Izrađena projektno-tehnička dokumentacija za zahvate u staroj gradskoj jezgri


Grad Knin je izradio projektno-tehničku dokumentaciju za obnovu i revitalizaciju stare gradske tržnice, adaptaciju i uređenje stambenih i stambeno-poslovnih zgrada u staroj gradskoj jezgri, kao i za uređenje Kvaternikove i Kumičićeve ulice i prolaza između Svačićeve i Jelačićeve ulice. Izrada dokumentacije koštala je 476 tisuća kuna od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancira 85% tog iznosa.

U okviru ovog projekta po prvi put je izrađen konzervatorski elaborat cijele stare gradske jezgre. On daje smjernice i preporuke za obnovu i revitalizaciju stare tržnice, kao i svakog pojedinačnog objekta u staroj gradskoj jezgri. Svi zainteresirani građani koji posjeduju kuću u staroj gradskoj jezgri i planiraju je obnoviti, ali i svi ostali koji žele saznati više o povijesti Knina i starog dijela grada mogu proučiti Konzervatorski elaborat kojega možete preuzeti OVDJE.

Katalog građevina u staroj gradskoj jezgri možete preuzeti NA OVOM LINKU.

Po ishodovanju potrebnih dozvola i suglasnosti Grad Knin će prijaviti projekt „Obnova, uređenje i valorizacija prostora stare tržnice, poslovnih i stambenih prostora i infrastrukture u staroj gradskoj jezgri“ za sufinanciranje od strane Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt će biti prijavljen do kraja 2020. godine.

I. Š.

Zbog COVID krize u prvom polugodištu 2020. manjak od 654.000 kn; Grad u plusu 10 milijuna654 tisuće kuna manjka u prvih pola godine; Grad i dalje u plusu i to 10 milijuna kuna

Uslijed krize uzrokovane koronavirusom Grad Knin je od države iz takozvanog fiskalnog izravnanja u prvih pola godine dobio tri milijuna kuna manje nego u istom razdoblju lani. Iz tog razloga Grad je prvo polugodište 2020. godine završio s manjkom prihoda od 654 tisuće kuna, stoji u izvještaju o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine kojega je danas usvojilo Gradsko vijeće.

S obzirom da je Grad prošlu godinu završio u plusu 10,7 milijuna kuna, a kada odbijemo ovaj manjak od 654 tisuće kuna, dobivamo računicu da je Grad i dalje u plusu i to 10 milijuna kuna.

Usvojeno izvješće gradonačelnika i četvrti rebalans proračuna

Usvojeno je i izvješće gradonačelnika za prvu polovicu ove godine. Iz izvješća izdvajamo kako je trenutno u provedbi osam projekata iz Intervencijskog plana vrijednih 34 milijuna kuna.

Gradonačelnik Marko Jelić je također izvijestio da se priprema dokumentacija za 80 milijuna kuna vrijedan projekt revitalizacije infrastrukture i društvenih aktivnosti u staroj gradskoj jezgri i da je danas po tom pitanju održan troipolsatni sastanak.

Gradsko vijeće usvojilo je danas i četvrti rebalans proračuna koji je prihodovno i rashodovno manji za 113 tisuća kuna.

Usvojen koeficijent za buduće novo radno mjesto – pomoćnika pročelnika Upravnog odjela

Odlukom koju je danas usvojilo Gradsko vijeće usvojen je koeficijent (2,85) za buduće novo radno mjesto u gradskoj upravi za koje postoji potreba, a to je pomoćnik pročelnika upravnog odjela. Za ovo radno mjesto neće se zapošljavati novi ljudi nego će se rasporediti postojeći, pojašnjeno je.

Grad Knin ima tri upravna odjela i to Upravni odjel za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti, Upravni odjel za prostorno uređenje, komunalne, imovinsko-pravne poslove i zaštitu okoliša te Upravni odjel za programe Europske unije, gospodarstvo, strateško planiranje i razvoj, financije, javnu nabavu i naplatu potraživanja.

Gradsko vijeće usvojilo je izvješće o radu Komunalnog poduzeća kao i prijedlog odluke da nove članice Nadzornog odbora Čistoće i zelenila budu Anda Raspudić i Romana Stanić Jelić.

Izmjene Generalnog urbanističkog plana grada Knina

Gradsko vijeće usvojilo je izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada Knina.

Najveće izmjene u planu koje se tiču Grada odnose se na Preparandiju u kojoj se sada mogu graditi novi objekti, zatim na zgradu ŠUP-a koja dobiva stambenu namjenu, na zgradu stare bolnice u kojoj će se moći odvijati društvene aktivnosti te na gradnju novog autobusnog kolodvora na križanju Ulice IV. GBR i Ulice seljačke bune.

Što se tiče građana promjene se uglavnom odnose na prenamjenu zemljišta iz poljoprivrednih u građevinske, odnosno stambene.

Za one građane koji generalno nisu upoznati s GUP-om, evo nekih zanimljivijih dijelova.

Kako je prostor uz lijevu obalu Krke močvarno zemljište podložno poplavama i potpuno neuređeno, planom se daje mogućnost uređenja lijeve obale Krke i privođenja namjeni kao prostora za širenje rekreativnih sadržaja.

U svrhu tehničkog održavanja uz rijeku Krku treba osigurati induacijski pojas minimalne širine od 10 metara od ruba korita. U tom pojasu zabranjena je gradnja i svake druge radnje kojima se onemogućuje izgradnja i održavanje vodnih građevina. Svaki vlasnik objekta ili čestice smještene uz korito dužan je omogućiti nesmetano izvršavanje radova na čišćenju korita.

Uređenje lijeve obale Krke prestavlja mogućnost za značajniju prostornu intervenciju u daljnjem razvoju grada, stoji u planu.

U GUP-u je planirano i povezivanje kninske tvrđave i povijesne jezgre Knina izgradnjom kosog dizala te izgradnja zip-line-a s tvrđave preko Krke.

U GUP-u je definirano kako je urbana cjelina naselja Knin, uključujući brdo Spas, zaštićena u sljedećim granicama: sa sjevera putom iznad Radljevca i Butižnice, a s istoka Ujevićevom, Domagojevom i Jeleninom ulicom i preko Zvonimirove ulice do nogometnog igrališta, zatim s južne strane rijekom Krkom do Atlagića mosta, a sa zapadne od mosta uz obalu Krke do puta Radljevca (iznad stare klaonice).

U GUP-u je i predviđeno da su za izradu kompleksnog programa revitalizacije tvrđave nužni prethodni istražni radovi kojima treba obuhvatiti i nekropolu i arheološku zonu na sjevernom dijelu brda Spas.

I. Š.

Potpisan ugovor za izgradnju mrtvačnice; Vrijednost radova 2,4 milijuna kuna


Danas je u Gradskoj vijećnici potpisan ugovor s izvođačem radova Inovator d.o.o. iz Šibenika za izgradnju nove mrtvačnice (odarnice) na gradskom groblju u Kninu. Ugovor su potpisali gradonačelnik Marko Jelić i Luka Nikolac, član uprave društva, uz nazočnost zamjenika gradonačelnika Marija Ćaćića i zamjenice Kristine Perić.

Mrtvačnica će se sastojati od kapelice (prostora za ispraćaj), pomoćnih prostorija i trijema, ukupne površine 141 m2. Vrijednost projekta je 2,4 milijuna kuna i financirat će se iz vlastitih sredstava Grada osiguranih u proračunu za 2020. godinu. Rok za dovršetak radova je šest mjeseci od potpisivanja ugovora.

Izvor: knin.hr

Grad će i za sljedeću školsku godinu financirati nabavu bilježnica i radnih materijala za osnovnoškolce


Za kninske osnovnoškolce Grad je i za sljedeću školsku godinu osigurao sredstva za nabavu radnih bilježnica kao i ostalih radnih materijala poput zbirki, likovnih mapa, atlasa i kutija za tehničku kulturu.

Škole će Gradu dostaviti popise učenika koji će pohađati narednu školsku godinu te stoga neće biti potrebne potvrde o redovitom školovanju.

Proces podnošenja zahtjeva za sredstva je isti kao i za proteklu školsku godinu, a obrazac će biti objavljen na službenoj stranici Grada knin.hr.

I. Š.

Izabrana v.d. ravnateljica knjižnice


Gradsko vijeće izabralo je danas v.d. ravnateljicu knjižnice.

U dogovoru s radnicima knjižnice, gradonačelnik Marko Jelić predložio je knjižničarku Ivanu Bračanov i vijeće je prijedlog prihvatilo. Svi HDZ-ovci ovaj put su bili za iako se i ovaj put tražilo mišljenje radnika – što im je prije samo nekoliko dana bio razlog da sruše prijedlog o imenovanju Ivice Šimića.

– Sretan sam što je od strane HDZ-a bilo vjerodostojno da se neće prihvatiti mišljenje radnika – komentirao je gradonačelnik Marko Jelić.

Podsjetimo, Gradsko vijeće u kojem Marko Jelić i njegova Nezavisna lista više nemaju većinu (pa sve ovisi o volji HDZ-a) odbilo je 23. 6. prijedlog gradonačelnika (nakon provedenog natječaja), a na temelju mišljenja zaposlenika, da ravnatelj bude Ivica Šimić. Sedam dana kasnije HDZ je srušio i prijedlog gradonačelnika da Šimić bude v.d. ravnatelja.

Iz HDZ-a su kao razlog neprihvaćanja prijedloga tada naveli proces izbora u kojem se tražilo mišljenje radnika.

Uz to, HDZ-ovci su tada poručili da će prihvatiti bilo kojega drugoga kandidata.

Kako bi knjižnica opstala, kako bi mogla normalno funkcionirati i kako bi radnici dobili plaće, gradonačelnik je u dogovoru sa zaposlenicima odlučio predložiti knjižničarku Ivanu Bračanov.

Vijeće je to danas prihvatilo i ona će dužnost v.d. ravnatelja obnašati do idućeg natječaja za ravnatelja, a najdulje – godinu dana.

– Neugodno mi je zbog Ivice Šimića koji je dobio nagradu Grada, kojega znaju svugdje u Hrvatskoj gdje sam došao, a i danas su me pitali za njegovu knjigu – da smo ga ovako izblamirali. Cijelo vrijeme je HDZ-u bio problem on kao kandidat. A problem s njim kao kandidatom imao je netko iz HDZ-a koji ne sjedi u ovoj vijećnici – kazao je na kraju sjednice Marko Jelić.

O slučaju (ne)izbora ravnatelja knjižnice danas je u svom tiskanom izdanju pisala i Slobodna Dalmacija. Skenirani članak možete pročitati OVDJE.

I. Š.

Izbor v.d. ravnatelja knjižnice: HDZ po drugi put u 7 dana srušio prijedlog gradonačelnika; Možemo li se najesen nadati prijevremenim izborima?


Nakon što su prije sedam dana vijećnici HDZ-a uz pomoć još dvije vijećnice (nezavisna Marina Krvavica i Marija Ćurić iz Mosta) srušili prijedlog gradonačelnika Marka Jelića da Ivica Šimić bude ravnatelj Narodne knjižnice Knin, danas se ponovila slična stvar.

Ovaj put je gradonačelnik Ivicu Šimića predložio za v.d. ravnatelja.

HDZ je (skupa s dvije spomenute vijećnice) prijedlog srušio – izlaskom iz vijećnice i rušenjem kvoruma.

I ovaj put su HDZ-ovci istaknuli kako nemaju ništa osobno protiv Ivice Šimića nego protiv načina izbora. Dodali su da će za v.d. ravnatelja prihvatiti bilo koga drugoga iz knjižnice, samo ne njega.

– Jasno je da se ovdje radi o osobnom animozitetu vašeg predsjednika prema Šimiću i da ste zbog toga protiv – kazao je HDZ-ovim vijećnicima Marko Jelić.

Kako se bira ravnatelj? Što smeta HDZ-u?

Po zakonu, gradonačelnik predlaže vijeću za ravnatelja knjižnice jednog od kandidata koji se prijavio na natječaj. HDZ-u je zasmetalo to da je gradonačelnik predložio Šimića na temelju mišljenja zaposlenika knjižnice (koji su, kako je gradonačelnik danas otkrio, Šimića izabrali tajnim glasanjem – jednoglasno).

Takav način da se traži mišljenje zaposlenika – HDZ-u je sporan.

Isto su naveli i na sjednici prije tjedan dana. Tada su naveli još jedan razlog – da kandidat Šimić nema upravljačko iskustvo. Ovdje se mora navesti da nisu bili dobro informirani o natječaju. Naime u tekstu natječaja se nije tražilo upravljačko iskustvo, nego upravljačke sposobnosti, a čak i da se tražilo – Šimić ima višegodišnje upravljačko iskustvo, što je navedeno i u njegovom životopisu.

Također, ni u tekstu natječaja, ni u Statutu knjižnice, ni u Zakonu o knjižnicama ne piše da gradonačelnik ne smije tražiti mišljenje zaposlenika na osnovu kojega će donijeti odluku kojega će kandidata predložiti vijeću.

– Vi ste u vašoj stranci naučili upravljati ljudima na način da veliki vođa odlučuje tko će nešto biti – odgovorio je gradonačelnik HDZ-ovcima.

U svakom slučaju, jasno je da Marko Jelić i njegova Nezavisna lista više nemaju većinu u Gradskom vijeću. Takve se pat situacije, a da bi Grad mogao normalno funkcionirati, obično rješavaju prijevremenim lokalnim izborima kojima se definitivno na jesen možemo nadati.

Pogledajte žustru raspravu na vijeću

Žustru raspravu gradonačelnika i HDZ-ovaca oko izbora ravnatelja knjižnice – s prošle sjednice vijeća, pogledajte u videu ispod.

I. Š.

Foto s prošle sjednice Gradskog vijeća – HRT Radio Knin

Izbornik