Sortiraj po:
Pogledaj:

Kategorija: Kultura

U petak na tvrđavi Festival elektroničke glazbe STOP Fest


U petak će se na tvrđavi održati treći po redu Festival elektroničke glazbe – STOP Fest.

U organizaciji grupe entuzijasta i zaljubljenika u elektroničku glazbu svoj je debi doživio 2011. godine na Marunuši, a godinu dana kasnije održan je na tvrđavi.

Šest godina poslije STOP Fest se vraća na kninsku kartu događanja. Ovaj put na glavnoj pozornici tvrđave nastupit će šibenski DJ Edy C. i domaće kninske snage Juki, Tola, Crnac i Kova.

Ulaz je slobodan!

“Dovoljno je ponijeti samo dobro raspoloženje i obuću za ples do jutra”, poručuju organizatori.

Sponzori festivala su Grad Knin, kafić Oš Još, igraonica Tri Lovca te Jako Sport.

I. Š.

Sutra (u srijedu) koncert u parku: Sviraju jazz virtuozi Hosjak & Novosel


Park preko puta “Općine” koji se u danima Adventa pokazao kao izvanredno mjesto za kulturna događanja i druženje opet se aktivira.

Naime, sutra (u srijedu) udruga Atribut u suradnji s Gradom Kninom organizira u parku koncert virtuoza na kontrabasu i tamburi, jazz majstora Tihomira Hosjaka i Filipa Novosela.

Koncert započinje u 21 sat, a ulaz je slobodan.

Hojsak & Novosel spajaju dva žičana instrumenta različitih tradicija sviranja. Isto tako spajaju razne žanrove poput klasične, etno i moderne jazz glazbe u svoj jedinstveni, prepoznatljivi stil sviranja.

Duo je surađivao s također internacionalno priznatim glazbenicima poput Vlatka Stefanovskog,Theodosii Spassova,Matije Dedića te mnogih drugih.Kako bijahu prepoznati kao specifičan hrvatski brend tako su počeli nastupati za hrvatsku diplomaciju.
Tako je dvojac u prosincu 2017. nastupao na svečanoj večeri u Washington D.C. na 25. proslavi obljetnice diplomatskih odnosa SAD-a i RH. U svibnju 2018. godine su nastupili i u europskom parlamentu u Strasbourgu,Francuskoj.

I. Š.

Foto: Otvorena izložba Kristine Krstićević


Tekst i foto: Ivana Mikulić Sarić

U subotu je u Galeriji Kninskog muzeja otvorena izložba magistrice slikarstva Kristine Krstičević. Ciklus pod nazivom U omnibusu sastoji se od 40 slika malih formata nastalih 2017. i 2018. godine.

O ciklusu u predgovoru kataloga izložbe povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar između ostaloga piše:

“U svom novom slikarskom ciklusu na 40 malih formata Kristina se bavi na vrlo intiman način prostorima suvremenog građanskog društva. Jako suptilno portretira objekte industrijske revolucije izdvajajući ih iz stvarnog konteksta umanjujući njihovu konzumentsku, a naglašavajući estetsku vrijednost.”

Večeras uz Krku koncert sjajnog world music benda Drvored


Udruga Atribut i Ekološka udruga Krka organiziraju večeras kod Ekološko-informativnog centra na Krki koncert fantastičnog benda Drvored.

Očekuje nas dobitna kombinacija pitoreskno lijepe prirode i vrhunskog devetoročlanog benda koji nam donosi glazbenu fuziju Balkana, francuske šansone i ska ritma.

Koncert započinje u 21:30 sati, a upad je 20 kuna.

Vidimo se!

I. Š.

12 srp. 2018
Kultura
0
222
1

U subotu uz Krku koncert sjajnog world music benda Drvored


Udruga Atribut i Ekološka udruga Krka organiziraju u subotu kod Ekološko-informativnog centra na Krki koncert fantastičnog benda Drvored.

Očekuje nas dobitna kombinacija pitoreskno lijepe prirode i vrhunskog devetoročlanog benda koji nam donosi glazbenu fuziju Balkana, francuske šansone i ska ritma.

Koncert započinje u 21:30 sati, a upad je 20 kuna.

Vidimo se!

I. Š. 

Fantasy u Popovićima


Divno je bilo u Popovićima večeras.

Etno glazba vrhunskog zagrebačkog benda Kazan, prelijepi pitoreskni davno napušteni zaseok Popovići u Biskupiji, dobre i pozitivne vibracije.

Bajka ili što bi nove generacije rekle – fantasy.

I mašta – kako je nekad bilo lijepo i kako bi moglo biti lijepo – kad se ovo turistički valorizira.

Organizator – opet i ponovno Jug i njegova udruga Atribut,

Večeras koncert etno benda Kazan u čarobnim Popovićima u Biskupiji


U pitoreskno lijepom (uvjerite se na slici) zaseoku Popovići u Biskupiji održat će se u večeras u 22 sata koncert cijenjenog etno benda Kazan.

Stignete i pogledati utakmicu Brazil-Belgija budući da vam od Knina do Popovića treba 10-15 minuta.

Nakon potresa koji je 1986. godine pogodio kninski kraj, stanovnici Popovića napustili su svoj zaseok i s tada povoljnim kreditima napravili nove kuće par kilometara dalje.

Tako su Popovići bili napušteni i ostali – zarobljeni u vremenu. U nekom kućama čak ima još posuđa na stolu.

U takvom ambijentu koncert Kazana bit će poseban.

Svirku, naravno, organizira udruga Atribut, a upad je 20 kuna.

Foto: Mićo Samardžija

I. Š.

Ovoga vikenda LegendFest


Tekst i foto: NP Krka

Ovoga vikenda vile ponovno stanuju na Roškom slapu. Iz narodne predaje područja uz rijeku Krku oživljava ih festival priča, mitova i legendi – LegendFest.

U subotu, 7. srpnja i nedjelju, 8. srpnja očekuje nas bogati program koji uključuje zabavne umjetničke sadržaje – koncerte, predavanja, kazališne predstave, izložbe, radionice, performanse i projekcije na nekoliko lokacija na Roškom slapu od 11 h do 22 h.

Za sve posjetitelje osiguran je besplatan ulaz na Roški slap od 17 sati. Također, dva puta dnevno vozit će i besplatan autobus iz Šibenika do Roškog slapa.

POLAZAK: u 10 h i 16 h (Šibenik (Poljana) – Vidici – Konjevrate – usputne stanice – Roški slap)

POVRATAK: u 14 h i 22:30 h (Roški slap – Konjevrate – Vidici – usputne stanice – Šibenik (Poljana))

Do Roškog slapa posjetitelji mogu doći i osobnim prijevozom, kolnim cestama od Drniša, Knina, Lozovca, Skradina i Šibenika.

Ovaj obiteljski festival u Nacionalnom parku „Krka“ prvi put je organiziran 2016. Interaktivnim pristupom, posjetitelje uvodi u svijet mitova, legendi i zanimljivih povijesnih priča vezanih za mjesto na kojemu se nalaze. Sudionici festivala istaknuti su hrvatski umjetnici, glumci, etnolozi, povjesničari, ilustratori i dr. A u njemu najviše uživaju najmlađi, koji u sebi čuvaju magiju. Prostor Roškog slapa, s bajkovitim potočićima, sjenovitom kanjonskom vegetacijom, ostacima srednjovjekovnih utvrda pridonosi mističnoj atmosferi i poziva vile nebeske, zemaljske i voden-vile da opet zaplešu kolo.

Detaljan program LegendFesta nalazi se OVDJE

U petak u Popovićima u Biskupiji koncert Kazana


U pitoreskno lijepom zaseoku Popovići u Biskupiji održat će se u petak u 22 sata koncert cijenjenog etno benda Kazan.

Nakon potresa koji je 1986. godine pogodio kninski kraj, stanovnici Popovića napustili su svoj zaseok i s tada povoljnim kreditima napravili nove kuće par kilometara dalje.

Tako su Popovići bili napušteni i ostali – zarobljeni u vremenu. U nekom kućama čak ima još posuđa na stolu.

U takvom ambijentu koncert Kazana bit će poseban.

Svirku, naravno, organizira udruga Atribut, a upad je 20 kuna.

I. Š.  

Sutra u Skradinu započinju Zvuci Krke: Neno Belan & Fiumensi


Tekst i foto: NP Krka

Glazbenu manifestaciju Zvuci Krke – The Sounds of the River ove godine otvaraju Neno Belan i njegovi Fiumensi, 4. srpnja u 21 sat u Skradinu.

Belanovski pop u glazbenim je krugovima naziv za jedinstveni izričaj toga Splićanina s riječkom adresom, a njegovi hitovi, od Đavola do „Rijeke snova“, evergreeni su hrvatske pop-glazbe.

Neno Belan već je na početku karijere pronašao vlastiti stil, mješavinu američkog rocka pedesetih, engleskog popa šezdesetih i tradicionalne talijanske kancone, obogaćene zvucima njegova zavičaja, stvorivši tako jedinstveni glazbeni izraz. Nedavnim koncertom na prepunoj Šalati ponovno je dokazao da njegov uspjeh nije ni slučajan ni trenutan a pjesme “brzoprolazne”. Autorska kreativnost Nene Belana, čini se, tek ulazi u najplodonosnije razdoblje.

Zvuci Krke – The Sounds of the River počeli su 2011. kao Večeri uz Krku, glazbena manifestacija kojoj je cilj promocija uzvodnih lokaliteta Nacionalnog parka „Krka“. U proteklih sedam godina prerasli su u kulturni događaj koji obuhvaća širi program i prostor. Riječ je o večerima koje spajaju prirodu i glazbu a namijenjene su prije svega lokalnom stanovništvu i njegovim gostima. Ulaz na sve koncerte bio je i ostao besplatan.

Pobjeda


Pobjeda će nam trebati protiv Danske i navijat ćemo večeras na glavnom trgu. Ali, ovdje nije riječ o nogometu nego o kulturi.

Prijatelj Ivan Sorić sinoć je s tom jednom riječju “pobjeda” komentirao GRR Fest. I to je definitivno bio najbolji komentar ovoga festivala. Jer doista se dogodila pobjeda.

Pobjeda kulture, pobjeda urbanoga, građanskog Knina. I to u nikad gorim okolnostima, kada je pola grada odselilo i kada su šund i površnost zavladali u svim segmentima života.

Pobjeda ravna onoj da Hrvatska pobijedi Španjolsku u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva (računam da ćemo večeras “otresti” Dance u osmini finala).

Oko 400 ljudi bilo je sinoć na tvrđavi i uživalo u fantastičnim nastupima bendova Mnogi drugi, Cinkuši, Kawasaki 3P i Mike Parker’s Trio Theory. Ljudima se na licima vidjela sreća što se ovako nešto dogodilo u Kninu. Što smo još grad.

A koncert jazz benda iz New Yorka na tvrđavi u dva i pol sata poslije ponoći je tek bio nestvaran događaj. A još čudesnijim ga je učinila činjenica da je riječ o fantastičnom jazz sastavu vrhunske svjetske kvalitete.

Jedan frend je kazao da u svom životu ništa bolje nije čuo, a drugi me je pitao – “Kako ćeš ti sada prenijeti i objasniti ljudima što se večeras dogodilo na tvrđavi i kako je ovo bilo dobro?”.

Jako teško…

Bilo je još pitanja…

“Ive, što je ovo bilo?”, pitao me je oduševljeni Milan Zoričić, koji je pogledao puno jazz koncerata u životu u Hrvatskoj i inozemstvu, ali ovako dobar jazz bend nije slušao. Ostao je čovjek bez teksta. Ali ne i bez ideje – koju je odmah prenio Jugu – da organizira Jazz festival u Kninu.

Pa eto, s tom idejom i završavamo ovaj članak o pobjedi. Neka se ostvari!

I. Š.

Odličan prvi dan GRR Festa; Večeras – Cinkuši, Kawasaki 3P, Mike Parker’s Trio Theory i Mnogi drugi


Teško je odlučiti tko je sinoć bio bolji, Sara Renar, Mayales, Porto Morto ili Dr. Smeđi Šećer. Svi ovi dobri, kvalitetni izvođači i bendovi dali su sve od sebe i više od toga. Jer ne može se ostati imun na sjajnu kninsku publiku koja za razliku od publike u nekim drugim gradovima ima koncertnu kulturu (zahvaljujući stotinama koncerata u A3) i zna bendovima i izvođačima dati dobar feedback.

Stvarno je bilo prelijepo sinoć. Svi koji su se popeli na tvrđavu i platili kartu dobili su za nagradu multiinstrumentalnu psihodeličnu alternativu Porto Morta, razigranu i sofisticiranu alternativu Mayalesa, lude ritmove Dr. Smeđeg Šećera i – Saru Renar.

Sorry, ali nju moram izdvojiti. Njen klupski koncert u A3 je jedno od mojih najboljih koncertnih iskustava, a bio sam stvarno na puno svirki. Bojao sam se kako će se na otvorenom, izvan intimnog okruženja malog kluba, izgubiti ta njena čarolija i beskrajna senzualnost. Ali nije. Sara je doista čarobna umjetnica  kakve na ovim prostorima nema. Ako je do sada niste pogledali i poslušali, puno ste propustili.

S obzirom da su prvoga dana festivala bila manje zvučna imena, iznenadila je dobra posjeta, a večeras se zahvaljujući Cinkušima, Kawasaki 3P-u i američkom jazz bendu Mike Parker’s Trio Theory očekuje znatno veći broj ljudi, pogotovo iz Šibenika i susjednih gradova. Osim spomenutih bendova svirat će nam i odlična zagrebačka grupa, cijenjena u alternativnim krugovima – Mnogi drugi.

Upad za večeras je 60 kuna. Vidimo se!

I. Š.

Kucnuo je čas: Večeras na tvrđavi započinje deseti po redu GRR Fest


Završili smo odbrojavanje, danas u Kninu započinje deseti po redu GRR Fest. Magični glazbeni festival na magičnoj tvrđavi.

Sve znate, bili smo dosadni u najavama pa ste dobro upoznati tko će svirati i kakvi vas odlični bendovi i izvođači očekuju.

Sada ćemo samo o detaljima, a ti su:

  • ponesite nešto toplije (duge rukave obavezno) jer na tvrđavi zna biti hladno;
  • ne kasnite i dođite u 21 sat da ne propustite večeras sjajnu Saru Renar;
  • dođite u što većem broju da se ne dogodi da bude više ljudi iz drugih gradova nego iz Knina. Pokažimo da smo grad koji svoju urbanost njeguje i nije ju nikad izgubio.

Dnevna ulaznica je 60 kuna, a festivalska (za danas i sutra) 100 kuna.

Vremenska prognoza kaže da večeras i sutra navečer neće biti kiše pa što se toga tiče možemo biti mirni.

Osim na tvrđavi, događanja će biti i u kampu na Marunuši u kojem će kampirati posjetitelji iz drugih gradova, ali su dobrodošli i građani Knina. Čak je nabavljen i veliki šator za one koji ga nemaju.

A u kampu nas sutra (u subotu) očekuju i brojne radionice.

Tako već od 12:30 sati kreće zagrijavanje uz vesele ritmove probranih ploča Dr. Smeđeg Šećera, a nakon toga u 16:30 sati vrijedna ekipa iz udruge Carza će održati zanimljivu i edukativnu radionicu šivanja na otvorenom.

Slijedi edukativno-zabavna radionica naših najmlađih sugrađana iz Kulturno umjetničkog društva ”Kralj Zvonimir” na kojoj će nam prezentirati čari kninske pastirske igre ”Pikuće i pale”dok će pjevačka skupina KUD-a sve zainteresirane uvesti u svijet groktalica i ojkanja specifičnog za naš kninski kraj. Ove dvije radionice su na rasporedu u 18:00 sati.

Također, preko puta kampa, svi kamperi i posjetitelji festivala će moći iznajmiti kajak ili kanu u Ekološko-informativnom centru Ekološke udruge Krka uz velike popuste!

Za one koji unatoč svakodnevnom trubljenju ne znaju napamet line up festivala, evo:

Vidimo se!

Prekosutra


Da, prekosutra.

Prekosutra nas u Kninu očekuje – citirat ću kolegu s Tris portala – jedan od najznačajnijih glazbenih festivala u državi – GRR Fest.

Sve već znamo oko desetog GRR Festa pa samo treba podsjetiti posjetitelje da ne kasne jer će line up započinjati kako je i najavljeno, dakle u 21 sat. Pa bi bilo grozno propustiti na primjer – Saru Renar koja će otvoriti festival u petak ili Mnoge druge koji će ga otvoriti u subotu.

Vremenska prognoza kaže da će u subotu biti vedro, a za petak se najavljuje promjenjivo vrijeme, no za slučaj kiše organizator ima spremno rješenje, pa ne treba strahovati.

Kamp na Marunuši za sve goste, pa i one koji nemaju svoj šator – također će u petak biti spreman.

Cijena ulaznice za jedan dan je 60 kuna, a festivalska karta je 100 kuna.

Podsjetimo još jednom na line up:

📆 Petak, 29. 06. 2018.
🔺 Sara Renar
🔺 Porto Morto
🔺 Mayales
🔺 Dr. Smeđi Šećer

📆 Subota, 30. 06. 2018.
🔺 Mnogi Drugi
🔺 Cinkuši
🔺 Kawasaki 3P
🔺 Mike Parker’s Trio Theory

Podsjetimo, prvi GRR Fest bio je 2009. godine, a u sve se krenulo radi otpora nekulturi i šundu i radi promocije kvalitetne suvremene kulture.

Cilj je u budućnosti povezati kulturu i turizam te kroz festival promovirati kulturne znamenitosti i prirodne ljepote grada.

I. Š.

Izbornik