Sortiraj po:
Pogledaj:

Kategorija: Kultura

Predstavljen projekt “Čitamo za djecu”


Večeras je u Dvorani Studentskog doma Fra Luje Maruna održana prezentacija zanimljivog i inovativnog projekta „Čitamo za djecu“.

Cilj ovoga projekta je zainteresirati djecu za praksu čitanja i to kroz poticanje i razvoj dijaloga o temama na koje se odnose bajke i priče primjenom inovativne metode filozofije za djecu.

Na predstavljanju su bili i šibensko-kninski dožupan Nikola Blažević te predsjednica kninskog Gradskog vijeća Vedrana Požar naglasivši važnosti čitanja, a projekt je predstavila njegova autorica Spomenka Martić.

Nositelj projekta je Udruga ZvoniMir, partner na projektu je Udruga Porta, a sve aktivnosti se obavljaju uz podršku Narodne knjižnice Knin.

Projekt financira Ministarstvo kulture punom financijskom potporom dobivenom na natječaju „Razvoj publike u kulturi“. Ukupan odziv na natječaju brojao je 587 prijava, a odobreno je 27, od toga samo 5 projekata vezanih za čitanje.

I. Š.

Po prvi put u Kulturnom vijeću Grada Knina i predstavnici nezavisne kulture


Današnje imenovanje članova i predsjednika Kulturnog vijeća Grada Knina dobra je i važna vijest za grad jer se dogodio značajan iskorak.

Naime, u sedmoročlanom Kulturnom vijeću su, napokon, zastupljeni aktivisti sva tri tipa kulture. Tako, uz etabliranu i tradicijsku, po prvi puta imamo i predstavnika nezavisne kulture.

Formalno, nezavisnu kulturu predstavljat će Perica Kalat iz udruge Atribut, no, neformalno, u taj ‘koš’ mogu se ‘strpati’ i Dragan Babić Pećko, Gracija Požar i Milan Zoričić sudeći po tome da je riječ o pasioniranim posjetiteljima koncerata u A3.

Tako se ovaj izbor može smatrati ulaskom nezavisne kulture u institucionalni kulturni prostor Knina – na velika vrata. A time se mogu podičiti samo rijetki gradovi koji se vole hvaliti da su napredni.

Na kraju, ovaj izbor treba pohvaliti i zbog preostalih članova vijeća (Sanja Bebek, Zoran Čavara i Gordana Sarić) koji su odreda izvrsni kulturni aktivisti.

I. Š. 

 

 

Milan Zoričić imenovan za predsjednika Kulturnog vijeća Grada Knina


Gradonačelnik Grada Knina donio je odluku o imenovanju predsjednika i članova Kulturnog vijeća Grada Knina

Za predsjednika Kulturnog vijeća Grada Knina imenovan je Milan Zoričić, a za članove Zoran Čavara, Sanja Bebek, Perica Kalat, Gracija Požar, Dragan Babić Pećko i Gordana Sarić.

I. Š.

Otvorene prijave za program “Na crti kulture”


Piše: Spomenka Martić

Program „Na crti kulture“ osmišljen je i organiziran od strane Udruge Porta.

Obuhvaća ciklus edukativnih aktivnosti koji uključuje module interkulturalnog učenja kroz dramski proces, vježbanje nastupa i kreativno pisanje.

Program je namijenjen gotovo svim dobnim skupinama i to skupini djece od 7 do 12 godina, zatim skupini mladih od 13 do 19 godina te odraslima.

Cilj programa je osposobljavanje dionika za kreativno izražavanje, javni nastup te inicijativu u kulturnim aktivnostima. Sve aktivnosti se temelje na suvremenom pristupu razumijevanja dramskih metoda i isticanjem značaja njihove edukativne uloge.

Svrha programa je, u širem smislu, poticanje aktivnog odnosa u kulturi te povećanje razmjene kulturnih sadržaja među građanima.

Broj telefona za prijavu i za sve detaljne informacije je 095/754-0328.

Sutra u Caffe baru Rea promocija knjige ”300.000 kilometara motoavanture”


Sutra (u četvrtak) će se u 19 sati u Caffe bar Rea održati promocija knjige  ”300.000 kilometara motoavanture” autora Željana Rakele, svjetski poznatog avanturista.

Rakela je na svom motociklu u sedam godina prešao 300.000 kilometara kroz 100 država na 5 kontinenata.

Posjetitelji će imati prilike čuti brojne zanimljivosti sa putovanja kao i naučiti stvari primjenjive na svakodnevni život, a posebice onaj bajkera.

Kninska promocija je došla na red nakon Splita, Sarajeva, Budve, Skopja, Ljubljane, Zagreba, Novog Sada, Beograda, Vlaostinca… gdje je svaki puta upisan, kako Rakela kaže, full house. Ne sumnjamo kako će to i ovdje biti slučaj.

Kako je izgledala prometna nesreća u Sibiru nakon koje je ozlijeđen nekoliko dana putovao u Hrvatsku na operaciju zbog straha od krađe organa, što je Rakeli u Nepalu rekao budistički svećanik, te brojne druge zanimljivosti, saznajte ovaj četvrtak u Caffe baru Rea.

Ulaz je besplatan a za vrijeme promocije će se moći kupiti i knjiga po cijeni od 150 kn koju će autor potpisati.

U četvrtak svečana prezentacija projekta „Čitamo za djecu“


U četvrtak će se u Dvorani Studentskog doma Fra Luje Maruna s početkom u 18 sati održati prezentacija projekta „Čitamo za djecu“.

Prezentacija je otvorena za javnost i namijenjena je informiranju roditelja i građana o detaljima projekta.

Nositelj projekta je Udruga ZvoniMir, partner na projektu je Udruga Porta, a sve aktivnosti se obavljaju uz podršku Narodne knjižnice.

Projekt financira Ministarstvo kulture punom financijskom potporom dobivenom na natječaju „Razvoj publike u kulturi“. Ukupan odziv na natječaju brojao je 587 prijava, a odobreno je 27, od toga samo 5 projekata vezanih za čitanje.

Cilj ovoga projekta je zainteresirati djecu za praksu čitanja i to kroz poticanje i razvoj dijaloga o temama na koje se odnose bajke i priče primjenom inovativne metode filozofije za djecu.

I. Š.

Veselje za ljubitelje stripa: Knjižnica nabavila šest luskuznih kolor knjiga-stripova o Zagoru


Osim najnovije beletristike, publicistike i stručnih knjiga, a odnedavno i filmova i micro: bit paketa, Narodna knjižnica Knin nabavlja i nove stripove.

Tako je jučer knjižnica za svoje korisnike nabavila šest novih knjiga-stripova o Zagoru, najomiljenijem strip junaku na ovim prostorima.

Izdanja koja je knjižnica nabavila su najluksuznija i najkvalitetnija na tržištu, što govori i cijena od 200 kuna po primjerku.

Svaka knjiga-strip ima 300 stranica, sve stranice su kvalitetno otiskane u boji, a knjiga je opremljena i tvrdim uvezom.

Ukratko – veselje za ljubitelje Zagora i stripa uopće.

Požurite u knjižnicu dok svi primjerci ne budu već posuđeni!

I. Š.

Djeca filozofirala o bajkama: Krenuo zanimljivi projekt u knjižnici


Što je suprotno od laži? Što je suprotno nebu? Hoće li u budućnosti moda biti ista kao i sada?

Pitanja su to na koja su djeca u knjižnici jučer odgovarala nakon što su im pročitane bajke.

Zašto sve to?

Zato da se djecu potakne na čitanje, na dijalog, ali i na kreativno i kritičko mišljenje i jasno izražavanje.

Nositelj ovoga zanimljivog projekta je udruga Zvonimir, a partneri su udruga Porta i Narodna knjižnica Knin.

Projekt se očito svidio i onima koji donose odluke u Ministarstvu kulture pa je završio u društvu 27 projekata koje je Ministarstvo odlučilo financirati od ukupno 587 zaprimljenih.

Projekt se nastavlja, a Knin u budućnosti očekuju novi Sokrati i Spinoze.

Koji će odreda imati iskaznice kojima će ih darivati kninska knjižnica.

I. Š.

U subotu u A3 koncert benda Gretta – vlasnika pjesme godine


U subotu u A3 po treći put dolazi odlični zagrebački bend Gretta koji je popularnost stekao hitom Malena, pjesmom godine (2014.) na Hrvatskom radiju koja se maksimalnih godinu dana zadržala u HR TOP 40 i bila najemitiranija pjesma te godine u zemlji.

Gretta je dobila Porina za “Najbolju vokalnu suradnju” (2014), a ima i nominaciju za Porina za “Najbolji album alternativne glazbe” (2010.).

Bend je 2015. godine pobjedio na Karlovačko RockOff festivalu.

Vidimo se u subotu!

I. Š.

 

Pub kviz knjižnice: Pobjeda Pingvina s Madagaskara


U vrlo izjednačenoj borbi pobjedu u večerašnjem Pub kvizu Narodne knjižnice Knin odnijela je ekipa “Pingvini s Madagaskara” sastavljena od kvizaša iz petoga razreda.

Pobjednici prošloga kviza Hardy Boyz završili su na pretposljednjem šestom mjestu.

Kviz je opet igran u ugodnom ambijentu Mulitifunkcionalne dvorane Studentskog doma Fra Luje Maruna.

Evo večerašnjeg poretka:

 1. Pingvini s Madagaskara, 5. razred 28,5
 2. Načitani momci, 1. srednje 26,5
 3. Nema pametnijih, 6. razred 25,5
 4. Mozgovi, 7. razred 25
 5. Ždragozdrndžuge, 1. srednje 24,5
 6. Hardy Boyz, 6. razred 21,5
 7. Friends, 5. razred 16,5

Ovaj put je hendikep iznosio samo dva boda. Naime, srednjoškolci su u kviz kretali s minus jednim bodom, sedmaši s nulom, a petaši i šestaši s plus jednim bodom.

Posebno večeras treba pohvaliti Noaha Tisaja koji je odigrao sam za Ždragozdrndžuge jer ostatak ekipe nije mogao doći i pritom ostvario odličan rezultat.

Pobjednike je, već tradicionalno, knjižnica nagradila jumbo pizzom.

Evo i poretka Kviz lige

 1. Pingvini s Madagaskara (5. razred) 152
 2. Ždragozdrndžuge (1. srednje) 150,5
 3. Mozgovi (7. razred) 150
 4. #Fork (2. srednje) 136
 5. Nema pametnijih (6. razred) 133,5
 6. Hardy Boyz (6. razred) 133
 7. Načitani momci (1 i 2. srednje) 118
 8. Friends (5. razred) 105
 9. Bezimeni (6. razred) 103,5
 10. BiH (1. srednje) 95,5
 11. Osmi Ce (1 i 2. srednje) 85

Ekipe koje nisu sudjelovale večeras za kviz ligu dobivaju upola manje bodova od zadnje ekipe večeras.

I. Š.

U subotu u A3 koncert kantautorske zvijezde Nine Romić s pratećim bendom


Jedna od najcjenjenijih hrvatskih glazbenica, Nina Romić nastupit će u subotu u A3 s pratećim bendom u kojemu su Frederico Lange na klavijaurama i harmonici, Robert Domitrović na bubnjevima te odnedavno i sjajna kontrabasistica iz benda Repassage, Jelena Galić.

Ljubiteljima glazbe Ninu Romić ne treba puno predstavljati. Tek ćemo spomenuti da je njezin zadnji album “Stablo” iz 2014. godine nominiran za nagradu IMPALA – za najbolji Europski album nezavisne glazbe.

Inače, karijera ove uspješne glazbenice usko je vezana za A3. Svoj drugi koncert u životu i prvi izvan svog kvarta u Zagrebu održala je upravo u A3 u kolovozu 2006. godine. Nakon toga nekoliko je puta svirala u ovom kultnom kninskom klubu.

Vidimo se u subotu!

I. Š.

Foto vijest: Predstavljena knjiga Ante Guge “Žetva u polju otrova”


Sinoć je u prostorima Samostana sv. Ante održano predstavljanje knjige “Žetva u polju otrova” autora Ante Guge.

Riječ je o ratnom romanu koji prati život Hrvata na kninskom prostoru kroz nekoliko generacija jedne obitelji.

Knjigu su predstavili gvardijan Samostana sv. Ante fra Marko Duran, profesor Goran Mrnjavac, književnik Tomislav Marijan Bilosnić i sam autor, novinar i publicist, Ante Gugo.

Predstavljanje su organizirali Narodna knjižnica Knin i Despot infinitus d. o. o.

Foto: Krešimir Belak i HRT Radio Knin

I. Š.

Prijavite se za NP Krka LegendFest


Festival narodnih priča, legendi i mitova i ove će se godine održati u Šibensko-kninskoj županiji, na Roškome slapu u Nacionalnom parku „Krka“ od 7. do 8. srpnja.

Bogat program toga obiteljskog festivala proteklih godina oduševio je posjetitelje Parka i lokalnu zajednicu, stoga se uspješna suradnja Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i udruge Val kulture nastavlja i ovog ljeta.

Kao multimedijski projekt, LegendFest prikazuje hrvatsku nematerijalnu i materijalnu baštinu kroz različite kulturne i umjetničke izričaje. LegendFest uključuje zabavne umjetničke sadržaje – koncerte, predavanja, kazališne predstave, izložbe, radionice, performanse, videoprezentacije/projekcije – na nekoliko lokacija na Roškome slapu, koji će, kroz interaktivni pristup, posjetitelje uvesti u svijet mitova, legendi i zanimljivih povijesnih priča vezanih za mjesto na kojemu se nalaze.

U proteklih dvanaest godina LegendFest je održan u trima hrvatskim županijama: Zagrebačkoj, Istarskoj i Šibensko-kninskoj. Ove godine održat će se u istarskom gradiću Pićnu i na Roškome slapu u NP „Krka“. Festival se pokazao posebno zanimljivim djeci, koja na njemu mogu izraziti svoju kreativnost sudjelovanjem – uz pomoć stručnih voditelja – u raznim likovnim radionicama ili različitim predstavama.

Kako bi i ove godine bio priređen bogat i zanimljiv program, otvoren je POZIV ZA PRIJAVU PROGRAMA za festival LegendFest u dvjema hrvatskim županijama na web stranicama festivala na linku ispod.

Udruga Val kulture raspisuje poziv izvođačima za prijavu projekta/programa za LegendFest 2018.

 

Otvorena izložba i predstavljena knjiga Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja


Nakon što je službeno promovirana u veljači 2017. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, knjiga i istoimena izložba Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja predstavljena je i šibenskoj publici u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku. Knjigu su predstavili autori: akademik Nenad Cambi, prof. dr. sc. Miroslav Glavičić i izv. prof. dr. sc. Željko Miletić sa Sveučilišta u Zadru, i Joško Zaninović, ravnatelj Gradskog muzeja Drniš, koji su za ovo jedinstveno djelo dobili i priznanje meritorne struke – Hrvatsko arheološko društvo dodijelilo im je godišnju nagradu „Josip Brunšmid“ za 2016.

U knjizi Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja kataloški je obrađena zbirka papirnatog novca mediteranskih zemalja. Gotovo sve zemlje na područjima u kojima su se bile proširile rimska i grčka civilizacija, a u knjizi su obuhvaćene Albanija, Alžir, Armenija, Cipar, Egipat, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Jordan, Libanon, Libija, Makedonija, Rumunjska, Sirija, Tunis, Turska i Ukrajina, s ponosom na papirnatome novcu predstavljaju arheološke spomenike kao bitan temelj identiteta i promidžbe zemlje.
„Knjiga je nastajala godinu dana, a obrađuje prostor Mediterana, odnosno civilizacijskog kruga kojem i Hrvatska oduvijek pripada jer more je velika poveznica, pogotovo antičke kulture. Na hrvatskim novčanicama antički spomenici nalaze se na 10 kuna – amfiteatar u Puli i na 500 kuna – Dioklecijanova palača“, kazao je idejni autor i kolekcionar Joško Zaninović.

U ime nakladnika, Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ prisutne je pozdravio ravnatelj mr. sc. Krešimir Šakić izrazivši svoje zadovoljstvo što je JU „Nacionalni park Krka“ dala doprinos kao izdavač, čija je djelatnost usko vezana uz edukaciju i kulturnopovijesno naslijeđe, pogotovo iz antičkog razdoblja, o čemu svjedoči vrijedno arheološko nalazište na području Parka – rimski vojni logor Burnum.

Zbirka novčanica predstavljena u knjizi i na izložbi svjedoči o važnosti arheologije i kulturne baštine u gospodarskoj politici mediteranskih zemalja, posebice onih koje svoj prosperitet zasnivaju na turizmu jer, kao što je istaknuo profesor dr. sc. Željko Miletić, nema zemlje u mediteranskom bazenu da novac nije predstavila kroz antičku baštinu.

„Kada bih ukratko morao opisati ovu monografiju znanstveno-popularnog karaktera, rekao bih da sadrži segmente povijesti Mediterana, pregled klasične antičke umjetnosti i urbanizma, leksikon mitologije i katalog novčanica“, kazao je , prof. dr. sc. Miroslav Glavičić.

Akademik Nenad Cambi istaknuo je kako je knjiga novo i jedinstveno kulturno dobro u Republici Hrvatskoj, a novac koji obrađuje simbol identiteta svake države. „Rad na ovoj knjizi primjer je pravog timskog rada, kao i rad na arheološkim istraživanjima lokaliteta Burnum. U oba slučaja, želja je da naš rad ostavi traga u društvu, a pogotovo da utječe na buduće generacije da razvijaju i obogaćuju kulturnu baštinu“, istaknuo je akademik Cambi.

Nakon predstavljanja knjige u galeriji je otvorena i izložba.

U četvrtak u samostanu predstavljanje knjige Ante Guge “Žetva u polju otrova”


U četvrtak. 1. ožujka u 19 sati u prostorima Samostana sv. Ante održat će se predstavljanje knjige “Žetva u polju otrova” autora Ante Guge.

Knjigu će predstaviti gvardijan Samostana sv. Ante fra Marko Duran, profesor Goran Mrnjavac, književnik Tomislav Marijan Bilosnić i sam autor, novinar i publicist, Ante Gugo.

Predstavljanje organiziraju Narodna knjižnica Knin i Despot infinitus d. o. o., a moderatorica će biti Ana Šimić Sunko.

I. Š.

Izbornik