Sortiraj po:
Pogledaj:

Kategorija: Kultura

Foto: Otvorena izložba Karoline Marušić “Ladine priče”


Piše: Ivana Mikulić Sarić, Kninski muzej

Večeras je u Galeriji Kninskog muzeja otvorena izložba slika akademske slikarice Karoline Marušić.

Autorica se predstavila sa 16 slika iz ciklusa pod nazivom Ladine priče nastalih 2018. godine. Za ovaj ciklus radova autoricu je inspirirala slavenska mitologija, točnije Lada, prema predaji – starohrvatska božica ljepote, sklada, plodnosti i umjetnosti.

Posjetiteljima izložbe uvodnim riječima obratio se Zvonimir Jelić ravnatelj muzeja, a o izložbi su govorile kustosica Ivana Mikulić Sarić i autorica Karolina Marušić.

Izložba ostaje otvorena do 30. ožujka.

Evo i par riječi iz predgovora kataloga izložbe koje je napisao profesor Stanko Špoljarić:

“Maštovitost u preobrazbi figura provedena u sadržajnoj slojevitosti slika, odmicanjem od narativnog, čini osnovu koncepcije slikarskih ostvarenja Karoline Marušić.

Traži i nalazi formu za prikaz zanimljive ikonografije proizašle iz intrigantnosti mitskog, situacija i likova građenih kako bogatom imaginacijom, tako i naslijeđenim literarnim okvirom koji nudi svijet neobične činjeničnosti. Dakako to je i prilika uzbudljivu sintezu stvarnog i asocijativnog, koja u konačnici dovodi do bajkovitog.

Karolina sliku gradi kao zbir sna i priče, kao primjerice Svantedovih kćeri, dotekle iz dubina stoljeća, aktualiziranih u slijedu vremena, zagubljenih u memoriji pojedinih perioda i ponovo vraćanih.”

U Knin stiže hit komedija “Čipka i čokolada”


U nedjelju, 31. ožujka u 20 sati u Domu HV-a u Kninu bit će izvedena hit komedija “Čipka i čokolada” napravljena po uzoru na popularnu američku seriju Sex i grad, ali na balkanski način!

Scenarist i redatelj je Stanko Holcer, a u predstavi plavuša Čupka (Ana Ćuk / Katarina Korša) i crnka Čarna (Jovana Jelovac Cavnić) kao dvije najbolje prijateljice pričaju o svojim životnim iskustvima.

Ulaznice po cijeni od 60 kuna mogu se kupiti na Eventimu, a prodajna mjesta u Kninu su kiosci tiska na trgu i u Ulici IV. Gardijske brigade.

I. Š.

U petak na tvrđavi otvorenje izložbe slika akademske slikarice Karoline Marušić


U petak će u Galeriji Kninskog muzeja na tvrđavi u 17 sati biti otvorena izložba slika akademske slikarice Karoline Marušić pod nazivom Ladine priče.

Karolina Marušić rođena je 1965. u Mostaru, a stalno je nastanjena u Širokom Brijegu gdje je diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti  u Širokom Brijegu u klasi prof. dr. art Dragane Nuić Vučković.

Član je udruga likovnih umjetnika EN FACE i DHLU u FBIH.

I. Š.

Dan sv. Patrika: U subotu u A3 irsku glazbu svira talijanski bend Dirty Artichokes


U subotu će se u A3 u povodu Dana sv. Patrika održati koncert talijanskog benda Dirty Artichokes.

Ovaj bend iz Torina svira tradicionalnu irsku glazbu kombiniranu s punk rockom, a poseban pečat njihovom glazbenom izričaju daju flauta, violina i mandolina.

Veselo, rasplesano, melodično, žestoko. Nema razloga da u subotu ne bude dobra žurka u klubu A3 koji će se ovom prilikom prigodno zazeleniti.

Koncert organizira A3, a upad je 30 kn.

I. Š.

Slika je u petak


Več smo najavili da večeras u A3 svira sjajni makarski bend Rezerve i da je upad za žene slobodan.

Organizator koncerta je udruga Atribut, a upad za muški dio populacije je samo 10 kuna. Koncert je dio projekta “Svirka je u petak” kojega sufinancira Ministarstvo kulture.

No, umjetnički doživljaj bit će večeras poduplan.

Paralelno s koncertom, mlada kninska slikarica Amanda Tica (Ton Art) – slušajući svirku Rezervi – stvarat će novo umjetničko djelo.

Ovaj sestrinski projekt prenošenja zvuka na platno nazvan je “Slika je u petak”.

I. Š.

Sutra (u petak) Pub kviz knjižnice


Sutra (u petak) će se u Dvorani Studentskog doma fra Luje Maruna s početkom u 19 sati održati Pub kviz Narodne knjižnice Knin.

Ovo je treća sezona Pub kviza knjižnice, a sutra je na rasporedu peti ovosezonski kviz na kojem se natječu ekipe kninskih srednjoškolaca i osnovnoškolaca.

I. Š.

U petak u A3 sjajni makarski bend Rezerve; Za žene besplatan upad


Na Dan žena, u petak, 8. 3. nastavlja se u A3 program “Svirka je u petak” i to koncertom odličnog benda Rezerve iz Makarske.

Ova grupa je pravo otkriće na hrvatskoj glazbenoj sceni. Sve karte polažu na zaraznu melodiju i u tom segmentu su moćni. Moglo bi se čak reći da melodičnijeg benda na ovim prostorima nije bilo još od Đavola.

Uz to što je pjevljiva, njihova glazba je i plesna pa bi u petak mogla biti dobra žurka.

Upad za žene je besplatan, a za ostale samo 10 kuna.

Organizator koncerta je udruga Atribut. Program Svirka je u petak sufinancira Ministarstvo kulture.

Evo i spota benda Rezerve u kojem je u glavnoj ulozi kninska glumica Đana Kuzmanić.

I. Š.

U iduću nedjelju kazališno filmski projekt 6mm: Ispovijest Josipe Pavičić Bernardini


U iduću nedjelju, 10. ožujka u Domu HV-a s početkom u 19 sati bit će izveden kazališno filmski multimedijalni projekt 6mm: Ispovijest Josipe Pavičić Bernardini o boli i pobjedi u kojoj hrabro progovara o borbi s rakom dojke i svim promjenama koje ta bolest izaziva. Ulaz će biti slobodan!

Poznata TV voditeljica i novinarka, Josipa Pavičić Berardini, svojim je romanom Šest milimetara izazvala buran odjek u javnosti. Hrabro govoreći o vlastitoj borbi s rakom dojke te svim promjenama koje ta bolest izaziva u nama i oko nas, ističe važnost edukacije, samopregleda, pravovremenog i optimalnog liječenja te pozitivnog stava. Poruka: Ako sam mogla ja – možeš i ti, promijenila je živote mnogih žena.

Prvakinja drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Daria Lorenci Flatz, kazališna redateljica i profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti Ksenija Zec, mlada filmska redateljica Judita Gamulin, dramaturginja Nikolina Bogdanović, modna dizajnerica Matija Vujica i kazališna i filmska producentica Lidija Ivanda, samo su neke od umjetnica koje su se ujedinile u kazališno-filmskom projektu 6mm – ispovijest o boli i pobjedi. Projekt je nastao u produkciji Teatra Erato i MEDIA PUNKT-a, u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih, 4sobe, Hoću knjigu i Europa Donna Hrvatska.

Kazališna predstava i film neizravno prate protagonisticu na dan kada saznaje svoju dijagnozu. Njen lik je univerzalan, neodređene profesije, mogla bi biti svatko od nas i svi bismo mi mogli biti ona. Iako prolazi kroz različite naturalističke lokacije naše svakodnevice – ulice, trgove, javne prostore, poštu, bolnicu, gotovo uvijek vidimo samo nju u gotovo klaustrofobično uskom krupnom kadru. Unatoč tome što je okružena gradskom vrevom, ne može biti usamljenija, a njen svijet ne može biti uži.

Multimedijalnost projekta očituje se u obradi teme kroz više medija – roman, kazališna predstava, film i stručno vođeni razgovori u lokalnoj zajednici s ciljem pružanja psihološke podrške oboljelima i njihovim obiteljima te važnost samopregleda i pravovremenog otkrivanja karcinoma dojke.

Podaci uključenosti velikog broja stanovništva u humanitarnim akcijama govore o rastućem trendu društvene osjetljivosti za oboljele koji su zbog niza ekonomskih i društvenih prepreka zakinuti za kvalitetnu i adekvatnu zdravstvenu i psihološku podršku. Ovim se projektom proširuju uobičajene humanitarne aktivnosti, te osim prikupljanja sredstava za kupnju prvog aparata za intraoperativno zračenje u Hrvatskoj, aktivno sudjelujemo u prevenciji bolesti.

Izvor: Media punkt

Večeras u A3 u 19h prvi ovogodišnji Filozofski cafe: Tema: nasilje i mladi


Nakon tromjesečne pauze večeras će se s početkom u 19 sati u A3 u organizaciji udruge Porta održati Filozofski cafe s temom nasilja i mladih.

Citiramo fb najavu događaja:

“Nakon dulje stanke ponovo ćemo propitati sebe i druge. Tema kojoj ćemo se posvetiti bit će “DRUŠTVENA PRODUKCIJA NASILJA I MLADI”. Temu smo koncipirali uvažavajući prijedloge prijatelja i sudionika cafea, a s obzirom na narastajući trend i prisustvo nasilja u društvenim događanjima.

Što je nasilje, ima li ga više danas nego inače, gdje je prisutno i koji su mu izvori, te koja je uloga društva u odnosu na nasilje, a naročito mlade, neka su od pitanja kojima možemo započeti preispitivanje.

Filozofski cafe Knin gazi treću godinu svog postojanja u gradu, predstavlja suvremeni pristup filozofskoj praksi i poziva sve zainteresirane na civiliziranu razmjenu mišljenja.”, stoji u pozivu.

I. Š.

 

Prijavite se do srijede na edukaciju za kuhare i konobare


Do srijede u 12 sati možete se prijaviti na edukaciju za kuhare i konobare koja se provodi u okviru projekta “Osposobljavanjem za bolje sutra” udruge Scientia populo.

Na edukaciju će biti primljeno ukupno šest kuhara i pet konobara, a održat će se u restoranu na tvrđavi. Edukaciju će voditi renomirani kuhar Anton Ninčević i menadžer hrane i pića Tonči Drlje, a svi sudionici na kraju će dobiti certifikat koji će biti upisan u radnu knjižicu.

Cilj edukacije je polaznike obučiti za menadžere hrane i pića, kuhare te specijaliste za catering i konobare, a sve pod motom “Knin = gastro destinacija”.

I. Š.

Sutrašnja predstava “Dame biraju” – rasprodana


Sutra će se u Domu HV u 20 sati u organizaciji Grada Knina održati hit komedija “Dame biraju” u izvedbi sarajevskog Alteatra.

Predstava je izazvala veliki interes i, nećete vjerovati, ulaznice su rasprodane.

Onima koji su potrudili na vrijeme ih nabaviti – želimo dobar provod!

I. Š.  

Foto: Fantastični spoj slikarstva uživo (Ton art) i glazbe (koncert Seven Mouldy Figs) u A3


1876. godina

Članak o Kninu u Viencu 1876. godine kojega tada uređuje August Šenoa:

“Nije moguće opisati ljepotu, koja ti se predočava. Rekao bi, da te je nenadano nanio vlak na kakav prediel Švicarske ili Štajerske”, stoji u članku u kojem se Knin uspoređuje s drugim, naprednijim krajevima Europe.

1945. godina

Ulazeći u Knin, mali, opustjeli, ratom slomljeni gradić na Balkanu, dok su okolo njega još odjekivali pucnjevi i dok je sigurnosna situacija bila sve samo ne povoljna, američki vojnici nisu imali nikakva lijepa očekivanja.

No, prolazeći glavnom ulicom čuli su lijepu jazz glazbu koja je dolazila iz kninskog hotela Grand. Ušavši u hotel, imali su što za čuti i vidjeti – nekoliko Kninjana okupili su ad hoc band i svirali su odličan jazz.  Zaprepašteni i oduševljeni Ameri pomislili su da su se zeznuli, da su u predgrađu Pariza, a ne Knina. Odgodili su svoje ratne zadatke i pridružili se nadrealnoj zabavi.

2019. godina

Svi koji su večeras bili u A3 vjerujem da su isto imali osjećaj da nisu u Kninu nego u nekom dobrom art klubu, primjerice u Parizu .

Nemam običaj izvještavati sa svirki i generalno s umjetničkih performansa, jer je to teško i gotovo nemoguće dočarati. Jednostavno treba biti tu i sam doživjeti – svatko za sebe.

Ovaj put sam morao jer su se u A3 istovremeno i paralelno odvijala dva umjetnička događaja – što je sigurno jedinstveno u hrvatskim okvirima, a možda i šire.

S jedne strane fantastična svirka cura iz zagrebačkog benda Seven Mouldy Figs – kreativna i energična do bola, a s druge strane stvaranje likovnog djela uživo, točnije – prenošenje tonova s koncerta na platno u izvedbi sjajne mlade kninske slikarice Amande Tice (Ton art).

I stvarno čovjek na momente nije bio siguran da je u Kninu. Kao i u prethodne dvije priče, iz 1876. i 1945. godine.

I nije tu bio kraj večeri. Nakon koncerta i nakon plesnjaka (DJ Drakula) uslijedila je kratka i potpuno spontana džem svirka u izvedbi cura iz benda i gostiju kluba. Nekontrolirani art kaos.

Provod je bio u petak!

P. S. Ovo je bio prvi u nizu koncerata unutar cjelogodisnjeg glazbenog programa “Svirka je u petak!” udruge Atribut unutar kojeg se nalazi i projekt “Slika je u petak!”.

I. Š.

Karneval u Kninu od 19. veljače do 2. ožujka


U utorak, 19. veljače predajom ključeva Grada maškarama započinje manifestacija Karneval u Kninu koju organiziraju Grad Knin, Kninska turistička zajednica i Karnevalska udruga.

“Čujte i počujte, karnevalsko ludilo i veselje stiže u naš grad na sedam rijeka! Pozivamo sve; i one vjerne koji nas svake godine oduševljavaju sa svojim kostimima pa do onih koji ne pamte kad su se zadnji put namaškarali!

Od utorka, 19. veljače, kada ključeve grada preuzimaju maškare, pa sve do 2. ožujka, ništa neće biti isto, a sve postaje moguće! Nakon božićnog i novogodišnjeg slavlja, reda bure i južine, kiše i škrtog sunca, na red je došlo najveselije, najšarenije i najluđe razdoblje u godini!”, stoji u objavi organizatora.

Evo i programa objavljenog na FB Event-u Karneval u Kninu:

🔴 19. 2. 2019. // 10.00 sati: PREDAJA KLJUČEVA GRADA
🔷 Park ispred Gradske uprave

Dođite i preuzmite vlast u svoje ruke!
———————————————————————————-

🔴 1. 3. 2019. // 12.00 sati: MALA KARNEVALSKA POVORKA
🔷 Polazak ispred OŠ Domovinske zahvalnosti, Josipa Jovića 2
PRIJAVA SKUPINA: https://goo.gl/forms/UM8IPo9STfrNEZZp2

Vesela povorka ide kroz cijeli grad i sve će očarati i začarati osmijehom i veseljem! Uz maskirane mališane iz vrtića i naše dvije osnovne škole i sve ostale skupine, u povorci će biti i posebno iznenađenje “na visokoj nozi”!
———————————————————————————–

🔴 1. 3. 2019. // 20.00 sati: TRADICIONALNI MASKENBAL – Večera uz Golden Royal Band. Cijena ulaznice: 30,00 kn*
🔷 Restoran Kralj Zvonimir, Tuđmanova 34
*Ulaznice će uskoro krenuti u prodaju.

————————————————————————————

🔴 2. 3. 2019. // 14.00 sati: VELIKA KARNEVALSKA POVORKA
🔷 Polazak ispred OŠ Domovinske zahvalnosti, Josipa Jovića 2
PRIJAVA SKUPINA: https://goo.gl/forms/n1JQU4ZtbgB4Ka272

Pozivamo sve građane i građanke da se pridruže velikoj povorci koju će predvoditi Limena glazba i mažoretkinje Vrbovec i naš lokalni MK Stormriders Knin! Na trgu nas čekaju i zabavljaju Mile Perkov & Johnny Walkers band.

Izvor: FB Event Karneval u Kninu

Svirka je u petak: Seven Mouldy Figs u A3 – najava koncerta i malo lamentiranja o urbanoj kulturi


Seven mouldy figs photo by Deyan Baric

Ovoga petka u A3 nas očekuje koncert odličnog ženskog alternativnog benda Seven Mouldy Figs iz Zagreba.

Svirka je u petak

Inače, cijeli projekt narednih koncerata u A3 zove se “Svirka je u petak” i sufinanciran je od strane Ministarstva kulture.

Projekt ”Svirka je u petak!” nazvan je po istoimenom grafitu koji je nastao u prvim godinama rada kluba A3 kada su se koncerti održavali petkom i kada je na njima bilo višestruko više ljudi nego sada (za neafirmirane bendove tada se prodavalo oko 170 karata, a sada je super kad se 40 ulaznica proda).

Entuzijazam, inat i posljednji Mohikanci

Narastajući utjecaj šunda i nezainteresiranost mladih za iole zahtjevnije kulturne događaje, ali i iseljavanje stanovništva uvjetovalo je, iz godine u godinu, pad posjećenosti koncerata u A3.

No nije uvjetovalo i pad entuzijazma organizatora da drži na životu urbanu kulturu u gradu. Dapače, taj entuzijazam je zbog loših okolnosti ojačan inatom i odlukom da se ne odustaje, pa makar se sve na kraju radilo za par “posljednjih Mohikanaca”.

Ministarstvo dalo ruke

Sav ovaj kulturni rad u A3 u zadnjih 15 godina (zadnje dvije godine organizaciju je preuzela udruga Atribut) te važnost promocije sofisticirane urbane kulture u maloj sredini poput Knina prepoznalo je i Ministarstvo kulture i odlučilo sufinancirati ovu kulturnu aktivnost.

Slika je u petak

Organizator koncerta benda Seven Mouldy Figs je udruga Atribut, a upad je samo 10 kuna (ta cijena vrijedit će za sve koncerte u okviru projekta “Svirka je u petak”).

Ovaj put dogodit će se i jedna novina. Paralelno s koncertom, mlada kninska slikarica Amanda Tica stvarat će novo umjetničko djelo. A ovaj sestrinski projekt prenošenja zvuka na platno nazvan je “Slika je u petak”.

Tako da ćemo svjedočiti multidisciplinarnim umjetničkim zbivanjima.

Vidimo se!

I. Š.

Foto: Deyan Baric

Održana Noć muzeja na tvrđavi


Večeras je u organizaciji Kninskog muzeja na tvrđavi održana Noć muzeja. Sadržajna i privlačna za svakog ljubitelja kulturnih događanja.

Sve je započelo zanimljivim i dobro odrađenim predavanjem kustosa Gorana Mrnjavca u Vijećnici Kninskog muzeja na temu “Muzejski postav s tematikom srednjovjekovlja na sjevernom dijelu kninske tvrđave”.

Riječ je o ruševnom objektu na sjevernom, najstarijem dijelu tvrđave na kojem se u vrijeme Kralja Zvonimira nalazio kraljevski dvor. Mrnjavac je iznio mnoštvo ideja kako bi taj objekt mogao postati pristojan i suvremen muzejski prostor, a naglasak je dao na tome da nisu bitni muzejski predmeti (koje, iz vremena Zvonimira, nije moguće ni nabaviti), nego didaktički, multimedijski i visokotehnološki sadržaj kojim će se dočarati – ne kruti povijesni fakti – nego način života u srednjem vijeku.

Također lijepo i interesantno predavanje u vijećnici imala je kustosica Zoja Radić koja je predstavila “Odabrana poglavlja iz tradicijske kulture kninskog područja”. Doznali smo tako kako kninska tradicijska kultura vuče korijene uglavnom iz prapovijesti i kako je riječ o dinarskoj kulturi s utjecajima drevne mediteranske kulture.  Zoja Radić nas je podsjetila koliko je naša tradicijska kultura značajna za civilizaciju činjenicama da su suhozid, nijemo kolo, ojkanje i klapska pjesma uvršteni na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Nakon predavanja uslijedile su izložbe. U crkvici sv. Barbare otvorena je izložba “Srednjovjekovne utvrde na rijeci Krki u svjetlu arheoloških i arhivskih istraživanja”. Na izložbi koju su postavili Javna ustanova Nacionalni park Krka i Državni arhiv Šibenik riječju i slikom predstavljeno je osam srednjovjekovnih utvrda na Krki.

Službeni dio programa završen je u Galeriji Kninskog muzeja izložbom “Gesta gesti grize rep” na kojoj su predstavljena snažna i upečatljiva likovna djela akademske slikarice Tamare Herceg koja je, po vlastitom priznanju, svoja emotivna stanja prenijela na slike kroz igru pokreta i slučaja.

Nakon službenog dijela programa, Noć muzeja nastavljena je obilaskom svih postava Kninskog muzeja.

I. Š.

 

 

Izbornik