Sortiraj po:
Pogledaj:

Kategorija: Kultura

U petak, 20. 9. “Kao nekad u 8”; Sviraju Mile Perkov & Johnny Walkers band


S obzirom da su prve dvije plesne večeri “Kao nekad u 8” više nego uspjele, već za 9 dana slijedi nova.

Pozicija je ista – terasa Doma HV, vrijeme – petak, 20. rujna u 20 sati, a cijena je opet kao i prošli put, 100 kuna u kojih je uključena večera i svirka uživo – odličnog Mile Perkova i Johnny Walkers banda.

Pretprodaja ulaznica je u Turističkoj zajednici grada Knina, Cvjećarnici Katarina i Borovu, a moći će se, na sam dan kupiti i na ulazu Doma HV.

I. Š. 

Započele prijave za 4. sezonu Pub kviza knjižnice


Narodna knjižnica Knin kreće i ove školske godine s novom kviz avanturom. Četvrtu sezonu zaredom organizira se Pub kviz za osnovnoškolce (7 i 8. razrede) i srednjoškolce (1-4. razreda), a ekipe možete prijaviti od danas do ponedjeljka, 30. rujna ove godine.

Kviz će opet pripremati i voditi knjižničar Narodne knjižnice Knin Ivica Šimić i psiholog iz Osnovne škole Domovinske zahvalnosti Željko Tomljenović.

Logističku potporu kod prijava ekipa  pružit će i ovaj put nastavnik iz Osnovne škole dr. Franje Tuđmana, Dragan Miličević i knjižničarka Martine Vujnović iz srednjoškolske knjižnice.

Zainteresirane ekipe mogu se prijaviti u Narodnoj knjižnici Knin, zatim u OŠ Domovinske zahvalnosti kod psihologa Željka Tomljenovića, u OŠ Dr. Franje Tuđmana kod nastavnika Dragana Miličevića te u knjižnici Srednje škole kod knjižničarke Martine Vujnović.

Evo i osnovnih pravila:

1. Ekipa može imati najviše četiri člana i mora imati naziv kojega neće mijenjati tokom sezone. Članovi ekipe mogu biti učenici viših razreda osnovnih škola (7.-8. razred) te svih razreda srednjih škola.
2. Pitanja će kao i do sada biti iz opće kulture, odnosno iz svih područja ljudskoga znanja.
3. Formirat će se kviz liga u koju će se prenositi bodovi iz svakog pojedinog kviza
4. Pobjednik svakog pojedinog kviza bit će nagrađen, a posebna nagrada čeka pobjednika kviz lige.

5. Na kraju sezone, krajem svibnja, odnosno početkom lipnja iduće godine ide se na besplatni zajednički izlet u jedan od Nacionalnih parkova Hrvatske.

I. Š.

Foto: Održano predstavljanje slikovnice i otvorena izložba instalacija


Piše: Ivana Mikulić Sarić, Kninski muzej 

Mjesečar – Poezija Antuna Branka Šimića kroz dječju likovnu igru: Predstavljanje slikovnice i radionica

Oda životnoj radosti – izložba instalacija

U petak su u vijećnici Kninskog muzeja održani prestavljanje slikovnice „Mjesečar“ – poezija Antuna Branka Šimića kroz dječju likovnu igru akademske slikarice Andrijane Mlinarević-Cvetković te radionica s djecom iz udruge Čarobni svijet, a u Galeriji je otvorena i izložba instalacija iste autorice naziva „Oda životnoj radosti“.

Autorica je prije početka radionice djeci prezentirala slikovnicu koju je inspirirana poezijom pjesnika A. B. Šimića ilustrirala sa svojom četverogodišnjom kćerkom Magdalenom.

Posebnost ove slikovnice je umjetnički sadržaj prilagođen djeci predškolske i rane školske dobi. Cilj je da preko ovakve slikovnice dijete komunicira spontano te da se razvija njegova mašta bez pravila i nametnutih obrazaca mišljenja i izražavanja.

Tako su djeca uz vodstvo slikarice, a uz pomoć teta iz Čarobnog svijeta – Lane Maloče, Slađane Sović, Ane Bajan i Ivane Dujmović, pristupili radionici koristeći tehnike kao što su olovka, flomaster, vodene boje i pastele. Najbolja tri rada čiji su autori Petra Orlović, Niko Prekpaljaj i David Domić nagrađena su slikovnicom „Mjesečar“.

Nakon radionice u Galeriji Kninskog muzeja otvorena je izložba instalacija naziva „Oda životnoj radosti“. O ciklusu radova govorile su kustosica Ivana Mikulić Sarić i slikarica Andrijana Mlinarević-Cvetković.

Ciklus radova nastao od 2012. do 2018. godine oda je bezbrižnom djetinjstvu, gdje autorica stvara likove, ljudske i životinjske, koji prolaze svijetom letećih kućica, žičanih jezera i oblaka. Uz pomoć žice kao medija koja je zahvalan materijal i koji odgovara viziji djetinjeg i bezbrižnog, umjetnica lakoćom svog likovnog izraza stvara slobodne i nesputane kompozicije insprirane zavičajem. Ovim prostornim instalacijama slikarica potvrđuje svoj umjetnički identitet gdje je njena inspiracija nepresušna poput dječje imaginacije.

Foto: Kninski muzej/Čarobni svijet

Pogledajte tihe knjige za djecu koje izrađuje mlada Kninjanka Slađana Sović


Mlada Kninjanka Slađana Sović, po zvanju učiteljica razredne nastave, autorica je tihih slikovnica, neobičnih interaktivnih malih knjiga za djecu koje se ne čitaju, a koje su itekako korisne.

– Tiha knjiga je didaktička knjiga koja je namijenjena senzo-motoričkom razvoju djeteta. Kroz raznolike igre vezivanja, spajanja, slaganja i provlačenja djeca razvijaju koordinaciju ruke i oka te um i maštu. Budući da tiha knjiga nema tekst, dijete samo stvara svoju priču. Svaka stranica pruža novu platformu za učenje te potiče igru i kreativnost. Knjiga se izrađuje kao igračka, a na taj način dijete gotovo nesvjesno usavršava taktilne, motoričke, logičke i intelektualne vještine – objasnila nam je autorica Slađana Sović i otkrila kako je sve krenulo.

– Za interaktivnu slikovnicu odnosno tihu knjigu sam čula na fakultetu. Sama ideja i kvaliteta koju slikovnica nudi me je oduševila. I jednostavno, nabavila sam materijal i krenula u izradu. Prve tihe knjige sam izradila u dvanaestom mjesecu prošle godine, a do sada sam ih napravila sedam – kaže ova kreativna Kninjanka. Doznali smo i kojim se materijalima služi u izradi.

– Za podlogu koristim debeli filc, a elemente koji se nalaze na njoj izrađujem od tankog filca i eko kože. Osim toga koristim čičak, dugmiće, metalne drukere, patente i drugo – govori nam.

Nije još komercijalizirala svoj rad i nije bilo dogovora sa ozbiljnim nakladnicima, ali kaže da to nije isključeno.

Kninjani će njena nova ostvarenja moći vidjeti već ove jeseni.

– Upravo radim na novim slikovnicama, a u studenome ću predstaviti svoj rad u Narodnoj knjižnici Knin u okviru manifestacije Mjesec hrvatske knjige. Nadam se da ću svojom prezentacijom ukazati na kvalitete koje nudi tiha knjiga. Uz kvalitetan didaktički materijal može se olakšati usvajanje znanja i vještina te poboljšati sposobnosti kod djece. Poznato je da djeca najbrže uče kroz igru, a upravo im to tiha knjiga omogućuje – referirala nam je kreativna kninska učiteljica.

Pogledajte u videu kako izgleda jedna od Slađaninih tihih slikovnica.

😍 #tihaknjiga

Gepostet von Slađana Sović am Sonntag, 31. März 2019

I. Š.

U Knin stiže plesna predstava Bella Ciao; Broj mjesta ograničen – predbilježite se!


Tekst: IMRC Plesni kolektiv

U subotu 21. rujna će se s početkom u 20 sati u Multifunkcionalnoj dvorani Studentskog doma fra Luje Maruna u Kninu održati plesna predstava “Bella Ciao” u izvedbi Inkluzivnog kolektiva za istraživanje pokreta – IMRC.

Organizator je udruga Atribut.

Rođena iz istraživanja raznih oblika izvedbenog zajedništva i podrške. Bela Ciao je nastala u suradnji IMRC kolektiva i koreografkinje Silvije Marchig. Ova dinamična, provokativna i emocionalna predstava okuplja upečatljivu izvođačku ekipu koja pomiče granice plesa i koreografije. Ulaz je slobodan!

Predstava je financirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske putem natječaja za javne potrebe u kulturi za 2019. godinu, a na lokalnoj razini veliku podršku projektu pruža Veleučilište “Marko Marulić” u Kninu. Broj mjesta je ograničen, stoga se molie svi zainteresirani da predbilježe svoj dolazak na predstavu na sljedeću e-mail adresu: inkluzivni.imrc.kolektiv@gmail.com.

U kolektivu je kroz razne projekte okupljeno 14 plesača i umjetnika sa i bez invaliditeta, umjetnička voditeljica je plesna umjetnica Iva Nerina Sibila, a produkcijsko-edukacijski tim čine Helvecia Tomić i Anamarija Jandrašek.

“Bella Ciao, talijanska revolucionarna pjesma, stoji u naslovu kao simbol borbe, i otpora bilo kojim opresivnim ideologijama nad slobodom tijela: opresije “ispravnih” nad onima koji se u taj kanon ne uklapaju, “jakih” nad slabijima, “savršenih” nad krhkima. Tijela koja istražuju svoje različitosti i igraju se njima, iskreno i bez zadrške, bile su u centru našeg umjetničkog interesa. Unutar grupe sedmero plesača/izvođača, tražili smo mjesta na kojima se možemo otvoriti prema granicama svojih nesavršenosti, krhkosti i ranjivosti, kako bismo kroz njih proizveli izvedbenu snagu. Izvedba tako postaje mjesto intenzivne medijacije emocija, a izvođači nosioci ideje slobodnog pojedinca posvećenog zajedništvu. Glavno tkanje izvedbe zajednički je osjećaj za prostor i vrijeme, u suigri plesača/izvođača i muzičara, i na koncu, publike. Inspirirajući se i motivirajući međusobno, ono najuzbudljivije i najvrijednije događa se uvijek u prostoru među nama. Bella Ciao predstava je koja odnose među ljudima pretvara u prostor slobode.”, pojašnjavaju predstavu njeni kreatori.

PLESNA RADIONICA DAN NAKON

U sklopu gostovanja, održat će se i plesna radionica u nedjelju, 22. rujna 2019. od 10.30 do 12.30 sati. „Pozivamo sve koji žele plesati, bez obzira na dob, fizičku spremnost, ograničenje u pokretu ili plesačko iskustvo, a koji žele dijeliti svoju maštu i plesačku radost, da nam se pridruže!“ – poručuju iz IMRC-a.

U radionicama kreću od osvještavanja potencijala svakog pojedinog tijela, koristeći slobodan, improviziran i kreativan ples, bez zadanih pokreta, a kroz brojne igre, zadatke i vođene improvizacije. Radionice se sastoje od individualiziranih vježbi osvještavanja tijela, plesnih zadataka u paru i grupi, vježbi opuštanja i muzikalnosti, osnova plesne kompozicije i izvedbe.

Broj mjesta je ograničen, stoga molimo sve zainteresirane da predbilježe svoj dolazak na radionicu na sljedeću e-mail adresu: inkluzivni.imrc.kolektiv@gmail.com.

O IMRC-u

IMRC plesni kolektiv (Inclusive Movement Research Collective – IMRC) profesionalni je edukacijski i izvedbeni plesni projekt, specifičan po tome što uključuje plesače sa i bez tjelesnog invaliditeta. Djeluje od 2012. godine, a osnovan je u suradnji s Hrvatskim institutom za pokret i ples i Zagrebačkim plesnim centrom.

Svojim kratkim i cjelovečernjim predstavama gostuju po brojnim plesnim i kazališnim festivalima (Dioniz festival Osijek, Tjedan suvremenog plesa, Improspekcije, Bjelovarski odjeci kazališta, Plesna mreža Hrvatske – HNK Osijek, Showcase Hrvatskog centra ITI, Inkluzivne scene – Rijeka, Antisezona 19, MSU Zagreb, Pula – PUF, EU projekt Unlimited Access – Onasis centar Atena, Night of Inclusion – Dubrovnik, Media Diversty – Skopje, EU projekt LLB – Uferstudios Berlin).

Osim predstavama, čestim prisustvom u medijima te kontinuitetom edukacijskog programa ostvarujemo značajan utjecaj na hrvatsku kulturnu i društvenu scenu, pomičući granice umjetničkog izričaja i promovirajući principe inkluzije. Kritika nas naziva „najsugestivnijim ansamblom na domaćoj sceni“, a nagradama (Nagrada hrvatskog glumišta Slađanu Livnjaku 2016, Nagrada Pulskog festivala predstavi Lemia 2019) te suradnjom s Odsjekom za ples Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu potvrđujemo najvišu razinu naših programa. 

O PREDSTAVI:

Autorica: Silvia Marchig

Su-autori i izvođači: Josipa Lukinović, Helvecia Tomić, Irma Unušić, Leon Goličnik, Marijan Pajvot, Nikola Orešković, Ognjen Vučinić

Glazba: Hrvoje Klemenčić

Foto, dizajn promo materijala, tehnička podrška: Jason Mulhausen

Foto: Marko Gutić Mižimakov

Umjetničko vodstvo: Iva Nerina Sibila

Pjesma Bella Ciao u izvedbi je Giovanne Daffini

Produkcija: HIPP / IMRC 2018.

Ostvareno u rezidenciji i uz podršku Plesnog centra TALA.

IMRC djeluje u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom.

Premijera: 17. svibnja 2018. / Pogon Jedinstvo / Zagreb

Financijska potpora gostovanju: Ministarstvo kulture RH

U petak na tvrđavi predstavljanje slikovnice “Mjesečar – Poezija Antuna Branka Šimića kroz dječju likovnu igru” te izložba instalacija “Oda Životnoj radosti”


U petak će se u 18 sati u Galeriji Kninskog muzeja na tvrđavi održati predstavljanje slikovnice “Mjesečar – Poezija Antuna Branka Šimića kroz dječju likovnu igru” te izložba instalacija “Oda Životnoj radosti” autorice Andrijane Mlinarević-Cvetković, magistrice slikarstva.

Slikovnica je inspirirana je poezijom pjesnika Antuna Branka Šimića. Umjetnica prepoznatljiva po svom infantilnom likovnom izričaju i velikoj kreativnosti upustila se u likovnu igru s četverogodišnjom kćerkom Magdalenom. Rezultat njihove zajedničke spontane likovne igre je slikovnica ili oslikani stihovi A. B. Šimića doživljeni očima djeteta i vizualno prezentirani na jedan nov i dječje ekspresivan način.

Radovi Andrijane Mlinarević-Cvetković iskaz su slobode i tolerancije umjetničkog djelovanja, neopterećeni su pravilima likovnih postupaka te prožeti dubokom emocionalnošću. Umjetnica, magistrica slikarstva, ne profilira svoje stvaralaštvo unutar konvencionalno određenih likovnih kategorija već u svojem izričaju ujedinjuje raznolike smjernice likovne prakse.

Više o autorici i njenom opusu možete doznati OVDJE.

Uz predstavljanje slikovnice održat će se i radionica za djecu u suradnji s udrugom Čarobni svijet.

I. Š.

Foto: Argentinci na Marulićevom trgu


Večeras je koncert na Marulićevom trgu održao duo iz Argentine Turica Doncel Duo.

U lijepom ambijentu na kultnim kninskim skalama koje vode od zidića prema veleučilištu (ili gimnaziji kako tu zgradu zovu stariji Kninjani) uživalo se u ritmičnoj, ali istovremeno i sjetnoj argentinskoj etno glazbi presvučenoj tango momentima.

Koncert je organizirala udruga Atribut u suradnji s Cafe barom Mozart.

I. Š.

Sutra (u petak) na Marulićevom trgu svira argentinski duo Turica Doncel Duo


Sutra (u petak) će se na Marulićevom trgu održati koncert argentinskog dua Turica Doncel Duo.

Lijep je to spoj argentinskog tanga i tamošnje etno glazbe s modernim zvukom. Pravi glazbeni užitak!

Svirka započinje u 21 sat, a ulaz je besplatan! Koncert organizira udruga Atribut u suradnji s Cafe barom Mozart.

Poslušajte ih kako zvuče…

I. Š.

Foto: Sjajan koncert Gorana Bareta i Majki


Vrhunski koncertni ugođaj pred preko tisuću ljudi pružile su večeras legendarne Majke predvođene rok ikonom ovih prostora, Goranom Baretom.

Ne treba trošiti riječi na to koliko je prostor ispred Eko-info centra uz Krku magično lijep i koncertno podatan, a kada se ispuni ljudima i kada svira vrhunski bend, veselju nema kraja…

A Majke? Gledao sam ih još kad nisu bili poznati i kad je na njihove koncerte dolazilo malo ljudi (koliko na žalost i danas dolazi na koncerte nepoznatih bendova) I, od tada do danas – nisam naletio na svirku koju su loše odsvirali. Zato toliko dugo traju i zato su legende.

Jedina zamjerka – malo je prekratko trajalo – sat i pol skupa s bisom. No, s razlogom – kako bi se izbjeglo prognozirano nevrijeme.

Čestitke Baretu i Majkama i organizatorima – Ekološkoj udruzi Krka. I publici koja je došla u jako velikom broju i pružila bendu odličan feedback.

Samo se nadam da će ta ista publika malo izići iz zone mainstream komfora i pohoditi koncerte bendova i izvođača koji su manje poznati.

A prilike će biti, jer koncerata je u Kninu kao nikad prije…

Koncert Majki održan je u okviru manifestacije “Večeri uz Krku” te u sklopu projekta “Kulturističko ljeto u Kninu”. Potpomogli su ga Grad Knin, Nacionalni park Krka, Općina Promina, POU Knin i POU Šibenik.

I. Š.

NP – Zvuci Krke: U ponedjeljak u Skradinu 4 Tenora


Piše: Katia Župan, NP Krka

U romantičnom mediteranskom gradiću, čija je gradska jezgra zaštićeni spomenik kulture, popločanim uskim kalama oduvijek odzvanjaju zvuci pjesme. Zato će se upravo u Skradinu, u ponedjeljak, 26. kolovoza 2019. u 21 sat održati treći koncert u sklopu manifestacije Zvuci Krke. Na trgu ispred crkve Male Gospe zapjevat će 4 Tenora: Đani Stipaničev, Vladimir Garić, Marko Pecotić i Filip Hozjak, u pratnji glazbenog sastava.

4 Tenora svoj su prvi nastup održali u travnju 2016. kao gosti na koncertu klapama u Lisinskom. Oduševljena publika ispratila ih je ovacijama, a nakon toga postali su prava atrakcija profinjenog glazbenog izričaja. Publiku oduševljavaju arijama, kanconama i evergreenima kao što su „O Sole Mio“, „Nessun Dorma“, „Grande Amore“, „Funiculi Funicula“, „Canzone per te“ te domaćim standardima poput Cocine „Vilo moja“, Oliverove „Cesarice“, Robićevih „Golubova“, „Zvona moga grada“ Vice Vukova, ali i obradom aktualnih domaćih i stranih hitova kao i repertoarom iz mjuzikla. 2017. godine sa skladbom „Sve je tvoje“ osvajaju 1. nagradu publike na jubilarnoj 20. Večeri dalmatinske šansone u Šibeniku. Koncertno su vrlo aktivni, a kao krunu zajedničke karijere pamte koncert u zagrebačkoj Ciboni 21. rujna 2018. Iste godine objavljuju i svoj album prvijenac „U Lisinskom“.

Ovdašnjoj su publici dobro poznati i omiljeni pa vjerujemo da će u velikom broju doći u ponedjeljak, 26. kolovoza u Skradin i uživati u glazbenom doživljaju i ugodnoj večeri uz šarmantne i duhovite tenore.

Radujemo se vašem dolasku!

U petak na tvrđavi izložba crteža Špire Dmitrovića: Biskupija – 330 godina poslije


Tekst: Kninski muzej

Po drugi put u zadnjih petnaestak godina na kninskoj tvrđavi će nam se predstaviti Špiro Dmitrović izložbom crteža naziva Biskupija 330 godina poslije.

Izložba će se otvoriti u petak u 19.30 sati, a moći će se razgledavati do 20. rujna.

Umjetnik izlaže 25 crteža nastalih posebnim načinom likovnog izražavanja – poeintilizmom (prema francuskoj riječi pointillisme, umjesto crtanja ili slikanja likovno djelo se izvodi točkanjem).

Bit će tu i jedna skulptura, nazvana Moja Biskupija, a izrađena je od stoljetnog hrastovog panja.

Izložba je posvećena zaseoku Dmitrovići u Biskupiji, obilježavajući 330 godina njegovog postojanja, a ostvarena je zahvaljujući sponzorstvu Općine Biskupija.

Kninski muzej je suorganizator izložbe.

Fantastičan koncert Meritasa; Pogledajte fotografije s tvrđave


Večeras je na tvrđavi bilo potpuno uživanje.

Najprije je iznad Dinare izišao mjesec kao iz nekog fantasy filma (donosimo i to u galeriji fotografija), a onda su nam svoju zvučnu fantaziju prenijele majstorice i majstori iz Meritasa.

Od svih žanrova, najteže je svirati pop jer se lako sklizne u triviju, patetiku i lake note i zato Meritasu posebno – kapa dolje. Sviraju odličan pop, dostojanstven i suptilan koji nerijetko koketira s alternativom, a opet – jako melodičan i svima dostupan.

Osim dobre glazbe donio nam je Meritas i emocije i energiju, a publika je to prepoznala i nagradila dobrim feedbackom.

Lijepo je kada se u Kninu događaju ovako dobri i kvalitetni koncerti. Samo se sada ne smije stati!

Tekst i foto: Ivica Šimić

 

Monografija Knina gotovo rasprodana; Preostalo samo 10 primjeraka


Monografija “2025 godina grada Knina” autora Ivice Šimića koju je prošle godine izdala Narodna knjižnica Knin – gotovo je rasprodana. Naime, preostalo je još samo 10 primjeraka koje još uvijek možete kupiti u kninskoj knjižnici.

Monografija je svečano promovirana 23. travnja prošle godine, a naklada je bila 500 primjeraka.

Knjiga je predstavljena i na Međunarodnom sajmu knjiga Interliber u Zagrebu i to na štandu Naklade Ljevak.

U prilogu možete pogledati video s promocije u Kninu.

 

I. Š.

U petak, 23. 8. u A3 svira Mangroove


Divno koncertno ljeto koje smo doživjeli i doživljavamo u Kninu i okolici nastavlja se s tri sjajna koncerta u  narednih osam dana.

Osim svirki Meritasa i Majki, koje smo već najavili, stiže nam i Mangroove koji će koncert održati u A3 u petak, 23. 8.

Organizator je udruga Atribut!

Vidimo se na koncertima! Da podsjetimo:

Subota, 17. 08. – Meritas, tvrđava

Petak, 23. 08. – Mangroove, A3

Subota, 24. 08. – Goran Bare & Majke, Ekološko informativni centar na Krki

 

I. Š.

U subotu, 24. 8. u Kninu sviraju Goran Bare i Majke


U subotu, 24. kolovoza u Kninu sviraju Goran Bare i Majke!

Koncert će se s početkom u 22 sata održati kod Ekološko informativnog centra na Krki, organizator je Ekološka udruga Krka, a donatori Grad Knin, Nacionalni park Krka, Općina Promina, POU Knin i POU Šibenik.

Ulaz je slobodan!

Svirka se održava u okviru projekta Večeri uz Krku i Kulturističko ljeto u Kninu.

I. Š.

Izbornik