Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Arhiva za kategoriju "Nekategorizirano"

Kategorija: Nekategorizirano

Knin ostaje bez autobusnog kolodvora


Od 1. siječnja iduće godine Knin ostaje bez autobusnog kolodvora.

Objekt kolodvora u vlasništvu je HŽ-a, zakupac je Grad Knin, a podzakupac Čazmatrans koji od 1. siječnja odustaje od kolodvora u Kninu.

Potvrdio je to za Huknet direktor Čazmatransa u Kninu Branimir Knez.

– Troškovi objekta i zaposlenika su previsoki u odnosu na djelatnost koja se obavlja tako da duže razdoblje trpimo velike gubitke. Čak i da dobijemo korištenje prostora bez naknade opet ne bi bilo isplativo, samo bi gubitak bio manji jer na žalost nema više autobusnih linija, nema ničega i ne možemo se financirati od prodaje karata – bolno je bio iskren direktor Čazmatransa u Kninu Branimir Knez.

Kninski gradonačelnik Marko Jelić kazao je za Huknet da će se probati naći načina da kolodvor u Kninu ostane.

– Kolodvor nema financijsku isplativosti jer je Knin prometno izoliran. Ono što bi sad trebali učiniti je da naša, gradska tvrtka to preuzme. Moramo naći rješenje da bar zadržimo kolodvor. Osim ekonomske isplativosti treba gledati i na demografski i socijalni moment – kazao je kninski gradonačelnik za Huknet.

Na pitanje bi li država tu mogla pomoći određenim subvencijama, Jelić je konsternirano odgovorio da je država i zaslužna što je autocesta zaobišla Knin učinivši ga prometno izoliranim.

Podsjetimo, Knin je prometno izoliran izgradnjom autoceste Zagreb-Split koja je u širokom luku zaobišla Knin iz političkih razloga iako je prirodno trebala prolaziti kroz naš grad budući da je Knin prirodna i povijesna spojnica Dalmacije i unutrašnjosti Hrvatske.

I. Š.

10. Moto karavana Prevlaka-Vukovar večeras u 19h stiže u Knin, a sutra ujutro ide dalje


Deseta po redu Moto karavana Prevlaka-Vukovar večeras u 19 sati stiže u Knin, a sutra ujutro nastavlja prema Vukovaru.

U povodu obilježavanja dvadeset i šeste godišnjice Sjećanja na žrtvu Vukovara Moto Klub Korčula s otoka Korčule u suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata i moto klubovima iz cijele Hrvatske organizira vožnju motorima od Prevlake odakle su krenuli jučer do Vukovara gdje stižu u subotu, 18. studenoga.

Karavana se vozi u pet etapa, odnosno u pet dana, a putem posjećuje i spomen obilježja stradalnicima Domovinskog rata.

Tijekom tih pet dana karavanu će ugostiti nekoliko moto klubova, a među njima je i ove godine, deseti put po redu i Moto klub Stormriders Knin koji organizira večeras hranu i spavanje za stotinjak bajkera.

Ujutro u 8 sati će sudionici karavane, uz domaćine, zapaliti svijeće na kninskom trgu odlakle nastavljaju dalje prema Vukovaru.

I. Š.

PBZ donirao kninskoj bolnici 442 tisuće kuna za inkubator, stol za reanimaciju te monitor za nadzor vitalnih funkcija za dječji odjel


U sklopu projekta ‘Činim dobro svaki dan’ PBZ Grupa svečano uručila donaciju u iznosu od 441.962 kuna kninskoj Općoj i veteranskoj bolnici Hrvatski ponos kojom će biti kupljeni inkubator, stol za reanimaciju te monitor za nadzor vitalnih funkcija za Odjel za dječje bolesti.

Svečanom uručenju donacije prisustvovali su zamjenik župana Nikola Blažević, kninski gradonačelnik Marko Jelić i ravnateljica bolnice Kristina Bitunjac.

Zamjenik župana Nikola Blažević zahvalio se na vrijednoj donaciji kojom je omogućena kupnja inkubatora, stola za reanimaciju te monitora za nadzor vitalnih funkcija za Odjel za dječje bolesti.

– Donacija inkubatora, stola za reanimaciju i monitora za nadzor vitalnih funkcija od velikog je značaja za suvremeno i kvalitetno zbrinjavanje ugrožene novorođenčadi te će doprinijeti smanjenju broja djece sa smetnjama u razvoju s područja grada Knina i njegove okolice. Stoga iskreno zahvaljujem PBZ Grupi na ovoj vrijednoj donaciji – istaknula je Nada Kljajić, voditeljica Odjela za dječje bolesti kninske bolnice.

Projektom ‘Činim dobro svaki dan’ PBZ Grupa pomaže dva značajna projekta za dobrobit djece i mladih u Hrvatskoj ‘Praćenje djece s neurorizicima’ Ministarstva zdravstva te ‘Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi’ Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, donirajući za svaku transakciju napravljenu American Express karticom sa srcem po jednu kunu za ova dva projekta u omjeru 50:50.

– Drago mi je da smo danas u Općoj i veteranskoj bolnici “Hrvatski ponos” kako bismo donirali suvremene medicinske uređaje koji će omogućiti bolje liječenje najmlađih pacijenata s područja grada Knina i njegove okolice. Društveno odgovorno poslovanje temeljno je načelo poslovanja PBZ Grupe, što smo potvrdili brojnim donacijama i humanitarnim aktivnostima. Među njima se posebno ističe naš humanitarni projekt ‘Činim dobro svaki dan’ i American Express kartica sa srcem, koje smo kreirali kako bismo dugoročno i kontinuirano, iz dana u dan, kao što govori i naziv projekta, pomagali djeci i mladima diljem Hrvatske. Ispunjava nas zadovoljstvom da smo putem ovog projekta prikupili više od 11 milijuna kuna te realizirali brojne donacije bolnicama i domovima socijalne skrbi pomažući najosjetljivijim skupinama našeg društva, onima koji najviše trebaju našu pomoć – istaknuo je Mario Jurišić, član Uprave PBZ Carda.

Opća i veteranska bolnica ‘Hrvatski ponos’ Knin uključena je u projekt ‘Praćenje djece s neurorizicima’, te je ovo dvadeset i četvrta donacija nekoj od bolnica uključenih u ovoj projekt s ciljem unapređivanja kvalitete liječenja djece s neurorizicima u Hrvatskoj.

Tekst: Šibenik INFoto: Feral News

Opet o pljački kioska: Radnja kao u dobrom krimiću


Radnja i zaplet kao u dobrom krimiću, tako bi se mogao sažeti slučaj pljačke kioska na glavnom kninskom trgu koja se dogodila 6. listopada.

Naime, pištolj su pljačkaši ukrali iz torbice jednog građanina u jednom kafiću, otišli zatim do kioska i opljačkali ga pa se opet vratili u kafić i vratili ukradeni pištolj u torbicu. Spavaš li mirno Jo-e Nesbø-e?

Evo i kompletnog policijskog izvještaja kojega smo danas dobili:

“U Policijskoj postaji Knin je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 22-godišnjakom i 28-godišnjakom osumnjičenim za razbojništvo na štetu zagrebačke tvrtke.

Nakon što su se osumnjičeni u ugostiteljskom objektu u Kninu dogovorili o načinu izvršenja kaznenog djela, osumnjičeni 28-godišnjak je iz ostavljene torbice 39-godišnjaka uzeo raketni start pištolj i dao ga osumnjičenom 22-godišnjaku, koji je 6. listopada oko 23,30 sati u Kninu, maskiran uz ozbiljnu prijetnju 22-godišnjoj zaposlenici otuđio 4.000 kuna. Nakon toga je majicu s kapuljačom bacio u kontejner i s osobnim automobilom u kojemu ga je čekao osumnjičenim 28-godišnjakom, otišao u ugostiteljski objekt u Kninu, gdje je osumnjičeni 28-godišnjak vratio raketni pištolj u torbicu 39-godišnjaka.

Osumnjičeni su po dovršenom kriminalističkom istraživanju, uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave.”

I. Š.

Najviši prosjek bodova u županiji imaju učenici Opće gimnazije Srednje škole Lovre Montija u Kninu


Najviši prosječni broj bodova (77,10) prema podacima CARNeta ove godine u Šibensko-kninskoj županiji imaju učenici upisani u Opću gimnaziju Srednje škole Lovre Montija u Kninu.

Portal srednja.hr pozivajući se na CARnet donosi rang listu deset srednjih škola koje su upisivali najbolji učenici Šibensko-kninske županije. Prvo je navedeno ime škole i naziv upisanog programa. Potom slijedi prosječni broj bodova upisanih u program, a u zagradi se nalazi najmanji broj bodova pojednog upisanog učenika u program.

1. Srednja škola Lovre Montija Knin – Opća gimnazija 77,10 (74,04)
2. Gimnazija A. Vrančića Šibenik – Opća gimnazija 76,95 (71,85)
3. Gimnazija A. Vrančića Šibenik – Prirodoslovno-matematička gimnazija 76,30 (70,11)
4. Medicinska škola Šibenik – Farmaceutski tehničar 74,59 (67,49)
5. Turističko ugostiteljska škola Šibenik – Hotelijersko-turistički tehničar 70,85 (65,10)
6. Medicinska škola Šibenik – Medicinska sestra/tehničar 70,78 (66,50)
7. Gimnazija A. Vrančića Šibenik – Jezična gimnazija 70,75 (61,05)
8. Tehnička škola Šibenik – Elektrotehničar 70,15 (63,36)
9. Tehnička škola Šibenik – Arhitektonski tehničar 69,88 (64,54)
10. Srednja škola I. Meštrovića Drniš – Opća gimnazija 66,82 (39,81)

Izvor: http://www.srednja.hr/

Foto: Arhiva Hukneta (kninski srednjoškolci, rujan 2008. godine) 

UOSI Sv. Bartolomej obratit će se Upravnom sudu ukoliko Bulin most ne bude pristupačan za osobe s invaliditetom


Udruga osoba s invaliditetom obratit će se Upravnom sudu ukoliko Bulin most ne bude pristupačan za za osobe s invaliditetom, izvijestio je predsjednik udruge Josip Blažević.

– Radovi na mostovima Bulin 1 i Bulin 2 su završeni i, pogađate, nepristupačni za osobe s invaliditetom. Zašto je tako moralo biti upitajte predsjednika Vlade Andrea Plenkovića, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i direktora Hrvatskih cesta Josipa Škorića. Nakon ovoga očekujte moje obraćanje za medije na mostovima preko Marčinkovca i Butižnice ako ne dobijem odgovore odgovornih za pristupačnost i normalnu komunikaciju u prometu. O čemu se radi ne znam. Može li se to nazvati neznanjem, bahatošću, nepoštivanjem države i njenih zakona i pravilnika, nepoštivanjem konvencije UN-a, nepoštivanjem građana Republike Hrvatske ili nepoštivanjem osoba s invaliditetom? – stoji u javnom obraćanju Josipa Blaževića.

I. Š.

Foto: UOSI Sv. Bartolomej

Na listi HDZ-a za IX. Izbornu jedinicu nema predstavnika Knina


tweetNa listi HDZ-a za IX. Izbornu jedinicu neće biti nitko iz Knina. Naime, kandidatkinja kninskog HDZ-a Josipa Rimac neće biti na listi, doznaje jutros Večernji.hr nakon sastanka vrha HDZ-a, odnosno Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke.

ŠibenikIN doznaje da je nositeljica liste vodička gradonačelnica Branka Juričev Martinčev. Što se tiče kandidata HDZ-a iz naše županije, na petom mjestu je skradinski gradonačelnik i šef županijskog HDZ-a Nediljko Dujić, a na 11. šibenski gradonačelnik Željko Burić. Na 7. mjestu bit će Hrvoje Zekanović iz Hrasta.

Foto: ŠibenikIN

U prometnoj nesreći teško ozlijeđen 23-godišnji motociklist


pu_sib_knin1233333_medium

U prometnoj nesreći koja se u subotu dogodila u Ulici 4. gardijske 23-godišnji motociklist teže je ozlijeđen te je zadržan na daljnjem liječenju u Općoj bolnici Knin, izvijestili su iz policije.

Do prometne nesreće je došlo kada 27-godišnji vozač osobnog automobila Fiat Punto, šibenskih registracijskih oznaka prilikom uključivanja u promet s prostora benzinske pumpe nije propustio 23-godišnjeg vozača motocikla Yamaha, šibenskih registracijskih oznaka, koji je radi izbjegavanja sudara skrenuo na suprotnu prometnu traku, gdje je s motociklom pao na kolnik, stoji u izvještaju PU Šibensko-kninske.

Protiv 27-godišnjeg vozača će biti podnijeta kaznena prijava zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.

Autorska prava su vlasništvo portala Huknet

U subotu u Kninu besplatni tečaj informatike za dugotrajno nezaposlene žene


1517_original_informatika_obrtniciU subotu će se  u prostorijama Osnovne škole Domovinske zahvalnosti u Kninu s početkom u 16 sati održati besplatni tečaj informatike za dugotrajno nezaposlene žene.

Tečaju mogu pristupiti sve zainteresirane žene koje su dugotrajno nezaposlene i korisnice su bilo kojeg oblika socijalne pomoći.

Mjesta još uvijek ima te organizatori pozivaju sve zainteresirane da se jave na broj telefona 095/875-07-15 ili da dođu osobno u ured Ekološke udruge Krka u Ulici VII. Gardijske brigade 13.

Tečaj se provodi u okviru projekta „Odgovorna i proaktivna zajednica- garancija socijalne uključenosti i bolje kvalitete svojih sugrađana“. Nositelj projekta je udruga Cenzura Plus iz Splita, dok je Ekološka udruga Krka iz Knina partner na projektu. Projekt je financiran sredstvima iz EU fondova.

Autorska prava su vlasništvo udruge HUK

Kninski ekolozi započeli s partnerskim projektom „Partnerstvo za okoliš“ vrijednim 226 tisuća eura


krka_knin_prtscrEkološka udruga Krka iz Knina započela je s partnerskim projektom “Partnerstvo za okoliš: Razvoj kapaciteta u zaštiti okoliša javnog i civilnog sektora u Hrvatskoj kroz primjenu servisa Zelenog telefona”.

Projekt će trajati dvije godine, a ukupni proračun projekta je 226 tisuća eura.

U 90-postotnom iznosu riječ je o financijskoj podršci Europske unije u okviru Grant sheme Jačanja potpore organizacijama civilnog društva za povećanje transparentnosti i dobrog upravljanja javne uprave u Hrvatskoj u okviru provedbe I komponente IPA 2011.

Projektni partneri su Eko Pan – Karlovac, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce – Split, Udruga Žmergo Opatija, Ekološka udruga Krka Knin, Eko udruga Franjo Koščec i Zaštitarsko – ekološka organizacija Nobilis, a suradnici na projektu su Eko Zadar, Zeleni Osijek i Zelena Istra.

Projektno područje je Republika Hrvatska s naglaskom na Karlovačku, Splitsko-dalmatinsku, Dubrovačko-neretvansku, Šibensko-kninsku, Međimursku, Varaždinsku, Ličko-senjsku, Primorsko-goransku, Koprivničko-križevačku i Krapinsko-zagorsku županiju.

Opći cilj projekta je izgradnja snažnog partnerstva i učinkovite dugoročne suradnje između građana, tijela lokalne i državne vlasti i organizacija civilnog društva uključenih u zaštitu okoliša i prirode

Specifični ciljevi su izgraditi projektne partnere za aktivno sudjelovanje u rješavanju problema zaštite okoliša, poticati transparentnost tijela lokalne i državne vlasti i suradnju sa njima, educirati građane o „know-how“ i mogućnostima za aktivno sudjelovanje u zaštiti okoliša i prirode, doprinijeti rješavanju specifičnih lokalnih problema vezanih za zaštitu okoliša i prirode te poticati suradnju javnog i državnog sektora.

Aktivnosti projekta su prikupljanje podataka o strukturi, načinima, postupcima i sredstvima za rad tijela lokalne i državne vlasti i identificiranje problema i prepreka u učinkovitosti rada na terenu, održavanje programa izgradnje kapaciteta (skupina radionica i aktivnosti) za organizacije civilnog društva, koji se odnose na zaštitu okoliša i prirode, održavanje programa izgradnje kapaciteta (skupina radionica i aktivnosti) za tijela lokalne i državne vlasti, koji se odnose na zaštitu okoliša i prirode, emitiranje radio emisije o mogućnostima aktivnog sudjelovanja u zaštiti okoliša i prirode, izdavanje publikacije o aktivnom sudjelovanju u zaštiti okoliša i prirode te redoviti rad Mreže zelenih telefona u Karlovačkoj, Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Šibensko-kninskoj, Međimurskoj, Varaždinskoj, Ličko-senjskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Očekivani rezultati su napravljena i objavljena publikacija/detaljna analiza učinkovitosti rada na terenu tijela lokalne i državne vlasti (razina transparentnosti, ljudska financijska sredstva, usvajanje načela dobrog upravljanja, uspjeh ostvarivanja prava na pristup informacijama, način organiziranja javnih rasprava, procjene utjecaja na okoliš), povećano znanje, „know-how“ metode i sudjelovanje građana, organizacija civilnog društva, projektnih partnera kao i tijela i službi lokalne i državne vlasti u zaštiti okoliša i prirode u ciljanim područjima, ojačana suradnja sa tijelima i službama lokalne i državne vlasti u zaštiti okoliša i prirode u ciljanim područjima, veći postotak uspješno riješenih problema vezanih uz zaštitu okoliša i prirode i veća prepoznatljivost Mreže zelenih telefona.

Autorska prava su vlasništvo udruge HUK

Kninski ekolozi postavili spremnike za tekstil i plastične vrećice


10872960_773774446035278_3786631555969526983_oU okviru projekta “Staro za korisno” koji provodi Ekološka udruga Krka, a u suradnji s udrugom Prospero iz Gračaca u Kninu su postavljena su dva spremnika za razvrstavanje plastičnih vrećica i stare odjeće. Spremnici se nalaze  na parkingu iza robne kuće (velikog Konzuma).

– Ovim putem pozivamo sve građane da se uključe u projekt i započnu odvajati plastične vrećice i staru odjeću u za to predviđene spremnike te na taj način daju svoj doprinos očuvanju i rješavanju problema okoliša, smanjenju volumena otpada i rasterećenju odlagališta, važnosti recikliranja i korištenja platnenih vrećica te važnosti zaštite i očuvanja kakvoće tla, vode i zraka – poručili su kninski ekolozi i dodali kako će od prikupljene odjeće i plastičnih vrećica Ekološka udruga Krka izrađivati razne predmete, poput platnenih vrećica.

– Jedna plastična vrećica koristi se 12 minuta. Nakon što se baci, razgrađuje se i do 1000 godina. U Hrvatskoj se svaki dan samo u velikim trgovačkim centrima podijeli 250.000 vrećica. Tekstil čini oko 3% sadržaja kante za otpatke. Barem 50% tekstila koji se baca pogodan je za reciliranje, pa ipak, količina tekstilnog otpada koji se ponovo upotrijebi ili reciklira na godišnjoj razini iznosi tek oko 25% od ukupnog tekstilnog otpada  izvijestili su iz kninske Ekološke udruge.

Autorska prava su vlasništvo udruge HUK

 

Besplatni tečaj engleskog jezika za dugotrajno nezaposlene žene


769f5f4eb4b5a9f5eed25aa6bb53b932_1_largeU srijedu, 21. siječnja u 17:00 sati, u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Knin na adresi IV Gardijske brigade 11, započinje besplatan tečaj engleskog jezika.

Polaznice tečaja mogu biti sve zainteresirane žene koje su dugotrajno nezaposlene i korisnice su bilo kojeg oblika socijalne pomoći. Tečaj će voditi profesorica engleskog jezika Ana Banjan.

Mjesta još uvijek ima te organizatori pozivaju sve zainteresirane da se jave na broj telefona 095/875-07-15, ili da dođu osobno u ured Ekološke udruge Krka na adresu VII Gardijske brigade 13.

Tečaj se provodi u okviru projekta „Odgovorna i proaktivna zajednica- garancija socijalne uključenosti i bolje kvalitete svojih sugrađana“. Nositelj projekta je udruga Cenzura Plus iz Splita, dok je Ekološka udruga Krka Knin partner na projektu.
Projekt je financiran sredstvima iz EU fondova.

Autorska prava su vlasništvo udruge HUK

Izbornik