Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Arhiva za kategoriju "Nekategorizirano"

Kategorija: Nekategorizirano

Divovka Nika Dodik naslovom kadetske prvakinje Hrvatske izborila Svjetsko prvenstvo; Divovke ekipne viceprvacinje Hrvatske


Odlične vijesti stižu iz Zagreba gdje je održano Prvenstvo Hrvatske u taekwondou za kadete i mlađe seniore (U21). DIV Knin vraća se u svoj grad sa sedam medalja i drugim mekipnim mjestom kod kadetkinja.

Nika Dodik osvojila je naslov kadetske prvakinje Hrvatske te stekla pravo na nastup na Svjetskom prvenstvu krajem srpnja u Bugarskoj gdje će predstavljati hrvatsku reprezentaciju, ali i svoj klub i grad.

Vrhunske borbe odradile su Nika Dodik i Ana Popović koje su na žalost u istoj kategoriji pa je to bilo klupsko finale. Obe su pomele protivnice sa svojih strana ždrijeba.

Koliko su obje natjecateljice spremne i vrhunski pripremljene, govori nam podatak da je od 6 njihovih mečeva međusobni omjer 3:3.

Odličan posao odradile su i Anamarija Mikulić i Lana Sigut koje su sa po tri pobjede i jednim porazom postale viceprvakinje države.

Brončanim kadetskim medaljama okitile su se i odlični Petra Lea Jelić i Mate Teskera.

Na istom prvenstvu održano je i prvenstvo mlađih seniora gdje nam je Kristina Jakovljević osvojila brončano odličje.

Kninski vatrogasci obilježili Dan vatrogastva; Od Grada dobili nova vatrogasna odijela


Dan vatrogastva i blagdan sv. Florijana i kninski vatrogasci su obilježili prigodnim programom ispred Vatrogasnog doma u Kninu.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod kipa sv. Florijana i molitvom koju je predvodio kninski gvardijan fra Josip Gotovac prisjetili su se svojih pokojnih kolega.

Dogradonačelnica Grada Knina Kristina Perić je Javnoj vatrogasnoj postrojbi uručila nova interventna vatrogasna odijela vrijedna 250 tisuća kuna koja je Grad Knin nabavio kako bi se zamijenila stara dotrajala, čime se vatrogascima osigurava siguran svakodnevni rad na intervencijama.

Blagoslovljena su i dva nova vatrogasna vozila koja su kninski vatrogasci prošle godine dobili iz programa Modernizacije vatrogasnih vozila u RH.

Dan prije, kninski vatrogasci su u Šibeniku preuzeli vrijednu komunikacijsku opremu nabavljenu putem EU projekta Croatia FIRESPILL. Mjesec svibanj je Mjesec zaštite od požara tijekom kojeg će se tradicionalno provesti i niz edukativnih aktivnosti posebno sa našim najmlađim sugrađanima koji se tome i najviše raduju i željno iščekuju jer su iste, radi epidemiološke situacije, izostale u protekle dvije godine.

Po završetku obilježavanja Mjeseca zaštite od požara, kninske vatrogasne postrojbe će privesti kraju pripreme vozila i opreme za ljetnu požarnu sezonu te ući u prvi stupanj pripravnosti što podrazumijeva obustavu korištenja godišnjih odmora u JVP-i i početak rada Interventne grupe DVD-a kako bi spremno dočekali očekivani veliki broj požara u ljetnim mjesecima.

Pobjeda RK Knina


Rukometni klub Knin ušao je u svoj projekt s prvom pobjedom.

Djevojčice 2008. godište i mlađe pobijedile su primošten rezultatom 9:3.

– Čast nam je što imamo takve djevojčice u svom klubu koje svojom disciplinom, radom te redovnim dolascima na trening koračaju prema cilju koji smo si u klubu zadali – kazale su trenerice Sanja Jelić i Katarina Gugo.

U knjižnici započeo Mjesec hrvatske knjige


U Narodnoj knjižnici Knin započeo je Mjesec hrvatske knjige.

Riječ je o nacionalnoj manifestaciji posvećenoj prije svega knjizi, ali i knjižnicama. Već 25 godina održava se od 15. listopada do 15. studenog, a ovogodišnja je posvećena našem planetu i to u povodu 50. godišnjice obilježavanja Dana planeta Zemlje. Svake godine ovaj događaj prati neki moto, a ovogodišnji je – Razlistaj se!

Evo i pregleda svih aktivnosti kninske knjižnice u ovom svečarskom mjesecu.

PRODAJA KNJIGA IZ OTPISA

15. 10. 2020. 08:00h
Akcija prodaje knjiga po cijeni od 10 kuna trajat će do isteka zaliha.

POVIJEST GAMBIROŽA
21. 10. 2020. 18:30h
Predstavljanje knjige autora Mladena Gambirože koja je spoj monografskog prikaza jednog roda kninskog kraja i zbirke skupljenih izvora održat će se u dvorani Studentskog doma “Fra Lujo Marun”.

ODABIR NAJČITATELJA GODINE
21. 10. 2020. 18:30h
Prema statistici posudbe najčitatelji za 2020. godinu bit će izabrani u dvjema kategorijama – mladi i odrasli.

VRATITE ZABORAVLJENE KNJIGE BEZ NAPLATE ZAKASNINE
2. – 4. 11. 2020.
Akcija povrata zaboravljenih knjiga s oprostom zakasnine trajat će tri dana i to od 2. do 4. 11. 2020.

MALI ISTRAŽIVAČI PLANETA ZEMLJE
15. 10. – 15. 11. 2020.
Pričaonica i kreativna radionica za odgojno-obrazovne skupine predškolske dobi DV “Cvrčak”.

MOJ PUSTOLOVNI PLANET
15.10. – 25.10.2020.
Likovni natječaj namijenjen predškolcima i osnovnoškolcima za koji je potrebno napraviti crtež prema zadanoj temi te ga fotografirati ili skenirati i poslati u inbox fb stranice knjižnice ili na e-adresu narodna.knjiznica.knin@gmail.com.

“Uz poštivanje svih epidemioloških mjera i ograničenja vidimo se narednih dana u knjižnici!”, poručuju organizatori.

Izvor: FB Narodna knjižnica Knin

DJ Lawrence Klein nastupa u NP Krka za pola milijuna pratitelja


Piše: Katia Župan, NP Krka
Foto: Valerio Baranović

Poznati hrvatski DJ na Skradinskom buku nastupa za više od pola milijuna pratitelja

NP „Krka“ postao je kulisa poznatog šibenskog DJ-a Lawrencea Kleina, čiji će se dvosatni nastup emitirati putem Facebooka ovog četvrtka od 21 sat

Izvođenje sve popularnije elektroničke glazbe u čarobnom okruženju netaknute prirode Nacionalnog parka „Krka“ nastavak je niza streaminga stranih i domaćih DJ setova na prepoznatljivim hrvatskim lokacijama poput tvrđava sv. Nikole i sv. Mihovila, šibenske Gradske vijećnice i Muzeja Grada Šibenika. Tako će i poznata kulisa Skradinskog buka postati dijelom audio-vizualne razglednice perspektivnog 32-godišnjeg hrvatskog DJ-a i producenta Lawrencea Kleina koja će se u dvosatnom setu emitirati u četvrtak, 28. svibnja s početkom u 21 sat, na Facebook stranici NP Krka te preko 20 drugih Facebook stranica s više od pola milijuna pratitelja.

Takvim vidom suradnje NP „Krka“ pružio je podršku talentiranom šibenskom DJ-u te nagrađivanoj šibenskoj Udruzi RatCat, koja je svojim angažmanom unijela puno živosti na lokalnoj glazbenoj i kulturnoj sceni. Jedinstvenim spojem umjetničkog izričaja i prirodnih bogatstava stvorena je sinergija sa zajedničkim ciljem promocije šibenskog i hrvatskog turizma. Sve popularniji video streaming DJ setova, čija je gledanost višestruko povećana uslijed nemogućnosti održavanja nastupa u klubovima i na poznatim festivalima tijekom posljednjih mjeseci, posebnu pažnju posvećuje i odabiru atraktivnih lokacija koje u kombinaciji s kvalitetnom elektroničkom glazbom stvaraju jedinstven i neponovljiv audio-vizualan doživljaj.

Pridružite nam se u dosad najraskošnijem nastupu DJ-a Lawrencea Kleina s jedne od najljepših i najprepoznatljivijih lokacija Nacionalnog parka „Krka“ te uživajte u ugodnoj i melodičnoj glazbi koju prate prekrasni kadrovi krške ljepotice na Skradinskom buku snimani sa zemlje i iz zraka.

Detaljnije informacije o projektu možete pronaći na Facebook eventu Lawrence Klein pres. Krka National Park, a autorske fotografije Valerija Baranovića iz priloga dostupne su za objavu uz obavezno navođenje autora.

Dvije vrijedne Kninjanke volonterski šiju maske za bolnicu


Dvije vrijedne Kninjanke, majka i kćer Slavica i Slađana Sović unutar svog obrta “Dizajn S” volonterski šiju maske za potrebe kninske bolnice.

Kažu da ne žele promociju, ali imaju poruku za javnost.

– Svi koji imaju šivaći stroj u kući mogu dati svoj doprinos. Samo je volja potrebna – ističu.

Plemenita i jako korisna volonterska gesta! Neka ove vrijedne sugrađanke budu uzor drugima…

I. Š.

NP Krka: Preventivne mjere s ciljem zaštite zdravlja


Piše: Katia Župan, NP Krka

Poduzete su preventivne mjere s ciljem zaštite zdravlja posjetitelja i uključenih dionika te se kontinuirano prate relevantne informacije i smjernice na osnovi kojih će se poduzimati daljnje akcije.

Nakon što su informacije o osobama u Republici Hrvatskoj kod kojih je potvrđen koronavirus postale dostupne javnosti, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ poduzela je sve potrebne predradnje i aktivnosti s ciljem zaštite zdravlja posjetitelja, zaposlenika, partnera i suradnika. Sve mjere i postupanja usklađuju se s trenutačnim preporukama i uputama Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Događanja koja su se u NP „Krka“ trebala održati u ožujku i početkom travnja odgođena su. Ponajprije je riječ o aktivnostima vezanim za obilježavanje Svjetskoga dana voda, 22. ožujka, i održavanje trećeg Krka polumaratona, predviđenoga za 4. travnja, na kojima inače sudjeluje mnoštvo sudionika i posjetitelja. Otkazano je i sudjelovanje djelatnika JU „NP Krka“ na turističkim sajmovima u Republici Hrvatskoj i stranim državama.

Nacionalni park „Krka“ otvoren je za posjetitelje u skladu s preporukama stručnih službi. Lokaliteti Skradinski buk i Roški slap s pripadajućim prezentacijskim sadržajima mogu se posjetiti svakog dana od 9 do 17 sati, kao što je uobičajeno za ovo doba godine.

Kontinuirano pratimo informacije i smjernice nadležnih službi te ih pravodobno prosljeđujemo djelatnicima Parka, koji su dobili jasne upute o tomu kako će postupati u određenoj situaciji, kao i poslovnim suradnicima. Također, poduzimamo sve potrebne mjere i činimo sve što je u našoj moći kako bismo zaštitili ne samo posjetitelje, već i zaposlenike, partnere i suradnike tijekom redovitih aktivnosti NP „Krka“.

Ako dođe do promjena vezanih za rad Nacionalnog parka „Krka“, posjetitelji i dionici o tomu će pravovremeno biti obaviješteni preko mrežnih stranica JU „NP Krka“.

Na kraju, želimo naglasiti da odgovornim ponašanjem, postupanjem u skladu s uputama i provođenjem preventivnih mjera štitimo svoje, ali i tuđe zdravlje!

Izvrstan rezultat na G2 turniru: Josip Teskera brončani na President’s Cupu u Švedskoj


Izvrstan nastup imao je Josip Teskera na jakom turniru iz G2 serije – President’s Cupu u Švedskoj gdje je osvojio broncu i bio jedini muški senior iz Hrvatske koji je osvojio medalju prvoga dana natjecanja.

U Arapskim Emiratima Teskera je izgubio medalju “radi elektronike”, ali sad je odličnim borbama osvojio brončanu medalju i upisao na svoj konto 7.20 bodova.

Teskerina medalja je posebno važna jer je riječ o turniru iz G2 serije, jednome od najjačih u Europi na kojem sudjeluje oko 2.100 natjecatelja iz cijelog svijeta te najboljih seniorskih boraca. To je ujedno kriterijski turnir za Hrvatsku seniorsku reprezentaciju za nastup na Europskom seniorskom prvenstvu u Zagrebu. Isto tako ovom medaljom Josip se kvalificirao na Europsko seniorsko prvenstvo u olimpijskim kategorijama.

Redom su padali predstavnik Švedske 43:22 (prekid), Rus 30:14 i Hrvat 15:10, a onda je uslijedio poraz od starog znanca iz Turske koji je ovaj put pobijedio 13:4. Iako se rezultatski čini laka borba, to na tatamiju i nije tako bilo jer je na kraju druge runde rezultat bio samo 6:4 za Turčina.

– Nakon prvog dana imamo odmor dva dana te nas zadnjeg dana turnira u petak očekuju nove borbe, nastupaju Mateo Pratljačić i Kristina Jakovljević u juniorskoj konkurenciji – izvijestio je trener Dragan Pinjuh.

I. Š.

NP Krka – Kako je sve počelo: pritoci


Piše: Katia Župan, NP Krka

Pritok (pritoka) je rijeka ili potok koji se ulijeva u drugu tekućicu, a ne izravno u more ili jezero. Ohio i Missouri u Sjevernoj Americi, koje su same po sebi velike rijeke, zapravo su pritok rijeke Mississippi. Rijeka Krka u slatkovodnom dijelu toka prima pet pritoka: Krčić (10,5 km), Kosovčicu (12,5 km), Orašnicu (5,3 km), Butišnicu (39 km) i Čikolu s Vrbom (37,8 km), a u potopljenom dijelu ušća rijeku Guduču (7 km).

Gdje završava Krčić, počinje Krka. Krčić je u morfogenetskom pogledu izvorište rijeke Krke a danas njezin prvi pritok. Izvire u podnožju Dinare, zapadno od sela Kijeva, na nadmorskoj visini od 375 m. Dug je 10,5 km. Za obilnih kiša ili otapanja snijega na planinama u zaleđu Krčić je neobuzdana bujična rijeka, dok ljeti potpuno presuši. U nedavnoj geološkoj prošlosti nije presušivao, zbog hladnije klime i više padalina, pa su Krka i Krčić činili jedan tok. O tome svjedoče ostatci obilnih sedrenih naslaga u dolini Krčića visoko iznad današnjeg toka.

U Kninskom i Kosovom polju Krka prima nekoliko mirnih pritoka: Butišnicu, Orašnicu i Kosovčicu. Na najstarijim kartografskim prikazima iz vremena uspostave mletačke vlasti područje podno kninske tvrđave oko koje zavijaju Krka i Kosovčica čini široki močvarni pojas označen kao paludi. Zbog toga se nametala potreba regulacije gornjeg toka rijeke Krke i melioracije okolnih krških polja. Prvi znatniji lijevi pritok rijeke Krke jest Kosovčica, koja dovodi vode nekoliko stalnih ili povremenih izvora s istočnog oboda polja, a desni Orašnica, koja glavninu vode dobiva od Crnog vrela i izvora u Vrpolju. Nizvodno od ušća Orašnice u Krku, nakon što napusti Kninsko polje, s desne strane utječe rijeka Butišnica, njezin najizdašniji pritok, s protokom od 2 do 20 m³/s i površinom slijeva od 225 km². Butišnica izvire iz nekoliko izvora kod sela Kaldrme, u planinskom području u najsjevernijem dijelu slijeva rijeke Krke. Za Prvog svjetskog rata nasipom je odvojena od Krke pa rijeke sada teku paralelno do svog spoja tako da je „prirodno“ ušće kod Bulinog kuka pomaknuto oko dva kilometra nizvodno.

Petrovim poljem protječe rijeka Čikola, posljednji i najveći pritok u slatkovodnom toku Krke. Na svome putu od izvora na padinama Svilaje do ušća u rijeku Krku ponad Skradinskog buka Čikola je dijelom nizinska, dijelom kanjonska rijeka. U literaturi podaci o dužini Čikole variraju od 39 do 47 km, a površina slijeva iznosi 836,8 km². Za vlažnih zima rijeka obiluje vodom pa poplavljuje dio polja, a u ljetnim mjesecima vodostaj je jako nizak zbog suše i navodnjavanja zemljišta uz njezin srednji tok pa redovito presuši. Kroz cijelo 19. stoljeće provlačio se problem regulacije toka Čikole zbog plavljenja polja, uništavanja usjeva i širenja malarije.

Posljednji Krkin pritok, rijeka Guduča, nastavak je korita rječice Bribišnice, koja izvire na zapadnoj strani Bribirske glavice. Kod mosta u Lađevcima Bribišnica mijenja naziv pa kao Guduča sljedećih sedam kilometara teče do Prukljanskog jezera. Gornji tok često je suh, a donji je potopljena dolina. Donji dio toka i ušće vodotoka Guduče područje je karakteristične močvarne vegetacije i bogate i raznolike flore i faune, iznimnog pejsažno-ambijentalnog ugođaja.

Sutra (u četvrtak) prva ovogodišnja akcija darivanja krvi


Prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Knin uz suradnju s KBC-om Split – Odjelom za transfuziju krvi, održat će se u četvrtak, 9. siječnja od 8 do 13 sati u prostorijama Crvenog križa u Ulici Filipa Grabovca broj 1.

I. Š.

U petak A3 slavi 15. rođendan


Kultno kninsko urbano mjesto, Cafe bar A3 slavi u petak 15 godina postojanja uz koncert benda Lutke na koncu (KUD Idijoti Tribute Band) te uz zabavu nakon koncerta.

Budite dio proslave ove respektabilne obljetnice i zabave koja će zajamčeno biti luda i rasplesana!

Što se sve zbilo u A3 od 8. studenoga 2004. godine do danas moći ćete vidjeti u fotomonografiji “15 godina kluba A3” koja će se kroz koji dan moći besplatno skinuti s interneta.

I. Š.

 

U petak akcija darivanja krvi


Dvanaesta ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Knin uz suradnju s KBC-om Split – Odjelom za transfuziju krvi, održat će se u petak, 13. rujna od 8 do 13 sati u prostorijama Crvenog križa u Ulici Filipa Grabovca broj 1.

“Podsjetimo da je krv jedini lijek koji se ne može proizvesti već ga daje čovjek čovjeku, a neophodna je za život. Stoga molimo naše sugrađane da se odazovu ovoj jesenskoj akciji darivanja krvi i pomognu onima kojima je to potrebno. “, poručili su iz Gradskog društva Crvenog križa Knin.

I. Š.

Izbornik