Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Članci objavlji od strane admin

Autor: admin

Pijan ludovao autom po gradu i zabio se u prometni znak, kontejner i zid; Teško ozlijeđen putnik u automobilu


Jedna osoba teško je ozlijeđena u prometnoj nesreći koja se dogodila sinoć u Tomislavovoj ulici.

Kao po običaju, teže nije stradao vozač koji je u alkoholiziranom stanju izazvao nesreću, nego putnik u automobilu.

Evo što kaže policijsko izvješće:

“U jučerašnjoj prometnoj nesreći oko 23 sata u Kninu u Tomislavojoj ulici teže je ozlijeđen 23-godišnjak, kao putnik u osobnom automobilu, dok su 23-godišnji vozač tog osobnog automobila i ostala dvojica putnika lakše ozlijeđeni.

Do prometne nesreće je došlo kada je 23-godišnji vozač u alkoholiziranom stanju upravljao osobnim automobilom Audi A6, šibenskih registracijskih oznaka. Uslijed neprilagođene brzine kretanja u desnom zavoju izgubio je nadzor nad vozilom i u zanošenju stražnjim dijelom vozila udario u prometni znak, a nakon toga desnom stranom vozila udario u metalni kontejner, a stražnjim dijelom vozila u kameni zid.

Protiv 23-godišnjeg vozača će biti podnijeta kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.”, stoji u policijskom izvještaju.

Možemo samo zaključiti da je velika sreća što nije bilo prolaznika-pješaka u blizini jer je sve ovo moglo završiti i tragično.

I. Š. 

Crveni križ prikuplja hranu za potrebite sutra (u petak) od 10 do 13 na trgu


Pod sloganom „Ne dvoji, za drugoga izdvoji“, Gradsko društvo Crvenog Križa Knin će sutra (u petak) na trgu dr. Ante Starčevića u vremenu od 10 do 13 sati provesti akciju prikupljanja donacija u vidu hrane poput ulja, brašna, šećera, riže, tjestenine, soli, ribljih ili mesnih konzervi.

Sve se događa u okviru 46. Sabirne akcije Solidarnost na djelu. Riječ je o tradicionalnoj akciji Hrvatskog crvenog križa u kojoj se prikupljaju financijska i materijalna sredstva koja su namijenjena za najsiromašnije građane Hrvatske.

Pridružite se!

I. Š.

Održana početna konferencija u okviru 1,1 milijun kuna vrijednog projekta „Iskoristi priliku“


Udruga Zdravi grad iz Splita održala je danas dvorani Studentskog doma Fra Luje Maruna početnu konferenciju u okviru projekta „Iskoristi priliku“.

Projekt „Iskoristi priliku“, vrijedan 1,1 milijun kuna udruga Zdravi grad provodi u partnerstvu s Ekološkom udrugom Krka, a sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“.

Danas su predstavljeni ciljevi i aktivnosti projekta putem kojeg će nositelj projekta u suradnji s partnerima omogućiti marginaliziranim skupinama na području grada Knina i okolice jačanje stručnih znanja i razvoj mekih vještina.

Bit će ukupno 25 korisnika marginaliziranih skupina, a osposobljavanje će se obavljati za zanimanja voćar, vinar, vinogradar i vrtlar. Provodit će se i program za osnaživanje marginaliziranih skupina te mentorstvo za deset korisnika zajamčene minimalne naknade i to kroz rad na povećanju samopouzdanja te kroz pomoć u traženju posla.

Omogućit će se i jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade sa spomenutim skupinama.

Na konferenciji se predstavio i partner u projektu – Ekološka udruga Krka pa smo imali priliku pogledati i kratki film Stjepana Tomića o zadnjem Festivalu ruralne kulture – FRK-u.

I. Š.

Knjižnica obilježava Mjesec hrvatske knjige: U punoj dvorani Studentskog doma odlična prezentacija kataloga o baštini kninskog kraja autorice Zoje Radić


U organizaciji Narodne knjižnice Knin večeras je u punoj dvorani Studentskog doma Fra Luje Maruna održana projekcija fotografija te prezentacija kataloga Etnografska baština kninskog područja kroz objektiv Andrije Matkovića autorice Zoje Radić, voditeljice Etnografskog odjela Kninskog muzeja.

Odličnu prezentaciju je održala autorica, Zoja Radić, odvevši nas u jako zanimljivu šetnju kninskim krajem kroz fotografije koje je polovicom 20. stoljeća uslikao njezin djed, poznati kninski novinar Andrija Marković.

U toj audio vizualnoj šetnji upoznali smo se s divnim etnografskim momentima, od pranja biljaca u Krki do punjenja vučija koje su kućama nosile žene ili magarci, od trganja grožđa do paljenja klačine kako bi se dobilo vapno, od suhozidnih kućara do planinskih čobanskih koliba pokrivenih drvenom šindrom,  od braće Orlović koja tjeraju blago kroz grad do Jandrije Manojlovića Strikana kojemu su zbog njegove marljivosti i dobrote Ivoševčani sagradili spomenik još za života.

Na prezentaciji je bio i kninski gradonačelnik Marko Jelić koji je istaknuo kako se Knin i kninski kraj imaju čime ponositi.

Knjižnica je večeras nagradila i najčitatelje u 2018. godini. U konkurenciji odraslih nagradu je osvojila Ana Lozo, a kod djece i mladih najčitateljice su Gabrijela i Martina Dreno.

Sve se večeras događalo u okviru manifestacije Mjesec hrvatske knjige koji je ove godine posvećen kulturnoj baštini.

I. Š.

U ponedjeljak na tvrđavi izložba “Rub” Svetislava Cvetkovića


U ponedjeljak će u Galeriji Kninskog muzeja na tvrđavi s početkom u 18 sati biti otvorena izložba “Rub” Svetislava Cvetkovića.

Dr. art. Svetislav Cvetković rođen je 20. srpnja 1980. godine u Livnu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je slikarstvo 2004. godine na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru u klasi prof. Ante Kajinića. Magistrirao je na istoj Akademiji 2006. godine na poslijediplomskom studiju Ars Sacra kod mentora prof. Ante Kajinića i pročelnika studija prof. Josipa Vasilija Jordana. 2017. godine uspješno je obranio doktorsku disertaciju pod naslovom Egzistencijalizam u europskom slikarstvu XX. stoljeća, također na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu pod mentorstvom prof. Josipa Alebića.
Izlagao je na deset samostalnih i preko osamdeset skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine ULUBiH. Dobitnik je više stručnih nagrada, za crtež, slikarstvo, fotografiju i video. Osim slikarstvom, uspješno i aktivno bavi se i fotografijom .
Od 2017. godine, na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu obnaša dužnost prodekana za nastavu i studente i predaje na slikarskom odjelu Akademije, te na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru na studiju Arhitekture i urbanizma.

 

U subotu u parku “Jesen u Kninu”


Turistička Zajednica grada Knina ove godine po prvi put organizira manifestaciju „Jesen u Kninu“  koja će se održati u subotu 20. listopada 2 s početkom u 10 sati  u parku nasuprot gradske Uprave.

U okviruu manifestacije posjetitelji će imati priliku razgledati bogatu ponudu jesenskog sajma koja uključuje izložbu tradicijskih i poljoprivrednih proizvoda te kušanje jesenskih gastro delicija pod nazivom „Jesen u tanjuru“ u organizaciji Obrtničke komore Šibensko-kninske županije, Udruženja obrtnika Šibenik i Udruženja obrtnika Knin.

Neizostavan dio manifestacije je i dječji kutak.

U suradnji s udrugom „Čarobni svijet“ djeca će imati priliku sudjelovati u jesenskim radionicama pod vodstvom animatora udruge.

Manifestacija je također i humanitarnog karaktera. Udruga „Čarobni svijet“ prikupljati će donacije za rodilište Opće i veteranske bolnice Hrvatski ponos Knin.

Udruga “Naše ognjište” održati će kreativnu radionicu tkanja.

Ovim putem organizatori pozivaju sve zainteresirane da se pridruže na manifestaciji i postanu dio jesenske priče grada Knina.

Tekst; TZ Knin

Foto: Ivica Šimić

Započeli ovogodišnji radovi konzervacije na antičkoj vili rustici u Orliću


Piše: mr. sc. Katarina Gugo, viša kustosica

Ovogodišnji radovi konzervacije, građevinske i konstruktivne sanacije započeli su 10. listopada 2018. godine na položaju antičke vile iz 2.-4. stoljeća.

Antička vila je otkrivena prije točno 36 godina od strane tadašnjih arheologa Ljubice Radić i Milojka Budimira, djelatnika Kninskog muzeja koji je tada nosio naziv Muzej Kninske krajine.

Tom prilikom otkriveno je osim četiri mozaika, od kojih je jedan jedan fragmentarno sačuvan i 13 prostorija kompleksa rimske vile na površini od 550 m2. U prostoriji koja je prilikom istraživanja dobila oznaku E, pronađen je i najveći mozaik, koji je prošlogodišnjim radovima istraživanja i konzervacije ponovo ugledao svjetlo dana nakon 35 godina.

Ovogodišnjim radovima konzervacije započelo se saniranje južnog zida koji zatvara mozaik s njegove južne strane. Budući da se prošlogodišnjim radovima učinila zaštita nad mozaikom uporabom krovne folije, potom od kamene nule i na kraju šljunka, trebalo je najprije odbaciti manji sloj svega navedenoga, kako bi se pristupilo radovima konzervacije, građevinske i konstruktivne sanacije.

Ovogodišnje radove konzervacije kao i prethodnih godina obavlja Kninski muzej, a ispred muzeja radove vodi mr. sc. Katarina Gugo. U radovima sudjeluju Saša Vitale i Miloš Biserko, magistri arheologije, zidar Stjepan Elkaz, pomoćni radnici Ivana Kekić i Marko Petrović. Radove odobrava i financira Ministarstvo kulture preko Općine Biskupija, a nadzor provodi Konzervatorski odjel u Šibeniku i dr. sc. Marko Sinobad.

Foto: K. Gugo

Kreće besplatni program osposobljavanje za proizvođača pršuta


U okviru projekta „Učimo danas za bolje sutra“ traži se sedam osoba koje će na Pučkom otvorenom učilištu Knin završiti besplatni verificirani program osposobljavanja za proizvođača pršuta.

Program se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela, a s nastavom bi se započelo u studenom ove godine.

U program osposobljavanja za poslove proizvođača pršuta može se upisati osoba koja ima prethodno završenu najmanje osmogodišnju školu, najmanje 15 godina starosti, zdravstvene i psihofizičke sposobnosti za rad na proizvodnji pršuta (liječničko uvjerenje – pokriveni su troškovi liječničkog pregleda) te pripadnost najmanje jednoj od marginaliziranih skupina.

U marginalizirane skupine spadaju dugotrajno nezaposlene osobe (mladi do 29 godina nezaposleni iznad 6 mjeseci i osobe starije od 30 godina nezaposlene iznad 12 mjeseci), osobe romske nacionalne manjine, osobe s invaliditetom, beskućnici, liječeni ovisnici o drogama, žrtve obiteljskog nasilja, azilanti, migranti, mlade osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi, mlade osobe nakon izlaska iz alternativne skrbi i nezaposlene osobe korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Svi zainteresirani se mogu javiti na telefone: 091 788 6359 ili 022 664 608 ili e-mail adrese: dimitrije.dujmovic@gmail.com ili ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr

Projekt „Učimo danas za bolje sutra“ Ekološka udruga Krka provodi u partnerstvu s Gradom Kninom. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda u okviru operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ u iznosu od 818.166,00 kuna.

Izvor: http://www.eu-krka-knin.hr

U četvrtak radionica o kreditima i zajmovima za ruralni razvoj


Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za ruralni razvoj u suradnji s
Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije
(HAMAG-BICRO), Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HAMAG) i Gradom
Kninom organizira u četvrtak 18. listopada u Gradskoj vjećnici
radionicu s ciljem predstavljanja financijskih instrumenata
Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.
godine.

Teme radionice koja se u Kninu održava na regionalnoj razini su mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj, pojedinačno jamstvo za ruralni razvoj i investicijski krediti za ruralni razvoj.

Agendu radionice možete preuzeti OVDJE. Tu su i podaci za prijavljivanje.

I. Š.

U srijedu prezentacija kataloga o baštini kninskog kraja autorice Zoje Radić


Središnji događaj Narodne knjižnice Knin u povodu Mjeseca hrvatske knjige posvećenog kulturnoj baštini bit će projekcija fotografija i prezentacija kataloga Etnografska baština kninskog područja kroz objektiv Andrije Matkovića autorice Zoje Radić, voditeljice Etnografskog odjela Kninskog muzeja.

Prezentacija s projekcijom u organizaciji Narodne knjižnice Knin i Kninskog muzeja održat će se u srijedu, 17. listopada s početkom u 19 sati u dvorani Studentskog doma fra Luje Maruna.

Knjižnica će tradicionalno istu večer u sklopu manifestacije Mjeseca hrvatske knjige odabrati i prigodno nagraditi najčitatelje u 2018. godini.

Izvor: FB Narodna knjižnica Knin

Rad gradske uprave te pojedinih dužnosnika i službenika možete ocijeniti na stranici ocijenime.hr


Ocijenime.hr je web stranica namijenjena ocjenjivanju rada državnih i lokalnih dužnosnika i službenika i svih onih čiji se rad financira sredstvima poreznih obveznika.

Stranicu su pokrenuli Udruga Prospectus iz Dubrovnika i dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević koja nas je maloprije kontaktirala i izvijestila kako je i Knin uvršten među 18 hrvatskih gradova čiji rad gradske uprave, ali i dužnosnika i službenika možete ocijeniti OVDJE

Zašto je pokrenula stranicu odvjetnica Knežević objasnila je za N1 NA OVOM LINKU

I. Š.

 

 

U četvrtak početna konferencija u okviru projekta „Iskoristi priliku“


Udruga Zdravi grad iz Splita održat će početnu konferenciju u okviru projekta „Iskoristi priliku“ u četvrtak, 18. listopada u 12 sati u dvorani Studentskog doma Fra Luje Maruna.

Projekt „Iskoristi priliku“ udruga Zdravi grad provodi u partnerstvu s Ekološkom udrugom Krka, a sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“.

Svrha Početne konferencije je široj javnosti predstaviti ciljeve i aktivnosti projekta putem kojeg će nositelj projekta u suradnji s partnerima marginaliziranim skupinama na području grada Knina i okolici omogućiti jačanje stručnih znanja i razvoj mekih vještina te jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade sa spomenutim skupinama.

Svoj dolazak možete potvrditi na mail: ured@zdravigrad.hr ili kontakt telefon: 021 / 540 630 do 16. listopada.

I. Š.

Održana početna konferencija u okviru 1,3 milijuna kuna vrijednog projekta “Za bolje i sigurnije sutra”


U petak je u prostorijama Poludnevnog boravka Udruge za osobe s invaliditetom Sveti Bartolomej održana početna konferencija u okviru projekta “Za bolje i sigurnije sutra” sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt vrijedan 1,3 milijuna kuna Udruga Sveti Bartolomej provodit će u suradnji s partnerima Udrugom slijepih Šibensko-kninske županije i Centrom za socijalnu skrb Knin.

Korisnici projekta su 40 pripadnika marginaliziranih skupina, a cilj projekta je da steknu znanja i vještine i to kroz programe osposobljavanja na nekim od Pučkih učilišta. Programi će se odabrati prema potrebama korisnika, ali i potrebama tržišta odnosno lokalnih poduzetnika.

Uz to će se organizirati i radionice takozvanih mekih vještina poput prezentacijskih i komunikacijskih vještina.

Projekt će trajati dvije godine.

I. Š.

Foto: UOSI Sveti Bartolomej

Mlade snage TK DIV Knin i dalje dominiraju: Mlađe kadetkinje 2. ekipno na Omiš openu


Piše: Dragan Pinjuh

Danas se održao Omiš Open na kojem je sudjelovalo oko 270 natjecatelja iz petnestak klubova. Divovci su sudjelovali s 9 natjecatelja i osvojili 7 medalja.

Također, naše mlađe kadetkinje bile su izvrsno raspoložene i osvojile su 2. ekipno mjesto.

Medalje su osvojili:
Ana Popović – zlato;
Anamarija Mikulić – zlato;
Nika Dodik – srebro;
Lorena Djak – srebro;
Iva Raic Perutina – bronca;
Mate Teskera – bronca;
Lana Sigut – bronca;

Petra Lea Jelić (poraz u drugom kolu) i Borna Gojević izgubili su u borbama za medalje i ostvarili plasman od 5. do 8. mjesta.

Izbornik