Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Članci objavlji od strane admin

Autor: admin

Bez struje u Velebitskoj; Radnici Elektre na terenu


Danas od 16 sati nema struje u Velebitskoj ulici.

Iz dežurne službe Elektre u Kninu izvijestili su nas da je došlo do kvara na podzemnom kabelu.

– Kvar je na podzemnom kabelu. negdje od trafo stanice do zgrade, a radnici su na terenu i traže ga. Pitanje je hoćemo li ga večeras uspjeti otkloniti. Bitno je naći gdje je kvar pa ćemo pokušati nešto prespojiti do sutra ujutro – kazali su nam u Elektri.

I. Š.

Od 2008. do 2018. iz Knina iselio 4.781 stanovnik


Od 2008. do 2018. godine iz Knina je iselio 4.781 stanovnik, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Prema tim podacima u Kninu je 2008. živio 16.371 stanovnik, a 2018. godine 11.590 stanovnika što predstavlja gubitak stanovništva od 29,20 posto.

Stvarno stanje je nažalost još gore.

Naime, podaci o broju stanovnika iz 2008. pa i kasnije iz popisa 2011., što se tiče Knina – nisu vjerodostojni jer je bilo puno (riječ je o tisućama) stanovnika koji su popisani kao stanovnici Knina, a zapravo nisu živjeli u njemu. Takvo stanje bilo je zahvaljujući činjenici da je dosta ljudi koji su stvarno živjeli u Srbiji – imalo osobnu iskaznicu na Knin. Uslijedio je nakon toga Zakon po kojemu nije moguće imati dvije osobne iskaznice, pa ćemo tek u popisu stanovništva koji slijedi 2021. godine napokon imati pravo stanje stvari.

Kad bi se uzeo stvarni broj stanovnika iz 2008. godine, a prema neslužbenim podacima možemo kalkulirati da ih je bilo oko 11 tisuća (a ne 16.371 kako navodi DZS), uz činjenicu da je iz grada iselio 4.781 stanovnik, postotak iseljenih iz Knina za 2018. godinu bi bio oko 44 posto.

A za 2019. vjerojatno i preko 50 posto.

I. Š.

 

Održana Početna konferencija projekta “Poticanje darovitosti Lovre Montija”


U Kninu je danas održana Početna konferencija projekta “Poticanje darovitosti Lovre Montija”, vrijednog milijun kuna.

Riječ je o bespovratnim sredstvima, nositelj projekta je Srednja škola Lovre Montija, a njegov cilj je ojačati kompetencije škole i nastavnika u području identifikacije darovitosti učenika te rad s njima u svrhu iskorištavanja njihovih potencijala.

Ciljanu skupinu predstavljaju minimalno 25 darovitih učenika, minimalno 10 nastavnika te minimalno 5 stručnjaka srodnih organizacija s područja Knina.

Projekt je financiran u okviru poziva “Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru.

Poziv je sufinanciran u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.” iz Europskog socijalnog fonda.

I. Š.

Foto: Srednja škola Lovre Montija

U petak akcija darivanja krvi


Četrnaesta ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Knin uz suradnju s KBC-om Split – Odjelom za transfuziju krvi, održat će se u petak, 13. prosinca od 8 do 13 sati u prostorijama Crvenog križa u Ulici Filipa Grabovca broj 1.

I. Š.

Pored stepenica-knjiga postavljena eko kućica za knjige


Knin je 8. kolovoza ove godine dobio prekrasne stepenice oslikane hrptovima knjigama – klasicima hrvatske i svjetske književnosti.

Inicijativa je potekla od građana, pokroviteljstvo je preuzeo Grad, a zamisao je u djelo provela kninska umjetnica Amanda Tica.

Na inicijativu kninske Ekološke udruge Krka sada je pored stepenica postavljena Eko kućica za knjige.

– Kućica će prvenstveno biti popunjenima djelima ispisanim na stepenicama. Stoga čitajte, čuvajte okoliš i čuvajte kućice u koje možete donirati knjige te možete besplatno posuditi iste. Hvala svima koji su dio ove prekrasne, korisne, kreativne priče. Posebno hvala gradskoj knjižnici Knin na donaciji većine knjiga te građanima koji su donirali knjige za kućicu. Hvala i Upravitelju Knin koji nam je pomogao u postavljanju kućice kao i Gradu Kninu na suglasnosti za postavljanje – poručili su kninski ekolozi.

I. Š.

U subotu 7. Zabuvljak – Božićno izdanje – na Novoj tržnici; Prijave do petka


Tekst: FB udruga Atribut

Dragi naši šopingholičari, second-hand ljubitelji, kolekcionari ili osobe koje se samo žele riješiti viška stvari, vrijeme je za sedmi po redu ZAbuvljak! Skupljamo naše male trgovce, umjetnike i poklonite svega toga!

Ovaj je poseban; em je zadnji u ovoj godini, em je na kraju godine kada svi rade generalke i velika čišćenja i kada su svi u potrazi za posebnim poklonima za svoje najbliže.

NOVA LOKACIJA je NOVA TRŽNICA! Zahvaljujemo Upravitelj-Knin d.o.o. na ustupanju prostora.

📍 Nova tržnica, Vukovarska 2, Knin
⏰ Subota, 14.12.2019. // 15.00 – 17.00

Iskoristite priliku i očistite svoj prostor, a usput nešto i zaradite i/ili uveselite nekoga! ZAbuvljak je second-hand tržnica gdje možete prodavati, mijenjati se ili pokloniti stvari koje vam više ne trebaju.

Imaš neke stvari koje ti ne trebaju? Nisi vezan za njih, a misliš da mogu lako pronaći vlasnika/cu samo da ih imaš gdje izložiti? Imaš veliku/malu robu, knjige, ploče, dječju robu koju su klinci prerasli, poklon koji si dobio za Božić prije dvije godine, ali nije za tebe? Treba ti malo džeparca? Dođi na ZAbuvljak – sedmi u nizu!

Ako nisi jedan od onih koji se mogu tako lako odreći nekih svojih stvari, onda svakako dođi i pronjuškaj što ima za tebe. Sigurno ćeš nešto naći! Ako si jedan od onih koji vole među gomilom, naći nešto vrijedno i posebno ili voliš proći povoljnije, za istu vrijednost stvari, dođi na ZAbuvljak!

————————————————-
❗ PRIJAVE IZLAGAČA PRIMAMO ZAKLJUČNO S PETKOM, 13. 12. 2019.❗ Prijavi se čim prije i zauzmi svoje mjesto!

Molimo sve koji planiraju izlagati na 7. ZAbuvljaku da nam se jave u inbox na Facebooku ili na e-mail: udruga.atribut@gmail.com, najkasnije do petka, 13. 12. 2019. (uključujući i taj dan).

Izlaganje je besplatno, ali, ukoliko želite, možete dati donaciju za udrugu u kutiju koja će se nalaziti u blizini. 😊

Vidimo se u subotu, 14. prosinca a od 15.00 do 17.00 sati na 7. ZAbuvljaku!

NP Krka, Adventurica i Božićna priča


Piše: Katia Župan, NP Krka

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ i ove godine u sklopu Adventurice, posebnog dijela šibenske Adventure posvećenog najmlađima, organizira niz radionica koje potiču dječju maštu i kreativnost dok ih uče o ekologiji i brizi za okoliš (jer su svi korišteni materijali reciklirani).

Kreativne eko-radionice za najmlađe kao slatki začin prosincu

Radionice Nacionalnog parka „Krka“ odvijat će se u Galeriji Matija od 10. do 13. prosinca od 17 do 21 sat. Ovisno o afinitetu, djeca mogu birati između radionice izrade reciklažnog božićnog instrumenta od metalnih čepova (10. 12.), radionice izrade 3D božićne čestitke (11. 12.), radionice izrade anđela od papira i češera (12. 12.) i radionice izrade božićnih ukrasa od starih novina (13. 12.).

Uz navedene radionice, NP „Krka“ sprema i jednu radioničku poslasticu: u utorak, 10. prosinca, uz radionicu izrade božićnog instrumenta, okupljeni će imati priliku naučiti kako spraviti jednostavne, ali ukusne i zdrave zalogaje. Na meniju će se tako naći zeleni smoothie, snježni frape, tuna na proteinskom kruhu s povrćem, pašteta od sira, energetska medena srca, čarobne kuglice i čaj od đumbira. Najbolje od svega jest to što će polaznici odmah moći degustirati pripremljene poslastice i napuniti se energijom za nove kreativne pobjede.

Pozivamo vas da sa svojim najmlađima testirate kreativnost, pustite mašti na volju i na ovogodišnjim božićnim radionicama izradite poklon za dragu osobu ili vlastitu božićnu dekoraciju. U svakom slučaju, na ovim se radionicama ne stvaraju samo ukrasi, već i najljepše uspomene. Dobnih ograničenja nema – dobrodošli su i oni najmlađi, naravno, u pratnji roditelja. Ovog adventa upregnite svoje kreativne vijuge, družite se i veselite na radioničkom programu NP „Krka“.

 „Božićna priča“ za osnovnoškolce 

Osim radioničkog programa u skopu Adventurice, NP „Krka“ „Božićnom pričom“ daruje i učenike osnovnih škola. Riječ je o druženju koje kombinira pričanje priča, ekološku radionicu, prigodno oslikavanje lica, glazbu i darivanje – ukratko, pravim božićnim ugođajem.

Ovogodišnja kreativna radionica, kao i svaka do sada, u sebi nosi eko-poruku za djecu, jer ih uči kako izraditi božićne ukrase od novinskog papira, predmeta koji bi se inače smatrao otpadom. Osim radionice, NP „Krka“ za djecu sprema i iznenađenje: animatoricu koja će im pričati prigodne priče te oslikavati lice božićnim motivima.

„Božićna priča“ starta 9. prosinca u 9.30 kada u Ispostavu NP „Krka“ u Skradinu stižu učenici OŠ Skradin, nastavlja se 10.12. u 9.30 u Ispostavi u Drnišu, dan kasnije u isto doba zakazano je druženje s djecom iz OŠ Domovinske zahvalnosti u Narodnoj knjižnici u Kninu, a posljednje izdanje „Božićne priče“ planirano je 13. prosinca od 10 sati, kada u Galeriju Matija u Šibeniku dolaze učenici OŠ Juraj Šižgorić iz Šibenik

MNK Knin – MNK Jezera 4:2


U posljednjem kolu prvog dijela Županijske malonogometne lige MNK Knin je pobijedio momčad MNK Jezera 4:2.

– Bila je ovo utakmica bez bitne karike, Deana Banića, a dogodila nam se i ozljeda Dodika u ranoj faz susreta. Istaknuo se Stipe Ercegovac s dva gola, a po jedan su zabili Juras i Radeljak. Moram istaknuti i Milića koji je još  jednom pokazao da je klasan vratar – komentirao je trener Kninjana Mario Sunko.

I. Š.

U petak u A3 stiže nam riječki Soundgarden – One Possible Option


Svirka u petak, 13. prosinca  rezervirana je u A3 za žestoki i kvalitetni grunge/rock – stiže nam odlični bend iz Rijeke – One possible option.

Uz uočljivi utjecaj Soundgardena ovaj bend radi sjajne autorske stvari odličnih aranžmana i produkcije uz sviračko umijeće na najvišoj razini.

Bend upravo završava svoj prvi album koji je već dobio odlične recenzije prvih singlova u Americi i u Engleskoj.

Poslušajte ih kako zvuče.

Koncert organizira udruga Atribut.

I. Š.

Talentirani klizači kluba Leda nastupaju danas na kninskom klizalištu


Piše: TZ grada Knina

Iako nažalost nisu mogli nastupiti na otvorenju Adventa u Kninu prošle nedjelje, talentirani klizači zagrebačkog kluba Leda ipak će održati svoj Ples na ledu i to ovu nedjelju, 8. prosinca u 17 sati.

Klizači KK Leda, Ledići i Ledice već 13 godina imaju naslov najboljeg i najtrofejnijeg kluba, a postižu izvrsne rezultate na međunarodnoj sceni.

Za nastup u Kninu šest klizača pripremilo je samostalne izvedbe u kojima ćete zasigurno uživati.

Ples na ledu počinje u 17 sati pa ne propustite uživo pogledati vrsne izvedbe talentiranih klizača, a nadamo se da vrijeme neće „upetljati svoje prste“.

Osim Plesa na ledu, danas će se održati Mala škola klizanja. Prva je to u nizu škola koje će se održavati svake nedjelje od 8. do 29. prosinca u vremenu od 14 do 16 sati.

Mala škola klizanja namijenjena je djeci do 12 godina, a u to vrijeme klizalište će biti zatvoreno za javnost.  ‘Izbrusite’ svoje vještine na ledu uz iskusne klizače i naučite klizati poput pravih majstora! Broj djece koja mogu sudjelovati na Maloj školi klizanja je ograničen.

Matea će na Olimpijskim igrama biti jedna od favoritkinja za medalju


Kninjanka Matea Jelić borit će se za olimpijsku medalju u Tokiju u ponedjeljak, 27. srpnja 2020. godine. U tom jednom danu održat će se sve borbe, a za medalju će se boriti ukupno 16 natjecateljica.

Koliko je bilo teško plasirati se na Olimpijske igre govori podatak da u Tokio ide samo prvih pet s olimpijske rang liste. Još devet, uvjetno rečeno lošijih natjecateljica, na Olimpijadu će se plasirati preko kontinentalnih kvalifikacija. Jedna natjecateljica će se plasirati preko WT Grand Slam Champions Series, a jedno mjesto je rezervirano za Japan kao domaćina.

Matea je trenutačno treća na olimpijskoj rang listi! Taj podatak je definitivno svrstava u uski krug favorita za osvajanje olimpijske medalje!

Sad s nestrpljenjem čekamo ponedjeljak, 27. srpnja 2020. godine. Matei će za olimpijsku broncu trebati dvije pobjede (u osmini finala i u četvrtfinalu), za srebro će joj trebati tri, a za zlato četiri pobjede.

I. Š.

Foto: Arhiva Hukneta

Vijest godine: Knin ima olimpijku! Kninjanka Matea Jelić se plasirala na Olimpijske igre


Vijest godine! Ma što godine… Otkad se bavim novinarstvom, a bavim se dugo, ne znam jesam li objavio ljepšu vijest za Knin.

Kninjanka Matea Jelić se plasirala na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine!!! Prvi put u povijesti Knin ima olimpijku!

Vijest nam je javila sama Matea iz Moskve gdje je večeras na završnom taekwondo Grand Prixu izborila finale u kategoriji do 67 kilograma.

Finale je sutra, ali to je sad manje bitno. Bitno je da Knin ima olimpijku. I to olimpijku koja, s obzirom na aktualne rezultate i formu, može u naš grad za osam mjeseci donijeti olimpijsku medalju.

Čestitamo!!!

Kninjanka Matea Jelić rođena je 23. prosinca 1997. godine. Sportski je ponikla u kninskom Taekwondo klubu DIV Knin, a 2016. godine prešla je u splitski TK Marjan.

Juniorska prvakinja svijeta postala je 2014. godine. Ove godine je na seniorskom Svjetskom prvenstvu u Manchesteru bez medalje ostala doslovno u zadnjoj sekundi.

Prošle godine osvojila je zlato na Grand Prixu u Moskvi, a ove godine na Grand Prixu u Rimu. Sutra se u Moskvi bori za zlato na završnom ovogodišnjem Grand Prixu.

Matea uvijek, u svim prigodama, s ponosom ističe da je iz Knina i taj njen lokalpatriotizam je vrlo izražen.

Obitelj joj živi u Kninu, a taekwondoom se uspješno bavi i njena mlađa sestra Ivona Jelić.

I. Š.

Foto: Arhiva Hukneta

 

Udruga Sveti Bartolomej dobila žuti kombi sreće za male i malo veće – narančaste boje; Ali to nije sve…


Udruga za osobe s invaliditetom Sveti Bartolomej dobila je novi kombi. Žuti kombi sreće za male i malo veće – narančaste boje.

Lijepo su oni to, poetski, napisali na svojoj stranici, a mi prenosimo, od riječi do riječi:

“SVETI NIKOLA POSJETIO JE SVETOG BARTOLOMEJA!

Tko vjeruje u bajke – ne znam, ali ja vjerujem.

Što je bajka?

Bajka je osobita književna vrsta kod koje se čudesno i nadnaravno isprepliće sa zbiljskim na takav način da između prirodnoga i natprirodnoga, stvarnoga i izmišljenoga nema pravih suprotnosti.

Upravo to što kaže bajka dogodilo se noćas kod „Svetog Bartolomeja“, posjetio ga je „Sveti Nikola“ a ispred Poludnevnog boravka osvanuo ŽUTI KOMBI SREĆE ZA MALE I MALO VEĆE – NARANČASTE BOJE.

Dragi naši BAJKOVITI sugrađani, donatori od srca Vam hvala, vjerujte u BAJKE.”, piše na internet stranici Udruge za osobe s invaliditetom Sveti Bartolomej.

Tekst završava još jednom lijepom vijesti:

“Uz ŽUTI KOMBI SREĆE ZA MALE I MALO VEĆE, tu je i jedan mali sivac, ali to je druga priča.”

Tekst i foto: http://uosisb-knin.hr/

Sutra na Novoj tržnici 2. Božićni sajam; Imat će i humanitarni karakter


Piše: TZ grada Knina

Zbog najavljene kiše, organizatori će sutrašnji 2. Božićni sajam smjestiti u prostor nove tržnice (Vukovarska 2) u razdoblju od 9 do 12 sati.

Nikad bogatija ponuda božićnog sajma sutra će biti nadopunjena stalnim izlagačima nove tržnice, stoga je izvrsna prilika, uz jutarnju spizu, provjeriti i ponudu sajma.

Uz izlagače, Župni Caritas iz Miljevaca nudit će fritule za donacije za potrebite. Sajam će se održavati svake subote do 21. prosinca u isto vrijeme, od 9 do 12 sati, pa ne propustite priliku nabaviti najoriginalnije božićne poklone!

U ponudi ove godine nema čega nema, od dobre domaće hrane, sira, vina preko kozmetike od smilja do toplih pletenih i heklanih predmeta i mnoštva proizvoda i rukotvorina koji mogu poslužiti kao originalni božićni pokloni.

Na ovogodišnjem Božićnom sajmu u Kninu sudjeluje 13 izlagača, a moći ćete kupiti sir i proizvode od sira OPG-a Markoš Miloš. Domaće čvarke, mast, marmelade i prigodne dekoracije možete kupiti kod OPG-a Pezer, dok OPG Brankica Borović nudi proizvode od smilja.

Božićne suvenire i razne rukotvorine možete pronaći na štandu Udruge Carza, dok Kućna radinost Šibenik nudi razne suvenire i kuglice u obliku šibenske kape. Kućna radinost Branka ponudit će svim posjetiteljima adventske vijence i kuglice za bor, dok KUD Kralj Zvonimir u ponudi ima pletene i heklane predmete.

Pletene čarape, tkane torbe, zimske šalove i torbe moći ćete kupiti na štandu Udruge Naše ognjište, dok Udruga Porta nudi nakit, rukotvorine i bogati božićni asortiman. Likovna udruga Knin prodavat će rukotvorine i suvenire, dok će Obrt Control C izrađivati unikatne božićne poklone pa ćete primjerice moći izraditi svoje fotografije u kugli.

Iz Župnog Caritasa Miljevci dolazi ekipa koja radi vrhunske fritule i usput skupljaju donacije za potrebite, a prva tura fritula ide za korisnike Pučke kuhinje.

Grad dodijelio novčane nagrade za 16 sportaša i 3 trenera


Kninski gradonačelnik Marko Jelić danas je u Gradskoj vijećnici dodijelio novčane nagrade za ukupno 16 sportaša i tri trenera za iznimne sportske rezultate i promicanje kninskog sporta. Sredstva za nagrade osigurana su iz gradskog proračuna.

– U zadnje dvije godine utrostručili smo davanja za sport koja sada iznose 1,1 milijun kuna godišnje i rezultati se vide. Tu je i atletska staza koja je na usluzi svim sportovima i sportašima – kazao je gradonačelnik zahvalivši se sportašima što pronose ime grada po zemlji i svijetu i poručivši im da su u sportu najvažniji poštenje i fair play.

Dodao je kako će se naći rješenje i za nagrađivanje ekipnih sportaša.

– Ovdje se, osim u jednom slučaju, radi o individualnim sportovima. Znači da ste kao pojedinci postigli iznimne rezultate. Od iduće godine napravit ćemo model i procjenu i za ekipne sportove – najavio je gradonačelnik.

Sportaši i treneri su dobili nagrade u iznosima od tisuću do 2,5 tisuće kuna, a popis nagrađenih i njihove sportske reference možete pročitati OVDJE.

I. Š.

Izbornik