Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Članci objavlji od strane admin

Autor: admin

Gradu odobreno 4,9 milijuna kuna za projekt izgradnje pješačkog mosta na Orašnici i uređenje šetnice prema Krčiću


Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijelo je Odluku o financiranju projektnog prijedloga Grada Knina pod nazivom “Izgradnja pješačko-biciklističkog mosta na Orašnici i uređenje šetnice prema Krčiću” i to s 4,9 milijuna kuna.

Riječ je o bespovratnim sredstvima kojima će se sufinancirati ovaj projekt iz Intervencijskog plana čijom će realizacijom, osim izgradnje mosta, biti uređena staza ukupne dužine od oko 3 kilometra.

I. Š.

Za dugotrajno nezaposlene: Besplatni program osposobljavanja za zanimanje operatera na računalu


Piše: Marko Pehar, UOSI Sveti bartolomej Knin

U sklopu projekta „Za bolje i sigurnije sutra“ koji se financira iz Europskog socijalnog fonda (OP Učinkoviti ljudski potencijali), Udruga osoba s invaliditetom Sveti Bartolomej provodi verificirane programe osposobljavanja za dugotrajno nezaposlene osobe. Nakon završenih programa NJEGOVATELJ/ICA i VRTLAR/ICA provodit će se program osposobljavanja za zanimanje OPERATER/KA NA RAČUNALU na Pučkom otvorenom učilištu Knin. Polaznici će se upoznati s radom i primjenom računala, operativnim sustavom Microsoft Windows, te setom uredskih programa paketa Micorosoft Office – Word, Excel, Access, Powepoint, Outlook, te Internet Explorerom.

Programi su besplatni i pokriveni su troškovi prijevoza sudionika koji putuju!
Verificirane programe osposobljavanja mogu pohađati dugotrajno nezaposlene osobe (mladi do 29 godina nezaposleni iznad 6 mjeseci i osobe starije od 30 godina nezaposlene iznad 12 mjeseci), osobe s invaliditetom, nezaposlene osobe korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu i ostali pripadnici marginaliziranih skupina.

Glavni cilj projekta je utjecati na lakše zaposlenje marginaliziranih skupina i povećati njihovu konkurentnost na tržištu rada.

Sve zainteresirane nezaposlene osobe koje žele sudjelovati u navedenim programima osposobljavanja mogu se javiti osobno u Udrugu Sv. Bartolomej na adresi Suronjina 14 (kod bolnice) ili na brojeve: 022/663-312 ili 095/407-1294.

U petak posljednji Pub kviz, a u subotu izlet kvizaša na Plitvička jezera


U petak, 24. svibnja u 19 sati održat će se posljednji ovosezonski Pub kviz Narodne knjižnice Knin.

Prvo mjesto Kviz lige već je osigurala Gugl Institucija, no bit će zanimljiva borba za drugo i treće mjesto koje također nose vrijedne nagrade.

Dan poslije, u subotu, 25. svibnja svi kvizaši, predvođeni voditeljima kviza i djelatnicama knjižnice idu na izlet na Plitvička jezera.

Polazak je u subotu u 7 sati ujutro na Autobusnom kolodvoru.

Izlet za kvizaše je besplatan, a pokrovitelji su Narodna knjižnica Knin (ulaz u NP Plitvička jezera) i Grad Knin (prijevoz).

I. Š. 

Foto: np-plitvicka-jezera.hr

Kratki spoj u perilici uzrokovao požar i eksploziju


Kratki spoj u perilici uzrokovao je požar i eksploziju u kući u Kninu, izvijestila je danas Policijska uprava Šibensko-kninska. Evo što kaže policijski izvještaj:

“U Kninu 17. svibnja oko 17.10 sati u kući 71-godišnjakinje je izbio požar gdje je očevidom utvrđeno da je do požara došlo uslijed kratkog spoja na električnim instalacijama u predjelu programatora i tipki perilice rublja, odakle se požar proširio na gornju površinu perilice gdje se nalazila kartonska kutija sa raznim zapaljivim sprejevima. Tom prilikom je uslijed topline došlo do eksplozije, a potom i do detonacije.

Ukupna nastala šteta je procijenjena na nekoliko tisuća kuna, a o ovom događaju će biti izviješteno Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku.”

I. Š.

Četiri medalje Karate kluba Tigar na Kupu Dalmacije


Piše: Miroslav Okić, Karate klub Tigar 

Karate klub Tigar osvojio je četiri medalje na Dalmacija Kupu u Splitu.

Ivan Krvavica osvojio je zlatnu medalju u disciplini kata dok je u borbama osvojio srebrnu medalju.

I ovog puta je pokazao da se u našem klubu dobro radi s mladim uzrastima i potvrdio svoje dosadašnje rezultate.

Šime Miljković Skelin je u konkurenciji juniora osvojio srebrnu medalju. U finalu je dvije sekunde prije kraja dobio kaznu i izgubio već osvojeno zlato.

Brončanu medalju osvojio je njegov brat Luka u konkurenciji kadeta.

Još je nastupao Adam Ilić koji je pobijedio u prvom kolu, ali kasnije nije uspio doći do medalje.

Josip Teskera izgubio u prvom kolu Svjetskog prvenstva, ali nije razočarao


Kninjanin Josip Teskera, 17-godišnjak iz TK DIV Knin izgubio je u 1. kolu Svjetskog prvenstva u taekwondou u Manchesteru od Marokanca Marmozija (11:19), ali nije razočarao, piše Večernji.hr

– Zadovoljan sam jer je Josip sve slušao, no na samom kraju je jurnio bezglavo pa ga je protivnik pogađao bočnim udarcima – kazao je trener koji mu je bio u kutu, Marko Novak.

– Ovo mi je dobra škola. Kada steknem više iskustva bit ću ja spreman i za puno veće domete – dodao je ambiciozni Josip.

Izvor: Večernji.hr

Foto: Arhiva

Matea Jelić izgubila medalju na Svjetskom prvenstvu u posljednjoj sekundi


Kninjanka Matea Jelić imala je polufinale Svjetskog prvenstva u taekwondou u Manchesteru sve do posljednje sekunde, kad joj je Brazilka Milena Titonela uputila udarac u glavu, izvijestio je portal 24sata

Hrvatska taekwondašica Matea Jelić (21) ostala je bez medalje na svjetskom prvenstvu u Manchesteru u kategoriji do 67 kg primivši u četvrtfinalu udarac Brazilke Milene Titonele u posljednjoj sekundi borbe, dok je vodila 13-11.

Mlada 21-godišnja Kninjanka je dvije sekunde do isteka borbe vodila 13-11, primila je udarac u glavu i izgubila. Ostaje tim veća žal ako se zna da je u borbi prije doslovce pomela francusku olimpijsku doprvakinju Haby Niare (21-5).

Nažalost, za Mateju je to bila druga neiskorištene prilika jer se i prije dvije godine u Južnoj Koreji borila za ulazak u polufinale, ali je i tada izgubila dobivenu borbu. Protiv kasnije svjetske prvakinje Nur Tatar vodila je 4-0, no Turkinja je izjednačila i pobijedila na zlatni bod.

Izvor: 24sata.hr

Foto: Arhiva Hukneta

Novi rekord na 100 metara Marka Čeke: U Zagrebu istrčao dionicu za 10,89 sekundi


Marko Čeko iz kninskog Atletskog kluba Sveti Ante postigao je na mitingu Agram 2019. u Zagrebu novi osobni rekord na 100 metara. Dionicu je istrčao za 10,89 sekundi i osvojio prvo mjesto.

U skoku u dalj bio je drugi s preskočenih 7,35 metara.

Njegova klupska kolegica Daniela Jelić bila je peta u skoku u dalj s preskočenih 5.55 metara.

I. Š.

 

U šibenskoj knjižnici izložba Kninjana – polaznika “Uvoda u dizajn”


Piše: Milan Zoričić

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta u Kninu, a uz suradnju s udrugama Fortdesign, Atribut i Porta tromjesečni tečaj „Uvod u dizajn“ voditelja Milana Zoričića, kao što smo već pisali, bio je predstavljen izložbom na kninskoj tvrđavi.

Izložba je upravo preseljena u predivan prostor šibenske Gradske knjižnice Juraj Šižgorić, jednog od ljepših zdanja našeg velikog arhitekta Ivana Vitića gdje će se moći razgledati do kraja mjeseca.

Komentari i kritike su više nego dobri.

Na izložbi u šibenskoj knjižnici izložena su djela Petre Ujević, Elektrine Skelin, Milice Maričić, Tine Kanaet, Borke Grčić Marin, Dražane Knežević, Perice Kalata, Tode Čolovića, Irine Sinobad i Amande Tice.

Ove izložbe bi trebale biti kao jedan mali HOMMAGE najvećoj umjetničkoj školi Bauhaus kojoj se ove godine slavi 100 god. osnutka.

Bauhaus je bila škola za arhitekturu i primijenjenu umjetnost u Njemačkoj (1919.-1933.) gdje nastaju pokušaji ostvarenja sinteze autonomne umjetnosti i oblikovanja upotrebnih predmeta – dizajn.

Osnovao ju je arhitekt Walter Gropius 1919. godine u Weimaru te se preselila u Dessau i tamo trajala do 1933. godine. Za to vrijeme škola je izvršila revoluciju u arhitekturi i estetskim konceptima, kao i u praksi.

Walter Gropius, Hannes Meyer, Laslo Móholy-Nágy i Vasilij Kandinski snažno su utjecali na modernu arhitekturu 20. stoljeća. Walter Gropius uz Ludwiga Mies van der Rohea i Le Corbusiera bio je najznačajniji arhitekt 20. stoljeća, pionir moderne arhitekture.

Nakon dolaska nacista na vlast i zabrane daljnjeg rada Bauhausa, emigirira 1934. godine u London, a 1937. u SAD, gdje predaje na Harvardu i u Chicagu osniva New Bauhaus. Gropius je 1944. godine dobio američko državljanstvo nakon čega je 1945. godine s kolegama u Cambridgu osnovao projektnu tvrtku The Architects’

Bauhaus je, dakle, osnovan 1919. u Weimaru, gdje su tada na vlasti bili socijal-demokrati, (Weimarska Republika). S vrhunskim umjetnicima i izvrsnim pedagozima (L. Feininger, G. Mucha, Paul Klee, Oskar Schlemmer, Vasilij Kandinski, Laslo Móholy-Nágy itd.) Gropius je vodio dva tečaja – materijali i tehnike obrade (ručne i strojne): crtanje, projektiranje i teorija oblika.

Škola je djelovala u tri Njemačka grada: Weimaru  od 1919. do 1925.), Dessau (od 1925. do 1932.) i Berlinu ( od 1932. do 1933.), pod ravnanjem tri različita arhitekta, direktora: Waltera Gropiusa (od 1919. do 1927.), Hannesa Meyera (od 1927. do 1930.) i Ludwiga Miesa van der Rohe od ( 1930. do 1933.). Tada je škola zatvorena, od strane nacista.

Prijavite manifestacije za Dan grada


Grad Knin je objavio javni poziv za prijavu manifestacija u povodu svečanog obilježavanja Dana grada i blagdana Sv. Ante.

Pozivaju sve zainteresirane fizičke i pravne osobe (posebno udruge, ustanove i
trgovačka društva, sportska društva, obrtnike i nositelje samostalnih djelatnosti) koji svojim djelovanjem doprinose kultumom, edukativnom, umjetnidkom, društvenom, sportskom ili nekom drugom sličnom sadržaju (kao što su npr. izložbe, tumiri, koncerti, gastro ponude, književne većeri, radionice, natjecanja i zabavni programi) da dostave popis događanja koja će organizirati.

Cjeloviti tekst javnog poziva preuzmite OVDJE

I. Š.

U subotu na Burnumu Kulinarski vremeplov; Ulaz slobodan


Piše: Katia Župan, NP Krka

Završna manifestacija Edukativne muzejske akcije održat će se u subotu, 18. svibnja 2019. od 10 do 15 sati na arheološkom lokalitetu Burnum.

Edukativna muzejska akcija – EMA održava se svake godine od 18. travnja do 18. svibnja u povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja.

U sklopu ovogodišnje, 24. Edukativne muzejske akcije Muzej grada Šibenika priredio je program pod nazivom „Kulinarski vremeplov“ u suradnji s Kninskim muzejom, Gradskim muzejom Drniš, Muzejom betinske drvene brodogradnje, Turističko-ugostiteljskom školom Šibenik i Javnom ustanovom „Nacionalni park Krka“. Ovogodišnja akcija pokazat će da hrana, kao izvor energije, ali i užitka, može biti razlogom okupljanja, učenja i druženja kroz edukativne i kreativne kulinarske radionice. Sudionici će pripremati hranu prema receptima iz različitih povijesnih razdoblja, od prapovijesti, antike i srednjega vijeka pa sve do 18. stoljeća.

Muzej grada Šibenika za sve zainteresirane sudionike organizira besplatan prijevoz autobusom s polaskom iz Šibenika u 10 sati. Prijave i rezervacije za prijevoz potrebno je izvršiti izravno u Muzeju grada Šibenika.

Svim sudionicima manifestacije Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ omogućuje besplatan ulaz na završnu svečanost na Burnumu od 10 do 15 sati.

Učimo danas za bolje sutra: Dodijeljena uvjerenja polaznicima


Tekst i foto: Ekološka udruga Krka

Danas su na Pučkom otvorenom učilištu Knin dodijeljena uvjerenja o osposobljavanju za programe „Uzgajivač/ica, sakupljač/ica i prerađivač/ica ljekovitog i aromatiziranog bilja“ i „Pčelar/ica“.

Projekti osposobljavanja provedeni su kroz projekt „Učimo danas za bolje sutra“ koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Projekt provodi ekološka udruga „Krka“ Knin u partnerstvu s Gradom Kninom.

Programe osposobljavanja na Pučkom otvorenom učilištu Knin završilo je četrnaest osoba (po sedam osoba svaki program) pripadnika marginaliziranih skupina s područja grada Knina. U sklopu istog projekta korisnici su prošli radionice usmjerene osnaživanju mekih vještina.

Za sudionike programa osposobljavanja „Uzgajivač/ica, sakupljač/ica i prerađivač/ica ljekovitog i aromatiziranog bilja“ osigurani su priručnici o sakupljanju ljekovitog bilja u izdanju Ekološke udruge „Krka“ dok će sudionici programa osposobljavanja Pčelar/ica“ imati mogućnost besplatno preuzeti roj pčela te koristiti usluge mentorstva iskusnih pčelara/ica s područja grada Knina.

Svi program i osposobljavanja kao i ostale aktivnosti projekta namijenjeni su pripadnicima marginaliziranih skupina (dugotrajno nezaposlene osobe – mladi do 29 godina nezaposleni iznad 6 mjeseci i osobe starije od 30 godina nezaposlene iznad 12 mjeseci, osobe romske nacionalne manjine, osobe s invaliditetom, beskućnici, liječeni ovisnici o drogama, žrtve obiteljskog nasilja, azilanti, migranti, mlade osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi, mlade osobe nakon izlaska iz alternativne skrbi i nezaposlene osobe korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu).

Ovim putem pozivamo sve pripadnike marginaliziranih skupina da se jave na kontakte Ekološke udruge „Krka“ Knin ukoliko žele sudjelovati na programima osposobljavanja „Proizvođač/ica rakije“ ili „Povrćar/ica“ ili radionicama mekih vještina („Budi Svoj“, „Budi kreativan“ ili „Izrazi se“).

Gradu odobreno 2,5 milijuna kuna za jačanje kapaciteta za provedbu Intervencijskog plana


Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU donijelo je Odluku o financiranju projektnog prijedloga “Izgradnja kapaciteta za provedbu Intervencijskog plana Grada Knina”.

Ovom odlukom Gradu Kninu se dodjeljuje 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

 

 

U ponedjeljak predavanje dr. sc. Marije Boban o GDPR uredbi


Pišu: Veleučilište Marka Marulića i Grad Knin

Veleučilište „Marko Marulić“ u Kninu kao organizator i Grad Knin kao suorganizator, godinu dana nakon početka primjene GDPR europske uredbe, organiziraju o toj temi pozvano predavanje izv. prof. dr. sc. Marije Boban s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Tema pozvanog predavanja je „POST GDPR – najčešće pogreške u primjeni europske uredbe“.

Predavanje će se održati u ponedjeljak, 20. svibnja u TCR dvorani Veleučilišta „Marko Marulić“ s početkom u 11 sati.

Pozivamo sve studente, djelatnike ustanova, institucija i poduzetnika s područja grada Knina da sudjeluju na predavanju!

Veleučilište i Grad Knin na ovaj način žele pomoći svima koji se u svom radu susreću s GDPR uredbom. Sudjelovanje je besplatno.

Molimo sve zainteresirane da potvrde svoj dolazak na mail: info@veleknin.hr ili broj telefona 022/664-450 kako bi osigurali potreban broj sjedećih mjesta.

Izbornik