Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Članci objavlji od strane admin

Autor: admin

Kninjanin Antonio Zelić na Zimskoj olimpijadi u bobu četvorosjedu


Kninski atletičar Antonio Zelić biti će prvi sportaš iz Knina, ali i iz Šibensko–kninske županije koji će nastupiti na Zimskim olimpijskim igrama. Potvrdio je to ovaj brzoprugaš za Huknet.

Antonio je put na Zimsku olimpijadu u Pjongčangu izborio kao član posade boba četverosjeda na Sjevernoameričkom kupu u Lake Placidu.

Hrvatska će tako prvi puta u svojoj povijesti na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama koje će se održati od 9. do 25. veljače u Južnoj Koreji imat čak dvije ekipe koje će se natjecati u bobu.

I. Š.

Foto: AK Međimurje

U subotu u A3 glazbeno-kazališna predstava Balade Petrice Kerempuha


U subotu će se u Cafe baru A3 održati glazbeno-kazališna predstava Balade Petrice Kerempuha.

Predstava je originalno je nastala u okviru kolegija na Hrvatskim studijima pod nazivom “Miroslav Krleža: vječno žensko i ono političko” i to pod mentorstvom profesorice Suzane Marjanić, a u izvedbi članova benda Mokre Gljive i glumca Vene Munšinovića.

Predstava je osvojila brojne nagrade, a nakon odličnih reakcija već u samom startu, predstavili su je u kazalištima, klubovima i festivalima diljem Hrvatske.

Glume:

Knjigar – Miroslav Krleža
Histrion – Veno Mušinović
Bajs – Mario Jamnić
Harmonikaš – Hrvoje Klemenčić
Herpaukar – Nikola Švenda
Tamburaš – Vedran Živković
Koruš – Barbara Majnarić

I. Š.

Turistički vodiči sutra besplatno vode zainteresirane građane i goste po gradu i tvrđavi


Turistički vodiči sutra (u nedjelju) će besplatno voditi zainteresirane građane i goste po gradu i tvrđavi.

Polazak je s trga Ante Starčevića u 12 sati, građane i goste će voditi turistički vodiči iz Knina i Šibenika, a obići će se tvrđava i Crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

Lijepa je to prilika da građani, a pogotovo djeca u pratnji roditelja upoznaju svoj grad.

Akcija se održava u okviru projekta “Upoznaj svoju zemlju” Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske uz potporu Hrvatske turističke zajednice, a u povodu Dana međunarodnog priznanja Hrvatske.

U akciju se osim Knina uključilo još 39 gradova.

I. Š.

Foto: knin.hr

Udruga Berta spasila šteniće od zime i sigurne smrti


Udruga Berta (Kninske njuškice)  spasila je danas četvoro štenadi od zime, gladi i sigurne smrti.

Štenići su se iz šume na brdu Spas spustili do obližnjih kuća, a na poziv građana promptno je reagirala udruga Berta privremeno ih udomivši.

Koliko god entuzijazam članova udruge bio velik, bez materijalnih sredstava se ne može dugo. Pomognimo zato ove plemenite i vrijedne aktiviste, kako bi i dalje mogli spašavati životinje.

Evo podataka za uplatu:

Erste banka
UDRUGA BERTA

HR9424020061100842703

Bankar iz Njemačke otvara turističku agenciju u Kninu: Izravno ću u Knin dovesti turiste iz Njemačke, Švicarske i Austrije


Iz Knina nam dolazi jedna lijepa priča. Doduše, više prikladna za nekakvu rubriku “vjerovali ili ne”.

Nijemac Marius Magda, 40-godišnji bankar iz Münchena, odlučio je preseliti u Knin gdje će u veljači ove godine otvoriti turističku agenciju.

Cilj mu je prilično ambiciozan.

– Cilj mi je dovesti strane turiste u Knin i to direktno iz Njemačke, Švicarske i Austrije. Također, u Knin ću na jedan ili više dana preusmjeravati i one strane turiste koji dođu na ljetovanje na more – samouvjeren je ovaj bankar, otkrivši da već ima razrađenu strategiju privlačenja i dovođenja turista.

Posebno će se u svom radu, naglašava, bazirati na alpinističkom i biciklističkom turizmu te na free climbingu, a posvetit će se i turistima koje vole pješačiti po prirodi, onima koji vole jahati konje te gostima koji preferiraju kulturne ljepote.

Jedan od zadataka mu je i suradnja s OPG-ovima tako da se zatvori krug proizvodnje i prodaje domaće hrane koja će u Kninu i okolici biti uzgojena, ali i prodana i pripremljena turistima.

U Knin se ovaj 40-godišnji Nijemac odlučio preseliti jer mu je žena – Kninjanka. Kad je došao u naš grad najviše su ga, kaže, fascinirale planine i prirodne ljepote.

– Kad sam došao ovdje fascinirale su me kninske planine. Mi Nijemci ne volimo samo more nego i planine. No, Knin osim planina ima i Krčić te općenito jako lijepu prirodu. Ima i kulturne ljepote poput tvrđave. Tu su i crkve. Ipak, primijetio sam da nema stranih turista niti turističkih agencija i tako je nastala ova ideja – govori nam Marius.

Kaže da ima potporu gradskih vlasti.

– Sastao sam se s gradonačelnikom Markom Jelićem i njegovim zamjenicima Marijom Ćaćićem i Kristinom Perić i imam njihovu potporu. Grad će mi osigurati prostor, najverojatnije u blizini kninske Turističke zajednice. Ovih dana ću agenciju registrirati online, a u veljači počinjemo raditi u dodijeljenom prostoru – najavio nam je.

Eto, dok nam sugrađani odlaze u Njemačku, jedan je Nijemac odlučio doseliti u Knin, pokrenuti ovdje ozbiljan posao i tako puno pomoći svom novom gradu.

I. Š.

Na prvoj akciji darivanja krvi u 2018. javilo se 58 darivatelja


Na prvoj akciji darivanja krvi u 2018. godini javilo se 58 darivatelja, izvijestili su iz  Gradskog društva Crvenog križa Knin.

“Akciji je pristupilo 58 darivatelja od kojih je 7 osoba odbijeno nakon liječničkog pregleda, a na akciji je prikupljena 51 doza krvi među kojima su i doze 3 nova darivatelja. I ovu godinu smo započeli jako lijepo i puni energije zahvaljujući našim dragim darivateljicama i darivateljima krv, koji unatoč svim vremenskim prilikama i neprilikama i dalje misle na druge nesebično darujući dio sebe. Uistinu ste pravi Superheroji.”, poručili su iz kninskog Crvenog križa.

I. Š.

Foto: Crveni križ Knin

Elektromagnetsko zračenje u Žagroviću značajno manje od graničnih vrijednosti


Elektromagnetsko zračenje u Žagroviću značajno je manje od graničnih vrijednosti, rezultati su HAKOM-ovog mjerenja i provjere izloženosti zračenju ovoga sela nadomak Knina.

Mjerenja su 4. prosinca prošle godine obavljena na više točaka u blizini postavljenih baznih postaja, a rezultati su potvrdili da su razine elektromagnetskih polja značajno manje od graničnih vrijednosti propisanih Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja Ministarstva zdravstva, čime su potvrđeni i rezultati mjerenja u ožujku 2016. godine.

Rezultate možete detaljno pogledati/preuzeti na linkovima ispod

Očitovanje-o-elektromagnetskom-zračenju-u-naselju-Žagrović

Mjerno-izvješće-broj-EMP-05-ST-2017

Izvor: knin.hr

U subotu u A3 koncert Balkan-etno-jazz benda Če Bo Bo, Če Na Na i nastup DJ-a Dr. Smeđeg šećera koji će s ploča pustati funky, soul i dancefloor jazz


U subotu nas čeka bogati i kvalitetni glazbeni program u A3.

Koncert će održati odlični varaždinsko-riječki etno bend Če Bo Bo Če Na Na, a uz koncert nas očekuje i nastup DJ-a Smeđeg šećera koji će glazbu pustati s ploča.

Šestoročlani bend Če Bo Bo, Če Na Na će nas uvesti u čarobni svijet etno glazbe, začinjene jazzom, interesantnim instrumentima i tradicijom Balkana. Predstavit će nam vlastite prepjeve tradicionalnih napjeva iz Hrvatske (Međimurje, Podravina), BiH (sevdalinke), Makedonije i Srbije te romske tradicionalne napjeve.

Dr. Smeđi Šećer je DJ koji već deset godina rasplesava riječke plesne podije pustajući s vinilnih ploča funk, soul i dancefloor jazz.

Događanje organizira Udruga Atribut. Upad je 20 kuna.

I. Š.

 

Prilika za dobru novogodišnju odluku: U četvrtak prva ovogodišnja akcija darivanja krvi


Prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi održat će se u četvrtak, 11. siječnja od 8 do 13 sati u prostorijama Crvenog križa u Ulici Filipa Grabovca broj 1.

Akcija će se održati u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Knin uz suradnju s KBC-om Split – Odjelom za transfuziju krvi.

Evo prilike za dobru novogodišnju odluku…

I. Š.

Grad Knin uvodi izravnu demokraciju


Od grada slučaja Knin postaje “pametni grad”: prvi u Hrvatskoj uvodi neposrednu demokraciju, piše na svom portalu HRT Radio Knin. Riječ je o cijelom nizu aplikacija pomoću kojih će građani ukazivati na probleme, predlagati ideje i rješenja, davati mišljenja o radu Gradske uprave i njihovim odlukama i projektima

Priču su nazvali “Moj Knin”, a tako se zove i poddomena koja će se uskoro pojaviti na službenoj gradskoj stranici.

Za par tjedana svaki će građanin moći preko aplikacije e-komunalni redar prijaviti bilo koju nepravilnost, kvar ili štetu na infrastrukturi, odnosno bilo koji komunalni problem. Dovoljno je da mobitelom uslika lokaciju, opiše ukratko problem i to pošalje Gradskoj upravi.

Možda je još zanimljivija i naprednija aplikacija E-referendum, kazao je za Radio Knin zamjenik gradonačelnika Mario Ćaćić. To bi bio prvi takav projekt u Hrvatskoj.

Ovakvim pristupom zaživjet će sloboda odlučivanja građana, što je u biti i smisao demokracije, kazao je za kninski radio gradonačelnik dr. sc. Marko Jelić. On smatra da će se ovakvim načinom olakšati upravljanje gradom i njihovim resursima.

Kninski gradski čelnici već su započeli ili pripremaju nove razvojne projekte. Kažu da im neki građani prigovaraju kako se bave novotarijama, a ne rješavjau ključne probleme, no, oni odgovaraju da istodobno rješavaju sva važna pitanja, ali da budućnost vide u primjeni modernih tehnologija i izravnoj demokraciji, piše Radio Knin.

Izvor: Radio Knin

Grad objavio javni poziv za udruge civilnog društva


Grad Knin je objavio javni poziv za financiranje programa i projekata javnih potreba udruga civilnog društva za 2018. godinu, a na raspolaganju će biti 300 tisuća kuna.

Potrebno je naglasiti da je ovo redovni godišnji javni poziv Grada i nije vezan za EU program.

Sredstva su namijenjena provedbi sljedećih programa/projekata:

– razvoja civilnog društva,

– razvoja demokracije,

– rada s osobama s invaliditetom,

– humanitarne djelatnosti,

– socijalne usluge,

– brige za stare i nemoćne,

– rada s djecom i mladima s teškoćama,

– prevencije bolesti ovisnosti,

– prava branitelja Domovinskog rata,

– zaštite zdravlja,

– zaštite prava,

– zaštite okoliša,

– borbe protiv nasilja u društvu,

– kvalitete življenja…

Evo i potrebnih dokumenata i obrazaca:

1-Javni-poziv-za-financiranje-udruga-civilnog-društva-1

2-Prijavnica-civilno-društvo

3-Upute-za-prijavitelje-civilno-društvo

KALENDAR-DOGADJANJA-2018-obrazac

I. Š.

Grad objavio javni poziv za udruge i ustanove u kulturi


Grad Knin je objavio Javni poziv za financiranje programa i projekata javnih potreba udruga i ustanova u kulturi za 2018. godinu, a na raspolaganju će biti 80 tisuća kuna.

Potrebno je naglasiti da je ovo redovni godišnji javni poziv Grada i nije vezan za EU program.

Sredstva su namijenjena provedbi sljedećih programa/projekata:

– kulturno-umjetnički amaterizam (glazba, folklor),
– glazba i glazbeno-scenska umjetnost, suvremeni ples i pokret,
– dramske umjetnosti i kazališni amaterizam,
– filmska djelatnost,
– zaštita i očuvanje nematerijalnih kulturnih dobara,
– književne manifestacije,
– knjižnična djelatnost,
– muzejsko-galerijske djelatnosti,
– likovne umjetnosti i dizajn,
– zaštita i očuvanje kulturnih dobara.

Evo i potrebnih dokumenata i obrazaca:

1-Javni-poziv-za-financiranje-udruga-kultura

2-Prijavnica-kultura

3-Upute-za-prijavitelje-kultura

KALENDAR-DOGADJANJA-2018-obrazac-1

Izvor: knin.hr

Zamjenici župana Blažević i Šimpraga i gradonačelnik Jelić posjetili jutros rodilište


Foto: sibensko-kninska-zupanija.hr

Zamjenici župana Nikola Blažević i Anja Šimpraga te gradonačelnik Marko Jelić i njegov zamjenik Marijo Ćaćić posjetili su jutros rodilište Opće i veteranske bolnice Hrvatski ponos gdje je 1. siječnja u 1:15 sati rođena prva beba u Šibensko-kninskoj županiji u ovoj godini, dječak David Karamatić.

David je četvrto dijete u svojoj obitelji, a kod kuće ima dva brata i sestru. Pri porodu je bio težak 4,120 grama i dug 51 centimetar, a porod je prošao u najboljem redu. U županovo ime njegovi su zamjenici čestitatli Davidovoj mami Mariji i uz prigodni buket cvijeća uručili joj i štednu knjižicu otvorenu kod Jadranske banke na kojoj je položeno tisuću kuna.

U prva dva dana nove godine u kninskom su rodilištu rođene čak tri bebe.

– Nadam se da će se ovaj trend nastaviti kroz cijelu godinu i da će uz demografske mjere Vlade Republike Hrvatske u kninskoj bolnici i u svim našim bolnicama biti svake godine sve više novorođene djece – kazao je zamjenik župana Nikola Blažević prilikom današnjeg posjeta bebama i njihovim majkama u kninskom rodilištu.

Izvor: sibensko-kninska-zupanija.hr

Gradonačelnik i suradnici u novogodišnjoj noći i jutru posjetili vatrogasce, policiju, hitnu, bolnicu, starački, rodilište…


Foto: knin.hr

Kninski gradonačelnik Marko Jelić sa zamjenicima i predsjednicom Gradskog vijeća Vedranom Požar obišao je u novogodišnjoj noći ustanove i službe u gradu.

Posjetili su Javnu vatrogasnu postrojbu, dežurne službenike u Policijskoj postaji, Hitnu službu Doma zdravlja te Hitnu kiruršku ambulantu Opće i veteranske bolnice Hrvatski ponos.

U jutarnjim satima gradski čelnici posjetili su Dom za starije i nemoćne osobe te su djelatnicima čestitali Novu godinu i zahvalili im se na predanom i požrtvovnom radu tokom prethodne godine.

Posjetili su i rodilište kninske bolnce gdje su djelatnicima poželjeli sretnu Novu godinu te uručili prigodne darove rodiljama, a posebno majci malog Davida, prvorođene bebe u cijeloj Šibensko-kninskoj županiji u 2018. godini.

Izvor: knin.hr

Izbornik