Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Članci objavlji od strane admin

Autor: admin

NP Krka otvorio suvenirnicu na tvrđavi; Radit će od 9 do 19 sati


Piše: Katia Župan, NP Krka; Foto: NP Krka

Uspomenu na Nacionalni park „Krka“ od sada možete ponijeti i iz Knina. U prostoru slavne kninske tvrđave otvorena je nova suvenirnica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, kako bi posjetitelji koji Park posjećuju sa sjevera, ali i Kninjani i njihovi gosti, mogli pronaći neke od autohtonih suvenira koji govore o tradiciji i povijesti toga mjesta. Dobrodošlicu Nacionalnom parku „Krka“ i ravnateljici Javne ustanove Nelli Slavici poželjeli su gradonačelnik Knina dr. sc. Marko Jelić i zamjenik gradonačelnika Knina Marijo Ćaćić.

Povijest Krke, s kojom je grad Knin neraskidivo povezan, mnogo je starija od čovjeka. Krka i Krčić u geološkoj prošlosti bili su jedna rijeka. Glavno i nepresušno vrelo rijeke Krke nalazi se tri i pol kilometra sjeveroistočno od Knina, na rubu Kninskoga polja, podno dvadeset dva metra visoka strmca. To je Topoljski slap (Veliki buk ili Krčića slap), zimi bučan jer se kupa u obilju vode, a ljeti bezvodan i tih. Šesnaest kilometara od izvora a devet od Knina nalazi se prvi slap na rijeci Krki, Bilušića buk.

Nacionalni park „Krka“ i područje na kojem se nalazi, s njegovim ljudima i običajima, jedan su entitet, stvaran međudjelovanjem čovjeka i rijeke tijekom višestoljetne burne povijesti. Zato danas, kada govorimo o djelovanju Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, ne možemo ne spomenuti lokalne jedinice, tim više što gradovi i općine uz granicu Parka, osim što se njime ponose, surađuju s njegovom upravom na brojnim projektima od zajedničkog interesa.

Suvenirnica na kninskoj tvrđavi otvorena je od 9 do 19 sati. U njoj je uređen i kutak za djecu, kako bi se male ručice zabavile dok odrasli izaberu nešto iz raznolike ponude tradicionalnih, suvremenih, uporabnih, umjetničkih i prehrambenih suvenira. Prije nego što stignu do suvenirnica, ti se predmeti odabiru prema kriterijima kvalitete i prepoznatljivosti, ali i stupnja povezanosti s kulturnopovijesnom i prirodnom baštinom, originalnosti i ekološke prihvatljivosti, kako biste kući mogli ponijeli uspomenu koja će vas uvijek podsjećati na Krku.

Knin: Pijani 50-godišnjak prijetio smrću 20-godišnjoj konobarici


Ružne vijesti danas stižu iz Knina i okolice.

Policija je upravo javila da je u nedjelju pijani 50-godišnjak u ugostiteljskom objektu prijetio smrću 20-godišnjoj konobarici. Završio je u pritvoru.

Evo policijskog izvještaja:

“U Policijskoj postaji Knin je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjakom osumnjičenim za prijetnju na štetu 20-godišnjakinje i neovlaštenu proizvodnju i promet drogama.

Osumnjičeni je 20. kolovoza oko 19:15 sati u Kninu u ugostiteljskom objektu u alkoholiziranom stanju, bez posebnog razloga, ozbiljno prijetio smrću oštećenoj kao zaposlenici ugostiteljskog objekta, da bi je ustrašio ili uznemirio.

Tijekom tog kriminalističkog istraživanja, po nalogu Županijskog suda u Šibeniku, 21. kolovoza u Vrpolju je pretražena obiteljska kuća osumnjičenog, gdje je pronađeno i od njega oduzeto deset stabljika droge marihuana visine od 30 do 200 centimetara, što sve je osumnjičeni neovlašteno posjedovao.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni je, uz kaznenu prijavu, predan pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave.

I. Š.

Uzdolje: Maskirani upali u kafić i napali goste dok su gledali Crvenu zvezdu; Među ozlijeđenim gostima žene i djeca


Petnaestak maskiranih osoba upalo je sinoć u kafić Petko u Uzdolju i napalo goste koji su gledali utakmicu između Young Boysa i Crvene Zvezde, izvijestio je Feral News koji od svjedoka doznaje da su se među gostima nalazile i žene i djeca, a među petoro ozlijeđenih koji su prevezeni u kninsku bolnicu nalaze se žena i devetogodišnje dijete.

Nakon toga napadnuti su i gosti u kafiću u Đevrskama, a kako je Feral News doznao od vlasnika kafića, sve je započelo provokacijama na nacionalnoj osnovi.

Evo i izvještaja kojeg smo upravo dobili od Policijske uprave Šibensko-kninske:

“Sinoć, 21. kolovoza oko 22:30 sati na području Knina, u mjestu Uzdolje, je nekoliko, za sada, nepoznatih osoba u tamošnjem ugostiteljskom objektu verbalno i tjelesno napali vlasnicu ugostiteljskog objekta i goste, pri čemu su oštetili i inventar objekta. Tom prilikom pet osoba je lakše ozlijeđeno, među kojima i jedan maloljetnik.

Nakon toga, oko 22:50 sati u mjestu Đevrske, je nekoliko, za sada, nepoznatih osoba verbalno, a portom i tjelesno napalo vlasnika ugostiteljskog objekta i goste te oštetilo inventar, kojom prilikom nitko nije ozlijeđen.

Sve okolnosti ovog događaja se utvrđuju, a policija intenzivno poduzima mjere i radnje u cilju otkrivanja osoba vezanih za ovaj događaj, koji je okvalificiran kao kazneno djelo nasilničkog ponašanja, nanošenje tjelesnih ozljeda i oštećenja tuđe stvari.

Tijekom dosadašnjeg postupanja nekoliko osoba, koje se dovode u vezu s ovim događajem, su privedene u prostorije policije na kriminalističko istraživanje.”, stoji u izvještaju policije.

I. Š. /Feral News

Foto: Feral News

U petak na tvrđavi izložba crteža Špire Dmitrovića: Biskupija – 330 godina poslije


Tekst: Kninski muzej

Po drugi put u zadnjih petnaestak godina na kninskoj tvrđavi će nam se predstaviti Špiro Dmitrović izložbom crteža naziva Biskupija 330 godina poslije.

Izložba će se otvoriti u petak u 19.30 sati, a moći će se razgledavati do 20. rujna.

Umjetnik izlaže 25 crteža nastalih posebnim načinom likovnog izražavanja – poeintilizmom (prema francuskoj riječi pointillisme, umjesto crtanja ili slikanja likovno djelo se izvodi točkanjem).

Bit će tu i jedna skulptura, nazvana Moja Biskupija, a izrađena je od stoljetnog hrastovog panja.

Izložba je posvećena zaseoku Dmitrovići u Biskupiji, obilježavajući 330 godina njegovog postojanja, a ostvarena je zahvaljujući sponzorstvu Općine Biskupija.

Kninski muzej je suorganizator izložbe.

U petak u 11 svečano otvaranje atletske staze; Dođite i pogledajte i kvalifikacije Erste Plave lige u atletici


U petak će se na Dinarinom igralištu održati kvalifikacije Erste Plave lige u atletici te će se upriličiti svečano otvorenje nove atletske staze.

Na svečanom otvorenju u 11 sati bit će predstavnici Grada Knina, Središnjeg državnog ureda za sport iz Zagreba, Hrvatskog atletskog saveza, Šibensko-kninske županije, Atletskog kluba sv. Ante te predstavnici Zajednice sportova grada Knina i sportskih klubova.

Svečanost će obilježiti održavanje kvalifikacije Erste Plave lige, jedinstvenog natjecanja osmoškolaca u organizaciji atletskog kluba Pro Sport i partnera.

“Nadamo se da će ova staza biti okosnica razvitka i unapređenja atletskog sporta u Kninu. Stoga pozivamo sve zainteresirane natjecatelje i građane da se pridruže svečanom otvorenju i podrže mlade natjecatelje.”, stoji u pozivu Grada Knina.

I. Š.

Obavijest o zabrani i ograničenju kretanja na vojnom poligonu Crvena zemlja za rujan


Iz Gardijske mehanizirane brigade dobili smo obavijest o zabrani i ograničenju kretanja na vojnom poligonu Crvena zemlja za rujan 2019. godine. Obavijest prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

obavještavamo Vas da će pripadnici Gardijske mehanizirane brigade na vojnom poligonu „Crvena zemlja“ – Knin u području koje je omeđeno vrhovima: Orljaj tt 494 – Borova glava tt 1082 – Visibaba tt 1125 – Badanj tt 1281 – Jarebičnjak tt 1190 – Vršina tt 1004 i Lanjevac tt 624, tijekom mjeseca RUJAN 2019., provoditi određene aktivnosti bojevih gađanja topničkim, protuoklopnim i naoružanjem kalibra do 12.7 mm te uvježbavanja. Molimo Vas da putem medija, a u cilju zaštite i sigurnosti građanstva obavijestite stanovništvo grada Knina i okolnih sela.

1. Zabrana kretanja provoditi će se isključivo kod bojevih gađanja dana:

– u dane 24. rujna 2019. u vremenu od 09.00 sati do 16.00 sati

2. Ograničenje kretanja (koje podrazumijeva zaustavljanje i propuštanje prolaznika od strane osiguranja) u ranije navedenom području ovog dopisa, provoditi će se tijekom odvijanja vježbovnih vojnih aktivnosti ili kretanja vojnika po poligonu, gađanja protuoklopnim sredstvima i naoružanjem kalibra do 12.7 mm, pri čemu postoji mogućnost nailaska na grupe vojnika, vozila, prepreke i dr., u periodu:

– u dane od 2. do 6., rujna 2019. u vremenu od 08.00 do 18.00 sati

– u dane od 9. do 20., rujna 2019. u vremenu od 07.00 do 24.00 sata

U slučaju nejasnoća, osoba za kontakt ispred Gardijske mehanizirane brigade je časnik za CIMIC satnik Ivan Aljinović tel. 022/ 617 635.”

I. Š.

Knin, Vrgorac, Pirovac, Tribunj, Biskupija i Kijevo dobili web stranicu s informacijama o razvrstavanju otpada


Stanovnici  Knina, Vrgorca, Pirovca, Biskupije, Tribunja i Kijeva odsad mogu pronaći sve informacije vezane za razvrstavanje otpada na web stranici ekoregija.hr. Nova, pregledna stranica donosi upute o zbrinjavanju otpada: recikliranju, kompostiranju i odvojenom prikupljanju otpada, kao i načine za sprječavanje njegova nastanka. Web stranica je nastala u sklopu istoimenog projekta Eko Regija (K-V-P-B-T-K): Provedba izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Knina, Vrgorca, Pirovca, Biskupije, Tribunja i Kijeva.

Budući da mnogi još uvijek imaju nedoumice u vezi razvrstavanja otpada, ova stranica će građanima spomenutih predjela omogućiti da u bilo koje doba dana ili noći saznaju sve što ih zanima. Unutar izbornika gdje s otpadom stanovnici mogu pronaći informacije o lokacijama zelenih otoka i spremnika na željenom području te pronaći raspored odvoza otpada za svaku jedinicu lokalne samouprave. Izbornik publikacije omogućuje pregled i preuzimanje letaka o odvajanju otpada i kompostiranju, letke za turiste, plakate, ali i ostale publikacije nastale u sklopu projekta. Za one koji nisu sigurni gdje i kako odložiti otpad, na web stranici je dostupna i tražilica otpada za stanovnike Knina, Vrgorca, Pirovca, Biskupije, Tribunja i Kijeva. Uz sve navedeno, web stranica ekoregija.hr redovito će obavještavati svoje čitatelje o novostima vezanima uz aktivnosti projekta.

Projekt Eko Regija: Provedba izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Knina, Vrgorca, Pirovca, Biskupije, Tribunja i Kijeva financira se iz Kohezijskog fonda Europske unije putem Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 487.808,50 kuna, a bespovratna sredstva odobrena su u iznosu od 414.637,21 kuna, što je gotovo 85% ukupno prihvatljivih troškova. Nositelj projekta Eko regija je Grad Knin, a projekt obuhvaća sljedeće jedinice lokalne samouprave: Grad Knin, Grad Vrgorac, Općina Pirovac, Općina Biskupija, Općina Tribunj i Općina Kijevo.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Grada Knina.

Sponzorirani članak/Huknet

U nedjelju Zabuvljak na otvorenom


Tekst: FB Udruga Atribut

Dragi naši šopingholičari, second-hand ljubitelji, kolekcionari ili osobe koje se samo žele riješiti viška stvari, vrijeme je za šesti po redu ZAbuvljak! Nakon kratke ljetne pauze, ne možemo a ne ispratiti ljetne dane u znaku još jednog buvljaka i iskoristiti priliku za ugodno druženje među šljivama i jabukama. Ako nam ovo hirovito vrijeme to dopusti, održat će se u nedjelju, 25. kolovoza od 17.30 do 20.30 u voćnjaku iza Club A3. Okupljamo naše male trgovce, umjetnike i poklonite svega toga!

Iskoristite priliku i očistite svoj prostor, a usput nešto i zaradite i/ili uveselite nekoga! ZAbuvljak je second-hand tržnica gdje možete prodavati, mijenjati se ili pokloniti stvari koje vam više ne trebaju.

Imaš neke stvari koje ti ne trebaju? Nisi vezan za njih, a misliš da mogu lako pronaći vlasnika/cu samo da ih imaš gdje izložiti? Imaš veliku/malu robu, knjige, ploče, dječju robu koju su klinci prerasli, poklon koji si dobio za Božić prije dvije godine, ali nije za tebe? Treba ti malo džeparca? Dođi na ZAbuvljak – peti u nizu!

Ako nisi jedan od onih koji se mogu tako lako odreći nekih svojih stvari, onda svakako dođi i pronjuškaj što ima za tebe. Sigurno ćeš nešto naći! Ako si jedan od onih koji vole među gomilom, naći nešto vrijedno i posebno ili voliš proći povoljnije, za istu vrijednost stvari, dođi na ZAbuvljak!

————————————————-
❗ PRIJAVE IZLAGAČA PRIMAMO ZAKLJUČNO S PETKOM, 23.8.❗ Prijavi se čim prije i zauzmi svoje mjesto!

Molimo sve koji planiraju izlagati na 6. ZAbuvljaku da nam se jave u inbox ili na e-mail: udruga.atribut@gmail.com, najkasnije do petka, 23.8.2019. (uključujući i taj dan).

Svaki izlagač će dobiti čaj ili kavu gratis, uz vlastiti izlagački prostor i stolicu. Izlaganje je besplatno, ali, ukoliko želite, možete dati donaciju za udrugu u kutiju koja će se nalaziti u blizini.

Vidimo se u nedjelju, 25. kolovoza od 17.30 do 20.30 sati na 6. ZAbuvljaku!

Lokacija: Udruga Atribut/ Club A3

U petak na livadi iznad zidića 5. Knino na otvorenom


Tekst: FB Knin Tourist Board

I u kolovozu nastavljamo s ljetnim Kninom na otvorenom! Grad Knin odlučio je svježe, ljetne kninske večeri začiniti animiranim filmovima za naše najmlađe, ali i za sve ljubitelje animiranih filmova.

Odlučili smo Knino “prošetati” po gradu, a osobito s ciljem revitalizacije starog dijela grada. Nakon parka kod kružnog toka i igrališta kod OŠ Dr. Franje Tuđmana, ovaj petak Knino će se održati na jednoj kultnoj lokaciji, na travnjaku iznad popularnog “Zidića” (ispod nekadašnjeg caffe bara Metropola, a kod Caffe/Pancake House Mozart). Projekcija će se održat u petak, 23. kolovoza u 21.00.

Ono što zanimljivo kod ove lokacije je što su se nekad davno, još za vrijeme šezdesetih godina, baš na toj lokaciji odigravale projekcije filmova na otvorenom, odnosno ljetna kina. Stoga, dekice, klince ili cure/dečke pod ruke i pravac stari dio grada. Lijepo će biti vidjeti ljude koji se motaju oko onog dijela, stoga ga ispunimo osmijehom i radošću!

KADA? Petak, 23. kolovoza u 21.00
GDJE? Livada iznad “Zidića” , Marulićev trg

Službena video najava: https://www.youtube.com/watch?v=-uZrtzgThZ8

SADRŽAJ:
U novoj animiranoj komediji za cijelu obitelj, redatelja Christophera Jenkinsa, susrećemo se s likom simpatičnog gusana po imenu Peng. Peng je umišljen, svojevoljni neženja, kojeg ne zanima tradicija njegove vrste, ni obiteljske vrijednosti, a djeca su mu toliko odbojna da čak odbija predvoditi jato mlađih naraštaja u skoroj selidbi na jug.

Voli svoju slobodu i živi u trenutku, bez brige i pameti. Uvjeren da o svemu zna najbolje te da je u svemu bolji od drugih, vrijeme provodi odvajajući se od jata i izvodeći lude akrobacije u letu. Prilikom jedna takve vratolomije, Peng se zanese, doživljava nezgodu te pada u jato pačića. Pritom nehotice razdvaja brata i sestru, 16 dana stare Chao i Chi, od ostalih njihove vrste.

Ozlijeđenog krila, zaglavio je na tlu i u toplije krajeve mora pješice. Kao da to nije bilo dovoljno, na taj put sada mora s patkama. On, gusan, s patkama! Štoviše, djecom patkama! Vidno nezadovoljan razvojem situacije, ni ne sluti da se upušta u avanturu života. Krilo mu je već slomljeno, a moglo bi biti i srce.

——————————————————
Javnim glasanjem, između sedam ponuđenih animiranih filmova, odabrani su sljedeći, navedeni prema broju glasova:

1. Prinčeva strana priče – POGLEDANO!
2. Pčelica Maja: Medene igre – POGLEDANO!
3. Ringe, ringe jaja – 23.8.2019. U 21.00 h
4. Mali Bigfoot – Uskoro više informacija!

Napomena: postoji mogućnost promjena termina zbog vremenskih neprilika.

TK DIV Knin: Otvoren upis za nove članove


Tekst i foto: TK DIV Knin

Budite dio našeg tima pobjednika učeći od najboljih.

Kreću upisi za sve dobne uzraste (4-6 godina; 7-12 godina i 12-18 godina), za djevojčice i dječake!

Javite se i dođite trenirati! Budite najbolji učeći od najboljih!

TK DIV Knin ima 21. godinu tradicije i jedna je od najboljih taekwondo škola u Hrvatskoj.

TK DIV Knin je najtrofejniji klub Šibensko-kninske županije i Grada Knina.

Sve informacije možete dobiti na broj mobitela 095 9084 941.

NP Krka: Vidikovac Brljan


Piše: Katia Župan, NP Krka

Uz 22 poučno-pješačke staze i 470 kilometara biciklističkih ruta u Nacionalnom parku „Krka“ nalazi se pet samostalnih vidikovaca koje je Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ predstavila tijekom srpnja i kolovoza kako bi nadahnula posjetitelje na otkrivanje iznimnih prirodnih i kulturnopovijesnih vrijednosti.

Uhvatite osebujnu (ljetnu) raskoš Krke pogledom s vidikovaca: Brljan

Kada prijeđete rijeku Krku na prijelazu koji je još u antičko doba bio dio mreže rimskih putova na prostoru između Bukovice i Promine, pogled na vrh serpentina na desnoj, bukovičkoj strani natjerat će vas da se zaustavite. Tu se nalaze malo odmorište i uređeni vidikovac s pogledom na Brljan. Smatra se da je tim putom prošao i car Trajan za svoga pohoda na Dačane. Jer Brljanu iza leđa nalazi se Burnum, rimski vojni logor i naselje, koje je narod dugo zvao „Trajanski grad“.

Cijeli taj prostor odiše burnom prošlošću, vremenima u kojima je rijeka dijelila plemena i narode a s današnjih  vidikovaca nadzirani su protivnici. I danas se upravo s toga mjesta u Puljanima, na lijevoj obali Krke, vide ostaci pretpovijesne gradine, središta liburnske zajednice Burnistae.

S toga vidikovca vidi se bujno submediteransko raslinje, koje skriva nekadašnje vodenice, male pašnjake i kultivirana polja. Tu Krka postaje pitomija. Sam slap Brljan u toplom je dijelu godine gotovo suh. Na njega se nadovezuje jezero, nastalo izgradnjom brane, koja ujezeruje tok uzvodno u dužini od 1,3 km. Brljansko jezero (Ćorića jezero, Bjelober) široko je 400 a dugo 1 300 m. Snažan dojam na posjetitelje ostavljaju širina otvorena prostora pod vidikovcem i osjećaj slobode koji takav pogled izaziva.

Kreću upisi u NK Dinaru


Piše: Andro Kuzmanić, TK DIV Knin

Od sutra kreću upisi u NK Dinaru za sezonu 2019/20!

Spremni smo za novu sezonu!

Nogometni klub Dinara poziva svu zainteresiranu djecu koja vole sport, zabavu i druženje, a posebice nogomet, rođenu 2003. – 2012. godine na upis u Naš nogometni klub.

Prvi treninzi započeti će u utorak u sljedećim terminima:

17:30 h – Špigete i Tići
19:00 h – Mlađi pioniri, Stariji pioniri i Kadeti

Evo i popisa kategorija po dobnim uzrastima:

Špigete 2011/12
Tići 2009/10
Mlađi pioniri 2007/08
Stariji pioniri 2005/06
Kadeti 2003/04

Kontakt brojevi:

Miroslav Čalić: 099 811 8299
Slavko Krvavica: 091 914 0111

Fantastičan koncert Meritasa; Pogledajte fotografije s tvrđave


Večeras je na tvrđavi bilo potpuno uživanje.

Najprije je iznad Dinare izišao mjesec kao iz nekog fantasy filma (donosimo i to u galeriji fotografija), a onda su nam svoju zvučnu fantaziju prenijele majstorice i majstori iz Meritasa.

Od svih žanrova, najteže je svirati pop jer se lako sklizne u triviju, patetiku i lake note i zato Meritasu posebno – kapa dolje. Sviraju odličan pop, dostojanstven i suptilan koji nerijetko koketira s alternativom, a opet – jako melodičan i svima dostupan.

Osim dobre glazbe donio nam je Meritas i emocije i energiju, a publika je to prepoznala i nagradila dobrim feedbackom.

Lijepo je kada se u Kninu događaju ovako dobri i kvalitetni koncerti. Samo se sada ne smije stati!

Tekst i foto: Ivica Šimić

 

Monografija Knina gotovo rasprodana; Preostalo samo 10 primjeraka


Monografija “2025 godina grada Knina” autora Ivice Šimića koju je prošle godine izdala Narodna knjižnica Knin – gotovo je rasprodana. Naime, preostalo je još samo 10 primjeraka koje još uvijek možete kupiti u kninskoj knjižnici.

Monografija je svečano promovirana 23. travnja prošle godine, a naklada je bila 500 primjeraka.

Knjiga je predstavljena i na Međunarodnom sajmu knjiga Interliber u Zagrebu i to na štandu Naklade Ljevak.

U prilogu možete pogledati video s promocije u Kninu.

 

I. Š.

U petak, 23. 8. u A3 svira Mangroove


Divno koncertno ljeto koje smo doživjeli i doživljavamo u Kninu i okolici nastavlja se s tri sjajna koncerta u  narednih osam dana.

Osim svirki Meritasa i Majki, koje smo već najavili, stiže nam i Mangroove koji će koncert održati u A3 u petak, 23. 8.

Organizator je udruga Atribut!

Vidimo se na koncertima! Da podsjetimo:

Subota, 17. 08. – Meritas, tvrđava

Petak, 23. 08. – Mangroove, A3

Subota, 24. 08. – Goran Bare & Majke, Ekološko informativni centar na Krki

 

I. Š.

Izbornik