Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Članci objavlji od strane admin

Autor: admin

Pučko učilište obilježava Tjedan cjeloživotnog učenja brojnim događanjima


Pučko otvoreno učilište Knin obilježava 16. Tjedan cjeloživotnog učenja od 26. 9. do 2. 10. 2022. godine brojnim događanjima. Evo rasporeda:

1.) 26. 9. 2022. INFORMATIVNI DAN
U Pučkom otvorenom učilištu Knin, 4. gardijske brigade 11 (kod nove Crkve) će se 26.9. (ponedjeljak) od 09:30 do 12:00 sati održati informativni dani o besplatnim vaučerima za obrazovanje:
– Kako aplicirati za (besplatne) HZZ vaučere za obrazovanje?
– Koje programe nudimo?
– Tko može koristiti (besplatne) HZZ vaučere za obrazovanje?
Poziv se odnosi na zaposlene i nezaposlene osobe.

2.) 27. 9. 2022. Dizajn u 3I
U Kninu je otvoren novi Informacijsko-inovacijski inkubator – 3I. Pučko otvoreno učilište Knin će u suradnji s arhitektom, dizajnerom i slikarom Milanom Zoričićem oplemeniti prostor uradcima koji su nastali dosadašnjom zajedničkom suradnjom na provedbi neformalnih programa iz područja dizajna (Uvod u dizajn i Dizajn i kreativnost). Ovime će prostor biti ugodniji za rad i kreativno stvaranje.

3.) 30. 9. 2022. Radionica “Izrada prirodne kozmetike”
U svrhu promocije cjeloživotnog učenja provodi se interaktivna radionica “Izrada prirodne kozmetike” u kojoj će se sudionike upoznati s ljekovitim biljem sa šireg područja grada Knina i njegovom primjenom u kozmetici. Polaznicima će se omogućiti da sami izrade sapun od lavande i kremu od smilja. Radionica će se održati u prostorijama Učilišta.

4.) 30. 9. 2022. Radionica “Izrada Web stranice”
Pučko otvoreno učilište Knin će u svrhu promocije cjeloživotnog učenja provesti interaktivnu radionicu pod nazivom “Izrada Web stranice” u kojoj će se sudionici upoznati s osnovama HTML-a, vizualno (grafičkim), HTML uređivačima, jezikom HTML-a, uporabom vizualnog HTML uređivača za izradu osobne web stranice te upoznavanje s programom Expression Web. Radionica će se održati u prostorijama Učilišta.

5.) 01. 10. 2022. Predstava Ples uz vjetar
Pučko otvoreno učilište Knin u suradnji s Narodnom knjižnicom Knin i Udrugom Atribut organizira izvedbu predstave Teatra Oz “Ples uz vjetar”. Predstava govori o tome kako bi izgledao svijet kada bi svatko radio posao za kojeg je stvoren; kad bi imao priliku dati najbolje od sebe i tako učiniti svijet boljim mjestom za živjeti? Predstava će biti izvedena na adresi Udruge Atribut, Tomislavova 85 u Kninu s početkom u 20:00 sati. Ulaz je besplatan.

Započinju prijave za Kviz prvenstvo Narodne knjižnice – Knin


Započinju prijave za Kviz prvenstvo Narodne knjižnice – Knin!

Prijaviti se mogu ekipe sastavljene od učenika srednje škole te 7 i 8. razreda osnovne škole. Prijave se obavljaju u knjižnici ili u školama i to do 30. rujna ove godine.

Kviz će pripremati i voditi djelatnici Narodne knjižnice Knin Ana Šimić Sunko i Ivica Šimić te psiholog iz Osnovne škole Domovinske zahvalnosti Željko Tomljenović.

Logističku potporu kod prijava ekipa pružit će nastavnik iz Osnovne škole dr. Franje Tuđmana Dragan Miličević, knjižničarka Osnovne škole Domovinske zahvalnosti Marijana Blažević te Martina Vujnović iz srednjoškolske knjižnice.

Zainteresirane ekipe mogu se prijaviti do petka, 30. rujna u Narodnoj knjižnici Knin, zatim u OŠ Dr. Franje Tuđmana kod nastavnika Dragana Miličevića, u OŠ Domovinske zahvalnosti kod knjižničarke Marijane Blažević te u knjižnici Srednje škole kod knjižničarke Martine Vujnović.

Evo i osnovnih pravila:

1. Ekipa može imati najviše četiri člana i mora imati naziv kojega neće mijenjati tokom sezone. Članovi ekipe mogu biti učenici viših razreda osnovnih škola (7.-8. razred) te svih razreda srednjih škola.
2. Pitanja će biti iz opće kulture, odnosno iz svih područja ljudskoga znanja.
3. Formirat će se kviz liga u koju će se prenositi bodovi iz svakog pojedinog kviza.
4. Pobjednik svakog pojedinog kviza bit će nagrađen, a posebna nagrada čeka pobjednika kviz lige.
5. Na kraju sezone, krajem svibnja, odnosno početkom lipnja iduće godine ide se na besplatni zajednički izlet u jedan od Nacionalnih parkova Hrvatske.

Foto: Arhiva Hukneta (detalj s kviza i dvije nagrađene ekipe 2019. godine)

Volonterski centar „Iskra“ Udruge Zvonimir traži volontere


Zbog povećane potražnje za pomoći i podrškom, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba 1. listopada Udruga ZvoniMir organizirati će i provoditi niz volonterskih akcija usmjerenih starijim osobama u okolici Knina te pozivamo sve ljude dobre volje da se uključe, daju svoj doprinos i zajedno s nama donesu našim starima osmijeh na lice.

Svim volonterima biti će osiguran prijevoz i marenda, a mogu zatražiti i potvrdu o volontiranju. Svi zainteresirani mogu se prijaviti na broj telefona 095/380 91 11, putem e-maila zvonimir@zvonimir.hr kao i preko naše web stranice Volonterskog centra Iskra https://volonterski-centar-iskra.com/.

Volonterske aktivnosti provode se u sklopu dvogodišnjeg volonterskog programa „Budi nekome Iskra“ financiranog od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Glavni cilj ovog projekta je kontinuirani razvoj i sustavno jačanje volonterstva na ovim područjima, povećanje broja volontera i volonterskih akcija kroz korisne edukacije te promocija volonterstva, posebno među mladim osobama.

Do sada smo realizirali mnogobrojne volonterske akcije koje su uključivale rad sa starim i nemoćnim osobama, djecom i mladima, uređivali smo okoliš, a provodili smo i akcije kriznog volontiranja povodom pandemije i potresa te se redovno uključujemo u akcije kojima sudjelujemo u kampanji „Hrvatska volontira“. Osim volonterskih akcija, provodimo brojne edukacije za učenike srednjih škola i koordinatore volontera na temu volonterstva, nudimo pomoć u učenju učenicima OŠ Kistanje, a u istoimenoj školi osnovali smo i školski volonterski klub.

Udruga ZvoniMir dio je Mreže volonterskih centara, usko surađuje sa Hrvatskim centrom za razvoj volonterstva, kao i drugim regionalnim i lokalnim volonterskim centrima na državnoj razini te je ponosna vlasnica Oznake kvalitete za volonterske centre o ispunjenosti standarda kvalitete za volonterske centre.

Četiri medalje za TK DIV Knin na Slovenia Openu


Četiri medalje osvojili su natjecatelji TK DIV Knin na Slovenia Openu na kojem je nastupilo 636 sportaša iz 40 zemalja.

U seniorskoj konkurenciji srebrnu medalju osvojio je Josip Teskera.

U kadetskoj konkurenciji srebro je osvojila Nika Dodik (4 borbe, 3 pobjede), a broncu Petra Lea Jelić (1 pobjeda) i Ana Popović (3 borbe, 2 pobjede).

Bez medalje su ovaj put ostali Lana Sigut (1 pobjeda) i Mate Teskera.

Održani 1. Marunovi dani


Piše: Čarobni svijet

U Kninu su 16. i 17. rujna održani 1. Marunovi dani u organizaciji udruge „Čarobni svijet“. Dvodnevna manifestacija posvećena je utemeljitelju hrvatske nacionalne arheologije – fra Luji Marunu. Predsjednica udruge Čarobni svijet Anita Ercegovac rekla je kako, nakon projekta “Virtualni Čarobni svijet” i programa “Lujo Marun – čarobni vizionar”, Udruga Čarobni svijet nastavlja širiti priču o Marunu s ciljem upoznavanja šire javnosti s njegovim likom i djelom koji su neiscrpan izvor motivacije i ustrajnosti te je dodala da Knin itekako zaslužuje imati Marunove dane.

Prvoga dana Marunovih dana organiziran je stručni skup koji je svečano otvorio kninski gvardijan fra Josip Gotovac i uveo stotinjak sudionika u život Luje Maruna dok su djeca Udruge unijela vedri duh izvedbom igrokaza „Tko je Lujo Marun“.

Održana su četiri predavanja. Prvo je bilo izlaganje ravnatelja Hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu dr.cs. Ante Jurčevića – Lik i djelo Luje Maruna. Drugo predavanje održala je muzejska savjetnica MHAS-a, dr.sc. Maja Petrinec koja je povezala Muzej hrvatskih arheoloških spomenika kao pravnog nasljednika s prvim muzejem hrvatskih arheoloških spomenika iz Knina te najznačajnije lokalitete koje je Marun istraživao. Mladi kninski arheolog Miloš Biserko, mag.arceol., približio je javnosti proces istraživanja lokaliteta do stadija koji je vidljiv javnosti pri čemu je Zdenka Gugo, predstavnica Grada Knina, iskoristila priliku kako bi javnost upoznala s idejom Arheološkog parka „Lujo Marun“ za koji je u tijeku izrada dokumentacije. Nakon izlaganja dr.sc. Ivane Banjad Pečur s Građevinskog fakulteta u Zagrebu o održivoj gradnji, organiziran je obilazak važnih lokaliteta u Kninu i Biskupiji pod stručnim vodstvom triju gore spomenutih arheologa.

Drugi je dan na Kninskoj tvrđavi održana svečana promocija filma „Kako je Lujo Marun spasio tvrđavu“ koji je također produkt radionica europskog projekta „Virtualni Čarobni svijet“ i raznovrsne kulturno-umjetničke radionice kojima je inspiracija bio Lujo Marun. Sve aktivnosti koje su organizirane u sklopu 1. Marunovih dana za posjetitelje su bile besplatne.

Posebni gosti Marunovih dana bili su udruga GTF – Inicijativa za održivi razvoj iz Zagreba i Građevinski fakultet Zagreb.

Pokrovitelji Marunovih dana su Šibensko-kninska županija, Turistička zajednica Šibensko-kninske županije, TZ Knin, Kninski muzej, Općina Biskupija i Hrvatska udruga poslovnih žena „Krug“ kojima ovim putem Udruga zahvaljuje.

Troškovi sudjelovanja, prehrane, osvježenja i prijevoza za sudionike su bili besplatni.

U prometnoj nesreći u petak teže ozlijeđen motociklist


U prometnoj nesreći koja se u Kninu dogodila u petak teže je ozlijeđen motociklist.

Evo i policijskog izvještaja:

“U prometnoj nesreći koja se 16. rujna oko 13,50 sati dogodila u Kninu teže je ozlijeđen 61-godišnji motociklist.

Do prometne nesreće je došlo na način da 59-godišnjak, upravljajući osobnim automobilom Opel šibenskih registarskih oznaka, zbog neprilagođene brzine se nije zaustavio na znak STOP, ušao je na glavnu cestu, a da pritom nije propustio sva vozila na toj cesti. Na automobil je naletio motocikl Yamaha šibenskih registarskih oznaka čiji je vozač od udara i pada zadobio teške tjelesne ozljede zbog čega je zadržan na liječenju u OB Knin.

Protiv vozač automobila će, zbog izazivanja prometne nesreće, biti podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.”

U sinoćnjoj prometnoj nesreći teže ozlijeđene dvije pješakinje; Obje su prebačene u šibensku Opću bolnicu


U sinoćnjoj prometnoj nesreći koja se dogodila u Kninu teže su ozlijeđene dvije žene. Obje su zbog težine ozljeda prebačene u šibensku Opću bolnicu.

Evo i izvještaja policije:

“U prometnoj nesreći koja se sinoć oko 19,10 sati dogodila u Kninu teže su ozlijeđene 36-godišnjakinja i 42-godišnjakinja, obje pješakinje.

Do prometne nesreće je došlo na način da 67-godišnjak, upravljajući osobnim automobilom Renault šibenskih registarskih oznaka, zbog neprilagođene brzine nije propustio pješakinje koje su se nalazile na pješačkom prijelazu te automobilom nalijeće na njih, obara ih na prednji dio automobila i odbacuje na nogostup.

Pješakinje su zbog težine ozljeda iz Opće bolnice u Kninu prebačene na liječenje u Opću bolnicu u Šibeniku.

Vozač automobila će, zbog izazivanja prometne nesreće, uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku biti predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske.#

Gradsko vijeće: U prvih pola godine manjak prihoda zbog EU projekata; Izlazak iz minusa do kraja godine


Grad Knin je prvo polugodište 2022. godine završio s manjkom prihoda od 7 milijuna kuna iz razloga što Grad predfinancira rashode za provedbu EU projekata iz Intervencijskog plana, a refundacija po istima nije uplaćena u prvoj polovici ove godine, izvijestila je privremena pročelnica za financije Romana Stanić predstavljajući polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna koje je danas usvojeno na sjednici Gradskog vijeća.

Dodala je da Grad do kraja godine očekuje povrat novca po pitanju EU projekata u iznosu od 9,6 milijuna kuna što će značiti i izlazak iz minusa.

Vijeće je usvojilo i polugodišnje izvješće o radu gradonačelnika Marija Ćaćića koji je referirao o stanju provedbe EU projekata.

– Od 18 projekata do kraja izvještajnog razdoblja ugovoreno je 17, a naknadno je ugovoren i 18. projekt. Sedam projekata ukupne vrijednosti 12,2 milijuna kuna je provedeno, a deset projekata vrijednosti 137 milijuna kuna su u provedbi – izvijestio je Ćaćić.

U svom izvještaju istaknuo je kako je Grad u prvih pola godine podijelio 29 školskih, 25 studentskih i sedam sportskih stipendija.

Danas su usvojena i godišnja izvješća direktora Upravitelja i Čistoće i zelenila kao i direktorice Turističke zajednice grada Knina.

Godišnji izvještaj Komunalnog poduzeća u odsustvu direktora predstavila je djelatnica tog društva Ivana Zelić koja je istaknula da je u prošloj godini Komunalac završio u minusu od 900 tisuća kuna.

Spomenula je da su Komunalno poduzeće ove godine pogodili dodatni problemi budući da su godišnji troškovi električne energije porasli sa 750 tisuća na dva milijuna kuna.

– Radimo na rješavanju problema, a stanje nije kataklizmično. Cijena električne energije bit će odlukom Vlade za Komunalna poduzeća ista kao i za građane, što je bio i moj osobni prijedlog upućen Vladi, a to će pridonijeti rješavanju problema – kazao je gradonačelnik Marijo Ćaćić koji je i jedini član skupštine Komunalnog poduzeća.

Vijećnici oporbe imali su primjedbu da električna energija nije mogla biti razlog minusa u 2021. godini.

Gradsko vijeće usvojilo je danas i izmjene prostornog plana zbog definiranja nove lokacije pročišćivača i rekonstrukcije starog ugostiteljskog objekta na Krčiću.

Udruga Čarobni svijet organizira Marunove dane


Piše: Čarobni svijet

Nakon uspješno provedenog EU projekta “Virtualni Čarobni svijet” i programa “Lujo Marun – čarobni vizionar” koji je bio okosnica projekta, priču o fra Luji Marunu širimo dalje.

Taj kninski dobronamjerni velikan osebujne ličnosti neiscrpan je izvor motivacije i ustrajnosti koju želimo podijeliti sa širom javnosti. Vrijednost programa i daljnjih inicijativa naše Udruge je u povezivanju s ostalim relevantnim čimbenicima u zajednici i šire s ciljem proširivanja spoznaja o Luji Marunu i njegovom doprinosu, kako u nacionalnoj arheologiji, tako i u društvenom smislu.

Marunovi dani u Kninu održat će se 16. i 17. rujna 2022. godine kroz bogat program prikladan svim uzrastima.

16.9.2022. organiziran je u obliku stručnog predavanja o liku i djelu fra Luje Maruna te organiziranog obilaska lokaliteta koje je istraživao na području Knina i Biskupije.

17.9.2022. organiziran je u obliku kulturno-umjetničkih programa i raznovrsnih radionica na kninskoj tvrđavi.

Evo i programa:

Josip Teskera srebrni na Polish Openu


Josip Teskera osvojio je srebrnu medalju na G2 turniru Polish Open!

Teskera je redom savladao predstavnike Kosova (2-0), Njemačke (2:0) i Italije (2:0), a u finalu je u neizvjesnoj borbi izgubio od predstavnika Saudijske Arabije (2:0 ). Ovo je novih 12 bodova za svjetski ranking.

Danas se borila i Kristina Jakovljević u konkurenciji seniorki do 62 kilograma. U prvom kolu je pobijedila predstavnicu Poljske 2:0, a u drugom kolu je u odličnoj borbi izgubila 2:1 od aktualne viceprvakinje Europe Stolbove i osvojila plasman od 5. do 8. mjesta (osvojena 4.32 boda).

Svečano otvoren 1. Međunarodni trijenale portreta u Kninu


Piše: Ivana Mikulić Sarić, Kninski muzej
Foto: Stjepan Tomić

U petak je u Kninskom muzeju svečano otvoren 1. Međunarodni trijenale portreta u Kninu. U dvije galerije u muzeju izložena su 84 pristigla rada od 55 autora iz 17 zemalja (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Norveška, Japan, Rumunjska, Ukrajina, Francuska, Grčka, Italija, Češka, Argentina, Austrija, Njemačka, Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeni Arapski Emirati).

Izložbene kategorije su bile: crtež, grafika, slika, skulptura, instalacija i fotografija.

Nagrade 1. Međunarodnog trijenala portreta dijeljene su u 3 kategorije: Grand Prix, Nagrada županije i Nagrada grada. Iznimno po odluci stučnog žirija 1. Međunarodnog trijenala portreta u Kninu dodijeljeno je posebno priznanje za 2 autora.

Stručni žiri 1. Međunarodnog trijenala portreta u Kninu činili su mag. Breda Škrjanec, muzejska savjetnica (Međunarodni grafički likovni centar u Ljubljani, Slovenija), Željka Markov, muzejska savjetnica (Franjevački muzej i galerija Gorica u Livnu, Bosna i Hercegovina) i Ivana Mikulić Sarić, kustosica (Kninski muzej, Knin).

Posjetiteljima se uvodnim riječima obratio v.d. ravnatelja muzeja Ante Šimić, o organizaciji trijenala govorila je kustosica Galerijskog odjela muzeja Ivana Mikulić Sarić, okupljene posjetitelje i izlagače ispred grada Knina pozdravio je gradonačelnik grada Knina Mario Ćaćić, a ispred županije Šibensko-kninske župan dr.sc. Marko Jelić.

Grand Prix (1. Nagradu) 1. Međunarodnog trijenala portreta u Kninu dobio je David Delibašić (Crna Gora), Nagradu županije Adam Rake (SAD), a Nagradu grada Cathrine Alice Liberg (Norveška). Posebno priznanje dobile su Tonka Jelača Marijančević i Ivana Mrčela iz Hrvatske.

David Delibašić, Cathrine Alice Liberg i Ivana Mrčela obratili su se videoporukom posjetiteljima izložbe i zahvalili na uručenim nagradama i priznanjima. Tonka Jelača Marijančević je primila priznanje i zahvalila se žiriju. Izložbu je otvorio dr.sc. Marko Jelić, župan Šibensko-kninske županije.

Program 1. Međunarodnog trijenala portreta u Kninu moderirala je diplomirana glumica Đana Krvavica. U glazbenom dijelu večeri nastupio je Daniel Jurković.

Otvorenje izložbe bilo je moguće pratiti putem linka: instagram.com/streamkmk

Sponzori 1. Međunarodnog trijenala portreta u Kninu bili su: Grad Knin, Županija Šibensko-kninska, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Turistička zajednica grada Knina, Karl Dietz Kijevo i Jako Sport Knin.

Izložba ostaje otvorena do 9. studenog ove godine, a razgledati se može svakim danom od 8.00 do 19.00 sati.

Nika Dodik srebrna na Polish Openu G2/E2


Prvog dana Polish Opena 2022. na kojem se natječe oko 700 natjecatelja nastupali su kadeti i juniori. Iz Taekwondo kluba DIV Knin nastupila je kadetkinja Nika Dodik do 44kg i osvojila srebrno odličje.

Nika Dodik je do srebra došla s tri pobjede i jednim tijesnim porazom od prve nositeljice iz Njemačke. Prvu rundu osvojila je Njemica, a drugu rundu Nika. Treću rundu je skoro do samog kraja vodila je Nika, ali ipak je Njemica uspjela preokrenuti rezultat i osvojiti zlato.

Danas nastupaju seniori Josip Teskera i Kristina Jakovljević.

Marko Čeko skokom od 8 metara zauzeo treće mjesto na Hanžeku


Marko Čeko skokom od 8 metara zauzeo je treće mjesto u natjecanju u skoku u dalj koje se u okviru Hanžekovićevog memorijala održalo na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu.

Pobijedio je Australac Henry Frayne skokom od 8,11 metara, a drugi je bio Filip Pravdica s 8,03 metra što mu je osobni rekord.

Do kraja godine knjižnica organizira 9 kulturnih događanja; Pogledajte raspored i upišite vaše favorite u rokovnik


Do kraja godine Narodna knjižnica – Knin organizira 9 kulturnih događanja; Pogledajte raspored i upišite vaše favorite u rokovnik.

01. 10. 2022. Teatar OZ – Ples uz vjetar – kazališna predstava u režiji Margarete Peršić i Frane Medena (20:00h – Klub A3); Organizacija u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Knin i udrugom Atribut ;

15. 10. 2022. Marijana Lubina – promocija slikovnice “Nimalo strašan krokodil” (11:00 – prostor knjižnice);

20. 10. 2022. Tvornica lutaka Zagreb – Ježeva kućica – kazališna predstava u režiji Marija Kovača (17:00 – o prostoru održavanja bit ćete na vrijeme obaviješteni); Organizacija u suradnji s Turističkom zajednicom grada Knina ;

20. 10. 2022. Mario Kovač – predstavljanje knjige poezije “Metamorfoze iliti pretvorbe”(20:00 – prostor knjižnice). U okviru promocije autor i glumci izvode poeziju iz knjige;

28. 10. 2022. Boba Đuderija – predstavljanje književnog opusa (19:00 – prostor knjižnice);

03. 11. 2022. Marijana Perinić – predstavljanje romana „Raskrižje“ (19:00 – prostor knjižnice);

05. 11. 2022. Chui – jazz koncert (21:00 – Klub A3); Organizacija u suradnji s Udrugom Atribut ;

25. 11. 2022. Mićo Samardžija – samostalna izložba fotografija (18:00 – prostor knjižnice);

20. 12. 2022. Teatar Mjesec – Tajna Božićne noći – kazališna predstava (18:00 – o prostoru održavanja bit ćete na vrijeme obaviješteni); Organizacija u suradnji s Turističkom zajednicom grada Knina i Pučkim otvorenim učilištem Knin.

Izbornik