Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Članci objavlji od strane admin

Autor: admin

Knjižnica objavila Godišnjak grada Knina za 2018. godinu na 558 stranica i s preko 600 fotografija


Narodna knjižnica Knin objavila je danas novi broj serijske publikacije Godišnjak grada Knina. Riječ je o godišnjaku za 2018. godinu, a možete ga preuzeti u PDF i EPUB formatu na linku ispod.

Godišnjak grada Knina

Na 558 stranica i s preko 600 fotografija godišnjak donosi pregled 2018. godine kroz 11 poglavlja: Rad gradske uprave, Društvo, Politika, Infrastruktura, Gospodarstvo i turizam, Zdravstvo i socijalna skrb, Djeca i mladi, Obrazovanje, Okoliš, Kultura i Sport.

Glavni urednik je Ivica Šimić, a grafički Mićo Samardžija.

Godišnjak grada Knina u nakladi Narodne knjižnice Knin je serijska publikacija koja izlazi jednom godišnje kao mrežno izdanje na internet stranici Narodne knjižnice Knin i uvrštena je u međunarodni upisnik serijskih publikacija.

Knjižnica je do sada objavila godišnjake za 2014., 2015., 2016., 2017. i 2018. godinu, a osim na stranici knjižnice mogu se preuzeti i na Hrvatskom arhivu weba Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

I. Š.

Sutra (u petak) u 19 sati Pub kviz knjižnice


Četvrti ovosezonski Pub kviz Narodne knjižnice Knin u kojem se natječu ekipe sastavljene od učenika i učenica kninskih srednjih i osnovnih škola održat će se sutra (u petak) u 19 sati u Multifunkcionalnoj dvorani Studentskog doma fra Luje Maruna.

I. Š.

Problem s odronjavanjem Bušićeve ulice


Čitateljica Hukneta koja je željela ostati anonimna poslala nam je fotografije ulice Bruna Bušića na kojima je vidljivo kako se cesta odronjava.

“Pitamo se tko je odgovoran za ovu cestu što se odronjava. Čekaju li možda da netko izgubi glavu pa da se onda reagira?”, napisala nam je čitateljica.

Odgovor smo potražili i dobili u Gradskoj upravi.

– Dali smo izraditi projekt sanacije koji će ukljućiti izgradnju 80 metara potpornog zida i koji će koštati 400 tisuća kuna. Troškovi nisu predviđeni u ovogodišnjem proračunu. Novac planiramo pribaviti ili iz vanjskih izvora, odnosno fondova ili, naknadno, iz vlastitog proračuna – izvijestio je dogradonačelnik Marijo Ćaćić.

I. Š.

NP Krka slavi rođendan: Sutra koncert, a u subotu i nedjelju slobodan ulaz u park


Piše: Katia Župan, NP Krka

U povodu proslave 34. rođendana Nacionalnog parka „Krka“ u četvrtak, 24. siječnja u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku održat će se koncertu 4 tenora i šibenskih sopranistica Nere Gojanović i Tee Slavice uz klavirsku pratnju Gordane Pavić. 200 vlasnika važeće članske iskaznice Kluba koji se prvi jave dobit će kartu za koncert.

Ovim putem pozivamo članove Kluba prijatelja Krke da svoje ulaznice za koncert preuzmu u upravnoj zgradi Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ u Šibeniku, uz predočenje osobne i iskaznice Kluba prijatelja, do sutra, 24. siječnja do 15 sati.

Također, u subotu, 26. i nedjelju, 27. siječnja darujemo slobodan ulaz u Nacionalni park „Krka“. Zainteresirani se mogu pridružiti udruzi Forca 08 iz Šibenika u šetnji od Skradinskog mosta do Skradinskog buka 3 400 km dugom pješačkom stazom usječenom u desnu obalu Krke, idealnom za sve one kojima se ne žuri, koji žele doživjeti prirodu svakim svojim korakom. Polazak je u nedjelju u 11 sati kod recepcije Skradinski most.

U skradinskoj ispostavi NP Krka predstavljena knjiga “Ravni kotari i Bukovica”


Piše: Katia Župan, NP Krka

Nakon četrnaest godina od knjige „Gradovi, utvrde i sakralni spomenici uz Krku i Čikolu“, prof. Ante Juric, u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Skradinu, objavio je novu knjigu kulturnopovijesne tematike – “Ravni kotari i Bukovica”.

U povodu rođendana Nacionalnog parka „Krka“ knjiga je predstavljena u Skradinu, u Ispostavi JU „Nacionalni park Krka“, koja je podržala izdavanje ove vrijedne i zanimljive građe. Gospođa Višnja Brajnović, u ime nakladnika, zahvalila se svima koji su sudjelovali na ovom projektu kao i onima koji podržavaju rad Ogranka Matice hrvatske u Skradinu. Klapa Skradinke je svojom savršenom izvedbom pjesama „Krko moja, „Rumen đule“ i „Ponoć je mila moja majko“ doprinijela dobrom raspoloženju i upotpunila predstavljanje novog izdanja Ante Jurica.

„Koncept knjige začet je prije osam godina i rezultirao je povijesnim osvrtom na šire područje Bukovice i Ravnih kotara koji je zanimljiv stoga što su tu stvarani počeci prve hrvatske države u trokutu Nin – Knin – Solin. Na tom području obitavalo je dvanaest povijesnih starohrvatskih plemićkih rodova. Knjiga donosi kulturnopovijesni pregled osamdeset naselja a svakom se pristupilo posebnom metodologijom obrade. Megalitske zidine Aserije posebno su me zainteresirale pa sam im posvetio dosta vremena i prostora u knjizi. Ovo izdanje svakako može poslužiti kao izvor znanstvenicima jer predstavlja sintezu četiristo bibliografskih jedinica“, naglasio je autor izdanja Ante Juric.

Prof. Marinko Šišak, kao urednik izdanja predano je sudjelovao i u uređenju slikovnog materijala. U svom izlaganju prisjetio se putopisa Ivana Androvića „Ravni kotari i Bukovica“ izdanog 1909. pritom istaknuvši „Prije sto deset godina Ivan Andrović povezao je dva relevantna područja putopisom i do danas je tiskano vrlo malo izdanja koji percipiraju ovaj prostor kao cjelinu. Juricevo izdanje važno je upravo stoga što je posvećeno ovoj temi. Njegova vrijednost tim je veća što sintetizira više stotina jedinica i članaka sporadično objavljenih o spomenutim područjima. Jedan od ciljeva knjige je potaknuti javni interes o ovako vrijednom i kvalitetnom prostoru koji zaslužuje biti i demografski oplemenjen“.

Autor je u knjizi obradio osamdesetak naselja koja pripadaju Ravnim kotarima i Bukovici. Najveći dio prostora posvećen je arheološko-povijesnom prikazu naselja. Istaknuta su sva važnija arheološka nalazišta vezana uz pojedina naselja i navedena arheološka građa otkrivena u istraživanjima. Osobiti značaj dan je obradi sakralnih objekata iz različitih razdoblja s posebnim osvrtom na razrušene crkve u Domovinskom ratu i njihovu poslijeratnu obnovu. Tekst je obogaćen brojnim fotografijama crkvenih objekata i arheološke građe. Knjiga je namijenjena širokom krugu čitatelja, svima onima koji žele više saznati o Ravnim kotarima i Bukovici i njihovoj bogatoj povijesti i kulturi.

„Grad Skradin ponosi se svojim povijesnim i urbanim atributima a njegovi stanovnici čine ovaj prostor još ljepšim. Knjiga Ante Jurica, između ostalog, predstavlja prostor između Krke i Zrmanje, govori o prošlosti i sadašnjosti, o nama i onome što čini naš identitet i kulturu. Predstavlja vrijedan doprinos lokalnoj povijesti i sigurno će biti temelj za neke buduće znanstvene radove. Povijesni značaj ovoga područja kroz osamdeset naselja na petsto stranica daje poticaj u promišljanju budućnosti i razvoja svih nas“, kazao je Antonijo Brajković, gradonačelnik Skradina.

Kako stoji u Predgovoru, posebni kulturnopovijesni prostor Ravnih kotara i Bukovice odigrao je značajnu ulogu u stvaranju najranije hrvatske države obuhvaćajući nešto šire područje između gradova Nina, Knina i Solina. Hrvati su potkraj 6. ili početkom 7. st. intenzivno naselili Ravne kotare i Bukovicu. Tu su obitavali i imali svoje posjede 12 poznatih hrvatskih rodova s kojima je ugarski kralj Koloman sklopio sporazum (Pacta Conventa).

Ravni kotari zauzimaju prostor od Nina, Novigradskog i Karinskog mora sjeverozapadno, do donjih tokova rijeke Krke na jugoistoku, te zadarskog i pašmanskog kanala na jugozapadu i Bukovice na sjeveroistoku. Bukovica pokriva područje između južnih obronaka Velebita na sjeveru i sjeveroistoku, Karinskog i Novigradskog mora i rijeke Zrmanje, te Ravnih kotara (od jugozapada do jugoistoka) i srednjeg toka rijeke Krke.

Foto: NP Krka

Donosimo 15 priopćenja MOST-a koja su poslali u zadnja 4 i pol mjeseca


U prvoj polovici prošle godine – jedno vrijeme – objavljivali smo svako priopćenje kninskog MOST-a. No, priopćenja su stizala kao na traci, gotovo jednom tjedno.

Ispostavilo se da u vijestima iz političkog života Knina kninski MOST zauzima 90 posto medijskog prostora što nikako ne odražava (a po svim pravilima bi moralo) njihovo učešće u Gradskom vijeću gdje imaju samo jednu vijećnicu i čine 5,5 posto Gradskog vijeća.

To je bio jedini razlog prestanka objavljivanja njihovih priopćenja.

S druge pak strane, javnost bi trebala biti upoznata s političkim djelovanjem svih opcija u Gradskom vijeću pa sam odlučio objaviti 15 priopćenja koje je MOST poslao od 4. rujna prošle godine do danas.

Na ovaj način medijski prostor nije uzurpiran kninskim MOST-om – da objavljujemo svakih devet dana njihovo priopćenje – a opet će ta ista biti dostupna javnosti.

Nemam namjeru ulaziti u sadržaj njihovih priopćenja. Jesu li ona konstruktivna i dobronamjerna ili destruktivna i politikantska, to neka svaki čitatelj (kome se bude dalo čitati) zaključi sam za sebe.

Dakle, evo svih njihovih 15 priopćenja u zadnja četiri i pol mjeseca (u prosjeku su u tom razdoblju slali jedno priopćenje svakih 9 dana):

01. Priopćenje MOST-a, 04. 09. 2018.

02. Priopćenje MOST-a, 20. 09. 2018.

03. Priopćenje MOST-a, 28. 09. 2018.

04. Priopćenje MOST-a, 04. 10. 2018.

05. Priopćenje MOST-a, 10. 10. 2018.

06. Priopćenje MOST-a, 19. 10. 2018.

07. Priopćenje MOST-a, 08. 11. 2018.

08. Priopćenje MOST-a, 20. 11. 2018.

09. Tiskovna konferencija MOST-a, 21. 11. 2018.

10. Priopćenje MOST-a, 29. 11. 2018. – 1. dio

10. Priopćenje MOST-a, 29. 11. 2018. – 2. dio

11. Priopćenje MOST-a 07. 12. 2018. – 1. dio

11. Priopćenje MOST-a 07. 12. 2018. – 2. dio

12. Otvoreno pismo MOST-a, 12. 12. 2018.

13. Priopćenje MOST-a, 18. 12. 2018. – 1. dio

13. Priopćenje MOST-a, 18. 12. 2018. – 2. dio

14. Tiskovna konferencija MOST-a, 08. 01. 2019.

15. Priopćenje MOST-a, 22. 01. 2019.

I. Š.

OŠ Dr. Franje Tuđmana započinje s predupisima djece dorasle za polazak u prvi razred


OŠ Dr. Franje Tuđmana započinje s predupisima djece dorasle za polazak u prvi razred koji će se obavljati od 28. 1. do 1. 2. 2019. u vremenu od 9 do 11 sati u uredu stručne službe škole, izvijestili su iz ove obrazovne ustanove.

U prvi razred obveznog osnovnog obrazovanja djeca koja navršavaju šest godina do 1. 4. 2019. godine, kao i djeca kojoj je prošle školske godine odgođen upis u osnovnu školu ili iz drugih razloga nisu upisani u osnovnu školu, a školski su obveznici.

Iznimno, temeljem rješenja Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji donesenim na zahtjev roditelja ili skrbnika i prijedloga Povjerenstva za utvrđivanje psihofizičkog stanja djece prije upisa u osnovnu školu, u prvi razred se mogu upisati i djeca koja do 31. 12. 2019. navrše šest godina života.

Uz prijavu, roditelj ili staratelj moraju priložiti i preslik domovnice i rodnog lista djeteta, djetetov OIB, MB djeteta

OŠ Domovinske zahvalnosti započinje s prijavama djece dorasle za upis u prvi razred za školsku godinu 2019./2020.


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti započinje s prijavama djece dorasle za upis u prvi razred za školsku godinu 2019./2020.

Prijava djece dorasle za upis u prvi razred za školsku godinu 2019./2020. (djeca koja navršavaju šest godina do 1. 4. 2019. godine, kao i djeca kojoj je prošle školske godine odgođen upis u osnovnu školu ili iz drugih razloga nisu upisani u osnovnu školu, a školski su obveznici) provodit će se od 28. 1. do 1. 2. 2019. u vremenu od 9 do 11 i od 15 do 17 sati u uredu stručne službe OŠ Domovinske zahvalnosti, izvijestili su iz te škole.

Iznimno, temeljem rješenja Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji donesenim na zahtjev roditelja ili skrbnika i prijedloga Povjerenstva za utvrđivanje psihofizičkog stanja djece prije upisa u osnovnu školu, u prvi razred se mogu upisati i djeca koja do kraja tekuće godine navrše šest godina života. Za dijete koje će od 1. travnja 2019. do kraja tekuće godine navršiti šest godina i nije školski obveznik, roditelj/skrbnik može najkasnije do 1. 4. 2019. podnijeti zahtjev Uredu za uvrštavanje djeteta u popis školskih obveznika za prijevremeni upis.

Sve detaljnije informacije mogu dobiti u uredu stručne službe škole.

Roditelji pri prijavi djece za upis u prvi razred trebaju ponijeti preslik domovnice djeteta, preslik rodnog lista djeteta, djetetov OIB, MB djeteta i liječničku dokumentaciju o stanju djeteta (ukoliko dijete ima zdravstvenih ili teškoća u razvoju).

I. Š.

Stoka uništila klupe u Borićima


Čitateljica Hukneta danas nam je poslala fotografije prevrnutih i uništenih klupa i stolova u parku u Borićima.

Na žalost, ovih je primjera u gradu puno, od pješačke staze ka Sastavcima do dječjih igrališta, a bit će ih i više jer se stoka koja ovo čini – ne kažnjava,

Pozivamo nadležne da se postave kamere na mjestima gdje se do sad uništavala imovina kako bi se počinitelji mogli uhvatiti.

Tek kad se počinitelje ili njihove roditelje lupi po džepu – prestat će uništavati javnu imovinu. Jer, kapaciteta da shvate kako je to što rade loše – nemaju.

I. Š.

U subotu, 26. siječnja prvi sastanak članova Fotokluba Knin


Piše: Slaven Bačić

Fotoklub Knin poziva članove i zainteresirane na prvi sastanak koji će se održati u subotu, 26. siječnja u 18 sati u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Knin.

Na sastanku ćemo se imati priliku upoznati, razmijeniti iskustva, usporediti opremu i dogovoriti način djelovanja te postaviti ciljeve za daljnji rad.

Osim članova, dobrodošli su i svi koji bi to htjeli postati.

Danas od 16 do 19 sati drugi po redu ZAbuvljak u A3


Udruga Atribut organizira danas od 16 do 19 sati u A3 drugi po redu ZAbuvljak.

Organizatori pozivaju šopingholičare, second-hand ljubitelje, kolekcionare i srednjoškolce koji trebaju džeparac za idući vikend da svrate.

Glazbu će s ploča i ovaj put puštati DJ Leo.

Link od fb eventa: https://web.facebook.com/events/2376968132314067/

Izvor: FB udruga Atribut

Prometna kultura u Kninu


Piše: Josip Blažević, UOSI Sv. Bartolomej

Prošli su blagdani, dođe Nova godina, a naši sugrađani sve više i više šire se sa svojim vozilima na nogostupe, parkirna mjesta za osobe s invaliditetom i ulaze. Sve je to samo “na minutu“ ali ta minuta zna potrajati.

Ovom prilikom imam potrebu obratiti se neodgovornim građanima da ne parkiraju svoja vozila na NOGOSTUP, PARKIRNIM MJESTIMA ZA OSOBE S INVALIDITETOM I ISPRED ULAZA kako bi svi mi koji nešto moramo obaviti odradili to na nesmetan način.

Kako sam se proveo jučer 18. 01.2019. godine, LUDO, dođem do bolnice, a parkiralište za osobe s invaliditetom popunjeno bez ijednog znaka pristupačnosti na vozilima.

Odlazim do Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a automobil stoji tako da se nikako ne može doći do rampe s kolicima.

Nogostup je posebno uređena prometna površina namijenjena za kretanje pješaka koja nije u razini s kolnikom ceste ili je od kolnika odvojena na drugi način.

Tko ima pravo parkirati na mjestu za osobe s invaliditetom?

Svatko s automobilom sa znakom pristupačnosti. Osobe s 80 ili više posto invaliditeta i osobe s oštećenjem nogu 60 ili više posto imaju pravo na znak. On se ne veže uz vozilo nego uz osobu tako da ga se može lijepiti i na auto koji nije u vlasništvu osobe s invaliditetom. Osoba sama odabire registraciju automobila na koju želi da se znak odnosi. No znak pristupačnosti vrijedi samo kada vozilom upravlja ili se u njemu vozi osoba s invaliditetom.

PROMETNA KULTURA

Evo što kaže skripta PROMETNA KULTURA Maje Lončar Skender, diplomirane psihologinje.

PROMETNA KULTURA – skup spoznaja, pravila i normi ponašanja u prometu, na osnovi kojih pojedinac vrednuje svoje ili tuđe ponašanje u prometu ispravnim ili neispravnim, opravdanim ili neopravdanim

-jedan dio prometne kulture čine UTVRĐENA PRAVILA I PROPISI o ponašanju sudionika u prometu, a drugi dio su NEPISANA PRAVILA koja vrijede za sve prometne situacije s ciljem uvažavanja i poštivanja svih sudionika u prometu (posebno nezaštićenih: pješaci, djeca, stariji, invalidi)

-kultura je vezana za društvo u kojem živimo, tako da ona pravila koja vrijede u jednom društvu, ne moraju vrijediti u drugom

-ako vozač postupa u skladu s pravilima mi ga cijenimo i smatramo ne samo dobrim vozačem već i vozačem s ljudskim kvalitetama

-prva pravila kulturnog ponašanja u prometu učimo već kao djeca od svojih roditelja (prijelaz preko pješačkog)

-nagrađivani smo za poželjna ponašanja, a kažnjavani za nepoželjna

-pojedinci različito usvajaju prometnu kulturu (u Njemačkoj svi propuštaju pješake na pješačkom prijelazu, a kod nas samo neki)

Osnovne značajke prometne kulture:

– Relativna je – pravila koja vrijede u jednom društvu, ne moraju vrijediti u drugom

-Sustav vrijednosti – predstavlja mjerilo kojim vrednujemo ponašanje sudionika u prometu kao kulturno ili nekulturno

-Pojedinci, pa čak i skupine ljudi različito usvajaju prometnu kulturu

UTJECAJ PROMETNE KULTURE NA ODNOSE MEĐU SUDIONICIMA U PROMETU

Sudionici u prometu su sve osobe koje na neki način sudjeluju u prometu, bilo kao vozači, pješaci, putnici ili kao osoblje u prijevoznom procesu , kao i osobe koje svoje radne zadaće obavljaju na prometnici

U PROMETU MORA POSTOJATI TOLERANCIJA I MEĐUSOBNO UVAŽAVANJE I POŠTIVANJE, TE KULTURA U PONAŠANJU

Foto: Josip Blažević

KSO Knin 95 osvojio prvo mjesto na turniru Maslenica 93 pobijedivši respektabilne protivnike


Klub sjedeće odbojke Knin 95 osvojio je prvo mjesto na turniru Maslenica 93 pobijedivši respektabilne protivnike.

U finalu su Kninjani pobijedili Hrabre iz Zagreba 3:2 iako su gubili 0:2.

Pobjede su prethodno ostvarili i protiv reprezentacije Slovenije 2:1, zatim protiv Karlovca 2:0 te protiv Marsonie iz Slavonskog Broda koji su prvaci sezone 2017/2018 rezultatom 2:1.

Na turniru je sudjelovalo osam momčadi. Drugo mjesto osvojio je tim Hrabri iz Zagreba, treće OKI Split, a četvrto mjesto Marsonia..

I. Š.

Pobjeda Košarkaškog kluba Knin nad ekipom Košarkaške akademije Josip Primo


Košarkaški klub Knin ostvario je pobjedu protiv Košarkaške akademije Josip Primo rezultatom 55:21.

Najviše kođeva za KK Knin postigla su braća Đorđe (24) i Ilija Bradaš (11).

Danas djeca nastavljaju s natjecanjem u Šibeniku gdje će odigrati dvije utakmice protiv OKK Dražen Petrović.

I. Š.

Održana promocija Pećkove knjige; Pogledajte fotografije i video


Lijepa, dostojanstvena, tankoćutna i uzvišena. Takva je bila promocija knjige poezije Dragana Babića Pećka “Iz mravlje perspektive” koja je sinoć održana u A3.

Poeziju su čitali Pećkovi učenici, odnosno polaznici njegove Radionice kreativnog pisanja Romana Marković, Ivana Marjanović, Sunčica Cokarić, Mirko Ković i Bruno Vidović, zatim glumica Đana Kuzmanić te Spomenka Martić koja je i predstavila knjigu.

– Poezija koju Pećko piše iščitava sve naše misli. Kad budete uzeli knjigu u ruke i krenuli, imat ćete osjećaj kao da je ušao u vaše misli i tamo se igra s nama. Ali to nije puka igra. On vas pritom vodi kroz vaša razmišljanja, previranja i dileme. Vodi vas prema jednom cilju, onom starom grčkom poviku: “Upoznaj sebe!”. Pećko je tamo stizao dugo, više puta, s novih strana.

Kod Pećkovih pjesama nema lažnog romantičarskog uljepšavanja stvarnosti. Stvarnost je takva kakvi smo mi. Stvarnost nastaje tek našom mukom. I radom na sebi. – istaknula je, predstavljajući knjigu, Spomenka Martić.

Nakladnici ove vrijedne knjige su Atribut i Grad Knin, urednik je Ivica Šimić, grafički dizajn potpisuje Mićo Samardžija, a ilustracije Milan Zoričić.

Pećkovu knjigu, osim u A3, možete kupiti i u kafiću Upitnik, a cijena je 50 kuna.

U nastavku pogledajte video s promocije.

Foto i video: Stjepan Tomić

I. Š.

Izbornik