Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Članci objavlji od strane admin

Autor: admin

Fizički napao vlastitog zaposlenika zbog nesporazuma oko visine plaće


U pritvoru je i s kaznenom prijavom završio 39-godišnjak koji je prekjučer u Kninu fizički napao vlastitog zaposlenika zbog nesporatuma oko visine plaće, izvijestila je PU Šibensko-kninska.

Evo i kompletnog policijskog izvještaja:

“U Policijskoj postaji Knin je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 39-godišnjakom osumnjičenim za prijetnju i oštećenje tuđe stvari, sve na štetu 25-godišnjaka.

Osumnjičeni je 16. srpnja oko 15 sati u Kninu, oštećenom kao svom zaposleniku, zbog nesporazuma oko isplate visine osobnog dohotka, putem mobitela ozbiljno prijetio, a dolaskom na autobusni kolodvor tjelesno ga napao, pri čemu mu je oštetio sunčane naočale vrijedne oko 1.500 kuna.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni je, uz kaznenu prijavu, predan pritvorskom nadzorniku.”

I. Š. 

NP Krka predstavlja: Vidikovac Čikola


Piše: Katia Župan, NP Krka

Uz 22 poučno-pješačke staze i 470 kilometara biciklističkih ruta u Nacionalnom parku „Krka“ nalazi se pet samostalnih vidikovaca koje će Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ predstaviti tijekom srpnja i kolovoza kako bi nadahnula posjetitelje na otkrivanje iznimnih prirodnih i kulturnopovijesnih vrijednosti.

Uhvatite osebujnu (ljetnu) raskoš Krke pogledom s vidikovaca: kanjon Čikole

Uputite li se lijevom obalom Krke prema Visovcu ili Roškom slapu, prije negoli se popnete na Miljevce, taj neobičan, poput ploče ravan kameniti prostor, ukrašen nekim od najvećih prirodnih i kulturnopovijesnih ljepota Hrvatske, morate proći kroz kanjon Čikole.

Već dok se budete vozili serpentinama, pogled će vam prikovati  visoke litice kanjona, pa zašto onda ne zastati i pogledati ih malo bolje. Na desnoj obali Čikole, neposredno uz cestu koja iz pravca Šibenika vodi prema Ključu, nalazi se ugibalište i vidikovac s pogledom na tu osebujnu kršku rijeku koja se, stiješnjena među vapnenačkim stijenama, bori protiv suše.

Kanjon Čikole odlikuje izrazita surovost, koju naglašuju impozantni oblici brina, neprohodnost kanjona i često presušivanje riječnoga korita. Takva nepristupačnost bila je poželjna u prošlosti, tako da na tom području nalazimo dvije pećine s paleolitskim nalazištima i utvrdu Ključicu, najveću i najočuvaniju srednjovjekovnu utvrdu na prostoru Nacionalnog parka „Krka“. Kanjon rijeke Čikole dug je 14 km a dubok mjestimično do 170 m. Počinje odmah na izlasku rijeke iz Petrova polja, kod Drniša, a završava 6 km prije njezina ušća u Krku, odnosno 3 km od ujezerenog dijela rijeke. Zaštićen je od 1965.

Blago položene strane kanjona zarasle su u gustu makiju sa skupinama hrasta, graba i ostalog drveća. Uz vodu mogu se vidjeti gnjurci i brojne druge ptice vodenih staništa. U sušnome razdoblju impresivnu sliku ostavlja svijetlo kamenje u koritu što ga je zaoblila rijeka.

Započeo dvotjedni ciklus predavanja o kninskoj kulturnoj baštini


U Studentskom domu fra Luje Maruna započeo je dvotjedni ciklus predavanja o kninskoj kulturnoj baštini čiji program možete preuzeti  OVDJE, a na koja mogu besplatno doći svi zainteresirani građani.

Večerašnje otvaranje vodila je i moderirala  voditeljica Studentskog doma Ana Marić, a okupljenima su se obratili dekanica kninskog Veleučilišta Marka Marulića Lovorka Blažević, predsjednik Kulturnog vijeća Grada Knina Milan Zoričić i kninski gradonačelnik Marko Jelić koji je istaknuo da je Knin najvažniji grad u Hrvatskoj podsjetivši na njegovu dvijetisućljetnu burnu povijest i dodavši da ono što kao grad imamo trebamo i valorizirati.

Uvodno predavanje i to o srednjovjekovnom crkvenom gradu Kapitulu kod Knina imao je viši kustos u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, dr. sc. Ante Jurčević, a u publici su bili i studenti arheologije s Filozofskih fakulteta u Zagrebu i Zadru.

Ovaj veliki ciklus predavanja, a istovremeno i arheološki susret održava se u Kninu od 15. do 26. srpnja u okviru kojega će se u Dvorani Studentskog doma Fra Luje Maruna održati čak 15 predavanja s temom arheologije, kulturne baštine i kulturnog turizma,

Bit će predstavljena i mobilna aplikacija 3d rekonstrukcije katedrale sv. Bartolomeja, a održat će se i 11-dnevna arheološka radionica za
studente arheologije s Filozofskih fakulteta u Zagrebu i Zadru te polaznike radionica u organizaciji udruge Scientia populo, novoosnovanog Kninskog starinarskog društva i OPG-a Gracija Požar.

Za sudionike radionica organizirat će se i dva izleta.

U organizacijskom odboru ovoga susreta nazvanog “Kapitul kod Knina – arheološka iskopavanja i arheološka radionica” (mada će predavanja pokrivati puno šire područje od ovoga u nazivu) nalaze se dr. sc. Ante Jurčević, prof. dr. sc. Mirja Jarak, doc. dr. sc. Tomislav Fabijanić, struč. spec. oec. Ana Marić, prof. Nadana Jelić, prof. Jelena Marin i mag. archeol. Miloš Biserko.

I. Š.

Prijavite se za besplatni program osposobljavanja za proizvođača rakije


Piše: Dimitrije Dujmović, Ekološka udruga Krka

U sklopu projekta „Učimo danas za bolje sutra“ traži se 7 (sedam) osoba koje će završiti besplatni verificirani program osposobljavanja za PROIZVOĐAČA/ICU RAKIJA I DRUGIH DOMAĆIH AROMATIZIRANIH PIĆA na Pučkom otvorenom učilištu Knin. Program se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela, a s nastavom bi se započelo u rujnu 2019. godine. U program osposobljavanja može se besplatno upisati osoba s prebivalištem na području grada Knina koja ima:

1. prethodno završenu najmanje osmogodišnju školu

2. najmanje 18 godina starosti

3. zdravstvene i psihofizičke sposobnosti za rad na proizvodnji rakija i drugih domaćih aromatiziranih pića (liječničko uvjerenje) – pokriveni su troškovi liječničkog pregleda

4. pripadnost najmanje jednoj od marginaliziranih skupina

U marginalizirane skupine spadaju: Dugotrajno nezaposlene osobe (mladi do 29 godina nezaposleni iznad 6 mjeseci i osobe starije od 30 godina nezaposlene iznad 12 mjeseci), osobe romske nacionalne manjine, osobe s invaliditetom, beskućnici, liječeni ovisnici o drogama, žrtve obiteljskog nasilja, azilanti, migranti, mlade osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi, mlade osobe nakon izlaska iz alternativne skrbi i nezaposlene osobe korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Svi zainteresirani se mogu javiti na telefone: 095 253 0211 ili 022 664 608 ili na e-mail adrese: dimitrije.dujmovic@gmail.com ili ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr

Projekt „Učimo danas za bolje sutra“ Ekološka udruga „Krka“ Knin provodi u partnerstvu s Gradom Kninom. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda u okviru operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ u iznosu od 818.166,00 kuna (100%).

Ervenik: Predstavljen projekt zapošljavanja žena


Piše: Jelena Puača

Općina Ervenik održala je u Mokrom Polju javno predstavljanje projekta pod nazivom „Poticanje socijalne uključenosti kroz podršku zapošljavanju žena i podizanju kvalitete života s područja Općine Ervenik“.

Projekt u cijelosti financirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Vrijednost projekta je 2.087.859,40 kuna.

Općina Ervenik kao nositelj projekta uživa partnersku suradnju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – područni ured Šibenik i Centra za socijalnu skrb Knin.

U okviru projekta zaposlen je projektni tim sastavljen od voditelja i koordinatora i 8 gerontodomaćica koje će brinuti o 40 krajnjih korisnika.

Projekt za cilj ima omogućiti zaposlenje ženama u nepovoljnom položaju na tržištu rada, osposobiti i obrazovati 4 žene i učiniti ih konkurentnijim na tržištu rada, trajno zaposliti 2 žene po završetku projekta i pružiti pomoć krajnjim korisnicima kroz rad mobilnog tima.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici uprave jedinica lokalne samouprave, partnera u provedbi projekta, kao i predstavnici civilnih udruga koje već provode slične projektne aktivnosti.

 

Veliki arheološki susret u Kninu: U 11 dana 15 predavanja o kninskoj kulturnoj baštini


Veliki arheološki susret održat će se u Kninu od 15. do 26. srpnja u okviru kojega će se u Dvorani Studentskog doma Fra Luje Maruna održati čak 15 predavanja s temom arheologije, kulturne baštine i kulturnog turizma,

Bit će predstavljena i mobilna aplikacija 3d rekonstrukcije katedrale sv. Bartolomeja, a održat će se i 11-dnevna arheološka radionica za
studente arheologije s Filozofskih fakulteta u Zagrebu i Zadru te polaznike radionica u organizaciji udruge Scientia populo, Kninskog starinarskog društva i
OPG-a Gracija Požar.

Za sudionike radionica organizirat će se i dva izleta.

U organizacijskom odboru ovoga susreta nazvanog “Kapitul kod Knina – arheološka iskopavanja i arheološka radionica” (mada će predavanja pokrivati puno šire područje od ovoga u nazivu) nalaze se dr. sc. Ante Jurčević, prof. dr. sc. Mirja Jarak, doc. dr. sc. Tomislav Fabijanić, struč. spec. oec. Ana Marić, prof. Nadana Jelić, prof. Jelena Marin i mag. archeol. Miloš Biserko.

Cjelokupni program pogledajte OVDJE

I. Š.

 

Održana početna konferencija projekta “Razvoj društvenog poduzetništva Bartolomej”


U četvrtak je  u prostorijama Poludnevnog boravka Udruge osoba s invaliditetom Sveti Bartolomej održana početna konferencija projekta “Razvoj društvenog poduzetništva Bartolomej”,

Nositelj projekta je društveno poduzeće BARTOLOMEJ j.d.o.o. za proizvodnju, trgovinu i usluge, IV. gardijske brigade 3, Knin, a s istim je započelo 15. lipnja 2019, dok je predviđeno trajanje projekta do 15. lipnja 2020 godine.

Ukupna vrijednost projekta je 449.873,83 kn, od čega je 372.025,11 iznos EU sufinanciranja.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Cilj projekta je proširenje djelatne mogućnosti poduzeća proizvodnjom eko voćnih prerađevina kako bi se osigurao tržišni opstanak subjekta te otvorila nova radna mjesta za teže zapošljive osobe, osobe s invaliditetom, čime bi se direktno utjecalo na smanjenje socijalne isključenosti i povećanje kvalitete života zaposlenih.

U tu svrhu, putem projekta, predviđeno je opremanje poslovnog prostora opremom potrebnom za pokretanje proizvodnje kao i opremom potrebnom za plasiranje proizvoda na tržište te edukacija zaposlenika za ostvarenje visoke razine proizvodnog procesa i kvalitete krajnjeg proizvoda.

Tekst i foto: Društveno poduzeće BARTOLOMEJ j.d.o.o.

Grad financira bilježnice, mape i ostali materijal za osnovnoškolce; Preuzmite obrazac


Grad Knin donio je zaključak o financiranju nabave radnog materijala za učenike osnovnih škola na području Grada Knina, a riječ je o ukupno 670 učenika. Zaključak možete pročitati i preuzeti OVDJE.

Pod radnim materijalom smatraju se radne bilježnice, likovne mape te radni materijal za tehničku kulturu.

Financiranje nabave spomenutog radnog materijala obavit će se na način da će roditelji učenika sami kupiti navedeni materijal, a potom će Gradu podnijeti
ispunjeni obrazac zahtjeva za refundaciju troškova (obrazac preuzmite NA OVOM LINKU) te priložiti račun i potvrdu o upisu djeteta u školu.

I. Š.

Sutra bez vode u dijelu grada


Komunalno poduzeće obavještava potrošače vode na području grada Knina, koji se opskrbljuju vodom iz visoke zone da će sutra od 12 do 17 sati ostati bez vode.

Do prestanka u isporuci vode doći će zbog radova na vodovodnoj mreži u Suronjinoj ulici.

Bez  vode će ostati  potrošači u Paližninoj, Cotinoj i dijelu Suronjine ulice (od br 1 do br 12).

I. Š.

Kninski Centar za socijalnu skrb dva dana neće raditi sa strankama


Zbog jučerašnjeg ubojstva socijalne radnice u Đakovu, Centar za socijalnu skrb Knin, kao što je jučer najavila i resorna ministrica, dva dana neće raditi sa strankama.

O tome su obavijestili građane porukom na ulaznim vratima.

U spomen na tragično stradalu kolegicu zapalili su lampione na prozoru zgrade.

I. Š.

 

Donosimo program proslave Dana Općine Kijevo i blagdana Gospe od Karmela


Donosimo vam program proslave Dana Općine Kijevo i blagdana Gospe od Karmela.

13.07.2019. (subota) – kod osnovne škole

14:00 h – Turnir u balotama, kamena s ramena i potezanje konopa

17:00 h – Čarobni svijet igraonica za djecu

21:00 h – Glazbeni program, pučka fešta, pečeni vol

15.07.2019 (ponedjeljak) – Dom kulture

 10:30 h – Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Kijevo

16.07.2019. (utorak) – Crkva Sv.Mihovila

 10:30 h  – Misno slavlje i procesija u crkvi Sv.Mihovila povodom blagdana Gospe od Karmela

16.07.2019. (utorak) – kod osnovne škole

 19:00 h – Dinaridi 2019. Kulturno – umjetnički program

–  KUD Dinara Kijevo

–  KUD Sv. Ivan Krstitelj Gorica

–  Udruga reraša i guslara Kamešnica Otok

–  KUD Salona Solin – KUD Srce zagore Kaštela

–  KUD Sv. Ivan Glavosjek Donje Raštane

–  KUD Promona Promina

20.07.2019. (subota)

Tradicionalni uspon na Dinaru povodom  svetkovine Sv.Ilije

Boćarski turnir na terenu BK Kijevo

26.07.2019 (petak) 

–  Otkrivanje spomen obilježja streljanim kijevskim majkama

–  Misa zadušnica

27.07.2019 (subota) – Bajani, kod Jale

20:00 h  – Kijevsko lito 2019. – književna večer

“Ovim putem pozivamo sve ljude dobre volje da nam se pridruže te svojim prisustvom uveličaju proslavu Dana Općine!”, poručili su organizatori.

I. Š.

NP Krka: Zvuci Krke započinju u petak u Drnišu koncertom Vatre


Piše: Katia Župan, NP Krka

Krkino kulturno ljeto počinjemo manifestacijom Zvuci Krke, u sklopu koje će se prvi koncert održati 12. srpnja u Drnišu.

„Na Roškom slapu naučila sam plivati, pečeni kukuruz u kolovozu bio je prava poslastica, sjećam se preskakanja vatri na Svetog Ivana…“ (iz pisma Jasne Skelin Duboković novinarki Jordanki Grubač, objavljenog 1997. u Slobodnoj Dalmaciji). To su bila ljeta iz djetinjstva te drniške vizionarke i plemkinje, dvadesetih godina prošloga stoljeća. Gotovo stotinu godina poslije, opet nas čeka uzbudljivo ljeto u Drnišu, no ovaj put nećemo preskakati ivanjsku vatru, već ćemo zaplesati uz Vatru, i to onu virovitičku, odakle nam dolazi taj pop/rock sastav.

Vatra na glazbenoj sceni djeluje već dvadeset godina, njegujući čvrst, beskompromisan zvuk rock’n’rolla. Posljednjih godina osvajaju brojne nagrade, među kojima je i titula grupe godine, a ponovno su i na vrhovima top-lista s hitom „Ukleti Holandez“.

Svoj prvi CD, pod nazivom Između nas, objavila je 1999. godine. Od tada je izdala sedam albuma. Iza njih su brojni hitovi, od „Bilo je dobro dok je trajalo“, na samom početku karijere, do velikih uspješnica, „Tango“ i „Nama se nikud ne žuri“. Posljednja je, prema službenim podacima ZAMP-a, najemitiranija pjesma u 2018. godini, a osvojila je i Porina u kategoriji najbolje vokalne suradnje.

Pridružite nam se 12. srpnja u 21 sat na Poljani u Drnišu i zaplešimo zajedno u još jedno Krkino kulturno ljeto.

Protiv četvorice pripadnika kninskog SUP-a kaznene prijave za ratni zločin iz ’91.


Protiv četvorice pripadnika kninskog SUP-a podnijete su kaznene prijave za ratni zločin iz 1991. počinjen u tadašnjem zatvoru u staroj kninskoj bolnici nad četvoricom pripadnika MUP-a RH, izvijestili su danas iz Policijske uprave Šibensko-kninske.

Policijski izvještaj prenosimo u cijelosti:

“Policijski službenici Odjela ratnih zločina Službe kriminalističke policije Policijske uprave šibensko-kninske su, u koordinaciji s Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku, dovršili kriminalističko istraživanje vezano uz kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su sada 62-godišnjak, 53-godišnjak, 55-godišnjak i 54-godišnjak, tijekom Domovinskog rata, odnosno tijekom rujna i listopada 1991. godine počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika na štetu četvorice pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Osumnjičenom 62-godišnjaku se stavlja na teret da je kao tadašnji sekretar SUP-a Knin, u periodu od 27. rujna do 14. listopada 1991. godine znao da njemu podčinjeni pripadnici SUP-a Knin, među kojima i osumnjičeni 53-godišnjak, fizički i psihički zlostavljaju ranjene zarobljene pripadnike MUP-a RH te kao osoba koja je imala moć i ovlasti navedeno zlostavljanje nije spriječio niti poduzeo mjere kojima bi se spriječilo takvo postupanje, čime je pristao i na posljedice takvog protupravnog postupanja, a to su višestruke tjelesne ozljede i psihičke traume zarobljenih pripadnika MUP-a.

Osumnjičenom 55-godišnjaku se stavlja na teret da je kao tadašnji zapovjednik Okružnog zatvora Knin „Stara bolnica“ u periodu od 14. listopada do 2. studenog 1991. godine znao da njemu podčinjeni zatvorski stražari, među njima i osumnjičeni 54-godišnjak, fizički i psihički zlostavljaju ranjene zarobljenike hrvatske narodnosti te kao osoba koja je imala moć i ovlasti navedeno zlostavljanje nije spriječio niti poduzeo mjere kojima bi se spriječilo takvo postupanje, čime je pristao i na posljedice takvog protupravnog postupanja, a to su višestruke tjelesne ozljede i psihičke traume zarobljenika.

Naime, tijekom oružanog napada agresorskih vojnih postrojbi „RSK“-e i okupacije Drniša, zarobljena su ranjena četvorica pripadnika MUP-a RH, a potom odvedeni u bolnicu Knin. Tijekom njihovog prevoženja do bolnice, u nekoliko navrata su ih zlostavljali rezervisti neprijateljske vojske na način da su ih udarali kundacima, rukama i čizmama. Po dolasku u Knin odvezeni su u „Južnu kasarnu“ na ispitivanje gdje su ih batinjali rezervisti „JNA“ i „TO“. Nedugo zatim su odvezeni u kninsku bolnicu „Sveti Sava“ gdje su ih tijekom boravka zlostavljali čuvari ispred bolničkih soba, odnosno pripadnici SUP-a Knin, među kojima i osumnjičeni 53-godišnjak, a na način da su svakodnevno ulazili u sobu te ih psihički i fizički zlostavljali govoreći im da su pokršteni Srbi, udarali ih kundacima, prisiljavali da u ustima drže i gutaju vrelu vodu te ih udarali drvenim palicama.

Nakon 10-ak dana boravka u bolnici, trojica pripadnika MUP-a RH su premješteni u Okružni zatvor „Stara bolnica“, gdje su ih zatvorski čuvari, među kojima i osumnjičeni 54-godišnjak te rezervisti nastavili zlostavljati, svakodnevno ulazeći u sobe/ćelije te udarajući ih rukama, čizmama i palicama, sve do njihove razmjene dana 2. studenog 1991. godine u Pakovom selu.
Četvrti pripadnik MUP-a ostao je u bolnici „Sveti Sava“ na liječenju, tijekom kojeg ga je osumnjičeni 53-godišnjak nastavio zlostavljati batinanjem.
Od posljedica zlostavljanja oštećena četvorica pripadnika MUP-a su 50 do 80 posto trajni invalidi.

Osumnjičeni, za sada, nisu dostupni našim pravosudnim tijelima, a protiv njih je podnijeta kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu.”, stoji u policijskom izvještaju.

I. Š. 

Malonogometni turnir Oluja kup od 30. 7. do 3. 8.


Od 30. srpnja do 3. kolovoza u Kninu će se u povodu  proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja održati malonogometni turnir Oluja kup

Turnir kojega organizira Udruga navijača hrvatske nogometne reprezentacije Sinovi Oluje održat će se na igralištu OŠ Dr. Dranje Tuđmana.

Kotizacija po timu je 500 kuna, a prijave traju do 25. srpnja i to na broj mobitela 0918967524 ili u inbox FB stranice Sinovi Oluje.

Prvoplasirana momčad dobit će 11 tisuća kuna, drugoplasirana pet tisuća, trećeplasirana tri, a četvrtoplasirana tisuću kuna.

U okviru turnira opet će se odvijati i humanitarna akcija, a ovaj put prihodi su namijenjeni  Ženskom rukometnom klubu Knin.

 

Sve novosti u vezi turnira pratite na FB stranici Sinovi OLUJE te na FB Eventu Oluja Kup 2019.

I. Š.

Pet priopćenja Udruge Prvi Hrvatski redarstvenik


Donosimo vam zadnjih pet priopćenja za javnost županijske podružnice Udruge Prvi hrvatski redarstvenik koja potpisuje njen predsjednik Tomislav Čolak.

Čolak je u zadnjih 10 mjeseci potpisao i uputio ukupno 40 priopćenja za javnost i to 30 MOST-ovih (skupa s Marijom Ćurić) i 10 priopćenja Udruge Prvi hrvatski redarstvenik. To je impresivan prosjek od četiri priopćenja mjesečno, odnosno jednog priopćenja tjedno.

Ovdje možete pročitati i preuzeti priopćenja Udruge Prvi hrvatski redarstvenik koja smo dobili u zadnja tri i pol mjeseca, odnosno od 23. ožujka do 7. srpnja ove godine.

01. Priopćenje UPHR, 23. 03. 2019. 1. dio

01. Priopćenje UPHR, 23. 03. 2019. 2. dio

02. Priopćenje UPHR, 12. 05. 2019.

03. Priopćenje UPHR, 23. 06. 2019.

04. Priopćenje UPHR, 04. 07. 2019.

05. Priopćenje UPHR, 07. 07. 2019.

I. Š.

 

Izbornik