Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Članci objavlji od strane admin

Autor: admin

Stranica CZ Knin prva u Hrvatskoj donosi grafički prikaz o koronavirusu u gradu i županiji


Od danas na naslovnici internet stranice Stožera civilne zaštite Grada Knina (cz.knin.hr) građani će na pregledan način moći pročitati ključne podatke o broju zaraženih, izliječenih i umrlih za Grad Knin, zatim za Županiju Šibensko-kninsku te za cijelu Republiku Hrvatsku.

Osim toga, dostupni će biti i podaci o broju osoba u samoizolaciji, a grafički prikazi će pokazivati kretanje broja osoba u samoizolaciji u Kninu te kretanje broja zaraženih i izliječenih za cijelu Republiku Hrvatsku.

Uskoro će građanima biti dostupni i podaci o broju zaraženih osoba po svim općinama i gradovima u Šibensko-kninskoj županiji. Svi dostupni podaci će biti ažurirani na dnevnoj osnovi te će tako građani grada Knina moći, prvi u Hrvatskoj, na jednom mjestu i u preglednom formatu imati redovno ažurirane podatke s lokalne, regionalne i nacionalne razine.

Stranicu je izradila tvrtka iz Knina, potpuno besplatno te se planira nadodati još funkcija kako bi građani imali kompletan uvid u sve relevantne informacije.

Link na stranicu

Naslovna stranica

I. Š.

Imamo kninski Monty Python! Pogledajte videa Juga i Petra Ramljaka


Jedan od najboljih načina kojima se možemo boriti protiv ove krizne situacije je dobra zezancija. A Jug Ramljak, vlasnik kluba A3 i njegov sin Petar to rade sjajno!

Kroz mješavinu inteligentnog i subverzivnog humora apsurda u najboljoj maniri skupine Monty Python i alanforofordovskog crnog uličnog humora, svako malo nam donose urnebesne kratke video skečeve.

Definitivno imamo kninski Monty Python!

U nastavku članka donosimo njihova videa koja možete pratiti i na fb stranici Club A3.

9. dan u izolaciji

9. dan u izolaciji

Gepostet von Club A3 am Dienstag, 24. März 2020

11. dan u izolaciji

11. dan u izolaciji

Gepostet von Club A3 am Donnerstag, 26. März 2020

13. dan u izolaciji

13. dan u izolaciji

Gepostet von Club A3 am Samstag, 28. März 2020

15. dan u izolaciji

15. dan u izolaciji

Gepostet von Club A3 am Montag, 30. März 2020

Važna obavijest!

Važna obavijest!

Gepostet von Club A3 am Mittwoch, 1. April 2020

I. Š.

Počinje projektiranje zahvata na kninskoj tvrđavi


Grad Knin je potpisao ugovore za izradu projektno tehničke dokumentacije za novu multimedijsku dvoranu, interpretacijski centar i vinoteku na tvrđavi kao i za zip line s tvrđave.

Donosimo cjelovito priopćenje Grada:

“Nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave velike vrijednosti, Grad Knin je potpisao tri ugovora za pružanje usluga izrade projektno-tehničke dokumentacije za zahvate na kninskoj tvrđavi.
Projektno-tehničku dokumentaciju za novu multimedijsku dvoranu, ljetnu pozornicu, vinoteku i interpretacijski centar izrađivat će Zajednica ponuditelja koju čine Code Architect d.o.o. iz Zagreba, Ekonomski fakultet u Rijeci i iAudit d.o.o. iz Rijeke u suradnji s podugovarateljima: Radionica statike d.o.o. iz Zagreba, Gilan d.o.o. iz Splita, Geodetski fakultet iz Zagreba i HVAC – energetika d.o.o. za instalacije iz Oroslavja.

Dokumentaciju za izgradnju zip-line sustava i osiguravanje pristupačnosti za osobe s invaliditetom izradit će Zajednica ponuditelja koju čine PRO STUDIO d.o.o. iz Viškova, Ekonomski fakultet u Rijeci i iAudit d.o.o. iz Rijeke.

Potpisivanje ugovora za izradu projektno-tehničke dokumentacije za funkcionalnu i dekorativnu rasvjetu i video nadzor tvrđave očekuje se početkom travnja, nakon što Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave donese rješenje o žalbi jednog gospodarskog subjekta na odluku o odabiru.

Projektiranje zahvata na kninskoj tvrđavi izuzetno je atraktivno i pobudilo je interes velikog broja projektanata, što je rezultiralo dobivanjem rekordnog broja ponuda, njih 34, koje su uključivale preko stotinu gospodarskih subjekata iz cijele Hrvatske, ali i BiH.

Veliki broj ponuda, odnosno visoka razina tržišnog natjecanja rezultirala je znatnim uštedama u ukupnom iznosu potrebnom za projektiranje. Naime, procijenjena vrijednost nabave za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove multimedijske dvorane, ljetne pozornice, uređenje vinoteke, uređenje interpretacijskog centra, izgradnju zip-line sustava i osiguranje pristupačnosti za osobe s invaliditetom je bila 1.026.000,00 kn bez PDV-a. Nakon provedenog postupka javne nabave, vrijednost potpisanih ugovora za projektiranje navedenih zahvata iznosi 548.000,00 kn bez PDV-a, odnosno 685.000,00 kn s PDV-om, što predstavlja uštedu od više od pola milijuna kuna.

Projektno-tehnička dokumentacija bi trebala biti izrađena u roku od 5 mjeseci, odnosno do kraja kolovoza 2020. godine.

Projektno-tehnička dokumentacija za zahvate na kninskoj tvrđavi izrađuje se u sklopu projekta KK.08.2.1.03.0028 Priprema projektne dokumentacije za razvojni prioritet Razvoj turističke ponude grada Knina. Ukupna vrijednost ovog projekta je 2.876.550,00 kn od čega Europska unija sufinancira 2.444.961,25 kn iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt se provodi od travnja 2018.

Ovaj projekt je dio Intervencijskog plana Grada Knina čiji je cilj održiva fizička, socijalna i gospodarska regeneracija područja grada Knina s ciljem smanjenja socijalnih nejednakosti, isključenosti i siromaštva.”

I. Š.

Pet novozaraženih u županiji


U Šibensko-kninskoj županiji registrirano je još pet osoba pozitivnih na virus COVID-19 od kojih su četiri iz Murtera, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Na dan 1. travnja 2020. godine u Šibensko-kninskoj županiji registrirano je još 5 osoba pozitivnih na virus COVID-19 od kojih je četiri iz Murtera. Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji potvrđeno ukupno 30 oboljelih, od kojih je prvo oboljela osoba bila s područja grada Zagreba i ne vodi se u evidenciji oboljelih u našoj županiji, što znači da je na području Šibensko-kninske županije ukupno 29 osoba oboljelo od virusa COVID-19. Od ukupnog broja zaraženih dvadeset je iz Murtera.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 12 pacijenata oboljelih od koronavirusa, a tri pacijenta su na respiratoru u KBC Split.

Šest osoba je u karanteni od kojih su četiri državljani Republike Hrvatske i dvoje stranaca.
U posljednja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljena je jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije za koju je provjerom utvrđeno da nije bilo kršenja navedene mjere.

Svatko od nas je potencijalni širitelj i nositelj opasnog virusa, zato apeliramo na stanovnike naše županije da izlaze vani samo ako je neophodno, a u međusobnim kontaktima ponašajte se krajnje odgovorno i pažljivo. Odgovornim ponašanjem zaštitimo zajednicu u kojoj živimo.

Sve informacije vezane uz koronavirus možete pratiti na jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr”, stoji u priopćenju kojega potpisuje načelnik Stožera Nikola Blažević.

I. Š.

Jutros ugašen požar u Kalatima; Palio otpad pa zapalio tri kuće


Jutros u 6:40 sati ugašen je požar u Kalatima, izvijestili su iz Policijske uprave Šibensko-kninske.

“Jučer je u 15:15 sati u Kninu u Matoševoj ulici izbio požar prilikom spaljivanja smeća od strane 85-godišnjaka. Tom prilikom požarom su zahvaćene tri kuće u vlasništvu 85-godišnjaka, 67-godišnjakinje i 57-godišnjakinje.

Požar je ugašen jutros oko 6:40 sati, a tijekom dana će biti obavljen očevid radi utvrđivanja točnog uzroka i nastale štete.”, izvijestili isu iz policije.

I. Š.

Foto: Feral News

Očitovanje Upravitelja d.o.o. u vezi odluke o organizaciji rada


Dobili smo očitovanje Upravitelja d.o.o. u povodu odluke o organizaciji rada koju je ova tvrtka donijela zbog pandemije koronavirusa. Priopćenje kojega je potpisao direktor tvrtke Josip Kaić prenosimo u cijelosti:

“S ciljem smanjenja rizika od prijenosa bolesti COVID-19, a na preporuku Nacionalnog stožera civilne zaštite i Stožera civilne zaštite Grada Knina o minimalnom kretanju građana, Upravitelj-Knin d.o.o. donio je odluku o organizaciji rada za vrijeme trajanja epidemije:

 Uprava Društva radi u smanjenom opsegu i skraćenom radnom vremenu pridržavajući se socijalne distance;

 Tehnička služba radi po potrebi, u hitnim slučajevima i to prijavom na mail adrese ili telefonskim putem;

 Čišćenje stambenih zgrada obustavlja se do daljnjega.

Vezano uz navode o čišćenju stambenih zgrada, odnosno mišljenje pojedinih suvlasnika istih o potrebi čišćenja, moramo naglasiti da je Upravitelj-Knin d.o.o. donio navedenu odluku na zahtjev mnogih stanara zgrada, prvenstveno misleći na zaštitu građana grada Knina, zatim svojih djelatnika te njihovih obitelji.

Na području grada Knina čistimo ukupno 97 ulaza stambenih zgrada, inače najgušće naseljenih dijelova grada te bi potencijalni prijenos uzročnika zaraze koje bi mogle izazvati djelatnice koje čiste ulaze stambenih zgrada bio katastrofalan za veliki broj građana. U razdoblju u kojem nećemo vršiti usluge čišćenja i održavanja stambenih zgrada neće se niti uprihoditi sredstva od istih. Moramo napomenuti da od 16. 03. 2020. za ugostiteljske objekte te od 19. 03. 2020. za sve ostale u sklopu tržnice koji ne rade, ne naplaćujemo zakup poslovnih prostora, pa nam je i u tom smislu prihod značajno smanjen.

U ovom teškom vremenu kada su zaštitna oprema i proizvodi za dezinfekciju teško dostupni, Upravitelj-Knin d.o.o. slijedi preporuke nadležnih službi kako bi zaštitio zdravlje građana i tom prilikom poziva na odgovorno ponašanje okoline i moli za razumijevanje korisnike naših usluga, a za dobrobit svih nas.

Također ovim putem pozivamo stanare stambenih zgrada da u okviru svojih mogućnosti te sredstvima dostupnim u kućanstvu vode brigu o urednosti zajedničkih prostora u svojim zgradama kako bi se mogućnost širenja epidemije smanjila na najmanju moguću razinu.

Ove mjere će biti na snazi do 15. 04. 2020. kada će se procijeniti opća situacija te odlučiti daljnje postupanje sukladno preporukama nadležnih službi.

Razumnim i odgovornim ponašanjem zajednički pridonosimo bržem i sigurnijem povratku u svakodnevnicu.

BUDIMO ODGOVORNI – OSTANIMO DOMA!!!”, stoji u priopćenju.

I. Š.

Gori kuća u Kalatima; Dvije ekipe JVP Knin su na terenu, a pristižu još tri


U Kalatima u Kninu zapalila se obiteljska kuća, izvijestio je Feral News.

– Radi se o kući u Kalatima. Ispred je dosta otpada pa se i to zapalilo. Imamo nekoliko spojenih kuća u nizu. Dvije ekipe su na terenu, a pristižu još tri – kazao je za Feral News zapovjednik JVP Knin Miran Marelja.

Kako doznaje ovaj portal, zbog požara je u dijelovima grada došlo do privremenog isključenja struje.

– Radi se o susjedu kojeg smo više puta prijavljivali jer skuplja otpad i odlaže oko kuće – komentirao je jedan od susjeda iz Kalata za Feral News.

Tekst i foto: Feral News

Knin i dalje bez zaraženih i oboljelih, smanjuje se i broj ljudi u samoizolaciji


U Kninu i okolici i dalje nema zaraženih od novoga koronavirusa niti oboljelih od COVID-19, potvrdio nam je danas načelnik Stožera civilne zaštite Grada Knina, Marijo Ćaćić.

Dodao je da je u samoizolaciji na području Knina i okolnih općina (Kistanje, Kijevo, Biskupija, Ervenik, Civljane) ukupno 87 ljudi. Od tog broja, za njih devet u ponoći će prestati mjera samoizolacije.

– Kršenja samoizolacije više nema. U početku je bilo 4-5 takvih slučajeva, ali je policija pravovremeno reagirala. Broj ljudi u samoizolaciji se smanjuje. Na početku ih je bilo 140 i riječ je o našim sugrađanima koji su se vratili iz inozemstva – kazao nam je Ćaćić i spomenuo da je bilo i prijava građana.

– Bilo je i prijava građana o kršenju samoizolacije kod nekih ljudi. Policija je svaki put nakon prijave izašla na teren no niti jedna od tih prijava nije bila osnovana – izvijestio nas je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Knina.

I. Š.

Priopćenje županijskog Stožera: Jedan novooboljeli pacijent u županiji


U Šibensko-kninskoj županiji jedan je novooboljeli od COVID-a 19 i sada ih je ukupno 24, stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije kojega prenosimo u cijelosti:

“Na dan 31. ožujka 2020. godine u Šibensko-kninskoj županiji registrirana je još jedna osoba oboljela od COVID-19. Ukupno je 24 oboljele osobe od koronavirusa. Od ukupno 13 hospitaliziranih pacijenata na Odjelu infektologije, jedan pacijent je prebačen u KBC Split, a jedan je na respiratoru.

Šest osoba je u karanteni od kojih su četiri državljani Republike Hrvatske i dvoje stranaca.
Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 371 osobe od kojih je 128 bilo u kontaktu s oboljelima. U posljednja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljene su četiri dojave o kršenju mjera samoizolacije za koje je provjerom utvrđeno da je jedna osoba kršila navedenu mjeru.

Zbog posebnih uvjeta karantene u naseljima Murter i Betina, Šibensko-kninska županija je iz vlastitih proračunskih sredstava, a preko Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije pomogla nabaviti zaštitnu opremu za potrebe Stožera civilne zaštite općina Murter-Kornati i Tisno. Zbog dodatne zaštite u njihovom radu, svakom stožeru je isporučeno po 200 komada zaštitnih maski i 1000 komada zaštitnih rukavica.

Svi možemo oboljeti od koronavirusa zato i dalje apeliramo na stanovništvo da poštuju sve mjere i preporuke struke, izlazite vani samo ako je izlazak neophodan jer samo odgovornim ponašanjem možemo spriječiti širenje epidemije.

Sve informacije vezane uz koronavirus možete pratiti na jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr”, stoji u priopćenju kojega potpisuje načelnik Stožera Nikola Blažević.

Uz priopćenje smo dobili i napomenu da u evidenciji oboljelih na području naše županije imamo 24 osobe, iako je testiranjem potvrđeno 25 oboljelih. Naime, prvooboljela osoba koja je testirana na našem području je pacijent iz Zagreba koji je bio u svojoj vikendici na području Šibensko-kninske županije i koji se od jučer vodi u evidenciji oboljelih osoba po svom prebivalištu, a to je grad Zagreb.

I. Š.

Huknet će ubuduće dobivati priopćenja županijskog Stožera


Iz Ureda Župana Šibensko-kninske županije dobili smo odgovor da će naš e-mail biti dodan na mailing listu Ureda Župana što znači da ćemo ubuduće dobivati priopćenja za javnost Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Zahvaljujemo Uredu Župana na brzom odgovoru!

I. Š.

Županijski stožer i dalje ne šalje priopćenja kninskim portalima


Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije čiji je načelnik šibensko-kninski dožupan Nikola Blažević iz Knina i dalje ne šalje priopćenja kninskim portalima Huknetu i Feral News-u s podacima vezanim za pandemiju koronavirusa u našoj županiji.

Ista ta priopćenja spomenuti stožer uredno šalje svim šibenskim medijima te HRT Radio Kninu.

Ne ulazimo u razloge zbog čega se bojkotiraju kninski portali no još jednom upućujemo apel županijskom Stožeru da nam, kao i ostalim medijima, šalju priopćenja za javnost.

To je njihova zakonska, ali i ljudska i civilizacijska obveza.

Kako su i istaknuli iz Stožera civilne zaštite Grada Knina (koji redovito izvješćuje kninske medije) – lokalni mediji su ključni za prijenos informacija građanima Knina.

A posebno je važno da informacije do što više građana pravovremeno pristignu u kriznim situacijama kakva je ova u kojoj se nalazimo.

Knin ima tri lokalna medija, a to su Huknet, Feral News i HRT Radio Knin. Evo još jednom njihovih e-mailova.

Huknet: huknet.hr@gmail.com; glavni urednik Ivica Šimić: ivica.simic73@gmail.com;

Feral News: redakcija@feral.news; glavni urednik Luciano Grmovšek: luciano5285@gmail.com

HRT Radio Knin: radioknin@hrt.hr; urednica Afrodita Bibić Bilopavlović: afrodita.bibic@hrt.hr

I. Š.

U Kninu nema zaraženih ni oboljelih; U samoizolaciji je 100 ljudi


U Kninu i okolici i dalje nema zaraženih od novoga koronavirusa niti oboljelih od COVID-19, potvrdio nam je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Knina, Marijo Ćaćić.

Dodao je da je u samoizolaciji na području Knina i okolnih općina (Kistanje, Kijevo, Biskupija, Ervenik, Civljane) ukupno 100 ljudi. Bilo ih je 115, no danas je za njih 15 prestala mjera samoizolacije.

I. Š.

Virtualne radionice Centra za mlade Udruge Čarobni svijet


Udruga „Čarobni svijet“ u provedbi projekta Čarobni svijet UP.02.1.2.01.0004 financiranog iz ESF prati upute nadležnih tijela o postupanju u izvanrednoj situaciji uzrokovanoj pojavom SARS-CoV-2 virusa.

Stoga će aktivnosti projekta koje su se redovito održavale u prostoru udruge u vidu radionica za djecu i savjetovanja za roditelje, nastaviti provoditi na siguran, ali i dalje učinkovit način.
Naime, prema iskustvima dobre prakse sa sudionicima ciljne skupine organizirat će se novi načini komunikacije i učenja u obliku virtualnih zatvorenih grupa.

Na taj način nastavit će se provoditi radionice za djecu s naglaskom na temama samozaštite, zaštite i povjerenja u osobe i institucije čija je obveza briga o zdravlju i sigurnosti čovjeka.
Ovim putem pozivamo djecu i njihove roditelje da zajedno s Čarobnim svijetom uz zajedničku podršku i interakciju ojačamo svoje kapacitete i lakše odgovorimo na izazove koji su pred nama.

Huknet/sponzorirani članak

Gradski Stožer izradio internet stranicu: Saznajte sve bitne informacije o aktualnoj situaciji


Stožer civilne zaštite Grada Knina izradio je internet stranicu cz.knin.hr na kojoj možete doznati sve potrebne informacije vezane za pandemiju novim koronavirusom COVID-19.

Stranica je pregledna i informativna, a na njoj možete pronaći sve relevantne odluke i izvješća, kontakte i telefonske brojeve, radna vremena poslovnih i javnih subjekata kao i sve podatke, novosti i preporuke vezane za zarazu koronavirusom.

Bitno je napomenuti da je na stranici omogućeno i automatizirano podnošenje zahtjeva za propusnicama. Propusnice će se spremati u zasebnu bazu podataka kako bi se vodila evidencija koliko i kome ih je izdano te će svaka imati svoj identifikacijski broj kako bi se izbjegla mogućnost njihovog lažiranja.

Također, izrađen je i „semafor“ na kojem ćete moći pratiti broj zaraženih u svijetu, Hrvatskoj, županiji i, ako do toga dođe – u Kninu.

Evo i poveznice na stranicu:

Naslovna stranica

I. Š.

Izbornik