Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Arhiva za kategoriju "Društvo"

Kategorija: Društvo

NP Krka: Otvoren GreenEye III filmski festival


Piše: Katia Župan, NP Krka

Treći Green Eye, filmski festival o zaštiti okoliša i očuvanju prirode posvećen zaštiti vode, otvoren je u petak, 11. listopada 2019. u 19:30 u izložbenoj dvorani Muzeja grada Šibenika.

Ekologija je u posljednje vrijeme u fokusu svjetske javnosti. Upravo u tom ozračju održava se i treći Green Eye Festival – Nature is Watching You, filmski festival o zaštiti okoliša i očuvanju prirode, odnosno biljnog i životinjskog svijeta, čiji je cilj podizanje svijesti o ekološkim izazovima s kojima se suočava naša civilizacija, a to su globalno zatopljenje, zagađenje okoliša i izumiranje ugroženih vrsta.

Tijekom tri dana festivala posjetitelje očekuju tri filma na temu zaštite okoliša, kojima su autori neki od najpoznatijih producenata i režisera, edukativne panel-rasprave nakon projekcije filmova te glazbeni program i druženje u kojem će posjetitelji u opuštenom ugođaju moći prokomentirati te važe teme.

Tema ovogodišnjeg izdanja Green Eye Festivala jest voda. Pravo na pitku vodu osnovno je ljudsko pravo, ali je ona i jedan od najugroženijih resursa. Za Javnu ustanovu „Nacionalni park Krka“, koja upravlja vodama rijeke Krke i brine se o njima, ta je tema osobito važna. Sa svojim pritocima rijeka Krka čini nadzemni slijev površine 2 450 km² a s hidrogeološkim slijevom zauzima područje od 2 650 km².

Prvog dana Festivala prikazan je film Planet Ocean redateljskog dvojca Yanna Arthusa-Bertranda i Michaela Pitiota, u kojem su sudjelovali neki od vodećih podvodnih snimatelja, oceanografa i biologa. Film potiče ljude da promijene način na koji doživljavaju oceane i da očuvanje i upravljanje oceanima shvate kao odgovornost koju moraju dijeliti svi stanovnici Zemlje. Planet Ocean nastoji objasniti neke od Zemljinih najvećih prirodnih misterija na svima razumljiv način. Film mladim ljudima govori o tomu da je održiviji svijet ne samo moguć, nego i dostižan. Dubok dojam ostavlja kombiniranje očaravajućih zračnih snimaka, na kojima je Arthus-Bertrand izgradio svoj ugled, s podvodnim snimkama nagrađivanog snimateljskog tima.

Druge večeri bit će prikazan nagrađivani dokumentarac RiverBlue, koji prati svjetski poznatog zaštitnika rijeka, Marka Angeloa, na putu koji otkriva mračne strane modne industrije. Putujući od najcjenjenijih do najzagađenijih plovnih putova na svijetu, gledatelji iza kulisa otkrivaju tragično zanemaren problem onečišćenja vode. Zbog kemikalija koje koristi u procesu proizvodnje i neodgovornog odlaganja otrovnog kemijskog otpada, industrija odjeće pridonosi uništavanju rijeke u cijelom svijetu. Tako i jedan od kultnih odjevnih predmeta, svima omiljene traperice, pridonosi zagađenju rijeka diljem svijeta.

Festival će zatvoriti film Anote’s Ark redatelja, scenarista i producenta Matthieua Rytza. Republika Kiribati, otočna država u središnjem dijelu Tihog oceana, suočava se s nezaustavljivim podizanjem razine mora, koje će ubrzo progutati cijelo otočje. Tako će stanovnici Kiribatija uskoro postati prve izbjeglice u svijetu zbog klimatskih promjena. Mogu li ti ljudi opstati dok njihova zemlja nestaje jedno je od pitanja koje postavlja film. Dok Anote Tong, predsjednik Kiribatija, žurno pokušava naći način da zaštiti svoj narod, mnogi građani Kiribatija već traže sigurne luke u inozemstvu. U pozadini međunarodnih pregovora o klimatskim promjenama i borbe da se one priznaju kao pitanje ljudskih prava koje hitno treba riješiti Anoteova je osobna borba za spas nacije, isprepletena sa sudbinom Sermaryje, mlade majke šestero djece koja se odlučila s obitelji preseliti na Novi Zeland.

Kao što se često kaže, Kiribati su kanarinci na prvoj liniji fronta: što se dogodi njima, bit će sudbina i ostalih, koja će uslijediti. Zato nam se pridružite na Green Eye Festivalu, informirajte se i educirajte. Založimo se zajedno za promjenu koju želimo vidjeti u svijetu.

Dobrodošli u zelenooku zajednicu!

Nagrađeni učitelji mentori Mira Radović i Danijel Forjan


Na međunarodni Dan učitelja, 05. listopada prvi put su se dodijelile nagrade najboljim učiteljima, nastavnicima, ravnateljima i stručnim suradnicima u osnovnim i srednjim školama, a među nagrađenima su i Kninjani, učiteljica mentorica Mira Radović i učitelj mentor Danijel Forjan.

Na temelju novog Pravilnika o nagrađivanju, Ministarstvo znanosti i obrazovanja imenovalo je povjerenstvo koje je odabralo ukupno 510 najuspješnijih odgojno-obrazovnih djelatnika u 2018./2019. školskoj godini.

Najboljih 510 izabrani su na temelju kriterija poput rada na unaprjeđenju škole i obrazovnog sustava, mentorstva učenicima na domaćim i međunarodnim natjecanjima, razvoja inovativnih metoda poučavanja, vođenja i sudjelovanja u predavanjima, radionicama i edukacijama, vođenja i mentoriranja online edukacija, objavljivanja stručnih članaka i udžbenika.

Izvor: OŠ Domovinske zahvalnosti 

Problemi odvojenog prikupljanja otpada na području grada Knina


Piše: Ivana Jelić, direktorica Čistoće i zelenila

Temeljem Zakona o održivom gospodarenju otpadom, Čistoća i zelenilo d.o.o. Knin kao davatelj javne usluge prikupljanja i odvoza komunalnog otpada za područje grada Knina postavilo  je 13 kompleta spremnika za odvojeno prikupljanje otpada („zeleni otoci“), a koji se nalaze na javnim površinama te su namijenjeni za odvojeno odlaganje papira/kartona, stakla i plastike.

Navedeni spremnici su postavljeni u neposrednoj blizini spremnika za miješani komunalni otpad (MKO), a na lokacijama gdje su korisnici zadužili kante za MKO, korisnicima su osigurane vrećice za sve frakcije reciklabinog otpada.

Tijekom 2018. godine, kao i početkom 2019. godine svi građani grada Knina koji koriste naše usluge dobili su obavijesti i letke u kojima je navedeno na koji način se odlaže pojedina vrsta otpada i gdje, a na poseban način obaviješteni su o izgledima spremnika koji su namijenjeni za odvojeno prikupljanje otpada.

U posljednjih nekoliko tjedana uočili smo nepropisno odlaganje komunalnog otpada i to na krajnje neprimjeren način i to tako da se u spremnike namijenjene isključivo za odlaganje odvojeno prikupljenog otpada redovito odlaže komunalni otpad iako na svim mjestima gdje su postavljeni spremnici za odvojeno prikupljeni otpad postoje i spremnici za MKO.

Na taj način se stvara komunalni nered jer mi, kao ovlašteni skupljači komunalnog otpada praznimo spremnike s MKO-om po ustaljenom rasporedu, a ukoliko je komunalni otpad odložen u spremnike za odvojeno prikupljeni otpad, ili pokraj spremnika, iste spremnike nemamo obvezu prazniti, nego redovito obavještavamo Službu komunalnog redarstva grada Knina o počinjenom komunalnom neredu.

Navedeno nepropisno i krajnje bezobrazno odlaganje otpada u posljednje vrijeme stvara probleme, kako komunalnom redarstvu grada Knina, tako i građanima koji pravilno i redovito vrše odvajanje pojedinih vrsta otpada koji zbog ponašanja nekolicine neodgovornih pojedinaca moraju ispaštati.

U ovakvim slučajevima, reciklabilni otpad pomiješan u istom spremniku sa miješanim komunalnim otpadom opet postaje komunalni otpad, te ga praznimo istim vozilom, kao i da praznimo samo komunalni otpad, a na odlagalištu djelatnici ručno moraju razvrstavati odvojeno prikupljeni otpada nakon istovara kamiona, što iziskuje dodatne i neplanirane troškove, kojih očito građani nisu svjesni.

U narednom periodu NEĆEMO više od jednom mjesečno prazniti spremnike koji na sebi imaju oznaku za odvojeno prikupljeni otpad, što je u skladu sa Odlukom o načinu prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog otpada Grada Knina, ako je u takvom spremniku bilo koja vrsta otpada, osim one za koju je spremnik namijenjen (papir-staklo-plastika), nego ćemo neprimjereno odloženi otpad, koji je ostavljen u spremnik ili pokraj spremnika, ostaviti na javnoj površini, jer nismo nadležni za otpad ostavljen izvan spremnika.

Osim toga, takve pretrpane spremnike, redovito ćemo fotografirati i proslijeđivati Službi komunalnog redarstva grada Knina, koja ima nadležnost za izdavanje prekršajnih naloga i za kažnjavanje neodgovornih pojedinaca.

Prigovori o nedovoljnom broju pražnjenja pojedinih spremnika nisu osnovani, a građane koji uzročnike problema traže u ovlaštenom sakupljaču, pozivamo da dobro razmisle koliko svaki pojedinac svojim ponašanjem šteti cjelokupnoj slici društva.

Na kraju, nećemo dopustiti da se za glavne krivce ovakvog bahatog ponašanja dijela građana okrivljuju djelatnici tvrtke jer ti isti građani koji uzrokuju stvaranje komunalnog nereda i otpad odlažu na neprimjeren, neprihvatljiv i krajnje neekološki način su isključivi krivci za navedeno stanje te ovim putem i mi pozivamo da građani redovito prijavljuju uzročnike ovakvih nečasnih radnji u prostorijama Čistoće i zelenila d.o.o. te komunalnom redarstvu Grada Knina.

U nastavku donosimo fotografije s nekih od lokacija na kojima se redovito odlaže komunalni i ostali otpad u spremnike koji su namijenjeni za odvojeno prikupljanje otpada:

  1. Zeleni otok – Tomislavova 92, Knin:

  1. Zeleni otok – Imotska 1, Knin:

  1. Zeleni otok – Jovićeva 2, Knin:

 

Sutra akcija darivanja krvi


Trinaesta ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Knin uz suradnju s KBC-om Split – Odjelom za transfuziju krvi, održat će se sutra, u četvrtak, 10. listopada od 8 do 13 sati u prostorijama Crvenog križa u Ulici Filipa Grabovca broj 1.

I. Š.

Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti


Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti, državni blagdan kojim se obilježava povijesna odluka Hrvatskog sabora od 8. listopada 1991. o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom Jugoslavijom.

Hrvatski sabor je prije 28 godina jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama dotadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), čime je Hrvatska postala neovisna i samostalna država. Sabor je pritom utvrdio da Hrvatska ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji, a na istoj je saborskoj sjednici izglasao i 15 zakona potrebnih za oživotvorenje samostalne i suverene Republike Hrvatske. Prethodno, ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Sabor je donio 25. lipnja 1991. godine, ali njezino stupanje na snagu odgođeno je za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na poticaj Europske zajednice da se jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem.

Po isteku moratorija, 7. listopada u 15,03 sati, zrakoplovi JNA raketirali su Zagreb i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, pri čemu je jedna osoba poginula, a četiri su ozlijeđene. Od šest ispaljenih raketa, dvije su pogodile zgradu Banskih dvora, a ostale su pogodile zgrade u njihovoj blizini. Dio krova Banskih dvora bio je razrušen, oštećeno je pročelje i gotovo sve prostorije. Zbog sigurnosnih razloga i mogućih novih napada na Zagreb, Sabor je povijesnu odluku o neovisnosti donio izvan sjedišta Sabora na Markovu trgu. Zastupnici i novinari prevezeni su u podrum Inine zgrade u Šubićevoj ulici, gdje se i održala sjednica svih triju saborskih vijeća.

Izvor: Večernji.hr

Foto; I. Š. / Huknet

Večeras u A3 Filozofski cafe na temu “Povezanost održivog razvoja i obrazovanja”


Večeras će se u A3 u 19 sati održati Filozofski cafe na temu “Povezanost održivog razvoja i obrazovanja” i to u okviru Tjedna cjeloživotnog obrazovanja.

Tema je aktualna na više načina, a jedan od vodećih razloga odabira teme je različito razumijevanje pojma obrazovanja. Što danas znači biti obrazovan? Je li pod time mislimo na školovanost ili ono zahvaća širi fenomen stečenih znanja i iskustava o svijetu i sebi? Kakva je uloga institucija u obrazovanju, a kakva izvaninstitucionalnog formiranja osobe?

Kad budemo u prilici dati odgovore na ova pitanja, vjerojatno će biti mnogo jasnija povezanost kategorije održivog razvoja s obrazovanjem.

Uvodni dio samo je kratak izbor mogućeg smjera pitanja, a za širu diskusiju pozivaju se građani da se pridruže ovom susretu u A3.

I. Š.

NP Krka: Promotivne cijene za vikend u listopadu


Piše: Katia Župan, NP Krka

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ i ove godine organizira akciju Vikend u prirodi.

Svake subote i nedjelje tijekom listopada individualni posjetitelji mogu posjetiti Nacionalni park „Krka“ po promotivnoj cijeni ulaznice od 50 kn za odrasle i djecu od 7 do 18 godina.

Akcijom Vikend u prirodi JU „Nacionalni park Krka“ pridružuje se programu „Tjedan odmora vrijedan“ u organizaciji Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice. Cilj programa je poticanje domaćeg tržišta na turističke aktivnosti u razdoblju pred i post sezone. Kroz program „Tjedan odmora vrijedan“ svi građani Hrvatske imat će priliku upoznati i posjetiti različite dijelove naše zemlje uz povoljnije cijene za brojne turističke proizvode, od smještaja, prijevoza, znamenitosti pa sve do ugostiteljskih usluga i različitih doživljaja.

Jesen je idealno godišnje doba za posjet Nacionalnom parku „Krka“. Poučno-pješačke staze i biciklističke rute na različitim lokalitetima u Parku istinski su doživljaj za sve zaljubljenike u prirodu. S jedne strane, staze vode kroz očaravajuće krajolike očuvane prirode i, u okruženju autohtonih biljnih i životinjskih vrsta, pružaju ugođaj sveobuhvatnog spajanja s prirodom. S druge strane, staze su opremljene edukativnim tablama s informacijama o živom svijetu koji posjetitelj vidi i kulturnim i povijesnim znamenitostima na tom području.

Zato pozivamo sve posjetitelje da iskoriste ovu akciju i prošetaju jesenskom Krkom, bogatom vodom i umirujućim jesenskim bojama koje se u njoj ogledaju. Vidimo se u listopadu u Nacionalnom parku „Krka“!

Radno vrijeme NP „Krka“ do 15. listopada je od 8 do 18 sati a od 16. do 31. listopada od 9 do 17 sati.

NP Krka: 3. Krka polumaraton – rane prijave


Piše: Katia Župan, NP Krka

već dvije godine maratonci iz cijeloga svijeta trče jedinstvenim sjevernim dijelom Nacionalnog parka „Krka“, od Eko kampusa „Krka“ u Puljanima do rimskog vojnog amfiteatra u Burnumu. Zato je za subotu, 4. travnja 2020. zakazan 3. Krka polumaraton, međunarodna atletska utrka kroz Nacionalni park „Krka“. Rane prijave počinju već u srijedu, 2. listopada 2019., a prijaviti se možete na mrežnoj stranici www.krka.run/prijave/

I ove godine utrku zajednički organiziraju Atletski klub Maraton 2000 iz Karlovca i Javna ustanova „Nacionalni park Krka“, kao partner, a posebna pažnja posvetit će se dječjim utrkama. Krka polumaraton događaj je za cijelu obitelj, a nerijetko je i samo trčanje ljubav cijele obitelji. Mali natjecatelji moći će se okušati u brojnim utrkama koje će se za različite uzraste održavati na Burnumu. Dodatno će se vrednovati i prolazno vrijeme jedinog velikog uspona uz jezero Brljan prema cilju u amfiteatru pa će se, osim prvog, nagrađivati i drugo i treće mjesto.

Posljednjih godina raste zanimanje za trčanje, a samim time i za boravak u prirodi, pa je i veliki broj trkačkih manifestacija. Zato Krka polumaraton u listopadu kreće s prijavama, kako bi trkači na vrijeme isplanirali svoju trkačku godinu. Ako se odluče za utrku kroz Nacionalni park „Krka“, uživat će u prekrasnim prizorima jedinstvene prirodne i bogate kulturnopovijesne baštine.

Krka polumaraton trči se od Eko kampusa „Krka“ u Puljanima do amfiteatra Burnum. Na tih 21 098 metara odvijale su se tisuće godina ljudske povijesti i ere prirodnih procesa koji su oblikovali taj po mnogočemu jedinstven krajolik. Na oko četiri kilometra gornjeg toka rijeke Krke smjestilo se pet slapova, tri srednjovjekovne utvrde i rimski vojni amfiteatar, uz brojne tragove čovjekova življenja, uvijek isprepletenog sa životom rijeke. Za većinu posjetitelja to je nepoznata Krka. Gotovo je nevjerojatno da na suhom, krševitom prostoru duboka kanjona postoje tolika čudesna mjesta, što su ih oblikovali ljudi ili rijeka, koje nam valja upoznati.

Foto: Seoske igre mladih u Orliću


U nedjelju su se u Orliću održale Seoske igre mladih Općine Biskupija.

Kako svjedoče oni koji su bili, bilo je lijepo i veselo, a djeca i mladi su se okušali u pomalo zaboravljenim igrama poput skakanja u vreći, nošenja jaja u žlici, bacanja kamena s ramena, potezanja konopa, krke i karivole.

Osim lijepoga druženja, doznajemo, bilo je za sve i ukusnih kolača.

Susret je organizirala udruga Žene kosovske doline uz pomoć Zaklade Kajo Dadić.

Pohvala organizatorima i neka to naprave i dogodine.

I. Š.

Foto: Radmila Drezga

Obavijest o zabrani i ograničenju kretanja na vojnom poligonu Crvena zemlja


Iz Gardijske mehanizirane brigade dobili smo obavijest o zabrani i ograničenju kretanja na vojnom poligonu Crvena zemlja za listopad 2019. godine. Obavijest prenosimo u cijelosti:

“Poštovani, obavještavamo Vas da će pripadnici Gardijske mehanizirane brigade na vojnom poligonu „Crvena zemlja“ – Knin u području koje je omeđeno vrhovima: Orljaj tt 494 – Borova glava tt 1082 – Visibaba tt 1125 – Badanj tt 1281 – Jarebičnjak tt 1190 – Vršina tt 1004 i Lanjevac tt 624, tijekom mjeseca LISTOPADA 2019., provoditi određene aktivnosti bojevih gađanja topničkim, protuoklopnim i naoružanjem kalibra do 12.7 mm te uvježbavanja. Molimo Vas da putem medija, a u cilju zaštite i sigurnosti građanstva obavijestite stanovništvo grada Knina i okolnih sela.

1. Zabrana kretanja provoditi će se isključivo kod bojevih gađanja dana:

– u dane 2., 3., 9.,17., 23., 24., 25., 28., 29. i 30. listopada 2019. u vremenu od 09.00 sati do 16.00 sati

2. Ograničenje kretanja (koje podrazumijeva zaustavljanje i propuštanje prolaznika od strane osiguranja) u ranije navedenom području ovog dopisa, provoditi će se tijekom odvijanja vježbovnih vojnih aktivnosti ili kretanja vojnika po poligonu, gađanja protuoklopnim sredstvima i naoružanjem kalibra do 12.7 mm, pri čemu postoji mogućnost nailaska na grupe vojnika, vozila, prepreke i dr., u periodu:

– u dane od 21., i 22., listopada 2019 u vremenu od 09.00 do 16.00 sati”.

I. Š.

Foto: Otvorena nova akademska godina: Gotovo 100 novoupisanih studenata


Danas je svečano otvorena nova akademska godina na kninskom Veleučilištu Marka Marulića, a raduje podatak da su se na ukupno tri dodiplomska i jednom diplomskom smjeru upisala 93 studenta. Kako se očekuje još prijava za upis na diplomski studij, brojka bi na kraju mogla biti – stotinu novih studenata.

Studente su pozdravili dekanica Lovorka Blažević i gradonačelnik Marko Jelić oboje istaknuvši kako se nadaju da će ovi mladi ljudi, osim stjecanja znanja, prepoznati potencijale Knina i raditi na njegovom boljitku.

Najboljim studentima poklonjena su prijenosna računala.

Studente su pozdravili i župan Goran Pauk te predstavnici Studentskog zbora i nagrađenih studenata.

Osim župana i gradonačelnika, od predstavnika županijske i gradske vlasti na svečanosti su bili i dožupani Nikola Blažević i Anja Rašković te dogradonačelnici Marijo Ćaćić i Željko Džepina.

I. Š.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak protiv gradonačelnika; Jelić: Nema nikakvog pogodovanja


Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv gradonačelnika Knina Marka Jelića zbog moguće zlouporabe svojih dužnosničkih prava za probitak udruge “Scientia populo” čiji su osnivači on i njegova supruga, izvijestilo je danas Povjerenstvo, a prenosi HINA.

Postupak protiv kninskog gradonačelnika pokrenut je pošto je Povjerenstvo utvrdilo da je donio odluku o partnerstvu s udrugom ‘Scientia populo’, čiji su dužnosnik i njegova supruga osnivači i u kojoj je dužnosnik u trenutku potpisivanja izjave o partnerstvu bio član izvršnog odbora, a njegova supruga predsjednica udruge.

Potpisivanjem izjave o partnerstvu Grad Knin postao je partner toj udruzi prilikom prijave na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava “Podrška programima usmjerenim mladima“ s projektom ‘Klub za mlade scientia populo'”.

S obzirom da je partnerstvo bio jedan od kriterija koji se bodovao na tom javnom pozivu, postoji mogućnost da je dužnosnik zlouporabio posebna prava koja proizlaze iz obnašanja dužnosti gradonačelnika Grada Knina za probitak udruge s kojom je povezan, smatra Povjerensrtvo.

Mogućim zlouporabama, o čemu će Povjerenstvo odlučivati na jednoj od idućih sjednica dužnosnik je povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa u kojim je dužnosnicima zabranjeno zlorabiti posebna prava koja proizlaze ili su potrebna za obavljanje dužnosti, prenosi HINA.

Kninski gradonačelnik Marko Jelić komentirao je za Huknet pokretanje postupka.

– Povjerenstvo je postupilo po anonimnoj prijavi. Žalosno je da se ljudi ne mogu potpisati ispod prijave, pogotovo kada imaju političke ambicije. O nikakvom pogodovanju nije riječ, ne samo po mom mišljenju nego i po mišljenju pravne službe Grada Knina koju sam prethodno konzultirao. Sve i jedna udruga koja mi se javila dobila je moj potpis za partnerstvo za europske projekte pa tako i udruga Scientia Populo. To što je ovoj udruzi slučajno na čelu moja supruga – pa što ja tu mogu? Što sam ja sad trebao – ne dati im suglasnost zbog toga? Cilj Grada Knina je da se povuče što više europskih sredstava. Sami postupak koji je u tijeku ne mogu komentirati. Nemam  ništa protiv postupka Povjerenstva, dapače podržavam ga jer sve treba biti transparentno, a ako sam što krivo napravio i odgovarat ću za to. Vjerujem da će Povjerenstvo nakon postupka donijeti odluku koja će biti pravedna – komentirao je Marko Jelić

I. Š./Hina

Sutra (u subotu) Sajam razmjene sjemena


U Kninu će se sutra (u subotu) u 16 sati u dvorani Studentskog doma održati prvi Sajam razmjene sjemena.

Sajam kojega organizira Ekološka udruga Krka i koji je dio istoimenog projekta financiranog od Šibensko-kninske županije edukativni je jednodnevni sajam razmjene autohtonog i introduciranog biljnog sjemena.

Program će započeti u 16 sati radionicom o sakupljanju, uzgoju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja koju će voditi kninski ekolozi, a nastaviti se u 16:45 sati predavanjem “Vrtlarenje u skladu s prirodom” Silvije Kolar Fodor u režiji Udruge Biovrt – u skladu s prirodom.

Svaki sudionik Sajma dobiti će na dar vrećicu sjemena udruge Biovrt – u skladu s prirodom te Priručnik o sakupljanju ljekovitog bilja ekološke udruge Krka, a knjigu „Vrtlarenje u skladu s prirodom“ autorice Silvije Kolar-Fodor dobivaju na dar izlagači slobodne razmjene sjemena koji se prijave na sudjelovanje.

Ciljevi projekta su razmjena sjemena te širenje i očuvanje povrtnih, voćnih i ostalih biljnih ljekovitih i aromatičnih vrsta i sorti na području Šibensko-kninske županije, upoznavanje stanovništva sa praksom sjemenarstva i sakupljanja, uzgoja i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja, poticanje poljoprivredne djelatnosti, podizanje svijesti o važnosti očuvanja sjemena i pozitivnoj sakupljačkoj praksi ljekovitog i aromatičnog bilja te očuvanje bioraznolikosti.

Na predavanju “Vrtlarenje u skladu s prirodom” saznat ćete kako i zašto uzgajati vlastitu zdravu hranu bez primjene pesticida i mineralnih gnojiva. Predavačica Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge Biovrt, otkrit će vam prirodne metode povećanja plodnosti tla, kako kreirati vrt koji je otporniji na bolesti, nametnike i na klimatske promjene te kako u njemu uzgojiti obilje zdrave hrane.

Na razmjene sjemenja se pozivaju posjetitelji predavanja koji čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima i da razmijene sjeme i na taj način doprinesu očuvanju naše biološke raznolikosti. Ukoliko nemate sjeme za razmjenu, do sjemenja na spomenutoj razmjeni možete doći i donacijom za sjeme.

Zbog važnosti ove tematike kao i zbog činjenice da se na našem području sve više ljudi bavi vrtlarstvom, voćarstvom, prikupljanjem ljekovitog bilja i srodnim aktivnostima, namjera nam je održavati sajam barem jedan put godišnje te ga proširiti i na ostale gradove i općine u Šibensko-kninske županije.

Stoga molimo sve zainteresirane, posebno građane koji imaju autohtona sjemena za razmjenu da se prijave za sudjelovanje na Sajmu na telefon 022/664-608 ili mail-a: ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr kako bismo na vrijeme osigurali dovoljan broj štandova.

Pridružite nam se kako bi ovaj hvale vrijedan projekt postao tradicionalan.

Tekst: Ekološka udruga Krka

Foto: Pixabay

Prvašići ostavili otiske dlanova za trajnu uspomenu


Danas su naši prvašići zavrnuli rukave i ostavili svoj trag!

Nastavkom suradnje Grada Knina, kninskih osnovnih škola dr. Franje Tuđmana i Domovinske zahvalnosti te samostalne umjetnice Amande Tice, svi su učenici prvih razreda ostavili otisak svojih dlanova i stvorili trajnu uspomenu na početak školovanja.

Tekst i foto: FB Knin Tourist Board

NP Krka: Krka Ultra Challenge


Piše: Katia Župan, NP Krka

Dati sve od sebe, testirati svoju volju i snagu, kako bismo pomogli drugima viši je cilj KRKA Ultra Challengea, dobrotvorne međunarodne utrke koja će se 6. listopada 2019., po drugi put, održati uz Nacionalni park „Krka“.

Glavni cilj utrke je prikupljanje sredstava za istraživanje dijabetesa, uz jačanje svijesti o težini i raširenosti te bolesti na globalnoj razini. Staze svih četiriju utrka prate tok rijeke Krke, od manastira Krka preko Roškoga slapa do Skradina, otkrivajući trkačima brojne znamenitosti i vidikovce, vrijedne pretrčanih osamdeset kilometara, koliko je duga „Insane“ utrka.

Na prvom mjestu su djeca: organizatori utrke, švedska udruga Run Raisers i Atletski klub Šibenik, ovom utrkom prikupljaju sredstva od kotizacija za potporu Barndiabetesfonden (The Swedish Child Diabetes Foundation) u istraživanju dijabetesa tipa 1 i za organizaciju sportskog kampa u Skradinu za obitelji s djecom koja boluju od te bolesti.

KRKA Ultra Challenge sastoji se od četiriju utrka, različitih duljina staze: 80, 53, 27 i 10 km, a svima je cilj na gradskoj plaži u Skradinu. Svaka predstavlja svojevrstan izazov, neovisno o duljini rute, i poseban doživljaj trčanja u okruženju nesvakidašnje prirodne ljepote. Sve je staze certificirala ITRA (International Trail Running Association), a prijaviti se možete na mrežnim stranicama www.KrkaUltra.com i www.stotinka.hr

Najduža utrka, „Insane“, starta u manastiru Krka, prolazi pored Manojlovačkog slapa, prelazi rijeku preko mosta na Brljanu, potom Roškog slapa pa se desnom obalom spušta do Skradina. „Crazy“ i „Mad“ utrke počinju nizvodnije i prate istu rutu, dok se najkraća, utrka „Happy“, u cijelosti trči na području prelijepog Skradina. Cijelim tim putom uz rijeku Krku trkači mogu uživati u vidikovcima, koji su svojevrsna motivacija i nagrada nakon zahtjevnih uspona. KRKA Ultra Challenge na najljepši način povezuje cijeli tok rijeke Krke i brojne trkače koji će svoju volju i snagu usmjeriti u zajedničku borbu protiv dijabetesa, bolesti modernog čovjeka. Upravo je aktivan život iznimno važan za sve dijabetičare jer im pomaže u kontroli bolesti i regulaciji razine šećera u krvi, a u okruženju poput Nacionalnog parka „Krka“ svima nam je lakše pokrenuti se. Zato #Run4Diabetes!

Izbornik