Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Arhiva za kategoriju "Društvo"

Kategorija: Društvo

Turistički vodiči sutra besplatno vode zainteresirane građane i goste po gradu i tvrđavi


Turistički vodiči sutra (u nedjelju) će besplatno voditi zainteresirane građane i goste po gradu i tvrđavi.

Polazak je s trga Ante Starčevića u 12 sati, građane i goste će voditi turistički vodiči iz Knina i Šibenika, a obići će se tvrđava i Crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

Lijepa je to prilika da građani, a pogotovo djeca u pratnji roditelja upoznaju svoj grad.

Akcija se održava u okviru projekta “Upoznaj svoju zemlju” Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske uz potporu Hrvatske turističke zajednice, a u povodu Dana međunarodnog priznanja Hrvatske.

U akciju se osim Knina uključilo još 39 gradova.

I. Š.

Foto: knin.hr

Udruga Berta spasila šteniće od zime i sigurne smrti


Udruga Berta (Kninske njuškice)  spasila je danas četvoro štenadi od zime, gladi i sigurne smrti.

Štenići su se iz šume na brdu Spas spustili do obližnjih kuća, a na poziv građana promptno je reagirala udruga Berta privremeno ih udomivši.

Koliko god entuzijazam članova udruge bio velik, bez materijalnih sredstava se ne može dugo. Pomognimo zato ove plemenite i vrijedne aktiviste, kako bi i dalje mogli spašavati životinje.

Evo podataka za uplatu:

Erste banka
UDRUGA BERTA

HR9424020061100842703

Na prvoj akciji darivanja krvi u 2018. javilo se 58 darivatelja


Na prvoj akciji darivanja krvi u 2018. godini javilo se 58 darivatelja, izvijestili su iz  Gradskog društva Crvenog križa Knin.

“Akciji je pristupilo 58 darivatelja od kojih je 7 osoba odbijeno nakon liječničkog pregleda, a na akciji je prikupljena 51 doza krvi među kojima su i doze 3 nova darivatelja. I ovu godinu smo započeli jako lijepo i puni energije zahvaljujući našim dragim darivateljicama i darivateljima krv, koji unatoč svim vremenskim prilikama i neprilikama i dalje misle na druge nesebično darujući dio sebe. Uistinu ste pravi Superheroji.”, poručili su iz kninskog Crvenog križa.

I. Š.

Foto: Crveni križ Knin

Elektromagnetsko zračenje u Žagroviću značajno manje od graničnih vrijednosti


Elektromagnetsko zračenje u Žagroviću značajno je manje od graničnih vrijednosti, rezultati su HAKOM-ovog mjerenja i provjere izloženosti zračenju ovoga sela nadomak Knina.

Mjerenja su 4. prosinca prošle godine obavljena na više točaka u blizini postavljenih baznih postaja, a rezultati su potvrdili da su razine elektromagnetskih polja značajno manje od graničnih vrijednosti propisanih Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja Ministarstva zdravstva, čime su potvrđeni i rezultati mjerenja u ožujku 2016. godine.

Rezultate možete detaljno pogledati/preuzeti na linkovima ispod

Očitovanje-o-elektromagnetskom-zračenju-u-naselju-Žagrović

Mjerno-izvješće-broj-EMP-05-ST-2017

Izvor: knin.hr

Prilika za dobru novogodišnju odluku: U četvrtak prva ovogodišnja akcija darivanja krvi


Prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi održat će se u četvrtak, 11. siječnja od 8 do 13 sati u prostorijama Crvenog križa u Ulici Filipa Grabovca broj 1.

Akcija će se održati u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Knin uz suradnju s KBC-om Split – Odjelom za transfuziju krvi.

Evo prilike za dobru novogodišnju odluku…

I. Š.

Grad Knin uvodi izravnu demokraciju


Od grada slučaja Knin postaje “pametni grad”: prvi u Hrvatskoj uvodi neposrednu demokraciju, piše na svom portalu HRT Radio Knin. Riječ je o cijelom nizu aplikacija pomoću kojih će građani ukazivati na probleme, predlagati ideje i rješenja, davati mišljenja o radu Gradske uprave i njihovim odlukama i projektima

Priču su nazvali “Moj Knin”, a tako se zove i poddomena koja će se uskoro pojaviti na službenoj gradskoj stranici.

Za par tjedana svaki će građanin moći preko aplikacije e-komunalni redar prijaviti bilo koju nepravilnost, kvar ili štetu na infrastrukturi, odnosno bilo koji komunalni problem. Dovoljno je da mobitelom uslika lokaciju, opiše ukratko problem i to pošalje Gradskoj upravi.

Možda je još zanimljivija i naprednija aplikacija E-referendum, kazao je za Radio Knin zamjenik gradonačelnika Mario Ćaćić. To bi bio prvi takav projekt u Hrvatskoj.

Ovakvim pristupom zaživjet će sloboda odlučivanja građana, što je u biti i smisao demokracije, kazao je za kninski radio gradonačelnik dr. sc. Marko Jelić. On smatra da će se ovakvim načinom olakšati upravljanje gradom i njihovim resursima.

Kninski gradski čelnici već su započeli ili pripremaju nove razvojne projekte. Kažu da im neki građani prigovaraju kako se bave novotarijama, a ne rješavjau ključne probleme, no, oni odgovaraju da istodobno rješavaju sva važna pitanja, ali da budućnost vide u primjeni modernih tehnologija i izravnoj demokraciji, piše Radio Knin.

Izvor: Radio Knin

Grad objavio javni poziv za udruge civilnog društva


Grad Knin je objavio javni poziv za financiranje programa i projekata javnih potreba udruga civilnog društva za 2018. godinu, a na raspolaganju će biti 300 tisuća kuna.

Potrebno je naglasiti da je ovo redovni godišnji javni poziv Grada i nije vezan za EU program.

Sredstva su namijenjena provedbi sljedećih programa/projekata:

– razvoja civilnog društva,

– razvoja demokracije,

– rada s osobama s invaliditetom,

– humanitarne djelatnosti,

– socijalne usluge,

– brige za stare i nemoćne,

– rada s djecom i mladima s teškoćama,

– prevencije bolesti ovisnosti,

– prava branitelja Domovinskog rata,

– zaštite zdravlja,

– zaštite prava,

– zaštite okoliša,

– borbe protiv nasilja u društvu,

– kvalitete življenja…

Evo i potrebnih dokumenata i obrazaca:

1-Javni-poziv-za-financiranje-udruga-civilnog-društva-1

2-Prijavnica-civilno-društvo

3-Upute-za-prijavitelje-civilno-društvo

KALENDAR-DOGADJANJA-2018-obrazac

I. Š.

Zamjenici župana Blažević i Šimpraga i gradonačelnik Jelić posjetili jutros rodilište


Foto: sibensko-kninska-zupanija.hr

Zamjenici župana Nikola Blažević i Anja Šimpraga te gradonačelnik Marko Jelić i njegov zamjenik Marijo Ćaćić posjetili su jutros rodilište Opće i veteranske bolnice Hrvatski ponos gdje je 1. siječnja u 1:15 sati rođena prva beba u Šibensko-kninskoj županiji u ovoj godini, dječak David Karamatić.

David je četvrto dijete u svojoj obitelji, a kod kuće ima dva brata i sestru. Pri porodu je bio težak 4,120 grama i dug 51 centimetar, a porod je prošao u najboljem redu. U županovo ime njegovi su zamjenici čestitatli Davidovoj mami Mariji i uz prigodni buket cvijeća uručili joj i štednu knjižicu otvorenu kod Jadranske banke na kojoj je položeno tisuću kuna.

U prva dva dana nove godine u kninskom su rodilištu rođene čak tri bebe.

– Nadam se da će se ovaj trend nastaviti kroz cijelu godinu i da će uz demografske mjere Vlade Republike Hrvatske u kninskoj bolnici i u svim našim bolnicama biti svake godine sve više novorođene djece – kazao je zamjenik župana Nikola Blažević prilikom današnjeg posjeta bebama i njihovim majkama u kninskom rodilištu.

Izvor: sibensko-kninska-zupanija.hr

Gradonačelnik i suradnici u novogodišnjoj noći i jutru posjetili vatrogasce, policiju, hitnu, bolnicu, starački, rodilište…


Foto: knin.hr

Kninski gradonačelnik Marko Jelić sa zamjenicima i predsjednicom Gradskog vijeća Vedranom Požar obišao je u novogodišnjoj noći ustanove i službe u gradu.

Posjetili su Javnu vatrogasnu postrojbu, dežurne službenike u Policijskoj postaji, Hitnu službu Doma zdravlja te Hitnu kiruršku ambulantu Opće i veteranske bolnice Hrvatski ponos.

U jutarnjim satima gradski čelnici posjetili su Dom za starije i nemoćne osobe te su djelatnicima čestitali Novu godinu i zahvalili im se na predanom i požrtvovnom radu tokom prethodne godine.

Posjetili su i rodilište kninske bolnce gdje su djelatnicima poželjeli sretnu Novu godinu te uručili prigodne darove rodiljama, a posebno majci malog Davida, prvorođene bebe u cijeloj Šibensko-kninskoj županiji u 2018. godini.

Izvor: knin.hr

Mali David rođen u Kninu prva je novogodišnja beba u županiji!


Mali David rođen u kninskoj bolnici u novogodišnjoj noći prva je novogodišnja beba u županiji, izvijestio je za Šibenik IN voditelj ginekologije u kninskoj bolnici, primarijus Stipe Krezo.

– Naša prva beba u novoj godini, mali David, rođen je u 1,15 sat u noći, težak je 4,120 grama i dug 51 centimetar. Porod je prošao u najboljem redu, i kako u struci kažemo, ocijenili smo ga s maksimalnom ocjenom, deset – kazao je primarijus Krezo iz Opće i veteranske bolnice Hrvatski ponos Knin.

Ako se po novogodišnjoj noći poznaje natalitet, očekuje nas lijepa godina, dodao je, budući da se zadnjeg dana 2017. u kninskoj bolnici rodio još jedan dječak kojem će se roditelji uskoro odlučiti za ime. Mališan je težak 3,549 grama i porod je također prošao u najboljem redu.

Izvor: Šibenik IN

Večeras Doček Nove u parku; Prijepodne Doček dječje Nove godine


Danas će se u parku održati dva Dočeka Nove godine.

Najprije će se u prijepodnevnim satima upriličiti Doček dječje Nove godine uz druženje s Djedom Božićnjakom, njegovim vilenjacima i Olafom.

A onda večeras u 20 sati započinje cjelovečernji program Dočeka Nove 2018. godine  uz vatromet, DJ-eve Ciglu i Soricha i svirku sjajnog benda Tom & the Twisters.

Ovaj vrhunski svirački i zabavljački bend iz Zagreba će osim obrada domaćih i stranih hitova odsvirati i pokoju autorsku pjesmu, a mi smo za potrebe ove najave odabrali dva njihova spota.

Za zagrijavanje, pogledajte spotove i vidimo se večeras na Dočeku Nove!

Večerašnji koncert benda Tom & The Twisters organiziraju Grad Knin i Udruga Atribut.

I. Š.

Zbog odrona zatvorena cesta prema Plavnu; Obilazak preko Stare straže i Otona


Na dijelu županijske ceste za naselje Plavno, u blizini zaseoka Tunići, došlo je do odrona zemlje i kamenja na kolnik, zbog čega je promet tom prometnicom u potpunosti zatvoren, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Grada Knina.

“Zbog iznimno velike količine odronjenog materijala te opasnosti od dodatnih odrona na istoj lokaciji, sanacija bi mogla potrajati i nekoliko tjedana pa se stanovnici sela Plavna upućuju na korištenje zaobilaznog puta preko Stare straže i Otona. Na teren su već izašli djelatnici nadležnih službi iz Hrvatskih cesta, nadcestarije u Kninu, zatim djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova, policijske postaje Knin te predstavnici gradske uprave Grada Knina. Mjesto odrona je osigurano i priprema se vertikalna signalizacija za preusmjeravanje prometa zaobilaznim putevima.”, izvijestio je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Knina, Marijo Ćaćić.

Izvor: knin.hr

U parku danas: Prijepodne slaganje milenijskih puzli, a navečer svira Living Room


Pretposljednji je dan božićno-novogodišnjih događanja u parku.

U prijepodnevnim satima bit će organizirano slaganje milenijskih puzli u organizaciji fotografa Šime Strikomana i Ekološke udruge Krka.

Navečer nas očekuje koncert odličnog šibenskog benda Living Room. Pogledajte i poslušajte kako ekipa svira…

I. Š.

Foto: Šibenik IN

Izbornik