Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Arhiva za kategoriju "Društvo"

Kategorija: Društvo

Općina Kistanje i Čarobni svijet otvorili igraonicu u Kistanjama


Piše: Anita Ercegovac, predsjednica udruge Čarobni svijet

Danas je službeno otvorena igraonica u općini Kistanje koja je plod suradnje Općine Kistanje i udruge “Čarobni svijet” iz Knina.

Na otvorenju se okupilo četrdesetak roditelja i njihove djece za koju su pripremljene raznovrsne aktivnosti.

Otvorenju su nazočili zamjenik župana Nikola Blažević, načelnik Općine Goran Reljić i njegov zamjenik Roko Antić.

Prisutne je u ime domaćina pozdravila predsjednica udruge Anita Ercegovac rekavši kako je ovakva suradnja korisna za djecu i njihove roditelje i kako smo danas svi zajedno ovdje zbog njih. Zahvalila je na povjerenju koje su roditelji iskazali udruzi, a posebno vodstvu općine koji su prepoznali i podržali suradnju, te osigurali prostorne i materijalne uvjete za realizaciju.

Dožupan Nikola Blažević je istaknuo zadovoljstvo svojim prisustvovanjem današnjem otvorenju igraonice te je naglasio vrijednost rada po kojem je udruga prepoznatljiva na području grada Knina.

“Kao čovjek koji dolazi iz Knina i kao bivši gradonačelnik mogu sa sigurnošću reći da ste izabrali ono najbolje što Knin kao grad ima – a to su udruga Čarobni svijet i volonteri koji u njoj vrijedno rade i koje dobro poznajem.”, kazao je dožupan.

Načelnik Reljić i gosti djecu su darovali potrebnom didaktikom i ostalim materijalima za rad pri čemu je načelnik istaknuo kako slijedi još kvalitetnije opremanje prostora u kojem bi sve potrebe djece bile zadovoljene.

Udruga za djecu i mlade „Čarobni svijet“ Knin bavi se aktivnostima kojima je cilj poboljšanje kvalitete života djece u zajednici. Provodeći Program „Korak bliže djetetu“ za djecu Knina, provodi i aktivnosti pod nazivom „Učimo zajedno“ za djecu iz udaljenih lokalnih zajednica u kojima nema institucionalnog i izvaninstitucionalnog odgoja pa tako već tri godine ostvaruje suradnju s Općinom Biskupija, a s današnjim danom i službeno s Općinom Kistanje gdje je uključeno 47 djece u dobi od 4 do 6 godina.

ŠRD Krka otvara školu ribolova


Ribolov je zanimacija, hobi, rekreacija i sport. To je daleko više od igre. Ribolov je briga o prirodi, o vodi, o ribama. Zahvaljujući ribolovu čovjek upoznaje njihove tajne, sve je to zajedno mnogo više od samog ulova ribe. Kod ribolova je zanimljivo da u sebi objedinjuje brojne discipline i tehnike. Zato si svatko može svoje aktivnosti na vodi prilagoditi svojim fizičkim mogućnostima i svojim željama.

Ribolov je odličan hobi i zabava za cijelu obitelj, boravak na vodi uz štapove, bez obzira hoće li se nešto uloviti. Ribolov može biti i odlična rekreacija u kojoj ribolovac u potrazi za kapitalnom ribom pretražuje vode. Isto tako, ribolov može biti i vrhunski natjecateljski sport, koji najboljima pruža mogućnost da putuju svijetom braneći boje svoga kluba ili države. Ribolov krije još puno toga što svatko mora otkriti sam.

Plan društva je da polaznici škole prođu tri tehnike ribolova a to su fly, spin i carp te da se do kraja škole na taj način opredijele za tehniku koja im se najviše sviđa.
Školu će voditi najiskusniji članovi društva a polaznici će prolaziti i teorijski i praktični dio.

Kroz teorijski dio nastave moći će se upoznati s osnovama ribolova te zaštite prirode i okoliša a taj dio će se održavati na ribolovnoj kućici. Nakon toga praktični dio se održava na rijekama i jezerima.

U suradnji s ribolovcima bit će prisutan i pedagog kao vanjski suradnik.

Upisi kreću od 01.04 do 20.04 a sama nastava bi trebala početi 01.05.
Školi ribolova mogu pristupiti djeca od 7 do 15 godina starosti.

Prijave se vrše na brojeve telefona:
097/665-3895 Danijel Milinčić
095/916-1281 Igor Marković
Mail: srd.krka.knin@gmail.com

Veselimo se vašem odazivu.

Izvor: Feral News

“STEM u gostima” u OŠ dr. Franje Tuđmana


U okviru projekta “STEM u gostima” kninsku Osnovnu školu dr. Franje Tuđmana posjetili su predstavnici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta iz Splita.

STEM u gostima je program popularizacije znanosti kojeg provodi Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, u suradnji s Prirodoslovnim muzejem u Splitu.

Doc. dr. sc. Antonela Paladin sa odjela za biologiju, učenicima sedmog razreda prezentirala je brojne trajne preparate beskralježnjaka i kralježnjaka, a učenici su imali priliku promatrati životinjske primjerke mikroskopom.

Kustos Božo Kokan upoznao je učenike sa svijetom kukaca. Učenici su imali priliku upoznati se sa dijelom životinjskog svijeta na interaktivan i zanimljiv način.

Izvor: http://os-domovinske-zahvalnosti-kn.skole.hr/

U OŠ Dr. Franje Tuđmana učenicima predstavljen projekt “Hrvatska stvara”


Izvor: HRT Radio Knin

U Osnovnoj školi dr. Franje Tuđmana predstavljen je projekt “Hrvatska stvara” kojemu je cilj zainteresirati mlade za razvoj tehničke kulture , općenito za prirodoslovna i znanstvena područja i poduzetništvo. Projekt provode tvrtka STEMI i udruga Programerko.

Motivacijskim predavanjem, odnosno pričom o iskustvima vezanim uz gradnju tehnološke tvrtke STEMI ,koju su prepoznali i svjetski giganti popu Amazona, Intela i Googlea, projekt je okupljenim učenicima predstavio direktor STEMI-ja Marin Trošelj. “Cilj nam je što više mladih zainteresirati i motivirati za tehnološke inovacije, ukazati im na tehnološku budućnost te potaknuti da rade na vlastitim projektima”, istaknuo je Trošelj.

Učenicima je predstavljen i Code Club Hrvatska, svjetska mreža volonterskih klubova programiranja za djecu koja je krenula iz Velike Britanije. “Naš cilj nije da svi postanu programeri, nego da mladi imaju priliku zajedno istraživati i razvijati svoje ideje te da, u suradnji s vršnjacima, razvijaju digitalne vještine i kreiraju zajedničku budućnost bez obzira na karijeru koju će odabrati”, kazala je Ana Nikolić iz Udruge Programerko.

Nakon prezentacije projekta, učenici su sudjelovali na radionicama na kojima su se bolje upoznali s Code Club inicijativom .

Sutra akcija ˝Izradi svoju vrećicu˝


Piše: Inga Kukolj

Ekološka udruga Krka priključuje se obilježavanju Svjetskog dana voda – 22. ožujka organizacijom akcije ˝Izradi svoju platnenu vrećicu˝.

Akcija će se održati u Eko knjižnici igračaka u Tvrtkovoj 3, sutra (u četvrtak) od 10 do 14 sati.

Stoga vas najljepše molimo da podržite našu akciju te izradite, odnosno oslikate sami ili sa svojom djecom platnenu vrećicu na temu okoliša ili voda, a istu ćete dobiti na poklon.

Hvala Vam na doprinosu u zaštiti okoliša i voda!

Veselimo se vašem dolasku!

Radionice NP Krka u povodu Svjetskog dana voda


U povodu Svjetskog dana voda, 22. ožujka, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ Vas poziva na prvu izvedbu novih edukativnih radionica iz područja kulturnopovijesne i prirodne baštine.

Radionica iz kulturnopovijesne baštine održat će se u četvrtak, 22. travnja u 10 sati u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku s učenicima drugih razreda a radionica iz prirodne baštine održat će se u petak, 23. travnja u 8.45 u OŠ Antuna Mihanovića- Petropoljskog u Drnišu s učenicima četvrtih razreda.

Antičko doba nam je u nasljeđe ostavilo vrijedne arheološke nalaze kao što je rimski vojni logor Burnum u NP „Krka“. Upravo prostor amfiteatra Burnum i pripadajuće arheološke zbirke u Eko kampusu u Puljanima predviđeni su kao mjesta održavanja radionica, kako bi djeca usvajala nova znanja u izravnom okruženju slavne povijesti svoga zavičaja. Do završetka radova u kampusu, radionice se mogu održavati i u školama, a prve radionice će ujedno biti i ogledne za zainteresirane ravnatelje drugih škola s područja Šibensko-kninske županije koji su pozvani da nam se pridruže.

Javna ustanova Nacionalni park „Krka“ pripremila je i edukativni program iz područja prirodne baštine, s temama flore i faune i vode i krša. Dok se u Eko kampusu Puljane, gdje je predviđeno izvođenje ovih radionica, ne završe radovi na Prirodoslovnoj zbirci, Školi u prirodi i Školi o prirodi, radionice o prirodnoj baštini održavat će se u ispostavama JU „NP Krka“, u školama i na terenu, ovisno o dogovoru sa školama.

Nadalje, Kap za slap radionica je koju djelatnici JU „Nacionalni park Krka“ provode za djecu od prvog do šestog razreda kako bi im ukazali na važnost vode za čovjeka i opstanak života na Zemlji. Upravo zato će se, u povodu Svjetskog dana voda, 22. ožujka, ta radionica održavati tijekom pet dana u osnovnim školama na području Šibensko-kninske županije, a u Skradinu će na sam Dan voda djeca postaviti instalaciju od plastičnih boca. Radionica Kap za slap uključuje predavanje o važnosti vode, pokuse i edukativne igre.

Prvi dan proljeća, 21. ožujka, ujedno se slavi kao Svjetski dan šuma. Stoga će danas djelatnici JU „Nacionalni park Krka“ na Stinicama, u stoljetnoj šumi bijelog graba i hrasta medunca, održati edukativnu likovnu radionicu za učenike Osnovne škole Drinovci. Iako površinom mala, svega osam hektara, ova šuma smatra se jednom od najvrjednijih takvih sastojina u Hrvatskoj, pa je idealno mjesto za neposredan doživljaj šumskoga svijeta i učenje o njegovim značajkama. Stabla hrasta medunca u njoj stara su od sto pedeset do dvjesto godina. Na rubu šume nalazi se edukacijski centar Visovačka kuća Kuželj, u kojemu je uređen stalni izložbeni postav „Lugareva kuća“, o autohtonoj šumskoj zajednici hrasta medunca i bijeloga graba.

Vodostaj Krke jutros je 296 cm, pet centimetara niži nego jučer


Vodostaj Krke jutros u 7 sati iznosio je 296 cm, podaci su sa službene internet stranice Hrvatskih voda.

Podatak o jučerašnjem vodostaju od 401 cm o kojem je izvijestio zapovjednik JVP Knin, a koji smo mi prenijeli – nije bio točan te se zbog toga ispričavamo.

Jučer je naime vodostaj Krke u Kninu iznosio 301 centimetar.

I. Š.

Mladostašice pobijedile, a onda odvele suparnice iz Omiša na Krčić


Tekst i foto: Feral News

Danas su odbojkašice OK Mladost 2000 odigrale utakmicu protiv velikih sportskih prijatelja iz Omiša, OK Gusar. Treba naglasiti da je to najmlađi klub u našoj ligi (možda i u Dalmaciji), te zato sada skupljaju iskustvo za iduće sezone.

Sama utakmica je bila jednosmjerna, kninske cure su ozbiljno ušle u utakmicu, za razliku od neiskusnih gošći koje su imale možda malo previše respekta prema mladostašicama.

Prva dva seta su otišla na stranu Mladosti uvjerljivo, ali su Gusarke u trećem setu pokazale što znaju i do pred kraj seta su bile u egalu.

Pohvale i gostujućoj trenerici Sanji na radu, jer kod gošći se vidi napredak u odnosu na prvu međusobnu utakmicu.

Ono što je najvažnije u cijeloj priči je “after hour” gdje su domaće cure gošćama pokazale Krčić koji je pun vode kao rijetko kad (preporuka Kninjanima da ga odu vidjeti jer samo svakih nekoliko godina ima ovoliko vode), palo je puno fotografija i dogovoreno druženje u odbojci na pijesku na omiškim plažama.

Marko Jelić za Tris otkrio rješenje za Knin – naseljavanje Ukrajinaca i Bjelorusa


Veliki problem Knina i cijele Dalmatinske zagore je iseljavanje ljudi i nedostatak radne snage za neke buduće projekte.

U intervjuu za Tris portal kninski gradonačelnik Marko Jelić je istaknuo da rješenje problema vidi u naseljavanju Ukrajinaca i Bjelorusa.

– Kolonizacija, kako vi kažete, je najizglednije rješenje, uostalom i Irska je uvezla naše ljude i Poljake. Treba na vrijeme postati svjestan što se događa i reagirati. Osobno smatram, da smo dosegli „točku trajnog venuća“ i da je jedini način posaditi novu biljku. Također, okrenuo bih se prema Ukrajini i Bjelorusiji i tamo potražio mlade ljude koji su kompetentni, potentni, otvorenog duha i koji žele živjeti na jugu Europe uz toplo Jadransko more. S druge strane civilizacijski su nam bliski, no i za to treba reagirati odmah jer i drugi ekonomski snažniji od nas imaju slične potrebe za ljudima – ponudio je rješenje Marko Jelić.

Cijeli intervju možete pročitati OVDJE

Akciji darivanja krvi pristupilo 55 darivatelja


Na IV. akciji dobrovoljnog darivanja krvi održanoj danas u Crvenom križu pristupilo je 55 darivatelja od kojih je 10 osoba odbijeno nakon liječničkog pregleda.

Na akciji je tako prikupljeno 45 doza krvi među kojima su i 4 doze novih darivatelja.

I. Š.

Vapaj građana iz kninskog predgrađa: Pomozite nam!


Dobili smo apel građana čije kuće se nalaze iza Bulnoga (Bulinoga) mosta, odnosno preko puta prenoćišta Bićanić. Voda im je poplavila put, a nadomak je i kućama.

“Mi imamo veliki problem godinama. Nema gdje nismo išli tražeći pomoć, išli smo u sve nadležne institucije u gradu i nitko nam još nije pomogao. Molili bi vas ako možete ovo objaviti”, stoji u poruci koju smo dobili skupa s fotografijama.

Nadamo se da će ovaj vapaj doći i do nadležnih i da će uslijediti promptna reakcija.

Jer, danas i za vikend očekuje se obilna  kiše i još viši vodostaj.

I. Š.

U kninskoj knjižnici od sada možete posuditi micro:bit pakete – malena računala za programiranje


Fond Narodne knjižnice Knin od sada je, zahvaljujući donaciji Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), obogaćen s 40 micro:bit paketa koje već možete posuditi.

Micro:bit je maleno računalo za programiranje, zamišljeno i oblikovano tako da učenje i podučavanje učini jednostavnim i zabavnim.

U kutiji se nalazi: BBC micro:bit, USB kabel, kućište za baterije, baterije, upute za korištenje i sigurnosne upute.

Ovo mikro računalo je u Velikoj Britaniji ciljano isporučeno u škole otprilike jednom milijunu školske djece sa svrhom da ih zainteresira i smanji manjak inžinjera u tehnološkom sektoru. A u drugoj fazi će ići u slobodnu prodaju kroz neprofitne organizacije postavljene od strane BBC-a.

Evo za kraj i jedne zanimljivosti. Računalo koje možete posuditi u kninskoj knjižnici je 17 puta manje, 617 puta lakše i 18 puta brže nego BBC Micro računalo (na slici iznad) –  koje je predstavilo programiranje čitavoj generaciji mladih ljudi u 1980-ima.

Izvor: Facebook stranica Narodna knjižnica Knin; PCCHIP (pcchip.hr)  

U petak tribina o novom Zakonu o hrvatskim braniteljima; Zakon će predstaviti državni tajnik Ivan Vukić


U petak, 16. ožujka u 18 sati na kninskom Veleučilištu održat će se tribina o novom Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

Zakon će predstaviti državni tajnik Ministarstava hrvatskih branitelja Ivan Vukić i načelnik Sektora za pravne poslove Miroslav Lončar.

Izvor: HRT Radio Knin

NP Krka predstavlja novi vidikovac u kanjonu Čikole


U povodu Međunarodnog dana rijeka, 14. ožujka, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ predstavlja novouređeno ugibalište i vidikovac u kanjonu Čikole s pogledom na tu iznimnu kršku rijeku, koja se, stiješnjena vapnenačkim stijenama, bori protiv suše. Vidikovac se nalazi na desnoj obali Čikole, neposredno uz cestu koja iz pravca Šibenika vodi prema Pakovu selu, a uložena sredstva su 292.891,65 kuna.

Rijeka Čikola najveći je pritok rijeke Krke. Izvire kod sela Čavoglave u Dalmatinskoj zagori a u Krku se ulijeva iznad Skradinskog buka, tako da se donji dio njezina toka nalazi unutar granica Nacionalnog parka „Krka“. Izdizanjem sedrene barijere Skradinskog buka ujezereno je trinaest kilometara toka rijeke Krke i potopljeno tri kilometra toka rijeke Čikole, čime je stvoren pejsažno najneobičniji sutok u Hrvatskoj, koji još posebnijim čini otok Kalički busen, oko sedamsto metara duga i svega deset metara široka sedrena barijera koja razdvaja Krku od ušća Čikole.

Čikola protječe kroz Petrovo polje i grad Drniš, te kroz kanjon koji je vodi do Krke, u koju se ulijeva iznad Skradinskog buka. Na ušću Čikole nalazi se prirodni fenomen: vrelo u obliku jezera Torak. Iako se radi o izvoru, zbog okrugla oblika Torak više nalikuje jezeru pa ga zovemo jezerskim vrelom. Promjer mu je 150 m, dubina
30 m, a sam izvor nalazi se na dnu jezera. To krško vrelo zadivljuje svojom ljepotom upravo zbog neobična položaja u sutoku dviju rijeka i karakterističnog biljnog svijeta travnjaka i grmlja koji ga okružuje.

Čikola je dvojaka rijeka. Do Drniša protječe, poput nizinske rijeke, krškim poljem pa joj odatle i stari naziv Poljšćica, „koja protječe kroz polje“. Iza Drniša počinje kanjonski dio toka, po kojemu nosi današnje ime: riječ čikola (odnosno čikojla) turskog je porijekla a znači otprilike „voda kroz litice“.

U literaturi podaci o dužini Čikole variraju od 39 do 47 km, a površina slijeva iznosi 836,8 km². Najveći pritok Čikole jest Vrba, koja u nju utječe kilometar nizvodno od njezina izvora. Vodostaj Čikole vrlo je promjenljiv: za vlažnih zima rijeka obiluje vodom pa poplavljuje dio polja, a u ljetnim mjesecima vodostaj je jako nizak zbog suše i navodnjavanja zemljišta uz njezin srednji tok pa rijeka redovito presuši. Kroz cijelo 19. stoljeće provlačio se problem regulacije toka Čikole zbog plavljenja polja, uništavanja usjeva i širenja malarije. Čikola je nekada bila leglo malaričnih komaraca, zbog čega su ljudi u blizini rijeke često obolijevali. Njezin tok reguliran je još u doba Austro-Ugarske Monarhije 1908.

Kanjon Čikole odlikuje izrazita surovost, koju naglašuju impozantni oblici brina, neprohodnost kanjona i često presušivanje riječnog korita. Takva nepristupačnost bila je poželjna u prošlosti, tako da na tom području nalazimo dvije pećine s paleolitskim nalazištima i utvrdu Ključicu, najveću i najočuvaniju srednjovjekovnu utvrdu na prostoru Nacionalnog parka „Krka“. Kanjon rijeke Čikole dug je 14 km a dubok mjestimično do 170 m. Počinje odmah na izlasku rijeke iz Petrova polja, kod Drniša, a završava 6 km prije njezina ušća u Krku, odnosno 3 km od ujezerenog dijela rijeke. Zaštićen je od 1965. Iznad kanjona Čikole nalazi se Drniška tvrđava (Gradina), pod kojom je nastao grad Drniš.

Iako se Čikola spominje uglavnom kao najveći pritok rijeke Krke, njezino značenje, zbog položaja, važnosti za vodoopskrbu drniškog kraja i ljepote okoliša koji je stvorila, nimalo ne zaostaje za drugim područjima Nacionalnog parka „Krka“. Blago položene strane kanjona zarasle su u gustu makiju sa skupinama hrasta, graba i ostalog drveća. Uz vodu mogu se vidjeti gnjurci i brojne ptice vodenih staništa. Čak i u sušnom razdoblju vrlo je impresivna slika većeg i manjeg svijetlog kamenja zaobljenih oblika nastalog djelovanjem rijeke.

NP Krka

Izbornik