Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Arhiva za kategoriju "Društvo"

Kategorija: Društvo

Susret na tvrđavi: Gradonačelnik s predsjednicom o demografiji, inovacijskom središtu i stambenom zbrinjavanju


Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović posjetila je danas Knin gdje se na tvrđavi našla na radnom ručku s kninskim gradonačelnikom Markom Jelićem. Ovaj susret bio je zatvoren za javnost, no kninski gradonačelnik otkrio je za Huknet o čemu se ragovaralo.

– Razgovarali smo o demografiji, kao o temi koju je predsjednica i sama potencirala. Bilo je riječi i o potrebi izgradnje inovacijskog središta te o stambenom zbrinjavanju koje na žalost nedovoljno funkcionira na ovom području, kao i o pravima hrvatskih branitelja koja se nadovezuju na taj aspekt. Također, župan Goran Pauk je predsjednici izložio inicijativu da Dinara bude proglašena Parkom prirode – izvijestio nas je gradonačelnik Jelić.

Tekst i foto: I. Š.

Učenici iz 9 zemalja EU na predstavljanju projekta Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke


U okviru projekta Euroschoolsport 2018, učenici i predstavnici odgojno obrazovnih institucija iz srednjih škola iz devet država članica Europske unije sudjelovali su na predstavljanju projekta Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg  i srednjeg toka rijeke Krke.

Danas su u Eko kampusu Krka u Puljanima djelatnici Javne  ustanove „Nacionalni park Krka“ predstavili projekt Nepoznata Krka, kao međunarodno i nacionalno promotivno događanje za ciljani tržišni segment na temu Inovativni obrazovni i stručni skup.

Ukupno 160 sudionika, čiji je domaćin Ekonomska škola Šibenik, imali su priliku saznati sve o održivom upravljanju posjećivanjem i provođenju edukativnih projekata u Javnoj ustanovi „Nacionalni park Krka“, koji su okosnica samog projekta Nepoznata Krka.

Učenici i predstavnici odgojno obrazovnih institucija su, uz stručno vodstvo djelatnika JU „NP Krka“ razgledali budući kampus te lokalitete obuhvaćene projektom Nepoznata Krka, ali i posjetili druge zanimljive dijelove Parka. Ekonomska škola Šibenik od 2014. godine je partner u projektu

Euroschoolsport, koji se održava u okviru projekta Erasmus+, a čiji je organizator i predstavnik srednja škola iz Republike Francuske Le Lycée Pierre Forest MAUBEUGE. Cilj projekta je sinergija znanja i učenja stranih jezika, promidžbe sporta, kulture, običaja, turizma i cjeloživotnoga učenja. Upravo zato je Eko kampus Krka idealno mjesto za ovakav susret, s obzirom na to da dijeli iste vrijednosti s projektom. Naime, novouređeni posjetiteljski centar u Puljanima bit će interpretacijsko-edukacijsko i volontersko središte usmjereno prvenstveno na mlade, učenike, studente, znanstvenike, istraživače, koji će u okruženju jedinstvene prirodne i kulturnopovijesne baštine razvijati nova znanja i spoznaje, usavršavati se i družiti.

Projekt Nepoznata Krka objedinjuje sve ono čime se Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ kao upravljačka struktura bavi. Zaštita prirode, održivi razvoj i infrastrukturna ulaganja, upravljanje posjetiteljima, suradnja s lokalnom zajednicom te edukativne i prezentacijske aktivnosti objedinjene su u projekt koji će pozitivno utjecati na ukupan razvoj cijelog područja srednjeg i gornjeg toka rijeke Krke.

Projektom je predviđen niz infrastrukturnih intervencija unutar NP „Krka“, osmišljavanje i uvođenje novih prezentacijskih i interpretacijskih sadržaja, poput izgradnje, uređenja i opremanja posjetiteljskog centra Eko kampus Krka u Puljanima i opremanja Centra za interpretaciju prirode Krka – vrelo života u Kistanjama, s likovnim i multimedijalnim interpretacijskim postavom, uređenje pješačkih staza, elektrifikacija brodskog prometa i unaprjeđenje sustava upravljanja sadržajima i posjetiteljima, u sklopu kojega su predviđene brojne edukativne aktivnosti radi povećanja sigurnosti posjetitelja, ali i podizanja svijesti javnosti i dionika iz sektora obrazovanja, turizma i medija o prirodnim bogatstvima rijeke Krke i procesima vezanim za nju.

NP Krka

Proslavljena obljetnica Gardijske mehanizirane brigade


U vojarni Kralja Zvonimira u Kninu danas je svečano proslavljena 11. obljetnica ustrojavanja Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Svečanost je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95. Vijence su položili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te predstavnici braniteljskih udruge i Grada Knina.

Središnja svečanost bila je u vojarni Kralja Zvonimira gdje je ministar Krstičević uručio nagrade i priznanja 54-orici pripadnika ove brigade. Pri tom je poručio kako je domovinski rat temelj hrvatske države te kako vojska mora biti prožeta njegovim simbolima.

Istaknuo je i kako se stalno radi na podizanju standarda hrvatskih vojnika, ali i opremanju vojske o čemu svjedoči nabava borbenih aviona F 16.

– To je strateška odluka kojom ćemo zaštiti hrvatsko nebo – istaknuo je.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Matanović podsjetio je na sudjelovanje pripadnika ove brigade u međunarodnim misijama koje su, kako je rekao, uvijek besprijekorno izvedene.

U vojarni Kralja Zvonimira danas je održan i Dan otvorenih vrata, a posjetitelji su imali prigodu razgledati izloženi Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme te borbena oklopna vozila koja se nalaze u sastavu brigade.

Tekst: HRT Radio Knin

Foto: HRT Radio Knin i knin.hr

U ponedjeljak vraćanje knjiga bez plaćanja zakasnine


U ponedjeljak, 23. travnja u okviru obilježavanja Svjetskog dana knjige, odnosno manifestacije “Noć knjige”, Narodna knjižnica Knin oprostit će zakasnine svojim korisnicima.

Dakle, svi će, bez obzira koliko dugo nisu vratili knjigu, moći to učiniti bez plaćanja zakasnine.

I. Š.

Predsjednica RH u srijedu u Kninu


Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović od utorka do četvrtka izmjestit će svoj Ured u Šibensko-kninsku županiju.

Knin će posjetiti u srijedu.

Srijedu će predsjednica započeti susretom s gospodarstvenicima, obrtnicima i turističkim djelatnicima Šibensko-kninske županije. Nakon susreta u Skradinu uslijedit će posjet Općini Kistanje u okviru kojeg će obići Osnovnu školu Kistanje. Predsjednica će potom posjetiti Udrugu za osobe s invaliditetom Sv. Bartolomej u Kninu i obići Kninsku tvrđavu, a potom i Općinu Kijevo gdje će se susresti s građanima. Istoga dana predsjednica Grabar-Kitarović posjetit će Grad Drniš, te nakon druženja s djecom i građanima u Dječjem vrtiću Drniš posjetiti tvrtku Aluflexpack novi d.o.o. pogon Drniš. Predsjednica Republike potom će obići vojno skladište „Potkop“ u Trbounju kod Drniša i posjetiti Općinu Unešić gdje je predviđen kulturno-umjetnički program i druženje s građanima.

Izvor: HRT Radio Knin

Radovi zbog kojih neće biti vode odgođeni za petak


Na traženje izvođača radova na IPA projektu, radovi na vodovodnoj mreži predviđeni za sutra (utorak) obavit će se u petak 20. travnja, izvijestili su iz Komunalnog poduzeća.

Tako u petak od 8 do 15 sati neće biti vode u sljedećim ulicama:

dio Braće Radić, Gotovčeva, Branimirova, Držislavova, Bribirskih knezova, dio Šuškove, Zoranićeva, dio Domagojeve, Jelenina, Krešimirova, Kačićeva, Prolaz Zrinski, Pavlinovićeva, Franjevačkih žrtava, Grabovčeva, Šimićeva, Katićev prolaz, Cesarićeva obala, Drniška cesta, Sv. Ante, 7. gardijske brigade, Trg Oluje, Tuđmanova, Nelipićeva, dio Meštrovićeve, Šimunovićeva, Kosorova, Odakove skale, Zlatovićeva, Resičina, Zagrebačka, Zadarska, Vukovarska, Blajburška, Domobranska, dio Matijaševe, dio Tomislavove, Kliški prolaz, Maslenička, Velebitska, Tvrtkova, Trpimirova, Gundulićeva, Gajeva, Preradovićeva, Kninske bojne, Krvavičina, Kranjčevićeva, Jovićeva, Kupreška, Poljička, Solinska, Ninska, Biogradska, IV gardijske brigade, Seljačke bune, Getaldićeva, Vrančićeva, Mohorovičićeva, Ružičkina, Boškovićeva, Vitezovićeva, Lornjina, Krambergerova, Montijeva, Teslina, Bulićeva, Novakova, Bušićeva, Milanovićeva, Vugdelijin put, Gosponetićev put, Jerkovićev put, Carevjev put, Poljakov put, dio Sinjske ceste, dio Bornine, Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta,72. Bojne vojne policije .

I. Š.

Sutra (u utorak) radionica o Erasmus+ programu, Eurodesku i Youthpass potvrdi


Sutra (u utorak) će se u dvorani Studentskog doma Fra Luje Maruna u 15 sati održati radionica koja ima za cilj na interaktivan način objasniti što je to Erasmus+ program i tko na njemu može sudjelovati te koje su mogućnosti za mobilnost.

Sudionicima će biti prezentirano i kako funkcionira Eurodesk te što znači Youthpass potvrda.

Svi zainteresirani su dobrodošli na radionicu, poručuju organizatori.

Radionica se održava u okviru projekta “Točka – Info centar za mlade” kojega udruga Mladi u EU provodi u suradnji s udrugom Sveti Barolomej, šibenskim Područnim uredom HZZ-a, šibenskim Veleučilištem te Gradom Šibenikom.

I. Š.

 

Sutra (u utorak) Dan otvorenih vrata u vojarni “Kralj Zvonimir”


U povodu Dana Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske u utorak 17. travnja će se od 10 do 15 sati u vojarni „Kralj Zvonimir“ održati dan otvorenih vrata.

Svim zainteresiranim posjetiteljima će se kroz Taktičko tehnički zbor predstaviti naoružanje, oprema i borbena oklopna vozila koje se nalaze u sastavu brigade.

I. Š.

Priključi se povijesnoj postrojbi Vitezovi kralja Zvonimira!


Povijesna postrojba Vitezovi kralja Zvonimira traži nove članove.

“Vitezice i vitezovi grada Knina, baš vas čekamo! Ako si stariji, odnosno starija od 15 godina i voliš srednji vijek – tražimo baš tebe! Sudjeluj s nama u viteškim događanjima diljem Hrvatske, nauči kako se rukuje srednjovjekovnim lukom i strijelom, bori se srednjovjekovnim mačem i budi ponosni vitez!”, stoji u pozivu.

Svi zainteresirani mogu se javiti na broj voditeljice Nada Hržić 095 877 8685 ili u inboks – https://www.facebook.com/vitezovikraljazvonimira/

I. Š.

 

Sportaši promoviraju Knin: Matea Jelić ugostila brazilsku reprezentativku kako bi joj pokazala kninske prirodne ljepote


Kninjanka Matea Jelić, djevojka koja je bila juniorska svjetska prvakinja u taekwondou i koja sada postiže vrhunske rezultate i na seniorskoj razini, voli se pohvaliti ljepotama svoga grada.

Tako je danas ugostila svoju klupsku kolegicu iz splitskog TK Marjana, brazilsku reprezentativku Iris Tang Sing i njenog trenera i pokazala im kninske prirodne ljepote Dinaru, Krku i Krčić.

Ne sumnjamo da će iz Knina ponijeti lijepe dojmove.

I. Š.

Održan 1. Krka polumaraton


Danas je održan 1. Krka polumaraton – međunarodna atletska utrka kroz Nacionalni park „Krka, a trkači su dočekani u rimskom ozračju amfiteatra Burnum.

Maratonci iz trinaest zemalja uspješno su istrčali 21,098 m staze od Eko kampusa Puljane do amfiteatra Burnum na 1. Krka polumaratonu, međunarodnoj atletskoj utrci kroz Nacionalni park “Krka”, u okruženju zaštićene prirode i jedinstvene kulturnopovijesne baštine. Prije njih, u cilj su uspješno utrčali i sudionici Fun Run utrke građana na 5,5, km. Svi su natjecatelji dočekani u slavljeničkom, rimskom ozračju, kako i priliči amfiteatru Burnum, biseru antičke arhitekture.

Pobjednici Fun Run utrke građana u muškoj i ženskoj kategoriji su Jure Božinović i Ivona Zemunik. Pobjednici 1. Krka polumaratona u muškoj i ženskoj kategoriji su Tamas Nagy iz Mađarske i Lucija Kimani iz Bosne i Hercegovine.

Rezultate utrke i popis pobjednika po kategorijama potražite na službenoj stranici utrke www.krka.run

Staza 1. Krka polumaratona ima službeni međunarodni certifikat AIMS, što znači da je rezultat ostvaren na Krki vjerodostojan i važeći svugdje u svijetu, a zbog posebnog ugođaja trčanja u jednom od najljepših dijelova Hrvatske, u okruženju zaštićene prirode i jedinstvene kulturnopovijesne baštine, utrku je od početka pratio veliki interes.

“Zahvaljujemo trkačima, navijačima i svima koji su sudjelovali u organizaciji 1. Krka polumaratona!”, poručili su iz NP Krka.

NP Krka

Knin dobiva Call centar HEP-a za Hrvatsku; U kolovozu će se zaposliti 20 ljudi, a kasnije još 10


U Kninu će se do 5. kolovoza ove godine otvoriti Call centar HEP-a za Hrvatsku, izvijestio je za HRT Radio Knin, gradonačelnik Marko Jelić.

Pozivni centar HEP-a nalazit će se u prostorijama nekadašnje Jadranke banke u Zvonimirovoj ulici.

– U početku bi trebalo biti zaposleno dvadeset mladih obrazovanih ljudi koji imaju računalna znanja i komunikacijske vještine, a u nastavku bi se zaposlilo još desetak ljudi – izvijestio je gradonačelni, za Radio Knin.

Izvor: HRT Radio Knin 

 

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Josipu Rimac s 4000 kn


Autor: HINA

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je državnu tajnicu u Ministarstvu uprave Josipu Rimac s 4000 kuna zbog netočne i nepotpune prijave u imovinskoj kartici, u kojoj nije prijavila da ima tri stana, već je samo prijavila kuću u Kninu. Rimac može platiti izrečenu sankciju u dvije rate.

Kao propust je utvrđena činjenica da je Rimac (HDZ) u imovinskoj kartici navela kuću u vlasništvu supruga, no kuća je etažirana i ima tri odvojena stana, tako da nije riječ o jednoj nekretnini, nego njih tri.

“Možemo nedvojbeno utvrditi da je dužnosnica ovdje povrijedila odredbe zakona vezano za točno i potpuno iznošenje podataka o svojoj imovini. Bez obzira na točnu vrijednost i zakonitost dobivanja te nekretnine, ona u odnosu na podatke iz zemljišnih knjiga nije istinita”, kazala je izvjestiteljica u Povjerenstvu Tončica Božić.

Povjerenstvo se složilo da je Rimac mogla zatražiti to tijelo za dodatna objašnjenja vezano za prijavu imovine u kartici, no ona to nije učinila, a nije izmijenila podatke ni nakon pokretanja postupka zbog sukoba interesa.

“Postoji mogućnost da se u napomeni napiše sve što treba i pojasni, pa onda ne bi bilo problema. Ovo traje dugo i dužnosnica nije izmijenila podatke u imovinskoj kartici od 2016., a s obzirom na činjenicu da je već bila sankcionirana vezano za povrede odredbe podnošenja izvješća u imovini, predlažem sankciju od 4000 kuna”, kazala je Božić.

Rimac može platiti izrečenu sankciju u dvije rate.

Foto: Arhiva Hukneta

U utorak od 8 do 15 sati bez vode veći dio grada; Donosimo popis ulica


Obavještavaju se potrošači vode na području grada Knina, koji se opskrbljuju vodom iz niske zone, da će u utorak, 17. travnja ostati bez vode u vremenu od 8 do 15 sati.

Do prestanka u isporuci vode doći će zbog radova na vodovodnoj mreži, a na traženje Izvođača radova na IPA projektu.

Bez vode će ostati potrošači u ulicama: dio Braće Radić, Gotovčeva, Branimirova, Držislavova, Bribirskih knezova, dio Šuškove, Zoranićeva, dio Domagojeve, Jelenina, Krešimirova, Kačićeva, Prolaz Zrinski, Pavlinovićeva, Franjevačkih žrtava, Grabovčeva, Šimićeva, Katićev prolaz, Cesarićeva obala, Drniška cesta, Sv. Ante, 7. gardijske brigade, Trg Oluje, Tuđmanova, Nelipićeva, dio Meštrovićeve, Šimunovićeva, Kosorova, Odakove skale, Zlatovićeva, Resičina, Zagrebačka, Zadarska, Vukovarska, Blajburška, Domobranska, dio Matijaševe, dio Tomislavove, Kliški prolaz, Maslenička, Velebitska, Tvrtkova, Trpimirova, Gundulićeva, Gajeva, Preradovićeva, Kninske bojne, Krvavičina, Kranjčevićeva, Jovićeva, Kupreška, Poljička, Solinska, Ninska, Biogradska, IV gardijske brigade, Seljačke bune, Getaldićeva, Vrančićeva, Mohorovičićeva, Ružičkina, Boškovićeva, Vitezovićeva, Lornjina, Krambergerova, Montijeva, Teslina, Bulićeva, Novakova, Bušićeva, Milanovićeva, Vugdelijin put, Gosponetićev put, Jerkovićev put, Carevjev put, Poljakov put, dio Sinjske ceste, dio Bornine, Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta,72. Bojne vojne policije .

U slučaju kiše i lošeg vremena, radovi i zatvaranje vode, odgađaju se za idući dan.

I. Š.

Akciji darivanja krvi pristupilo 50 darivatelja


Danas je u kninskom Crvenom križu održana peta ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

Akciji je pristupilo 50 darivatelja, od kojih je njih osam odbijeno nakon liječničkog pregleda, tako da su prikupljene 42 doze krvi.

Krv su dala i tri nova darivatelja.

I. Š.

Izbornik