Sortiraj po:
Pogledaj:
 • Naslovna
 • Arhiva za kategoriju "Društvo"

Kategorija: Društvo

Potpisan Ugovor za radove energetske obnove Doma za starije i nemoćne osobe Knin vrijedan preko 3,5 milijuna kuna!


Jučer je u Kninu s tvrtkom JUKIĆ-DAM d.o.o. potpisan Ugovor o izvođenju radova energetske obnove Doma za starije i nemoćne osobe Knin u iznosu 3.556.163,94 kuna.

Energetska obnove Doma za starije i nemoćne osobe Knin predviđa energetsku sanaciju ovojnice i krovišta zgrade te zamjenu postojeće stolarije energetski učinkovitijom. Radovi će započeti 07. siječnja 2020. godine, a planirani rok za završetak je 9 mjeseci.

Razvojna agencija Šibensko-kninske županije od samih početaka je uključena u ovaj projekt kroz funkciju tehničke pomoći te je u suradnji s ravnateljicom Doma pripremala, a ujedno trenutno i provodi navedeni projekt.

Projekt ukupne vrijednosti 4.049.292,77 kuna sufinancira Europski fond za regionalni razvoj sa 40% sredstava, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU sufinancira dodatnih 42% sredstava, dok sufinanciranje Šibensko-kninske županije iznosi 18% ukupne vrijednosti projekta.

Provođenje ovih energetskih mjera rezultirati će uštedama energije i smanjenjem emisije CO2 za 72%, što je značajan doprinos zaštiti okoliša te će se energetski razred objekta promijeniti iz razreda D u razred A.

Realizacijom ovog projekta ostvarit će se i financijske uštede u proračunu ustanove, podići kvaliteta života korisnika usluga u Domu kroz učinkovitije funkcioniranje grijanja i hlađenja objekta, a ušteda na financijskim sredstvima preusmjerit će se na podizanje standarda kvalitete socijalnih usluga.
I. Š.

Uskoro počinje najbolji Advent u Kninu do sada!


Tekst: TZ grada Knina

Približava nam se najljepše doba u godini, Advent. Paljenjem brojnih lampica, otvorenjem klizališta, povorkom Djeda Mraza, vilenjaka, mažoretkinja, štulaša u svijetlećim odijelima, bajkera s kapicama, plesom na ledu te velikim koncertom popularne Vatre počinje najraskošniji adventski program u Kninu do sada! Tijekom prosinca će tako svi Kninjani i njihovi dragi gosti moći uživati u besplatnom klizanju, božićnom sajmu domaćih izlagača, predstavama za djecu, fritulijadi, projekciji filmova za djecu i odrasle te nezaboravnom dočeku Nove godine. Osim Vatre, očekuje vas još pet velikih koncerata poznatih hrvatskih izvođača!

Polako ali sigurno stiže nam prosinac, vrijeme ljubavi i darivanja. Period u godini kada nastojimo zaboraviti sve loše stvari te provesti nezaboravne trenutke u krugu svojih najmilijih.

Vodeći se idejom zajedništva te željom da svojim sugrađanima i svim posjetiteljima pruže Advent kakvog zaslužuju, Grad Knin i Turistička zajednica Grada Knina za nadolazeći mjesec pripremili su vam pravu blagdansku poslasticu koja će ‘zaraziti’ čak i najveće ‘Grincheve’.
Advent u Kninu službeno započinje 1. prosinca božićnom povorkom kroz grad. U povorci ćete se tako moći zabaviti uz Djed Mraza, vilenjake, žonglere na štulama u svijetlećim odijelima, kninske mažoretkinje, bajkere te automobil s razglasom iz kojeg će odzvanjati božićne pjesme. Nakon službenog otvorenja, posjetitelji će imati priliku uživati u plesu na ledu u izvedbi talentiranih i mladih klizača iz Klizačkog kluba Leda iz Zagreba, člana Hrvatskog klizačkog saveza.  Svoja tijela i glasnice na kraju večeri moći ćete zagrijati uz Vatru, koncert popularnog benda koji vas očekuje u 20 sati na igralištu.

Peteročlani rock band na čelu s karizmatičnim frontmenom, Ivanom Dečakom ima recept kako od zime spasiti svakog ‘Eskima’, a uz njihove poznate i plesne hitove poželjet ćete i vi sa svojim boljim polovicama otplesati ‘Tango.’
Iza njihove dvadesetogodišnje karijere stoji čak osam albuma te brojne nagrade i priznanja. Ivan Dečak, osim svoje glazbene karijere, javnosti je poznat i kao jedan od mentora u  televizijskom glazbenom showu ‘The Voice.’

Osim koncerta Vatre, tijekom Adventa vas očekuju još i veliki koncerti Nene Belana, Hit benda, Dalmatina, Pravila igre te Diktatora.

Dan prije službenog otvorenja Adventa, u subotu 30. studenoga s početkom u 9 sati, u parku kod kružnog toka održat će se Božićni sajam na kojem ćete moći kupiti rukotvorine i domaće proizvode od lokalnih obrtnika. Božićni sajam će se održavati svake subote u isto vrijeme tijekom obilježavanja Adventa u Kninu.

Jedna od atrakcija kojoj će teško odoljeti sva djeca, ali i oni malo stariji zasigurno će biti klizalište koje će se i ove godine smjestiti na igralištu, a koje je besplatno za sve. U sklopu klizališta svake nedjelje će biti organizirana Mala škola klizanja za vaše mališane kako bi što bolje ‘izbrusili’ svoje vještine na ledu.

Osim toga, na adventskom programu možete pronaći još i Veliku božićnu priredbu, Fritulijadu, Druženje s Djed Mrazom i vilenjacima, božićni vlakić, projekcije animiranih i igranih filmova, tradicionalnu podjelu bakalara na Badnjak, disco klizanje te dječji doček Nove godine uz interaktivnu predstavu i animatore i doček Nove za odrasle uz tombolu i koncert Diktatora.

HŽ Putnički prijevoz svim posjetiteljima Adventa u Kninu u periodu od 29. studenoga do 31. prosinca 2019. nudi popust od 40 posto na redovne prijevozne cijene u 1 . i 2. razredu redovnih vlakova u unutarnjem prijevozu, sukladno važećem voznom redu. Popust će se u navedenom razdoblju moći koristiti u danima vikenda, od petka do nedjelje, isključivo za kupovinu povratnih karata sa svih kolodvora do kolodvora Knin i natrag (popust se ne može primijeniti na udaljenostima kraćim od 25 kilometara). Prilikom kupovine karata potrebno je naglasiti svrhu kupovanja, a povratnu kartu na poleđini ovjeriti pečatom organizatora na informacijskom pultu na igralištu OŠ Dr. Franje Tuđman svake subote u periodu od 16.00 do 18.00 sati.

Iduće dvije subote Knino za mlade i najmlađe


Piše: TZ grada Knina

Iduća dva vikenda, 23. studenog i 30. studenog, u zimskom Kninu prikazat će se dva filma i to; animirani film „Stopalići“ i fantastično-avanturistički „Orašar i četiri kraljevstva“. Do kraja mjeseca, Knino se „rezerviralo“ za našu mladu i najmlađu kninsku publiku. Kako nam se polako bliže zima i Božić, tako je i Knino poprimilo taj ugođaj. Prvi nam stiže animirani film „Stopalići“, koji će se prikazati u ovu subotu, 23. studenog u 17.00 sati u kinodvorani Doma HV-a. Cijena ulaznice po osobi za obje projekcije iznosi 10,00 kuna.

Animirana pustolovina za sve uzraste sa zvjezdanom glumačkom postavom i originalnom glazbom, „Stopalići”, okreće mit naglavačke kada pametni mladi jeti pronalazi nešto što misli da ne postoji – čovjeka. Vijest o Stopalićima uznemiruje ovu jednostavnu zajednicu jetija i tjera ih da se zapitaju što još postoji u velikom svijetu izvan njihovog snježnog sela u novoj priči o prijateljstvu, hrabrosti i radosti otkrivanja. Ovom sinkroniziranom animiranom filmu glasove su posudili: Saša Lozar, Edo Maajka, Ana Magud, Karlo Mrkša, Domagoj Janković, Dajana Čuljak, Luka Petrušić.

Više informacija o Stopalićima saznajte na Facebook stranici TZG Knina: https://www.facebook.com/events/517566032156174/ , a o filmu „Orašar i četiri kraljevstva“ saznajte više ovdje.

Otvorene prijave za Božićni sajam


Piše: TZ grada Knina

Turistička Zajednica grada Knina poziva sve zainteresirane izlagače da se pridruže Božićnom sajmu u sklopu manifestacije „Advent u Kninu“. Mjesto održavanja manifestacije je park kod kružnog toka (kod kipa Kralja Zvonimira), a vrijeme održavanja manifestacije je svaka subota od 30. studenog 2019. do 21. prosinca 2019., u vremenu od 09.00 do 12.00 sati. Zainteresirani će izlagati proizvode na štandovima od jednog ili dva metra kvadratna, ovisno o potrebama. Štandovi se ustupaju bez naplate od strane organizatora.

Sudjelovati mogu isključivo izlagači koji imaju registriranu kućnu radinost, OPG, obrt, tvrtku ili su članovi udruge koja u svom Statutu ima registriranu prodajnu djelatnost. Ponuda izlagača treba sadržavati raznovrsne tradicijske suvenire, božićne ukrase, gastro delicije, prigodne poklone i ostalo, u skladu s temom manifestacije. Svi izlagači dužni su držati se posebnosti ove manifestacije i prigode. Više informacija, odnosno cjeloviti poziv, uz prijavnicu, možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://bit.ly/2OsxCGe.

Ispunjenu i potpisanu prijavnicu je potrebno dostaviti e-mailom na adresu: info@tz-knin.hr ili osobno u ured Turističke Zajednice grada Knina na adresi: Tuđmanova 24, najkasnije do 25. studenog 2019. godine. Za dodatne informacije, stojimo na raspolaganju u uredu Turističke Zajednice grada Knina, putem e-maila na info@tz-knin.hr ili na broj telefona: 022/664-822, svakim radnim danom od 07:00 do 15:00 sati.

Knin: Obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara


Danas je u Kninu obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

Obilježavanje je započelo paljenjem svijeća u Vukovarskoj ulici nakon čega je održana sveta misa u Crkvi GVHKZ.

Poslije mise je formirana kolona sjećanja koja se uputila prema Trgu Ante Starčevića odnosno Spomeniku hrvatske pobjede Oluja 95.

Ispred spomenika je uz paljenje svijeća i molitvu odrješenja odana počast poginulim braniteljima Vukovara i svim ostalim žrtvama agresije na Vukovar i Škabrnju te svim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu.

U spomen na žrtvu Vukovara priređena je i bakljada.

Foto: Luciano Grmovšek – Feral News

Održana početna konferencija 1,1 milijun kuna vrijednog projekta “Zapošljavanje kroz ribolov”


U Kninu je u petak održana početna konferencija projekta Športsko ribolovnog društva Krka “Zapošljavanje kroz ribolov” koji se financira EU sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Ukupna vrijednost projekta je 1.137.750,00 kn što je jednako iznosu bespovratnih sredstava. Razdoblje provedbe projekta je do 13. rujna 2020. godine.

Cilj projekta je educirati nezaposlene osobe u gradu Kninu kao i članove društva, a sve u svrhu dodatne izgradnje turizma grada. U sklopu projekta će se provesti edukacije za članove društva kako bi isti efikasnije upravljali društvom, ali i stekli dobre temelje razvoja ribolovnog turizma. Nezaposlene osobe će se educirati za turističke vodiče i pratitelje, također će se educirati u osnovama turizma, ali i individualno savjetovati sa stručnim osobama u lakšem pronalasku poslodavaca,  kao i za profesionalno usmjeravanje te izrada profila.

Uz samu edukaciju predviđeno je i studijsko putovanje u Španjolsku gdje bi se polaznici edukacija na praktičnom primjeru upoznali sa dobrom praksom ribolovnog turizma. Bitno je napomenuti da će u edukaciju biti uključene i tri osobe sa invaliditetom kao i četiri mlade osobe.

I. Š. 

Sutra u Kninu obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Vukovara


Molitvom i paljenjem svijeća sutra (u nedjelju) će se u Kninu obilježiti Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

Obilježavanje će započeti paljenjem svijeća u Vukovarskoj ulici u 17:30 sati.

Zatim će se održati sveta misa u 18 sati u Crkvi GVHKZ nakon čega će se formirati kolona sjećanja koja će se uputiti prema Trgu Ante Starčevića odnosno Spomeniku hrvatske pobjede Oluja 95.

Ispred spomenika će se uz paljenje svijeća i molitvu odrješenja odati počast poginulim braniteljima Vukovara i svim ostalim žrtvama agresije na Vukovar i Škabrnju te svim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu.

Iz Grada pozivaju sve građane da svojom prisutnošću i paljenjem svijeća odaju počast Danu sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

Izvor: knin.hr

Foto: Arhiva Hukneta

NP Krka: Od EU odobreno 78,6 milijuna kuna za projekt “Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke”


Piše: Katia Župan, NP Krka

Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke projekt je Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ (KK 06.1.2.01.0003) sufinanciran u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., čiji je završetak planiran za 27. svibnja 2020. Odobrena su bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 78.620.719,12 HRK, dok je ukupna vrijednost projekta 80.057.649,15 HRK.

Projekt obuhvaća niz infrastrukturnih intervencija unutar Nacionalnog parka „Krka“, osmišljavanje i uvođenje novih prezentacijskih i interpretacijskih sadržaja, uređenje pješačkih staza, elektrifikaciju brodskog prometa i unaprjeđenje sustava upravljanja sadržajima i posjećivanjem. Opći cilj projekta je izgradnjom infrastrukture i kapaciteta ključnih dionika te razvojem novih edukativnih turističkih proizvoda i usluga, aktivirati neiskorišteni turistički i gospodarski potencijal područja sjevernog dijela Nacionalnog parka „Krka“ i postići kvalitetniji prostorni i vremenski raspored posjetitelja te ukupni društveni, gospodarski i ekološki boljitak.

Projekt Nepoznata Krka obuhvaća sljedeće elemente:

 • Izgradnju, uređenje i opremanje posjetiteljskog centra Eko kampus „Krka“u Puljanima

Provedbom projekta Eko kampus će postati jedinstveno odredište u ponudi Nacionalnog parka „Krka“. Trenutno su završeni radovi na prirodoslovno-prezentacijskom centru Hram prirode za koji je izdana pravomoćna uporabna dozvola. Završena je rekonstrukcija zgrade i okoliša Volonterskog centra i gradnja pomoćne građevine (strojarnice) te se očekuje izdavanje uporabne dozvole. Također su završeni radovi na uređenju krajobraza i izgradnji sustava vodovodne i hidrantske mreže, te sustava odvodnje. Preostaje unutarnje opremanje objekata, trenutno se priprema dokumentacija za ponovljeni postupak javne nabave. Otvorenje Eko kampusa javnosti bit će po zaprimanju svih potrebnih dozvola, a najkasnije do roka završetka projekta.

 • Rekonstrukciju i opremanje Centra za interpretaciju prirode: Krka – vrelo života

Centar se oslanja na temeljnu ulogu Eko kampusa s ključnom ulogom dodatnog atraktivnog sadržaja u sjevernom dijelu Parka kroz izgradnju edukacijsko-prezentacijskog centra. Radovi na izgradnji objekta obustavljeni su 30. travnja zbog pronalaska mina iz 2. svjetskog rata koje su odmah uklonjene od strane nadležnog tijela. Provjerom je utvrđeno da iste ne sadrže eksplozivno punjenje te kao takve ne predstavljaju opasnost za život i imovinu. JU „NP Krka“ provela je sve zakonom propisane procedure u svrhu utvrđivanja sigurnosti izvođenja radova. Zbog opravdane obustave izvođenja radova rok ugovora produžen je za razdoblje od pet mjeseci te je isti reguliran dodatkom ugovora. Kako izvođač radova nije potpisao dodatak ugovoru te nije nastavio radove s istim je raskinut ugovor i naplaćeno je jamstvo za uredno izvršenje ugovora. JU „NP Krka“ je trenutno u fazi usklađivanja troškovnika građevinsko-obrtničkih radova za ponovljeni otvoreni postupak javne nabave za predmetne radove. Završetak izgradnje Centra u Kistanjama predviđen je do roka završetka projekta.

 • Sanaciju, uređenje i opremanje triju pješačkih staza

Uređenje pješačkih staza važan je dio proširenja i cjelovitosti ponude u sjevernom dijelu Parka. Povijesne staze Rimski put, Brljan – Manojlovac i Perice omogućuju posjetiteljima doživljaj aktivnih šetnji i pristup izuzetno atraktivnim slapovima uzvodnog toka te povezivanje utvrde Nečven s pristupom lijevoj obali Krke. Poučno-pješačke staze su uređene i opremljene, predstavljene i otvorene za javnost.

 • Elektrifikaciju brodskog prometa

Uvođenjem električnih brodova značajno će se smanjiti emisija štetnih plinova i povećati kapacitet prijevoza posjetitelja. Efikasnijim preusmjeravanjem posjetitelja omogućit će se povećanje broja posjetitelja na lokalitetima srednjeg toka. Izvršena je probna vožnja i primopredaja dvaju brodova na elektropogon. Od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture potvrđena su imena brodova a u tijeku je ishodovanje dozvola i svjedodžbe od strane Hrvatskog registra brodova nakon čega će brodovi biti predstavljeni javnosti i stavljeni u službu.

 • Unaprjeđenje sustava upravljanja sadržajima i posjetiteljima

Izgradnjom nužnih kapaciteta za održivo i uspješno upravljanje resursima zaštićenog područja, integracijom okolnog područja kroz povezivanje s ključnim dionicama iz lokalne zajednice te implementacijom novih edukacijskih programa, pridonijet će se unaprjeđenju kvalitete posjetiteljskih usluga Parka, sigurnosti posjetitelja, boljem očuvanju prirodne baštine te privlačenju većeg broja posjetitelja u sjeverni dio Parka. U sklopu navedenih aktivnosti održana je edukacija Upravljanje zaštićenim područjima prirode, izrađena je evaluacija stanja u sustavu upravljanja, analiza prihvatnog kapaciteta i Studija upravljanja posjetiteljima (APUP) te slijedi predstavljanje Studije svim dionicima. Također je izrađen Elaborat sigurnosti korištenja posjetiteljskih sadržaja u NP „Krka“. U tijeku je osmišljavanje tematskih turističkih proizvoda i volonterskih programa i priprema dokumentacije za ponovljeni postupak nabave Opreme za spašavanje.

 • Promidžbu i vidljivost

U svrhu unaprjeđenja promidžbe i vidljivosti projekta i JU „Nacionalni park Krka“ kroz projekt će biti izrađeni letci, brošure, plakati, audio-vizualne prezentacije i promotivni film. Tiskana je i predstavljena prirodoslovna monografija Rijeka Krka: dar prirode. U tijeku je priprema dokumentacije za objavu poziva za nadmetanje za mrežnu stranicu i kampanje na društvenim mrežama i webu. Tisak ostalih promotivnih materijala bit će po završetku svih elemenata projekta a do roka provedbe projekta Nepoznata Krka.

Akcija darivanja krvi Hrvatske vojske: U Kninu prikupljeno 200 doza krvi


Tekst i foto: MORH

Povodom 28. obljetnice stradavanja Vukovara i Škabrnje Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska proveli su humanitarnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi pod nazivom „Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju 2019“.

Akcija darivanja krvi održana je danas u vojarnama 204. brigade HV u Vukovaru i 4. gardijske brigade Pauci u Kninu te u Domu HV-a Zvonimir u Zagrebu.

Najveći je odaziv bio u kninskoj vojarni 4. gardijske brigade Pauci gdje je prikupljeno 200 doza krvi. U vojarni “204. brigade HV” u Vukovaru prikupljene su 93 doze, a u Ministarstvu obrane akciji se odazvalo 107 pripadnika Hrvatske vojske i djelatnika Ministarstva obrane, od kojih je prikupljeno 88 doza krvi

Humanitarna akcija “Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju“ održava se drugu godinu zaredom u suradnji s lokalnim organizacijama Crvenog križa i županijskim bolnicama koje u svojem sastavu imaju Odjel za transfuzijsku medicinu.

U Kninu jučer palo 46 litara kiše; Samo u Sinju palo više


Jučer je u Kninu (od 7 sati ujutro) palo 46,4 litre kiše po kvadratnom metru, podaci su Državnog hidrometeorološkog zavoda.

U Hrvatskoj je jučer samo u Sinju palo više kiše i to 49,1 litra.

U zadnja dva dana (jučer i prekjučer) u Kninu su pale 63 litre kiše po četvornom metru.

Vodostaj Krke u Kninu je 312 cm i stanje je još uvijek normalno.

Problem je što nas, po prognozama, kiša opet očekuje sutra popodne i takvo kišno vrijeme trajat će do utorka kada ćemo se, samo kratko, odmoriti od padalina.

I. Š.

Foto: Kiša na kninskom području / Ivica Šimić

NP Krka: U Šibeniku predstavljena slikovnica „Mali čuvari prirode“


Piše: Katia Župan, NP Krka

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ je u ponedjeljak, u Dječjem vrtiću Šibenski tići predstavila slikovnicu „Mali čuvari prirode“.

Slikovnica prati priču o šišmišici Jopi kojoj zagađena voda pomuti proslavu rođendana. Priča ide kroz Nacionalni park „Krka“ i u nju se uključuju brojni likovi koji daju svoje tumačenje zašto je voda „čudnog okusa“ i koje je to strašno stvorenje u vodi – a riječ je o odbačenoj plastičnoj boci. Autorice teksta slikovnice su Marija Gundić i Nikolina Lučić, djelatnice JU „NP Krka“, a ilustracije koje ju krase djelo su Marije Gundić i Zdenke Bilušić, šibenske umjetnice, likovne pedagoginje i voditeljice Centra za vizualnu kulturu mladih u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića u Šibeniku.

Priča je nastala još 2008. godine kao dio edukativnih radionica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ za najmlađe, a od tada je Ustanova razvila niz edukativnih programa koji obuhvaćaju predavanja, ekološke radionice, terensku nastavu i sportske aktivnosti, a teme se odnose na biološku raznolikost i zaštitu prirode.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je preporuku za provođenje edukativnih programa Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ na temelju stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje kojim je potvrđen vrijedan doprinos programa u ostvarivanju postignuća učenika. Agencija ističe da su programom predložene aktivnosti prilagođene odgojno-obrazovnim potrebama i uzrastu učenika i usmjerene na razvoj temeljnih kompetencija i osobne odgovornosti učenika.

Kako je napravljena sa svrhom da kod najmlađih razvija ljubav prema prirodi i svijest o njezinom očuvanju, promocija slikovnice „Mali čuvari prirode“ održana je u DV Šibenski tići. Nakon kratkog predstavljanja, djeci su podijeljene slikovnice te je održana radionica na kojoj su djeca od recikliranih materijala izrađivala likove iz slikovnice koji će po završetku radionica biti izloženi u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića u Šibeniku.

Sutra (u četvrtak) akcija darivanja krvi


Četrnaesta ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Knin uz suradnju s KBC-om Split – Odjelom za transfuziju krvi, održat će se sutra, u četvrtak, 14. studenoga od 8 do 13 sati u vojarni „IV. gardijske brigade Pauci“; Matijaševa 22.

I. Š.

Predstavljeni 4,5 milijuna kuna vrijedni projekti


Sva tri projekta financirana su iz Europskog socijalnog fonda. Udruga osoba s invaliditetom sv. Bartolomej jedan projekt provodi samostalno, a u dva je partner Udruzi umirovljenika, odnosno Stolnoteniskom klubu Knin, izvijestio je HRT Radio Knin.

Projekt “Poludnevni boravak za odrasle” vrijedan je 1.466.709,68 kuna i njime udruga Sv. Bartolomej nastavlja poboljšavati kvalitetu života svojih korisnika i nakon što napune 21 godinu. 15 osoba s invaliditetom imat će svakodnevne radionice, a projekt će zaposliti voditelja Poludnevnog boravka i dvije gerontodomaćice.

Udruga umirovljenika Grada Knina kreće s projektom “Aktivna mirovina”. Projekt vrijedi 1.499.452,57 kuna, aobuhvatit će 30 osoba starijih od 54 godine, rekla je voditeljica projekta Marija Maloča Veža. Osnovni mu je cilj uspostaviti mrežu socijalnih usluga kako bi se obogatio život umirovljenika.
Stolnoteniski klub Knin u partnerstvu s udrugom Sv. Bartolomej provodi projekt “Uključi se” – Razvoj sportskih i društveno zabavnih sadržaja, za što im je odobreno 1.382.258,85 kuna, kazao je voditelj Ivan Kolak

Svi danas predstavljeni projekti traju do 31. listopada 2021. godine. Među postavljenim ciljevima udrugama je da s tim datumom ova priča ne završi, nego da postane kvalitetan temelj budućim projektima.

U petak u A3 započinje dvodnevna radionica o suvremenom plesu


U petak u A3 započinje dvodnevna radionica o suvremenom plesu koju će voditi  plesna umjetnica i publicistkinja Iva Nerina Sibila. Radionica je osmišljena kako bi zainteresiranoj publici omogućila informativan i dinamičan susret s osnovnim pojmovima suvremenog plesa 20. i 21 stoljeća.

Puni naziv radionice je „Kako čitati suvremenu plesnu izvedbu“, a sastoji se od dvije teorijsko – praktične sesije u kojima će se kroz seriju video isječaka, diskusija i bilješki o viđenom proći kroz neke od najznačajnijih pojava i figura modernog i suvremenog plesa u Evropi i Americi.

“Tako ćemo se pozabaviti počecima 20-og stoljeća i zaviriti u berlinske i pariške plesne filmske arhive, krenuti od Umirućeg labuda Ane Pavlove prema Vještičjem plesu Mary Wigman, zatim razmotriti američku modernističku scenu i klasike plesa poput Marthe Graham i Merce Cunninghama. Europskim suvremenim plesom bavit ćemo se kroz belgijsku i britansku scenu 80-ih i 90-ih i utjecaj plesnog filma na širenje plesa izvan kazlišnih scena. Suvremene plesne i izvedbene prakse nezaobilazne su bez radova Xaviera Le Roya i Jeromea Bela”, stoji u najavi.

Radionica će imati i praktični dio.

“Praktični dio sastoji se od demonstracija plesnih tehnika i koreografskih strategija, uz zajednički pokušaj ulaska u tjelesnu i plesačku stranu onoga što gledamo. Za radionicu nije potrebno nikakvo plesno iskustvo, nego samo interes i znatiželja. Praktični djelovi bit će prilagođeni i dostupni svakom/svakoj pojedincu/ki.”, poručili su organizatori.

Cilj radionice je pribiližiti načine doživljavanja, razumijevanja i refleksije raznih plesnih stilova, u odnosu na vrijeme i mjesto na kojemu su nastali te ponuditi polaznicima alate za iščitavanje značenja, koreografskih namjera ili emotivnih poticaja.

Radionica je dio programa Razvoja publike Hrvatskog centra ITI i u Kninu je organizirana u suradnji s udrugom Atribut.

Evo i par riječi o voditeljici.

Iva Nerina Sibila plesna je umjetnica, edukatorica, organizatorica i publicistkinja. Trogodišnje obrazovanje u suvremenom plesu stječe u Engleskoj, na školi Northern School of Contemporary Dance u Leedsu. Od 1995. djeluje kontinuirano na hrvatskoj plesnoj sceni. U brojnim projektima radi na dostupnosti i vidljivosti plesnih sadržaja, istraživanju emancipacijskih potencijala plesne edukacije te pozicioniranju plesa u širem društvenom kontekstu.

Izvor: FB Event

Idući tjedan dvodnevni seminar za iznajmljivače i one koji to žele postati


Tekst: TZ grada Knina

Iznajmljivač/ica si? Razmišljaš o iznajmljivanju svog prostora, ali ne znaš kako započeti? Prijavi se na dvodnevni seminar za iznajmljivače gdje te očekuje pregršt informacija! Namijenjeno za iznajmljivače početnike, one koji tek planiraju kategorizirati objekt te za postojeće iznajmljivače koji žele utvrditi i pospješiti svoje poslovanje. Grad Knin i Turistička zajednica grada Knina provode projekt „Kulturna i prirodna baština – resurs za razvoj turizma“ KK.08.2.1.09.0001, kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U sklopu projekta, provest će se dvodnevna obuka za iznajmljivače i one koji to žele postati.

Sudjelovanje je besplatno, a zbog ograničenog broja mjesta, prijava je obavezna. Seminar će se održati na Pučkom otvorenom učilištu.

RASPORED PREDAVANJA:

1. DAN – Srijeda, 13.11.2019. 17.00-19.00 sati
Naziv predavanja: “Uspješno poslovanje”,
Predavačica: Ivana Lušić , TZ Šibensko.kninske županije

Opis:
Namijenjeno za iznajmljivače početnike, one koji tek planiraju kategorizirati objekt te za postojeće iznajmljivače, koji žele utvrditi i pospješiti svoje poslovanje. Teme predavanja su:, ‘Bike & Bed’ smještaj, ruralni turizam, zakonodavni okviri, vođenje malog biznisa, financijske i administrativne obveze privatnih iznajmljivača, poboljšanje kvalitete smještajnih objekata, korištenju eVisitor informacijskog sustava i dr.

2. DAN – Četvrtak, 14.11.2019. 17.00-19.00 sati
Naziv predavanja: “Potpore i poticaji za iznajmljivače/ Primjer dobre prakse: OPG “Otok na potoku”
Predavačice: Romana Marković – TZG Knina, uz podršku suradnji Javne ustanove “Matica”/ Jelena Rapo Marin – vlasnica OPG-a “Otok na potoku”

Opis:
Na primjeru uspješnog iznajmljivača, polaznici će imati priliku direktno saznati sve što ih zanima. U drugom dijelu predavanja, djelatnica Turističke zajednice grada Knina predstavit će sve potpore, poticaje i ostale financijske i nefinancijske informacije važne za poslovanje iznajmljivača i razvoj.

NAČIN PRIJAVE
Potrebno je dostaviti kontakt podatke (ime, prezime, broj mobitela i e-mail adresu) na jedan od sljedeća tri načina:

 • e-mailom na info@tz-knin.hr
 • pozivom na broj 022/ 664 – 822
 • osobnim dolaskom u ured TZG Knina na adresi Tuđmanova 24.

Više informacija na službenoj internetskoj stranici TZG Knina (www.tz-knin.hr) ili na Facebook stranici: https://www.facebook.com/events/512987999542541/.

Izbornik