Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Arhiva za kategoriju "Društvo"

Kategorija: Društvo

U utorak radionica “Potrebe korisnika u parkovima” u okviru projekta Historical Castle Parks


U utorak će se u gradskoj vijećnici u 11 sati održati radionica “Potrebe korisnika u parkovima” u okviru projekta Historical Castle Parks.

Projekt je usmjeren ka osnaživanju kapaciteta privatnog i javnog sektora koristeći kulturno naslijeđe povijesnih parkova kao glavni resurs za lokalni i regionalni razvoj.

Usmjeravajući se na  poboljšanje kvalitete i učinkovitosti korištenja kulturnog naslijeđa cilj je razviti i međunarodnu strategiju procjene kulturne baštine i potencijala povijesnih parkova.

Projekt vrijedan 1,8 milijuna eura provodi udruga Mala filozofija skupa s devet partnera iz četiri zemlje.

Poziv i agendu za ovu radionicu možete preuzeti u privitku.

Poziv_HICAPS-Knin

HICAPS_Agenda_Knin

I. Š.

 

 

Danas prikupljeno 68 doza krvi


Ukupno 79 darivatelja pristupilo je današnjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi u  prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Knin.

Nakon što je 11 osoba odbijeno nakon liječničkog pregleda, na akciji je prikupljeno 68 doza krvi.

Foto: Feral News

I. Š.

U petak (sutra) akcija darivanja krvi; Čestitka u povodu Svjetskog dana darivatelja krvi


Osma ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Knin uz suradnju s KBC-om Split – Odjelom za transfuziju krvi, održat će se sutra (u petak, 15. lipnja od 8 do 13 sati u prostorijama Crvenog križa u Ulici Filipa Grabovca broj 1.

U povodu Svjetskog dana darivatelja krvi, Gradsko društvo Crvenog križa Knin uputilo je čestitku darivateljima koju možete preuzeti OVDJE.

I. Š.

Foto: Dan grada i blagdan sv. Ante


Proslava Dana grada Knina i blagdana sv. Ante započela je jutros budnicom ulicom grada u izvedbi Puhačkog orkestra Pirovac

Nakon budnice zapaljene su svijeće i položeni vijenci kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja ’95.

Negdje oko 10 sati uslijedila je Procesija s kipom sv. Ante i to od crkve sv. Ante do crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta gdje je služena svečana sveta misa koju je predvodio gvardijan fra Marko Duran.

U istoj crkvi večeras u 19 sati je blagoslov djece.

Današnji program završava koncertom popularnog sastava Vigor večeras u 21 sat na Trgu Ante Starčevića.

I. Š.

Danas je Dan grada i blagdan sv. Ante; Pogledajte raspored događanja


Drage Kninjanke i Kninjani, sretan vam Dan grada Knina i blagdan sv. Ante!

Pogledajte raspored današnjih događanja u gradu:

8:00 sati BUDNICA ULICAMA GRADA KNINA
U izvedbi Puhačkog orkestra Pirovac
Od vojarne Kralj Zvonimir do Trga Ante Stračevića

8:30 sati POLAGANJE VIJENACA ZA POGINULE HRVATSKE
BRANITELJE
Spomenik Hrvatske pobjede Oluja 95

9:30 sati PROCESIJA S KIPOM SV. ANTE
Od crkve sv. Ante do crkve GVHKZ

10:30 sati SVEČANA SVETA MISA
Predvodi fra Marko Duran gvardijan
Crkva GVKHZ

19:00 sati BLAGOSLOV DJECE
Misno slavlje predvodi fra Marko Duran, gvardijan
Crkva GVKHZ

21:00 KONCERT GRUPE VIGOR
Trg Ante Starčevića
Grad Knin

I. Š.

NP Krka u Kini potpisala ugovor s tamošnjim rezervatom i biološkim institutom


Izvor: NP Krka

Prirodni rezervat Huanglong iz Kine, Biološki institut Chengudu pri Kineskoj akademiji znanosti, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ potpisali su 12. lipnja 2018. u Kini Sporazum o suradnji na ekološkoj zaštiti i održivom upravljanju.

Još u svibnju 2014. Kina i Hrvatska uspostavile su Međunarodni istraživački centar za ekološku zaštitu koji je izgradio važnu platformu za razmjenu znanja i suradnju između dviju država na području ekološke zaštite i održivog razvoja. Ovaj sporazum nastavak je postojeće suradnje i prilika za nadogradnju znanja i razmjenu iskustava u zaštiti prirode, održivom upravljanju, marketinškim aktivnostima i ekološkom razvoju.

Prirodni rezervat Huanglong i Nacionalni park „Krka“, iako na različitim krajevima svijeta, povezuje sličan krški krajolik i velika bioraznolikost. Također se suočavaju sa zajedničkim izazovima u zaštiti osjetljivog ekosustava i održivom razvoju. Potpisani sporazum prilika je za raznovrsnu suradnju, akademske posjete, zajedničke studije i publikacije, koje će pridonijeti boljem međusobnom razumijevanju, održivom razvoju zajednice, razvoju institucionalnih mehanizama, daljnjem razvoju sustava posjećivanja, ali prije svega očuvanju biološke raznolikosti, sustavu monitoringa okoliša, znanstveno-istraživačkoj suradnji i razmjeni informacija.

Huanglong (kineski: pinyin: Huánglóng, što znači Žuti zmaj) u županiji Songpan (kineska pokrajina Sečuan), je krajolik koji se proteže južnim dijelom gorja Minshan, kuda rijeka Fujiang prolazi kroz klanac Danyun, 150 km sjeverozapadno od glavnog grada pokrajine, Chengdua. Ovo slikovito područje je najpoznatije po šarenim bazenima Huanglonggoua (Jaruga žutog zmaja) koji su nastali naslagama kalcita, ali i po raznolikom šumskom ekosustavu, snježnim vrhovima, kao što je Xuebaoding (Snježni planinski vrh) koji je najistočniji snježni vrh u Kini; te slapovima i termalnim izvorima. Zbog toga je 60.000 ha Huanglonga upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji 1992. godine (hr.wikipedia.org).

13. rođendan veleučilišta: Uvode se dva nova studija; Ofanziva po pitanju inovacijskog središta


Danas je Veleučilište Marka Marulića, jedna od najbitnijih, a ako ne i najbitnija ustanova u gradu, proslavilo svoj 13. rođendan.

Uvode se dva nova studija

Na maloj svečanosti u dvorištu Studentskog doma fra Luje Maruna dekanica Lovorka Blažević je istaknula kako ova ustanova u suradnji s gospodarstvom te kroz transfer znanja nastoji utjecati na razvoj i poboljšanje kvalitete autohtonih proizvoda.

Najavila je i jednu iznimno dobru vijest – da kninsko veleučilište uskoro dobiva dva nova studija i to preddiplomski studij agronomije i diplomski studij prehrambene tehnologije.

Navela je i segment mobilnosti studenata i profesora kao bitan za razvoj te izvijestila kako je u tu svrhu ove godine dobiveno 36 tisuća eura.

Gradonačelnik: Imamo osjećaj da netko blokira projekt Inovacijskog središta; Zato uzimamo stvar u svoje ruke

Kninski gradonačelnik Marko Jelić je naglasio važnost veleučilišta.

– Ovo je najbitnija ustanova za ono šo želimo postići u narednih pet do deset godina – kazao je dodavši da se mora ići prema STEM području i kako se treba dobro pripremiti za skorašnju akreditaciju jer bi u suprotnom mogli nastati ozbiljni problemi. Najavio je i kako će Grad i dalje pomagati veleučilište te kako će iduće godine ta pomoć biti i izdašnija. Spomenuo je depopulaciju kao najveći problem i još jednom – inovacijsko središte kao rješenje problema.

– Trebamo potaknuti ljude da se vrate i potaknuti nove ljude da dođu jer će u protivnom doći do sloma. Inovacijsko središte je ključni projekt za Knin i ovaj dio Hrvatske. Imamo osjećaj da netko blokira taj projekt i zato Grad nešto priprema u svojoj režiji. Možda ćemo već iduće godine ići s građevinskom infrastrukturom – najavio je gradonačelnik istaknuvši tu kao nužnu suradnju Grada i veleučilišta.

Dožupan: Veleučilište, Grad, Županija i razvojne agencije moraju “puhati u isti rog”

Šibensko-kninski dožupan Nikola Blažević je upozorio kako je manjak stanovnika problem za veleučilište jer to znači manji broj studenata i manji broj profesora.

Napomenuo je kako se kninsko veleučilište nalazi u okružju dva velika sveučilišta, u Splitu i Zadru te jednog velikog veleučilišta, u Šibeniku no dodao je da upravo u takvim okolnostima treba tražiti priliku.

Tri su segmenta koja je istaknuo važnim za razvoj kninske visokoškolske ustanove. Naglasio je kako veleučilište, Grad, Županija i razvojne agencije moraju “puhati u isti rog” te kako moraju postojati kvalitetni programi i projekti. Treći segment su – ljudi.

– Veleučilište je generator i zamašnjak budućeg razvoja – naglasio je te izrazio nadu da će transformacija Matice u trgovačko društvo uspjeti kao i da će zaživjeti projekt inovacijskog središta.

I. Š.

Sutra (u ponedjeljak) u knjižnici Filozofski cafe


Još jedan Filozofski cafe u Narodnoj knjižnici Knin!

Održat će se u ponedjeljak 11. lipnja u u 17.30 sati, a ovoga puta razgovarat ćemo o moći usavršivosti kao jednoj od temeljnih ljudskih karakteristika.

Koliko smo uvjetovani idejom usavršavanja danas i gdje su počeci te krajnje granice tog fenomena neke su od smjernica koje su nam postale upitne. Tema je profilirana na prethodnom cafe-u upravo od strane građana, kako to već promiče praksa suvremenog dijaloga.

Izvor: FB Narodna knjižnica Knin

U Kninu 5. 8. nastupaju Miroslav Škoro i Lidija Bačić


Miroslav Škoro i Lidija Bačić nastupit će u Kninu 5. kolovoza u povodu ovogodišnjeg obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice VRO Oluja, doznaje Feral News.

Koncert će se održati na trgu Ante Starčevića s početkom u 21 sat.

– Želimo da zabava traje dugo u noć. Prošle godine je bilo iznimno s Prljavim Kazalištem kojima se ovim putem i zahvaljujem, ali koncert je završio dosta rano. Na ovaj način, uz dva izvođača, zabava će trajati dosta duže – kazao je gradonačelnik Marko jelić za Feral News.

Izvor: Feral News

Predstavljene knjige dr. sc. Josipa Jurčevića


U Kninu su u petak navečer predstavljene knjige dr. sc. Josipa Jurčevića “Heroji Domovinskog rata – svjedočanstva” i “Odnos Republike Hrvatske prema BiH 1990.-1995.”, izvijestio je HRT Radio Knin.

Autor je istaknuo kako su to teme o kojima neprestano treba govoriti zbog gomile neistina koje se govore u svim sferama našeg društva.

Predstavljanje knjiga organizirala je Koordinacija braniteljskih udruga Grada Knina, a održano je u okviru programa proslave Dana grada Knina i Blagdana sv. Ante.

Izvor. HRT Radio Knin

Turistička ofanziva Grada: Pogledajte kratki film o čudesnim ljepotama Knina


Danas je na Youtube-u objavljen kratki film o čudesnim ljepotama Knina koji će nas podsjetiti gdje živimo, ali koji je i dio većeg plana i ofanzive Grada Knina da ‘dovuče’ turiste u naš grad.

Kako je uopće nastao video, kazala nam je kninska dogradonačelnica Kristina Perić.

– Potpisan je Ugovor o suradnji s tvrtkom Pointers iz Osijeka po kojem će grad Knin biti predstavljen u mobilnoj aplikaciji Pointers, na način da će se odrediti 50-ak interesnih točaka (banke, mjenjačnice, ugostiteljski objekti, Krčić, tvrđava, Dinara itd..), koje će biti od velike važnosti za bolje snalaženje turista u našem gradu. Dio aktivnosti je i snimanje kratkog turističkog filma koji će obuhvatiti sve najzanimljivije kulturno-povijesne i prirodne atrakcije u i oko grada Knina te će se na pet lokacija po izboru postaviti VR 360 prikaz. U financiranju ovog projekta, zajednički sudjeluju Grad Knin, Kninski muzej i TZ grada Knina – kazala nam je dogradonačelnica.

I. Š.

Gradu prošao projekt: Odobreno 1,8 milijuna kuna za vrtić


Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je rezultate Poziva za prijavu projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama/ dječjim vrtićima u 2018. godini.

Za potrebe rekonstrukcije zgrade novog vrtića, Gradu Kninu je odobreno bespovratnih ukupno 1,8 milijuna kuna.

“Bitno je naglasiti da je od 253 odobrena projekta samo jedan veći od našeg.
Ponosan sam na vrijedne i stručne djelatnice našeg gradskog društva Matica d.o.o. koje neumorno pripremaju i prijavljuju projekte za Grad Knin.”, objavio je na svom facebook profilu dogradonačelnik Marijo Ćaćić.

Radovi na izgradnji novoga vrtića, točnije na adaptaciji i uređenju objekta bivšeg Doma željezničara – trebali bi započeti vrlo skoro.

Vrijednost radova je oko 4,5 milijuna kuna, a adaptirani objekt će postati područni odjel postojećeg Dječjeg vrtića Cvrčak.

I. Š.

Izbornik