Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Arhiva za kategoriju "Društvo"

Kategorija: Društvo

Povratak u prošlost: U bašti Doma HV 15. 9. Kninska plesna večer “Kao nekad u 8”


Kninska plesna večer “Kao nekad u 8” je totalno zanimljivi i neočekivani događaj kojega 15. 9. u bašti Doma HV organizira skupina duhom mladih entuzijasta iz Knina.

Povod?

U drugoj polovici 20. stoljeća, a posebno 70-ih godina u bašti Doma HV  (tada Doma JNA) organizirale su se nezaboravne plesne večeri za mlade koje se i danas prepričavaju. Dakako, uz glazbu uživo i nastupe tada (i još uvijek) velikih imena poput Josipe Lisac, Zdenke Kovačiček, Bijelog dugmeta, Crvenih koralja, grupe Time, jazz benda Vedrana Božića i Tihomira Popa Asanovića …

Upravo želja da se bar nakratko ožive ti trenuci lijepih prošlih vremena bili su povod da se organizira ovaj remake i sentimentalni povratak u prošlost..

Kninska plesna večer “Kao nekad u 8” organizirat će se u subotu, 15. rujna u bašti Doma HV, naravno uz glazbu uživo.

Cijena ulaznice je 80 kuna i uključuje večeru, a rezervacije se mogu obaviti na brojeve mobitela organizatora:

091/581 59 02 (Miroslav Tolj) i

091/549 26 47 (Snježana Čolović).

Javite se i priuštite si kartu za vremeplov!

I. Š.

Foto: FB Knin jedno vrijeme

Kninskom Crvenom križu 4,6 milijuna kuna od EU za pomoć potrebitima


Gradsko društvo Crvenog križa Knin potpisalo Ugovor o dodjeli 4,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt “Humanitarni paketi za grad Knin i općine Biskupija, Civljane, Ervenik, Kijevo i Kistanje”.

Davatelj potpore je EU Fond europske pomoći za najpotrebitije, a posrednik je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Projektne aktivnosti usmjerene su na ublažavanje najgorih oblika siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći najpotrebitijim osobama i to hrane i osnovne materijalne pomoći.

Provedbom projekta ostvaruju se sljedeći specifični ciljevi: ublažava se nedostatak hrane kod socijalno najpotrebitijih samaca i obitelji i poboljšava kvaliteta života, smanjuje se njihova socijalna isključenost zbog slabijeg materijalnog stanja, te se unapređuje sustav prikupljanja donacija hrane.

Dugoročni rezultat projekta je ojačan i koordinirani sustav podrške skupinama u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, što je između ostalog i jedan od ciljeva Strategije borbe protiv siromaštva.

Ciljane skupine projekta su: 1) samci i kućanstva primatelji zajamčene minimalne naknade kojima je utvrđeno pravo rješenjem nadležnih centara za socijalnu skrb; 2) osobe starije od 65 godina u samačkom ili dvočlanom kućanstvu s prosječnim mjesečnim primanjima do 1.500,00 kn, odnosno do 2.000,00 kn za dvočlano kućanstvo; 3) samohrani roditelji ukupnim primanjima u kućanstvu nižim od iznosa bruto minimalne plaće u RH (3.276,00 kn); 4) obitelji s troje ili više djece s mjesečnim primanjima ukupno nižim od 5.958,00 kn; 5) iznimno samci ili obitelji s jednim ili više zaposlenih od kojih nitko nije dobio plaću u razdoblju dužem od četiri (4) mjeseca kao i ostali nezaposleni ili zaposleni bez ili blokiranih primanja te obitelji koje zbog različitih razloga ne mogu zadovoljiti osnovne životne potrebe i privremeno su u problemu.

Broj korisnika paketa pomoći u hrani i osnovnoj materijalnoj pomoći procijenjen je na 2.800 osoba.

Distribucija paketa hrane vršit će se putem vlastitih distribucijskih kanala – u prostorijama provoditelja za ograničeni broj korisnika koji žive u blizini i mogu osobno doći po njih, a za veći broj korisnika do njihovih domova, budući da je riječ o području koje obuhvaća veliki dio ruralnih krajeva gdje su cijene putnih karata visoke i broj sredstava javnog prijevoza ograničen.

I. Š.

 

Obavljeni radovi konzervacije staze na tvrđavi


Piše: mr. sc. Katarina Gugo

Tijekom 7, 8, i 9. kolovoza obavljena je konzervacija staze na kninskoj tvrđavi ispred današnjeg restorana (stražarnice) u vrijeme Mlečana.

Radovi su obavljeni korištenjem kamene nule bez prisustva žbuke. Uranjanjem kamena u kamenu nulu učinjena je konzervacija.

Kako je trebalo postaviti novu cijev većeg promjera radi odvodnje, bilo je nužno istu uklopiti u stazu ili popločenje. Cijev je trebala zadržati svoju funkciju, a sve je trebalo biti čvrsto i nepomično kako bi izdržalo udarce, što se na kraju i postiglo kapom od hidrauličnog vapna.

Uz navedene radovima konzervacije učinjeno je i vraćanje kanala za odvodnju, koji se nalazi nešto sjevernije od restorana, a koji je po svemu sudeći u vrijeme Mlečana i pridodan samoj stazi.

Radove konzervacije obavio je Kninski muzej, odnosno viša kustosica, mr. sc. Katarina Gugo i zidar Stjepan Elkaz. Radove je financirao Upravitelj d.o.o.

Dozvolu za radove i nadzor obavljenih obavio je Konzervatorski odjel u Šibeniku, odnosno dr .sc. Marko Sinobad.

Upis u programe udruge Čarobni svijet do 25. 8.


Piše: Amita Ercegovac

Udruga za djecu i mlade Čarobni svijet započinje s upisima novih članova i korisnika programa u Kninu.

Prijave traju do 25. kolovoza 2018. godine.

Na raspolaganju su vam grupe:
Produženi boravak za školsku djecu;
Engleski jezik za djecu predškolske dobi;
Kreativne radionice za mlađe i starije uzraste.

Sve detaljnije informacije, upite, kao i prijave
možete ostvariti putem e-mail adrese carobnisvijet7@gmail.com.

Ukupno 46 darivatelja pristupilo akciji darivanja krvi


Ukupno je 46 dobrovoljnih darivatelja pristupilo današnjoj, desetoj ovogodišnjoj akciji darivanja krvi u organizaciji kninskog Crvenog križa.

Budući da je sedam osoba odbijeno nakon liječničkog pregleda, na akciji je prikupljeno 39 doza krvi.

Info i foto: GD Crvenog križa Knin

U subotu na tvrđavi srednjovjekovno druženje; Za Kninjane – besplatna škola streličarstva


Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira organizira u subotu na tvrđavi od 18 do 20 sati srednjovjekovno druženje uz doista raznovrsne i zanimljive sadržaje. Evo poruke organizatora djeci i roditeljima:

– Djeco, dovedite svoje roditelje i igrajte se igre bacanja kolutova, gađajte katapultom i fotkajte se u giljotini, na stupu srama i  u zatvoru. Organiziramo za vas i malu školu streličarstva koja će za Kninjane biti – besplatna. Mali srednjovjekovni park nalazi se odmah pored Muzeja Oluje. Dragi Kninjani, čekamo vas! Poziv posebno upućujemo Malim vitezovima kralja Zvonimira kako bi trenirali za Dječji streličarski turnir koji će biti jako brzo! – poručili su organizatori.

I. Š.

Preminuo Nikša Zoričić


U 92. godini života preminuo je Nikša (Nikola) Zoričić, dobitnik nagrade Grada Knina za izniman doprinos kninskom sportu kroz djelovanje u NK Dinara Knin te za uspjehe postignute u kreiranju mnogih kninskih interijera.

Nikola je rođen 18. travnja 1927. godine u Drnišu gdje završava osnovnu školu, stolarski zanat te nakon toga i višu majstorku školu.

Igra u nogometnom klubu DOŠK i ubrzo se ističe kao jedan od najboljih igrača.

Godine 1956. prelazi u kninsku Dinaru, trajno ostaje u Kninu i postaje Kninjaninom.

Po dolasku u Knin dobiva i zaposlenje u Stolarskom poduzeću. Nakon šest godina otvara samostalnu obrtničku stolarsku radionicu koju je imao sve do mirovine.

Radionica se isticala po (za ono vrijeme) modernim kreacijama interijera. Surađivao je sa mnogim projektnim biroima i sudjelovao u izvedbama nemalog broja novih objekata, kako poslovnih tako i stambenih.

Njegovi radovi mogli su se vidjeti kako u Kninu tako i Šibeniku, Zadru, Splitu, Drvaru i mnogim drugim gradovima.

Nakon umirovljenja nije se prestao baviti obradom drveta te je radio manje kreacije i predmete.

I. Š.

Na Pučkom učilištu održan besplatni tečaj engleskoga iz područja turizma


Pučko otvoreno učilište Knin organiziralo je besplatni početni tečaj engleskoga jezika iz sektora turizma u trajanju od 40 nastavnih sati.

Pohađalo ga je i završilo pet iznajmljivača privatnog smještaja iz Knina, a nastavu je izvodila Sandra Ljubas, profesorica engleskoga jezika i književnosti.

Polaznici su izrazili veliko zadovoljstvo budući da je program ponudio ciljane jezične sadržaje.

Pučko otvoreno učilište Knin je na ovaj način dalo svoj skromni doprinos lokalnoj zajednici, kazali su organizatori.

I. Š. 

Sutra (u četvrtak) u knjižnici od 18 do 20 sati razmjena školskih udžbenika


Narodna knjinica Knin u suradnji s Ekološkom udrugom Krka organizira sutra (u četvrtak) od 18 do 20 sati u prostoru knjižnice razmjenu udžbenika za iduću školsku godinu.

“Pozivamo djecu i roditelje koji još nisu uspjeli nabaviti školske udžbenike za iduću školsku godinu da ponesu knjige za razmjenu i dođu sutra neovisno o tome radi li se o osnovnoj ili o srednjoj školi. Djecu i roditelje također pozivamo da u okviru ove akcije budu i ekološki osviješteni te da donesu stare i iskorištene bilježnice ili knjige koje će biti moguće odložiti u kutije za papir.”, poručili su organizatori.

I. Š.

EU sredstva za Knin – Prijavite projekt vezan za kulturu, mlade, invalide, starije… U igri milijuni


Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava objavilo je otvoreni (trajni) Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Kninu, Petrinji i Vukovaru ”.

Aktivnosti koje će biti financirane u okviru predmetnog PDP-a provodit će se s ciljem unaprjeđenja socijalnih usluga i sadržaja za starije osobe, osobe s invaliditetom te djecu i mlade do 29 godina starosti, povećanja zapošljivosti kao i mogućnosti za zapošljavanje nezaposlenih, uključujući dugotrajno nezaposlene te razvoja i unaprjeđenja kulturnih i umjetničkih usluga za sve stanovnike na području gradova: Knina, Belog Manastira i općine Darda, Benkovca, Petrinje i Vukovara.

Ukupni iznos bespovratnih sredstava iznosi 76 milijuna kuna te je podijeljen po spomenutim gradovima u kojima će se provoditi projektne aktivnosti.

Udio financiranja po pojedinom projektu iznosi 100% prihvatljivih troškova, od čega je 85 % osigurano iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok će obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 % osigurati Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Izvor: knin.hr

Gradu prolaze projekti: 1,8 milijuna kuna od EU za projekt “Kulturna i prirodna baština – resurs za razvoj turizma”


Gradu Kninu “prošao” je još jedan projekt! Ukupna sredstva su oko 1,8 milijuna kuna, a predviđena su za projekt iz Intervencijskog plana pod nazivom “Kulturna i prirodna baština – resurs za razvoj turizma”.

Izvijestio je to na svojem facebook profilu dogradonačelnik Marijo Ćaćić. Evo njegove cijele objave:

“Još jedan odobreni projekt, da ne ispadne da ljeti odmaramo!

Konačno nam je odobren prvi projekt iz Intervencijskog plana Grada Knina, pod nazivom “Kulturna i prirodna baština – resurs za razvoj turizma”. Dobili smo bespovratnih nešto više od 1.600.000 kuna, a sukladno Sporazumu o provedbi Intervencijskog plana Grada Knina, za navedeni projekt dobit ćemo još 80% od iznosa vlastitog učešća u projektu (još 227.396,94 kn) iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.

S ovim se iznos ostvarenih bespovratnih sredstava u proteklih godinu dana za projekte na području grada Knina penje na cca 12,5 milijuna kuna, kroz ukupno 9 novih projektnih prijava.

Osim toga trenutno provodimo još dva projekta (Reciklažno dvorište i Mala Promina) koja su odobrena još za pretprošle gradske uprave, a za koja smo rebalansom osigurali dodatna sredstva u gradskom Proračunu.

Trenutno nam je u obradi još 7 projektnih prijava ukupne vrijednosti oko 20 milijuna kuna za koje očekujemo odobravanje i početak provedbe tijekom jeseni.

Posebna zahvala Zdenki Gugo i Jeleni Rapo Marin bez kojih od ovoga ne bi bilo ništa, uz pozdrav “hejterima” koji su nas napadali (i još uvijek napadaju) zato što smo ih angažirali!”, piše dogradonačelnik Ćaćić u objavi na FB-u.

I. Š.

Sutra (srijeda) bez vode u niskoj zoni od 8 do 12


Komunalno poduzeće obavještava se potrošači vode koji se opskrbljuju iz niske zone, da će sutra (srijeda) ostati bez vode u vremenu od 8 do 12 sati.

Do prestanka u isporuci vode doći će zbog radova na vodovodnoj mreži.

Bez vode će ostati potrošači u sljedećim ulicama: 7. Gardijske brigade, Meštrovićeva, Zoranićeva, Šimunovićeva, Kosorova, Odakove skale i Zlatovićeva.

I. Š.

U četvrtak akcija darivanja krvi


Deseta ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Knin uz suradnju s KBC-om Split – Odjelom za transfuziju krvi, održat će se u četvrtak, 9. kolovoza od 8 do 13 sati u prostorijama Crvenog križa u Ulici Filipa Grabovca broj 1.

“Zbog povećanog broja osoba koji borave na našem području i zbog prometnih nezgoda koje se svakodnevno događaju na našim prometnicama, potražnja za krvi je povećana, te vas molimo što većem odazivu kako bismo spasili ljudske živote.”, apeliraju organizatori.

I. Š.

Velika foto galerija: Proslava Oluje u Kninu


Jutarnjom budnicom započela je u Kninu proslava Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnica VRO Oluja.

Gotovini i Markaču Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom

Uvod u današnju proslavu dogodio se sinoć na tvrđavi gdje je umirovljenim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču uručen Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, treće najveće hrvatsko odlikovanje.

Ovo posebno priznanje uručila im je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović tijekom prijema ratnih zapovjednika. Predsjednica je nakon dodjele poručila kako su generali ovo odlikovanje zaslužili za svoj veliki doprinos u ratu, ali i za svoju osobnu borbu tijekom suđenja u Haagu.

Predsjednica kao uzor navela nogometaše

Nakon polaganja zajedničkog vijenca kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95 na glavnom kninskom trgu, okupljenima su se jutros, između ostalih, obratili Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Predsjednica je u govoru spomenula srebrne nogometaše.

– Koliko možemo kada smo složni i jedinstveni, pokazali su i naši nogometaši, koji su pokazali što mogu učiniti kada se ujedine. Pred nama su novi izazovi – izgradnja pravednijeg društva i stvaranje boljih uvjeta života. Hrvatski narod ima pobjednički mentalitet, no ponekad mi se čini da sami sebi ne priznamo koliko potencijala imamo. Tu su naši znanstvenici, umjetnici, inovatori, sportaši, naši mladi koji osvajaju medalje na natjecanjima. Moramo osloboditi svoje velike kreativne energije, otvoriti prostor mladima da naša sloboda konačno prodiše – kazala je.

Premijer: Zalažemo se za dobrosusjedske odnose sa Srbijom temeljene na suočavanju s prošlošću

Premijer Andrej Plenković je 5. kolovoza 1995. godine označio danom koji je donio kraj rata, kraj patnji i povratak prognanih. Po pitanju odnosa Hrvatske i Srbije povukao je paralelu s Francuskom i Njemačkom.

– Danas se zalažemo za suradnju i dobrosusjedske odnose sa Srbijom koji se moraju temeljiti na istini, pomirbi, odgovornom suočavanju s prošlosti i pravdi. To podrazumijeva pronalazak odgovornoih za sva kaznena djela počinjena tijekom rata. Međutim, nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odgađa iskrenu pomirbu dok je iskreno preuzimanje odgovornosti na primjer omogućilo primjerenu i trajnu pomirbu između Francuske i Njemačke i stvorilo snažni temelj današnje EU – naglasio je.

Migovi i F16 preletjeli preko tvrđave

Nakon trga program proslave se nastavio na tvrđavi gdje je svečano podignuta zastava te su pročitana imena poginulih i nestalih pripadnika Hrvatske vojske u Oluji.

Zvonjavom crkvenih zvona simbolično se obilježio ulazak pripadnika HV-a u grad, a ispaljena su i 23 počasna plotuna iz topničkih oružja.

Na kraju su preko tvrđave preletjeli helikopteri i zrakoplovi, među kojima su bili MIG21 i dva nedavno nabavljena F16.

S tvrđave je potom krenuo mimohod u kojem su uz građane i dužnosnike bili i hrvatski branitelji, pripadnici hrvatskih Oružanih snaga, Povijesne postrojbe Hrvatske vojske, zastave iz Domovinskog rata, policija i vatrogasci.

Mimohod je završio u Crkvi Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta gdje su misu za Domovinu služili šibenski biskup mons. Tomislav Rogić i vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan.

Proslava Oluje završila je velikim koncertom Miroslava Škore i Lidije Bačić na glavnom kninskom trgu.

Tekst i foto: Ivica Šimić 

Danas se u Kninu proslavlja 23. obljetnica VRO Oluja; Donosimo najavu događanja


Danas se u Kninu proslavlja Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 23. obljetnica VRO Oluja.

Evo najave događanja za danas:

06:00 Budnica ulicama grada; Orkestar OSRH

08:00 – 21:00 Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme na pomoćnom igralištu NK Dinara

08:05 Polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95; Molitvu za poginule branitelje predvodit će vojni biskup mons. Jure Bogdan

08:15 – 08:45 Prigodna obraćanja (Predsjednica RH, predsjednici Vlade RH i Hrvatskog Sabora); Trg Ante Starčevića

09:10 – 09:40 Mimohod motocikala i starodobnih vojnih vozila

09:27 Dolazak Predsjednice i vrhovne zapovjednice OSRH na kninsku tvrđavu

09:30 Prigodni program na tvrđavi:

čitanje povjesnice o VRO Oluja
zvonjava kninskih crkvenih zvona kojom se simbolično obilježava ulazak pripadnika HV-a u grad Knin tijekom Vojno-redarstvene operacije Oluja
podizanje zastave Republike Hrvatske na kninskoj tvrđavi
čitanje imena poginulih i nestalih pripadnika u VRO Oluja
minuta šutnje
počasni plotuni iz topničkih oružja (23 plotuna iz šest topničkih oružja u spomen na 23. obljetnicu VRO Oluja)
zračni mimohod zrakoplova (helikopteri Bell, helikopteri KW OH-58, helikopteri MI8 i 171, zrakoplovi PC-9, AT-802, CL-415 i MIG 21)
program akro grupe HRZ-a Krila Oluje
Klapa HRM Sv. Juraj

10:45 Mimohod s kninske tvrđave do crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta (povijesne postrojbe, zastave iz Domovinskog rata, ešalon hrvatskih branitelja, tri ešalona Oružanih snaga RH, pripadnici MUP-a, vatrogasci, dužnosnici i uzvanici)

11:30 Sveta misa za domovinu u crkvi GVHKZ; Misu predvode šibenski biskup mons. Tomislav Rogić i vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan

12:00 – 15:00 Podjela vojničkog graha

12:35 Doček sudionika ultra maratona Šibenik-Knin

12:45 Vojno akrobatski ceremonijalni program Počasno zaštitne bojne na Trgu Ante Starčevića

21:00 Koncert Miroslava Škore i Lidije Bačić na Trgu Ante Starčevića

I. Š.

Izbornik