Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Arhiva za kategoriju "Društvo"

Kategorija: Društvo

NP Krka: Održan regionalni skup Via Dinarica


Autor: NP Krka

U novouređenom posjetiteljskom centru Laškovica u Nacionalnom parku „Krka“ održan je 19. i 20. svibnja 2018. regionalni skup vodećih partnera međunarodnog razvojnog programa Via Dinarica koji je drugog dana bio posvećen dionicima iz Šibensko-kninske i Zadarske županije.

Dvodnevno događanje i prigodnu izložbu o Via Dinarici organizirala je Udruga Via Dinarica Croatia u suradnji s Javnom ustanovom „Nacionalni park Krka“, a uz potporu Ministarstva turizma. Na skupu su sudjelovali predstavnici Regionalne razvojne agencije Zeleni kras iz Slovenije, Programa Ujedinjenih naroda za razvoj i Udruženja Terra Dinarica iz Bosne i Hercegovine te predstavnici Šibensko-kninske županije, Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, Javne ustanove „Nacionalni park Paklenica“, Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, Stanice planinarskih vodiča Zadar, PD Belveder, HPK Sveti Mihovil te HGSS Stanice Šibenik.

Dvodnevni skup otvorili su predsjednik Udruge Via Dinarica Croatia Alan Čaplar te ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Krešimir Šakić dok se drugog dana sudionicima obratio zamjenik župana Šibensko-kninske županije Nikola Blažević. Stručnim prezentacijama i izlaganjima razvojne potencijale i izazove Via Dinarice predstavili su Valentina Futač, Dorijan Klasnić i Milena Šijan. Dvodnevna regionalna radionica na temu strateškog razvoja planinskog turizma imala je za cilj povezivanje, razmjenu informacija i uključivanje dionika lokalnog razvoja kao i jačanje regionalne suradnje u čiju svrhu je osnovano regionalno koordinacijsko tijelo programa Via Dinarica u koje su uključeni Slovenija, Hrvatska te Bosna i Hercegovina. U okviru skupa organizirana je prigodna izložba o Via Dinarici u Hrvatskoj.

Program Via Dinarica u Hrvatskoj započeo je UNDP – Program Ujedinjenih naroda za razvoj, a aktivnosti projektnog tima nastavljaju se putem Udruge Via Dinarica Croatia, specijalizirane za održivi razvoj planinskog i ruralnog turizma te socijalno partnerstvo na području Dinarida. Program se provodi uz potporu Ministarstva turizma RH i vodeći je projekt razvoja planinskog turizma u Hrvatskoj. U program su, uz suradnju Hrvatske turističke zajednice te županijskih i lokalnih turističkih zajednica, Hrvatskog planinarskog saveza, Hrvatske gorske službe spašavanja, stanica planinarskih vodiča, Hrvatske gospodarske komore i javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima uključeni i brojni partneri – poduzetnici na prostoru Dinarida.

Via Dinarica je uzdužni put namijenjen planinarima, biciklistima i drugim ljubiteljima aktivnog odmora. Proteže se od Slovenije do Albanije, pri čemu oko 40% puta vodi kroz Hrvatsku. U Hrvatskoj Via Dinarica ima ukupno 57 etapa, a obuhvaća šest nacionalnih parkova, četiri parka prirode, dva stroga rezervata te brojne privlačne hrvatske krajolike. Respektabilni turistički magazin „Outdoor“ proglasio je Via Dinaricu najboljim novim planinarskim putom u svijetu, „Active Traveller“, „National Geographic“ i „Geo“ uvrstili su ga među 10 najljepših putova na svijetu, a put je kao jedna od najboljih novih destinacija u svijetu predstavljen i na brojnim turističkim portalima. Jedan od temeljnih ciljeva Via Dinarice je promovirati lokalno gospodarstvo i time turistima približiti domaću hranu, smještaj i različite usluge. S tim ciljem protekle godine Via Dinarica predstavljena je izložbom i konferencijom u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a planinske ljepote Hrvatske također su putem Via Dinarice predstavljene na više prestižnih turističkih sajmova u inozemstvu. Regionalni partneri usredotočeni su na provođenje ciljanih razvojnih projekata budući da uz sve postojeće atrakcije i infrastrukturu, na trasi Via Dinarice postoje još brojne potrebe za ulaganjima kako bi se moglo osigurati sve što je potrebno za kvalitetno posjećivanje, a ujedno i razvoj planinskih i ruralnih prostora.

Via Dinaricu je u cijeloj dužini već prošlo nekoliko desetaka planinara iz razvijenih europskih zemalja i iz SAD-a i Kanade, a ovih dana bijelu liniju Via Dinarice prolaze hrvatski planinari Kristijan Karlušić i Ante Rosić. Nacionalni park „Krka“ nalazi se na plavoj i na bijeloj liniji Via Dinarice, pružajući jedinstvenu poveznicu priobalja i planinskog zaleđa. Via Dinarica posebno je značajna za razvoj turističkih potencijala Nacionalnog parka „Krka“ i šireg područja Šibensko-kninske županije upravo zato što rijeka Krka izvire neposredno ispod najviše hrvatske planine Dinare (1831 m), koja je dala naziv cijelome Dinarskome gorju i programu Via Dinarica.

Prošao EU projekt “Kluba za mlade Scientia populo” vrijedan 336 tisuća kuna


Projekt “Kluba za mlade Scientia populo” jedan je od samo 17 projekata od ukupno 400 prijavljenih koji će biti financiran iz Europskih strukturnih fondova u okviru poziva “Podrška programima usmjerenim mladima”.

Kao posrednik, Odluku o financiranju donijelo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a visina potpore za “Klub za mlade Scientia populo” iznosi 336 tisuća kuna.

Ugovor o financiranju potpisan je u petak u spomenutom ministarstvu.

Donosimo pojedinosti projekta, odnosno ciljeve i aktivnosti istoga:

“Pod općim ciljem povećavanja socijalne uključenosti mladih udruga Scientia populo u partnerstvu s Gradom Kninom i Općinom Biskupija te udrugom roditelja Korak po korak razvila je projekt otvaranja kluba za mlade kako bi se potaknulo kvalitetno provođenje slobodnog vremena mladih od 15 do 29 godina.

Uz potporu stručnjaka koji rade s mladima projektne aktivnosti će se provoditi kako bi se unaprijedile socijalne vještine i kompetencije na tržištu rada, a tako i socijalna uključenost mladih.

Postoji velika potreba za aktivnijim i kreativnijim provođenjem slobodnog vremena, ali i nedostatak osnovnih preduvjeta: osiguranog prostora gdje bi se mladi mogli organizirati odnosno samoorganizirati i uz odgovarajuću potrebu kreirati sadržaje koji bi bili usmjereni na njihov angažman u društvu i razvoju zajednice, na učenje i usavršavanje znanja i vještina koje im mogu olakšati zapošljavanje, kreiranje vlastitog posla od kuće, pokretanje malog biznisa.

Navedeni problemi zahtijevaju veliku angažiranost dionika na lokalnoj razini i osmišljavanje sustava potpore mladima kako bi se smanjio broj mladih u riziku od socijalne isključenosti i kako bi se unaprijedio sustav preventive mladih u rizičnom ponašanju.

U okviru ovog projekta organizacija civilnog društva Scientia populo u partnerstvu s jedinicama lokalne samouprave osnovat će klub za mlade u Kninu, a program i sadržaje kluba za mlade koristit će i mladi susjednih projektnih općina.

U Kninu i okolnim općinama ne postoji udruga mladih već nekoliko udruga koje rade s mladima i za mlade ali na specifičnim područjima poput ekologije, sporta i alternativne kulture.

Izravni korisnici projektnih aktivnosti su mlade osobe od 15 do 29 godina. Planirno je uključiti najmanje 120 mladih osoba kao izravnih korisnika projekta (korisnici programa kluba za mlade, polaznici programa neformalnog obrazovanja – tečajevi stranih jezika, IT obuke – programerske, dizajn, marketing, menadžment, projektne, administrativne, financijske).

Identifikacija korisnika provodit će se kroz promociju projekta među učenicima srednjih škola u Kninu, studentima Veleučilišta u Kninu, nezaposlenim mladim osobama, te svim ostalim potencijalnim korisnicima projekta iz gore navedene dobne skupine.

Što se tiče druge ciljane skupine, a to su stručnjaci koji rade s mladima, projektom je predviđeno da se uključe u provedbu već kod izrade programa rada kluba mladih, a kasnije tijekom edukacija koje će doprinositi jačanju znanja i vještina voditelja aktivnosti u klubu mladih. Planirano je da najmanje 5 stručnjaka koji rade s mladima bude uključeno u projekt na plaćenoj ili volonterskoj osnovi.”

Udruga znanost Scientia populo iz Knina osnovana je 2014. godine kao udruga koja se bavi problemom nedovoljnog obrazovanja kao i negativnog stava prema obrazovanju i znanosti u svim dobnim skupinama.

I. Š.

U ponedjeljak popodne na Marunuši Dan obitelji uz Čarobni svijet


Piše: Anita Ercegovac

Udruga Čarobni svijet poziva djecu, roditelje, obitelji, prijatelje i sve one koji žele provesti ugodno popodnevno druženje da dođu na Marunušu u ponedjeljak u 16 sati.

Pripremljen je bogati program (pogledajte OVDJE) kojim će Udruga sa svojim suradnicima već tradicionalno obilježiti Međunarodni dan obitelji.

Uz raznovrsne radionice u ponudi će biti dodatnih sadržaja, od jahanja konja preko streličarstva i sportskih aktivnosti do nastupa djece, a sve kako bi svi posjetitelji bili zadovoljni.

Svi zainteresirani, kao i prethodnih godina, neka ponesu dekice, šatore i košare koji su nezamjenjivi u svakom druženju u prirodi. Za sve ostalo pobrinut će se organizatori.

Ove godine uz drage prijatelje iz JU NP Krka gostuju nam i Udruga Kolajnica Šibenik te Kulturna udruga Tribunj.

Vjerujemo da ćemo svi svojim dolaskom podijeliti dobro raspoloženje i uživati u prekrasnoj prirodi podno tvrđave uz rijeku Krku!

Dođite i pozovite svoje prijatelje!

Započeli radovi na sanaciji Male Promine vrijedni 11,7 milijuna kuna


Danas su uvođenjem izvođača u posao započeli radovi na prvoj fazi sanacije odlagališta komunalnog otpada Mala Promina.

Vrijednost svih ugovorenih radova i usluga stručnog i projektantskog nadzora te koordinatora zaštite na radu iznosi 11,7 milijuna kuna.

Temeljem ugovora o sufinanciranju projekta potpisanog između Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grada Knina Fond sufinancira 85% vrijednosti radova i usluga nadzora odnosno (9.954.553,99 kn), a preostalih 15% (1.756.686,00 kn) sufinancira Grad Knin.

Izvođač predmetnih radova je zajednica ponuditelja: Kostak dd iz Krškog (Slovenija) kao glavni partner te Kom eko doo iz Zagreba i Intergeo iz Salzburga (Austria).

Poslove stručnog nadzora (građevinskog, geodetskog, elektrotehničkog i strojarskog) i koordinatora zaštite na radu obavlja tvrtka Meritum-inženjering d.o.o. iz Splita, a poslove projektantskog nadzora tvrtka PanGeo Projekt d.o.o iz Zagreba.

Predviđeno trajanje radova je šest mjeseci, odnosno do listopada ove godine.

U okviru prve faze sanacije odlagališta komunalnog otpada Mala Promina predviđeni su slijedeći radovi: preslagivanje i pokrivanje postojećeg otpada (80.000 m3), izrada nove plohe-kazete za odlaganje novog otpada po EU standardima (kapaciteta 66.000 m3) sa svim brtvenim slojevima, translacija elemenata i asfaltiranje ulazno/izlazne zone, izgradnja obodne prometnice, izgradnja sustava oborinske odvodnje i otplinjavanja, postavljanje kontejnera za zaposlenike, spremnika za vodu i diesel agregata te izgradnja hidrantske mreže i ograde oko cijelog odlagališta.

Uspostavom sustava gospodarenja otpadom na razini cijele županije, odnosno uspostavom Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Bikarac i stavljanjem u funkciju Pretovarne stanice Biskupija prestat će odlaganje otpada na odlagalištu Mala Promina. Tek nakon toga može se pristupit izradi projektne dokumentacije, ishođenju građevinske dozvole i izvođenju radova na drugoj fazi sanacije odnosno kompletnom zatvaranju odlagališta komunalnog otpada Mala Promina.

izvor: knin.hr

Održana svečana sjednica Vijeća srpske nacionalne manjine u povodu Krsne slave vijeća


U povodu obilježavanja Krsne slave Vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije održana je svečana sjednica kojoj su, uz vijećnice i vijećnike, prisustvovali i predsjednici gradskih i općinskih vijeća županije, zamjenici župana Anja Šimpraga i Nikola Blažević, voditeljica ureda SNV-a Jelena Borić, predsjednica VSNM Zadarske županije Rajka Rađenović, gradonačelnik Grada Drniša Josip Begonja, načelnici Općina Ervenik, Biskupija i Civljane, zamjenici gradonačelnika Grada Knina Željko Džepina i Skradina Nikola Milović te paroh kistanjski otac Bojan Savić.

Predsjednik Vijeća Borislav Šarić naglasio je važnost djelovanja vijeća, podsjetio je na zadatke koji su pred njima, ali i probleme srpske zajednice na ovom području s kojima se svakodnevno susreću.

I. Š.

Udruzi ZvoniMir Plaketa Šibensko-kninske županije


Udruzi ZvoniMir iz Knina uručena je Plaketa Šibensko-kninske županije i to “zbog iznimnog doprinosa razvoju civilnog društva i pomoći najugroženijim skupinama i pojedincima sa svrhom poboljšanja kvalitete života stanovnika i razvoja zajednice u kojoj djeluju”.

Plaketa je dodijeljena na svečanoj sjednici Županijske skupštine u šibenskom kazalištu.

Čestitamo!

Izvor: Internet stranica Šibensko-kninske županije 

Ekološka udruga Krka donirala školi tri foto aparata


U povodu obilježavanja 20. obljetnice Osnovne škole dr. Franje Tuđmana, Ekološka udruga Krka je kroz projekt VENI-VIDI-KNIN školi donirala tri foto aparata za buduće generacije koje će djelovati kroz foto sekciju.

U petak, 25. svibnja u školi će se upriličiti izložba fotografija koje su napravili učenici osmih razreda.

Kroz projekt će još biti snimljena Milenijska fotografija Visit Knin i izrađen Jumbo plakat koji će se postaviti uz cestu u Šibenik radi promocije prirodnih ljepota Knina.

Projekt financira NP Krka.

Fotografiju koju vidite uslikala je učenica Maja Katić.

I. Š.

Predstavljena knjiga dr. sc. Ivke Talić “Ekonomija doživljaja nacionalnih parkova”


Na kninskom Veleučilištu Marka Marulića, sinoć je predstavljena knjiga “Ekonomija doživljaja nacionalnih parkova”, autorice doktorice znanosti Ivke Talić. O knjizi su govorili prof. dr. sc. Marko Jelić i prof. Petar Gardijan.

Svoje visokoškolsko obrazovanje dr. Talić započela je na kninskom Veleučilištu, još u vrijeme kad je dekan bio aktualni gradonačelnik Marko Jelić koji je sinoć izrazio zadovoljstvo uspjehom svoje studentice.

Upravo je želja za znanjem i prenošenjem znanja bila vodilja doktorici Talić, no za sve je, kaže, trebalo puno odricanja i vremena.

Napisati knjigu ili udžbenik nije jednostavno, osobito ako se radi o temi koja je do sada neobrađena kazao je sinoć Marko Jelić, inače recenzent knjige.

Odluku da napiše knjigu “Ekonomija doživljaja Nacionalnih parkova”, dr. Talić pronašla je i u činjenici da već pet godina radi u NP Krka. Tamo se upoznala s problemima, ali i izazovima s kojima se ustanova susreće.

Ekonomija doživljaja je četvrta razina ekonomije, pojavila se u 18 stoljeću, u 19 -tom se razvila značajnije, danas je pak neizostavna, istaknula je dr Talić i poručila kako njena knjiga ima široku primjenu.

O pojmu ekonomija doživljaja, ali i samoj knjizi sinoć je govorio i profesor Petar Gardijan iz Šibenika, a predstavljanju je nazočio veliki broj građana i studenata.

Izvor: HRT Radio Knin

NP Krka: Dvije izložbe: “Čovjek i krš” i “Krka u oku istraživača”


Autor: NP Krka

U povodu programa svečanog otvorenja manifestacije Urbanovo 2018. u Državnom arhivu za Međimurje u Štrigovi u petak, 18. svibnja bit će postavljena izložba „Čovjek i krš“. Izložba je rezultat zajedničkog projekta Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i Državnog arhiva u Šibeniku.

Izložba govori o specifičnom i vrlo osjetljivom krškom području rijeke Krke, na kojemu se od prapovijesti intenzivno razvijaju razni oblici ljudske prisutnosti i djelovanja. Geološka specifičnost krša zrcali se u srednjovjekovnim utvrđenim gradovima – kamenim utvrdama duž toka rijeke Krke koje su bile u posjedu velikaških obitelji. Osim što su povremeno imale obrambenu funkciju, te su utvrde jezgre pojedinih naselja. Hrvatska velikaška obitelj Šubić sagradila je utvrde Trošenj-grad (Čučevo) i Rogovo na desnoj obali rijeke, dok su utvrde na lijevoj obali Krke – Nečven, Bogočin i Kamičak – posjedovale druge hrvatske velikaške obitelji: Nelipić, Martinušić, Bogetić, Utješinović i Mišljenović. Najljepša među utvrdama, Ključica, podignuta nad kanjonom rijeke Čikole, bila je u posjedu Nelipića.

Na izložbi će biti prikazane, kroz suprotstavljanje i prožimanje prirodnih i čovjekovih tvorevina, i prirodna i kulturnopovijesna baština Nacionalnog parka „Krka“ u svjetlu novih arheoloških i arhivskih istraživanja.

U ponedjeljak, 21. svibnja u 12 sati u ispostavi Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ u Skradinu, bit će otvorena izložba „Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča“, čime će završiti njezino putovanje gradovima uz Krku. Tom će prigodom u 12.30 na Trgu Male Gospe Udruga Birikina iz Pule izvesti predstavu „Kula uzdaha“, o legendi o zabranjenoj ljubavi lijepe Stane i Pavla Mandušića.

Izložba kroz sedam zaokruženih cjelina pokazuje značaj i ljepote rijeke Krke: kroz oko etnologa, arheologa, povjesničara, umjetnika, geografa, stanovnika njezinih obala i suvremenog posjetitelja. Toliko cjelina izabrano je zbog simbolike broja sedam, koji nalazimo u opisu rijeke Krke: sedam slapova, sedmi po redu nacionalni park u Hrvatskoj, nešto više od sedamdeset kilometara riječnoga toka.

Izložba je rezultat suradnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ u okviru projekta „Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku“. Do sada su realizirane tri tematske izložbe postavljene u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu: „Burnum – arheološko blago Krke“, „Krka – tajne podzemlja“ i „Voda i krš – fenomeni rijeke Krke“, a kreirana je i virtualna izložba „Prošlost i sadašnjost Krke“.

Prijavite se za sudjelovanje na sajmu u okviru Zvonimirovih dana


U povodu održavanja 11. Zvonimirovih dana 8. i 9. lipnja 2018. u Općini Biskupija i na kninskoj Tvrđavi , organizatori pozivaju zainteresirane da  sudjeluju na Srednjovjekovnom sajmu.

Prijavnicu možete preuzeti OVDJE. Nakon što je ispunite možete je poslati na e-mail: info@tz-knin.hr ili na adresu: Turistička zajednica grada Knina Dr. Franje Tuđmana 24 22300 Knin i to najkasnije do 4. lipnja ove godine.

Za sve ostale informacije, slobodno kontaktirajte broj telefona 022/ 664-822.

I. Š.

Čarobni svijet priprema Piknik na Marunuši i Likovnu koloniju na Krčiću


Piše: Anita Ercegovac

U utorak je bio Dan obitelji.

Udruga Čarobni svijet u lokalnoj zajednici postoji kao podrška djeci, roditeljima i obiteljima u osmišljenom slobodnom vremenu i kvaliteti življenja.

Vec tradicionalno organiziramo aktivnosti povodom Međunarodnog dana obitelji. Svima već dobro poznat “Piknik na Marunuši” te Likovnu koloniju na Krčiću koji su bili pravo osvježenje u našem gradu i istim tempom idemo i ove godine. S nekoliko fotografija osvježit ćemo sjećanja.

Već u utorak smo trebali uživati u raznovrsnim radionicama, ali zbog vremenskih prilika odgodili smo druženje za 21. svibnja u popodnevnim satima.

Idućih dana slijedi obavijest s više detalja i informacija.

Foto: Čarobni svijet

Očuvanje i održivost NP Krka: Kupanje samo na određenim mjestima


Izvor: NP Krka

Kako bismo za buduće generacije sačuvali Skradinski buk, najduži, najpoznatiji i najposjećeniji slap na rijeci Krki te jednu od najpoznatijih prirodnih ljepota Hrvatske, ali i omogućili posjetiteljima potpuni doživljaj u okruženju prirode i kulturnopovijesne baštine nulte vrijednosti, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ uvodi promjene u organizaciji kupanja nizvodno od slapa. Na Skradinskom buku kupanje je dozvoljeno od 1. lipnja do 30. rujna, ovisno o vremenskim uvjetima i visini vodostaja, na točno određenom mjestu, od plutače do mosta. Više neće biti moguće plivanje nizvodno od mosta, a na ulazu u vodu bit će postavljena drvena ograda radi povećane sigurnosti posjetitelja.

Nakon što je 2017. uveden model ograničenja broja posjetitelja, donošenjem odluke o maksimalnom prihvatnom kapacitetu od 10 000 posjetitelja koji istovremeno mogu boraviti na Skradinskom buku, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ nastavlja donositi nove upravljačke odluke u cilju bolje organizacije posjećivanja i povećanja kvalitete doživljaja posjetitelja te očuvanja kakvoće vode rijeke Krke, procesa sedrenja i jedinstvene krške bioraznolikosti.

„Broj posjetitelja na Skradinskom buku raste iz godine u godinu i pred nas stavlja izazove i potrebu pronalaženja novih rješenja. Zato ove godine uvodimo nove mjere za povećanje sigurnosti i protočnosti posjetitelja te smanjenje gužve na prostoru Skradinskog buka. S jedne strane napravljeno je proširenje na samom mostu, a s druge strane ograničit će se prostor na kojem je moguće kupanje, što je uvod u općenito promišljanje tog problema. Paralelno se rade brojni projekti koji će, također, pridonijeti smanjenju gužvi i samim time boljem doživljaju Parka, ali i očuvanju prirode i daljnjem razvoju sustava edukacije, koji je jedan od temeljnih stupova upravljanja Parkom. Novi infrastrukturni sadržaji na terenu omogućit će kvalitetnije uvjete djeci, mladima, profesorima volonterima i istraživačima željnima znanja o Nacionalnom parku ‘Krka’“, kazao je ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ mr. sc. Krešimir Šakić.

Otkad je broj posjetitelja na Skradinskom buku značajnije porastao, radi sigurnosti i zaštite, promišlja se o organizaciji kupanja na tom lokalitetu. Nakon što je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 5. listopada 2017. donijela Odluku o izradi Prostornog plana Nacionalnog parka „Krka“, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja pokrenulo je proces njegove izrade, a organizacija kupanja jedna je od važnijih tema koja će kroz donošenje Plana biti regulirana.

„Prostor Parka suočen je s izazovima uravnoteženja zaštite prirode i okoliša s drugim aktivnostima u prostoru pa je izrada ovog plana prilika da se o tome povede konstruktivan dijalog. Zato koristim priliku da pozovem sve zainteresirane dionike da se aktivno uključe u javne rasprave o budućnosti Nacionalnog parka ‘Krka’. Naša je zajednička odgovornost čuvati prirodu za buduće generacije. Skradinski buk je lokalitet koji, pored slapa kao glavne atrakcije, jedinstvenim čine pjev slavuja, plivanje ilirskog klena, glasanje zelene žabe, let jastreba, ples smaragdnih vretenaca. Da bismo sačuvali to bogatstvo i omogućili posjetiteljima da dožive sveobuhvatnu vrijednost ovog lokaliteta, potrebno je vremenskom disperzijom utjecati na protok, smanjiti gužve i povećati sigurnost“, istaknuo je stručni voditelj u NP „Krka“ dr. sc. Drago Marguš.

Primarna misija Nacionalnog parka „Krka“ je, između ostalog , očuvanje kakvoće vode rijeke Krke, procesa sedrenja i jedinstvene krške bioraznolikosti te oblikovanje kvalitetnog posjetiteljskog proizvoda koji će gostima omogućiti istinski doživljaj Parka. Aktivnosti u okviru modela upravljanja na Skradinskom buku usmjerene su upravo na ostvarenje ove misije. Međutim, postoji još cijeli niz projekata koji područje Nacionalnog parka „Krka“ razvijaju kroz koncept održivog upravljanja s naglaskom na edukativne programe za lokalno stanovništvo i posjetitelje i diferenciranu ponudu sadržaja unutar Parka. Projekt Nepoznata Krka – skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke usmjeren je na razvoj posjetiteljske infrastrukture srednjeg i gornjeg toka, dok će izgradnja i uređenje Centra za upravljanje posjećivanjem Nacionalnog parka „Krka“ – Lozovac omogućiti kvalitetni prihvat posjetitelja na najfrekventnijem ulazu u Park, ali i da se posjetitelji upoznaju s programima realiziranima u sklopu projekta Nepoznata Krka, dulje se zadrže u okolnom području, čime se potiče ekonomski razvoj lokalne zajednice. Novootvoreni posjetiteljski centar kretanja u Laškovici zamišljen je kao polazišna točka za aktivan obilazak Parka kroz 29 km uređenih pješačkih staza i 470 km biciklističkih staza, koje će uskoro biti predstavljene ljubiteljima uživanja u prirodi na dva kotača.

Dodijeljena uvjerenja polaznicima Programa osposobljavanja za zidare i graditelje suhozida


Danas je u Gradskoj vijećnici održana svečana dodjela uvjerenja polaznicima Programa osposobljavanja za zanimanje zidar te tečaja zidanja kamenom.

Na dodjeli su, uz polaznike osposobljavanja i tečaja prisustvovali predstavnici Grada Knina, Pučkog otvorenog učilišta Knin, predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, te voditelj tečaja zidanja kamenom Milan Zoričić.

knin.hr

Izbornik