Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Arhiva za kategoriju "Društvo"

Kategorija: Društvo

Sutra (u petak) u 19 sati na Dinarinom igralištu doček Matee Jelić


U organizaciji Zajednice sportova grada Knina sutra (u petak) će se u 19 sati na Dinarinom igralištu organizirati doček zlatne olimpijke Matee Jelić.

Dobivena je dozvola lokalnog i županijskog stožera za organizaciju događanja do tisuću ljudi, uz poštivanje svih nužnih epidemioloških mjera iz ODLUKE o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Šibensko-kninske županije.

Postojat će dva ulaza i to od strane prostorija Zajednice sportova i od strane igrališta sa umjetnom travom. Na ulazu će stajati zaštitari koji će kontrolirati ulazak na Dinarino igralište, uz poštivanje svih nužnih epidemioloških mjera.

Predviđen je prigodni program u trajanju od sat vremena.

I. Š.

Foto: Screenshot

U ponedjeljak knjižnica organizira predstavljanje knjige „Heroji Hrvatskoga domovinskog rata“; Knjigu predstavlja njen urednik, prof.dr.sc. Josip Jurčević


U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 26 obljetnice VRO Oluja, Narodna knjižnica Knin organizira u ponedjeljak, 2. kolovoza u 19 sati predstavljanje knjige „Heroji Hrvatskoga domovinskog rata: Svjedočanstva“.

Knjigu će u Multifunkcionalnoj dvorani Studentskog doma Fra Luje Maruna predstaviti njen urednik, prof.dr.sc. Josip Jurčević.

Profesor Jurčević znanstveni je savjetnik te redoviti profesor suvremene svjetske i nacionalne povijesti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Istražuje noviju hrvatsku povijest, a središnje teme su ratno i poratno stradalništvo vezano za Drugi svjetski rat, Hrvatska u drugoj Jugoslaviji, Hrvatski domovinski rat, te hrvatsko iseljeništvo.

Bio je ekspertni svjedok na tri suđenja za ratne zločine pred Haškim tribunalom i u Hrvatskoj. Dragovoljac je Hrvatskoga domovinskog rata.

I. Š.

U subotu iza A3 – kabaret; Nastupa Cabaret a la Carte


U subotu iza A3 u 20:30 sati održat će se plesni nastup i koncert možda jedinog kabareta u Hrvatskoj – Cabaret a la Carte-a.

Cabaret à la carte je džepni mjuzikl, pravi kabaretski show s glazbom uživo. Ovaj šareni septet kostimiran u stilu Great Gatsbyja donosi pjesme koje znate uz točke koje ćete zavoljeti i priču koja će vas nasmijati. Odvija se na pozornici, ali se spušta i u publiku koju na ovaj način uključuje direktno u izvedbu.

– Cabaret à la Carte voli Knin i planira ozbiljnu plesnu, glazbenu i općeljubavnu invaziju na vaš i naš A3 – poručuju iz kabarea.

Koncert organizira udruga Atribut, a cijena ulaznice koja se može kupiti u pretprodaji je 30 kuna.

Pogledajte nastup Cabaret a la carte na GRR Festu 2018. godine na Marunuši

Gradu odobreno 11 milijuna kuna za dekorativnu rasvjetu tvrđave


Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova europske unije donijelo je Odluku o sufinanciranju projekta uređenja infrastrukture na Kninskoj tvrđavi.

– Dobili smo nešto više od 11 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava kojima ćemo izgraditi moderan, upravljivi sustav interne i eksterne, dekorativne i funkcionalne rasvjete cijele tvrđave te ugraditi videonadzor na cijelom objektu. Sljedeći korak je skoro potpisivanje ugovora o sufinanciranju, priprema i provedba postupka javne nabave, odabir izvođača i instaliranje cijelog sustava – izvijestio je gradonačelnik Marijo Ćaćić.

Održana završna konferencija projekta “Razvoj digitalne, informatičke i medijske pismenosti u Kninu”


U petak je održana završna konferencija projekta “Razvoj digitalne, informatičke i medijske pismenosti u Kninu”.

Ovaj za zajednicu koristan i bitan projekt prvi je europski projekt Narodne knjižnice Knin i s obzirom na aktivnosti i rezultate, definitivno možemo reći da je uspio.

– Niz je benefita koje je Narodna knjižnica ostvarila ovim projektom, a na prvo mjesto svakako bih stavila iskustvo. Mi smo mala ustanova, brojimo sedam zaposlenika i nemamo sve službenike koji nam kroz provedbu zatrebaju poput informatičara, pravnika ili računovođe, ali uz snalažljivost i dostupnost gradske službe i te smo prepreke uspješno rješavali – istaknula je voditeljica projekta Ana Šimić Sunko i dodala kako je projekt važan za sve građane Knina.

– Osim iskustva, svakako je najvažnija korisnost projekta, kako za njegove sudionike, tako i za članove knjižnice te sve naše sugrađane koji koriste usluge naše ustanove. Kroz projekt smo opremili knjižnicu računalnom i digitalnom opremom u vrijednosti od 108 tisuća kuna u vidu računala, laptopa, tableta, fotoaparata, projektora i platna, odnosno svega onog što nam je potrebno kako bismo na neki način jamčili održivost rezultata projekta i svojevrstan nastavak projektnih aktivnosti – rekla je voditeljica Šimić Sunko i spomenula i financijski segment projekta.

– Neupitna je i financijska korist ostvarena kroz projekt. Dakle, mi kao neprofitabilna ustanova, proračunski smo korisnici i iznos koji smo povukli kroz ovaj projekt značajno je pridonio prihodovnoj strani proračuna knjižnice – kazala je voditeljica projekta.

Spomenimo da su sve projektne aktivnosti održane unatoč pandemiji.

Kroz predavanja, radionice, okrugle stolove, info pultove i info kampanju utjecalo se na razvoj digitalne, informatičke i medijske pismenosti, prevenciju socijalne isključenosti, jačanje osobnih kompetencija i usmjeravanju mladih na nova područja.

Kroz nabavu opreme potrebne za kvalitetno pružanje usluga i programa socijalnog uključivanja zajamčen je kontinuitet u pružanju potpore i usluga ciljanim skupinama ali i široj društvenoj zajednici. Vrijednost opreme je 108 tisuća kuna.

Ostvareni rezultati su egzaktni – educirano je 30 mladih osoba (od čega 20 u dobi mlađi od 25 godina i 10 u dobi 25 do 29 godina) i 10 nezaposlenih osoba.

Iznos bespovratnih sredstava koje sufinancira EU u 100 % iznosu iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. je 636.895,00 kuna.

Projekt je realiziran kroz Poziv: Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru

U petak 2. Knino na otvorenom


Grad Knin i Turistička zajednica Grada Knina i ovaj petak pripremaju zabavu na otvorenom za naše najmlađe. 2. “KNINO – kino na otvorenom“ donosi vam projekciju animiranog filma „Playmobil Film“ koji će se prikazivati 16.07. u parku kod kružnog toka, s početkom u 21:00 sat.
Svi ljubitelji animiranih filmova su pozvani da ponesu dekice, udobno se smjeste i uživaju u ljetnoj zabavi na otvorenom. Ulaz je besplatan!

SADRŽAJ FILMA:
Kada njen mlađi brat Charlie neočekivano nestane u magičnom, animiranom svijetu PLAYMOBIL-a, nepripremljena Marla odlazi u potragu kako bi ga vratila kući. Krenuvši na fantastično putovanje kroz zapanjujuće nove svjetove, Marla se udružuje sa neobičnim i hrabrim novim prijateljima – slatkorječivim vozačem koji prevozi hranu po imenu Del, oštrim i karizmatičnim agentom Rexom Dasherom, dobroćudnim nestašnim robotom, ekstravagantnom dobrom vilom. Kroz njihovu uzbudljivu avanturu, Marla i Charlie ubrzo shvate, da bez obzira na to kako se život odvija, možete postići bilo što kada vjerujete u sebe!

TZ grada Knina

Foto: Održana promocija diplomanata Veleučilišta Marka Marulića


Foto: Damir Mijakovac

U petak je na Veleučilištu „Marka Marulića” u Kninu održana svečana 13. promocija stručnih prvostupnika i 6. promocija stručnih specijalista ekonomije.

Promovirana su 73 studenta, od toga su 10 prvostupnika Poljoprivrede krša, 17 prvostupnika Prehrambene tehnologije, 33 stručna prvostupnika Trgovinskog poslovanja s poduzetništvom i 13 prvostupnika stručnih specijalista ekonomije.

Na žalost, zbog epidemiološke situacije svečanost je održana u skladu s epidemiološkim mjerama bez uzvanika, roditelja i prijatelja.

Uz dekanicu Lovorku Blažević, v.pred. prisustvovali su i Emilija Friganović,v.pred – prodekanica za nastavu, dr.sc. Marija Vrdoljak, prof.v.š. – prodekanica za znanstveni rad i međunarodnu suradnju, Anita Pamuković, v.pred. – prodekanica za poslovanje i suradnju s gospodarstvom i doc. Dr. sc. Boris Dorbić, v.pred – pročelnik odjela Prehrambena tehnologija.

Sutra navečer projekcija animiranog filma u parku: Započinje Knino na otvorenom!


Grad Knin je i ove godine odlučio svježe, ljetne kninske večeri začiniti animiranim filmovima za naše najmlađe, ali i sve ljubitelje animiranih filmova. Projekcije će biti organizirane jednom tjedno tijekom cijelog srpnja i kolovoza na već tradicionalnoj lokaciji na otvorenom- u parku kod kružnog toka.

Prvo Knino na otvorenom održati će se u petak, 9. srpnja u 21.00 sat, a prikazivat će se animirani film Janko Strižić Film: Farmagedon.

„Pozivamo sve da nam se pridruže na ugodnom druženju na svježem zraku uz ljetno kino. Ponesite dekice, udobno se smjestite i uživajte!“ – poručili su organizacije. Više o prvoj projekciji možete saznati na Facebooku TZG Knina OVDJE.

TZ grada Knina

Danas humanitarni malonogometni turnir i koncert


Danas će se održati malonogometni humanitarni turnir u Kninu, na igralištu OŠ Dr. Franje Tuđmana s početkom u 18:00 sati.

Sav prihod bit će doniran za obitelj Dodik iz Gline kojoj je kuća stradala u potresu, a i bez toga su u jako teškoj životnoj odnosno zdravstvenoj situaciji.

Turnir se otvara revijalnom utakmicom između Udruge Don Juraj Gospodnetić iz Bosanskog Grahova te veterana NK Dinare.

Natjecateljski dio programa je između “četiri kafića” čije timove će činiti najbolji kninski nogometaši, a to su Caffe bar Oš’još, Caffe bar Carpe Diem, Caffe bar Crystal te Caffe bar Škafić.

Nakon natjecateljskog dijela programa slijedi onaj zabavni za koji će se pobrinuti Iva Spahija sa svojim Hit Bandom te Klapa Drniš.

Dakle odlične utakmice između najboljih kninskih nogometaša, odlična glazba uživo, veliki broj motora, defile kroz grad, čorbanac po “kolko ko da” uz ostalu hranu i piće po prihvatljivim cijenama.

Poziv svima da nam se priključe, zabave te time učine dobro djelo!

Izvor: Feral News

Obavijest o zabrani i ograničenju kretanja na Crvenoj zemlji


Iz Gardijske mehanizirane brigade dobili smo obavijest o zabrani i ograničenju kretanja na Crvenoj zemlji za srpanj 2021. godine. Obavijest prenosimo u cijelosti:

“Obavještavamo Vas da će pripadnici Gardijske mehanizirane brigade na vojnom poligonu „Josip Markić“ – Knin u području koje je omeđeno vrhovima: Orljaj tt 494 – Borova glava tt 1082 – Visibaba tt 1125 – Badanj tt 1281 – Jarebičnjak tt 1190 – Vršina tt 1004 i Lanjevac tt 624, tijekom mjeseca SRPNJA 2021., provoditi određene aktivnosti bojevih gađanja naoružanjem kalibra do 122 mm, te koristiti explozivne naprave tijekom uvježbavanja. Molimo Vas da putem medija, a u cilju zaštite i sigurnosti građanstva obavijestite stanovništvo grada Knina i okolnih sela.

1. ZABRANJENO kretanje isključivo kod vježbovnih aktivnosti i bojevih gađanja
– u dane 14. i 15. SRPNJA 2021., u vremenu od 08.00 sati do 16.00 sati.

2. OGRANIČENO kretanje zbog provedbe obuke
– u dane od 05, od 13., i od 16., do 28. SRPNJA 2021., u vremenu od 09.00 sati do 15.00 sati.

Napomena: na području cijelog poligona moguć je nailazak na vojna vozila u pokretu i/ili skupine vojnika, te Vas molimo da obratite pozornost da ne bi došlo do prometnih ili drugih nesreća.Također, oznaka ZABRANJENO odnosi se na zabranu ikakvog ulaska na poligon, a u slučaju boravka u prostoru poligona, isti ŽURNO napustiti.

Molimo, poštovati upozorenja od strane vojnika ili drugih službenih osoba Ministarstva obrane RH.

U slučaju nejasnoća, osoba za kontakt ispred Gardijske mehanizirane brigade je OJI časnik satnik Ivan Aljinović tel. 022/ 617 635, 022/617 604.”

Javni poziv za uvrštavanje u kalendar događanja za ljeto 2021


Turistička zajednica Grada Knina poziva sve zainteresirane fizičke i pravne osobe (udruge, ustanove, trgovačka društva, sportska društva, obrtnici, nositelji samostalnih djelatnosti i dr.) koje svojim djelovanjem doprinose kulturnom, edukativnom, umjetničkom, društvenom, sportskom ili nekom drugom sličnom sadržaju (kao što su npr. izložbe, turniri, koncerti, gastro ponude, književne večeri, radionice, natjecanja, zabavni programi i dr.), da dostave popis događanja koja planiraju
organizirati tijekom srpnja i kolovoza 2021. godine.

Program događanja za ljeto 2021. biti će objavljen na široj javnosti lako dostupan način kako bi naši građani, ali i svi posjetitelji Grada bili pravovremeno upoznati s aktivnostima i događanjima u Kninu i njegovoj okolici tijekom ljetnih mjeseci.

Tablicu za popunjavanje podataka zatražite u Turističkoj zajednici osobno, telefonom ili mailom ili preuzmite OVDJE i ispunjenu je dostavite najkasnije do 06. srpnja 2021. godine u pisanom obliku ili elektroničkom poštom na e-mail info@tz-knin.hr.

Foto: Arhiva Hukneta

Gradsko vijeće usvojilo prijedlog gradonačelnika: Ivica Šimić novi je ravnatelj knjižnice


Ivica Šimić novi je ravnatelj Narodne knjižnice Knin.

Šimića je danas na razdoblje od četiri godine imenovalo Gradsko vijeće koje je, nakon provedenog javnog natječaja, usvojilo prijedlog gradonačelnika. Za Šimića je glasalo 9 vijećnika, a protiv je bilo 6 vijećnika HDZ-a.

Životopis Ivice Šimića možete pročitati OVDJE.

Na dnevnom redu današnje sjednice Gradskog vijeća bile su samo dvije točke, a druga su bila vijećnička pitanja.

Vijećnik Mosta Tomislav Čolak pitao je hoće li Grad napraviti registar nezaposlenih te registar kninskih studenata izvan Knina.

Gradonačelnik Marijo Ćaćić je pohvalio Čolakovu inicijativu za izradu registra studenata. Što se tiče registra nezaposlenih, on se može dobiti od Zavoda, kazao je Ćaćić.

Vijećnici HDZ-a pitali su je li istina da je kandidat za gradonačelnika Robert Okadar zaposlen u gradskoj tvrtci Upravitelj. Gradonačelnik je odgovorio da nema takvih informacija.

Pitali su i hoće li v.d. ravnatelj Kninskog muzeja Ante Šimić biti kažnjen zbog verbalnog napada na HDZ-ove članove. Odgovoreno je da je Upravno vijeće muzeja upozorilo Šimića da se takvo ponašanje više ne ponavlja.

Foto: Ivica Šimić; Ivanka Maričić

Izbornik