Sortiraj po:
Pogledaj:
 • Naslovna
 • Arhiva za kategoriju "Društvo"

Kategorija: Društvo

Obavijest o zabrani i ograničenju kretanja na vojnom poligonu Crvena zemlja za rujan


Iz Gardijske mehanizirane brigade dobili smo obavijest o zabrani i ograničenju kretanja na vojnom poligonu Crvena zemlja za rujan 2019. godine. Obavijest prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

obavještavamo Vas da će pripadnici Gardijske mehanizirane brigade na vojnom poligonu „Crvena zemlja“ – Knin u području koje je omeđeno vrhovima: Orljaj tt 494 – Borova glava tt 1082 – Visibaba tt 1125 – Badanj tt 1281 – Jarebičnjak tt 1190 – Vršina tt 1004 i Lanjevac tt 624, tijekom mjeseca RUJAN 2019., provoditi određene aktivnosti bojevih gađanja topničkim, protuoklopnim i naoružanjem kalibra do 12.7 mm te uvježbavanja. Molimo Vas da putem medija, a u cilju zaštite i sigurnosti građanstva obavijestite stanovništvo grada Knina i okolnih sela.

1. Zabrana kretanja provoditi će se isključivo kod bojevih gađanja dana:

– u dane 24. rujna 2019. u vremenu od 09.00 sati do 16.00 sati

2. Ograničenje kretanja (koje podrazumijeva zaustavljanje i propuštanje prolaznika od strane osiguranja) u ranije navedenom području ovog dopisa, provoditi će se tijekom odvijanja vježbovnih vojnih aktivnosti ili kretanja vojnika po poligonu, gađanja protuoklopnim sredstvima i naoružanjem kalibra do 12.7 mm, pri čemu postoji mogućnost nailaska na grupe vojnika, vozila, prepreke i dr., u periodu:

– u dane od 2. do 6., rujna 2019. u vremenu od 08.00 do 18.00 sati

– u dane od 9. do 20., rujna 2019. u vremenu od 07.00 do 24.00 sata

U slučaju nejasnoća, osoba za kontakt ispred Gardijske mehanizirane brigade je časnik za CIMIC satnik Ivan Aljinović tel. 022/ 617 635.”

I. Š.

U nedjelju Zabuvljak na otvorenom


Tekst: FB Udruga Atribut

Dragi naši šopingholičari, second-hand ljubitelji, kolekcionari ili osobe koje se samo žele riješiti viška stvari, vrijeme je za šesti po redu ZAbuvljak! Nakon kratke ljetne pauze, ne možemo a ne ispratiti ljetne dane u znaku još jednog buvljaka i iskoristiti priliku za ugodno druženje među šljivama i jabukama. Ako nam ovo hirovito vrijeme to dopusti, održat će se u nedjelju, 25. kolovoza od 17.30 do 20.30 u voćnjaku iza Club A3. Okupljamo naše male trgovce, umjetnike i poklonite svega toga!

Iskoristite priliku i očistite svoj prostor, a usput nešto i zaradite i/ili uveselite nekoga! ZAbuvljak je second-hand tržnica gdje možete prodavati, mijenjati se ili pokloniti stvari koje vam više ne trebaju.

Imaš neke stvari koje ti ne trebaju? Nisi vezan za njih, a misliš da mogu lako pronaći vlasnika/cu samo da ih imaš gdje izložiti? Imaš veliku/malu robu, knjige, ploče, dječju robu koju su klinci prerasli, poklon koji si dobio za Božić prije dvije godine, ali nije za tebe? Treba ti malo džeparca? Dođi na ZAbuvljak – peti u nizu!

Ako nisi jedan od onih koji se mogu tako lako odreći nekih svojih stvari, onda svakako dođi i pronjuškaj što ima za tebe. Sigurno ćeš nešto naći! Ako si jedan od onih koji vole među gomilom, naći nešto vrijedno i posebno ili voliš proći povoljnije, za istu vrijednost stvari, dođi na ZAbuvljak!

————————————————-
❗ PRIJAVE IZLAGAČA PRIMAMO ZAKLJUČNO S PETKOM, 23.8.❗ Prijavi se čim prije i zauzmi svoje mjesto!

Molimo sve koji planiraju izlagati na 6. ZAbuvljaku da nam se jave u inbox ili na e-mail: udruga.atribut@gmail.com, najkasnije do petka, 23.8.2019. (uključujući i taj dan).

Svaki izlagač će dobiti čaj ili kavu gratis, uz vlastiti izlagački prostor i stolicu. Izlaganje je besplatno, ali, ukoliko želite, možete dati donaciju za udrugu u kutiju koja će se nalaziti u blizini.

Vidimo se u nedjelju, 25. kolovoza od 17.30 do 20.30 sati na 6. ZAbuvljaku!

Lokacija: Udruga Atribut/ Club A3

U petak na livadi iznad zidića 5. Knino na otvorenom


Tekst: FB Knin Tourist Board

I u kolovozu nastavljamo s ljetnim Kninom na otvorenom! Grad Knin odlučio je svježe, ljetne kninske večeri začiniti animiranim filmovima za naše najmlađe, ali i za sve ljubitelje animiranih filmova.

Odlučili smo Knino “prošetati” po gradu, a osobito s ciljem revitalizacije starog dijela grada. Nakon parka kod kružnog toka i igrališta kod OŠ Dr. Franje Tuđmana, ovaj petak Knino će se održati na jednoj kultnoj lokaciji, na travnjaku iznad popularnog “Zidića” (ispod nekadašnjeg caffe bara Metropola, a kod Caffe/Pancake House Mozart). Projekcija će se održat u petak, 23. kolovoza u 21.00.

Ono što zanimljivo kod ove lokacije je što su se nekad davno, još za vrijeme šezdesetih godina, baš na toj lokaciji odigravale projekcije filmova na otvorenom, odnosno ljetna kina. Stoga, dekice, klince ili cure/dečke pod ruke i pravac stari dio grada. Lijepo će biti vidjeti ljude koji se motaju oko onog dijela, stoga ga ispunimo osmijehom i radošću!

KADA? Petak, 23. kolovoza u 21.00
GDJE? Livada iznad “Zidića” , Marulićev trg

Službena video najava: https://www.youtube.com/watch?v=-uZrtzgThZ8

SADRŽAJ:
U novoj animiranoj komediji za cijelu obitelj, redatelja Christophera Jenkinsa, susrećemo se s likom simpatičnog gusana po imenu Peng. Peng je umišljen, svojevoljni neženja, kojeg ne zanima tradicija njegove vrste, ni obiteljske vrijednosti, a djeca su mu toliko odbojna da čak odbija predvoditi jato mlađih naraštaja u skoroj selidbi na jug.

Voli svoju slobodu i živi u trenutku, bez brige i pameti. Uvjeren da o svemu zna najbolje te da je u svemu bolji od drugih, vrijeme provodi odvajajući se od jata i izvodeći lude akrobacije u letu. Prilikom jedna takve vratolomije, Peng se zanese, doživljava nezgodu te pada u jato pačića. Pritom nehotice razdvaja brata i sestru, 16 dana stare Chao i Chi, od ostalih njihove vrste.

Ozlijeđenog krila, zaglavio je na tlu i u toplije krajeve mora pješice. Kao da to nije bilo dovoljno, na taj put sada mora s patkama. On, gusan, s patkama! Štoviše, djecom patkama! Vidno nezadovoljan razvojem situacije, ni ne sluti da se upušta u avanturu života. Krilo mu je već slomljeno, a moglo bi biti i srce.

——————————————————
Javnim glasanjem, između sedam ponuđenih animiranih filmova, odabrani su sljedeći, navedeni prema broju glasova:

1. Prinčeva strana priče – POGLEDANO!
2. Pčelica Maja: Medene igre – POGLEDANO!
3. Ringe, ringe jaja – 23.8.2019. U 21.00 h
4. Mali Bigfoot – Uskoro više informacija!

Napomena: postoji mogućnost promjena termina zbog vremenskih neprilika.

NP Krka: Vidikovac Brljan


Piše: Katia Župan, NP Krka

Uz 22 poučno-pješačke staze i 470 kilometara biciklističkih ruta u Nacionalnom parku „Krka“ nalazi se pet samostalnih vidikovaca koje je Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ predstavila tijekom srpnja i kolovoza kako bi nadahnula posjetitelje na otkrivanje iznimnih prirodnih i kulturnopovijesnih vrijednosti.

Uhvatite osebujnu (ljetnu) raskoš Krke pogledom s vidikovaca: Brljan

Kada prijeđete rijeku Krku na prijelazu koji je još u antičko doba bio dio mreže rimskih putova na prostoru između Bukovice i Promine, pogled na vrh serpentina na desnoj, bukovičkoj strani natjerat će vas da se zaustavite. Tu se nalaze malo odmorište i uređeni vidikovac s pogledom na Brljan. Smatra se da je tim putom prošao i car Trajan za svoga pohoda na Dačane. Jer Brljanu iza leđa nalazi se Burnum, rimski vojni logor i naselje, koje je narod dugo zvao „Trajanski grad“.

Cijeli taj prostor odiše burnom prošlošću, vremenima u kojima je rijeka dijelila plemena i narode a s današnjih  vidikovaca nadzirani su protivnici. I danas se upravo s toga mjesta u Puljanima, na lijevoj obali Krke, vide ostaci pretpovijesne gradine, središta liburnske zajednice Burnistae.

S toga vidikovca vidi se bujno submediteransko raslinje, koje skriva nekadašnje vodenice, male pašnjake i kultivirana polja. Tu Krka postaje pitomija. Sam slap Brljan u toplom je dijelu godine gotovo suh. Na njega se nadovezuje jezero, nastalo izgradnjom brane, koja ujezeruje tok uzvodno u dužini od 1,3 km. Brljansko jezero (Ćorića jezero, Bjelober) široko je 400 a dugo 1 300 m. Snažan dojam na posjetitelje ostavljaju širina otvorena prostora pod vidikovcem i osjećaj slobode koji takav pogled izaziva.

U Kninu u 14 sati 39.7 stupnjeva; Zbog toplinskog vala odgođeno sutrašnje otvaranje atletske staze i Erste plava liga


U Kninu je danas u 14 sati izmjereno 39.7 stupnjeva Celzija, podaci su Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Knin je danas uvjerljivo najtopliji grad u Hrvatskoj, a dobre su vijesti da ima i uvjerljivo najmanju vlažnost zraka (17 posto).

Kninski temperaturni rekord iznosi 42.3 stupnja Celzija i izmjeren je 10. kolovoza 2017. godine. To je treća najviša temperatura ikad izmjerena u Hrvatskoj. (Ploče s 42.8 i Karlovac s 42.4 stupnja su ispred Knina).

Ekstremna vrućina prognozira se i sutra. Upravo zbog toga odgađaju se svečano otvaranje atletske staze te Erste Plava liga u atletici koji su najavljeni za sutra u 10 sati, izvijestili su iz Grada napomenuvši da će o novom datumu pravovremeno izvijestiti.

I. Š.

Sutra u 10 svečano otvaranje atletske staze; Dođite i pogledajte i kvalifikacije Erste Plave lige u atletici


Sutra (u utorak) će se na Dinarinom igralištu održati kvalifikacije Erste Plave lige u atletici te će se upriličiti svečano otvorenje nove atletske staze.

Na svečanom otvorenju u 10 sati bit će predstavnici Grada Knina, Središnjeg državnog ureda za sport iz Zagreba, Hrvatskog atletskog saveza, Šibensko-kninske županije, Atletskog kluba sv. Ante te predstavnici Zajednice sportova grada Knina i sportskih klubova.

Svečanost će obilježiti održavanje kvalifikacije Erste Plave lige, jedinstvenog natjecanja osmoškolaca u organizaciji atletskog kluba Pro Sport i partnera. Natjecanje započinje već u 9 sati.

“Nadamo se da će ova staza biti okosnica razvitka i unapređenja atletskog sporta u Kninu. Stoga pozivamo sve zainteresirane natjecatelje i građane da se pridruže svečanom otvorenju i podrže mlade natjecatelje.”, stoji u pozivu Grada Knina.

I. Š.

Projektom ‘Ja želim raditi’ 45 osoba s kninskog područja bit će osposobljeno za uzgoj i preradu ljekovitog bilja.


‘Ja želim raditi’ naziv je projekta financiranog iz Europskog socijalnog fonda, vrijednog oko 860.000 kuna, kojeg s ciljem osposobljavanja pripadnika ranjivih skupina s područja Knina provodi Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

Cilj projekta je osposobiti 45 nezaposlenih osoba pripadnika ranjivih skupina, odnosno nezaposlene osobe s invaliditetom i nezaposlene osobe starije od 50 godina sa šireg područja grada Knina, za rad na uzgoju, branju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja.

Kao priprema za osposobljavanje na širem području Knina zasađena su polja ljekovitog bilja, a kako je istraživanje tržišta pokazalo da će se poduzeća sve više i više baviti preradom bilja, cilj je ovim projektom osposobiti potrebnu i kvalificiranu radnu snagu.

U okviru projekta dosad je odrađeno niz aktivnosti, poput izrade nastavnih materijala za program osposobljavanja i nabave opreme za osposobljavanje polaznika za uzgoj, branje i preradu ljekovitog bilja.

Besplatno osposobljavanje 45 pripadnika ranjivih skupina za područje uzgoja, branja i prerade ljekovitog bilja krenut će u rujnu, a svi zainteresirani već sad se mogu prijaviti na mail miro.slavica@rra-sibenik.hr

Polaznicima osposobljavanja za vrijeme trajanja edukacija bit će osiguran besplatan prijevoz do mjesta održavanja edukacija i prakse, to jest osposobljavanja, a imat će i osiguranu hranu.

Nositelj projekta ‘Ja želim raditi’ je Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, a partneri na projektu su Pučko otvoreno učilište Knin, Srednja škola Lovre Montija i Ured HGK za područja posebne državne skrbi Knin.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Huknet/Sponzorirani članak

Kabel manijak po treći put u tri tjedna – presjekao telefonske kablove


Nepoznati delikvent (ili možda više njih) opsjednut telefonskim kablovima po treći put je u tri tjedna na istom mjestu, u Kalatima – presjekao telefonske kablove.

Očajni građani poslali su nam sliku presječenih kablova.

Počinitelj za kojeg ne znamo je li obični siledžija ili samo veseljak koji ima fetišizirani odnos prema kablovima –  za sada je nepoznat.

Kako nitko ništa ne poduzima vjerujemo da će vijest idućeg tjedna biti da je majkan po četvrti put presjekao kablove.

I. Š.

Knin dobio skale oslikane knjigama


Knin je dobio prekrasne stepenice oslikane hrptovima knjigama – klasicima hrvatske i svjetske književnosti.

Inicijativa je potekla od građana, pokroviteljstvo je preuzeo Grad, a zamisao je u djelo provela kninska umjetnica Amanda Tica koja kaže kako osim estetskog, ove skale imaju i edukativni karakter koji se odnosi na naše najmlađe sugrađane.

– Dok sam oslikavala stepenice djeca iz obližnje škole su mi prilazila i raspitivala se za svaku oslikanu knjigu i njezin sadržaj. Također su mi otkrila da su ove skale od sada njihovo omiljeno okupljalište – kazala nam je Amanda.

Stepenice iz Tomislavove ulice vode na Sinobade. Bile su tu prije dotrajale stepenice kojima se gotovo nije moglo penjati, a onda su, prije ovoga umjetničkog zahvata – napravljene potpuno nove.

I. Š.

Otvoreni javni pozivi za besplatne obuke u području turizma


Tekst: TZ grada Knina

Grad Knin i Turistička zajednica grada Knina provode projekt „Kulturna i prirodna baština – resurs za razvoj turizma“ KK.08.2.1.09.0001 kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U sklopu projekta provest će se obuka za ukupno 16 osoba s područja Grada Knina i to obuke za:

A.    TURISTIČKOG/U PRATITELJA/ICU – 4 osobe
B.    TURISTIČKOG VODIČA – 10 osoba
C.    VODITELJA/ICU TURISTIČKE POSLOVNICE/ TURISTIČKE AGENCIJE – 2 osobe 

A. JAVNI POZIV ZA ISKAZIVANJE INTERESA ZA OBUKU TURISTIČKIH PRATITELJA/ICA (VODITELJA/ICE PUTOVANJA)
Ako si organizirana, kreativna i dinamična osoba koja voli putovanja i druženje s ljudima, prijavi se na obuku za turističkog/u pratitelja/icu (voditelja/icu putovanja). Voditelj/ica putovanja je osoba koja prati grupe turista tijekom putovanja. On/ona je najvažnija poveznica između organizatora i putnika. Voditelj/ica putovanja brine o udobnosti i kvaliteti usluge te obavlja operativno – tehničke poslove praćenje kao što su administrativni poslovi, smještaj u hotelu, poslovi na graničnom prijelazu i drugo. Tijekom cijelog putovanja informira grupu turista o gradovima i mjestima koje obilaze te daje informacije o kulturnim i povijesnim znamenitostima te drugim atrakcijama.

Više o uvjetima, potrebnoj prijavnoj dokumentaciju i ostalo, saznajte u javnom pozivu na sljedećoj poveznici: Javni poziv za iskazivanje interesa za obuku turističkih pratitelja/ica (voditelja/ice putovanja)

B. JAVNI POZIV ZA ISKAZIVANJE INTERESA ZA OBUKU TURISTIČKIH VODIČA
Turistički vodič je osoba koja pruža turistima usluge pokazivanja i stručnog tumačenja prirodnih ljepota i vrijednosti, kulturno-povijesnih spomenika, umjetničkih djela, etnografskih i drugih znamenitosti, povijesnih događaja, ličnosti, legendi o tim događajima i ličnostima, gospodarskih i političkih tijekova i zbivanja. Turistički vodiči obično predvode grupu turista i pružaju im navedene informacije na nekom od svjetskih jezika, ili na jeziku grupe, ako vladaju njime. Moraju djelovati sigurno i suvereno vladati podacima koje pružaju te biti spremni na dodatna pitanja.

Više o uvjetima, potrebnoj prijavnoj dokumentaciju i ostalo, saznajte u javnom pozivu na sljedećoj poveznici: javni-poziv-turisticki-vodic.pdf

C. JAVNI POZIV ZA ISKAZIVANJE INTERESA ZA OBUKU VODITELJA/ICU TURISTIČKE POSLOVNICE/ AGENCIJE
Obuka za voditelja/icu turističke poslovnice/ agencije namijenjena je komunikativnim i kreativnim osobama, koje žele raditi dinamičan posao, vole putovanja i susrete s ljudima iz različitih kultura te žele ostvariti karijeru u turizmu. Završetkom obuke, polaznici/ce će imati kompetencije voditelja/ice poslovnice, odnosno turističke agencije.

Više o uvjetima, potrebnoj prijavnoj dokumentaciju i ostalo, saznajte u javnom pozivu na sljedećoj poveznici: javni-poziv-voditelj-poslovnice.pdf

Obuke će organizirati Turistička zajednica grada Knina u suradnji s Gradom Knin, a provodit će se u listopadu 2019. godine. Odabrani kandidati će biti pravovremeno obaviješteni o točnim terminima i lokaciji provođenja obuke. 
Više o iznad navedenim poslovima i obavezama , saznajte u resornom zakonu na poveznici: https://www.zakon.hr/z/343/Zakon-o-pru%C5%BEanju-usluga-u-turizmu 

Prijave za svaki pojedini poziv, uz ostalu navedenu dokumentaciju, potrebno je dostaviti zaključno sa 02. rujna 2019. godine putem elektronske pošte na adresu info@tz-knin.hr, poštom ili osobno na adresu: TZ GRADA KNINA, Dr. Franje Tuđmana 24, 22300 KNIN, s napomenom na koji javni poziv se odnosi prijava. 

Izvor fotografije: https://unsplash.com/photos/NEqEC7qa9FM

NP Krka: Međunarodni kamp studenata


Piše: Katia Župan, NP Krka

Tijekom lipnja i srpnja 2019. 300 studenata sa prestižnih stranih sveučilišta iz sedamnaest zemalja sudjelovalo je u programu istraživanja biološke raznolikosti u Nacionalnom parku „Krka“.

Međunarodni kamp je organiziran u suradnji tvrtke BIOTA j.d.o.o. koja djeluje kao gospodarski subjekt Hrvatskog instituta za biološku raznolikost i britanske tvrtke Operation Wallacea Ltd prestižnog Oxfordskog sveučilišta. Opći cilj programa je pružanje studentima s različitih svjetskih sveučilišta i visokih škola mogućnost održavanja prirodoslovne prakse kroz terenski rad. Studenti imaju na raspolaganju znanstveno-istraživačke kampove na petnaest najljepših prirodnih lokaliteta diljem svijeta. U društvu tropskih rajeva kao što su Peru, Honduras, Tajland i drugi, od 2017. se nalazi i Hrvatska.

Studenti odabiru znanstveno-istraživačke projekte na kojima žele sudjelovati i dobivaju jedinstvenu priliku sudjelovanja u aktivnom znanstvenom radu uz kvalitetno vodstvo. Nadalje, studenti dobivaju praktično znanje i iskustvo za svoje daljnje karijere u zaštiti prirode, znanstvenici dobivaju mogućnost za financiranje fundamentalnih istraživanja, a NP „Krka“ dobiva precizno i planski prikupljene podatke o cjelokupnosti istraživanih ekosustava. Višegodišnja istraživanja potvrdila su nazočnost visovačke pastrve u toku rijeke Krke a popis vrsta prisutnih u Parku proširen je za dvadesetak pa je primjerice zabilježen prvi nalaz zlatovrane. Također je detektirana iznenađujuće mala populacija vuka, divlje mačke, ilirskog klena i drugih važnih vrsta. Prikupljeni podatci služe JU „NP Krka“ za efikasnije upravljanje parkom. Ove godine je u sklopu kampa održana i akcija prikupljanja i sortiranja otpada na jezeru Brljan.

Republika Hrvatska odabrana je kao zemlja sudionica u projektu zbog svojih jedinstvenih prirodnih obilježja te bogate biološke raznolikosti. U Hrvatskoj su strani studenti dvotjednu stručnu praksu imali u Nacionalnom parku „Krka“ i na otoku Silbi. Boraveći po tjedan dana na svakoj lokaciji, studenti su sudjelovali u različitim istraživačkim grupama pa su tako na Krki proučavali ribe, gmazove, ptice, leptire, sisavce i špilje, a na Silbi uglavnom morske ekosustave. Preko devetsto studenata je na ovaj način upoznalo bioraznolikost Nacionalnog parka „Krka“ od otvaranja kampa 2017. godine, te dobilo priliku iskustva volontiranja na znanstveno-istraživačkom projektu. BIOTA j.d.o.o. je za potrebe ovog projekta razvila i aplikaciju za pametne telefone Android i iOS s pomoću koje svaki sudionik, izravno na terenu, može unositi podatke. Ti podaci trenutno postaju vidljivi i svima ostalima. Bio je to pilot projekt čiji će rezultati pokazati u kojoj mjeri i na koji način će se kamp za strane studente održati idućih godina. Studenti su od ove godine smješteni u BIOTA istraživačkom centru u Puljanima, a dio njih postat će i prvi posjetitelji volonterskog centra Eko kampusa „Krka“ u Puljanima nakon završetka radova.

Visoko Dinarsko gorje predstavlja prirodnu prepreku i razdvaja kontinentalnu i mediteransku floru i faunu međutim krška rijeka Krka spaja Podinarje i podzemlje s Jadranskim morem što je čini osobitim prirodnim fenomenom. Specifični ciljevi istraživanja u Nacionalnom parku „Krka“ bili su: određivanje broja sisavaca a posebno čagljeva, lisica i vukova, određivanje utjecaja visine kanjona na zajednice ptica i gmazova, određivanje biološke raznolikosti u špiljama i određivanje zajednica riba i njihovih staništa specifičnima za područje Krke. Veći dio istraživanja odvijao se na području nepristupačnih i netaknutih dijelova kanjona rijeke Krke od jezera Brljan do Roškoga slapa.

Operation Wallacea (Opwall) je organizacija za istraživanje i zaštitu prirode osnovana od strane studenata volontera koji su se pridružili istraživačkim ekspedicijama u potrazi za stručnom praksom i mogućnostima zapošljavanja na konkretnim projektima zaštite koje provode istaknuti stručnjaci: ekolozi, istraživači, znanstvenici, akademici s područja bioraznolikosti, društvenih i ekonomskih studija. Uz akademsku zajednicu djeluju i terenski djelatnici koji upotpunjuju i potiču sticanje stručne prakse volontera.

Zbog velikog interesa studenata za ova istraživanja, od 2020. godine broj studenata se povećava na 400, od čega je veći broj mjesta već popunjen.

Studenti i njihovi mentori napuštaju Nacionalni park „Krka“ u četvrtak, 8. kolovoza nakon dva mjeseca intenzivnih radova. Zahvaljujemo im na uloženom trudu i požrtvovnosti kojima su, vjerujemo, doprinijeli razvoju znanstvenih istraživanja prirodnih fenomena Krke. Sa zanimanjem očekujemo njihove rezultate. Također se nadamo da će postignuti rezultati i iskustvo stečeni u Hrvatskoj doprinijeti njihovom nastavku obrazovanja, razvoju znanja i vještina i stjecanju međunarodne afirmiranosti.

Studentima i mentorima želimo uspješan nastavak znanstvene i istraživačke karijere i veselimo se ponovnom susretu sljedeće godine!

U bašti Doma HV 24. 8. kninska plesna večer “Kao nekad u 8”; Kupite karte navrijeme!


Nakon što je prošle godine premijera bila više nego uspješna, kninska plesna večer “Kao nekad u 8” održat će se i ove godine, na istom mjestu – u bašti Doma HV i to 24. kolovoza.

Novost je ove godine da se na ulazu neće moći kupiti karta nego da to treba učiniti ranije i to u cvjećarnici “Katarina” – kod organizatorice događaja Snježane Čolović.

Cijena karte je 120 kuna i uključuje večeru i svirku benda uživo.

Podsjetimo, u drugoj polovici 20. stoljeća, a posebno 70-ih godina u bašti Doma HV (tada Doma JNA) organizirale su se nezaboravne plesne večeri za mlade koje se i danas prepričavaju. Dakako, uz glazbu uživo i nastupe tada (i još uvijek) velikih imena poput Josipe Lisac, Zdenke Kovačiček, Bijelog dugmeta, Crvenih koralja, grupe Time i jazz benda Vedrana Božića i Tihomira Popa Asanovića …

Upravo želja da se bar nakratko ožive ti trenuci lijepih prošlih vremena bili su povod da se organizira ovaj remake i sentimentalni povratak u prošlost.

I. Š.

Foto: FB Knin jedno vrijeme

Kninski Crveni križ u zadnjih godinu dana podijelio 16 tisuća paketa hrane


Piše: Sandra Đulabić, voditeljica projekta „Humanitarni paketi za grad Knin i općine Biskupija, Civljane, Ervenik, Kijevo i Kistanje“; Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Knin

Dana 7. kolovoza 2018. godine započela je provedba projekta ‘Humanitarni paketi za grad Knin i općine Biskupija, Civljane, Ervenik, Kijevo i Kistanje”, odobrenog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, te financiranog iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).

Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Knin, dok je Hrvatski Crveni križ partner na projektu. Cjelokupna vrijednost projekta iznosi 4.555.393,90 kn.

Ovim projektom se nastojalo doprinijeti ublažavanju najgorih oblika siromaštva i kvaliteti  života kod socijalno osjetljivih skupina te su shodno tome definirane i ciljane skupine projekta:

 1. samci i kućanstva primatelji zajamčene minimalne naknade kojima je utvrđeno pravo rješenjem nadležnih centara za socijalnu skrb, 
 1. osobe starije od 65 godina u samačkom ili dvočlanom kućanstvu s prosječnim mjesečnim primanjima do 1.500,00 kn, odnosno do 2.000,00 kn za dvočlano kućanstvo,
 1. samohrani roditelji  s ukupnim primanjima u kućanstvu nižim od 3.276,00 kn, 
 1. obitelji s troje ili više djece s mjesečnim primanjima ukupno nižim od 5.958,00 kn te 
 1. iznimno samci ili obitelji s jednim ili više zaposlenih od kojih nitko nije dobio plaću u razdoblju dužem od četiri (4) mjeseca, ostali nezaposleni ili zaposleni bez ili blokiranih primanja, te obitelji koje zbog različitih razloga ne mogu zadovoljiti osnovne životne potrebe i privremeno su u problemu.

U godinu dana Gradsko društvo Crvenog križa Knin je podijelilo 16.166 paketa hrane, točnije 13.662 paketa hrane za odrasle korisnike uključujući starije maloljetnike iznad 15 godina te 2.504 paketa za djecu od 15 godina i manje, ukupne vrijednosti 2.794.705,07 kn. Ukupna količina podijeljene pomoći u hrani iznosi 712,604 tone. 

Gradsko društvo Crvenog križa Knin je osim hrane podijelilo i 10.267 paketa higijenskih potrepština, točnije 8.767 paketa higijenskih potrepština za odrasle korisnike uključujući starije maloljetnike iznad 15 godina te 1.500 paketa za djecu od 15 godina i manje, ukupne vrijednosti 939.994,50 kn. 

Na projektu su, uz voditeljicu projekta i koordinatoricu donirane hrane, zaposlena i dva nova djelatnika – terenski koordinator i administrator na projektu. 

Tijekom trajanja projekta, djelatnici i volonteri na projektu su prošli 4 edukacije: 

 • Edukaciju o upravljanju kućnim budžetom i financijskoj pismenosti,
 • Edukaciju o savjetovanju o dostupnim socijalnim pravima i uslugama,
 • Edukaciju „Program izobrazbe u području Javne nabave“ te
 • Edukaciju o upravljanju provedbom i financijskom vođenju projekata financiranih iz EU 

Osim navedenih aktivnosti u sklopu projekta provedeno je i 5 edukativnih radionica s ciljem pružanja podrške i olakšavanja situacija u kojima se nalaze krajnji korisnici pri čemu je obuhvaćeno ukupno 200 korisnika, a provedeno je i 10 edukativnih radionica na temu upravljanja kućnim budžetom i financijske pismenosti čime je obuhvaćeno ukupno 320 krajnjih korisnika. 

Za korisnike je također planirana i podjela socijalnih kuharica koje će sadržavati u tekstualnom i slikovitom obliku kuhane obroke u vrijednosti do 10,00 kn po osobi, koje korisnici mogu pripremiti koristeći namirnice sadržane u paketu hrane. Socijalna kuharica će osim recepata pružiti informaciju o najučinkovitijim načinima korištenja podijeljenih namirnica te osigurati uvid u pripremu jednostavnih, nutritivno vrijednih kuhanih obroka uz mali novčani iznos. Cjelokupan materijal je lektoriran i pripremljen za tisak te će se podjela istih vršiti u kolovozu 2019. 

Podjele paketa hrane i osnovne materijalne pomoći su završene, međutim Gradsko društvo Crvenog križa Knin će u vremenu od 26. kolovoza do 13. rujna 2019. izvršiti planiranu podjelu školskog pribora za djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole, a sukladno kriterijima definiranima u projektu. Paket školskog pribora za djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole sadrži školsku torbu, popunjenu pernicu na tri kata, grafitne i kemijske olovke, drvene bojice, flomastere, vodene boje s kistovima, šiljila, gumice za brisanje te set ravnalo/trokut/kutomjer. Ukupna vrijednost nabavljene opreme školskog pribora iznosi 274.723,40 kn.   

Za sve dodatne informacije o projektu, molimo Vas da kontaktirate voditeljicu projekta – Sandru Đulabić, na telefon 022/662019 ili putem e-maila ck@gdck-knin.hr

Savez sportske rekreacije zaprima prijave za izlet u Podravinu i Prigorje


Savez sportske rekreacije Sport za sve Šibensko-kninske županije organizira 14. i 15. rujna izlet u Podravinu  i Prigorje i to u prigodi obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti.

Prijave se zaprimaju na brojeve mobitela 091 50 53 574 i 098 48 34 14 i to do 20. kolovoza.

Prijedlog programa izleta pogledajte OVDJE

I. Š.

Foto: wikipedia.hr

NP Krka: Vidikovac Manastir Krka


Piše: Katia Župan, NP Krka

Uz 22 poučno-pješačke staze i 470 kilometara biciklističkih ruta u Nacionalnom parku „Krka“ nalazi se pet samostalnih vidikovaca koje će Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ predstaviti tijekom srpnja i kolovoza kako bi nadahnula posjetitelje na otkrivanje iznimnih prirodnih i kulturnopovijesnih vrijednosti.

Uhvatite osebujnu (ljetnu) raskoš Krke pogledom s vidikovaca: Manastir Krka

Redovnici su oduvijek tražili mirna i skrovita mjesta na kojima bi se posvetili kontemplaciji, molitvi i predanom radu. Zato su hramovi, manastiri i samostani nerijetko na prvi pogled skriveni i u okruženju neizrecive prirodne ljepote koja nadahnjuje i potiče na promišljanje.

Krenete li od Kistanja serpentinama prema Carigradskoj dragi, uhvatit ćete prvi pogled na manastir Krka s uređenog vidikovca. Na mjestu gdje su mekše stijene omogućile Krki proširenje doline i mirniji tok, nalazi se mala, pitoma zaravan u kojoj se rijeka doima kao da spava. To je mjesto gdje su „vrata svim vjetrovima zatvorena i gdje se manastir ugleda iznenada, bilo s koje strane putnik dolazio“. Pejsažem dominira umirujuće zelenilo u kojem su omeđeni crkva i samostan, stoljetni dom pravoslavnih kaluđera sv. Vasilija.

Možda ćete pogledom uhvatiti samostanske životinje kako slobodno pasu ili brod koji dovozi izletnike s Roškoga slapa. Kada biste umjesto vlastitog automobila zamislili zaprežna kola, s ovog mjesta svijet bi vam se lako mogao učiniti nekoliko stoljeća mlađi. I dok povjetarac donosi bogati miris tamjana s bogoslužja, vode, zemlje, kamena i bujnog raslinja na plodnoj muljevitoj zemlji što ga je nanijela rijeka, čujete ptice i vodozemce iz okolnih trščaka i lokvi.

A kada ste već došli tako blizu, vrijedi se spustiti još malo niže pa prošetati stazom i posjetiti manastir i njegovu bogatu riznicu, kao i katakombe skrivene pod zemljom. Jer ljepota se najčešće pronalazi na skrovitim mjestima, kao i u skromnim dušama.

Izbornik