Sortiraj po:
Pogledaj:
 • Naslovna
 • Arhiva za kategoriju "Društvo"

Kategorija: Društvo

U Kninu obilježen 27. Međunarodni dan narcisa


Liga protiv raka Grada Knina obilježila je 27. po redu Dan narcisa. Riječ je o javnozdravstvenoj i humanitarnoj kampanji kojoj je cilj razvoj društvene svijesti o ranoj prevenciji karcinoma dojke kod žena.

Uključivši se u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke te raka debelog crijeva, svaka aktivnost kroz mjesec ožujak bila je usmjerena na ukazivanje važnosti brige o svome zdravlju jer preventivni pregledi su ključ ozdravljenja.

“Liga protiv raka Grada Knina se zahvaljuje Zajednici žena Katarina Zrinski, Tončici Odak, Maji Deronji te ženama iz Siverića koje su i ovaj put donacijama narcisa podržale rad Lige te humanitarnu kampanju za Dan narcisa! Želimo se zahvaliti svima koji su svojim dolaskom i dobrovoljnim prilozima podržali rad Lige.” – poručili su iz Lige protiv raka Grada Knina.

Profesor Ivica Barišić održao u knjižnici predavanje o obnovljivim izvorima energije


I stručno i praktično moglo se čuti večeras na predavanju o obnovljivim izvorima energije koje je u knjižnici održao profesor u mirovini Ivica Barišić, diplomirani inženjer strojarstva.

Doznali smo više o Sunčevoj energiji, energiji vjetra, energiji vodenih tokova. energiji biomase, energiji iz okoliša i energiji vodika.

Bilo je riječi i o optimalnoj vlazi drva za ogrjev i koliko dugo se svježe drvo treba sušiti da bi imalo dobru ogrjevnu vrijednost, ali i o praktičnosti i pristupačnosti termosifonskih solarnih sustava za pripremu potrošne tople vode, te o opasnostima koje nose električni automobili prilikom nezgode i zapaljenja i mnogo čemu ostalom.

Izvor: FB Narodna knjižnica Knin

Prijavite se na Uskršnji sajam


Turistička Zajednica grada Knina poziva sve zainteresirane izlagače da se pridruže Uskršnjem sajmu, koji će se održati u subotu, 8. travnja u vremenu od 9 do 13 sati.

Mjesto održavanja manifestacije je Park kod kružnog toka.

Zainteresirani će izlagati proizvode na štandovima od jednog ili dva metra kvadratna, ovisno o potrebama i mogućnostima. Štandovi se ustupaju bez naplate od strane organizatora.

Cijeli tekst javnog poziva te prijavnicu preuzmite na linku ispod

Foto: Stjepan Tomić

Lažna devetka pobijedila na šestom ovosezonskom kvizu


rpt

Ekipa Lažna devetka pobijedila je večeras na šestom ovosezonskom kvizu Narodne knjižnice Knin i potvrdila vodstvo u ukupnom poretku kviz lige.
Evo poretka šestog kviza:

 1. Lažna devetka (srednja škola) – 27
 2. Venera (osnovna škola) – 24
 3. Čovci (srednja škola) – 23
 4. Neustrašiva četvorka (osnovna škola) – 23
 5. Reno (srednja škola) – 18.5
  Poredak kviz lige:
 6. Lažna devetka (srednja škola) – 142
 7. Reno (srednja škola) – 127
 8. Čovci (srednja škola) – 125.5
 9. Neustrašiva četvorka (osnovna škola) – 121.5
 10. Venera (osnovna škola) – 120.5

10. Tjedan zajedništva i solidarnosti s Crkvom i Hrvatima u BiH


Piše: Barbara Alilović

Ove nedjelje nakon večernje mise u dvorani Studentskog doma fra Lujo Marun u Kninu prikazat će se dramska predstava STADLER čime započinje ovogodišnji tjedan zajedništva i solidarnosti s Crkvom i Hrvatima u BiH.

Pod vodstvom redatelja i dramaturga Ante Bilića, predstavu izvode članovi Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik. Mladi glumci, iako mahom amateri, vješto će ovom moderno-koreografskom poetskom dramom, govorom, glazbom, scenografijom i kostimografijom, uprizoriti Stadlera iz njegova djetinjstva, te godina pastirske službe u Crkvi vrhbosanskoj.

Svjedočite uprizorenju nadbiskupa Stadlera iz njegovih dječačkih dana i iz godina obnašanja službe pastira Crkve vrhbosanske tijekom kojih je, zajedno sa stoljetnim čuvarima svjetla kršćanske vjere na prostorima BiH i šire – franjevcima Provincije Bosne Srebrene, zatim redovnicima i redovnicama raznih družbi i kasnije dijecezanskim svećenicima uspio izgraditi brojne crkve i crkvena zdanja te voditi Božji puk Kristovim putem u teškim vremenima.


U predstavi se ističe Stadlerovo širenje pobožnosti Presvetom Srcu Isusovu, štovanja Blažene Djevice Marije i Sv. Josipa, a prikazano je i njegovo utemeljenje sestara Služavki Malog Isusa te citirana neka od brojnih pisama kojima ih je očinski usmjeravao u njihovu životu i radu. Istaknuta je i Stadlerova ljubav prema siromasima i davanje mudrih savjeta svećenicima, te brojne druge zanimljivosti za koje niste znali.


Ulaz je slobodan za sve, a svojim dobrovoljnim prilogom možete podržati obnovu Katoličkog školskog centra Petar Barbarić Travnik.


Pozivamo Vas na ovu predstavu osobno i kao predstavnika vašeg medija, te Vas molimo za objavu.

Kod Atlagića mosta pronađena povijesna kaldrma


Kod Atlagića mosta, na početku Cesarićeve obale, na dubini od oko dva metra, pronađeni su odlično očuvani ostaci povijesne kaldrme.

Kaldrma potječe iz Mletačkog doba, otkrio nam je dr. sc. Marko Sinobad, konzertvator Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Šibeniku

-Ostaci kaldrme koji su otkriveni na dubini od 1,7 metara nalaze se na trasi ceste između Porte Moline, odnosno južnih gradskih vrata iz vremena Mletačke republike i staroga Atlagića mosta. Most koji je izgrađen u vrijeme osmanske uprave gradom bio je u funkciji sve do kraja 19. stoljeća kada je izgrađen prvi drveni most na mjestu današnjeg. Otkrivena pristupna cesta zatrpana je nasipavanjem terena uz obalu Krke nakon rušenja staroga mosta – kazao je Sinobad te kazao nešto više o samoj gradnji kaldrme.

-Kaldrmirani sloj ceste izgrađen je od riječnih oblutaka, dok su bordure izvedene vertikalno postavljenim debelim kamenim pločama. Obluci i ploče polagane su u zemljani sloj u suho, bez upotrebe veziva. Takva vrsta tradicijskog popločenja naziva se kogula ili kugula. Radi se o tipičnom popločenju koje je karakteristično za primorske dalmatinske gradove – pojasnio nam je Sinobad.

Kaldrma je pronađena arheološkim nadzorom koji je propisan posebnim konzervatorskim uvjetima zaštite kulturnog dobra, a provodi se nad zemljanim radovima u okviru projekta rekonstrukcije Cesarićeve obale. 

Stručni voditelj arheološkog nadzora je arheolog Miloš Biserko.

Valentinovo na Krčiću: Ove godine omiljeni slap poprima romantične boje!


Grad Knin, Turistička zajednica Grada Knina i Foto Klub Knin i ove godine udružuju snage u sklopu mjeseca ljubavi i pozivaju sve posjetitelje da se na Valentinovo, 14. veljače prošeću do Krčića i dožive romantičnu atmosferu na najljepšoj lokaciji u gradu Kninu! U utorak će se tako održati još jedno Valentinovo na Krčiću, jedna od najljepših manifestacija povodom Dana zaljubljenih.

Slap Krčić će ovom prilikom biti osvjetljen u bojama ljubavi i pružiti idealnu pozadinu za romantičnu šetnju i predivne fotografije. Uz pjenušac za zaljubljene, foto okvir za fotografiranje i ugodno ukrašen ambijent, slap će se preobraziti u pravu malu romantičnu oazu.

Posjetitelji će od 15 do 20 sati uživati u prekrasnom ambijentu s raznim romantičnim foto mjestima pod slapom. Moći će kušati i pjenušac iz lokalne Vinarije Burnum, kao i zakoračiti u photo booth gdje će besplatno dobiti izrađene fotografije sa svojim najdražima kao uspomenu na Valentinovo na Krčiću.

Po zalasku sunca slap će poprimiti predivne romantične boje, a posjetitelji će u pogledu uživati uz ponudu pića te ambijentalnu živu glazbu, odnosno prekrasan vokal koji će pratiti gitara.

– Prošle godine događanju su se pridružili fotografi i foto klubovi iz raznih dijelova Hrvatske, te ih i ove godine pozivamo da nam se pridruže i svojim umjetničkim znanjem doprinesu promociji predivnog Krčića i kraljevskog grada. Svi zainteresirani fotografi mogu poslati svoju kratku prijavu s imenom i prezimenom te brojem mobitela na mail adresu info@tz-knin.hr do ponedjeljka u 10 sati – poručuju organizatori.

Napomena za sve posjetitelje:  zbog manjeg prostora za parking, cestica do Krčića će biti ograničena za promet, pa molimo da se parkirate prije skretanja i prošećete pet minuta do slapa.

Foto: Mićo Samardžija

Dječji gradonačelnik Toni Ivanković; zamjenica Marija Jelić


Dječji gradonačelnik Knina je Toni Ivanković, a zamjenica gradonačelnika je Marija Jelić, izabralo je Dječje Gradsko vijeće Grada Knina na današnjoj sjednici.

Nakon izbora, dječji gradonačelnik, zamjenica i gradski vijećnici trebaju isplanirati daljne aktivnosti u čemu će im pomoći djelatnici Gradske uprave koji su ih za početak upoznali s osnovnim smjernicama djelovanja i primjerima iz prakse.

Govorilo se i o konkretnim problemima u školi i načinu njihovog rješavanja.

Kviz knjižnice: Osnovnoškolci iznenadili i odnijeli pobjedu


Ekipa Venera koju čine učenici Osnovne škole dr. Franje Tuđmana Knin pobijedila je na petom ovosezonskom kvizu u knjižnici.

Evo poretka petog kviza:

1. Venera (osnovna škola) – 25

2. Neustrašiva četvorka (osnovna škola)- 23

3. Lažna devetka (srednja škola) – 23

4. Čovci (srednja škola) – 23

Poredak kviz lige nakon četiri odigrana kviza izgleda ovako:

1. Lažna devetka (srednja škola) – 115

2. Reno (srednja škola) – 108.5

3. Čovci (srednja škola) – 102.5

4. Neustrašiva četvorka (osnovna škola) – 98.5

5. Venera (osnovna škola) – 96.5

U knjižnici otvorena izložba Zidnih novina na temu NK Dinare i željeznice


Večeras je u knjižnici otvorena izložba trećeg ciklusa Zidnih novina, projekta kojeg u kontinuitetu od 2019. godine provode Udruga Porta u partnerstvu s Narodnom knjižnicom Knin, Srednjom školom Lovre Montija Knin i umjetničkom organizacijom Otvoreni likovni pogon iz Zagreba.

Međugeneracijsko povezivanje i dugoročno održanje sjećanja na nekadašnji život i živost Knina temeljni je cilj projekta u kojem osim predstavnika partnerskih organizacija i kazivača, sudjeluju i učenici Srednje škole Lovre Montija.

Naglasak je dat na sjećanja na pojedine osobe, zajednice, lokalitete, objekte i događaje koji su se snažno utisnuli u osobni i društveni život Knina.

Izložba se može razgledati do 9. ožujka.

Izvor: FB Narodne knjižnice – Knin

Radionica o pripremanju fritula


Pučko otvoreno učilište Knin poziva sve zainteresirane da se pridruže besplatnoj radionici pravljenja fritula uz stručno vodstvo profesionalne kuharice Ivane Pandžić.

Radionica će se održati u ponedjeljak 13. 2. u 17 sati.

 Svi zainteresirani se mogu prijaviti putem email-a pou-knin@pou-knin.hr i voditelj@pou-knin.hr. U prijavi je potrebno navesti ime i prezime sudionika i kontakt telefon. Broj mjesta je ograničen. Prijaviti se možete do 12. 2. u 20 sati.

POU Knin organizira predavanje „Pravilna prehrana trudnica“


Pučko otvoreno učilišta Knin poziva sve zainteresirane na predavanje „Pravilna prehrana trudnica“.

Predavanje će se održati u četvrtak 9. 2. 2023. godine u 17:30 u prostorijama Učilišta na adresi 4. gardijske brigade 11.

Zdravstvena radnica će sve zainteresirane upoznati s pravilnom prehranom, tjelovježbom i brigom o zdravlju za vrijeme trudnoće.

Ulaz je slobodan!

Pučko učilište organizira predavanje „Što je dobro znati nakon uvođenja eura“


Pučko otvoreno učilišta Knin poziva sve zainteresirane na predavanje „Što je dobro znati nakon uvođenja eura“.

Predavanje će se održati u četvrtak u 18 sati u prostorijama učilišta na adresi 4. gardijske brigade 11.

Djelatnik banke će prisutne upoznati s izgledom novčanica i uputiti ih kako prepoznati one lažne te im dati odgovore na pitanja o bankovnim računima, zamjeni kovanica i svim drugim aktualnim temama iz ovog područja.

Ulaz je slobodan!

Knjižnica objavila Meteorološki godišnjak grada; Prošla godina najtoplija u povijesti


Narodna knjižnica – Knin objavila je Meteorološki godišnjak grada Knina 1949 – 2022. godine.

Upravo zadnja godina koja se u godišnjaku obrađuje, 2022. godina bila je najtoplija u povijesti sa srednjom godišnjom temperaturom od 14,8 stupnjeva.

Za razliku od Meteorološkog godišnjaka kojega je knjižnica objavila prošle godine, u ovome su zastupljene i 2021. te 2022. godina koje su obrađene u zadnjem poglavlju.

Preostala poglavlja godišnjaka su:

I. Srednje mjesečne i godišnje temperature zraka od 1949. do 2020. godine
II. Pregled apsolutnih maksimalnih temperatura zraka od 1949. do 2020. godine
III. Pregled apsolutnih minimalnih temperatura od 1949. do 2020. godine
IV. Srednje mjesečne i godišnje sume sijanja sunca od 1972. do 2020.
V. Broj dana s kišom od 1949. do 2020.
VI. Broj dana sa snijegom
VII. Mjesečne i godišnje količine oborine

Na traženje Narodne knjižnice Knin – sve meteorološke podatke dostavio je Državni hidrometeorološki zavod.

Meteorološki godišnjak dio je serijske publikacije Godišnjak grada Knina, a možete ga preuzeti na ovom linku http://nkknin.hr/wp-content/uploads/2023/01/Meteoroloski-godisnjak-Grada-Knina-2022.pdf

Izbornik