Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Arhiva za kategoriju "Društvo"

Kategorija: Društvo

Novih sedam oboljelih u Kninu i svi su vezani uz kninsku bolnicu


Novih je sedam slučajeva oboljelih od koronavirusa u Kninu i svi su vezani uz kninsku bolnicu, izvijestio je Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

“Danas je potvrđeno novih sedam slučajeva pozitivnih na virus SARS-CoV19 i svi su vezani uz kninsku bolnicu. Od sedam novooboljelih dvoje je pacijenata sa Odjela fizijatrije OVB „Hrvatski ponos“ Knin, dvoje zdravstvenih djelatnika kninske bolnice i tri osobe koje su obiteljski kontakt sa zaraženom osobom.”, stoji u priopćenju kojega potpisuje načelnik Stožera Nikola Blažević.

Situaciju je za HRT4 komentirao i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

– Imamo ozbiljnu situaciju u kninskoj bolnici. Nažalost dogodilo nam se ono što smo maksimalno nastojali izbjeći tako da nismo davali nikakvu funkciju kninskoj bolnici u smislu spremnosti za bavljenje sa zaraženim osobama. Željeli smo je sačuvati s obzirom na njenu specifičnost jer se radi o palijativi, o produženom liječenju, radi se o starijim pacijentima koji su posebno ugroženi.

Sa zaraženim doktorom, koji ima prebivalište u Zadru, nažalost je ostvaren kontakt te se preko djelatnika proširio u krugu bolnice na jedan ozbiljan način što bolnicu stavlja u jedan dosta ozbiljan režim rada” – izjavio je župan.

I. Š.

Prvi smrtni slučaj od COVID-a-19 u županiji: Umro 91-godišnjak s Murtera


Preminula je prva osoba oboljela od novog koronavirusa, izvijestio je Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“U Općoj bolnici Šibensko-kninske županije preminula je prva osoba oboljela od koronavirusa. Riječ je o muškarcu starom 91 godinu s Murtera, kroničnom bolesniku, koji je bio u kontaktu s oboljelom osobom. Također, danas je potvrđeno novih sedam slučajeva pozitivnih na virus SARS-CoV19 i svi su vezani uz kninsku bolnicu. Od sedam novooboljelih dvoje je pacijenata sa Odjela fizijatrije OVB „Hrvatski ponos“ Knin, dvoje zdravstvenih djelatnika kninske bolnice i tri osobe koje su obiteljski kontakt sa zaraženom osobom. S današnjim danom 45 je osoba u našoj županiji oboljelo od koronavirusa.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 11 osoba pozitivni na virus SARS-CoV-2, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Troje pacijenta se i dalje nalaze na respiratoru u KBC Split.

Dvije osobe, državljani Republike Hrvatske, su u karanteni. U posljednja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljeno je 5 dojava o kršenju mjera samoizolacije, a provjerom je utvrđeno da su tri osobe kršile navedenu mjeru.
Apeliramo na građane da je potrebno i dalje odgovorno se pridržavati svih mjera i uputa zdravstvene zaštite. Ostanimo u svojim kućama, održavajmo higijenu i poštujmo socijalnu distancu.
Sve informacije vezane uz koronavirus možete pratiti na jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr”, stoji u priopćenju kojega potpisuje načelnik Stožera Nikola Blažević.

I. Š.

Prekosutra (u četvrtak) akcija darivanja krvi


Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Knin uz suradnju s KBC-om Split – Odjelom za transfuziju krvi, održat će se u četvrtak, 9. travnja od 8 do 13 sati u prostorijama Crvenog križa u Ulici Filipa Grabovca broj 1.

Iz Gradskog društva Hrvatskog crvenog križa Knin poslali su obavijest darivateljima krvi koju prenosimo u cijelosti:

“Poštovani darivatelji krvi!

Akcije dobrovoljnog darivanja krvi koje organizira Gradsko društvo Crvenog križa Knin provode se i dalje po planu kako bismo osigurali dostatne količine krvnih pripravaka i funkcioniranje zdravstvene skrbi.

Slijedom preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i ECDCI, Povjerenstva za sprječavanje i suzbijanje infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi u HZTM i Povjerenstva za suzbijanje kućnih infekcija i s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj u prostorima provođenja akcije darivanja krvi nalažu se najviši higijenski standardi:

✔strogo pridržavanje mjera udaljenosti između osoba
(najmanje 1 do 2 metra),
✔ osiguranje punktova za dezinfekciju ruku djelatnika i
darivatelja,
✔nošenje zaštitnih maski za lice djelatnika,
✔mjerenje temperature svim dobrovoljnim darivateljima krvi.

Navedene mjere poduzete su kako bi se spriječilo širenje zaraze novim korona virusom tijekom provođenja akcija.

Molimo darivatelje da izbjegavaju bliži socijalni kontakt i da se suzdrže od uobičajenih mjera neverbalnog komuniciranja kao što je rukovanje.

Nužno je ograničiti broj darivatelja koji su istovremeno nazočni u prostorijama te osiguravati protočnost od mjesta uzimanja anamnestičkih podataka od darivatelja do mjesta venepunkcije.
Važna napomena:

Darivanju krvi mogu pristupiti osobe koje nisu:
✔putovale izvan Republike Hrvatske zadnjih mjesec,
✔ bile u kontaktu s osobama koje su zaražene ili se nalaze u
samoizolaciji,
✔imale simptome infekcije dišnih putova, temperaturu,
kašalj, kratak dah, otežano disanje,
✔imale infekciju SARS-CoV-2.

Osobe koje pripadaju nekoj od navedenih skupina privremeno se odgađaju na period najmanje 28 dana.

Hvala unaprijed na razumijevanju i vidimo se 9. travnja na akciji, u prostorijama GDCK Knin.”, stoji u obavijesti.

I. Š.

Priopćenje županijskog Stožera s današnje konferencije


Već smo danas izvijestili s konferencije za novinare Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Priopćenje za medije vezano za konferenciju poslao je i županijski Stožer. Prenosimo:

“Na danas održanom sastanku užeg sastava Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije razmotrena je mogućnost da se naselje Betina, koje administrativno pripada Općini Tisno izuzme iz zone karantene, budući da na tom području nema oboljelih od bolesti COVID-19. Nakon sastanka, ispred zgrade Županije održana je konferencija za novinare na kojoj je javnost informirana o zaključcima Stožera.

„Cilj uvođenja karantene za naselja Murter i Betina, gdje je ustanovljena lokalna transmisija bolesti COVID-19, prvenstveno je bio spriječiti širenje bolesti COVID-19 na ostatak stanovništva Šibensko-kninske županije, što nam je do sada i uspjelo. S obzirom da karantena nije sama sebi svrhom, pojačana epidemiološka obrada i dostupnost testiranja na virus SARS-CoV-2 za stanovnike Murtera i Betine, bila je nužna i provodi se kontinuirano. Iako u naselju Betina srećom nema oboljelih, prema preporuci epidemiologa, donijeli smo zaključak da još uvijek nije vrijeme za izuzimanje naselja Betina iz zone karantene“, kazao je župan Goran Pauk.

Vezano za slučaj oboljele osobe u Kninu, koja je zdravstveni djelatnik u kninskoj bolnici, javnost je izvijestila Tatijana Šipalo Lilić, dr. med. pomoćnica ravnateljice OVB „Hrvatski ponos Knin“.

„Procjena epidemiološke službe je da se obustavi daljnji prijem pacijenata, a u slučaju potrebe daljnjeg liječenja, usmjeravat će se u KBC Split ili OB Šibenik, ovisno o težini slučaja. Kako naša ustanova raspolaže s odjelom koji zbrinjava pacijente i na produženom i palijativnom odjelu, službe su poduzele mjere da se njihovo stanje zaštiti. Tamo je medicinsko osoblje koje nije bilo u kontaktu s kontaktima oboljelih“, kazala je dr. Špalo Lilić.

„Jučer je izvršen epidemiološki izvid kojim se ustanovilo da imamo 26 zdravstvenih djelatnika koji su kontakti oboljelih osoba, ali taj broj nije konačan, što znači da će se povećavati ako se otkriju novooboljele osobe“, kazala je dr. Ankica Parat Baljkas, voditeljica Odjela epidemiologije.

„U ovim trenucima kvalitetna komunikacija je vrlo važna. Kako ona među članovima Stožera, tako i ona koja se putem medija odvija s građanima. Smatram da imamo jednu dobru praksu obavještavanja javnosti o stanju na terenu i vjerujem da će tako i ostati“, kazao je župan Goran Pauk te istaknuo da je dužnost svih nas, u ovoj nezapamćenoj krizi biti odgovorni i ne stvarati nepotrebne tenzije.”, stoji u priopćenju kojega potpisuje načelnik Stožera Nikola Blažević.

I. Š.

Kninska bolnica zatvorena zbog zaraženog djelatnika


Zbog zdravstvenog djelatnika zaraženog korona virusom Opća i veteranska bolnica “Hrvatski ponos” u Kninu zatvorena je za prijem novih pacijenata, izvijestio je HRT.

Radi samo hitni bolnički prijem i trijaža, a svi pacijenti kojima je potrebno daljnje liječenje šalju se u Šibenik. Pozitivna na koronavirus je zdravstvena djelatnica bolnice – inače bliski kontakt liječnika iz Zadra koji je povremeno radio u Kninu i zaražen je koronom.

Za 26 djelatnika bolnice određena je samoizolacija. U bolnici je trenutno 44 pacijenta, troje ih ima temperaturu i od njih su uzeti brisevi zbog sumnje na koronu. Uzorci su uzeti i od dvoje djelatnika koji imaju simptome bolesti.

Kninska bolnica ima odjel produženog liječenja i palijativne skrbi, za čije pacijente virus može biti iznimno opasan. S tog odjela, kao i s odjela fizikalne terapije pacijenti se neće otpuštati.

– Ti pacijenti koji se ne mogu ni na jedan način zbrinuti adekvatno bi ostali u kninskoj bolnici ali uz nekakav siguran način to znači da su što više razdvojeni, da nisu u bliskom kontaktu. I da se pazi na razmak ako se netko od njih razboli da se ne prenese na ostale, rekla je Ankica Parat Baljkas, voditeljica Službe epidemiologije ZZJZ Šibensko-kninske županije

– Medicinsko osoblje koje nije bilo u kontaktu s navedenim pozitivnim slučajevima će se brinuti o takvim pacijentima. U isto vrijeme provode se mjere koje su neophodne da bi se ustanova dezinficirala, rekla je Tatjana Šipalo Lilić, zamjenica ravnateljice Opće i veteranske bolnice u “Hrvatski ponos” Knin.

Izvor: HRT

Župan Pauk: Smatram da imamo dobru praksu obavještavanja i tako ćemo nastaviti


Zbog koronavirusa u kninskoj bolnici i zahtjeva načelnika Općine Tisno Ivana Klarina da se Betina izuzme iz karantene, Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije danas je sazvao konferenciju za medije s koje je izvijestio Huknetov partnerski portal ŠibenikIN.

U Kninu imamo prvog oboljelog pacijenta, riječ je o osobi koja je zdravstveni radnik u kninskoj bolnici i koja je bila u direktnom kontaktu s prethodno oboljelim doktorom. Slijedom navedenog jučer su napravljeni epidemiološki izvidi u kninskoj bolnici – kazao je uvodno župan Goran Pauk.

Potom se osvrnuo na zahtjev načelnika Općine Tisno Ivana Klarina koji je tražio ukidanje karantene u Betini budući da u tom mjestu još nema oboljelih od covida 19.

– Što se tiče karantene na Murteru i Betini, prvenstveni cilj bio je sprječavanje zaraze u županiji što nam je i uspjelo. Karantena je bila nužna i dalje se provodi. Načelnik Klarin je tražio da se Betina izuzme iz zone karantene jer tamo nema oboljelih i stoga smo razmotrili taj prijedlog i donijeli zaključak da, po preporuci epidemiologa, još uvijek nije vrijeme za izuzimanje Betine iz karantene – kazao je župan Pauk.

Osvrnuo se i na izjave gradonačelnika Knina Marka Jelića koji je jučer kazao da je o prvom slučaju zaraze u Kninu doznao preko medija.

– Od početka pandemije komunikaciju obavljamo preko stožera civilne zaštite i to obavljamo na dnevnoj bazi, a svi lokalni stožeri imaju komunikaciju i koordiniraju se sa županijskim stožerom. Putem izvješća županijski stožer obavještava lokalne o broju oboljelih na njihovom području kako bi mogli donositi dodatne mjere i niti jedan grad ni općina nisu imali prigovor na ovo. Izuzev jučer. Smatram da imamo dobru praksu obavještavanja i tako ćemo nastaviti – kazao je Pauk.

U Šibensko-kninskoj županiji danas nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali još jedan od prije zaraženi pacijent je na respiratoru, izvijestili su ranije iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Ukupno je na području Šibensko-kninske županije koronavirusom zaraženo 38 osoba, od toga je na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 12 osoba pozitivni na virus SARS-CoV-2, od kojih je jedna osoba na respiratoru, a troje pacijenta se i dalje nalaze na respiratoru u KBC Split.

Šest osoba je u karanteni od kojih su četiri državljani Republike Hrvatske i dvoje stranaca. U posljednja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj nije bilo dojava o kršenju mjera samoizolacije.

Foto: ŠibenikIN

U travnju zbog koronavirusa nema vježbi ni zabrana na Crvenoj zemlji


Iz Gardijske motorizirane brigade Hrvatske vojske u Kninu izvijestili su da za mjesec travanj nema planiranih vojnih aktivnosti na Crvenoj zemlji zbog trenutne situacije u vezi koronavirusa.

Također su izvijestili da, sukladno odluci PPV i ministra obrane, Vojni poligon Crvena zemlja mijenja ime u Vojni poligon Josip Markić.

I. Š.

Nema novooboljelih na području Šibensko-kninske županije


Nema novooboljelih na području Šibensko-kninske županije, izvijestio je Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije. Evo i priopćenja:

“Na dan 6. travnja 2020. u Šibensko-kninskoj županiji nema novooboljelih osoba na COVID-19. Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 12 osoba pozitivni na virus SARS-CoV-2, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Troje pacijenta se i dalje nalaze na respiratoru u KBC Split.

Šest osoba je u karanteni od kojih su četiri državljani Republike Hrvatske i dvoje stranaca. U posljednja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj nije bilo dojava o kršenju mjera samoizolacije.

Apeliramo na građane da je potrebno i dalje odgovorno se pridržavati svih mjera i uputa zdravstvene zaštite. Ostanimo u svojim kućama, održavajmo higijenu i poštujmo socijalnu distancu.

Sve informacije vezane uz koronavirus možete pratiti na jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr”, stoji u priopćenju kojega potpisuje načelnik Stožera Nikola Blažević.

I. Š.

NP Krka snimila edukativno-dokumentarni serijal “Kad se sjetim Krke”


Piše: Katia Župan, NP Krka

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ snimila je dokumentarne filmove o starim zanatima krajeva uz Krku.

Dokumentarni filmovi „Kad se sjetim Krke“ u režiji Tomislava Krnića donose inspirativan pogled na kulturno blago koje čuva etno selo na Skradinskom buku.

Ubrzani način suvremenog života, polako je istisnuo i bacio u zaborav stare zanate. Želeći podići svijest o iznimno bogatoj kulturnoj baštini koja se vezuje uz rijeku Krku te načinu života ljudi koji su pokraj rijeke oduvijek živjeli i stvarali, JU „NP Krka“ realizirala je produkciju jednog dužeg i tri kraća dokumentarna filma čija radnja, kroz emotivne priče zanatlija, oživljava neka davno zaboravljena vremena.

Iako glavni likovi podsjećaju na protagoniste neke od bajki, riječ je o stvarnim ljudima koji su svoj život posvetili vrijednim zanatima te su tijekom dugih desetljeća svog života bili i ostali vezani za Krku. Jedan od najstarijih stanovnika Skradina, 87-godišnji mlinar Mate Žura, u prvom filmu svjedoči o svom zanatu kojim se u mlinu na Skradinskom buku bavio uz svog oca. Zahvaljujući svojem dugogodišnjem iskustvu i specifičnom znanju, sudjelovao je i u obnovi današnjih vodenica u Nacionalnom parku „Krka“.

„Počela sam tkati s četrnaest godina, kada su mi noge mogle doseći do tare“, prisjeća se u filmu druga protagonistkinja, 85-godišnja Milka Lukić. Godine ju nisu spriječile da 2002. započne s radom u tkalačkom stanu na Skradinskom buku te da svoje znanje prenese dvjema ženama, od kojih jedna i dan danas tamo tka.

Treća priča je ona Dragana Šupe koji dolazi iz kovačke obitelji s Konjevrata, čiji se članovi posljednjih 160 godina bave ovim drevnim zanatom. „U kovačnici se radilo od jutra do mraka i tako cijeli tjedan. Subotom kada je nastava u školi trajala kraće i dok bi čekali autobus odlazili bi na Skradinski buk uživati, igrati se i brati pinjole“, prisjeća se Dragan u filmu.

„Iznimno smo ponosni na nematerijalnu kulturnu baštinu našeg kraja koju ovim filmovima želimo istaknuti. Brojnim posjetiteljima NP ‘Krka’ i etno sela omogućujemo uvid u nekadašnji način života stanovnika ovdašnjeg kraja, kao i kompleksnost zanata koji danas polagano izumiru. Obnovljene vodenice na rijeci Krki spomenici su ruralnog graditeljstva i gospodarske prošlosti, ali i etnološko-etnografski spomenici, upravo zbog načina na koji su se koristile u prošlosti. Ovim filmovima želimo širem krugu ljudi dočarati taj svijet i iskazati poštovanje ‘kruhu i motici’ koji su othranili Dalmaciju“, kazala je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica i dodala: „Također, ovim filmovima, zanate koji nestaju uslijed suvremenog načina života nastojimo sačuvati od zaborava, ponajprije zbog svih budućih generacija. Stoga zahvaljujem protagonistima što su nam dočarali dio svog dugogodišnjeg umijeća i vještina na inspirativan i motivirajući način“.

Spomenuti edukativno-dokumentarni serijal JU „NP Krka“, u režiji šibenskog redatelja i scenarista Tomislava Krnića i produkciji Digital Media Studia 24/7, dostupan je na poveznici https://www.youtube.com/channel/UC_os_4lWleQDQzunxdjIlRw.

I. Š.

Konferencija za novinare gradonačelnika: Za slučaj oboljelog smo doznali iz medija, to je nepojmljivo


U povodu prvog slučaja zaraze COVID-om-19 u Kninu, konferenciju za lokalne medije održao je kninski gradonačelnik Marko Jelić.

– Kao što ste vidjeli iz medijskih natpisa, a uostalom većina vas je to i prenijela, u Kninu se pojavio prvi dokumentirani slučaj zaraze novim koronavirusom. Riječ je o osobi koja je djelatnica Opće bolnice Knin, a samim tim to predstavlja još veću ugrozu za sve nas jer svi trebamo usluge te ustanove. U tijeku je kontrola epidemiološke službe iz Šibenika koja će sukladno pravilima postupanja učiniti sve potrebno da bi se ustanovili putevi dolaska zaraze. Vjerojatno je povezano s liječnikom za kojeg je prije dva dana objavljeno da je pozitivan – kazao je Jelić.

Ne izlazite vanka, ne družite se u parkovima i na piknicima!

Aplelirao je da se građani drže pravila.

– Građani se moraju držati svih propisanih pravila. Jako je bitno da se distanciraju od osoba s kojima ne moraju biti u najbližem kontaktu, odnosno koji nisu njihovi članovi obitelji. Ne oslobađajte se u smislu odlaska na piknike, izlaske vanka, druženja u parkovima i slično. To jednostavno nije dozvoljeno – upozorio je.

Nosite maskice! Ne idite svaki dan u trgovinu!

– Moja je preporuka i to na temelju znanstvenih radova da nosite maskice jer one pomažu. Koristite ih kad ste s ljudima s kojima inače niste u kontaktu. Na taj način štitite i sebe i njih. Također, dezinficirajte ruke i ne idite u trgovinu svaki dan, ako ne trebate. Kupite potrepštine za par dana i neka u trgovinu ide jedna osoba, a ne pola obitelji – savjetovao je gradonačelnik i zahvalio se Kninjankama koje su dosad izradile 3.300 maskica.

O svemu smo doznali iz medija

– Moram napomenuti da su Grad Knin i Stožer civilne zaštite Grada Knina o ovom slučaju saznali iz medija. To je nepojmljivo. Ja ne razumijem zašto je takvo ponašanje u našoj županiji standard jer je normalno da se obavijesti gradski Stožer koji na terenu mora djelovati i čije je stanovništvo pod ugrozom. Mi smo to saznali iz medija, nitko nas iz županijskog Stožera nije obavijestio. To se tako ne radi – referirao je gradonačelnik i zapovjednik gradskog Stožera civilne zaštite, Marko Jelić.

Nema obiteljskih posjeta

Na kraju je uputio poruku građanima

– Držite se mjera koje su propisane. Distancirajte se. Oni koji ste u samoizolaciji, strogo to poštujte. Mi ovo možemo zaustaviti. Koristite maskice kada ulazite u trgovine! I nema hodanja vanka, druženja i obiteljskih i prijateljskih posjeta. To molim vas izostavite u narednih 14 dana – poručio je.

Priopćenje gradskog Stožera

Stožer civilne zaštite Grada Knina uputio je priopćenje kojega možete preuzeti i pročitati OVDJE ili na stranici cz.knin.hr

I. Š.

Prva oboljela osoba iz Knina


Jedna osoba iz Knina oboljela je od COVID-a-19, izvijestio je Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije. Evo i priopćenja:

“Imamo šest novooboljelih pacijenata od koronavirusa u Šibensko-kninskoj županiji. Troje novooboljelih je iz Šibenika, dvoje iz Murtera i jedna osoba iz Knina. Time se brojka povećala na 38 oboljelih od COVID-19. Riječ je o osobama koje su bile u direktnom kontaktu s osobama oboljelim od koronavirusa. Na Odjelu infektologije hospitalizirano je 12 pacijenata pozitivni na virus SARS-CoV-2, a troje pacijenta i dalje se nalaze na respiratoru u KBC Split.

Šest osoba je u karanteni od kojih su četiri državljani Republike Hrvatske i dvoje stranaca.
U posljednja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljene su dvije dojave o kršenju mjera samoizolacije za koje je provjerom utvrđeno da nije bio kršenja navedenih mjera.

Sve informacije vezane uz koronavirus možete pratiti na jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr”, stoji u priopćenju kojega potpisuje načelnik Stožera Nikola Blažević.

Dobili smo i naknadno priopćenje županijskog Stožera u kojem se navodi da su dvije oboljele osobe zdravstveni djelatnici i da je jedna od njih iz kninske bolnice:

“Među šest osoba za koje je danas došao pozitivan nalaz na virus SARS-CoV19 dvije osobe su zdravstveni djelatnici. Riječ je o zdravstvenim djelatnicima iz OB „Hrvatski ponos“ Knin i Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru koji su bili u neposrednom kontaktu sa zaraženim osobama. Epidemiološki izvidi su u tijeku.”

I. Š.

70 Kninjanki izradilo 3.300 maskica i još ih rade


Krizne situacije poput ove iznjedre često plemenitost i altruizam, kako kroz individualne geste, tako i kroz društveni aktivizam. Najbolji kninski primjer toga je udruživanje 70 žena koje su do sada sašile ukupno 3.300 maskica i još uvijek ih rade.

– Maskice su podijeljene Javnoj vatrogasnoj postrojbi, Cestaru, pošti, Komunalnom, Sparu, Lidlu, Konzumu, Bipi, mesnicama, voćarama, pokretnim trgovinama, poljoprivrednim ljekarnama, trgovinama Bože commercea, Djela i Studenca, Mirovinskom, HZZO-u, FINA-i, svim bankama i školama, Javnom bilježniku, gradskoj upravi, Župnom uredu, benzinskim crpkama, HGSS-u i HŽ-u. Bolnica dobiva pošiljku od oko 200 komada svaka dva-tri dana. Dom zdravlja na trijaži uvijek ima 100 maski da ljudi mogu preuzeti. Maske dobiva i Hitna COVID ambulanta. Crvenom križu smo dali 300 maski. Ambulanta u Kistanjama je u dva navrata dobila po 100. Maske idu i izvan Knina pa smo ih tako poslali i za programe “Zaželi” u Bilicama i Šibeniku – izvijestila nas je Kninjanka Zrinka Teskera koja je pokrenula cijelu akciju i to kroz facebook grupu “Druškanići”.

Akciji su se pridružile udruge Zvonimir, Naše ognjište, Ekološka udruga Krka i Scientia populo kao i Pučko otvoreno učilište, a sredstva za materijal osigurao je Grad Knin.

Što na kraju reći nego – bravo i svaka čast!

Podsjetimo, u Kninu još uvijek nema oboljelih od COVID-a-19.

I. Š.

Nema novooboljelih u županiji


U našoj županiji nema novooboljelih od COVID-a-19, izvijestio je Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije. Evo i priopćenja:

“Na dan 4. travnja 2020. godine u Šibensko-kninskoj županiji nema novooboljelih od COVID-19. Na Odjelu infektologije hospitalizirano je deset pacijenata pozitivni na virus SARS-CoV-2, od jučer je jedna osoba primljena a tri su otpuštene. Tri pacijenta i dalje su na respiratoru u KBC Split.

Šest osoba je u karanteni od kojih su četiri državljani Republike Hrvatske i dvoje stranaca.
U posljednja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljene su dvije dojave o kršenju mjera samoizolacije za koje je provjerom utvrđeno da nije bilo kršenja navedenih mjera.

Od jučer je zatvorena za posjećivanje šetnica u kanalu sv. Ante i svi sadržaji u značajnom krajobrazu „Kanal luka“. Odluka je donesena kako bi se tijekom pandemije koronavirusa osigurale nužne mjere zaštite posjetitelja.

I dalje apeliramo na stanovništvo da poštuju sve mjere i preporuke struke, budite odgovorni, ostanite doma jer samo tako čuvate svoje i zdravlje svojih bližnjih.

Sve informacije vezane uz koronavirus možete pratiti na jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr”, stoji u priopćenju kojega potpisuje načelnik Stožera Nikola Blažević.

I. Š.

Županijski Stožer civilne zaštite podijelio zaštitnu opremu općinskim i gradskim stožerima


Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije podijelio je zaštitnu opremu općinskim i gradskim stožerima, izvijestili su priopćenjem kojega prenosimo u cijelosti:

“Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije u protekla dva dana raspodijelio je zaštitnu opremu gradskim i općinskim stožerima civilne zaštite na području Šibensko-kninske županije s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa i ublažavanja posljedica izazvanih trenutnom epidemiološkom situacijom vezano uz virus SARS-CoV-2.

Gradovima Šibeniku, Kninu, Drnišu, Vodicama i Skradinu podijeljeno je po 100 komada perivih maski i po 1000 komada rukavica. Općinama Bilice, Biskupija, Civljane, Ervenik, Kijevo, Kistanje, Pirovac, Primošten, Promina, Rogoznica, Ružić, Unešić i Tribunj po 50 komada maski i po 500 komada rukavica. Općinama Murter-Kornati i Tisno podijeljeno je po 200 komada perivih maski i po 1000 komada rukavica. Zaštitna oprema je nabavljena sredstvima Proračuna Šibensko-kninske županije.

Jučer je Stožeru civilne zaštite Šibensko-kninske županije isporučena pošiljka od 1 500 komada univerzalnih pamučnih maski, kao donacija Đakovačke tvrtke Hemco d.o.o. koja se bavi proizvodnjom zaštitne odjeće i opreme. Ova donacija uvelike će pomoći svima koji su u okviru svoje službe ili kroz volonterstvo uključeni u pomoć građanstvu za vrijeme borbe protiv pandemije koronavirusa. Ovim putem javno zahvaljujemo tvrtki Hemco na pomoći našoj zajednici.”, stoji u priopćenju kojega potpisuje načelnik Stožera Nikola Blažević.

I. Š.

Izbornik