Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Arhiva za kategoriju "Društvo"

Kategorija: Društvo

Adventski kalenDAR u knjižnici: Svakog dana prvom novom članu – knjiga na dar


Adventsko odbrojavanje u knjižnici započinje u četvrtak, 1. prosinca. Svakog dana prvi novoučlanjeni korisnik u Narodnu knjižnicu – Knin dobit će na dar knjigu po izboru s adventskog kalenDARA koji krasi prostor knjižnice.

Dvadeset i četiri knjige čekaju na 24 nova korisnika.

Glavna poruka adventa u knjižnici, već tradicionalno, četvrtu godinu zaredom glasi: “Neka poklon bude knjiga!”.

Održani Dani kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine


Piše: Organizacijski odbor manifestacije “Dani kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine”

Nakon dvije godine pauze, a u ozračju početka adventa i pohoda Vrhbosanskog nadbiskupa mons. Tome Vukšića i zamjenice predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH Borjane Krišto ispred Hrvatskog narodnog sabora BiH, održani su 13. Dani kulturne baštine Hrvata BiH Šibensko-kninske županije .

Ispunjeni bogatim programom i velikom željom da idemo dalje još kvalitetnije, sretni smo što smo održali ovu manifestaciju po 13. Put koja je započela u subotu 26. studenog 2022. god. sa skupom i svečanom večerom  u Vodicama u hotelu Olympia gdje je predstavljena bogata gastro ponuda tradicionalnih jela koje je pripremilo tridesetak članica Zajednice. Potom su se skupu, uz predsjednicu zajednice Luciju Toprek, obratili govornici Vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić, zastupnica Parlamentarne Skupštine BiH Borjana Krišto, Šibensko-kninski župan Marko Jelić, gradonačelnik Vodica Ante Cukrov te šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. Skup je uveličan i nastupom Miroslava Škore te Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva fra Karlo Kujundžić iz Brestovskog, BiH, koji su donijeli puno emocija i radosti svima okupljenima.

Završni dan je održan  u nedjelju 27.studenog slavljenjem svete mise na Srimi u župnoj crkvi „Blaženog Alojzija Stepinca“ koju je predslavio, uz župnika don Ante Pavlovića i svog tajnika vlč. Dina Mustafija, Vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić koji je vjernike upoznao sa stanjem u BiH, a u propovjedi pozvao da u svakoj svetoj misi slave Božić odnosno da Isus dolazi u naša srca ako su mu otvorena da ga prime: „Sin Čovječji dolazi” glavna je poruka današnje nedjelje cijelomu ljudskom rodu. A „budite pripravni!” glavni je njezin poziv koji je upućen prema uhu i srcu svakoga čovjeka i koji zato odjekuje na svim euharistijskim slavljima.

Dani su prošli u radosti i miru i ojačali nas u zajedništvu i ljubavi za povezivanjem našeg naroda i očuvanja kulturne baštine.

Od srca zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli ovaj projekt!

U dvorani Studentskog doma započela međunarodna znanstveno-stručna konferencija


U Multifunkcionalnoj dvorani Studentskog doma fra Luje Maruna danas je započela II. međunarodna znanstveno-stručna konferencija „Izazovi i razvojne mogućnosti 2022.“.

Ispred organizatora prisutnima se obratila dekanica Veleučilišta Marka Marulića u Kninu, Lovorka Blažević istaknuvši da je svrha konferencije uspostaviti suradnju znanstvenika i stručnjaka u cilju razvoja ruralnih krajeva.

Na konferenciji će se razvoju ruralnih krajeva pristupiti iz dva diskursa, biotehničkog i društveno humanističkog, istaknula je Blažević.

Svim sudionicima je uspješan rad zaželio gradonačelnik Marijo Ćaćić, a sve je pozdravio i župan Marko Jelić opet istaknuvši kolika je šteta napravljena neprihvaćanjem projekta Inovacijskog središta.

Tekst i foto: I. Š.

Radionica za roditelje i djecu „Moja čizmica“; Prijavite se!


Pučko otvoreno učilište Knin poziva zainteresiranu djecu od 6 do 12 godina i njihove roditelje da naprave čizmicu uoči blagdana Svetog Nikole, pod budnim okom mentorice Slađane Sović, autorice Tihe knjige Sovica.

Radionica će se održati u ponedjeljak 5. prosinca u 17 sati.

Svi zainteresirani se mogu javiti na kontakt telefon 022 662 400 svakim radnim danom od 08 do 14:30 i na e-mail pou-knin@pou-knin.hr . Broj mjesta je ograničen.

Prijaviti se možete do 2. prosinca, a u prijavi treba navesti imena djece jer se izrađuju personalizirane čizmice

Giuliano & Diktatori, S.A.R.S., Vojko V, Magazin i Opća opasnost na Kraljevskom adventu u Kninu!


Piše: TZ grada Knina

Ove godine u Kninu se sprema pravi Kraljevski advent, a čarolija započinje u subotu, 3. prosinca velikim otvorenjem uz omiljenog Giuliana & Diktatore.

Na kraljevsku pozornicu tijekom adventa popet će se i popularni S.A.R.S., Vojko V i Magazin dok su za najbolji doček Nove godine zaduženi momci iz Opće opasnosti!

Kao i dosad, igralište kod Osnovne škole dr. Franje Tuđmana obući će najljepše ruho, a veliko klizalište, raznovrsna gastro ponuda na kućicama, zabava uz koncerte popularnih izvođača i događanja za djecu, samo su dio bogatog programa.

Za nezaboravno otvorenje 3. 12. zaduženi su Giuliano & Diktatori, a karizmatični Splićani pobrinut će se da zaplešu i veliki i mali.

U subotu, 10. prosinca nastupa poznati bend S.A.R.S. čiji su hitovi osvojili regiju, a zatim će 17. prosinca u Kninu svoje svima poznate stihove izrepati Vojko V.

Legendarni Magazin se na kninsku pozornicu penje na Badnjak, a za najbolji doček Nove godine pobrinut će se omiljena Opća opasnost!

Uz to, bit će i koncerata petkom pa će tako atmosferu zagrijati Moonlight bend, DJ Mika, Morlak i DJ Juki.

I ove godine poklone bližnjima možete kupiti na Božićnom sajmu koji će se održavati subotom, 10. i 17. prosinca u parku kod kružnog toka. Rukotvorine, suveniri, ukrasi te domaće delicije samo su dio bogate ponude lokalnih proizvođača, obrtnika i OPG-ova.

Bit će tu i veliko klizalište, a u avanturama na ledu možete uživati besplatno cijelo trajanje adventa. Ni najmlađi nisu zaboravljeni jer ih i ove godine očekuje niz zabavnih događanja pa će tako biti kreativnih radionica, druženja i predstava.

Doći će i sveti Nikola, a 31. prosinca u 11 sati sprema se  dječji doček Nove godine.

 

Doživite i vi adventsku čaroliju u kraljevskom gradu i zapamtite ovaj prosinac kao nezaboravan!

Poziv zainteresiranim izlagačima da se prijave na Božićni sajam


Turistička Zajednica grada Knina uputila je poziv svim zainteresiranim izlagačima da se prijave za sudjelovanje na  Božićnom sajmu koji će se održati 10. i 17. prosinca od 9 do 12 sati u parku kod kružnog toka.

 Zainteresirani će izlagati proizvode na štandovima od jednog ili dva metra kvadratna, ovisno o potrebama i mogućnostima. Štandovi se ustupaju bez naplate od strane organizatora.

Također, svi zainteresirani izlagači imat će mogućnost izlagati svoje proizvode na adventskom prostoru (igralište ispred OŠ dr. Franje Tuđmana) tijekom održavanja svih događanja, prema prethodnom dogovoru i u skladu s kapacitetima organizatora.

Ponuda izlagača treba sadržavati raznovrsne tradicijske suvenire, božićne ukrase, gastro delicije, prigodne poklone i ostalo, u skladu s temom manifestacije.

Turistička zajednica grada Knina ima pravo nadzora. U slučaju nepoštivanja obveza  ima pravo zatražiti od izlagača da otkloni pogrešku. Svi izlagači dužni su držati se posebnosti ove manifestacije i prigode.

Za sudjelovanje na sajmu potrebno je ispuniti prijavnicu. Ispunjenu i potpisanu prijavnicu je potrebno dostaviti e-mailom na adresu: info@tz-knin.hr ili osobno u ured Turističke Zajednice grada Knina na adresi: Tuđmanova 24, najkasnije do 28. studenog.

Za dodatne informacije možete se javiti u ured Turističke zajednice Grada Knina ili na broj telefona: 022/664-822 svakim radnim danom od 7 do 15 sati.

Ppoziv i prijavnicu možete preuzeti OVDJE

U povodu Dana sjećanja u ponedjeljak na Veleučilištu projekcija filma “Sunčica”


U povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, udruga ​Povijesna Postrojba kralja Dmitra Zvonimira organizira prikazivanje dokumentarno-igranog filma “Sunčica” u ponedjeljak, 14. studenoga u 18 sati u Velikoj dvorani Veleučilišta “Marko Marulić” u Kninu.

Projekciji će prethoditi polaganje vijenca i paljenje svijeća na spomeniku Oluja ’95 na Trgu Ante Starčevića u Kninu u 17:30 sati.

Dokumentarno-igrani film “Sunčica” po istoimenoj knjizi donosi potresna svjedočanstva 14 žena i dvojice muškaraca silovanih tijekom agresije i okupacije dijelova Hrvatske u Domovinskom ratu, a nakon projekcije uslijedit će razgovor s gostima o filmu i temi.

“Cilj programa koji financira Grad Knin je dostojanstveno obilježavanje junačke bitke branitelja Vukovara, edukacija o strahotama okupiranog Vukovara, te postizanje razumijevanja posljedica strahota rata na živote onih koji su ih proživjeli. Čast nam je organizirati ovaj program u svrhu očuvanja sjećanja i istine te prenošenja istih na mlađe naraštaje s ciljem očuvanja mira, ljubavi prema domovini i razumijevanju suverenosti naroda.”, poručili su iz Povijesne postroje.

Poziv na predavanje „Ekranitis: VELIKI utjecaj MALIH ekrana“


Udruga za djecu i mlade „Čarobni svijet“ poziva sve zainteresirane na predavanje „Ekranitis: VELIKI utjecaj MALIH ekrana“ koje će održati Marina Grbić Malnar, pedagoginja, spec. rane intervencije.

Predavanje će se održati u prostorijama UOSI Sv. Bartolomej u Suronjinoj 14 (iznad bolnice), u utorak 15. studenoga u 17:30 sati.

Tematizirat će se posljedice i teškoće prekomjernog korištenja ekrana, kako umanjiti negativne utjecaje te kako uspostaviti ravnotežu između digitalnog i nedigitalnog sadržaja.
Predavanje se odvija u sklopu projekta „Prvi koraci“ koji se provodi u partnerstvu s UOSI Sv. Bartolomej uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

„Ovaj Projekt provodi se uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.“

Kviz knjižnice: Posuđeni Cepelin ispred Renoa – nakon pripetavanja


Ekipa “Posuđeni Cepelin ” pobijedila je na večerašnjem Kvizu Narodne knjižnice – Knin i to tek nakon pripetavanja s ekipom “Reno”.

Evo večerašnjeg poretka:
1. Posuđeni Cepelin (srednja škola) -22.5 – nakon pripetavanja
2. Reno (srednja škola) – 22.5
3. Čovci (srednja škola) – 20.5
4. Venera (osnovna škola) – 17
5. Neustrašiva četvorka (osnovna škola) – 16.5

Poredak kviz lige nakon drugog ovosezonskog kviza izgleda ovako:
1. Reno (srednja škola)- 44.5
2. Posuđeni Cepelin (srednja škola) – 43
3. Čovci (srednja škola) – 39.5
4. Venera (osnovna škola) – 35
5. Neustrašiva četvorka (osnovna škola) – 31

Izvor: FB stranica Narodna knjižnica – Knin

Na Pučkom učilištu možete završiti A1 stupanj njemačkog ili talijanskog jezika


Na Pučkom otvorenom učilištu Knin od sada možete završiti A1 stupanj njemačkog ili talijanskog jezika, a zanimanje će biti upisano u u e-radnu knjižicu!

Za sve informacije možete nazvati na broj telefona 022/662-400 ili poslati upit na e-mail: voditelj@pou-knin.hr i pou-knin@pou-knin.hr

Grad Knin bio je domaćin i organizator 3. Međunarodne konferencije u sklopu EU projekta 3WIL: Working in integration of local life


Grad Knin je u razdoblju od 21.-25. 10. 2022. kao partner projekta ‘Working in integration of local life’ – 3WILL u suradnji sa Gminy Wieliszew bio domaćin i organizator 3. Međunarodne konferencije pod nazivom ‘Crisis and Euroscepticism: How they affect volunteering actions’.

U rad konferencije u Kninu aktivno su se uključili sudionici iz Poljske, Italije, Španjolske, Malte, Latvije, Litve, Estonije, predstavnici Veleučilišta ‘Marko Marulić’ u Kninu te predstavnici Grada Knina, na čelu s dogradonačelncom Kristinom Perić. Pozvano predavanje na temu: ‘Euroscepticism in Croatia and the EU’ održala je izv. prof. dr. sc. Marija Boban s Pravnog Fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Sudionici su na konferenciji prezentirali svoje gradove i općine te su kroz prezentacije predstavnika Grada Knina kao i razgledanje Kninske tvrđave, Krčića, Šarenih jezera te Nacionalnog parka Krka, Skradina i Šibenika ujedno imali priliku upoznati se s poviješću, kulturom i prirodnim ljepotama Knina i Šibensko-kninske županije.

Konferencija je u potpunosti financirana sredstvima 3WILL EU projekta.

Otkrivena bakterija na izvoru Kosovčice: Prekinuta isporuka vode kućanstvima koji se opskrbljuju iz tog izvora


Redovnim ispitivanjem vode otkrivena je prisutnost bakterija na izvoru Kosovčice te je stoga prekinuta isporuka vode kućanstvima koji se opskrbljuju iz tog izvora, izvijestili su iz Komunalnog poduzeća.

U suradnji s Gradom za stanovnike će biti osigurana cisterna s pitkom vodom.

Iskoristi besplatni vaučer za obrazovanje i upiši na Pučkom Program za knjigovođu


Pučko otvoreno učilište Knin kreće s Programom za knjigovođu. Zanimanje će se upisati u e-radnu knjižicu, a početak programa je 27. 10. ove godine.

Za besplatni vaučer možete se prijaviti na ovom linku.

Za sve dodatne informacije možete nazvati broj telefona 022/662-400 ili poslati upit na e-mail voditelj@pou-knin.hr ili pou-knin@pou-knin.hr.

Održan prvi ovosezonski kviz Narodne knjižnice – Knin: Pobijedila ekipa Reno


Nakon dvije i pol godine pauze zbog koronakrize ponovno je održan Kviz Narodne knjižnice – Knin kojim je počela nova sezona kviza u knjižnici.

Prva je bila ekipa Reno i to nepotpuna (dvoje članova su im nedostajali) s 22 boda. Drugi je bio Posuđeni cepelin (i njima je nedostajalo dvoje članova) s 20,5 bodova. Treći su Čovci s 19 bodova. Četvrto mjesto zauzela je Venera s 18 bodova, a peto Neustrašiva četvorka s 14,5.

Čestitke svima na dobrom znanju i uzbudljivom natjecanju!

Inače, tri prvoplasirane ekipe su srednjoškolci, a četvrto i peto mjesto osvojili su osmaši.

Kviz su pripremili i vodili Ana Šimić Sunko i Ivica Šimić iz Narodne knjižnice – Knin i Željko Tomljenović iz OŠ Domovinske zahvalnosti.

Idući kviz na rasporedu je u studenom.

Izbornik