Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Arhiva za kategoriju "Društvo"

Kategorija: Društvo

NP Krka obilježava Europski tjedan kretanja: Ovoga tjedna ulaznice samo 65 kuna


Piše: Katia Župan, NP Krka

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pridružuje se obilježavanju Europskog tjedna kretanja, manifestacije koja se održava od 16. do 22. rujna s ciljem podizanja svijesti javnosti o poboljšanju kvalitete života kroz aktivan boravak u prirodi.

Od 16. do 22. rujna korisnici poučno-pješačkih staza Skradinski most – Skradinski buk (4 km) i Stinice – Roški slap – Oziđana pećina (8,5 km) na recepcijama Skradinski most i Visovačka kuća „Kuželj“ ostvarit će pravo na povlaštenu cijenu ulaznice: od 65,00 kn za odrasle i 35,00 kn za djecu od sedam do osamnaest godina za cijeli Park ili 35,00 kn za odrasle a 25,00 kn za djecu od sedam do osamnaest godina samo za lokaciju Roški slap (u Visovačkoj kući „Kuželj“).

Manifestaciju Europski tjedan kretanja organizira Europska unija, Environment DG, s ciljem da se produbi svijest javnosti i potaknu aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, a samim tim poboljša kvaliteta života stanovnika europskih gradova.

Ovogodišnji Europski tjedan kretanja pod motom Krećite se s nama (Walk with us) naglasak stavlja na sigurno hodanje i vožnju biciklom te na koristi koje, osim prilagodljivosti, oni imaju na ljudsko zdravlje i okoliš.

Bicikliranje nije samo ekološki prihvatljiva metoda prijevoza, nego i zdrava i zabavna sportska aktivnost. Kao takvu promovira je i Krka Trophy, biciklistički maraton zabavan za voziti, koji će se održati 28. rujna. U cilju uživanja u prirodi, prekrasnim vidikovcima i mističnoj planini Promini, Krka Trophy vozit će se na četirima rutama, različitih dužina, prilagođenih i rekreativcima i profesionalnim biciklistima. Start i cilj svih četiriju utrka – Juriš na DrnišProminska patrolaHarambašin bijeg i Promina AM (all mountain) – je u Drnišu. Prijaviti se može na sljedećoj poveznici: https://krka-trophy.hr/pocetna/registracija/

Pridružite nam se u Nacionalnom parku „Krka“ i aktivno obilježite Europski tjedan kretanja!

Novi problemi u OŠ dr. Franje Tuđmana


Feral News donosi još jednu, nimalo lijepu priču iz Osnovne škole dr. Franje Tuđmana.

Naime, roditelji učenika prvog razreda te osnovne škole tvrde da je jedna učiteljica tjerala prvašiće da joj kupuju marendu i dostavljaju joj u školu ili u stan te da su joj u nekoliko navrata morali čistiti cipele.

Ali to nije sve.

– Moje dijete, koje ima disleksiju i disgrafiju, učiteljica je psihički zlostavljala. Govorila mu je da je glup. Ravnateljica mi je istovremeno, preko učiteljice, poručila da ga ne vodim kod psihologa jer time sramotim školu te da ukinem individualni program jer neće moći upisati niti jedan drugi smjer osim cvjećara – komentirala je za Feral News jedna od majki.

Učiteljica, koja je sada na bolovanju, sve poriče.

– Ništa od navedenog nije točno, nikad nisam doživjela ovako nešto. Riječ je o pripremljenoj hajci dijela roditelja. Ne želim se svađati i djeca su mi na prvom mjestu, ali dio roditelja pokušava plasirati nešto što nije istina – kazala je.

Čitavi članak pročitajte OVDJE.

Izvor: Feral News

Obilježavanje 13. Tjedna cjeloživotnog učenja


Piše: Sandra Žulj Cigić

Pučko otvoreno učilište Knin od 30. rujna do 6. listopada obilježava 13. Tjedan cjeloživotnog učenja, nacionalnu obrazovnu kampanju u kojoj se građanima na neposredan, često i neformalan način prenosi poruka o važnosti obrazovanja i učenja.

Organizirana su sljedeća događanja:

04. 10. 2019. – Dom HV Kralja Zvonimira – Dr. Franje Tuđmana 34

Predstava za djecu “Pravi prijatelj”

03. 10. 2019. – Pučko otvoreno učilište Knin – IV. Gardijske brigade 11

Izložba slika 

 

05. 10. 2019. – Klub A3 – Tomislavova 85

Filozofski caffe (u suradnji sa Udrugom Porta)

Ovim putem pozivamo ostale zainteresirane (udruge, kulturna i sportska društva…) da svojim angažmanom upotpune program obilježavanja Tjedna cjeloživotnog učenja, a naravno i sve građane da posjete događanja.

 

NP Krka: U utorak u Šibeniku promocija monografije „Rijeka Krka: dar prirode“


Piše: Katia Župan, NP Krka

U utorak, 17. rujna u 12 sati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku održat će se promocija prirodoslovne monografije Nacionalnog parka „Krka“ pod nazivom „Rijeka Krka: dar prirode“ autora Drage Marguša.

Monografiju će predstaviti:

· Nella Slavica, ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“

· dr. sc. Drago Marguš, stručni voditelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“

· dr. sc. Gordan Lukač, stručni voditelj Javne ustanove „Nacionalni park Paklenica“

· prof. dr. sc. Vladimir Hršak, botaničar

Voda je oduvijek bila izvor života i razlog življenja ljudi uz rijeke od pretpovijesti do danas. Rijeka Krka, na svom toku od Zvonimirova Knina do Krešimirova Šibenika, oblikovala je sedam veličanstvenih slapova, raznolik i živopisan biljni i životinjski svijet te špilje i jame prepune čudesa. Sve to čini bogatu prirodnu baštinu Nacionalnog parka „Krka“ koju je, s godinama iskustva, ali i s puno ljubavi i pažnje, opisao i predstavio dr. sc. Drago Marguš.

Radujemo se vašem dolasku!

Mirno okupljanje roditelja i djece s teškoćama u razvoju u Kninu zbog problema u vezi pomoćnika u nastavi


Putem udruge Sveti Bartolomej dobili smo priopćenje roditelja djece s poteškoćama u razvoju te ga u cijelosti prenosimo:

“Zbog problema oko rješavanja pitanja za pomoćnika u nastavi, a prije sastanka u Ministarstvu 20. 9. mi roditelji iz Knina, a skupa s našim timom iz Udruge Sveti Bartolomej odlučili smo napraviti mirno okupljanje dana 17. rujna u 7:45 sati ispred Osnovne škole Domovinske zahvalnosti.

Time želimo skrenuti pažnju da se što prije riješi problem pomoćnika u nastavi za ovu godinu, a iduće da se najdalje do 30. lipnja zna da dijete ima pomoćnika te da ga pomoćnik čeka od prvog dana nove školske godine.

Ovim putem želimo pozvati i udruge i roditelje diljem Hrvatske da isto naprave u svojim gradovima na isti dan, tako da osnivačima, kao i Minstarstvu ukažemo na ovaj problem kako bi što brže trajno riješili ovo pitanje koje se svake godine javlja.”, stoji u priopćenju.

I. Š.

Foto: Facebook

Novo radno vrijeme Eko knjižnice


Piše: Inga Kukolj, Ekološka udruga Krka

Dragi eko prijatelji, na vaše prijedloge, odlučili smo promijeniti radno vrijeme Eko knjižnice igračaka u Kninu koja će od 16. 9. raditi od ponedjeljka do petka  od 14 do 18 sati na starom mjestu u prostorijama Ekološke udruge Krka u  Tvrtkovoj 3.

Podsjećamo sve sugrađane da je Eko knjižnica igračaka mjesto gdje djeca potpuno besplatno mogu iznajmiti brojne igračke.

Knjižnica je opremljena raznim, pretežno ekološkim  igračkama. Tu su tako društvene igre, slikovnice i edukativne igre, a nadopunjavat ćemo je i dalje prema željama djece. Osim toga roditelje i djecu potičemo da igračke kojima se djeca više ne igraju doniraju knjižnici igračaka, da ih ne bacaju, odnosno donacijom knjižnici da ih i recikliraju.

U knjižnici igračaka djeca se uz pratnju roditelja mogu i igrati.

Stoga dragi prijatelji vidimo se u “Raju igračaka” (djeca vrlo često tako nazivaju knjižnicu igračaka ), a građane grada Knina i okolice koji još uvijek nisu učlanili djecu za besplatno iznajmljivanje igračaka pozivamo da to što prije urade jer i članstvo je također potpuno besplatno.

Kreativni eko tim udruge Krka priprema  brojne edukativne radionice za djecu koje će se provoditi za vrijeme trajanja rada eko knjižnice.

Hvala Vam što čuvate okoliš!

Kninski ekolozi

Komentar o parkiranju vozila na nogostup


Piše: Josip Blažević, UOSI Sveti Bartolomej

Poštovani prijatelji limeni ljubimaca pokretnih i nepokretnih molim vas da svoje ljubimce ne parkirate ni na sekundu ni na minutu ni pet na nogostupe i ostale javne pješačke površine. Kako vam se zahvaliti ako stanete ispred mene i kažete da se vraćate za čas samo da nešto kupite u prodavaonici. Pustite mene i moje kolege i prijatelje da idemo – vozimo se našom trasom, a nemojte nam vi određivati trasu kuda ćemo se kretati. Ne tjerajte nas da kršimo prometna pravila i krećemo se kolnikom umjesto nogostupom.

Za sve one koji su davno položili vozački i često se parkiraju na nogostupu prilažem pojmovnik ispod.

Nogostup je posebno uređena prometna površina namijenjena za kretanje pješaka, koja nije u razini s kolnikom ceste ili je od kolnika odvojena na drugi način.

Cestovni promet je proces premještanja, odnosno prijevoza osoba i/ili stvari vožnjom po ulicama tj. cestama.

Pješak je osoba koja sudjeluje u prometu, a ne upravlja vozilom, niti se prevozi u vozilu ili na vozilu, osoba koja vlastitom snagom gura ili vuče ručna kolica, zaprežno vozilo ili motorno vozilo, dječje prijevozno sredstvo, bicikl ili prijevozno sredstvo na osobni ili motorni pogon za osobe s invaliditetom ili starije osobe, ako se pritom kreće brzinom čovječjeg hoda, te osoba koja klizi klizaljkamaskijama ili saonicama ili se vozi na koturaljkamaskateboardu i sl.

Kolnik je dio cestovne površine namijenjen u prvom redu za promet vozila, s jednom prometnom trakom ili više prometnih traka.

Javna pješačka površina jest: nogostup, pješačka staza, pješački trg, pješački nathodnik i pothodnik, pješački most, stubište u javnom vanjskom prostoru i sl.;

Javna pješačka površina mora biti:

– uzdignuta u odnosu na kolnik rubnjakom visine najmanje 3 cm, ili razdvojena tipskim elementom, a kada je u razini kolnika razdvojena je ogradom,

– široka najmanje 150 cm,

– sa ostalim pješačkim površinama povezana bez prepreka,

– od prometnice zaštićena ogradom visine 90 cm kada se nalazi u području pojačanog pješačkog prometa (navala ljudi).

Različite razine javne pješačke površine međusobno se povezuju odgovarajućim elementima pristupačnosti za svladavanje visinske razlike sukladno odredbama ovoga Pravilnika.

 Foto: Josip Blažević

U petak, 20. 9. “Kao nekad u 8”; Sviraju Mile Perkov & Johnny Walkers band


S obzirom da su prve dvije plesne večeri “Kao nekad u 8” više nego uspjele, već za 9 dana slijedi nova.

Pozicija je ista – terasa Doma HV, vrijeme – petak, 20. rujna u 20 sati, a cijena je opet kao i prošli put, 100 kuna u kojih je uključena večera i svirka uživo – odličnog Mile Perkova i Johnny Walkers banda.

Pretprodaja ulaznica je u Turističkoj zajednici grada Knina, Cvjećarnici Katarina i Borovu, a moći će se, na sam dan kupiti i na ulazu Doma HV.

I. Š. 

U subotu 28. rujna Sajam razmjene sjemena


U Kninu će se u subotu, 28. rujna u 16 sati u dvorani Studentskog doma održati prvi Sajam razmjene sjemena.

Sajam kojega organizira Ekološka udruga Krka i koji je dio istoimenog projekta financiranog od Šibensko-kninske županije edukativni je jednodnevni sajam razmjene autohtonog i introduciranog biljnog sjemena.

Program će započeti u 16 sati radionicom o sakupljanju, uzgoju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja koju će voditi kninski ekolozi, a nastaviti se  u 16:45 sati predavanjem “Vrtlarenje u skladu s prirodom” Silvije Kolar Fodor u režiji Udruge Biovrt – u skladu s prirodom.

Svaki sudionik Sajma dobiti će na dar vrećicu sjemena udruge Biovrt – u skladu s prirodom te Priručnik o sakupljanju ljekovitog bilja ekološke udruge Krka, a knjigu „Vrtlarenje u skladu s prirodom“ autorice Silvije Kolar-Fodor dobivaju na dar izlagači slobodne razmjene sjemena koji se prijave na sudjelovanje.

Ciljevi projekta su razmjena sjemena te širenje i očuvanje povrtnih, voćnih i ostalih biljnih ljekovitih i aromatičnih vrsta i sorti na području Šibensko-kninske županije, upoznavanje stanovništva sa praksom sjemenarstva i sakupljanja, uzgoja i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja, poticanje poljoprivredne djelatnosti, podizanje svijesti o važnosti očuvanja sjemena i pozitivnoj sakupljačkoj praksi ljekovitog i aromatičnog bilja te očuvanje bioraznolikosti.

Na predavanju “Vrtlarenje u skladu s prirodom” saznat ćete kako i zašto uzgajati vlastitu zdravu hranu bez primjene pesticida i mineralnih gnojiva. Predavačica Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge Biovrt, otkrit će vam prirodne metode povećanja plodnosti tla, kako kreirati vrt koji je otporniji na bolesti, nametnike i na klimatske promjene te kako u njemu uzgojiti obilje zdrave hrane.

Na razmjene sjemenja se pozivaju posjetitelji predavanja koji čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima i da razmijene sjeme i na taj način doprinesu očuvanju naše biološke raznolikosti. Ukoliko nemate sjeme za razmjenu, do sjemenja na spomenutoj razmjeni možete doći i donacijom za sjeme.

Zbog važnosti ove tematike kao i zbog činjenice da se na našem području sve više ljudi bavi vrtlarstvom, voćarstvom, prikupljanjem ljekovitog bilja i srodnim aktivnostima, namjera nam je održavati sajam barem jedan put godišnje te ga proširiti i na ostale gradove i općine u Šibensko-kninske županije.

Stoga molimo sve zainteresirane, posebno građane koji imaju autohtona sjemena za razmjenu da se prijave za sudjelovanje na Sajmu na telefon 022/664-608 ili mail-a: ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr kako bismo na vrijeme osigurali dovoljan broj štandova.

Pridružite nam se kako bi ovaj hvale vrijedan projekt postao tradicionalan.

Tekst: Ekološka udruga Krka 

Foto: Pixabay

U Kninu 25. i 26. 9. “Demokratizacija kulture sjećanja” – tribina s građanima o spomenicima u njihovoj sredini


U Kninu će se 25. i 26. rujna održati program “Demokratizacija kulture sjećanja”. Riječ je o višegodišnjem projektu umjetnice Kristine Leko o spomenicima kao mjestima sjećanja, u produkciji umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon.

Projekt se provodi u različitim gradovima Hrvatske kao ciklus otvorenih razgovora i tribina s građanima o spomenicima u njihovoj sredini. Cilj je projekta razvoj demokratske rasprave o spomenicima, povijesti i spomeničkoj baštini.

U 2018. godini projekt je realiziran u Šibeniku i Vodicama a ove godine organizira se u Kninu i Drnišu. U Kninu se projekt realizira u suradnji s Narodnom knjižnicom Knin i Srednjom školom Lovre Montija a sastoji se od radionice s učenicima škole, radionice s građanima te zaključnog javnog razgovora/tribine u dvorani Studentskog doma „Fra Lujo Marun“.

Projekt polazi od pitanja: Što mislite o spomenicima u Vašem gradu? Kakve biste spomenike željeli vidjeti u svojoj sredini? Hoće li se spomenici podizati u budućnosti, kako će izgledati? Kako još možemo obilježiti sjećanje na nama važne događaje i osobe, a da u tome svi sudjelujemo?

Cilj je projekta prikupiti stavove, mišljenja i iskustva građana – korisnika javnog prostora, a time i spomenika koji su u njemu smješteni, kako bi kultura sjećanja postao proces koji se gradi na temeljima stvarnih mišljenja i potreba građana.

Raspored programa za građane je slijedeći:

• Srijeda, 25. rujna u 18 sati – radionica s građanima
• Četvrtak, 26. rujna u 18 sati – javni razgovor/tribina

Programi se održavaju u dvorani Studentskog doma „Fra Lujo Marun“, Krešimirova 22.

Radionica s građanima uključuje šetnju javnim prostorom i razgledavanje spomenika te razgovor uz moderaciju umjetnice Kristine Leko i povjesničarke umjetnosti Maše Štrbac. Radionica nudi mogućnost kreativnog rada. Sudionici i sudionice radionice bit će pozvani da definiraju teme i postave pitanja za javni razgovor/tribinu slijedećeg dana.

Svi su dobrodošli!

Program je dio redovnih aktivnosti Umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon koju u 2019. podržava Zaklada „Kultura nova“ RH. Projekt Demokratizacija kulture sjećanja realizira se uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH. Dio programa u Kninu provodi se u suradnji s Narodnom knjižnicom Knin i Srednjom školom Lovre Montija, Knin.

Tekst: Otvoreni likovni pogon

Spomenik hrvatske pobjede Oluja ’95.; Foto: arhitekti.hr

Spomenik poginulim borcima NOB-a na Spasu.; Foto: Mićo Samardžija 

 

Grad osvježio žutu vodoravnu signalizaciju


Piše: Josip Blažević, UOSI Sveti Bartolomej

Grad Knin osvježio je žutu vodoravnu signalizaciju. Osvježena su mjesta za parkiranje za osobe s invaliditetom koje imaju znak pristupačnosti, autobusna stajališta i taxi stajališta.

Ovom prilikom stavljam naglasak na parkirališta za osobe s invaliditetom i dajem na znanje da nisu osvježena sva parkirna mjesta zbog nesavjesnih vozača koji ostavljaju svoje „limene ljubimce“ na parkirališta za osobe s invaliditetom, a nemaju znak pristupačnosti.

Pravo na znak pristupačnosti ima osoba sa 80 ili više posto tjelesnog oštećenja, odnosno osobe koje imaju oštećenja donjih ekstremiteta 60 ili više posto.
Pravo na znak pristupačnosti iz stavka 1. ovoga članka ima i vozilo udruge osoba s invaliditetom.

Vozila osoba s invaliditetom, kao i vozila udruge s invaliditetom mogu biti obilježena međunarodnim znakom invalida, a pravo na parkiranje mogu ostvariti samo na temelju rješenja iz članka 5. ovoga Pravilnika uz predočenje znaka pristupačnosti.

Znak pristupačnosti važi samo kada vozilom upravlja osoba s invaliditetom iz stavka 1. ovog članka ili se ta osoba nalazi u vozilu. Pravo koje proizlazi iz znaka pristupačnosti ne može koristiti osoba koja nije osoba s invaliditetom.

Više o znaku pristupačnosti na – PRAVILNIK O ZNAKU PRISTUPAČNOSTI 

Imam potrebu zamoliti sve vozače bez znaka pristupačnosti da ne parkiraju na obilježena parkirališta za osobe s invaliditetom ni na minutu ni na pet minuta jer nikad ne znaju kad će naići onaj kome je to mjesto potrebno, a naglasio bih da kazna za parkiranje bez znaka pristupačnosti iznosi 700 kuna.

Ponovno otvoreni upisi u program Male škole Dječjeg vrtića Cvrčak; Trošak ide na teret Ministarstva


Ponovno su otvoreni upisi u program Male škole Dječjeg vrtića Cvrčak i to za djecu koja su u godini prije polaska u osnovnu školu, a trajat će do idućeg ponedjeljka.

Upisi se provode elektroničkim putem. Svaki roditelj koji želi prijaviti dijete treba proći registracijski proces na web adres vrtic.app.

Koja je dodatna dokumentacija potrebna pogledajte OVDJE.

Za dodatne informacije zainteresirani mogu nazvati na telefonske brojeve 099/293-4827, 022/663-053 i 022/660-586.

Program Male škole traje od 1. listopada ove godine do 31. svibnja 2020. godine, a održavat će se tri puta tjedno od 16 -19 sati u prostorima centralnog objekta vrtića.

Troškovi idu na teret resornog ministarstva.

I. Š.

Foto. DV Cvrčak

NP Krka uputila vrtićima i školama prijedloge za suradnju s brojnim predavanjima i radionicama


Piše: Katia Župan, NP Krka

Na početku nove školske godine Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ uputila je poziv na suradnju ravnateljicama i ravnateljima svih vrtića, osnovnih i srednjih škola u Šibensko-kninskoj županiji s Programom predavanja i edukativnih radionica u školskoj godini 2019./2020.

JU „NP Krka“ je za novu školsku godinu pripremila brojna predavanja, ekološke i edukativne radionice, terensku nastavu i sportske aktivnosti. Programi u kojima sudjeluju djelatnici JU „NP Krka“ prilagođeni su djeci svih uzrasta i namijenjeni širenju znanja o zaštiti prirode i okoliša te kulturnopovijesne baštine.

Radionice za vrtiće su: Mini čuvari prirode, 3R (Reduce, Reuse, Recycle), Dajmo više za šišmiše, Nosi mi se zeleno i Čudesni svijet vretenaca.

Radionice i terenska nastava za niže razrede osnovne škole: Mali čuvari prirode, 3R (Reduce, Reuse, Recycle), Dajmo više za šišmiše, Nosi mi se zeleno, Čudesni svijet vretenaca, Legenda o zmajevoj djeci, Istražimo špilje, Pogodi sigu, Mala škola arheologije, Tajne podzemlja i Kap za slap.

Predavanja i terenska nastava za više razrede osnovne škole: Rimljani u našim krajevima, Životinjski svijet u NP „Krka“, Tajne podzemlja, GIS – geoinformacijski sustav, Voda koja gradi slapove i Upravljanje nacionalnim parkom.

Predavanja i terenska nastava za srednje škole: Rimljani u našim krajevima, Životinjski svijet u NP „Krka“, Voda koja gradi slapove, Tajne podzemlja, GIS – geoinformacijski sustav, Prihvat i prijevoz posjetitelja u NP „Krka“ i Strateško upravljanje nacionalnim parkom.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je preporuku za provođenje edukativnih programa Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ na temelju stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje kojim je potvrđen vrijedan doprinos programa u ostvarivanju postignuća učenika. Agencija ističe da su programom predložene aktivnosti prilagođene odgojno-obrazovnim potrebama i uzrastu učenika i usmjerene na razvoj temeljnih kompetencija i osobne odgovornosti učenika.

Predavanja i edukativne radionice održavaju se na Skradinskom buku (škola u prirodi), ispostavi JU „NP Krka“ u Skradinu (multimedijalni centar), Roškome slapu (škola u prirodi), ispostavi JU „NP Krka“ u Drnišu (multimedijalni centar), Centru kretanja u Laškovici (multimedijalni centar), arheološkom nalazištu Burnum (škola u prirodi), Eko kampusu „Krka“ u Puljanima (arheološka zbirka i škola u prirodi), poučno-pješačkoj stazi Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, Oziđanoj pećini (škola u prirodi), školama i vrtićima (po dogovoru).

Prigodnim aktivnostima s djecom i mladima na području Parka obilježavaju se i važni datumi: 24.1. rođendan NP „Krka“; 21.3. Svjetski dan šuma; 22.3. Svjetski dan voda; 22.4. Svjetski dan planeta Zemlje; travanj: Svjetski dan žaba; 22.5. Svjetski dan biološke raznolikosti/Dan zaštite prirode u Hrvatskoj; 5.6. Svjetski dan zaštite okoliša; srpanj: Svjetski tjedan vretenaca; kolovoz: Noć šišmiša

Zahvaljujemo svim vrtićima i školama koji do sada surađivali s Javnom ustanovom „Nacionalni park Krka“ te iskazujemo nadu u nastavak suradnje i pozivamo sve koji nam se žele pridružiti u radu, da to s povjerenjem i učine.

Crveni križ Knin dodatno educirao još 12 djelatnica koje se brinu o starijim osobama


Piše: Petra Lelas, Gradsko društvo Crvenog križa Knin, voditeljica projekta

Crveni križ Knin uručio je u petak diplome stručnog osposobljavanja za 12 djelatnica projekta „Zapošljavanje žena s područja Knina, Biskupije, Kijeva i Civljana“.

Iznimnost podjele bila je u tome što su si djelatnice Projekta međusobno uručile diplome čime se dalo na značaj ženama koje su pripadnice ciljnih skupina Projekta. Provedenim programima obrazovanja i osposobljavanja educirano je 12 djelatnica od kojih su 4 djelatnice završile obrazovanje za uzgajivačice, sakupljačice i prerađivačice ljekovitog bilja, dok je 8 djelatnica završilo obrazovanje za njegovateljice.

Prije nekoliko mjeseci, u projektu „Zaželi“ educirane su još 22 žene, od kojih je 17 žena završilo obrazovanje za gerontodomaćice, a preostalih 5 žena završilo je programe mljekarice/sirarice. Završenim programima unaprijedila su se postojeća znanja i vještine za 34 žene – pripadnice ciljnih skupina zaposlenih u sklopu programa „Zaželi“. Ističemo kako će ova aktivnost Projekta uvelike utjecati na radnu aktivaciju žena te na povećanje njihove konkurentnosti i zapošljivosti nakon završetka projekta 2020-e.

Podsjećamo kako je cjelokupna vrijednost projekta 7.925.199,24 kuna, čiji je iznos u 100 %-tnom iznosu financirala Europska unija iz ESF-a.

Izbornik