Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Arhiva za kategoriju "Društvo"

Kategorija: Društvo

U subotu u parku “Jesen u Kninu”


Turistička Zajednica grada Knina ove godine po prvi put organizira manifestaciju „Jesen u Kninu“  koja će se održati u subotu 20. listopada 2 s početkom u 10 sati  u parku nasuprot gradske Uprave.

U okviruu manifestacije posjetitelji će imati priliku razgledati bogatu ponudu jesenskog sajma koja uključuje izložbu tradicijskih i poljoprivrednih proizvoda te kušanje jesenskih gastro delicija pod nazivom „Jesen u tanjuru“ u organizaciji Obrtničke komore Šibensko-kninske županije, Udruženja obrtnika Šibenik i Udruženja obrtnika Knin.

Neizostavan dio manifestacije je i dječji kutak.

U suradnji s udrugom „Čarobni svijet“ djeca će imati priliku sudjelovati u jesenskim radionicama pod vodstvom animatora udruge.

Manifestacija je također i humanitarnog karaktera. Udruga „Čarobni svijet“ prikupljati će donacije za rodilište Opće i veteranske bolnice Hrvatski ponos Knin.

Udruga “Naše ognjište” održati će kreativnu radionicu tkanja.

Ovim putem organizatori pozivaju sve zainteresirane da se pridruže na manifestaciji i postanu dio jesenske priče grada Knina.

Tekst; TZ Knin

Foto: Ivica Šimić

Kreće besplatni program osposobljavanje za proizvođača pršuta


U okviru projekta „Učimo danas za bolje sutra“ traži se sedam osoba koje će na Pučkom otvorenom učilištu Knin završiti besplatni verificirani program osposobljavanja za proizvođača pršuta.

Program se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela, a s nastavom bi se započelo u studenom ove godine.

U program osposobljavanja za poslove proizvođača pršuta može se upisati osoba koja ima prethodno završenu najmanje osmogodišnju školu, najmanje 15 godina starosti, zdravstvene i psihofizičke sposobnosti za rad na proizvodnji pršuta (liječničko uvjerenje – pokriveni su troškovi liječničkog pregleda) te pripadnost najmanje jednoj od marginaliziranih skupina.

U marginalizirane skupine spadaju dugotrajno nezaposlene osobe (mladi do 29 godina nezaposleni iznad 6 mjeseci i osobe starije od 30 godina nezaposlene iznad 12 mjeseci), osobe romske nacionalne manjine, osobe s invaliditetom, beskućnici, liječeni ovisnici o drogama, žrtve obiteljskog nasilja, azilanti, migranti, mlade osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi, mlade osobe nakon izlaska iz alternativne skrbi i nezaposlene osobe korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Svi zainteresirani se mogu javiti na telefone: 091 788 6359 ili 022 664 608 ili e-mail adrese: dimitrije.dujmovic@gmail.com ili ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr

Projekt „Učimo danas za bolje sutra“ Ekološka udruga Krka provodi u partnerstvu s Gradom Kninom. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda u okviru operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ u iznosu od 818.166,00 kuna.

Izvor: http://www.eu-krka-knin.hr

U četvrtak radionica o kreditima i zajmovima za ruralni razvoj


Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za ruralni razvoj u suradnji s
Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije
(HAMAG-BICRO), Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HAMAG) i Gradom
Kninom organizira u četvrtak 18. listopada u Gradskoj vjećnici
radionicu s ciljem predstavljanja financijskih instrumenata
Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.
godine.

Teme radionice koja se u Kninu održava na regionalnoj razini su mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj, pojedinačno jamstvo za ruralni razvoj i investicijski krediti za ruralni razvoj.

Agendu radionice možete preuzeti OVDJE. Tu su i podaci za prijavljivanje.

I. Š.

Rad gradske uprave te pojedinih dužnosnika i službenika možete ocijeniti na stranici ocijenime.hr


Ocijenime.hr je web stranica namijenjena ocjenjivanju rada državnih i lokalnih dužnosnika i službenika i svih onih čiji se rad financira sredstvima poreznih obveznika.

Stranicu su pokrenuli Udruga Prospectus iz Dubrovnika i dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević koja nas je maloprije kontaktirala i izvijestila kako je i Knin uvršten među 18 hrvatskih gradova čiji rad gradske uprave, ali i dužnosnika i službenika možete ocijeniti OVDJE

Zašto je pokrenula stranicu odvjetnica Knežević objasnila je za N1 NA OVOM LINKU

I. Š.

 

 

U četvrtak početna konferencija u okviru projekta „Iskoristi priliku“


Udruga Zdravi grad iz Splita održat će početnu konferenciju u okviru projekta „Iskoristi priliku“ u četvrtak, 18. listopada u 12 sati u dvorani Studentskog doma Fra Luje Maruna.

Projekt „Iskoristi priliku“ udruga Zdravi grad provodi u partnerstvu s Ekološkom udrugom Krka, a sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“.

Svrha Početne konferencije je široj javnosti predstaviti ciljeve i aktivnosti projekta putem kojeg će nositelj projekta u suradnji s partnerima marginaliziranim skupinama na području grada Knina i okolici omogućiti jačanje stručnih znanja i razvoj mekih vještina te jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade sa spomenutim skupinama.

Svoj dolazak možete potvrditi na mail: ured@zdravigrad.hr ili kontakt telefon: 021 / 540 630 do 16. listopada.

I. Š.

Održana početna konferencija u okviru 1,3 milijuna kuna vrijednog projekta “Za bolje i sigurnije sutra”


U petak je u prostorijama Poludnevnog boravka Udruge za osobe s invaliditetom Sveti Bartolomej održana početna konferencija u okviru projekta “Za bolje i sigurnije sutra” sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt vrijedan 1,3 milijuna kuna Udruga Sveti Bartolomej provodit će u suradnji s partnerima Udrugom slijepih Šibensko-kninske županije i Centrom za socijalnu skrb Knin.

Korisnici projekta su 40 pripadnika marginaliziranih skupina, a cilj projekta je da steknu znanja i vještine i to kroz programe osposobljavanja na nekim od Pučkih učilišta. Programi će se odabrati prema potrebama korisnika, ali i potrebama tržišta odnosno lokalnih poduzetnika.

Uz to će se organizirati i radionice takozvanih mekih vještina poput prezentacijskih i komunikacijskih vještina.

Projekt će trajati dvije godine.

I. Š.

Foto: UOSI Sveti Bartolomej

Svečano predstavljeni prostori Dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije u okviru projekta vrijednog 5,5 milijuna kuna


Danas su u Općoj i veteranskoj bolnici Hrvatskog ponosa u Kninu svečano predstavljeni prostori Dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije u okviru projekta vrijednoga 5,5 milijuna kuna kojega je Europski fond za regionalni razvoj sufinancirao s nešto više od 4,6 milijuna kuna.

Prostori se nalaze u prizemlju, u produžetku hodnika u kojem se nalazi hitni kirurški prijem i obuhvaćaju oko 200 četvornih metara.

U okviru dvogodišnjeg projekta koji je započeo 26. listopada 2016. godine nabavljeni su osnovna medicinska oprema, intervencijska oprema, internistički i ginekološki ultrazvuk, kirurški instrumenti, operacijski stol. ginekološki stolac i medicinski namještaj.

Od nemedicinske opreme nabavljeni su klima uređaji, informatička oprema, uredski namještaj, video nadzor, didaktičke igračke i radna odjela.

U sklopu projekta izrađena je i nova internet stranica bolnice, a napravljeni su i promotivni materijali za promociju usluga dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije.

Prostore dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije predstavila je ravnateljica bolnice Kristina Bitunjac istaknuvši kako će se sada smanjiti broj prijama na akutne bolničke odjele. Dodala je kako očekuje i dolazak pacijenata iz drugih gradova i županija.

Okupljenima su se obratili i župan Goran Pauk te državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić.

Na otvaranju su bili i kninski gradonačelnik Marko Jelić, predsjednica Upravnog vijeća kninske bolnice Ana Marić i pomoćnik ministra branitelja  Dinko Tandara.

I. Š.

Crveni križ prikuplja hranu za potrebite danas od 10 do 13 na trgu


Pod sloganom „Ne dvoji, za drugoga izdvoji“, Gradsko društvo Crvenog Križa Knin će danas na trgu dr. Ante Starčevića u vremenu od 10 do 13 sati provesti akciju prikupljanja donacija u vidu hrane poput ulja, brašna, šećera, riže, tjestenine, soli, ribljih ili mesnih konzervi.

Sve se događa u okviru 46. Sabirne akcije Solidarnost na djelu. Riječ je o tradicionalnoj akciji Hrvatskog crvenog križa u kojoj se prikupljaju financijska i materijalna sredstva koja su namijenjena za najsiromašnije građane Hrvatske.

Pridružite se!

I. Š.

Prijavite se za organizirano pješačenje na Dinaru


Društvo sportske rekreacije Sport za sve iz Knina organizira u subotu, 20. listopada pješačenje na Dinaru.

Prijave se primaju do srijede 17. listopada na brojeve telefona 091/50 53 574 i 098/ 48 34 14.

Polazak je u subotu 20. listopada u 9 sati s raskrižja za Guge.

Ova rekreativna akcija se održava u povodu Svjetskog dana pješačenja.

I. Š.

 

Prikupljena 31 doza krvi


Danas je u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Knin održana XIII. akcija dobrovoljnog darivanja krvi u 2018. godini.

Akciji je pristupilo 36 darivatelja, od kojih je 5 osoba odbijeno nakon liječničkog pregleda, a na akciji je prikupljena 31 doza krvi.

I. Š.

Održana početna konferencija u okviru 818 tisuća kuna vrijednog projekta „Učimo danas za bolje sutra“


U dvorani Studentskog doma Fra Luje Maruna danas je održana početna konferencija u okviru projekta „Učimo danas za bolje sutra“.

Projekt vrijedan 818 tisuća kuna Ekološka udruga Krka provodi u partnerstvu s Gradom Kninom, a sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.

Cilj projekta je ojačati znanja i vještine ukupno 40 pripadnika marginaliziranih skupina. Njih 35 će na Pučkom otvorenom učilištu u Kninu završiti ukupno pet programa i to za pršutara, povrćara, pčelara, proizvođača ljekovitog biljka i proizvođača rakije. dok će ih pet završiti program takozvanih mekih vještina, kao što su na primjer komunikacijske i prezentacijske vještine.

Na projektu koji će trajati dvije godine bit će uključeno pet stručnjaka.

I. Š.

NP Krka predstavila u Kistanjama kalendar za učenike osnovnih škola inspiriran Burnumom


Piše: NP Krka

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ predstavila je novi školski kalendar za školsku godinu 2018./2019., namijenjen učenicima petih razreda osnovnih škola u Šibensko-kninskoj županiji. Kalendar je predstavljen u utorak, 9. listopada 2018. u Osnovnoj školi Kistanje.

Školski kalendar NP „Krka“ za godinu 2018./2019. inspiriran je arheološkim nalazištem Burnum.

Arheološko nalazište Burnum i pripadajuća muzejska zbirka u Eko kampusu Krka u Puljanima svjedoče o važnosti toga prostora još od antičkog doba. Kultura staroga Rima jedan je od temelja naše civilizacije, pa se kao vrlo važna tematska cjelina, u pravilu vrlo zanimljiva učenicima, obrađuje kroz nastavu. Rimski vojni logor Burnum, sagrađen u 1. st. poslije Krista, idealan je primjer kojim se učenicima može približiti način života starih Rimljana i njihovi običaji.

Kroz kalendar se učenicima osnovnih škola prezentiraju arhitektura, brojevi, igre, mitologija i numizmatika staroga Rima, kao i povijest Burnuma, izgled vojnog logora, sačuvana obilježja (zastave) i njihovo značenje, te vojni običaji (jedinice, formacije, hijerarhija) kako bi se zainteresirali za dodatno istraživanje starorimske baštine i Burnuma. Teme su obrađene na način primjeren osnovnoškolskom uzrastu, s bogatim ilustracijama, fotografijama i popratnim objašnjenjima.

Foto: NP Krka

U četvrtak akcija darivanja krvi; Zalihe krvi su smanjene – odazovite se!


Gradsko društvo Hrvatskog crvenog križa Knin u suradnji s Odjelom za transfuziju krvi KBC-a Split organizirana u četvrtak u Knin trinaestu ovogodišnju Akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Akcija će se u prostorijama kninskog Crvenog križa održati od 8 do 13 sati.

“Nakon uspješne zadnje akcije darivanja krvi, sve stare, ali i potencijalne nove darivatelje pozivamo na sljedeću akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Zbog smanjenih zaliha pozivamo sve koji žele pomoći i darovati svoju kapljicu dobrote.”, pozvali su organizatori.

I. Š.

Knin (Ninia) završio u Digitalnom atlasu Rimskog carstva Sveučilišta Lund


Grad Knin (pod imenom Ninia) završio je u Digitalnom atlasu Rimskog carstva kojega je izradilo švedsko Sveučilište Lund, jedno od najstarijih (osnovano 1666.) i najboljih u sjevernoj Europi koje se konstantno nalazi u Top 100 svjetskih sveučilišta.

Odsjek za arheologiju i drevnu povijest Sveučilišta Lund izradio je Digitalni atlas Rimskoga carstva u kojem se nalaze postaje, mjesta i gradovi carstva. U atlasu se nalazi i Knin – pod drevnim imenom Ninia. U opisu je naznačeno da je – za vrijeme Rimskoga carstva – imao status grada.

Kartu možete pogledati ovdje, a navigacija je omogućena mišom.

Za nadati se da će se ovo iskoristiti kao još jedan veliki kninski turistički adut.

Zgodno je na karti primijetiti da – kad je Knin bio grad – uopće nisu postojali ni Zagreb, ni Rijeka, ni Dubrovnik, ni Šibenik, a ni mnoge europske metropole.

Podsjetimo, prvo spominjanje Knina, ne kao naselja ili gradine, nego kao grada (poleis) događa se 7. godine prije Krista u Strabonovoj Geografiji.

“Delmati imaju pedeset spomena vrijednih naselja od kojih su neka i gradovi (poleis): Salonu i Priamonu i Niniju i Sinotij…”, napisao je Strabon prije 2025 godina.

Ivica Šimić

Izbornik