Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Arhiva za kategoriju "Društvo"

Kategorija: Društvo

U subotu maškare u Golubiću


U subotu će se održati tradicionalne maškare u Golubiću.

Polazak maškarane povorke je u 13 sati ispred crkve, a zabava započinje u 19 sati u sportskoj dvorani uz nastup benda “Kratki spoj”.

Organizator je Društvo sportske rekreacije Sport za sve Golubić.

I. Š.

Valentinovo na Krčiću


U želji da se proslave sve vrste ljubavi, romantične, prijateljske, rodbinske, ali i ljubav prema predivnom Krčiću, održano je danas ”Valentinovo na Krčiću’.

Tijekom dana fotografi su uz Krčić besplatno fotografirali zaljubljene parove koji su htjeli uz taj prelijepi slap ‘dokumentirati’ svoju ljubav, a u drugom dijelu eventa, svi okupljeni imali su priliku uživati u predivnom vatrometu, lampionima dobrih želja i ekološki proizvedenom pjenušcu i vinima Burnum, Poljoprivredne zadruge Vrbničko selo.

Cijeli događaj ‘obojen’ je i humanitarnim karakterom tako da su se nizom humanitarnih akcija prikupljala sredstva za mladu kninsku obitelj Ličanin – Šundić. Otac dvoje male djece, s trećim na putu, Svetozar Ličanin, nakon komplikacija i oštećenja pluća, završio je u induciranoj komi 18. siječnja 2020. i otad mu je stanje mu kritično.

Valentinovo na Krčiću organizirali su, spomenimo, Grad Knin, Turistička zajednica grada Knina i Foto klub Knin, a uz fotografiranje, uz slap se danas dobro jelo i pilo.

Tekst: ŠibenikIN
Foto: Mićo Samardžija

Danas „Valentinovo na Krčiću“


Piše: TZ grada Knina

Grad Knin, Turistička zajednica grada Knina i Foto klub Knin, uz donacije brojnih obrta i tvrtki, udružuju snage u sklopu mjeseca ljubavi i organiziraju danas, 15. veljače 2020. humanitarno- zabavno „Valentinovo na Krčiću“. U želji da se proslave sve vrste ljubavi; romantične, prijateljske, rodbinske, ali i ljubav prema predivnom Krčiću, pozivaju sve zainteresirane da se priključe i uživaju u ovom posebnom događanju, koje ima i humanitarni karakter. „Valentinovo na Krčiću“ podijeljeno je u dva dijela. U prvom dijelu, od 14.00 do 16.00 profesionalni fotografi će sve zainteresirane parove i grupe besplatno fotografirati uz Krčić, nudit će se gulaš od divljači i jahanje konja, a u drugom dijelu, od 19.00 sati svi će imati priliku uživati u predivnom vatrometu, lampionima dobrih želja i ekološki proizvedenom pjenušcu i vinima Burnum, Poljoprivredne zadruge Vrbničko selo.

BESPLATNO FOTOGRAFIRANJE, JAHANJE KONJA UZ KRKU I GULAŠ OD DIVLJAČI

Od 14.00 do 16.00 sati profesionalni fotografi besplatno će fotografirati sve parove koji žele obilježiti svoju ljubav. „Pozivamo sve prijatelje, romantične parove, obitelji, rođake, dobre kolege i kolegice pa i vlasnike kućnih ljubimaca da nam se pridruže i obilježe svoje ljubavi pred kamerama profesionalnih fotografa uz bajkoviti Krčić!“ – poručuju iz organizacije.

Sve fotografije, nastale za to vrijeme, bit će stavljene na javno glasanje na službenoj Facebook stranici Turističke zajednice grada Knina – Knin Tourist Board . Prva tri mjesta, s najviše glasova, odnosno lajkova, osvajaju prigodne nagrade.

Cijeli ovaj događaj „obojen“ je humanitarnim karakterom te će se nizom humanitarnih akcija prikupljati sredstva za mladu kninsku obitelj Ličanin – Šundić. Otac dvoje male djece, s trećim na putu, Svetozar Ličanin, nakon komplikacija i oštećenja pluća, završio je u induciranoj komi 18, siječnja 2020. i otad stanje mu je kritično. Kako bismo svi zajedno pomogli ovoj obitelji u teškim trenutcima, udruženim snagama organizatorima i raznih kninskih udruga i poduzetnika, svi posjetitelji moći će doprinijeti ovoj akciji donacijama za jahanjem konja, gulaš od divljači i majice s posebnim dizajnom. Od 14.00 do 16.00 sati tako će svi moći pripomoći donacijama na razne načine. Udruga Grabarije će uz Krčić i rijeku Krku nuditi jahanje konja, dok će Športsko-ribolovno društvo Krka i Lovačka udruga Knin, uz velikodušne donacije mesnice Pivac i pekare Ljubić, za vas će spremiti gulaš od divljači za simboličnu cijenu. Također, moći ćete postati vlasnik/ca majice s posebnim dizajnom. Majice su također produkt sponzorstva divnim poduzetnika; Mićo Samardžija je napravio dizajn, Jako Sport je donirao majice, a dizajnerski obrt Job & Fun će besplatno otiskati majice.

OD 19.00 SATI VATROMET, LAMPIONI ŽELJA I DOMAĆI PJENUŠAC

Drugi dio „Valentinova na Krčiću“ odigrat će se isti dan od 19.00 do 20.00 sati kada će se iznad Krčića „prosuti“ predivne boje vatrometa. Nakon vatrometa, građani će imati prilike zaželjeti najljepše želje i pustiti lampione želja u nebo iznad Krčića. Sve će biti osigurano uz snage DVD-a Knin.

Uz sve navedeno, posluživat će se ekološki proizvedeni Burnum pjenušac i vina Poljoprivredne zadruge Vrbničko selo, a za prvih 20 parova ide besplatan pjenušac. Sve će biti dodatno „začinjeno“ predivnim, nenametljivim ambijentom i atmosferom; bakljama uz put prema Krčiću, rasvjetom i prigodnom, romantičnom glazbom u pozadini.

Napomena za sve posjetitelje: zbog manjeg prostora za parking i sigurnosti djece, cestice do Krčića i do ribogojilišta bit će zatvorene, a sve molimo da parkiraju na predviđeno mjesto i prošetaju pet minuta do slapa i događanja.

VALETNINOVO NA KRČIĆU – PROGRAM – 15. veljače 2020.:

§ 14.00 – 16.00 – FOTOGRAFIRANJE MODELA/GRAĐANA
JAHANJE KONJA UZ KRKU
GULAŠ OD DIVLJAČI

§ 19.00 – 20.00 – VATROMET & LAMPIONI DOBRIH ŽELJA

Više informacija na Facebook stranici TZG Knina:

1. dio: https://www.facebook.com/events/518249752422123/

2. dio: https://www.facebook.com/events/1484940524998408/

NP Krka: Kako je sve počelo; Vode


Piše: Katia Župan, NP Krka

Vode koje teku i poniru i podzemni putovi kojima se isprepleću, međusobno napajaju pa opet izviru posebnost su krša. Ni područje rijeke Krke nije iznimka, dapače, 72,5 km rijeke kroz bezvodni krš prirodni su fenomen.

Slatkovodni dio toka rijeke Krke dug je 49 km, a na preostalih 23,5 km osjeća se utjecaj mora. Sa svojim pritocima Krka čini nadzemni slijev površine 2 450 km², a s hidrogeološkim slijevom zauzima područje od 2 650 km². Ukupni pad toka iznosi 224 m. Krška područja odlikuje bezvodnost, a prevlast karbonatnih stijena i njihova tektonska razlomljenost pospješuju poniranje atmosferskih voda u unutrašnjost. Rijeka Krka površinski teče iznad razina kolebanja temeljnih krških podzemnih voda kao viseća tekućica koja na takvoj podlozi ne gubi vodu. Za krš je svojstvena dinamična i izravna veza površinske i podzemne vode, koja stvara različita staništa i prenosi hranjive tvari te tako omogućuje život i na površini i u podzemlju. Zato je očuvanje osjetljiva krškog ekosustava od najveće važnosti.

Kompleksni geološki uvjeti razlog su kompliciranih hidroloških odnosa. Na području rijeke Krke susreću se dvije megastrukturne jedinice: Dinarik i Adrijatik. Dinarskoj karbonatnoj platformi pripada planinski dio slijeva rijeke Krke do tektonske zone Strmica – Knin – Petrovo polje, Jadranskoj karbonatnoj platformi zaštićeni dio kanjona. Najveći dio karbonatnih naslaga je vodopropustan pa voda ponire u okršeni reljef, dok manji dio ima funkciju nepropusnih stijena, koje su barijera za podzemne vodene tokove. Zone nepropusnih stijena nalaze se u izvorišnom dijelu, oko Knina i sjevernije od njega, gdje se nalaze izvori, nadzemni i podzemni tokovi koji „prihranjuju“ kanjonski dio rijeke Krke. Najjužniji krški izvor u toj zoni jest Čikola u Petrovu polju. Taj se izvor za sušnih razdoblja ne prelijeva, a za kišnih formira rijeku. Zona vodonepropusnih naslaga ili fliš proteže se i na južnoj granici Parka, oko Skradinskoga buka pa do izvora Torak na ušću Čikole u Krku, a obuhvaća i donji dio Visovačkog jezera. Krka se prihranjuje i podzemnim vodama. Dio tih voda potječe iz dinarskog zaleđa (Grahova polja), a dio iz gornjeg porječja rijeke Zrmanje, s kojom Krka dijeli zajedničko podzemno vodno lice. Najizdašniji izvori uzduž kanjona rijeke Krke jesu Miljacka i Jaruga, a u kanjonu rijeke Čikole izvor Torak. Nizvodno od Skradinskoga buka izvorište je Jaruga, a od prukljanskog dijela nizvodno bočati izvor Litno u Zatonu.

Porječje Krke tijekom godine primi oko 1 250 mm oborina. Najviše kiše padne u zimskom razdoblju, dok su ljeta vrlo suha. Vodostaj Krke najviši je u studenome i ožujku, a najniži u kolovozu. Srednja vrijednost protoka Krke na izvoru iznosi 12 m³/s a na Skradinskom buku 55 m³/s. Maksimalna vrijednost protoka, 481 m³/s, zabilježena je 24. prosinca 1982., a minimalna, 4,99 m³/s, 5. listopada 1961. Najviša temperatura vode na Skradinskom buku, 27,5 °C, zabilježena je 25. kolovoza 2011., a najniža, 3,5 °C, 12. siječnja 1985. Najveća vrijednost vodostaja na Skradinskom buku, 223 cm, zabilježena je 7. prosinca 2005., a minimalna, samo 5 cm, 3. listopada 1990.

Za 10 dana tradicionalni Maskenbal u Kninu


Piše: TZ grada Knina

Primamljive nagrade, vrhunski Disco Magic Band i tete čuvalice

Grad Knin, Turistička zajednica grada Knina i Karnevalska udruga Knin organiziraju Tradicionalni maskenbal u Restoranu Kralj Zvonimir (Dom HV) i najavljuju vrhunsku zabavu ove godine. S ciljem da se okupi što više Kninjana i Kninjanki, ali i gostiju iz drugih gradova, organizatori rade punom parom kako bi pripremili maskenbal za pamćenje i po mjeri svakoga. Spa-dan u hotelu Olympia, večera u restoranu Tvrđavu i ulaznice za koncert klape Rišpet u Splitu nagrade su koje će se uručiti najkreativnijim maskama. Za zabavu i ples pobrinut će se omiljeni Disco Magic Band, a kako bi se roditelji mogli opustiti i zabaviti, organizirat će se Mini maskenbal za klince i klinceze s tetama čuvalicama i animatoricama. Ulaznice u prodaji po cijeni od 30 kuna u uredu TZG Knina, djeca imaju slobodan ulaz. Saznajte što vas još sve očekuje!

PRIVATNI PARTY ZA KLINCE

U subotu, 22. veljače 2020. s početkom u 20.00 sati Restoran Kralj Zvonimir, na adresi Tuđmanova 34, otvara vrata u najzabavniju noć u godini pod maskama. Cijelu noć zabavlja Disco Magic Band, a za djecu se priprema Mini maskenbal u odvojenom prostoru s animatoricama i tetama čuvalicama i mnoštvom iznenađenja.
Ulaznice po cijeni od 30 kuna (djeca do 10 godina imaju slobodan ulaz) pretprodaji su u uredu TZG Knina od danas (od ponedjeljka do petka od 7.00 do 15.00 sati) i na dan maskenbala na ulazu u restoran. U cijenu je uključeno piće dobrodošlice i švedski stol- buffet (kompletan menu dostupan na Facebook stranici – Knin Tourist Board). Ulaznice možete i rezervirati na sljedeće načine: e- porukom na službenim Facebook i Instagram stranicama TZG Knina – Knin Tourist Board, e-mailom na info@tz-knin.hr, pozivom na 022/664–822 ili osobnim dolaskom u ured TZG Knina na adresu Tuđmanova 24.

PRAVA DISCOMANIJA I PLES DO JUTRA

Ove godine, za dobru zabavu, ples do jutra i vrhunsku atmosferu pobrinut će se Disco Magic Band. Stižu direkt s najpoznatijeg maskenbala u Hrvatskoj “Lisinki pleše pod maskama”. Disco Magic Band splitski je glazbeni projekt bogatog scenskog nastupa, neobičnih kostima i perika, s plesačicama i članovima benda osebujnih imena koji su bili voljni zamijeniti privatni život za život disco-funky-glam zvijezda! Stick Le Freak, Burning Bob Patterson, Disco Rocket Dan, Boogie Washington, Cool Daddy Jackson i jedinstvena Sugarlove koja svojim glasom slama kristalne disco kugle misionari su dobrih vibracija koji vraćaju osmijehe na lica!

OSVOJI SPA TRETMAN U HOTELU OLYMPIA, VEČERU UZ RESTORANU TVRĐAVA ILI ULAZNICE ZA KONCERT KLAPE RIŠPET

Zahvaljujući našem zlatnom sponzoru hotelu Olympia, najoriginalnija i najkreativnija maska (grupna ili pojedinačna) osvaja SPA tretman u hotelu Olympia (korištenje finske saune, jacuzzija i unutarnjeg bazena). Za drugo i treće mjesto pobrinuli su se organizatori. Druga najbolja maska (grupna ili pojedinačna) osvaja ulaznice za koncert klape Rišpet, koji će se održati u Splitu u ožujku, treća večeru u restoranu Tvrđava.

HUMANITARNA TOMBOLA

Za sve ostale, koji ne osvoje nagrade, priprema se bogata humanitarna tombola u kojoj tradicionalno sudjeluju lokalni kninski obrtnici, ugostitelji i poduzetnici. Sva sredstva od kupovine tombola idu na račun obitelji Ličanin-Šundić. Otac dvoje male djece, s trećim na putu, Svetozar Ličanin, nakon komplikacija i oštećenja pluća, završio je u induciranoj komi 18, siječnja 2020. i otad stanje mu je kritično.

U subotu Valentinovo na Krčiću


Piše: TZ grada Knina

Slikajte se s boljom polovicom i uživajte u vatrometu uz bajkoviti slap Krčić

Grad Knin, Turistička zajednica grada Knina i Foto klub Knin udružuju snage u sklopu mjeseca ljubavi i organiziraju 15. veljače 2020. „Valentinovo na Krčiću“. U želji da se proslave sve vrste ljubavi; romantične, prijateljske, rodbinske, ali i ljubav prema predivnom Krčiću, pozivaju sve zainteresirane da nam se priključe i uživaju u ovom posebnom događanju, koje ima i humanitarni karakter. „Valentinovo na Krčiću“ podijeljeno je u dva dijela. U prvom dijelu, od 14.00 do 16.00 profesionalni fotografi će sve zainteresirane parove i grupe besplatno fotografirati uz Krčić, a u drugom dijelu, od 19.00 sati svi će imati priliku uživati u predivnom vatrometu, lampionima dobrih želja i ekološki proizvedenom pjenušcu i vinima Burnum, Poljoprivredne zadruge Vrbničko selo.

BESPLATNO FOTOGRAFIRANJE, JAHANJE KONJA UZ KRKU I GULAŠ OD DIVLJAČI

Od 14.00 do 16.00 sati profesionalni fotografi besplatno će fotografirati sve parove koji žele obilježiti svoju ljubav. „Pozivamo sve prijatelje, romantične parove, obitelji, rođake, dobre kolege i kolegice pa i vlasnike kućnih ljubimaca da nam se pridruže i obilježe svoje ljubavi pred kamerama profesionalnih fotografa uz bajkoviti Krčić!“ – poručuju iz organizacije. Zbog bolje organizacije i velikog interesa, molimo sve da nam se prijave za fotografiranje i najave broj osoba na jedan od sljedećih načina: porukom na službenim Facebook i Instagram stranicama TZG Knina – Knin Tourist Board, e-mailom na info@tz-knin.hr, pozivom na 022/664–822 ili osobnim dolaskom u ured TZG Knina na adresu Tuđmanova 24.

Sve fotografije, nastale za to vrijeme, bit će stavljene na javno glasanje na službenoj Facebook stranici Turističke zajednice grada Knina – Knin Tourist Board . Prva tri mjesta, s najviše glasova, odnosno lajkova, osvajaju prigodne nagrade.

Cijeli ovaj događaj „obojen“ je humanitarnim karakterom te će se nizom humanitarnih akcija prikupljati sredstva za mladu kninsku obitelj Ličanin – Šundić. Otac dvoje male djece, s trećim na putu, Svetozar Ličanin, nakon komplikacija i oštećenja pluća, završio je u induciranoj komi 18, siječnja 2020. i otad stanje mu je kritično. Kako bismo svi zajedno pomogli ovoj obitelji u teškim trenuTcima, udruženim snagama organizatorima i raznih kninskih udruga i poduzetnika, svi posjetitelji moći će doprinijeti ovoj akciji donacijama za jahanjem konja, gulaš od divljači i majice s posebnim dizajnom. Od 14.00 do 16.00 sati tako će svi moći pripomoći donacijama na razne načine. Udruga Grabarije će uz Krčić i rijeku Krku nuditi jahanje konja, dok će Športsko- ribolovno društvo Krka i Lovačka udruga Knin za vas spremiti preko 200 porcija gulaša od divljači i služiti ih uz „ribarsku“ kućicu u blizini slapa za simboličnu cijenu. Također, moći ćete postati vlasnik/ca majice s posebnim dizajnom. Majice su također produkt sponzorstva naših divnim poduzetnika; Mićo Samardžija je napravio dizajn, Jako Sport je donirao majice, a dizajnerski obrt Job & Fun će besplatno otiskati majice.

OD 19.00 SATI VATROMET, LAMPIONI ŽELJA I DOMAĆI PJENUŠAC

Drugi dio „Valentinova na Krčiću“ odigrat će se isti dan od 19.00 do 20.00 sati kada će se iznad Krčića „prosuti“ predivne boje vatrometa. Nakon vatrometa, građani će imati prilike zaželjeti najljepše želje i pustiti lampione želja u nebo iznad Krčića. Sve će biti osigurano uz snage DVD-a Knin.

Uz sve navedeno, posluživat će se ekološki proizvedeni Burnum pjenušac i vina Poljoprivredne zadruge Vrbničko selo, a za prvih 20 parova ide besplatan pjenušac. Sve će biti dodatno „začinjeno“ predivnim, nenametljivim ambijentom i atmosferom; bakljama uz put prema Krčiću, rasvjetom i prigodnom, romantičnom glazbom u pozadini.

Napomena za sve posjetitelje: zbog manjeg prostora za parking i sigurnosti djece, cestica do Krčića će biti zatvorena. a sve molimo da parkiraju na predviđeno mjesto i prošetaju pet minuta do slapa i događanja.

VALETNINOVO NA KRČIĆU – PROGRAM – 15. veljače 2020.:

14.00 – 16.00
FOTOGRAFIRANJE MODELA/GRAĐANA
JAHANJE KONJA UZ KRKU
GULAŠ OD DIVLJAČI – RIBARSKA KUĆICA
19.00 – 20.00
VATROMET I LAMPIONI DOBRIH ŽELJA

Više informacija na Facebook stranici TZG Knina:

1. dio: https://www.facebook.com/events/518249752422123/

2. dio: https://www.facebook.com/events/1484940524998408/

Foto: Maškare preuzele vlast: Novoizabrani gradonačelnik obećao čokoladnu kišu i bazen


Piše: TZ grada Knina

Danas u 11 sati u Gradskoj vijećnici održana je svečana primopredaja vlasti i gradskih ključeva maškarama. Primopredaji su prisustvovali zamjenici gradonačelnika Marijo Ćaćić i Željko Džepina, Karnevalska udruga Knin, vrtićani DV-a Cvrčak, učenici OŠ Domovinske zahvalnosti i OŠ dr. Franje Tuđmana, ali i zaposlenici Gradske uprave.

Kako i priliči svečanoj manifestaciji, prvašići OŠ Domovinske zahvalnosti izveli su dvije prigodne recitacije, a potom se publici obratio novoizabrani gradonačelnik Grada Knina. Nakon službene govorancije, najmlađi građani pitali su razna pitanja i tražila pojašnjenja od novog gradonačelnika. Tako je novi gradonačelnik, među ostalim velikim obećanjima, svim sugrađanima obećao čokoladnu kišu, bazen za velike i male i kante za reciklažu plastike i papira.

Nakon službenog govora novog gradonačelnika, prisutnima se, u ime Grada Knina, obratio zamjenik gradonačelnika Marijo Ćaćić s nekoliko toplih riječi, nakon čega je ključeve i vlast sa zadovoljstvom predao Karnevalskoj udruzi Knin i prisutnim maškarama.

Novi gradski zaposlenici, vijećnici i gradonačelnik i zamjenici nastavili su slaviti preuzimanje vlasti uz veselu glazbu, slatkiše i fritule. Nakon preuzimanja vlasti, slijedi nam Velika karnevalska povorka koja će se održati u petak, 21. veljače od 12 do 14 sati, a dan nakon, u subotu 22. veljače, u Domu HV-a i restoranu Kralj Zvonimir u 20 sati započet će Tradicionalni maskenbal uz Disco Magic Band i mnoštvo iznenađenja.

Pomozite udruzi Berta da na novom terenu sagradi boxove za pse


Udruga Berta je dobila novi teren na kojem planira graditi boxove za pse.

Sada je udruzi potrebna pomoć građana. Treba im radnika, kamiona, građevinskog materijala, stupova, žice i sitnog pijeska.

Svi koji mogu na bilo koji način pomoći neka se jave na fb stranicu udruge OVDJE .

I. Š.

Matea Jelić najbolja sportašica Dalmacije


Hrvatsko narodno kazalište u Splitu bilo je sinoć domaćin dodjele nagrada najboljim sportašima Dalmacije. Izabrani su najbolji sportaši u Dalmaciji, u tradicionalnom 59. izboru ‘Sportsko ime Dalmacije’; najbolja sportašica je Matea Jelić, najbolji sportaš Petar Gorša, vaterpolisti Jug Adriatic osiguranja najbolja su momčad, dok je ŽNK Split najbolja ekipa.

Za najboljeg Dalmatinca u svijetu izabran je Nikola Vlašić, dok su najveće nade dalmatinskog sporta plivač splitskog Jadrana Franko Grgić i Klara Kovač iz Taekwondo kluba Marjan.

Proglašenje je u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Foto: FB Matea Jelić

NP Krka: Kako je sve počelo; Klima


Piše: Katia Župan, NP Krka

Krka je spoj suprotnosti ogoljela i tvrda vapnenca i krša što propušta vodu i pojačava sušu, mekšeg i zelenijeg dolomita te prhkog lapora u podoljima. Krka je spoj bure i juga, primorja i Zagore. Tu se prožimlje vazdazeleno sredozemno raslinje s kontinentskim. (Mladen Friganović, Krka od antičkog Titiusa do nacionalnog parka, 1984.)

Tako je na području jedne rijeke i klima dvojaka. Krka teče od Knina do Šibenika pa se klimatske karakteristike analiziraju na temelju podataka klimatoloških postaja u tim dvama gradovima. S prosječno 2 647 sati godišnje sa sijanjem sunca u Šibeniku i 2 377 u Kninu, područje Nacionalnog parka „Krka“ spada u najsunčanija područja u Hrvatskoj.

Dolinom rijeke Krke utjecaj mora prodire duboko u kopno pa znatno djeluje na klimatske prilike u Nacionalnom parku. U oblikovanju doline veliku ulogu imale su paleoklimatske prilike, odnosno izmjena glacijala i interglacijala. Tijekom toplijih razdoblja stvarane su sedrene barijere, ujezerivana je voda iznad njih i smanjivao se proces erozije. S druge pak strane, tijekom hladnijih razdoblja, osobito početkom glacijala, kada je količina oborina rasla, uz pad temperature, pojačavala se fluvijalna erozija. U središnjem razdoblju glacijala količina oborina bila je veća za oko 20 % a temperatura manja za 4 do 5 °C od današnje. Druga polovica razdoblja glacijacije obilježena je smanjivanjem količina oborina – do prije 20 000 godina one su bile i do 20 % manje u odnosu na današnje – zbog akumulacije leda na dinarskom prostoru i, posljedično, snižavanja temperature – za oko 12 °C u odnosu na današnju.

Oznaka klime područja Nacionalnog parka „Krka“ po Köppenovoj klasifikaciji jest Csa, što označava umjereno toplu sredozemnu kišnu klimu sa sušnim i vrućim ljetnim razdobljem. Područje NP„Krka“ karakterizira izmjena četiriju izraženih godišnjih doba. Tmurno i oborinsko vrijeme zimi izmjenjuje se s lijepim i sunčanim ljeti. Srednja godišnja temperatura zraka u Kninu iznosi 13 °C, dva stupnja manje od one u Šibeniku, koja, zbog utjecaja mora, iznosi 15 °C. Srednja temperatura zraka u siječnju, najhladnijem mjesecu u godini, u Šibeniku iznosi oko 7 °C, a u Kninu oko 5 °C, dok je u najtoplijem mjesecu, srpnju, njezina vrijednost u Šibeniku 25 °C, a u Kninu 23 °C. Zbog utjecaja mora, koje se sporo hladi, jesen je toplija od proljeća. Mala je vjerojatnost vrlo niskih temperatura.

Blizina mora i okruženje planina utječu na količinu oborina. Najviše je oborina tijekom jeseni i zime. Od listopada do prosinca padne trećina ukupne godišnje količine oborina pa je u to vrijeme rijeka najbogatija vodom. Najmanje oborina ima ljeti, pogotovo u srpnju. Snijeg je na ovom području vrlo rijetka pojava, osobito uz more.

Osim u najsunčanije, područje Nacionalnog parka „Krka“ spada i u najvedrije dijelove Hrvatske. Jesen je manje sunčana od proljeća, a najmanje je sunca u prosincu i siječnju, kada su dani najkraći i kada je najviše oblaka. Uz dolinu rijeke Krke prevladavaju vjetrovi hladnog polugodišta: sjeveroistočnjak – bura i jugoistočnjak – jugo. Bura je izražena na cijelom području, a jugo samo na donjem toku rijeke Krke. Ljeti, za vedra vremena, razvija se blagi danji vjetar, maestral, koji puše iz smjera zapada ili jugozapada.

Jutros u 5:49 potres jačine 3,1 prema Richteru


Jutros, 7. veljače u 05 sati i 49 minuta seizmografi Seizmološke službe zabilježili su umjeren potres s epicentrom udaljenim 24 km sjever-sjeverozapadno od Knina. Magnituda potresa iznosila je 3.1 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice.

I. Š.

Još dva potresa iza 18h; Danas ukupno 15 potresa kod Knina


Nevjerojatnih 15 potresa danas je zabilježeno na području Knina, s istim epicentrom, 22-23 kilometra sjeverozapadno od našeg grada, podaci su Seizmološke službe.

Zadnja dva potresa bila su u 18 sati i 11 minuta te u 18 sati i 12 minuta. Magnitude potresa iznosile su 2.0, odnosno 2.2 prema Richteru, a intenziteti u epicentru III-IV (tri do četiri) stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice za oba potresa.

I. Š.

Projekti vrijedni 4,7 milijuna kuna: Dodijeljeni ugovori dvjema kninskim udrugama, jednom klubu i knjižnici;


Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar dodijelili su danas u Belom Manastiru 13 novih ugovora vrijednih više od 16,6 milijuna kuna u okviru provedbe programa „Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru“.

Među onima koji su dobili ugovore su i četiri subjekta iz Knina i to dvije udruge, jedan sportski klub i knjižnica, a u Knin će se na ovaj način sliti 4,7 milijuna kuna.

Evo koji kninski projekti su prošli:

„Ekološko-informativni centar“ – Ekološka udruga „Krka“ Knin, projekt vrijedan 1.499.885,40 HRK uz stopu vlastitog sufinanciranja od 0%;
„Veteranski centar Knin“ – Udruga hrvatskih ratnih veterana “Kninska bojna” Šibensko-kninske županije, projekt vrijedan 1.232.500,00 HRK uz stopu vlastitog sufinanciranja od 0%;
„Skok u budućnost“ – Atletski klub „Sveti Ante“ Knin, projekt vrijedan 1.399.964,00 HRK uz stopu vlastitog sufinanciranja od 0%;
„Razvoj digitalne, informatičke i medijske pismenosti u Kninu“ – Narodna knjižnica Knin, projekt vrijedan 636.895,00 HRK uz stopu vlastitog sufinanciranja od 0%;

I. Š.

Danas do 15 sati ukupno 13 potresa na području Knina


Danas je na kninskom području do 15 sati zabilježeno ukupno 13 potresa, podaci su Seizmološke službe.

Navodimo ih redom:

– u 05:10 sati – magnitude 4.2 prema Richteru. intenzitet u epcicentru V – VI stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice;
– u 07:16 sati – magnitude 2.8 prema Richteru, intenzitet u epcicentru III – IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice;
– u 07:26 sati – magnitude 2.8 prema Richteru, intenzitet u epcicentru III – IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice;
– u 07:48 sati – magnitude 2.9 prema Richteru, intenzitet u epcicentru III – IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice;
– u 08:16 sati – magnitude 2.9 prema Richteru. intenzitet u epcicentru III – IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice;
– u 12:14 sati – magnitude 2.4 prema Richteru. intenzitet u epcicentru III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice;
– u 12:59 sati – magnitude 3.1 prema Richteru. intenzitet u epcicentru III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice;
– u 13:17 sati – magnitude 2.1 prema Richteru. intenzitet u epcicentru III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice;
– u 13:22 sati – magnitude 3.0 prema Richteru. intenzitet u epcicentru III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice;
– u 13:30 sati – magnitude 2.3 prema Richteru. intenzitet u epcicentru III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice;
– u 13:51 sati – magnitude 2.2 prema Richteru. intenzitet u epcicentru III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice;
– u 14:10 sati – magnitude 2.3 prema Richteru. intenzitet u epcicentru III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice;
– u 14:38 sati – magnitude 2.2 prema Richteru. intenzitet u epcicentru III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice;

Svi današnji potresi su imali epicentar oko 23 kilometra sjeverozapadno od Knina.

I. Š.

“Valentinovo na Krčiću”: poziv fotografima


Piše: TZ grada Knina

Grad Knin, Turistička zajednica grada Knina i Foto klub Knin udružuju snage u sklopu mjeseca ljubavi i organiziraju 15. veljače 2020. „Valentinovo na Krčiću“. U želji da se proslave sve vrste ljubavi; romantične, prijateljske, rodbinske, ali i ljubav prema našem predivnom Krčiću, pozivamo sve zainteresirane fotografe i fotografkinje da nam se priključe i uveličaju ovo posebno događanje. „Valentinovo na Krčiću“ podijeljeno je u dva dijela. Prvi dio se odnosi na period od 14.00 do 16.00 sati, kada će svi zainteresirani građani i gosti moći sudjelovati u besplatnom fotografiranju i obilježavanju svojih ljubavi uz slap Krčić. Sve fotografije, nastale za to vrijeme, bit će stavljene na javno glasanje na službenoj Facebook stranici Turističke zajednice grada Knina – Knin Tourist Board . Prva tri mjesta, s najviše glasova, odnosno lajkova, osvajaju vrijedne nagrade i uspomene.

Drugi dio „Valentinova na Krčiću“ odigrat će se isti dan od 19.00 do 20.00 sati kada će se iznad Krčića „prosuti“ predivne boje vatrometa, a za fotografe će biti posebno odvojen i osiguran prostor i najbolja pozicija, u određenom trajanju. Nakon vatrometa, građani će imati prilike zaželjeti najljepše želje i pustiti lampione želja u nebo iznad Krčića. Uz sve navedeno, posluživat će se ekološki proizvedeni Burnum pjenušac i vina Poljoprivredne zadruge Vrbničko selo. Sve će biti dodatno „začinjeno“ predivnim, nenametljivim ambijentom i atmosferom; bakljama uz put prema Krčiću, rasvjetom i prigodnom, romantičnom glazbom u pozadini.

VALETNINOVO NA KRČIĆU – PROGRAM – 15. veljače 2020.:

14.00 – 16.00 – FOTOGRAFIRANJE MODELA/GRAĐANA

19.00 – 20.00 – NOĆNA FOTOGRAFIJA slapa Krčić uz vatromet i lampione.*

* Broj mjesta ograničen (30 osoba maksimalno)

NAČIN PRIJAVE

Svi zainteresirani fotografi/kinje trebaju poslati kratku prijavu (niže potrebne informacije) i uplatiti simboličnu kotizaciju u iznosu od 50,00 kuna na bankovni račun Foto kluba Knina, do ispunjenja maksimalnog kapaciteta ili najkasnije do srijede, 12. veljače:

FOTO KLUB KNIN
IBAN: HR9124020061100905128
Broj računa: 1100905128
Erste&Steiermarkische bank d.d.
Osobe koje do petka, 7. veljače pošalju svoju prijavu, imaju mogućnost birati i osigurati potrebnu veličinu majice.

Nakon uplate, potrebno je poslati svoju kratku prijavu na e-mail adresu fotoklubknin@gmail.com i dostaviti:

ime i prezime
broj mobitela
potvrdu o uplati
željenu veličinu majice
Zauzvrat, svi prijavljeni fotografi/kinje dobivaju:

predivnu, prigodnu majicu, posebno dizajniranu za ovo događanje
i ručak u periodu od 16.00 do 18.00 sati

Foto: Mićo Samardžija

Izbornik