Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Arhiva za kategoriju "Društvo"

Kategorija: Društvo

Sutra u Kninu akcija “Solidarnost na djelu”; Pomognite hranom, odjećom ili kupnjom bona od 5 kuna


Sutra (u četvrtak) će se diljem Hrvatske provoditi 45. Sabirna akcija “Solidarnost na djelu” pod sloganom “Ne dvoji! Za drugog izdvoji”.

Akcija će se održati i u našem gradu i to u organizaciji kninskog Gradskog društva Crvenog križa .

Akcija će se provoditi na Trgu dr. Ante Starčevića od 10 do 12 sati te u prostorijama Crvenog križa od 8 do 19 sati.

Prikupljat će se sva humanitarna dobra, hrana, odjeća i novac putem novčanih bonova u apoenima od pet kuna. Svaki bon bit će na poleđini ovjeren žigom GDCK Knin.

Sva prikupljena sredstva utrošit će se za potrebe odjela Pedijatrije – opće i veteranske bolnice „Hrvatski ponos“ Knin.

“Drago nam je što smo i ove godine uspjeli angažirati veliki broj djece i odraslih koji su spremni pomoći osobama kojima je to najpotrebnije te su na taj način pokazali kako su humanost i solidarnost još uvijek vrline naših sugrađana koji su se već iskazali u mnogim dosadašnjim akcijama. Ovim putem željeli bismo im zahvaliti, a ostatak građana potaknuti da se uključe u akciju putem donacija vođeni mišlju: ‘Ne dvoji! Za drugog izdvoji’.”, poručili su iz kninskog Crvenog križa.

I. Š.

Arhitekt Jerko Rošin sastao se s gradonačelnikom; Uručena mu Nagrada Grada Knina


Arhitekt Jerko Rošin posjetio je jučer Grad Knin te se sastao s gradonačelnikom Markom Jelićem.

Jerko Rošin je projektirao crkvu Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu za što mu je kninsko Gradsko vijeće dodijelilo „Nagradu Grada Knina“ za osobit uspjeh u izradi projekta crkve.

Ovom prigodom nagrada je arhitektu Rošinu i uručena.

Izvor: knin.hr

Održana početna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade OŠ Domovinske zahvalnosti“


U Osnovnoj školi Domovinske zahvalnosti održana je početna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade OŠ Domovinske zahvalnosti“.

Konferenciji su nazočili šibensko-kninski dožupan Nikola Blažević, predstavnici Regionalne razvojne agencije Šibensko-kninske županije Ana Matas i Josip Aras te predstavnici gradskih i županijskih ustanova kao i djelatnici škole.

Konferencija označava početak energetske obnove zgrade škole koji će biti realiziran u 2018. godini.

Okupljene je pozdravio ravnatelj škole Ivan Uzun koji je izrazio zadovoljstvo početkom realizacije projekta i osiguravanjem kvalitetnijih uvjeta odgoja i obrazovanja djece.

Predstavnik razvojne agencije Šibensko-kninske županije Josip Aras  i dožupan Nikola Blažević izrazili su zadovoljstvo suradnjom škole i osnivača koji su partneri u projektu.

Završna konferencija će se održati nakon realizacije projekta.

Izvor: http://os-domovinske-zahvalnosti-kn.skole.hr

Nova sezona Pub kviza u knjižnici i Kviz liga kreću 20. listopada; Prijavilo se 11 ekipa


Nakon uspješne prve sezone, u petak, 20. listopada u 19 sati u Narodnoj knjižnici Knin kreće nova sezona Pub kviza, a samim tim i nova Kviz liga.

Prijavilo se ukupno 11 ekipa. Osim osnovnoškolaca od ove godine sudjeluju i srednjoškolske ekipe, a ravnopravnost s obzirom na godine rješavat će se takozvanim hendikepom, odnosno početnim minus bodovima za starije ekipe.

Kvizove će kao i do sada izrađivati i voditi knjižničar Narodne knjižnice Knin Ivica Šimić i psiholog OŠ Domovinske zahvalnosti Željko Tomljenović uz logističku potporu nastavnika OŠ Dr. Franje Tuđmana Dragana Miličevića.

Pobjednika svakog pojedinačnog kviza očekivat će nagrada, a posebno će na kraju biti nagrađen pobjednik Kviz lige.

I. Š.

 

Marko Jelić prvi u Hrvatskoj uvodi e-referendum i direktnu demokraciju


Kninski gradonačelnik Marko Jelić prvi u Hrvatskoj uvodi e-referendum i direktnu demokraciju piše portal Gradonačelnik.hr referirajući se na izvještaj kninske gradske vlasti “Prvih sto dana”.

Naime, Jelić je sa suradnicima osmislio projekt Moj Knin koji će građanima omogućavati participiranje u donošenju odluka putem raznih modula poput e-referenduma.

– Sustav će u početku imati savjetodavni karakter, a kad budemo imali relevantan odziv od minimalno 50% ukupnog glasačkog tijela, dobiveni rezultat će biti obavezan za gradsku upravu – otkriva zamjenik kninskog gradonačelnika Marijo Čačić.

– Sustav je u početnoj fazi konceptualne razrade i njegovu punu operativnost očekujemo, ovisno o financijskim mogućnostima, početkom sljedeće kalendarske godine – izvijestio je Ćaćić.

Izvor: Gradonačelnik.hr

Foto: Gradonačelnik.hr

U ponedjeljak podjela paketa u skladištu Crvenog križa


U ponedjeljak 9. listopada započinje 4. ciklus podjele paketa u skladištu kninskog Crvenog križa poviše studentskog doma.

Podjela će se do 20. listopada obavljati svakim radnim danom od 8:30 do 10:30 sati. Nakon toga podjela će se obavljati ponedjeljkom i srijedom od 8:30 do 9:30.

Svi oni korisnici koji su već podizali pakete, mogu opet doći po svoj paket.

Podjela paketa održat će se u okviru Programa “FEAD – Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebnijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći – Humanitarni paket za Dalmaciju i Primorje”.

I. Š.

U Kninu krajem kolovoza 828 nezaposlenih


U evidenciji HZZ-a na području Grada Knina na kraju kolovoza ove godine bilo je 828 nezaposlenih, izvijestio je danas voditelj kninske ispostave Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje Vladislav Sušilović na predstavljanju projekta “Replast 3D” u gradskoj vijećnici.

Od toga broja njih 480 ima preko 40 godina, a 173 ih ima manje od 29 godina.

Čak 138 nema završenu osnovnu školu, a 142 ima samo završenu osnovnu školu.

Na Zavodu se nalazi 16 osoba s invaliditetom.

HZZO u Kninu provodi  osposobljavanje za ugostiteljstvo i turizam, a uskoro će krenuti i programi osposobljavanja za građevinsku, metalsku i brodograđevnu industriju, najavio je Sušilović.

Na cijelom području kojega pokriva Ispostava HZZ-a u Kninu, a to osim Grada Knina uključuje i općine Kistanje, Biskupiju, Kijevo, Ervenik i Civljane nalazi se 1326 nezaposlenih. To je za čak 19,6 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, a taj podatak nam govori i o trendu iseljavanja budući da nekih većih zapošljavanja u zadnjih godinu dana nije bilo.

I. Š.

U Šibeniku otvorena Eko knjižnica igračaka


Župan Goran Pauk, ujedno i predsjednik Hrvatske zajednice županija jučer je u Šibeniku otvorio Eko knjižnicu igračaka.

Knjižnica je otvorena u prostoru Narančaste zgrade za udruge iznad plaže Banj. Riječ je o projektu kojeg u okviru projekta LADDER provodi kninska Ekološka udruga Krka u suradnji sa Udrugom Mladi u EU iz Šibenika.

– Ovim projektom u Šibeniku je otvorena peta knjižnica igračaka u Hrvatskoj. Prva je otvorena u Kninu, zatim u Zagrebu, Veloj Luci i Sesvetskom Kraljevcu. U gradu će se postaviti dva spremnika za prikupljanje igračaka. Na ovaj će način roditelji besplatno moći iznajmiti igračke, ali će djeca i svoje stare moći donirati knjižnici. Projekt je u potpunosti financiran iz projekta LADDER, a ukupna mu je vrijednost 6.000 eura – kazao je župan Goran Pauk te pozvao roditelje da ne bacaju igračke već ih donesu u knjižnicu igračaka.

– Knjižnica je opremljena s raznim, pretežno ekološkim igračkama, slikovnicama te društvenim i edukativnim igrama – kazala je Inga Kukolj, predsjednica Ekološke udruge Krka Knin. Također je istaknula da je knjižnica besplatna za sve članove te da će raditi utorkom od 10 do 13 sati.

Projekt LADDER trogodišnji je projekt koji provodi Hrvatska zajednica županija i ujedno je to i prvi europski projekt Zajednice financiran iz EU fondova. U provedbi sudjeluje 47 organizacija iz 36 zemalja. Ukupna vrijednost projekta je oko 4 milijuna eura, a Hrvatska zajednica županija sudjeluje s iznosom od oko 45 tisuća eura u tri godine. Projektom se nastoji osvijestiti građane o međuovisnosti globalnih i lokalnih razvojnih problema te potaknuti njihov angažman u svrhu razvoja i smanjenja siromaštva.

Izvor: http://sibensko-kninska-zupanija.hr

U Kninu niče pogon za reciklažu plastike i proizvodnju punjenja za 3D printere


U Kninu je danas predstavljen projekt “Replast 3D” vrijedan 797 tisuća kuna kroz koji će 22 osobe iz osjetljivih i teže zapošljivih društvenih skupina biti educirane za pokretanje društvenog poduzetništva za reciklažu plastike i proizvodnju punjenja za 3D printere.

Projekt u Kninu provode Udruga Visoki jablani iz Rovinja i Centar UP2DATE iz Zagreba, a u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda EU.

Predsjednicu udruge Visoki jablani Mihaelu Jović Karešin i suradnika na projektu prof. dr. sc. Nevena Šerića sa Sveučilišta u Splitu dočekao je u gradskoj vijećnici gradonačelnik Marko Jelić.

– Zbrinjavanje otpada je jedna od ključnih tema jedinica lokalne samouprave. Ipak, zbrinjavanje otpada je ovdje sekundarno. Glavna priča je društveno poduzetništvo i mogućnost tretiranja otpada kao sirovine. Ono što je još bitnije je uključivanje ljudi s određenim problemima u standardne životne tokove jer oni to žele i mogu. U Hrvatskoj ne postoji sličnih primjera i mogli bi biti središte po pitanju ovakvog zbrinjavanja otpada – kazao je gradonačelnik, a predsjednica udruge Visoki jablani nadopunila ga je istaknuvši kako bi pogon u Kninu mogao biti jedinstven u Europi. Dodala je kako su u Kninu dobili potporu koja nije samo deklarativna te da su neki koraci unaprijed dogovoreni.

– U Kninu ćemo imati pokazni pogon. Ukupno 22 polaznika proći će edukacije i to 13 iz Knina koje ćemo osposobiti za proizvodnju te devet iz Zagreba koji će biti osposobljeni za poslovno upravljanje. Korisnici su osobe s invaliditetom, žene starije od 40 godina i mladi ljudi. Ideja je da to društveno poduzeće postane samoodrživo – kazala je Mihaela Jović Karešin.

Dodala je kako termomehanička obrada plastike ne zagađuje okoliš te kako je uspostavljena suradnja s tvrtkom Reflow Filament iz Amsterdama koja punjenje za 3D printere proizvodi od povratne PET ambalaže. Oni će, dodala je, pomoći u postavljanju pogona u Kninu.

Suradnik na projektu prof. dr. sc. Neven Šerić je naglasio da će projekt Kninu ostaviti čvrstu platformu. Kninu može ostati oprema za daljnje plasiranje sirovina, kazao je.

Pogon će se najvjerojatnije nalaziti unutar prostora tvrtke Čistoća i zelenilo, kazao je gradonačelnik Jelić.

Na današnjoj prezentaciji projekta bio je prisutan i vodizelj kninske ispostave HZZ-a Vladislav Sušilović koji je prezentirao podatke o broju nezaposlenih u populaciji teže zapošljivih osoba.

I. Š. 

 

 

Dodijeljeni ključevi i ugovori o najmu za 36 korisnika stanova u dvjema novim zgradama


Danas su svečano uručeni ključevi i ugovori o najmu za 36 od ukupno 40 korisnika stanova u dvjema novoizgrađenim zgradama u Kninu.

Ovaj projekt, ukupne vrijednosti 3,5 milijuna eura, realiziran je donatorskim sredstvima iz Fonda Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja uz nacionalno sufinanciranje u visini 25 posto ukupne vrijednosti projekta.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja provodi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje čiji je državni tajnik Nikola Mažar obavijestio kako je ove godine Kninjanima dodijeljeno skoro 200 stanova.

– Godine 2015. su se u Kninu dodijelila 4 stana, a ove godine, kroz Nacionalni i Regionalni program čak 195 od kojih 60 za hrvatske branitelje. Osim toga bit će zbrinuti i kadrovi, socijalno ugrožene obitelji, mlade obitelji, bivši nositelji stanarskog prava i raseljene osobe –  kazao je državi tajnik Mažar i zaželio novim stanarima i njihovim obiteljima zajedništvo, slogu i međusobno uvažavanje.

Kninski gradonačelnik Marko Jelić uputio je poziv novim stanarima da grade dobrosusjedske odnose. Dodao je kako će se stambena problematika u Kninu još brže rješavati.

– U Kninu ima puno zahtjeva za stambeno zbrinjavanje. Puno radimo i mogu reći da će se broj rješenja povećavati ekponencijalnom brzinom i da će biti još ovakvih projekata. Drago mi je da smo ovim zgradama riješili i hrvatske branitelje i socijalne skupine i nepravde koje su nanesene kroz prošlost. Važno je da napokon možemo rješavati i kadrovske stanove. Moramo biti svjesni da ako u ovom gradu ne bude učitelja, sudaca i liječnika, neće više biti ni grada – poručio je Jelić  koji se i zahvalio prošloj gradskoj vlasti na zaslugama u realizaciji ovoga projekta.

Dodjeli ključeva prisustvovali su i dožupan Nikola Blažević te od donatora veleposlanici Norveške i Švicarske te predstavnici UNHCR-a, Europske komisije, Razvojne banke Vijeća Europe i PRM Ureda SAD-a.

Izbornik