Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Arhiva za kategoriju "Infrastruktura"

Kategorija: Infrastruktura

Grad Knin mogao bi doći u posjed vojarne Krka već idućeg mjeseca


Grad Knin mogao bi doći u posjed bivše vojarne Krka već idućeg mjeseca. Naime, početkom lipnja završava javna rasprava o Prijedlogu Urbanističkog plana uređenja Ex vojarna Krka i Strateškoj studiji utjecaja na okoliš Urbanističkog plana uređenja Ex vojarna Krka. Nakon toga Gradsko vijeće će usvojiti urbanistički plan i dostaviti ga nadležnom ministarstvu koje će donijeti rješenje o dodjeli vojarne Gradu Kninu, izjavio je gradonačelnik Marijo Ćaćić za HRT Radio Knin.

“Nažalost, vojarna još uvijek nije predana u posjed Gradu. Mi završavamo postupak izrade urbanističkog plana uređenja i prema najavama iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine očekujemo da će nam ta vojarna biti dodjeljena odmah nakon što usvojimo urbanistički plan”, kazao je gradonačelnik.

Urbanistički plan je već ušao u javnu raspravu koja će trajati do 2. lipnja nakon čega će uslijediti njegovo usvajanje u Gradskom vijeću.

“Kada ga Gradsko vijeće usvoji, odmah šaljemo sve dokumente u Ministarstvo i očekujemo da će oni u vrlo kratkom roku donijeti rješenje. Rekli su nam da će u roku od pet dana od dana kada im dostavimo urbanistički plan – donijeti rješenje o dodjeli vojarne Gradu. Čim oni to naprave mi možemo donijeti odluku o izmještanju svih onih koji se trenutno nalaze u toj vojarni.” – kazao je gradonačelnik.

Dodao je kako je osoba koja tu trenutno drži farmu magaraca svjesna da je tu ilegalno i da će je morati napustiti čim Grad preuzme upravljanje objektom.

Grad Knin će se, podsjetimo, zalagati da ulaz u Nacionalni park Krka bude na Sastavcima, a uređenje kompleksa bivše vojarne Krka – najvažniji je dio tog plana.

Stari prostor knjižnice opremljen binom i stolicama za kazališne predstave


Narodna knjižnica – Knin realizirala je projekt opremanja starog prostora knjižnice u Krešimirovoj 30, u podrumu zgrade stare gimnazije odnosno zgrade Veleučilišta – binom i stolicama za kazališne predstave.

Kupljeni su bina veličine 16 metara četvornih s dvoje stepenica te 84 konferencijske stolice, a ukupna vrijednost kupljenog inventara je 7.494,52 eura.

Visina bine je 60 cm, a može se po potrebi dodatno povisiti na 1 metar.

Na ovaj način dobio se intimni kazališno-scenski prostor idealan za manje kazališne predstave za odrasle i djecu s kapacitetom od 84 sjedeća mjesta.

Kazališne predstave, predstavljanja knjiga, koncerte klasične glazbe i slična događanja će tu, osim knjižnice, organizirati i osnivač knjižnice i vlasnik prostora – Grad Knin, ali i druge zainteresirane kninske ustanove i udruge.

Narodnoj knjižnici – Knin prošao je projekt na natječaju Ministarstva kulture i medija te je za ovu svrhu Ministarstvo uplatilo 3.981,68 EUR.

Knjižnica je iz svog proračuna izdvojila iznos od 1.951,51 EUR koji je prvim ovogodišnjim rebalansom osigurao Grad Knin te još 354,00 EUR vlastitih proračunskih sredstava.

Za potrebe realizacije ovog projekta, Turistička zajednica grada Knina donirala je knjižnici 642,00 EUR, a Pučko otvoreno učilište Knin 565,25 EUR.

Ove jeseni knjižnica će ponovno aplicirati projektni prijedlog prema Ministarstvu kulture kako bi nabavila kazališnu rasvjetu i razglas.

Završeni radovi na uređenju Cesarićeve obale


Nakon 12 mjeseci od uvođenja u posao završeni su radovi na uređenju Cesarićeve obale i izgradnje solarne javne rasvjete do arheološkog nalazišta Kapitul.

Ukupna vrijednost izvršenih radova je 1.206.859,08 eura (9.093.079,74 kn)s PDV-om od čega se veći dio odnosi na uređenje Cesarićeve obale, a manji dio na izgradnju solarne rasvjete. Na Cesarićevoj obali uređena je prometnica dužine oko 850 metara, označena je pješačko-biciklstička staza, izgrađena javna rasvjeta te je uređeno parkiralište za turističke autobuse i posjetitelje. Duž šetnice uz Krku postavljeno je 46 rasvjetnih stupova za solarnu rasvjetu od novoizgrađenog mosta na rijeci Orašnici do arheološkog nalazišta Kapitul u ukupnoj dužini od oko 350 metara.

Radovi su izvedeni u sklopu projekta KK.08.2.1.09.009 „Uređenje Cesarićeve obale i rasvjete od Orašnice do arheološkog nalazišta Kapitul“ kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 1.454.238,76 eura (10.956.961,90 kn), a iz Europskog fonda za regionalni razvoj financirat će se 85% ovog iznosa. Projekt se provodi u partnerstvu s JU LRA Matica.

U sklopu projekta nabavljena je i oprema za organizaciju dodatnih turističkih, kulturnih i zabavnih sadržaja, poput šatora, montažne pozornice, razglasa i rasvjete za pozornicu, agregata, sklopivih stolica, štandova, lukova na napuhavanje, projektora i projekcijskog platna za projekciju na otvorenom.

Grad Knin je 17. ožujka 2023. godine raspisao Javni poziv za sufinanciranje mini projekata dodatnih sadržaja za manifestaciju “Pozdrav proljeću u Kninu” prema kojem će Grad za minimalno 10 odabranih mini projekata osigurati bespovratna sredstva za operativne troškove te omogućiti organizatorima korištenje navedene opreme bez naknade. Do roka za podnošenje prijava pristiglo je 19 prijedloga projekata koji su trenutno u fazi pregleda i ocjenjivanja, a odluka o odabiru će biti donešena do kraja ovog tjedna.

Projekt KK.08.2.1.09.009 „Uređenje Cesarićeve obale i rasvjete od Orašnice do arheološkog nalazišta Kapitul“ jedan je od 20 projekata koji se provodi u sklopu Intervencijskog plana Grada Knina.

Završen projekt izgradnje mostova na Butižnici i Krki


Sa zadnjim danom ožujka završen je još jedan projekt Grada Knina koji se provodio u sklopu Intervencijskog plana. Riječ je o projektu Izgradnja pješačko-biciklističkih mostova na rijeci Butižnici i rijeci Krki, (KK.08.2.1.09.0013) kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 85% ukupno prihvatljivih troškova.

Kroz projekt ukupne vrijednosti 464.842,95 eura (3.502.359,18 kn) izgrađena su dva drvena pješačko biciklistička mosta na Sastavcima gdje se Butižnica ulijeva u Krku. Most preko Butižnice dugačak je 18 metara, a most preko Krke 26 metara.

Tom prigodom iz Grada su uputili priopćenje u kojem između ostaloga stoji:

“Novoizgrađeni mostovi na ionako atraktivnoj lokaciji predstavljaju dodatnu atrakciju koju su od samog trenutka montaže mostova posjetili brojni naši sugrađani i posjetitelji.

Pješačko biciklistički mostovi na rijeci Butižnici i Krki omogućuju povezivanje svih postojećih sportsko-rekreacijskih sadržaja u jednu cjelinu, ali i povezivanje s budućim sjevernim ulazom u Nacionalni park Krka.

Na ovaj način je građanima Knina i posjetiteljima na raspolaganju kružna ruta od preko 14 kilometara atraktivnih pješačko-biciklističkih staza uz samo četiri od sedam rijeka grada Knina.

Kreiranje novih sadržaja i povezivanje s ostalim kninskim rijekama i jezerima je naš zadatak za buduće razdoblje. Do tada vas sve pozivamo da proljeće i duže dane provedete u prekrasnoj prirodi, u opuštajućoj šetnji ili bicikliranju uz rijeke Krku, Butižnicu, Orašnicu i Kosovčicu sve do samog slapa Krčić i izvora rijeke Krke. 

Ovaj projekt proveden je u sklopu Intervencijskog plana Grada Knina, a trenutno je u provedbi još 6 projekata u vrijednosti od oko 10 milijuna eura od čega je preko 7.7 milijuna eura sufinanciranja osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. “

Postavljen i drugi most na Sastavcima – onaj preko Krke


Nakon što je jutros postavljen pješačko-biciklistički most preko Butižnice, danas popodne postavljen je i drugi i dulji takav most na Sastavcima, onaj preko Krke.

-Ovo je jedan od preduvjeta za otvaranje službenog sjevernog ulaza u NP Krka – kazao je danas gradonačelnik Marijo Ćaćić.

Sjeverni ulaz u Nacionalni park Krka trebao bi biti upravo na Sastavcima što bi za Knin imalo nemjerljiv značaj po pitanju cjelokupnog razvoja grada.

Postavljen pješački most preko Butižnice na Sastavcima


Danas je postavljen pješački most preko Butižnice na Sastavcima.

Još se neće moći hodati preko njega jer najprije treba napraviti stepenice s lijeve strane betonskog uzvišenja, odnosno rampu za invalide s desne strane kako bi se s glavnog puta moglo pristupiti mostu. To će biti napravljeno do 1. travnja, izvijestila nas je voditeljica Odsjeka za prostorno uređenje Grada Knina Josipa Leontić.

Drugi most, onaj preko Krke bit će postavljen danas ili sutra, kazao nam je izvođač radova.

Projekt ova dva pješačka mosta dio je Intervencijskog plana financiranog od EU, a njegova ukupna vrijednost je 3,5 milijuna kuna.

Pučkom učilištu prošao projekt za adaptaciju zgrade


Ministarstvo kulture i medija odobrilo je projekt Pučkog otvorenog učilišta Knin „Adaptacija zgrade Ustanove Pučkog otvorenog učilišta Knin“.

Učilište je apliciralo projekt  Ministarstvu kulture i medija u okviru “Programa gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture za 2023. godinu”.

Traženi iznos je u potpunosti odobren, a to je 17.784,86 / 134.000,03 kn. Ukupna vrijednost projekta je 20.316,41 €/153. 074,00 kn, a ostatak će Učilište osigurati iz vlastitih sredstava.

Dio projekta je realiziran u 2021. godini od strane Osnivača Pučkog otvorenog učilišta Knin –  Grada Knina.  Ovim osiguranim novcem izvršit će se izmjena ostatka dotrajale stolarije na zgradi Učilišta, čime će prostor postati ugodniji za provedbu obrazovnih programa, projekata i ostalih aktivnosti.

To je ujedno  i prigodni poklon jer Pučko otvoreno učilište Knin ove godine slavi 20 godina postojanja. 

Knjižnici prošao projekt opremanja prostora za kazališne predstave


Ministarstvo kulture i medija odobrilo je projekt Narodne knjižnice – Knin “Opremanje prostora za kazališne predstave i predstavljanja knjiga”.

Projekt je knjižnica aplicirala Ministrastvu kulture i medija u okviru “Programa gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture za 2023. godinu”.

Knjižnici je odobren iznos koji je i tražila, a to je 3.981,68 eura. Ukupna vrijednost projekta je 5.719,025 eura, a ostatak od 1.737,34 eura osigurat će knjižnica iz vlastitih sredstava.

Osiguranim novcem kupit će se pozornica i stolice za stari prostor knjižnice u podrumu zgrade Veleučilišta u Krešimirovoj 30 kako bi se utemeljila “Mala kazališna scena Narodne knjižnice – Knin”.

U tom prostoru će knjižnica, njen osnivač Grad Knin te kninske ustanove i udruge koje se bave kulturom moći organizirati kazališne predstave, književne večeri, koncerte klasične glazbe i sl.

Partneri na projektu knjižnici su Kninski muzej, Pučko otvoreno učilište Knin, Turistička zajednica grada Knina, Udruga Atribut i Udruga Porta.

Ministarstvo kulture je u okviru programa gradnje i opremanja infrastrukture odobrilo 279 projekata, a odbilo njih 270.

Grad uspješno završio projekt “Razvoj infrastrukture Poduzetničkog centra”


S krajem 2022. godine Grad Knin je uspješno završio projekt K.08.2.1.09.0008 Razvoj infrastrukture Poduzetničkog centra kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Kroz projekt ukupne vrijednosti 33.340.012,29 kn kupljen je napušteni i devastirani objekt bivše tvornice Kninjanka te je potpuno rekonstruiran i prenamijenjen u poduzetnički centar površine preko 5.500 m2.

Novi poduzetnički centar ima 19 poslovnih prostora i proizvodnih hala za najam te 18 ureda i konferencijsku dvoranu. Uredski prostori i konferencijska dvorana su opremljeni uredskim namještajem.

Po provedenom nagradnom natječaju novi poduzetnički centar dobio je naziv „KninUp“, a autori najboljih prijedloga nagrađeni su simboličnim nagradama. Prvi javni poziv za zakup poslovnih prostora u poduzetničkom centru objavljen je u studenom 2021. godine te su potpisani ugovori o zakupu 4 proizvodne hale kao jedne poslovne cjeline za proizvodnju
jumbo vreća za rasuti teret te još dvije proizvodne hale kao jedne poslovne cjeline za pržionicu kave i servisiranje aparata.

Novi javni poziv za zakup preostalih poslovnih prostora i ureda u poduzetničkom centru bit će objavljen početkom 2023. godine. Kroz projekt je provedena i edukacija za razvoj poduzetničkih znanja i vještina te su djelatnici Javne ustanove Lokalne razvojne agencije Matica i Grada Knina sudjelovali u studijskom posjetu primjerima dobre prakse u Hrvatskoj – ZICER-u u Zagrebu i Poslovno tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske
županije.

Provedbom projekta ostvaren je zadani cilj razvoja poslovne infrastrukture te ostvarivanja preduvjeta za kontinuiranu podršku poduzetnicima za razvoj novih poduhvata i povećanje konkurentnosti na domaćem i stranom tržištu. Projekt je proveden u partnerstvu s Javnom ustanovom Lokalnom razvojnom agencijom Matica koja je registrirana kao poduzetnička potporna institucija te će kao takva biti smještena u poduzetničkom centru i pružati svakodnevnu podršku kroz savjetovanje i edukaciju.

Ovaj projekt proveden je u sklopu Intervencijskog plana Grada Knina, a trenutno je u provedbi još 8 projekata u vrijednosti od oko 87 milijuna kuna od čega je oko 72 milijuna kuna sufinanciranja osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Obnovljeno krovište sportske dvorane u Kninu


Danas je izvršena primopredaja 3,3 milijuna kuna vrijednih radova na obnovi krovišta i postavljanju unutrašnje rasvjete Dvorane srednje škole Lovre Montija u Kninu, izvijestio je HRT Radio Knin.

Šibensko-kninski župan dr. Marko Jelić istaknuo je da Županija u školsku infrastrukturu planira kroz razne projekte uložiti više od sto milijuna kuna. Ravnateljima je poručio da budu proaktivni i da pripremaju dokumentaciju.

Jelić je dodao da su se među jedinicama lokalne samouprave najviše istaknuli Pirovac, Tribunj, Knin, Vodice i Murter koji su proaktivno ulagali u obrazovnu infrastrukturu.

– Čeka nas još obnova parketa koji je oštećen zbog prokišnjavanja i tražimo rješenje da i to obnovimo – kazao je župan te najavio i obnovu svlačionica na igralištu Osnovne škole dr Franje Tuđmana.

Foto: S. Cokarić/HRT Radio Knin

Gotov projekt uređenja Marunuše; Pristigla jedna ponuda za ugostiteljski objekt


Grad Knin je uspješno završio projekt KK.08.2.1.09.0007 Uređenje sportsko-rekreacijske zone Marunuša i izgradnja javne rasvjete uz Krku kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, izvijestili su iz Grada priopćenjem kojega donosimo u cijelosti.

“Kroz projekt ukupne vrijednosti 6.675.053,82 kn uređena je sportsko-rekreacijska zona Marunuša na način da je izgrađen atraktivni ugostiteljski objekt na mjestu ruševne zgrade nekadašnje streljane, izgrađena je ljetna pozornica s gledalištem, uređene su pješačke staze, prošireno je vježbalište postavljenjem sprave za vježbanje prilagođene osobama s invaliditetom, postavljena je urbana oprema te je izgrađena javna rasvjeta duž pješačko-biciklističke staze uz Krku u dužini oko 900 metara.

Novoizgrađena infrastruktura je dobila uporabne dozvole, a projektni partner, Javna ustanova Lokalna razvojna agencija Matica, je provela Javni poziv za dodjelu koncesijskog odobrenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti na Marunuši. Na Javni poziv u propisanom roku pristigla je jedna ponuda. U tijeku je pregled i ocjena ponude te se uskoro očekuje donošenje odluke i potpisivanje ugovora s koncesionarom.

Kroz projekt je provedena i edukacija o razvoju selektivnih oblika turizma i održivog razvoja grada na kojoj je sudjelovalo 14 lokalnih dionika uključenih u kreiranje turističke ponude grada Knina. Novoizgrađeni atraktivni objekt na Marunuši neposredno ispod zidina kninske tvrđave, a uz samu rijeku Krku u značajnom krajobrazu „Krka krajolik – gornji tok“, znatno povećava atraktivnost grada za posjetitelje i stanovnike.

U koordinaciji s Gradom Kninom i Turističkom zajednicom ljetnu pozornicu s gledalištem na Marunuši moći će korisititi sve zainteresirane udruge i ustanove za organizaciju raznolikih sadržaja sportsko-rekreativnog, turističkog, kulturnog, zabavnog i edukativnog karaktera namijenjenog djeci, mladima i odraslima.

Provedbom projekta ostvaren je zadani cilj poboljšanja javnih usluga i sadržaja za bolju kvalitetu života građana i povećanu atraktivnost grada za posjetitelje i stanovnike.

Ovaj projekt proveden je u sklopu Intervencijskog plana Grada Knina, a trenutno je u provedbi još 9 projekata u vrijednosti od oko 120 milijuna kuna od čega je oko 100 milijuna kuna sufinanciranja osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.”, stoji u priopćenju.

Foto: I. Š.

Gradu “prošao” projekt obnove i stavljanja u funkciju dva urušena objekta na sjevernom dijelu tvrđave; Vrijednost projekta je 21 milijun kuna


Gradu Kninu stigla je Odluka o sufinanciranju velikog projekta vrijednosti 21 milijun kuna, od čega se bespovratno dobiva 17,8 milijuna kuna, kojim će se rekonstruirati dva urušena objekta na tvrđavi i dati im novu funkciju.

Ta dva objekta koja se nalaze na sjevernom, najstarijem dijelu tvrđave postat će Interpretacijski centar i Vinoteka.

Ovi objekti će značajno obogatiti atraktivnost kninske tvrđave i omogućiti njezinu cjelogodišnju turističku valorizaciju, izvijestio je gradonačelnik Marijo Ćaćić.

Potpisan ugovor s izvođačem radova na uređenju Cesarićeve obale i osvjetljenju dijela šetnice vrijedan 9 milijuna kuna


Grad Knin i tvrtka Sarađen d.o.o. iz Stankovaca potpisali su danas ugovor o izvođenju radova na uređenju Cesarićeve obale i izgradnji solarne javne rasvjete do arheološkog nalazišta Kapitul.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova je 9 milijuna kuna od čega se 8,5 milijuna odnosi na uređenje Cesarićeve obale, a pola milijuna na izgradnju solarne javne rasvjete novom šetnicom do arheološkog nalazišta Kapitul.

Kroz ugovorene radove uredit će se prometnica na Cesarićevoj obali, označiti biciklistička staza, urediti parkiralište za turističke autobuse i posjetitelje te će se izgraditi solarna rasvjeta od novog pješačko-biciklističkog mosta na Orašnici do arheološkog nalazišta Kapitul.

Radovi započinju 1. travnja, a rok za njihov završetak je 10 mjeseci.

Ukupna vrijednost projekta je 11 milijuna kuna, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj financirat će se 85% ovog iznosa. Projekt se provodi u partnerstvu s Maticom. Ovaj projekt jedan je od 20 projekata koji se provode u sklopu Intervencijskog plana Grada Knina.

I. Š.

Na mjestu ruševne zgrade ŠUP-a grade se tri objekta s 84 stana


Gradonačelnik Grada Knina, Marijo Ćaćić, održao je sastanak sa ovlaštenim arhitektom Robertom Grubišićem iz arhitektonskog ureda OMG Arhitektura d.o.o. iz Zagreba, na temu pripreme projektne dokumentacije za nove višestambene zgrade koje će biti izgrađene na lokaciji urušene zgrade nekadašnje Škole učenika u privredi, na križanju Ulice 4. gardijske brigade i Krambergerove ulice, izvijestili su na službenoj stranici Grada Knina knin.hr.

Temeljem Sporazuma potpisanog krajem srpnja prošle godine, između Grada Knina i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, pokrenut je postupak pripreme projektne dokumentacije, te je u sklopu toga završena izrada Idejnog projekta budućih višestambenih zgrada. Na navedenoj lokaciji će se izgraditi ukupno 3 objekta sa 84 stambene jedinice, namijenjene za stambeno zbrinjavanje na području Grada koje se provodi temeljem Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima. Rok za završetak izrade kompletne projektne dokumentacije je kraj lipnja tekuće godine, nakon čega će nadležnom uredu biti predan zahtjev za izdavanje Građevinske dozvole.

Potpisanim Sporazumom se Grad Knin obvezao osloboditi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje obveze plaćanje komunalnog doprinosa za navedene građevine, te osigurati priključak objekata na komunalnu infrastrukturu, a Središnji državni ured će osigurati sredstva i izgraditi sva tri objekta. Izgradnjom ovih zgrada će biti riješena četvrtina svih zahtjeva za stambenim zbrinjavanjem građana, temeljem liste prioriteta, vodeći računa i o rješavanju stambenih pitanja najnužnijih kadrova na području grada Knina.

Zadnji dan ove godine prijavljena dva projekta vrijedna 25 milijuna kuna


Zadnji dan ove godine Grad je prijavio dva projekta vrijedna 25 milijuna kuna, izvijestio je gradonačelnik Marijo Ćaćić.

– Godinu završavamo prijavom još dva projekta ukupne vrijednosti od skoro 25 milijuna kuna. Jedan je Projekt uređenja interpretacijskog centra i vinoteke na Tvrđavi, a drugi Projekt izgradnje pješačko-biciklističkih mostova na Krki i Butižnici. Ostaje nam još projekt izgradnje zipline-a sa Tvrđave do Marunuše i projekt izgradnje kosog dizala do ulaza u Tvrđavu.

Izbornik