Učenici proizvode prirodnu kozmetiku “Ninia Aromatica”


Učenici Srednje škole Lovre Montija i njihove mentorice iz vlastitog školskog vrta proizvode košaricu prirodne kozmetike „Ninia Aromatica“ koju čine kreme, balzami, mirisne svijeće, sapuni, mirisne kuglice, čajevi te ostali ukrasni i korisni predmeti.

Pišu: voditeljice projekta “Ninia Aromatica” Kristina Tepić, nastavnica ekonomske grupe predmeta i Marija Vidović, nastavnica poljoprivredne skupine predmeta

Projekt – KOŠARICA „NINIA AROMATICA“  nastavak je naše već započete „NINIA priče“ koja se odvija dio po dio, a koliko dijelova će biti to ni sami ne znamo. NINIA priča počela je sa našim prethodnim projektom „KNIN- OTKRIVANJE NEOTKRIVENOG „ projektom sufinanciranim od strane Ministarstva turizma u kojem smo osmislili naš  suvenir „NINIA“.

„Knin-otkrivanje neotkrivenog „realiziran je 2020. god. kada smo u sklopu naše Učeničke zadruge „ Trgoflores“ ( osnovane 2013. godine u sklopu projekta „ Obrazovanje za poduzetništvo“ ) osmislili i  izradili suvenir grada Knina kao pripovjedača i promotora povijesti.

Riječ je o sapunu kojeg smo nazvali „Ninia“ (povijesni naziv grada Knina) u koji je zaliven pluteni privjesak izrezbaren s povijesnim motivima grada Knina. Ideja je da potrošnjom sapuna (izrađenog od biorazgradive baze s nekoliko vrsta eteričnih ulja, bez štetnog učinka na okoliš) imatelju ostane privjesak s motivima grada Knina kao suvenir.

Nakon navedenog projekta, godine 2021. također uz potporu Ministarstva turizma u suradnji s partnerima Srednja strukovna škola Kralja Zvonimira realiziran je projekt „Ninia Aromatica“-  zasađen je i uređen školski vrt začinskog i ljekovitog bilja.

Stoga da bi naša priča dobila nastavak a ujedno i ušla u treću fazu kao nastavak na prethodna dva projekta , aplicirali smo se na natječaj projektom pod nazivom Košarica „Ninia Aromatica“ koji predstavlja proizvodnju tj. izradu prirodne kozmetike od bilja iz našeg vrta i ostalog kao npr. kreme, balzami, mirisne svijeće, sapuni, mirisne kuglice, čajevi te ostali ukrasni i korisni predmeti koji čine našu košaricu.

Cilj ovog i svih naših projekata je razvoj poduzetničkih sposobnosti učenika kao i osposobljavanje učenika za samostalno vođenje poslovanja, savladavanje svih radnih zadataka i procesa u poslovnoj organizaciji, rješavanje problema te razvijanje vještina timskog rada, odgovorno odlučivanje, te izražavanje osobne kreativnosti kroz procese projekta  ali i razvijanje svijesti o potrebi očuvanja prirodne ravnoteže okoliša ali i očuvanje kulturne baštine

Iskrene zahvale Ministarstvu znanosti i obrazovanja kao i  Ministarstvu turizma na dosadašnjoj financijskoj potpori. Naša „Ninia“ priča ide dalje i dobit će zasigurno novi nastavak  koji je već u planu a do realizacije nek ostane iznenađenje….

Izbornik