‘Ja želim raditi’: Polaznici edukacija izradili sapune od ljekovitog bilja za božićne poklone


Polaznici edukacije za rad na uzgoju, branju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja koja se provodi u sklopu projekta ‘Ja želim raditi’ sudjelovali su i na radionici izrade sapuna. Projekt ‘Ja želim raditi’ provodi Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, a edukacije za nezaposlene osobe u Kninu vode stručnjaci s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.

U sklopu radionice, polaznici programa naučili su raditi dvije vrste sapuna: sapun od gotove sapunske baze i eko sapun od maslinovog ulja. Prvi način zahtijeva lagano otapanje sapunske baze u vodenoj kupelji, a drugi način zagrijavanje maslinovog ulja, vode i lužine na istu temperaturu te miksanje štapnim mikserom kako bi se smjesa stisnula.

– Polaznici su napravili razne kombinacije sapuna dodajući eterična ulja od lavande, kadulje, mente, ružmarina i slično. U sapune su stavljali i razno suho ljekovito i aromatično bilje kao što su cvjetovi smilja i cvjetovi lavande. Koristili su i različite kalupe te su u konačnici dobili sapune raznih i zanimljivih oblika – božićnih motiva: zvjezdice, boriće, sobove, snjegoviće, zvona, mašne. Kako bi sapuni bili još ljepši zaigrali su se i s bojama. Naime, u sapune su dodali jestive boje za kolače – kažu iz Razvojne agencije Šibensko-kninske županije koja provodi projekt ‘Ja želim raditi’.

Zanimljivo je i da se sapuni od maslinovog ulja dulje suše stoga su ostavljeni u kalupima 10 dana da se suše na zraku, dok su drugi (od sapunske smjese) u kalupima ostavljeni u hladnjaku 30 minuta kako bi se stisnuli, a potom i izvadili iz kalupa. Polaznici su i pakirali sapune u zanimljivu ambalažu te ih ponijeli za uspomenu ili za prigodne poklone.

Polaznici od početka edukacija pokazuju veliki interes za teme uzgoja, branja i prerade ljekovitog bilja pa su stekli široka znanja. U sklopu edukacija s predavačicom Tonkom Ninčević s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita imali su i praktičnu nastavu u stakleniku koji se nalazi u Srednjoj školi Lovre Montija u Kninu gdje su naučili sijati sjeme raznog ljekovitog i aromatičnog bilja, a posjetili su i destileriju tvrtke Smilje u Kistanjama gdje su na terenu stekli praktična znanja o uzgoju i procesu prerade aromatičnog bilja.

Na teorijskom dijelu nastave s obradili su teme poljoprivrednog marketinga, gnojidbe, obrade tla, vrste bilja, upotrebi i preradi bilja.

Polaznici će odrađenim programom osposobljavanja dobiti certifikat i imat će veću šansu zaposlenja, ali i samozaposlenja u području ljekovitog i aromatičnog bilja za kojim postoji velika potreba u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji.

Projekt ‘Ja želim raditi’ vrijedan 860.000 kuna provodi Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, a partneri na projektu su Pučko otvoreno učilište Knin, Srednja škola Lovre Montija i Ured HGK za područja posebne državne skrbi Knin.

Huknet/sponzorirani članak

Izbornik