Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Arhiva za kategoriju "Sponzorirani članak"

Kategorija: Sponzorirani članak

U sklopu projekta ‘Razvoj partnerskog vijeća za tržište rada ŠKŽ’ održane edukacije o poduzetništvu za nezaposlene osobe


Razvojna agencija Šibensko-kninske županije u sklopu projekta ‘Razvoj partnerskog vijeća za tržište rada Šibensko-kninske županije faza III’ organizirala je edukacije o poduzetništvu za nezaposlene osobe. Edukacije su za pet grupa održane u prostorijama HZZ-a u Šibeniku.

– Prva grupa edukaciju je pohađala početkom srpnja, a održano je pet grupa edukacija u kojima je ukupno sudjelovao 41 polaznik. Tijekom edukacije polaznici su stekli vrlo vrijedna i korisna znanja o otvaranju poslovnog subjekta i poduzetništvu općenito s posebnim naglaskom na izradu poslovnog plana, načine prijave kreditnog zahtjeva za HAMAG BICRO ESIF zajmove, HBOR kreditne mjere, izradu financijske analize tržišta, izradu analize ponude i potražnje na tržištu, pregled poticajnih mjera za nezaposlene i postupak otvaranja poslovnog subjekta – kazali su iz Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

Uz edukacije o poduzetništvu, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije raspisala je i javni poziv za dodjelu potpore male vrijednosti u svrhu samozapošljavanja kojim se dodjeljuju potpore u pojedinačnom iznosu do 50.000 kuna. Javni poziv namijenjen je bio nezaposlenim osobama s područja županije koje udovoljavaju kriterijima pripadnosti ranjivim skupinama.

Poziv je raspisan u okviru Programa dodjele potpora za samozapošljavanje – program potpora male vrijednosti čiji je cilj poticanje samozapošljavanja osoba, pripadnika ranjivih skupina, koje žele pokrenuti vlastiti posao na području Šibensko-kninske županije, a osobe koje su prisustvovale na edukaciji o poduzetništvu za nezaposlene dobivaju dodatne bodove pri ocjenjivanju prijava.

Edukacije o poduzetništvu financirane su iz Projekta „Razvoj partnerskog vijeća za tržište rada Šibensko-kninske županije faza III“ (UP.01.3.1.01.0083).

Projekt ‘Razvoj partnerskog vijeća za tržište rada Šibensko-kninske županije faza III’, vrijedan 1.981.518,59 kuna, provodi Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, a partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Šibenik, Šibensko-kninska županija, Ured HGK za područja posebne državne skrbi Knin i Srednja škola Lovre Montija.

Projekt je 85% financiran temeljem Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok je 15% iznosa osigurano iz proračuna

Huknet/sponzorirani članak

Na studijskom putovanju u Varaždinu i Mariji Bistrici stručnjaci se upoznali s primjerima dobre prakse promocije nematerijalne kulturne baštine


U sklopu projekta ‘Knin grad s pričom’ stručnjaci koji su uključeni u projekt, nakon završenih edukacija, otputovali su na studijsku putovanje u Varaždin i Mariju Bistricu. Stručnjaci su tako svoje znanje i iskustvo obogatili još više i upoznali su se s primjerima dobre prakse u području promocije nematerijalne kulturne baštine.

– Nematerijalna kulturna baština dio je turističkih resursa Varaždinske županije i predstavlja kulturni izričaj važan za destinaciju. Varaždinska županija posjeduje bogatu povijest te kulturnu raznolikost, a u tradicijskoj kulturi nematerijalna baština ima osobitu vrijednost. Uz stručno vodstvo naši su se stručnjaci upoznali s nematerijalnom baštinom Varaždinske županije s posebnim naglaskom na tradicionalne obrte poput lončarstva, izrade licitara, izrade drvenih igračaka, tradicionalnih logožara (cekera) te na narodne običaje, bednjanski govor, brojne legende te lepoglavsko čipkarstvo – poručuju iz udruga Zdravi grad i Čarobni svijet koje provode projekt.

Uz upoznavanje s bogatom baštinom i povijesti Varaždina, stručnjaci su posjetili i Mariju Bistricu, a s obzirom na to da su djeca i mladi ciljna skupina na projektu, stručnjaci su uz majstore prošli radionice izrade licitara i drvenih igračaka.

Licitari su šareno ukrašeni proizvodi medičara od tijesta, a u današnje vrijeme imaju simboličnu ulogu u stvaranju hrvatskog identiteta. Tradicija izrade licitara počinje u srednjem vijeku i od tada se širila stoljećima u narodu.
Stručnjaci su se okušali i u izradi tradicijskih drvenih igračaka. Tradicija izrade drvenih dječjih igračka nije samo primjer očuvanja nematerijalne kulturne baštine, već one predstavljaju ekološko održiv proizvod te alternativu današnjim plastičnim igračkama. Kod izrade igračaka njeguje se oblikovanje i ukrašavanje prenošeno generacijama. U razgovoru s majstorom stručnjaci su upoznali povijest izrade igračaka, nekada u 19. stoljeću, proizvodnja je doprinosila egzistenciji mnogih obiteljskih zajednica koje su teško živjele. Svaka od igračaka ručni je rad. Iako se danas za obradu koriste i strojevi, dijelovi se ručno dorađuju, oblikuju, sastavljaju te na kraju oslikavaju.
Iako je pojavom modernih igračaka proizvodnja stagnirala, u pojedinim mjestima igračke su i dalje zadržale izvornost. Etnografski muzej u Zagrebu prikuplja i izlaže igračke te bilježi njihovu izradu, a u muzejskim suvenirnicama obrtnici, izrađivači igračaka mogu prodavati svoje proizvode.

Treći dan studijskog putovanja bio je rezerviran za posjet Varaždinskoj feudalnoj utvrdi, od davnina nazivanoj Stari grad, najznačajnijoj povijesnoj građevini Varaždina koja od 1925. godine postaje Gradski muzej Varaždin. Obišli su Kulturnopovijesni odjel u sklopu kojeg su imali priliku vidjeti zbirku namještaja, zrcala i satova, zbirku keramike i stakla, zbirku tekstila, nakita i modnog pribora, zbirku kamenih spomenika i skulptura, glazbenu zbirku, zbirku građanskog života itd.

– Stručnjaci su na ovom studijskom putovanju uvidjeli važnost nematerijalne kulturne baštine u stvaranju kulturnog identiteta destinacije, promicanja te razvijanja kulturne raznolikosti i ljudske kreativnosti. Kulturno nasljeđe, priroda, tradicijska baština, a posebno nematerijalna kulturna baština čine turističke resurse Varaždinske županije. Za uspješan razvoj, kulturnim nasljeđem treba upravljati te ga marketinški razvijati. U razgovoru s osobama koje izrađuju i šire tradicijske zanate diljem Hrvatske, zaključeno je kako još uvijek postoji mjesto za napredak kako bi se tradicijski zanati očuvali u što izvornijem obliku. Naglašena je potreba uvođenja certifikata kao dokaza izvornosti. Tradicija predstavlja prenošenje običaja, vjerovanja, vrijednosti, znanja na mlađe generacije, a bez nje ne bi bilo kulture u obliku u kojem je danas poznata. Prilagođava se društvenim, političkim i gospodarskim situacijama te se mijenja s promjenom načina života. S vremenom neke tradicije su zaboravljene, stoga je važno kontinuirano ih vrednovati i njegovati te zaštititi izvornost – zaključak je studijskog putovanja.

Podsjetimo, cilj projekta ‘Knin grad s pričom’ je građanima približiti sadržaje nematerijalne kulturne baštine grada Knina, kao i osmisliti brošuru i kninski suvenir, a provode ga udruga Zdravi grad iz Splita u suradnji s Udrugom za djecu i mlade Čarobni svijet iz Knina.

Projekt ‘Knin grad s pričom’ vrijedan je 622.958,70 kuna, a u potpunosti je financiran iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020 – Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i Općini Dadra, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru, u okviru Europskog socijalnog fonda.

Huknet/sponzorirani članak

Kabelnet traži pet radnika iz Knina za posao montera


Kabelnet d.o.o. je u potrazi za pet radnika na radnom mjestu: MONTER.

Zaposlenici obavljaju posao postavljanja kablova niskog napona za informatičke sustave i uređaje za postavljanje bežičnog pristupa internetu.

Radno mjesto podrazumijeva terenski rad zaposlenika, za što je osiguran smještaj i prijevoz.

Svi zainteresirani se mogu prijaviti putem maila na: antea.bosnjak@kabelnetgroup.com s naznakom: Prijava za posao.

Huknet/sponzorirani članak

Polaznici ‘Design thinking’ edukacije razvili kreativan način razmišljanja za rješavanje poslovnih izazova!


Razvojna agencija Šibensko-kninske županije organizirala je osposobljavanje iz područja ‘Design thinkinga’ u sklopu projekta ‘Razvoj partnerskog vijeća za tržište rada Šibensko-kninske županije faza III’. Osposobljavanje je bilo namijenjeno zaposlenicima iz organizacija i predstavnicima članova Partnerskog vijeća za tržište rada ŠKŽ. U programu je sudjelovalo pedesetak polaznika, a nakon završene edukacije Mirjana Škugor i Edi Luketa otkrili su nam svoje dojmove.

– ‘Design thinking’ je vodeća svjetska metodologija u rješavanju kompleksnih poslovnih izazova, a polaznici edukacije imali su priliku naučiti kako ga koristiti u različitim poslovnim situacijama, prvenstveno za osmišljavanje idejnih rješenja. Edukacija je namijenjena dizajniranju novih proizvoda, usluga i poslovnih modela kroz ‘Design thinking’ pristup. Polaznici su imali priliku steći znanja novog pristupa rješavanju njihovih osnovnih djelatnosti bilo da dolaze iz udruge, lokalne uprave, gospodarstva ili da planiraju aplicirati na projektne pozive EU kroz poslovno modeliranje ‘Design thinking’ pristupom – kazali su iz Razvojne agencije Šibensko-kninske županije.

Na osposobljavanju iz područja ‘Desing Thinkinga’ sudjelovala je i Mirjana Škugor, profesorica šibenske Industrijsko-obrtničke škole.

– Naša škola član je Partnerskog vijeća za tržište rada te surađujemo s Razvojnom agencijom Šibensko-kninske županije. Dobili smo poziv za edukaciju, a tema nam se učinila jako zanimljiva. Edukacija je provedena kroz radionice, a tema nam je bila pristup dizajniranju predmeta. Primjerice, dobili smo zadatak dizajnirati novčanik, ali da bude prilagođen željama budućeg korisnika. Upravo zato, prošli smo kroz cijeli proces kako bi doznali koje su to želje i potrebe korisnika, od intervjua, istraživanja i sličnog. Na kraju procedure dobili smo informacije koje su bitne za sam finalan proizvod – priča Škugor.

Profesorica Škugor ističe kako je pristup ‘Design thinkinga’ primjenjiv u svim sektorima pa tako i u obrazovanju.

– Nama je ovaj pristup jako zanimljiv, obzirom da se na isti način ispituju potrebe tržišta rada. Upravo zato možemo ga implementirati na školstvo i obrazovni sustav. Mi ispitujemo tržište rada, partnere i tvrtke kako bi vidjeli koja su zanimanja potrebna tržištu rada i kako bi u skladu s potrebama tržišta rada proizveli kadar koji je potreban – zaključuje Škugor.
I Edi Luketa s Veleučilišta u Šibeniku sudjelovao je na radionici ‘Design thinkinga’ i ističe kako bi ovakvih radionica trebalo biti što više.

– Veleučilište u Šibeniku je član Partnerskog vijeća za tržište rada i inače surađujemo s Razvojnom agencijom na više projekata. Radionice poput ‘Design thinkinga’ su hvalevrijedne i nadam se da će ih biti što više. Potrebno je ulagati u kadrove u lokalnim sredinama, jer ljudi su nosioci promjena i razvoja, a da bi takvi i bili potrebna su stalna educiranja i stjecanje novih znanja. Edukacija ‘Design thinkinga’ nudi jedan kreativan način razmišljanja, a takva znanja su uvijek dobrodošla. S obzirom na to da radim na EU projektima i upoznat sam sa sličnim metodama, svakako ću koristiti stečena znanja i jedan drugačiji pristup osmišljavanju rješenja u svakodnevnom radu – kazao je Luketa.
Projekt ‘Razvoj partnerskog vijeća za tržište rada Šibensko-kninske županije faza III’, vrijedan 1.981.518,59 kuna, provodi Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, a partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Šibenik, Šibensko-kninska županija, Ured HGK za područja posebne državne skrbi Knin, Srednja škola Lovre Montija.
Projekt je 85% financiran temeljem Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok je 15% iznosa osigurano iz proračuna RH.

Huknet/sponzorirani članak

U sklopu projekta ‘Knin- grad s pričom’ održane kreativne radionice izrade košara i foto radionica


U sklopu Javne kampanje promocije nematerijalne baštine grada Knina i okolice kroz umjetničko kulturne aktivnosti koja se provodi projektom ‘Knin- grad s pričom’, održane su kreativne radionice izrade košara i foto radionica.
Cilj projekta ‘Knin grad s pričom’ je građanima približiti sadržaje nematerijalne kulturne baštine grada Knina, kao i osmisliti brošuru i kninski suvenir, a provode ga udruga Zdravi grad iz Splita u suradnji s Udrugom za djecu i mlade Čarobni svijet iz Knina.

U projekt je uključeno i 45 djece i mladih, podijeljenih u predškolsku, osnovnoškolsku te srednjoškolsku grupu koji sudjeluju u kulturno-umjetničkim radionicama. Cilj je razviti kreativnost djece i upoznati ih s nematerijalnom kulturnom baštinom grada Knina i okolice.

– Druga umjetničko kulturna aktivnost odrađena je na kninskom izletištu uz rijeku Krku – Marunuši. Za ovu aktivnost stručnjakinje koje rade s djecom i mladima osmislile su i provele tri radionice izrade košara različitim likovnim tehnikama. Izrađivale su se tako dvodimenzionalne košare od krep papira, košare od papirnatih tanjura koji su se opletali vunom, te košare od drveta koje su za postolje imale drveni podložak s umetnutim štapićima kao kosturom za pletenje košare. Uz kreativne radionice održana je i foto radionica, koristeći fotoaparat osiguran sredstvima projekta, kroz koju su djeca i mladi fotografirali prirodne ljepote rijeke Krke i podnožja kninske tvrđave – kažu voditeljice projekta.

Podsjetimo, u sklopu Javne kampanje promocije nematerijalne baštine grada Knina i okolice kroz umjetničko kulturne aktivnosti mladi i djeca su obišli Kninsku tvrđavu uz stručno vodstvo te su posjetili košarača u Žagroviću.

– Kroz sve provedene aktivnosti cilj je bio upoznati djecu i mlade sa sadržajima baštine, obogatiti dječje znanje o kninskom kraju, njegovim posebnostima, raznolikostima i znamenitostima te razvijati pozitivnu sliku o tome što je baština. Djeci i mladima pružena je prilika da svoje doživljaje o kulturnoj baštini osvijeste kroz osmišljene aktivnosti i sadržaje projekta i tako razviju kulturni identitet i osjećaj pripadnosti – kažu iz udruga Zdravi grad i Čarobni svijet koje provode projekt ‘Knin-grad s pričom’.
Projekt ‘Knin grad s pričom’ vrijedan je 622.958,70 kuna, a u potpunosti je financiran iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020 – Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i Općini Dadra, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru, u okviru Europskog socijalnog fonda.

Huknet/sponzorirani članak

‘Razvoj partnerskog vijeća za tržište rada Šibensko-kninske županije’: Polaznici osposobljavanja spremni za tržište rada!


U sklopu projekta Razvojne agencije Šibensko-kninske županije ‘Razvoj partnerskog vijeća za tržište rada Šibensko-kninske županije faza III’ u Kninu i Šibeniku su održani prilagođeni programi osposobljavanja za nezaposlene osobe pripadnike ranjivih skupina s područja Šibensko-kninske županije za deficitarna zanimanja. Programi osposobljavanja održani su za zanimanja Internet marketing, kuhar, konobar, bravar, varioc i zidar uz dobru popunjenost, a polaznici su zadovoljni stečenim novim znanjima.

Programima osposobljavanja nezaposlenih, uz ostale projektne aktivnosti, doprinosi se jednom od glavnih ciljeva projekta ‘Razvoj partnerskog vijeća za tržište rada Šibensko-kninske županije faza III’, a to je povećanje zapošljivosti ranjivih skupina u Šibensko- kninskoj županiji kroz razvoj inovativnih lokalnih inicijativa usklađenih lokalnim potrebama i strateškim prioritetima.

– Programi osposobljavanja održani su za zanimanja Internet marketing, kuhar, konobar, bravar, varioc i zidar. Polaznici su pokazali veliki interes, a edukacije su vodili stručnjaci s Instituta za Institut za razvoj poduzetništva i obrtništva iz Zagreba. Nakon završetka teoretskog dijela edukacije polaznici su nastavili s edukacijom kroz praktični rad kod poslodavaca koji djeluju na području Šibensko- kninske županije te su tako imali priliku direktno primijeniti znanje koje su dobili na teoretskom dijelu – kazali su iz Razvojne agencije Šibensko-kninske županije.

Jedan od polaznika programa osposobljavanja je 41-godišnji Živko Vukelja iz Knina koji je završio osposobljavanje za zanimanje zidar. Nakon predavanja koja su trajala dva tjedna, Željko je odradio 100 sati prakse u tvrtki Igana u Kninu.

– Ovaj program mi je puno pomogao, ranije sam bio nezaposlen, a inače sam po zanimanju armirač. Nakon dovršenih predavanja, praksu imam u firmi Igana u Kninu i nadam se da ću i ostati u ovoj firmi raditi. Prezadovoljan sam radom i odrađenim osposobljavanjem. Programom sam se usavršio za zidara i nosim samo pozitivna iskustva – kazao je Živko Vukelja.

Program osposobljavanja za varioca završio je Kristijan Tomić koji je praksu odradio u tvrtki SMB metal, smještenoj u Ražinama.

– Mogu reći da sam jako zadovoljan programom osposobljavanja, pogotovo zato što je uključivao i praksu te sam stekao i teorijska i praktična znanja koja su mi potrebna za ovo zanimanje. Svako dodatno obrazovanje i osposobljavanje je u današnje vrijeme dobro došlo tako da preporučujem svakome tko dugo ne može pronaći posao da iskoristi mogućnosti programa osposobljavanja – kazao je Kristijan.

Olivera Vapska, nezaposlena učiteljica razredne nastave pohađala je osposobljavanje za zanimanje Internet marketing. Obavijest o edukaciji za ranjive skupine, Olivera Vapska pročitala je na ŠibenikIN portalu i odlučila se prijaviti. Bila je to idealna prilika da se dugotrajno nezaposlena učiteljica razredne nastave, inače rodom iz Makedonije, okuša u svom kreativnom radu koji joj je dosad bio hobi – i pretvori ga u posao.

– Ova edukacija mi je pomogla da budem još motiviranija i dala mi potrebno predznanje, ali i poticaj da svoj hobi sutra pretvorim u posao. Teoretski dio edukacije trajao je dva tjedna, a na posljednjem danu iste morali smo prezentirati svoj proizvod, strategiju, poslovni plan, viziju i misiju te ciljeve – kazala je Olivera Vapska.
Inače, Razvojna agencija Šibensko-kninske županije provodi treću fazu projekta ‘Razvoj partnerskog vijeća za tržište rada Šibensko-kninske županije’ u partnerstvu sa Srednjom školom Lovre Montija iz Knina, Uredom HGK za područja posebne državne skrbi Knin, Šibensko-kninskom županijom i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Šibenik.

Ciljevi projekta su omogućiti učinkovitu provedbu Strategije razvoja ljudskih potencijala Šibensko-kninske županije 2014.-2020. te osigurati održivo funkcioniranje Partnerskog Vijeća za tržište rada Šibensko-kninske županije čime će se doprinijeti razvoju ciljane skupine i najugroženijih članova društva.
Projekt ‘Razvoj partnerskog vijeća za tržište rada Šibensko-kninske županije faza III’ vrijedan je gotovo 2 milijuna kuna, koji su osigurani temeljem Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda 85% dok je 15% osigurano iz sredstava državnog proračuna RH.

Huknet/sponzorirani članak

Mladi Kninjani posjetili košarača u Žagroviću i upoznali se sa starim zanatom


Mladi koji sudjeluju u projektu ‘Knin- grad s pričom’, u sklopu Javne kampanje promocije nematerijalne baštine grada Knina i okolice kroz umjetničko kulturne aktivnosti, posjetili su košarača u mjestu Žagrović.

– Košaraštvo i pletarstvo, kao dio identiteta grada Knina, zanati su kojima prijeti izumiranje. Stoga smo s grupom srednjoškolaca i mladih organizirali posjet košaraču do Žagrovića. Ugostio nas je stari košarač, gospodin Mićo te nam je pokazao svoje radove. Ukratko nam je objasnio i pokazao proces izrade košara. Glavna sirovina za izradu košara bilo je vrbovo šiblje koje se sjeklo kosijerima (kosirima). Šiblje se gulilo komadom drveta – procjepom. Oguljeno šiblje potom se ostavljalo sušiti, dok se od neoguljenog šiblja odmah moglo plesti. Oguljeno šiblje se kiselilo, omekšavalo nakon sušenja, kako ne bi pucalo tijekom pletenja – kažu voditeljice projekta.
Od oguljenog šiblja, odnosno bijele rakite, izrađivali su se finiji radovi, poput košara za kućanstvo, dok je crna rakita, neoguljeno šiblje, služilo za grublji i čvršći pleter koji se koristio u graditeljstvu, pčelarstvu, ribolovu i poljodjelstvu.

– Najčešće su se izrađivale krošnje, odnosno duboke košare za prenošenje sijena, djeteline i plodova zemlje. Nekada je košaraštvo, uz stalni posao, donosilo dobre prihode, ali dolaskom plastike sve su se više potiskivali pleteni proizvodi iz uporabe, što je vodilo do zaboravljanja i izumiranja starih zanata – doznali su mladi tijekom posjeta košaraču.

Podsjetimo, projekt ‘Knin grad s pričom’, čiji je cilj građanima približiti sadržaje nematerijalne kulturne baštine grada Knina, kao i osmisliti brošuru i kninski suvenir, provode udruga Zdravi grad iz Splita u suradnji s Udrugom za djecu i mlade Čarobni svijet iz Knina.

U projekt je uključeno i 45 djece i mladih, podijeljenih u predškolsku, osnovnoškolsku te srednjoškolsku grupu koji sudjeluju u kulturno-umjetničkim radionicama. Cilj je razviti kreativnost djece i upoznati ih s nematerijalnom kulturnom baštinom grada Knina i okolice.

– Nadamo se kako će se aktivnostima projekta oživjeti bogata baština našeg grada te da će se potaknuti i osvijestiti mlade i buduće generacije na važnost očuvanja tradicije i tradicijskih zanata od izumiranja – kažu iz udruga Zdravi grad i Čarobni svijet.

Projekt ‘Knin grad s pričom’ vrijedan je 622.958,70 kuna, a u potpunosti je financiran iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020 – Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i Općini Dadra, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru, u okviru Europskog socijalnog fonda.

Huknet/sponzorirani članak

Projekt ‘Knin grad s pričom’: Djeca i mladi obišli Kninsku tvrđavu uz stručno vodstvo


Djeca, mladi i stručnjaci koji sudjeluju u projektu ‘Knin grad s pričom’ obišli su Kninsku tvrđavu uz stručno vodstvo. Kako je osnovni cilj projekta kroz umjetničko-kulturne aktivnosti djecu i mlade upoznati s nematerijalnom kulturnom baštinom grada Knina, na ovaj način imali su priliku čuti brojne zanimljivosti iz povijesti Kninske tvrđave.

Podsjetimo, projekt ‘Knin grad s pričom’, čiji je cilj građanima približiti sadržaje nematerijalne kulturne baštine grada Knina, kao i osmisliti brošuru i kninski suvenir, provode udruga Zdravi grad iz Splita u suradnji s Udrugom za djecu i mlade Čarobni svijet iz Knina.

U projekt je uključeno i 45 djece i mladih, podijeljenih u predškolsku, osnovnoškolsku te srednjoškolsku grupu koji sudjeluju u kulturno-umjetničkim radionicama. Cilj je razviti kreativnost djece i upoznati ih s nematerijalnom kulturnom baštinom. U sklopu projekta održava se Javna kampanja promocije nematerijalne kulturne baštine Knina i okolice kroz umjetničko-kulturne aktivnosti, a prva aktivnost bila je obilazak Kninske tvrđave tijekom lipnja.

– Prva umjetničko- kulturna aktivnost u sklopu projekta bila je obilazak Kninske tvrđave uz stručno vodstvo. S obzirom na to da je Kninska tvrđava zaštićena urbanistička cjelina, upisana u registar Kulturne baštine Republike Hrvatske kao spomenik od posebnog nacionalnog interesa, odlučili smo uz stručno vodstvo jednog od predavača s edukacija za stručnjake, koje su ranije provedene u sklopu projekta, zajedno s djecom, mladima i stručnjacima obići ovu znamenitost – kažu voditelji projekta.

Kninska tvrđava priča priču o Kninu kao gradu velebne povijesti, a postav Kninskog muzeja na tvrđavi koji sadrži etnografsku, arheološku i kulturno – povijesnu građu posjetitelje vraća sve do doba prapovijesti.

– U postavu etnografske zbirke izloženo je pokućstvo, tradicijski alati te narodne nošnje ovoga kraja, a posjetom zbirci djeca i mladi doživjeli su realnu sliku života ovdašnjih ljudi i utvrdili sve naučeno kroz radionice sa stručnjacima – kažu voditelji projekta iz udruga Zdravi grad i Čarobni svijet.

Projekt ‘Knin grad s pričom’ vrijedan je 622.958,70 kuna, a u potpunosti je financiran iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020 – Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i Općini Dadra, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru, u okviru Europskog socijalnog fonda.

Huknet/sponzorirani članak

U sklopu projekta Čarobni svijet održan okrugli stol o komunikaciji


Udruga Čarobni svijet, provodeći istoimeni projekt, održala je okrugli stol na kojemu su sudjelovali partner, roditelji i stručnjaci koji rade s djecom i mladima na temu komunikacije i važnosti dobre komunikacije s djecom.

Cilj je okrugloga stola upoznati sudionike sa sastavnicama dobre komunikacije i s važnošću upućivanja jasnih poruka djetetu te im time osvijestiti i dodatno naglasiti ulogu koju riječi imaju u odgoju djeteta. Kad odrasli pažljivo sluša dijete, time iskazuje podršku djetetu koje se osjeća sigurno i važno. Također, slušajući dijete, dobiva vrijedne informacije o djetetu koje mu pomažu odabrati što treba činiti za dijete i kako se kvalitetno družiti s djetetom. Istaknute su tehnike aktivnoga slušanja te komponente dobre komunikacije. Zajedničkom raspravom i razgovorom otkrivene su tri vrste poruka koje grade dječje samopouzdanje.

Dijeleći vlastita iskustva i stručna znanja, i roditelji i stručnjaci uče i razvijaju svoje vještine te se povezuju. Stoga imajući na umu dobrobit djece i mladih našega grada, razvoj takve suradnje jedan je od glavnih ciljeva projekta Čarobni svijet.

Udruga „Čarobni svijet“ u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Knin provodi projekt Čarobni svijet UP.02.1.2.01.0004 koji je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Vrijednost projekta je 736.295,28 kuna.

Huknet/sponzorirani članak

Prijave na program osposobljavanja za zanimanja: Monter suhe gradnje ili soboslikar ličilac


Pučko otvoreno učilište Knin, u suradnji s Strukovnom udrugom djelatnika u upravljanju ljudskim resursima – Centar HR, u okviru projekta Upravljanje karijerom poziva sve zainteresirane osobe na prijavu za sudjelovanje u programima osposobljavanja za zanimanja monter suhe gradnje i soboslikar/ličilac.

Osobe koje su trenutno nezaposlene će pohađanjem programa osposobljavanja za zanimanja monter suhe gradnje ili soboslikar/ličilac steći znanja i vještine koje su tražene na tržištu rada, a koje će im omogućiti veće mogućnosti za zapošljavanje i samozapošljavanje.

Za sudjelovanje u programu osposobljavanja polaznici/ce trebaju zadovoljavati sljedeće uvjete:

imati prebivalište ili boravište na području grada Knina;
biti nezaposleni;
imati završenu osnovnu školu;
imati navršenih najmanje osamnaest godina života.
Sudjelovanje u programu osposobljavanja za polaznike/ce programa – nezaposlene osobe je u potpunosti besplatno. Po završetku programa osposobljavanja, polaznici/ce će stečena zvanja moći upisati u e-radnu knjižicu.

Zainteresirane osobe se mogu prijaviti neposredno u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Knin.

Projekt „Upravljanje karijerom“ sufinanciran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, ukupne vrijednosti 888.975,22 kuna. Nositelj projekta je Strukovna udruga djelatnika u upravljanju ljudskim resursima – Centar HR, a partner na projektu je Pučko otvoreno učilište Knin.

Kontakt:

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE KNIN

4.gardijske brigade 11.

tel: 022/662-400

Za više informacija o EU fondovima posjetite stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije

Sadržaj članka isključiva je odgovornost udruge “ Strukovna Udruga djelatnika u upravljanju ljudskim resursima – Centar HR ”

Huknet/Sponzorirani članak

Posjetite impresivnu Tvrđavu sv. Nikole – UNESCO-ov biser u Šibeniku!


Tvrđava svetog Nikole stoljećima čuva ulaz u Šibenik, a poseban doživljaj je ovu jedinstvenu građevinu pod UNESCO-ovom zaštitom posjetiti s morske strane. Brod za posjet tvrđavi polazi svakodnevno sa šibenske rive u organizaciji Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, a posjetitelji imaju mogućnost i za ostvarenje popusta.

Tvrđava sv. Nikole, smještena na ulazu u Kanal sv. Ante, stoljećima je branila Šibenik i ušće rijeke Krke sve do Skradina, a koliko je impresionirala protivnike svjedoči činjenica da Šibenik nikada nije napadnut s mora! Ako vas je ikada zanimalo kako je ovo grandiozno zdanje iz 16. stoljeća dobilo ime, ključ je u lokaciji, jer tvrđava je izgrađena na otočiću Ljuljevcu na mjestu nekadašnjeg benediktinskog samostana sv. Nikole, po kojem je i dobila ime.

Tvrđava sv. Nikole jedinstvena je i po tome što je jedina mletačka vojna utvrda smještena isključivo na moru, a prije točno tri godine, u srpnju 2017., Tvrđava sv. Nikole upisana je na Popis svjetske baštine UNESCO-a u sklopu zajedničke transnacionalne nominacije ”Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća”. Otkako je proglašena zaštićenim UNESCO-ovim dobrom, na tvrđavi su izvršeni građevinski radovi na čišćenju objekta, nužnoj sanaciji i sigurnosti posjetitelja te je sanirano brodsko pristanište i pristupna rampa na glavnom ulazu pa je tako od prošle godine omogućen siguran i organiziran pristup tvrđavi morskim putem.

Brod za posjet Tvrđavi sv. Nikole u organizaciji Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije polazi sa šibenske rive svakim danom, četiri puta dnevno, u 9:00, 11:30, 14:00 i 16:30 sati. Posjet tvrđavi jedinstveno je iskustvo koje traje 2 sata, a uključuje uživanje u plovidbi Kanalom sv. Ante s najljepšim pogledom na Šibenik s pratiteljima Javne ustanove Priroda i multimedijalnim vodičima na tabletima koji na osam svjetskih jezika na točno određenim točkama pružaju informacije o lokaciji, uključujući i točke proširene stvarnosti (AR) i video igricu koje su podjednako zanimljive svim generacijama.

Idealno je vrijeme za posjet šibenskoj ljepotici pod UNESCO-ovom zaštitom jer tijekom cijele sezone posjećivanja možete ostvariti popust. Svi koji donesu svoju ulaznicu, ne stariju od 7 dana, iz nacionalnih parkova Krka i/ili Kornati, Tvrđave kulture (tvrđave Barone ili sv. Mihovil), zatim važeću člansku iskaznicu Kluba prijatelja šibenskih tvrđava ostvaruju popust od 10%. Korisnici City Card-a ostvaruju popust od 20%.

– Doživite jedinstveni panoramski pogled s mora na grad Šibenik, vožnju brodom kroz buffer zonu Tvrđave sv. Nikole kao dijela Značajnog krajobraza ”Kanal-Luka”, prepunu mediteranske flore i faune, gdje se rijeka Krka spaja s morem, a litice kanala kriju nekoliko kulturno-povijesnih spomenika. Na samom koncu vožnje kroz kanal otkrijte zašto je Tvrđava sv. Nikole jedinstveni dio svjetske kulturne baštine pod okriljem UNESCO-a – poručuju iz Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije.

Inače, Tvrđava sv. Nikole odnedavno ima i jedinstveni čokoladni suvenir nastao u suradnji s Krašem povodom treće obljetnice uvrštenja na Popis svjetske baštine UNESCO-a. Tvrđava sv. Nikole u čokoladnom obliku pravo je umjetničko djelo i ručno rađena kreacija Kraševih majstora. Idealan je to suvenir, ali i poklon sa simbolom Šibenika koji možete pronaći u Info centru Tvrđave sv. Nikole u Šibeniku, na aerodromima i u ekskluzivnim trgovinama ‘Bonbonnière Kraš’ diljem Hrvatske.

Ulaznice za tvrđavu možete kupiti u svega nekoliko klikova putem webshopa https://www.kanal-svetog-ante.com/hr/ulaznice ili u Info centru koji se nalazi na šibenskoj rivi preko puta mula Krke na adresi Obala dr. Franje Tuđmana 4. Cijene ulaznica i detaljne informacije možete provjeriti na webu kanal-svetog-ante.com.

Sve novosti o Tvrđavi sv. Nikole možete pratiti i na Facebooku Tvrđava sv. Nikole – UNESCO i Instagramu stnicholas_fortress_unesco.

Huknet/sponzorirani članak

‘Knin – grad velebne povijesti i prirode’: Sve ljepote grada obuhvatili su kadrovi promotivnog spota!


Knin je grad velebne povijesti i prirode, a još su ga putopisci u 19. stoljeću opisivali kao ‘čarobni grad’. Knin leži na sedam rijeka, okružen je s devet moćnih planina i čudesnim Šarenim jezerima. Iz najviše hrvatske planine Dinare pokraj Knina rađa se prekrasni slap Krčić, a iznad grada uzdiže se Kninska tvrđava, jedna od najljepših tvrđava u Europi. Sve to uz brojne druge prirodne ljepote Knina i okolice obuhvatili su kadrovi promotivnog spota nazvanog ‘Knin – grad velebne povijesti i prirode’.

Ako već niste imali priliku pogledati video, oduševit će vas bajkoviti kadrovi velebnog Knina i njegove magične okolice koji se nižu u četverominutnom promotivnom spotu. Spot je izrađen u sklopu projekta koji provodi Grad Knin i Turistička zajednica grada Knina ‘Kulturna i prirodna baština – resurs za razvoj turizma’, a financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Video otvaraju kadrovi drevne kninske tvrđave čija je gradnja započela u 9. stoljeću, a jedna je od najvećih srednjovjekovnih tvrđava u Europi u kojoj su stolovala četiri hrvatska kralja. Tu je i 22-metarsko prirodno čudo, slap Krčić koji izvire u podnožju Dinare i nakon 10,5 kilometara toka slapom se ulijeva u izvor Krke. Takav slučaj u svijetu nije poznat, a divljenje Krčiću i čarobnoj Krki nikada ne prestaje. Iako tijekom ljetnih mjeseci ne možemo uživati u punoj raskoši poznatog slapa, jer rijeka Krčić presuši, uvijek je lijepo posjetiti izvor Krke i mjesto fenomena.

Moćna Dinara propinje se iznad kninskog kraja u 1831 metar najviši hrvatski vrh Sinjal koji na kninskoj strani završava slapom Krčić, a na suprotnoj spektakularnim izvorima rijeke Cetine koji se nalaze samo tridesetak kilometara od Knina. U Cetini se nalaze i ostaci crkve sv. Spasa iz 9. stoljeća, jednog od najbolje očuvanih spomenika ranosrednjovjekovnog sakralnog graditeljstva u Hrvatskoj.

Bez daha će vas ostaviti i kadrovi Burumskih i Šarenih jezera koji daju mističnu draž kninskom kraju. Kninska okolica prepuna je brojnih prirodnih ljepota, a najbolje je doživjeti uz jahanje, bicikliranje ili uživanje na kajacima. Nakon toga najbolje je kušati specijalitete domaćih OPG-ova.
Knin će vaš očarati u svako doba godine, no ljeto u Knin donosi pregršt događanja. Iz Grada i Turističke zajednice za ljeto su pripremili niz zanimljivih kulturnih i glazbenih događanja u sklopu manifestacije ‘Ljeto u Kninu’, no pandemija koronavirusa poremetila je planove. Ipak, kolovoz neće biti monoton jer su u planu, ukoliko epidemiološke mjere dopuste, predstave na otvorenom, kino projekcije, koncerti i zabavna događanja za djecu i mlade. Uskoro će biti objavljeno više informacija o ‘Ljetu u Kninu’ pa pratite Facebook stranicu Knin Tourist Board.

Knin je savršeno odredište za sve ljubitelje prirode i rekreacije pa će ovog ljeta ugostiti i dvije utrke. Prvo izdanje Kraljevske utrke u sklopu Run Croatia, startat će u podnožju Dinare i završiti kod Kninske tvrđave 29. kolovoza. Ljubitelji adrenalina doći će na svoje od 10. rujna do 13. rujna jer Knin je odabran kao start i cilj cross-country relija Dinaric Rally u kojem će sudjelovati i poznati hrvatski glumac Dušan Bućan.

Knin je i ovog kolovoza bio središte tradicionalnog svečanog obilježavanja 25. obljetnice VRO Oluja, no u ‘kraljevskom gradu’ cijele godine ne manjka zanimljivih događanja. Tijekom prosinca Knin živi pravu božićnu bajku uz bogati program Adventa u Kninu koji oduševljava brojne posjetitelje. Posebno je spektakularna ove godine bila i manifestacija Valentinovo na Krčiću, a kadrovi zaljubljenih parova podno moćnog slapa uz vatromet i tango ostavljaju bez daha.

Promotivni spot grada Knina izrađen je u sklopu projekta ‘Kulturna i prirodna baština – resurs za razvoj turizma’ KK.08.2.1.09.0001 kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a projekt provode Grad Knin i Turistička zajednica grada Knina.


Huknet/sponzorirani članak

U sklopu projekta ‘Ja želim raditi’ održana tri okrugla stola: Raspravljalo se o radu s ranjivim skupinama na EU projektima


U sklopu projekta ‘Ja želim raditi’ čiji je nositelj Razvojna agencija Šibensko-kninske županije održana su tri okrugla stola na kojima su sudjelovali predstavnici članova i zaposlenici institucija Lokalnog partnerstva za zapošljavanje. Na okruglim stolovima predstavljeni su rezultati projekta ‘Ja želim raditi’ te se raspravljalo o položaju osoba s invaliditetom i osobama starijih od 50 godina u svojstvu ciljane skupine na EU projektima. Također, važna tema rasprave bili su i budući izazovi u radu s ranjivim skupinama na EU projektima.

Rasprava je započela uvodnim predstavljanjima sudionika i njihovih organizacija, a zatim se raspravljalo o ostvarenim rezultatima u sklopu projekta ‘Ja želim raditi’. Voditelj projekta Miro Slavica kazao je kako je jedan od najznačajnijih rezultata projekt provedba osposobljavanja za 40 nezaposlenih pripadnika ranjivih skupina s područja grada Knina za rad na uzgoju, branju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja. Također, značajno je i osnivanje Kluba za zapošljavanje osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi koji će nastaviti s radom i nakon završetka projekta pod vodstvom Ureda HGK za područja posebne državne skrbi Knin.

Nakon predstavljanja projektnih rezultata i upoznavanja sudionika s istima pokrenuta je rasprava prvog okruglog stola čija je tema bila „Položaj osoba s invaliditetom u svojstvu ciljane skupine na EU projektima“.

– Raspravljalo o mogućnostima motivacije i mogućnostima vraćanja u svijet rada istih, dok su članovi udruge Teton napravili kratak osvrt na rehabilitaciju osoba s invaliditetom kroz sudjelovanje u sportskim-penjačkim aktivnostima prilagođenima osobama s invaliditetom i blagodatima rekreativnog planinarenja za svu populaciju. Raspravi se zatim pridružio i član UOSISB Knin koji se osvrnuo na stanje osoba s invaliditetom na širem području Grada Knina, kao i uvjetima i uslugama koje udruga, čiji je on član, pruža istima. Društvo agronoma je pozdravilo aktivnosti u sklopu projekta ‘Ja želim raditi’ koje su direktno povezane s njihovom agronomskom strukom, a istaknuli su kako bi takvih i sličnih projekata trebalo biti i više. Raspravljalo se i o položaju osoba s invaliditetom na tržištu rada i njihovom otežanom pristupu istom, kao i o mogućim pravcima djelovanja kako bi se poboljšao pristup tržištu rada za iste – kažu iz Razvojne agencije Šibensko-kninske županije.

Teme drugog i trećeg okruglog stola bile su „Položaj osoba starijih od 50 godina u svojstvu ciljane skupine na EU projektima“ i „Budući izazovi i prilike u radu s ranjivim skupinama (kako je definirano županijskom strategijom za razvoj ljudskih potencijala Šibensko-kninske županije) na EU projektima“.

– Članovi Društva agronoma Šibensko-kninske županije iznijeli su podatke kako je vrlo popularno bavljenje poljoprivredom među starijom populacijom i kako većina nezaposlenih osoba preko 50 godina aktivno radi u svojim poljima, unatoč statusu nezaposlenosti. Raspravu trećeg okruglog stola otvorio je voditelj projekta ‘Ja želim raditi’ i projektni koordinator još jednom predstavivši usluge i vrijednost Kluba za zapošljavanje kao direktnog primjera koji doprinosi i pomaže poboljšanju statusa osoba koje pripadaju jednoj ili više ranjivih skupina. Istaknuto je kako bi se takvi primjeri trebali u praksi češće koristiti i biti dostupniji nezaposlenim pripadnicima ranjivih skupina. Zatim se raspravljalo i o zajedničkim akcijama i projektima kojima će se rješavati problemi nezaposlenosti na cijelome području Republike Hrvatske – navode iz Razvojne agencije Šibensko-kninske županije koja je provela projekt ‘Ja želim raditi’.

Projekt ‘Ja želim raditi’ vrijedan 859.522,50 kuna provela je Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, a partneri na projektu su Pučko otvoreno učilište Knin, Srednja škola Lovre Montija i Ured HGK za područja posebne državne skrbi Knin.

Projekt ‘Ja želim raditi’ sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Huknet/sponzorirani članak

Projekt ‘Ja želim raditi’ Razvojne agencije Šibensko-kninske županije uspješno priveden kraju!


Razvojna agencija Šibensko-kninske županije uspješno je privela kraju projekt ‘Ja želim raditi’ vrijedan gotovo 860.000 kuna, a završna konferencija projekta na kojoj su predstavljeni rezultati projekta održana je u petak u prostorijama Razvojne agencije Šibensko- kninske županije. Uz voditelja projekta Mira Slavicu, na završnoj konferenciji o projektu su govorili i ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije Mira Lepur te župan Goran Pauk.

– Naša ustanova Razvojna agencija, ovaj projekt vrijedan gotovo 860 tisuća kuna, u 100%-tnom iznosu financiranom iz EU i državnih sredstava provela je u partnerstvu sa Srednjom školom Lovre Montija Knin, Pučkim otvorenim učilištem Knin i Uredom HGK za područja posebne državne skrbi Knin. Projektom se tijekom više od dvije godine aktivno radilo na prijenosu znanja, osnaživanju kompetencija i praktičnom osposobljavanju osoba s invaliditetom kao i starijih osoba sa šireg područja naše županije za uzgoj, branje, sakupljanje i preradu autohtonog ljekovitog bilja.

Naime radi se o tome da smo identificirali nišu uzgoja, branja i prerade ljekovitog biljaka kao onu koja s jedne strane može biti gospodarski konkurenta i doprinositi gospodarskom razvoju županije a s druge strane je ta kojim se mogu baviti i osobe s invaliditetom i starije osobe. Razvili smo stoga i nastavne programe prilagođene ranjivim skupinama, prenijeli znanje o ljekovitom bilju, a zatim i praktično osposobili polaznike predavanja za samostalno bavljenje ovim poslom kojim se uključuju na tržište rada te ujedno doprinose gospodarskom razvoju i zajednici – kazala je Mira Lepur, ravnateljica JU Razvojna agencija ŠKŽ.

Na završnoj konferenciji predstavljeni su svi rezultati projekta, a jedan od najznačajnijih, uz osposobljavanje nezaposlenih pripadnika ranjivih skupina za rad na uzgoju, branju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja, je osnivanje Kluba za zapošljavanje osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi u Kninu. Klub će nastaviti s radom i nakon završetka projekta, a njime će upravljati Ured HGK za područja posebne državne skrbi Knin.

– Glavni cilj projekta je bio ispunjavanje razvojne strategije ljudskih potencijala Šibensko-kninske županije i to u području jačanja kompetencija nezaposlenih osoba iznad 50 godina i nezaposlenih osoba s invaliditetom. U sklopu projekta tako je uspješno proveden Program osposobljavanja za uzgajivača, prerađivača i sakupljača ljekovitog i aromatičnog bilja kojim je osposobljeno četrdeset polaznika. Pučko otvoreno učilište Knin na ovaj je način dobilo izvrsno izrađen novi program osposobljavanja koji će moći provoditi i u budućnosti – kazao je voditelj projekta Miro Slavica.

Jedna od važnih aktivnosti projekta je i uspostavljanje Kluba za zapošljavanje osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi u Knin, a kroz koji je u sklopu projekta savjetovano 37 osoba.

– Klub se nalazi u prostorijama Ureda HGK za područja posebne državne skrbi Knin, a namijenjen je osobama s invaliditetom i osobama starije životne dobi. Polaznici edukacija su sudjelovali u Klubu za zapošljavanje i savjetovani su kako da što bolje i lakše pronađu posao koji odgovara njihovim mogućnostima. Važno je naglasiti da će Klub za zapošljavanje nastaviti s radom i nakon završetka projekta pod vodstvom Ureda HGK za područja posebne državne skrbi Knin. Klub za zapošljavanje otvoren je nezaposlenim osobama starije životne dobi i osobama s invaliditetom koje mogu potražiti savjete i pomoć stručnih osoba. Klub za zapošljavanje doprinosi kompetencijama zapošljivosti, a ideja je da polaznici nauče kako što bolje izraditi poslovni plan, napisati svoj životopis te iskoristiti potpore koje se nude. Polaznici su dobili svakako jedno intelektualno znanje i potporu kako i nas tako i Hrvatske gospodarske komore. Već 31. siječnja su nam se četiri osobe javile da su se zaposlile – istaknuto je na završnoj konferenciji projekta ‘Ja želim raditi’.
Također, u sklopu projekta ‘Ja želim raditi’ nabavljena je oprema i sirovine potrebne za provedbu programa uzgoja, prerade i sakupljanja ljekovitog bilja, izrađeni su promotivni materijali i odrađena je promotivna medijska kampanja, nabavljena je računalna i uredska oprema za opremanje Kluba za zapošljavanje osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi te je odrađen prijevoz polaznika i catering za vrijeme trajanja osposobljavanja.

Župan Goran Pauk istaknuo je važnost projekta ‘Ja želim raditi’ koji doprinosi učinkovitoj provedbi strategije razvoja ljudskih potencijala Šibensko-kninske županije i smanjenju stope nezaposlenosti.

– Putem ovakvih projekata direktno pomažemo svim nezaposlenim pripadnicima ranjivih skupina naše županije da povećaju svoje samopouzdanje i radne kompetencije, pa time i svoje šanse za uspješnim pronalaskom posla. Kada je riječ o projektima financiranim iz Europskog socijalnog fonda, treba naglasiti kako je naša županijska Razvojna agencija kroz projektna partnerstva i pripreme projektne dokumentacije pomogla mnogim udrugama i organizacijama članovima Lokalnog partnerstva za zapošljavanje, te je uz projekt ‘Ja želim raditi’ nositelj projekta ‘Partnersko vijeće za tržište rada Šibensko-kninske županije faza III’ čija će provedba trajati do studenog 2020. godine – istaknuo je župan Pauk.

Projekt ‘Ja želim raditi’ vrijedan 859.522,50 kuna provela je Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, a partneri na projektu su Pučko otvoreno učilište Knin, Srednja škola Lovre Montija i Ured HGK za područja posebne državne skrbi Knin.

Projekt ‘Ja želim raditi’ sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Huknet/sponzorirani članak

U petak završna konferencija projekta ‘Ja želim raditi’ Razvojne agencije Šibensko-kninske županije


Završna konferencija projekta ‘Ja želim raditi’ čiji je nositelj Razvojna agencija Šibensko-kninske županije održat će se u petak, 31. srpnja s početkom u 12 sati u prostorijama Razvojne agencije. Na završnoj konferenciji bit će predstavljeni rezultati projekta vrijednog gotovo 860.000 kuna.

Razvojna agencija Šibensko-kninske županije provela je projekt ”Ja želim raditi” vrijedan gotovo 860.000 kuna koji je 85% sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda. Provedba projekta započela je u svibnju 2018. godine, a glavni cilj projekta je učinkovita provedba Strategije razvoja ljudskih potencijala Šibensko-kninske županije u području jačanja kompetencija osoba s invaliditetom i starijih osoba sa šireg kninskog područja.

– Razvojna agencija je u svojstvu nositelja ovaj projekt provela u partnerstvu sa Srednjom školom Lovre Montija Knin, Pučkim otvorenim učilištem Knin i Uredom HGK za područja posebne državne skrbi Knin. Projektom su se tijekom dvije godine i tri mjeseca unaprijedile kompetencije osoba s invaliditetom i kompetencije starijih osoba sa šireg područja Šibensko-kninske županije – kažu iz Razvojne agencije Šibensko-kninske županije.

Na završnoj konferenciji bit će predstavljeni svi rezultati projekta, a jedan od najznačajnijih je provedba osposobljavanja nezaposlenih pripadnika ranjivih skupina s područja grada Knina za rad na uzgoju, branju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja, kao i osnivanje Kluba za zapošljavanje osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi koji će nastaviti s radom i nakon završetka projekta pod vodstvom Ureda HGK za područja posebne državne skrbi Knin.

– U sklopu projekta uspješno je proveden Program osposobljavanja za uzgajivača, prerađivača i sakupljača ljekovitog i aromatičnog bilja te je osposobljeno četrdeset polaznika. Pučko otvoreno učilište Knin na ovaj je način dobilo izvrsno izrađen novi program osposobljavanja koji će moći provoditi i u budućnosti. Jedna od važnih aktivnosti projekta je i uspostavljanje Kluba za zapošljavanje osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi u Knin. Klub se nalazi u prostorijama Ureda HGK za područja posebne državne skrbi Knin, a namijenjen je osobama s invaliditetom i osobama starije životne dobi. Klub za zapošljavanje nastavit će s radom i nakon završetka projekta pod vodstvom Ureda HGK za područja posebne državne skrbi Knin. Klub za zapošljavanje otvoren je nezaposlenim osobama starije životne dobi i osobama s invaliditetom koje mogu potražiti savjete i pomoć stručnih osoba. Osim toga, u sklopu projekta u Kninu su održana i četiri motivacijska predavanja za nezaposlene osobe. Cilj predavanja bio je unaprijediti komunikacijske vještine nezaposlenih i osvijestiti načine pozitivnog razmišljanja s ciljem motivacije za aktivno traženje zaposlenja – kažu iz Razvojne agencije Šibensko-kninske županije.

Također, u sklopu projekta ”Ja želim raditi” nabavljena je oprema i sirovine potrebne za provedbu programa uzgoja, prerade i sakupljanja ljekovitog bilja, izrađeni su promotivni materijali i odrađena je promotivna medijska kampanja, nabavljena je računalna i uredska oprema za opremanje Kluba za zapošljavanje osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi te je odrađen prijevoz polaznika i catering za vrijeme trajanja osposobljavanja.

Projekt ”Ja želim raditi” vrijedan 859.522,50 kuna provela je Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, a partneri na projektu su Pučko otvoreno učilište Knin, Srednja škola Lovre Montija i Ured HGK za područja posebne državne skrbi Knin.

Projekt ”Ja želim raditi” sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Huknet/sponzorirani članak

Izbornik