Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Arhiva za kategoriju "Sponzorirani članak"

Kategorija: Sponzorirani članak

PRIJAVE U TIJEKU: Postani student na Veleučilištu u Šibeniku


Veleučilište u Šibeniku raspisalo je natječaj za upis studenata u prvu godinu preddiplomskih studija u akademskoj godini 2022./2023. Budući studenti mogu birati između četiri preddiplomska studija koja se trenutno izvode na Veleučilištu – Turističkog menadžmenta, Upravnog studija, Prometa i Poslovne informatike.

Moderni studijski programi okrenuti tržištu rada

Prije dvije godine Veleučilište je pokrenulo dva nova studijska programa – Turistički menadžment i Poslovnu informatiku, te je tako odgovorilo na povećanu potražnju tržišta rada za turističkim i IT kadrom. Istovremeno, studij Prometa, jedini takve vrste u Dalmacije, u potpunosti je moderniziran, kao i Upravni studij na kojem se polovice nastave izvodi u popodnevnim terminima u turnusima (dva tjedna se slušaju predavanja samo iz jednog predmeta te nakon toga slijedi ispit) čime se studentima, pogotovo onima zaposlenima jamči dodatna fleksibilnost studiranja.

Jedna od najznačajnih karakteristika studijskih programa Veleučilišta je čak 450 sati stručne prakse koje Veleučilište osigurava svakom studentu kroz ugovore s partnerskim organizacijama iz javnog i privatnog sektora. Na taj način studenti osim teorijskih odmah stječu i praktična znanja koja im olakšavaju ulazak na tržište rada. Da je odabir studiranja na Veleučilištu u Šibeniku pametno ulaganje u budućnost potvrđuje i činjenica da je zapošljivost naših studenata po završetku studija veća od 85%.

Visoki standard studentskog života

Krajem 2020. završena je rekonstrukcija i nadogradnje postojeće zgrade Veleučilišta čime su osigurani najmoderniji prostori za studiranje u Hrvatskoj. Pored novih predavaonica studentima je tako od ove godine na raspolaganju i suvremena knjižnica, čitaonica, chill-out zona te predivni studentski park. Također, na udaljenosti od samo 200 metara od Veleučilišta nalazi se i studentski restoran (menza). Do početka akademske godine 2022./2023. biti će završena i izgradnja novog studentskog doma „Palacin“, kapaciteta 330 kreveta vrijednog 90 milijuna kuna.

Posebna pažnja posvećuje se izvannastavnim aktivnostim studenata pa se tako tijekom cijele godine organiziraju studentske večeri, pub kvizovi, stand up komedije, termini za nogomet i košarku, izleti u prirodu te studentima uvijek najzanimljivija – putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu.

Važno je napomenuti da su troškovi života u Šibeniku idealni za prosječni studentski budžet, a dodatnu priliku za povećanje budžeta predstavlja mogućnost rada preko student servisa u brojnim poduzećima i ustanovama koje se bave turizmom i drugim gospodarskim djelatnostima u Šibensko-kninskoj županiji.

Studiranje i stručna praksa u inozemstvu uz potporu od 720 eura mjesečno

Veleučilište kroz ERASMUS+ i CEEPUS programe omogućuje svojim studentima da dio svog studiranja uz financijsku potporu provedu u inozemstvu na preko 40 međunarodnih visokoobrazovnih ustanova s kojima Veleučilište ima sklopljene ugovore. Osim toga, studentima se kroz ERASMUS+ program omogućava da uz financijsku potporu obave stručnu praksu u inozemstvu u trajanju od najmanje dva, a najviše 12 mjeseci.

Uvjeti za upis

Mogućnost upisa na preddiplomske stručne studije Veleučilišta u Šibeniku imaju kandidati koji su završili četverogodišnju srednju školu u Hrvatskoj i položili državnu maturu. Mogućnost upisa imaju i kandidati koji su završili srednjoškolsko obrazovanje prije školske godine 2009./2010., kao i kandidati koji su završili srednjoškolsko obrazovanje izvan Republike Hrvatske. Prijave u ljetnom upisnom roku vrše se putem Nacionalnog informacijskog sustava prijava na visoka učilista (NlSpVU) do 21. srpnja 2022.

Sve informacije o mogućnostima studiranja, prijavi i upisu na Veleučilište u Šibeniku mogu se dobiti kod prodekanice za nastavu Ivane Beljo na e-mail: ibeljo@vus.hr, kao i na OVOJ POVEZNICI

Huknet/Sponzorirani članak

Održana završna konferencija projekta udruge ZvoniMir ‘Zaželi joj zapošljavanje II’: 33 žene pomogle 250 obitelji


Godinu dana rada gerontodomaćica kroz projekt udruge ZvoniMir “Zaželi joj zapošljavanje II” upravo završava, pa smo iskoristili priliku i pobrojili sve postignute rezultate koji su ujedno i predstavljeni na završnoj konferenciji.

Projekt Zaželi joj zapošljavanje II provodio se na područjima gradova Knin, Skradin i Drniš te općinama Kistanje, Ervenik i Biskupija. Izravno su utjecali na više od 250 obitelji kroz zapošljavanje 33 žene u nepovoljnom položaju na tržištu rada, koje su skrbile o 201 starijoj osobi ili osobama u nepovoljnom položaju odnosno osobama s invaliditetom.

Tijekom 12 mjeseci radnog odnosa projekta podijelili su 2160 paketa starijim i nemoćnim osobama sa higijenskim potrepštinama koje su poslužile u održavanju njihovih domaćinstava i osobne higijene, a zapošljavanjem 33 osobe su kroz uplaćene prireze i poreze povećali i budžete lokalnih zajednica.

U suradnji sa Pučkim otvorenim učilištem – Knin, 10 zaposlenica je osposobljeno za zvanje „sakupljačica i prerađivačica ljekovitog bilja“ što im je otvorilo mogućnost proizvodnje kozmetičkih i ljekovitih pripravaka kojima kroz kućnu radinost mogu osigurati prihode. Ujedno ih ova priznata edukacija stavlja u konkurentniji položaj na tržištu rada gdje se mogu istaknuti stečenim vještinama.

Partneri na projektu bili su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Šibenik i Centar za socijalnu skrb Knin.

Vrijednost projekta Zaželi joj zapošljavanje II u iznosu 2.676.701,63 kn u cijelosti je financirana iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali za razdoblje 2014.- 2020. godina.

– Završnu konferenciju smo zaključili postignućem svih planiranih rezultata i snažnom željom da se ova programska ideja nastavi na zadovoljstvo svih koji su bili uključeni u projekt Zaželi joj zapošljavanje II – poručili su iz udruge ZvoniMir.

Najbolje za vaše oči: Iskoristite super akciju očne poliklinike i optike Uvodić!


U novootvorenoj poliklinici u Kninu možete brzo i jednostavno obaviti brojne specijalističke i oftalmološke preglede kao i manje kirurške zahvate te vađenje stranih tijela. Tijekom studenog i prosinca u Optici Uvodić nude i popuste za sve koji obave pregled vida. Zato vodite računa o zdravlju svojih očiju i naručite se na pregled već danas.

Nakon više od 20 godina staža, optičar Ivan Uvodić odlučio se na otvaranje privatne ordinacije u Kninu gdje svojim sugrađanima skupa s doktorom specijalistom pruža najbolju uslugu za njegu očiju. Optika i poliklinika Uvodić mjesto su gdje se susreću kvaliteta, super cijena i, najvažnije od svega, zdravlje vaših očiju.

Tako tijekom cijelog studenog i prosinca optika Uvodić nudi popust od 15 posto na gotovinsko i 10 posto na kartično plaćanje svima koji obave pregled u njihovoj poliklinici. Popust se odnosi na cjelokupan asortiman optike!

– Naručite se na specijalistički pregled ili konzultacije i naše stručno i ljubazno osoblje odgovorit će na sve vaše dileme te vam pružiti najbolju brigu o zdravlju vaših očiju. Svim očnim problemima postupamo individualno i temeljito uz potpunu pažnju – poručuje Ivan Uvodić.

U novootvorenoj poliklinici možete obaviti brojne specijalističke oftalmološke preglede poput pregleda vida, očnog tlaka i fundusa oka. Obavite pregled brzo i bez listi čekanja već kroz dan ili dva. Pregledi se obavljaju prema dogovoru, a pronaći ih možete na drugom katu Doma zdravlja u Kninu.

Za sve informacije ili naručivanje nazovite isključivo na broj telefona 022 660 875, a kontaktirati ih možete i putem emaila. poliklinika.uvodic@gmail.com

Huknet/sponzorirani članak

Najbolje za vaše oči: Otvorena je nova očna poliklinika Uvodić na drugom katu Doma zdravlja


U novootvorenoj poliklinici u Kninu možete brzo i jednostavno obaviti brojne specijalističke i oftalmološke preglede kao i manje kirurške zahvate te vađenje stranih tijela. Pazite na zdravlje svojih očiju i naručite se u poliklinici Uvodić te u roku od dva dana obavite svoj pregled.

U novootvorenoj poliklinici možete obaviti brojne specijalističke oftalmološke preglede poput pregleda vida, očnog tlaka i fundusa oka.
Također tamo možete obaviti i biomikroskop oka pomoću kojega je lakše promatrati rožnicu, prednju komoricu, leću i staklovinu. On je nezamjenjiv instrument u mnogim dijagnostičkim i terapijskim zahvatima kao što su vađenje stranih tijela iz oka te manji kirurški zahvati.

Obavite pregled brzo i bez listi čekanja po dogovoru kroz dan ili dva.

Nakon više od 20 godina staža, optičar Ivan Uvodić odlučio se na otvaranje privatne ordinacije u Kninu kako bi svojim sugrađanima skupa s doktorom specijalistom pružili najbolju uslugu za njegu očiju.

– Naručite se na specijalistički pregled ili konzultacije i naše stručno i ljubazno osoblje odgovorit će na sve vaše dileme te vam pružiti najbolju brigu o zdravlju vaših očiju. Svim očnim problemima postupamo individualno i temeljito uz potpunu pažnju – poručuje Ivan Uvodić.

Pregledi se obavljaju prema dogovoru, a pronaći ih možete na drugom katu Doma zdravlja u Kninu. Za sve informacije ili naručivanje nazovite isključivo na broj telefona 022 660 875, a kontaktirati ih možete i putem emaila. poliklinika.uvodic@gmail.com

Huknet/sponzorirani članak

Radionice programa „Lujo Marun – čarobni vizionar“ odvijaju se punom parom


Udruga za djecu i mlade „Čarobni svijet“ provodi projekt Virtualni Čarobni svijet čiji je cilj povećanje socijalne uključenosti kroz razvijanje socijalnih i kreativnih vještina i znanja koji se ostvaruje sudjelovanjem u kulturnim i umjetničkim aktivnostima putem interneta.

U sklopu projekta Virtualni Čarobni svijet koji provodi tim stručnjaka iz Udruge Čarobni svijet provodi se program Lujo Marun – Čarobni svijet. Program podrazumijeva sklop radionica za djecu i mlade iz četiriju kulturno-umjetničkih područja – kulturna materijalna i nematerijalna baština, književnost i dramsko stvaralaštvo, digitalne vještine u fotografiji i filmu te likovna kultura i likovno stvaralaštvo.

Sva četiri područja u fokus stavljaju upravo lik i djelo fra Luje Maruna, začetnika naše nacionalne arheologije te čovjeka koji je zaslužan što je Kninska tvrđava i dalje ostala u ovakvom obliku. Zaista, radi se o čovjeku koji je mnogo toga ostavio u naslijeđe budućim generacijama te nas zadužio da nastavimo njegovim putem u očuvanju i promoviranju našeg arheološkog i kulturnog bogatstva. Stoga smo smatrali važnim najmlađim stanovnicima našeg grada prikazati njegov lik. Polazeći radionice, oni uče o arheologiji i povijesti, o književnosti i dramskom stvaralaštvu, stripu, novinarstvu, o povijesti i razvoju fotografije, o vrstama fotografije te stvaraju likovna djela koja su povezana s Marunom i njegovim životom.

Kninski arheolog Miloš Biserko djecu uči o arheologiji i povijesti kao bitnim stavkama očuvanja naše kulturne baštine te o ulozi fra Luje Maruna u nacionalnoj arheologiji. Učiteljica likovne kulture Tatjana Jadrić bavi se Lujom i njegovim životom iz perspektive likovne kulture i likovnog stvaralaštva, povezujući teme trodimenzionalnosti, lika, odnosa mase i prostora, ritma i kompozicije s Marunom. Magistra snimanja Glorija Lizde, polaznike upoznaje s razvojem fotografije i filma, vrstama fotografije te ih kroz malu školu fotografiranja i snimanja upoznaje s Marunovim Kninom i donosi ga u sadašnjost. Učiteljica hrvatskoga jezika Anita Škundrić bavi se temama književnosti i dramskog stvaralaštva koje u fokus stavljaju Maruna. Uzevši u obzir dob polaznika, svaka od grupa ima određeni zadatak i uči o stripu, intervjuu, igrokazu te kazalištu i kazališnim predstavama. Osmišljavanjem spomenutih uradaka na temu života fra Luje Maruna uče o njemu, ali i o tim pojmovima.

Dodatnu vrijednost Projekta predstavljaju radionice voditeljice projekta Anite Ercegovac koja na svojevrstan način objedinjuje sva četiri spomenuta područja te djecu uvodi u digitalno okružje kako bi što bolje ovladali njime i što lakše prevladali poteškoće. Temama sigurnosti na internetu i načinima kvalitetnog provođenja vremena u online okružju, djeci osvještava važnost zaštite i sigurnog ponašanja te im otkriva što sve korisno i dobro nude bespuća internetskog prostora. Prožimajući ove teme s životom fra Luje, koji je doista nepresušan izvor i dobar primjer djeci kako se upornošću, učenjem, predanošću našoj viziji i povezivanjem s drugima može ostvariti ono što želimo, djeca usvajaju važne životne lekcije i osnažuju svoje socijalne vještine.

Stručni tim veseli zainteresiranost djece za ovu temu te njihov angažman. Šetnjama kroz grad, obilascima arheoloških nalazišta i obilaskom Tvrđave, dobit će priliku dodatno upoznati grad u kojem žive i o njemu saznati nešto novo. Kroz navedene aktivnosti uključujemo i ostale stručnjake i suradnike iz našeg grada koji se bave spomenutim temama. Trodnevne radionice na tvrđavi i muzejima priredio je Goran Mrnjavac, povjesničar i kustos u Kninskom muzeju, a iz Udruge poručuju da se vesele daljnjim suradnjama.

Projekt „Virtualni Čarobni svijet“ ukupne je vrijednosti 492.799,97 kuna s intenzitetom potpore od 100%. Projekt se sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u sklopu Poziva „Umjetnost i kultura online“.

Huknet/sponzorirani članak

Nikola Blažević: „U nedjelju izaberimo siguran Knin, zaokružimo 2 i okrenimo se budućnosti zajedno“Donosimo završno obraćanje kandidata za gradonačelnika Nikole Blaževića:

“Drage Kninjanke i Kninjani, u nedjelju biramo kakvu budućnost želimo.
Dvije su opcije pred vama: moj protukandidat koji je stalno zaposlen u Zagrebu i koji je već najavio da će nastaviti raditi u Zagrebu, koji tolerira govor mržnje i nasilje nad svojim sugrađanima ili tim Hrvatske demokratske zajednice i mene kao kandidata za gradonačelnika koji će Knin staviti na prvo i jedino mjesto, koji će cijelog sebe dati za boljitak Knina, koji će u Kninu živjeti i raditi za vašu sigurnu i stabilnu budućnost.

Također, važno je istaknuti kako se svi stanovnici našeg grada, svi pripadnici društva, manjina, političkih stranaka moraju osjećati sigurno, imati slobodu izbora kojih će se uvjerenja držati. To nam nažalost, kao što smo vidjeli iz sinoćnjeg postupanja neće pružiti naši protukandidati.

Mi moramo biti prije svega ljudi, a onda političari, poštivati i brinuti za prava naših sugrađana. Oni su to propustili napraviti.

Sinoć se dogodio ružan incident, u kojem je sigurnost građana bila ugrožena. Aktualno vodstvo grada i naši protukandidati su izabrani od naroda, da bi služili narodu. A tom istom narodu su sinoć, iako su bili prisutni u situaciji nasilja, okrenuli leđa.

Unatoč njihovim napadima kako se mi bavimo njima i iznosimo laži, dužni smo opovrgnuti sve navedeno, jer se mi bavimo samo Kninjanima i njihovim boljim životom. A sve što smo komunicirali u kampanji, potpisali smo imenom i prezimenom i komunicirali isključivo činjenice, što se za njih ne bi moglo reći.

Ponoviti ću, u nedjelju biramo vodstvo grada koje ne bi trebalo imati zamjenske pozicije, pričuvne stolice i druga radna mjesta. Knin i Kninjani zaslužuju biti prvi i jedini izbor, dužnost i odgovornost.

Hrvatska Demokratska zajednica i ja kao kandidat za gradonačelnika ćemo birati samo Knin, svaki dan iznova, za razliku od aktualne vlasti koja sjedi na nekoliko stolica i tek dio svog vremena posvećuje Kninu.

Kad preuzmemo odgovornost za vođenje grada provest ćemo naš program, koji je realan i donosi boljitak građanima Knina, a temelji se na promišljanju, znanju i iskustvu tima ljudi koji su ga pisali.
Program Hrvatske demokratske zajednice nisu slatkorječiva obećanja, već je ostvariv, i dio je Intervencijskog plana koji smo mi pripremili i ostavili u naslijeđe aktualnoj vlasti, iz kojeg se oni sad hvale projektima. Drago nam je da su nastavili naš plan, ali nije moralno negirati i uporno iznositi neistine kako im nismo ostavili ništa, a sve projekte temelje upravo na našem Intervencijskom planu koji je temelj za povlačenje EU sredstava.

Još jednom ističemo kako su fokus našeg programa ljudi. Kninjani. Bez obzira jesu li ovdje rođeni ili ne. Njih želimo i zadržati, i vratiti.

Mi biramo Knin i danas i sutra i izlazimo na izbore kao najjača stranka, koja je postavila temelje našeg Grada. Poštovane sugrađanke i sugrađani, krenimo ZAJEDNO u naredne četiri godine graditi mostove među ljudima i OKRENIMO SE BUDUĆNOSTI!

U nedjelju izaberite Knin, zaokružite 2, izaberite mene i Sanju Bebek kao zamjenicu, pružite nam povjerenje, a mi vam obećavamo samo jedno – da ćemo svaku minutu raditi samo i isključivo za Knin i sve Kninjane.”, stoji u obraćanju.

Završno obraćanje kandidata za gradonačelnika Marija Ćaćića


“Poštovane moje Kninjanke i Kninjani!

Pred vama je velika odluka, odlučujete o sudbini sebe, svoje obitelji, cijelog našeg grada i županije. Možda se čini jednostavnim i bezazlenim, ali to zaokruživanje broja ispred imena svog favorita daje vam veliku moć, daje vam slobodu i, što je najbitnije, pred vas stavlja i odgovornost.

Odluka koju u nedjelju donesete će se svakako odraziti na budućnost svih građana našeg grada i dugoročno će odrediti smjer u kojem će se grad razvijati. Zbog toga apeliram na vas, drage moje Kninjanke i Kninjani, da dobro promislite prije donošenja tako važne odluke.

Na ovim izborima imate izbor između osoba koje su imale priliku dokazati se u svome poslu. Odvagnite tko je više napravio za grad, tko je bio transparentan, a tko je lagao, prikrivao i uhljebljivao svoje stranačke poslušnike, tko je otvoreno komunicirao, a tko se sakrivao iza blindiranih vrata i zaštitara. Odvagnite tko je radio cijeli mandat, a tko je cijeli mandat samo pričao o radu i opstruirao rad drugih, zatim tko se odgovorno odnosio prema gradskoj imovini, a tko ju je uništavao. Kad ovako odvagnete, odluka i nije toliko teška.

U ovoj kampanji smo svjedočili brojnim, vrlo bezobraznim podvalama, napadali su nas osobno, a drznuli su se dirati i u naše obitelji. U nedostatku osobnih kompetencija pokušali su ocrniti nas i naša osobna i profesionalna postignuća. Njima je jednostavno nepojmljivo da netko može bez fige u džepu raditi za boljitak svog grada, da uz to može i imati karijeru i ne nastupati kao karijerni političar. Njima je nepojmljivo da se svi natječaji mogu provoditi transparentno, bez namještanja i uhljebljivanja, da se projekti mogu provoditi bez uzimanja kojekakvih osobnih i stranačkih provizija.

U svojim napadima su instrumentalizirali i pojedine medije pa smo svjedočili brojnim bezumnim hajkama na naše kandidate. Ipak vjerujem da naš narod nije ograničen, kako ga oni pokušavaju prikazati, nego da jasno raspoznaje lažove, manipulatore i uhljebe od ljudi koji poštenim i ustrajnim radom rade na boljitku svih naših građana.

Dakle, u nedjelju svi biramo želimo li se vratiti u ona prošla, nadam se i svršena, mračna vremena, ili želimo živjeti u naprednom gradu dinamičnog gospodarstva, kulturnog života, sa naprednom socijalnom infrastrukturom i mnogobrojnim društvenim sadržajima. Ovim putem vas pozivam da izađete u što je moguće većem broju i da svojim glasom date stvarni legitimitet onom kandidatu kojeg smatrate boljim za naš grad.

Dakle, ovo je tvoj grad i imaš izbor odabrati u kojem smjeru će se dalje razvijati.

Tvoj je grad, i tvoj je i izbor!”

Marijo Ćaćić, mag. oec.

Liste Petrine i Jelića, SDP i koalicija Most-DP-Loza dogovorili većinu u Županijskoj skupštini; Svi oni podržat će Jelića u 2. krugu


Zajedničku konferenciju za medije u Šibeniku na kojoj su najavili zajedničku programsku suradnju održali su danas nezavisni kandidat za župana dr.sc. Marko Jelić i kandidatkinja za njegovu zamjenicu Iris Ukić Kotarac te Joško Šupe i Ivica Ledenko koji su najavili da će SDP i koalicija Mosta, Domovinskog pokreta i Loze u drugom krugu izbora podržati Jelića za župana.

– Prije svega ću se zahvaliti svim biračima koji su izašli 30. svibnja na biralište, zahvaljujem se 16.557 osoba koje su meni i gospođi Iris Ukić Kotarac dali svoj glas. Svaki glas bez obzira kome ide je jako bitan jer to znači da je to demokracija. Zahvaljujem se ovim ljudima koji su danas ovdje počevši od Stipe Petrine, ekipi nezavisnih načelnika Toniju Turčinovu i Marku Grubeliću, Fokusu na čelu s Ivanom Gulamom. Zahvaljujem se Mostu, Lozi i Domovinskom pokretu na čelu s Ivicom Ledenkom te Jošku Šupi. Ovdje se svi nazočni drže onoga što su rekli i ovo će biti županija jednakih jer samo jednaki, slobodni ljudi mijenjaju svijet. Naša županija ima sve i ovo je u biti najbogatija županija od svih dalmatinskih županija. Ovo je početak promjena u Dalmaciji koje će uskoro biti jasno vidljive, no glasači će odrediti smjer. Na Dan hrvatske državnosti 30. svibnja imat ćemo priliku vidjeti smatraju li oni da smo budućnost mi ovdje okupljeni ili ono što je bilo prije – poručio je Jelić.
Iris Ukić Kotarac, kandidatkinja za zamjenicu župana istaknula je da su svi okupljeni s ciljem zajedničke suradnje na korist svih građana županije.

– Svi koji smo ovdje prisutni političkim radom u prethodnom periodu dokazali smo da smo ljudi od riječi i da smo prije svega vjerodostojni, to dokazuje Petrina sa šestim uzastopnim mandatom i mladi načelnici koji su ponovno izabrani. Njih su birači nagradili za rad i postignute rezultate. Mi ovdje okupljeni želimo raditi, ne želimo se baviti ideologijom jer ideologiji nema mjesta u lokalnim izborima i ona je najveći kamen smutnje na hrvatskoj političkoj sceni. Mi vam garantiramo da će to biti suradnja na temelju programskih rješenja koje smo izradili u suradnji s građanima, jer kod nas nema političke trgovine ni uvjetovanja. Mi želimo u županiji ono što smo postigli u svojim lokalnim sredinama, dakle načelo jednakosti, izvrsnosti i kvalitete koja će doći na korist svih građana županije – poručila je Iris Ukić Kotarac.

Podršku Jeliću pružio je i Stipe Petrina koji je pozvao glasače da izađu na izbore 30. svibnja.

– Okupili smo se ovdje da dademo potporu gospodinu Marku Jeliću za župana šibensko-kninskog. Pozivam vas da izađete 30. svibnja na izbore i zaokružite broj 1 – poručio je Petrina

Joško Šupe naglasio je kako je vrijeme za promjene pozvavši svoje birače da podrže Marka Jelića.

– Vrijeme nije stabilno, vrijeme je promjenjivo, vrijeme je za promjene. Tu sam da održim riječ koju sam dao gospodinu Jeliću davno prije početka kampanje. Ja sam mu dao riječ da ću ga podržati ako prođe u drugi krug i još jedanput koristim priliku da se zahvalim svim biračima koji su mi dali podršku u prvom krugu i da ih pozovem da izađu u što većem broju u nedjelju, 30. svibnja i da daju potporu Marku Jeliću za novog župana Šibensko-kninske županije. Ajmo naprid – poručio je Šupe.

Ivica Ledenko kazao je kako koalicija Mosta, Domovinskog pokreta i Loze nezavisne liste daje bezrezervnu podršku Marku Jeliću.

– Ovdje smo u ime koalicije i nismo dugo dvojili da moramo biti na visini zadatka i da moramo što je moguće brže formirati većinu u Županijskoj skupštini. To je napravljeno, a sve priče oko toga da većine nema nisu istinite jer ono što će se dešavati u nekim reizborima dopunskih vijećnika nije važno. Važno je da postoji 19 vijećnika okupljenih oko Marka Jelića. To u biti znači pobjeda, a da bi pobjeda bila pobjeda, moramo 30. svibnja izaći na izbore i zato pozivam glasače koji su glasali za mene osobno i koaliciju Mosta, Domovinskog pokreta i Loze nezavisne liste da izađu i biraju promjene. Mi smo promjene najavljivali, mi smo se za promjene zalagali i svaki drugi naš postupak bio bi izdaja naših birača – kazao je Ledenko.

Inače, Nezavisna lista Stipe Petrine osvojila je 7 mandata u Županijskoj skupštini, Jelićeva lista 6, dok je 3 mandata osvojio SDP te isto toliko i koalicija Mosta i Domovinskog pokreta.

Huknet/sponzorirani članak

Svoj prvi europski projekt knjižnica uspješno privodi kraju


Suvremeno informacijsko doba, nadilazeći zemljopisne različitosti, nametnulo je novu društvenu praksu, medije i načine kreiranja značenja, a time i novu interpretaciju pismenosti. Danas su zato potrebne različite vrste funkcionalne pismenosti, a svjesna toga Narodna knjižnica Knin pokrenula je u veljači 2020. godine projekt „Razvoj digitalne, informatičke i medijske pismenosti u Kninu“.

Sada se taj projekt uspješno privodi kraju, a njegovu provedbu nije omela ni pandemija koronavirusa.

Na brojnim radionicama i predavanjima sudionici su usvojili znanja i vještine iz digitalne, informatičke i medijske pismenosti, ali i one poslovne kako bi bili konkurentni, ali i kompetentni na tržištu rada.

Koristi od projekta će imati i svi građani, a ne samo sudionici jer je knjižnica nabavila 108 tisuća kuna vrijednu računalnu i drugu digitalnu opremu koju će koristiti svi Kninjani.

Ovaj uspješni i za zajednicu višestruko korisni projekt završit će za nešto više od dva mjeseca, u kolovozu ove godine.

Projekt vrijedan 637 tisuća kuna financiran je iz Europskog socijalnog fond kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. kroz poziv „Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru“.

Huknet/sponzorirani članak

Marko Jelić poručuje građanima: ‘Izađite na izbore i dajte glas onome tko ga po vama zaslužuje’


Dr.sc. Marko Jelić, nezavisni kandidat za šibensko-kninskog župana, obratio se građanima uoči izbora i pozvao ih da u nedjelju iskoriste svoje biračko pravo i glasuju za onoga za koga smatraju da to zaslužuje. Video možete pogledati OVDJE.

Evo što je u obraćanju kazao Jelić:

‘Dragi žitelji Šibensko-kninske županije,

pozdravljam vas u trenutku koji označava redovitu političku prekretnicu. Naime, svake četiri godine imamo moć izabrati smjer, a time i budućnost naših zajednica.

Ako je netko očekivao da ću mu sugerirati ili reći za koga da se odluči, u krivu je.

Smatram da smo svi osobe koje same mogu donositi zaključke o tome tko će najbolje predstavljati vas i vaše viđenje zajedničke budućnosti.

Da bi ta budućnost bila stabilna ona mora imati jasne ciljeve i putovi do nje moraju biti ispravni, svi moramo biti jednaki, bez obzira jesmo li članovi vladajuće stranke ili neke druge političke opcije ili smo nezavisni u političkom smislu.

Ocijenite da li je do sada poštovan princip jednakosti? Ako ne, tko je taj tko nas je učinio nejednakim i da li taj zna, može i želi promijeniti to stanje?

Također, nastavljajući gore izneseno postavljam nam pitanje vezano za promjene u krizi. Izjave da se vlast ne treba mijenjati u kriznim situacijama bi imala smisao kad ta vlast ne bi bila uzročnik i produbljivač krize.

Ne može se doći do drugačijeg boljeg rezultata koristeći isti pristup.

Jednako tako tvrdnje da nije vrijeme za eksperimente su pokušaj dovođenja u zabludu vas koji se osjećate nesigurno u društvu koje je kreirano da bude klijentelističko. Eksperimenti se rade onda kad nemate saznanje o nečemu i kad je rezultat neizvjestan.

No, kad su dokazi tu, da su promjene uspjele i da nezavisni gradovi i općine žive punim plućima, žitelji im grade zajednicu koja je uistinu stabilna, kreativna i slobodna. Poduzetnici koji žive i rade ili surađuju s nama nemaju dodatnih davanja suprotnih zakonu. Zapravo to je suprotno eksperimentu, jer je sve transparentno i vidljivo.

No, izbor je na svakom od nas. Mi odabiremo ne kandidata, stranku ili listu već biramo sebe i svoje viđenje našeg malog svijeta u budućnosti. Taj odabir je odluka i za naše potomke, naš okoliš i u konačnici za opstanak.

Radite i birajte po svojoj savjesti i mudrosti. Jer vi mijenjate svijet.

Odgovornost je izaći na izbore, znam da vam se to ne da, ipak je vikend i nedjelja, a politika izgleda toliko mračno i prljavo. No, takva će i ostati ako nešto ne učiniš i daš svoj glas onome tko ga po tebi zaslužuje. Imaš izbor!’ poručuje Jelić.

Više o Jelićevom izbornom programu možete provjeriti na OVOM LINKU

Nikola Blažević: „U nedjelju izaberimo Knin i okrenimo se budućnosti zajedno“


U nedjelju biramo želimo li stranku i gradonačelnika koji će Knin staviti na prvo i jedino mjesto, koji će cijelog sebe dati za boljitak Knina i koji će u Kninu živjeti i raditi. U nedjelju biramo vodstvo grada koje ne bi trebalo imati zamjenske pozicije, pričuvne stolice i druga radna mjesta. Knin i Kninjani zaslužuju biti prvi i jedini izbor, dužnost i odgovornost.

Hrvatska demokratska zajednica i ja kao kandidat za gradonačelnika ćemo birati samo Knin, svaki dan iznova, za razliku od aktualne vlasti koja sjedi na nekoliko stolica i tek dio svog vremena posvećuje Kninu.

Kad preuzmemo odgovornost za vođenje grada provest ćemo naš program, koji je realan i donosi boljitak građanima Knina, a temelji se na promišljanju, znanju i iskustvu tima ljudi koji su ga pisali.

Program Hrvatske demokratske zajednice nisu slatkorječiva obećanja, već je to ostvariv i realan program. Dio se odnosi na Intervencijski plan koji smo mi iz HDZ-a pripremili i ostavili u naslijeđe aktualnoj vlasti, a iz kojeg se oni sad hvale projektima. Drago nam je da su nastavili naš plan, ali nije moralno negirati i uporno iznositi neistine kako im nismo ostavili ništa, a sve projekte temelje upravo na našem Programu Integralne regeneracije koji je temelj za povlačenje EU sredstava.

U Kninu je nužno jačanje gospodarstva te veća iskoristivost EU projekata. Veliki potencijal imamo i kroz pozicioniranje kulturne baštine kao pokretača turističkog razvoja. Preduvjet svemu navedenom je prometna povezanost s naglaskom na postojeću infrastrukturu.

Posebno težimo transparentnom i odgovornom upravljanju, uz pomoć digitalne transformacije koju također planiramo provesti EU sredstvima. Cilj programa i svih navedenih politika je bolji život svih građana, s posebnom pažnjom na solidarnost i jednake prilike za sve.

Još jednom ističemo kako su fokus našeg programa ljudi. Kninjani. Bez obzira jesu li ovdje rođeni ili ne. Njih želimo i zadržati, i vratiti. Uz ljude, učinit ćemo sve da zadržimo institucije koje naš grad čine ozbiljnim gradom, našu bolnicu i kninsko Veleučilište.

Veliku energiju uložit ćemo kako bismo preko nadležnih državnih tijela uspjeli ostvariti stambeno zbrinjavanje za mlade i za kadrove po potpuno drugačijim osnovama od dosadašnjih.

Učinit ćemo sve i da realiziramo do kraja NAŠ EU projekt s Intervencijskim planom u rokovima i na način kako je to propisano europskim procedurama. Naposljetku, učinit ćemo sve da aktiviranjem svih gospodarskih, turističkih i drugih potencijala stvorimo povoljno poduzetničko okruženje u kojem bi investitori pronašli motiv za ulaganje u Knin, a posljedično tome i radna mjesta za naše sugrađane.

Mi biramo Knin i danas i sutra i izlazimo na izbore kao najjača stranka, koja je postavila temelje našeg Grada. Poštovane sugrađanke i sugrađani, krenimo ZAJEDNO u naredne četiri godine graditi mostove među ljudima i OKRENIMO SE BUDUĆNOSTI!

U nedjelju izaberite Knin, izaberite listu broj 1. Hrvatske demokratske zajednice, izaberite Nikolu Blaževića i Sanju Bebek kao zamjenicu, pružite nam povjerenje, a mi vam obećavamo samo jedno – da ćemo svaku minutu raditi samo i isključivo za Knin i sve Kninjane.

Na ovom linku pogledajte cijeli program

Izbori

Huknet/sponzorirani članak

Grad Drniš i dalje razvija nove sadržaje za aktivni odmor i uživanje u prirodi; Provjerite što je sve uređeno


Drniš je provedbom projekta „Natura Drniš“ dobio novu pješačko biciklističku stazu, stanice javnih bicikala i hostel u Bogatiću Miljevačkom

Grad Drniš najpoznatiji je po svojoj jedinstvenoj gastronomskoj ponudi koja nudi najbolje od prirode s tog područja. Kanjon Čikole, planina Promina, Petrovo polje i Krka samo su dio prirodnih ljepota koje okružuju Drniš. Osmišljavanjem različitih sadržaja i ulaganjima u infrastrukturu Grad Drniš želi turistički valorizirati prirodnu baštinu na način koji ne remeti i ne narušava prirodno i kulturno nasljeđe prostora. Sadržajima za razvoj ponude aktivnog odmora u prirodi, avanturističkog i rekreativnog turizma s gastronomijom i novim smještajnim kapacitetima zaokružuje se turistička ponuda Drniša.

Provedbom projekta „Natura Drniš – Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000“ ovo područje bogatije je za nove sadržaje. Uređen je hostel u Bogatiću Miljevačkom, biciklističko-pješačka staza na Promini, a sustav javnih bicikala je proširen s dvije nove postaje.

Nova pješačko-biciklistička staza uređena je na Promini u duljini od šest kilometara, od sela Lišnjak do planinarskog doma. Duž staze uređena su i opremljena dva odmorišta s klupama i stolovima – vidikovca s kojih puca prekrasan pogled na grad i okolicu. Ukoliko niste za pješačenje, iz centra Drniša do planinarskog doma možete i običnim ili električnim biciklom. Sustav javnih bicikala Grada Drniša je proširen s dva nova solarna terminala – pored hostela u Bogatiću i planinarskog doma na Promini. U sustav je dodano 12 novih bicikala, 4 brdska i 8 električnih.

Smještajne kapacitete na svom području Grad Drniš planira povećavati revitalizacijom starih, devastiranih i napuštenih javnih objekata. Zamisao je takve objekte prenamijeniti u mrežu malih hostela. Tako je u objektu stare škole u Bogatiću Miljevačkom uređen prvi hostel. Hostel ima tri spavaonice, ukupnog kapaciteta 20 ležajeva s popratnim sadržajima, čajnom kuhinjom, blagovaonicom i sanitarnim čvorovima. Uređenjem hostela otvaraju se nova radna mjesta koja doprinose gospodarskom razvoju ovog kraja.

Kako bismo i najmlađe upoznali s bogatom baštinom kraja, tijekom projekta održane su brojne edukacijske radionice za djecu vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta. Izrađena je interaktivna knjiga, koja u sebi inkorporira zvučne i slikovne efekte na temu drniške prirodne baštine. Riječ je o jedinstvenom sadržaju takve vrste u Hrvatskoj. Osim u edukacijske svrhe, interaktivna knjiga je i interesantan promotivni materijal drniške prirodne baštine.

Uz edukacije djece održane su i volonterske radionice gradnje suhozida, guvna, uređenja lokvi i okoliša te postavljanja kamenih klupa. Za stanovnike Drniša organizirana su predavanja o ekološkoj poljoprivredi i očuvanju krajobraza kao i o konceptu aktivnog odmora u drniškom kraju.

Ukoliko se želite zaputiti put Drniškog kraja, više informacija o svim sadržajima možete pronaći na internetskim stranicama https://hostel.drnis.hr/hr/ i https://natura.drnis.hr/, a svakako posjetite i stanice Turističke zajednice Grada Drniša https://www.tz-drnis.hr/index.php/hr.

Partner na projektu Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije provela je jednogodišnji monitoring ptica na drniškom području pod Naturom 2000. Promatranje se provodilo na području ekološke mreže Krka i okolni plato koje je od iznimne važnosti za ptice, a aktivnosti monitoringa su se odnosile na prebrojavanje i mjerenje brojnosti i rasprostranjenosti vrste ili staništa ptica. Fotografije drniške flore i faune snimljene tijekom jednogodišnjeg monitoringa izložene su u hostelu Bogatići.

„Natura Drniš – Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000“ odobren je iz poziva Promicanje održivog razvoja prirodne baštine. Financiran je iz Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija. Ukupna vrijednost projekta je 5.674.022,42 kn, a Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava Gradu Drnišu je odobreno 4.765.774,50 kuna bespovratnih sredstava. Projekt završava 20. svibnja 2021. godine.

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Grada Drniša.

Huknet/sponzorirani članak

Marijo Ćaćić i Kristina Perić: ‘Građanima Knina uspjeli smo dokazati da smo stručni, sposobni, motivirani i, prije svega, pošteni i neokaljani’


Razgovor s kandidatom grupe birača za gradonačelnika Knina Marijem Ćaćićem i kandidatkinjom za njegovu zamjenicu Kristinom Perić.

Kako bi opisali vaš protekli mandat? Na koje ste projekte posebno ponosni?

Moram reći da je bilo dinamično, kompleksno i iznad svega izazovno. Puno toga smo naučili, u mnogim se situacijama iznenadili, ponekad i razočarali. Zatekli smo ruiniran sustav u kojem se dobar dio procesa nije učinkovito odvijao. Nismo zatekli niti jedan pripremljen projekt, za projekte iz Intervencijskog plana Grada Knina nisu bili pokrenuti niti početni koraci pripreme, poput izrade geodetskih podloga, projektnih zadataka, rješavanja imovinsko-pravnih pitanja, izrade konzervatorskih elaborata. Međutim, poznavajući modus operandi naših prethodnika, iskreno, nismo niti očekivali puno više, pa smo odmah na početku jednostavno zasukali rukave i uhvatili se posla. Ključni čimbenik za razvoj bilo kakvog sustava su ljudi, pa smo prvo reorganizirali rad gradske uprave i gradskih ustanova i poduzeća, podijelili zadatke i ustrojili kvalitetan tim ljudi spremnih i sposobnih za najkompleksnije zadatke koji su bili pred nama. Nailazili smo na opstrukcije sa mnogih strana, ali nismo dozvolili da nas obeshrabre niti skrenu sa zacrtanog puta.

U protekle 4 godine smo pripremili i prijavili ukupno 17 projekata za sufinanciranje EU sredstvima, čija je ukupna vrijednost nešto malo manja od 110 milijuna kuna. Čisto usporedbe radi, u četiri godine mandata naših prethodnika je prijavljen samo jedan EU projekt vrijednosti oko 2 milijuna kuna, i taj je prijavljen na samom kraju mandata, mjesec dana prije izbora, a kasnije kad je odobren, mi smo ga morali potpuno preraditi i dati značajno više vlastitih sredstava, jer je u početnom obliku bio jednostavno neprovediv.

Osim EU projekata smo proveli cijeli niz drugih gospodarskih, društvenih i sveukupno demografskih mjera. Vrlo značajnim sredstvima smo poticali lokalne male i srednje poduzetnike, poljoprivrednike, udruge civilnog društva, posebno one koje se bave ranjivim skupinama stanovnika, poput osoba s invaliditetom, branitelja i sl., zatim kulturno-umjetnička društva i sportske klubove.

Ima li projekata koje niste uspjeli ostvariti?

Na početku mandata smo si postavili viziju, kao nekakvu idealnu sliku poželjne budućnosti našeg grada i sve projekte i sve aktivnosti smo usmjerili u postizanje te vizije. Kao što sam rekao, jako puno projekata smo napravili, međutim, postoje i neki koje nismo još stigli u potpunosti provesti. Među njima bih posebno istaknuo projekt rekonstrukcije restorana na Krčiću, neposredno pored izvora rijeke Krke. Radi se o vrlo kompleksnom projektu budući za taj objekt u posljednjih 70 godina nitko nije uspio riješiti prvi korak, rješavanje imovinsko-pravnih pitanja. Nakon mnogobrojnih sastanaka, rasprava i savjetovanja sa stručnjacima, osmislili smo pravnu proceduru rješavanja tog gorućeg problema, po kojoj smo nakon 4-5 mjeseci uspjeli upisati Grad Knin kao jedinog vlasnik objekta. Sljedeći izazov je bio usklađivanje prostorno-planske dokumentacije i tu smo isto zapeli jer je jedna županijska javna ustanova, kao javnopravno tijelo, odbila dati suglasnost na izmjene kojima bi se toj lokaciji dodijelila ugostiteljsko-turistička namjena.

Da skratim, do sad smo napravili desetak dosta kompleksnih koraka i, konačno, u ožujku 2021. Upravnom odjelu za prostorno uređenje i gradnju Šibensko-kninske županije smo podnijeli zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, koju još uvijek čekamo. U cijelom procesu smo promijenili naziv samo projekta u Izgradnja i opremanje Centra za posjetitelje Krčić, i planiramo taj projekt, po ishođenju građevinske dozvole prijaviti za sufinanciranje EU sredstvima.

Drugi, također iznimno značajan projekt, kojeg nismo uspjeli do kraja provesti je Projekt izgradnje mosta u naselju Raškovići, na lokaciji gdje je stajao nekadašnji, trenutno urušeni most. U pripremi ovog projekta se zakompliciralo praktično sve ono što se teoretski i moglo zakomplicirati. Tu smo proveli ukupno 15-tak vrlo kompleksnih koraka koji su u konačnici rezultirali podnošenjem zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole Upravnom odjelu za prostorno uređenje i gradnju Šibensko-kninske županije u ožujku tekuće godine, i do danas ju još nismo dobili. Za izgradnju ovog mosta svake godine alociramo sredstva u gradskom proračunu, tako da ćemo odmah po ishodovanju građevinske dozvole, praktično moći i početi sa gradnjom.

Građani Knina će na nadolazećim izborima birati između šest kandidata za gradonačelnika i njegovog zamjenika/zamjenicu. Što mislite, što vas razlikuje od ostalih?

U prethodnom mandatu svim građanima našeg grada uspjeli smo dokazati da smo stručni, sposobni, iznimno motivirani i, prije svega, pošteni i neokaljani. Čisto ilustracije radi spomenuo bih dva signifikantna pokazatelja. Npr. tijekom četverogodišnjeg mandata prethodne garniture Grad Knin je pripremio i prijavio samo 1 projekt za sufinanciranje EU sredstvima, vrijednosti oko 2 milijuna kuna. S druge strane, mi smo u našem četverogodišnjem mandatu prijavili ukupno 17 projekata za sufinanciranje EU sredstvima, ukupne vrijednosti 110 milijuna kuna, od kojih smo proveli, ili trenutno provodimo projekata u vrijednosti 93 milijuna kuna, a za preostale se čeka završetak postupka evaluacije projektnih prijava. Drugi pokazatelj, kojeg bih posebno istaknuo je ukupan iznos potpora gospodarskim subjektima sa područja grada Knina isplaćen tijekom mandata. Dakle, u upravo završenom četverogodišnjem mandatu smo našim kninskim gospodarstvenicima isplatili 230 puta više sredstava potpora, nego što je to napravljeno u četverogodišnjem mandatu prethodne ekipe.

Što se tiče preostalih kandidata, neke od njih respektiram i čak ih smatram motiviranim da zaista žele pomoći razvoju našeg grada, dok su neki drugi, u nedostatku osobne hrabrosti gurnuli naprijed nekoliko novih neiskusnih lica, nastavili dosadašnju nelogičnu napadačku retoriku, koju su koristili protiv nas tijekom cijelog prethodnog mandata. U biti oni svoje nedostatke, nepoznavanje materije i svoja evidentna osobna ograničenja kompenziraju kojekakvim ad hominem neistinama i konstrukcijama i na njih i njihove objede nemamo namjeru trošiti niti vrijeme, a niti energiju.

U svom prošlom predizbornom programu isticali ste da ćete Knin ponovno učiniti gradom po mjeri mladih. Jeste li u tome uspjeli?

Smatram da smo u mnogome u tome uspjeli. Osmislili smo i implementirali cijeli niz mjera koje su imale vrlo pozitivan odjek u toj populaciji. Višestruko smo povećali ukupna izdvajanja za studentske stipendije, uveli smo još i vrlo stimulativne učeničke te sportske stipendije za najbolje kninske sportaše. Ukupno smo samo u sportsku infrastrukturu, tijekom našeg mandata uložili 150 puta više sredstava od onoga što su uložili naši prethodnici tijekom svog mandata, i ne zaustavljamo se na tome, jer ima još jako puno potreba u tom segmentu. Osim toga smo vrlo značajna sredstva uložili, i još ih ulažemo, u društvenu infrastrukturu. Izgradili smo i infrastrukturno opremili šetnice, biciklističke staze, gradske parkove, poligone i dječja igrališta, obnovili smo postojeći centralni vrtić i sva područna vrtićka odjeljenja, a prvi put nakon 46 godina od kad je izgrađen centralni vrtić, izgradili smo i potpuno opremili novi vrtić kapaciteta 70 djece. Upravo pripremamo projekt rekonstrukcije objekta stare škole u Vrpolju, u kojem ćemo urediti još jedno vrtićko odjeljenje i time ćemo zadovoljiti sve potrebe za smještajem djece u vrtić na našem području.

Osim izravnih ulaganja, tijekom mandata smo posebnu pažnju i iznimno puno energije posvetili organiziranju cijelog niza evenata, koncerata, predstava, različitih izložbi i sl., čime smo zaista obogatili kulturni život našeg grada. Tako da, uzimajući u obzir sve navedeno, možemo slobodno reći da smo ispunili i to obećanje da ćemo Knin učiniti gradom po mjeri mladih.

Što su temelji vašeg programa?

Program je nastao nakon sustavnog, stručnog analiziranja postojećeg stanja, naših internih snaga i slabosti te prilika i prijetnji iz naše okoline. Naš stručni tim je, uz konzultacije sa vanjskim ekspertima za pojedina specifična područja, razradio proceduru sustavnog planiranja uz realno sagledavanje svih činjenica od značaja za budućnosti našeg grada, te je u konačnici produciran Program koji je potpuno lišen populizma i ispraznih obećanja. U našem programu nećete pronaći niti jednu stavku koja nije u nadležnosti Grada Knina, nećete pronaći niti jednu populističku stavku koju nije moguće provesti, a vremenski je terminiran na način da ga je u cijelosti moguće provesti tijekom sljedećeg mandatnog razdoblja. Program je vrlo ambiciozan, vizionarski, a s druge strane realan i provediv s obzirom na raspoložive materijalne i ljudske potencijale.

Program se temelji na nekoliko naših dosadašnjih razvojnih dokumenata, prije svega na Strategiji razvoja Grada Knina za razdoblje 2018. – 2023., zatim na Programu podrške za poduzetnike i investitore na području Grada Knina, pa na Intervencijskom planu Grada Knina i, u konačnici, na Portfelju razvojnih projekata Grada Knina, kojeg redovito ažuriramo sa novim projektnim idejama. Detaljne Programske smjernice su prikazane na našoj mrežnoj stranici www.tvojknin.hr/program.

Koji su po vama najveći problemi grada Knina, na čemu ćete imati fokus dođete li na vlast?

Kao ključni izazov za sljedeće mandatno razdoblje smo identificirali razvoj gospodarstva grada Knina, pa je tom dijelu Programa posvećena najveća pozornost. U prethodnom mandatu smo u gospodarstvo grada Knina ubacili, povijesno gledano, više sredstava nego što je sveukupno kroz povijest ubačeno. Provodimo velike kapitalne projekte u Poslovnoj zoni Preparandija (Poduzetnički centar i Informacijski inovacijski inkubator), višestruko smo povećali gradske potpore lokalnim gospodarstvenicima (230 puta više sredstava nego što je plasirano u prethodnom mandatu), a kroz Grant shemu iz Intervencijskog plana je plasirano gotovo 20 milijuna bespovratnih kuna izravno u nabavu opreme, tehnologije i otvaranje novih radnih mjesta. Nakon tako izdašnih ulaganja u kninsko gospodarstvo, u sljedećem mandatnom razdoblju planiramo cijeli niz dodatnih kapitalnih projekata, infrastrukturno opremanje i punjenje preostalih poduzetničkih zona, zatim maksimalno aktiviranje Poduzetničkog centra i Informacijsko inovacijskog inkubatora uz provođenje detaljno razrađenih aktivnih mjera privlačenja investitora koji će tu ustrojavati svoje pogone i otvarati nova radna mjesta. Posebna pozornost je posvećena razvoju primarne poljoprivredne proizvodnje te razvoju tehnologije skladištenja i prerade proizvedenih poljoprivrednih proizvoda, te je uz to razrađen cijeli koncept ubrzanog razvoja ruralnog turizma na našem prostoru. U konačnici, kao zasebnu temu smo razradili i razvoj naprednih tehnologija te iskorištavanje obnovljivih izvora energije. Gledajući kvantitativno, sveukupni razvoj našeg gospodarstva čini polovinu cijelog Programa kojeg planiramo provoditi u sljedećem mandatnom razdoblju.

Kakva je reakcija ljudi na terenu u vezi s vašom kandidaturom? Kakve povratne informacije dobivate?

Ja nisam karijerni političar i na ovaj svoj angažman gledam ne kao na posao, nego na službu. Dakle, mi smo tu da služimo našim građanima i da od ovoga grada učinimo mjesto ugodnog življenja za sve koji su u njemu odlučili obitavati. Tijekom cijelog prethodnog mandata sam neprestano po terenu, razgovaram sa jako puno naših građana, mnogi mi dolaze u ured, zaustavljaju na ulici, ukazuju na probleme, daju prijedloge, sugestije, ponekad pohvale, a ponekad i kritiziraju. Smatram da je upravo to pravi način interakcije gradskih čelnika sa građanima grada i, iz mog iskustva, a preporučio bih to svima koji pretendiraju na nekakve čelne pozicije, ključno je uvijek govoriti istinu i otvoreno, pošteno i ustrajno odrađivati sve aktivnosti na svom radnom mjestu. Narod to prepoznaje i, vjerujem da će to honorirati i u nedjelju na izborima. Ja moram reći, naravno osim predstavnika oporbe koji, nažalost, smatraju da je njihov posao isključivo manipulirati činjenicama, lagati, oponirati i kritizirati, ogromna većina građana mi je pružila otvorenu podršku, jer se ne žele vraćati u ona mračna vremena kad nisu smjeli otvoreno iznijeti svoje mišljenje, pojedine ljude niti krivo pogledati, ili su živjeli u strahu da će im se netko osvetiti napadom na njihovu egzistenciju. Nažalost, ti isti to pokušavaju i danas, ali evo koristim i ovu priliku da pozovem naše građane da konačno odbace taj jaram koji im je nametnut od strane nekih starih istrošenih politika i da se slobodno okrenu budućnosti, bez bojazni da će im itko napraviti išta nažao.

Gradonačelnik Knina u sljedećem mandatu imat će, uz zamjenika iz redova pripadnika srpske nacionalne manjine, još jednog zamjenika/zamjenicu umjesto dosadašnja dva. Mislite li da će Vaš posao stoga, ako dođete na vlast, biti teži nego u prethodnom mandatu?

Zasigurno hoće, jer smo u ovom prethodnom mandatu nas dvoje zamjenika, uz samog gradonačelnika odrađivali, svatko u svome području, ogroman posao. Kad smo 2017. godine preuzeli upravljanje Gradom, ja sam napravio jednu usporedbu da je to, u biti, kao da istovremeno upravljate sa 15-tak potpuno različitih kompanija. Radi se o dosta kompleksnom sustavu koji obuhvaća jako puno različitih aktivnosti koje se moraju, praktično neprestano sinkronizirano odvijati. Kad su se mijenjali Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Zakon o lokalnim izborima, ja sam bio protiv takvih izmjena jer ih smatram kozmetičkima i jer će realno dovesti do smanjivanja operativnih sposobnosti gradskih i općinskih uprava. Istina, ima jako puno jedinica lokalne uprave u kojima zamjenici ne rade ništa, međutim, isto tako ima i puno onih u kojima zamjenici gradonačelnika i načelnika „zarade svoju plaću“ pa je upravo zbog takvih trebalo osmisliti nekakav drugi način restrukturiranja koji bi uvažio ovu činjenicu. Smatram da će smanjivanje operativnih sposobnosti gradskih i općinskih uprava napraviti puno više štete od eventualnih ušteda koje će se postići na troškovima plaća. A i svjedoci smo da su neke lokalne uprave već našle način kako izmjenama sistematizacija radnih mjesta osigurati da oni koji bi eventualno bili zamjenici, budu uhljebljeni negdje unutar sustava, opet na javnoj plaći, tako da u takvim situacijama uopće neće doći do nikakvih ušteda.

Što se tiče naše gradske uprave, mi ćemo odmah na početku mandata napraviti reorganizaciju rada i rasporediti zaduženja po resorima na nas troje, tako da će naša gradska uprava zadržati operativne sposobnosti koje je imala i u prethodnom mandatu. Reorganizacijom ćemo više odgovornosti prebaciti na Pročelnike gradskih Upravnih odjela, a taj dodatni angažman će im biti iskompenziran uvođenjem informacijskog sustava e-Uprava, kojim će se automatizirati pojedini procesi i pojačati nadzor i kontrola rada cijele gradske uprave.

Koji će vam biti prvi potez ako dođete na vlast?

Ukoliko građani nama ukažu povjerenje na ovim izborima, možemo im obećati nastavak politike kontinuiteta, uz završavanje započetih programa i projekata i kontinuiran, intenzivan rad na razvoju našeg grada.

Prvi potezi koje ćemo odraditi biti će u području reorganizacije rada gradske uprave u skladu sa izmjenama zakonske regulative, i već paralelno s time pokretanje procesa koji su, nažalost, zbog predizborne kampanje i činjenice da je dva mjeseca Gradsko vijeće bilo raspušteno, neminovno bili zaustavljeni. Odmah po konstituiranju novog gradskog vijeća ćemo sazvati prvu radnu sjednicu na kojoj ćemo ići sa prijedlogom za donošenje Odluke o izmjenama Prostornog plana i Generalnog urbanističkog plana, kako bismo ubrzanom procedurom stvorili uvjete za provedbu mnogih razvojnih projekata koji su prethodno planirani.

Huknet/sponzorirani članak

Marko Jelić u Kninu ugostio Ivicu Žuvelu, kandidata za zadarskog župana


Dr.sc. Marko Jelić u Kninu se sastao s doktorom Ivicom Žuvelom, nezavisnim kandidatom za zadarskog župana. Jelić i Žuvela, između ostalog, razgovarali su o suradnji županija u području zdravstva.

– Razgovarali smo o mnogim temama, a najviše o zdravstvu. Prva stvar koju ćemo napraviti jest umrežavanje bolničkog informatičkog sustava Općih bolnica Zadar i Šibenik s KBC-om Split. Želimo da Dalmacija bude primjer Hrvatskoj. Nevezano za zdravstvo, složili smo se da nam je interes cesta Knin-Žegar-Obrovac te revitalizacija željezničke pruge Zadar-Knin – istaknuo je Jelić.

Doktor Žuvela kazao je kako je Knin primjer grada koji je napredovao u prošlom izbornom ciklusu.

– Ta činjenica mi daje nadu kako nezavisni kandidati mogu raskinuti okove jednostranačkog, usudio bih se reći lošeg vladanja svojom “utvrdom” i od nje napraviti bolji dom za sve, a ne samo za one podobne – kazao je Žuvela.

Žuvela i Jelić složni su da rad na poboljšanju zdravstvenog sustava treba biti prioritet.

– Što se tiče zdravstva i potrebe umrežavanja bolničkog informatičkog sustava, nema nikakvog smisla da pacijenti nose hrpu nalaza sa sobom za slučaj hitnosti ili kontrolnog pregleda u drugom gradu. Nadalje, moramo poraditi na pravovremenom raspisivanju i financiranju specijalizacija te osiguranju uvjeta za rad i ostanak mladih liječnika. Postoje mnoge nepravilnosti u radu zdravstvenih ustanova koje posljedično imaju odljev sredstava i kadrova. Brodska i helikopterska služba u 2021.godini nisu utopija, zajedno možemo i to ostvariti. Turizam u Dalmaciji, od Dinare, Velebita, Biokova do otoka mora imati ”support” medicinske struke, kao jamstvo sigurnosti turistima i lokalnom stanovništvu – ističu Žuvela i Jelić.

Huknet/sponzorirani članak

Most i Domovinski pokret “Zajedno jer je bitno“: Ledenko za župana a Okadar za gradonačelnika otvorili bitne kninske teme


Zajedničku konferenciju za novinare danas su na glavnom kninskom trgu imali Ivica Ledenko, kandidat Mosta, Domovinskog pokreta i Loze Nezavisne liste za župana Šibensko-kninske županije te kandidat ove koalicije za kninskog gradonačelnika Robert Okadar.

Ivica Ledenko otvorio je niz kninskih tema.

– Na primjeru kninskih laguna, najbolje se može vidjeti kako birokratski način vođenja lokalne i regionalne samouprave i njihovo skrivanje iza nenadležnosti ne vodi rješavanju problema .

Podsjetio bih da je aktualni Župan Pauk u srpnju, 2019. pompozno najavio kako je uspio za isti stol sjesti ministra Ćorića i gradonačelnika Knina Jelića da se riješi problem laguna u Kninu. Održani su potom sastanci lokalne i regionalne uprave sa ministrom i predstavnikom Hrvatskih voda te tvrtkom DIV u Kninu i Zagrebu gdje je najavljeno rješenje problema laguna. Koliko mi je iz medija poznato svi su trebali uložiti po 100.000 kuna da se izradi projekt sanacije laguna. Do danas nitko nije vidio taj projekt sanacije, iako su i Pauk i Jelić u nekoliko navrata odgovarajući na vijećnička pitanja Mostovih vijećnika u županijskoj skupštini i gradskom vijeću Knina najavljivali kako će za par mjeseci biti gotov. Stanje u lagunama i dalje loše i prijeti ekološkoj katastrofi.

Pročistač otpadnih voda u Kninu koji se počeo graditi 2011. i u koji je investirano 134 milijuna kuna stoji van upotrebe. Problem pročistača je naime u tome da tone u nestabilno tlo i struka se po riječima iz lokalne uprave Grada Knina složila da se tonjenje ne da zaustaviti i da će se morati graditi novi pročistač. Uporabne dozvole i primopredaje nadležnosti nema jer evidentno posao nije napravljen kako treba te se loptica s Grada prebacuje na županiju i obrnuto. Ima li odgovornih i da li je podignuta prijava protiv odgovornih za loše uložen novac poreznih obveznika ?

Razvidno je da se ne može pristupiti saniranju laguna dok pročistač otpadnih voda ne bude u funkciji jer u industrijsku lagunu i dalje idu otpadne vode DIV-a a u fekalnu otpadne vode grada Knina. Začarani krug je dakle zatvoren, a oni od kojih građani Knina očekuju rješavanje problema skrivaju se iza nenadležnosti. Za to vrijeme u Orašnicu i Krku i dalje idu otpadne vode, a ekološka prijetnja je sve veća. Park prirode Dinara je na svega 500 metara udaljen, a Nacionalni park Krka niti 2000. metara

U ožujku, 2018. na inicijativu vijećnice Mosta Marije Čurić održana je tematska sjednica Gradskog vijeća o pročistaču, obećano rješenje problema, a do danas se ništa nije pomaklo sa mrtve točke. Također je na županijskim skupštinama više puta problem aktualizirao vijećnik Mosta Tomislav Čolak. Iz oporbe smo činili koliko smo mogli, tako ne ide pa stoga tražimo mandat da problem pravilno adresiramo, odgovorne kazneno prijavimo, a problem napokon riješimo – kazao je u svom obraćanju Ivica Ledenko.

I kandidat za gradonačelnika Robert Okadar govorio je o nizu problema u gradu.

Trošak gradske uprave narastao je dvostruko u mandatu Jelića i Ćaćića, kazao je Okadar.

– Zakonom o lokalnim porezima od 1. siječnja 2018. godine uvodi se udio za fiskalno izravnanje poreza i navedenom zakonu, Grad Knin je u 2018. godini ostvario prihod od 20.107.544,00 kuna, koji, naravno, u 2017. nije postojao. Dok „Nezavisna lista“ predvođena Markom Jelićem u svom predizbornom programu obećava:
„Neću dopustiti da se lokalna i regionalna samouprava koriste za zbrinjavanje stranačkih podobnika s niskim kompetencijama ili uopće bez njih.“
Da su to izjave po staroj narodnoj „hvalite me moja usta“ vidi se iz rezultata na mjestu gradonačelnika, na što se poziva i kandidat za gradonačelnika Knina Mario Ćaćić te ih predstavlja javnosti i kao svoje rezultate.

2017. godine za zaposlenike u gradskoj upravi, poduzeća i ustanova iz gradskog proračuna izdvajalo se 11.558.000 kuna da bi iznos izdvojen u 2020. godini iznosio 19.351.000 kuna, a za 2021. u proračunu je predviđeno izdvajanje u visini od 20.024.000 kuna, što je evidentan dokaz o uhljebljivanju, nepotizmu i klijentizmu.

Jesu li građani Knina time dobili učinkovitiju i pošteniju gradsku upravu, kao što tvrdi Jelić?

Niti jednu investiciju nisu pokrenuli niti su pomogli da se otvori radno mjesto koje donosi dodatnu vrijednost. 24 milijuna kuna godišnje više u proračunu iskoristio je za razno razne udruge tzv. Civilnog društva koja su također dobivala pozamašne iznose za svoj NErad i kozmetiku grada. Dok su se godišnje 24 milijuna mogla iskoristiti kao potpora za 240 obrta, OPG-ova, zanata… s 100.000,00 kn, što bi uvelike doprinijelo razvoju grada Knina.

Nadalje, obećavao je i turističku strategiju grada Knina, od koje su ostala samo obećanja. U isto vrijeme nije riješen problem toksičnih, otrovnih i smrdljivi laguna koje ugrožavaju građane Knina i našu Krku.

To je vidljivo i iz toga što je Jelić funkciju gradonačelnika obavljao volonterski zadržavajući svoj redovni posao profesora na Veleučilištu i još jedan honorarni posao predavača na veleučilištima u Splitu i Varaždinu. Uvjeravao je građane Knina kako nije na teret grada kao Josipa Rimac, jer je volonter i prima samo volontersku naknadu u iznosu od 4.800 kuna. Njegovim stopama krenuo je i njegov zamjenik Ćaćić, koji se odnedavno također proglasio volonterom, jer ima redovni posao predavača na nekoj školi u Zagrebu i prima volontersku naknadu od 4.386,23 kuna, te ni on nije na teret grada.

Grad Knin, bremenit problemima, treba gradonačelnika na 24 sata, koji će sve svoje vrijeme i umne i fizičke snage uporabiti za boljitak grada, a ne neke ovakve „volontere“ – kazao je u svom obraćanju Robert Okadar.

Huknet/sponzorirani članak

Izbornik