• Naslovna
  • Civilni sektor
  • U protekloj godini 132 prijave na Zeleni telefon za našu županiju; U Hrvatskoj 2562 prijave

U protekloj godini 132 prijave na Zeleni telefon za našu županiju; U Hrvatskoj 2562 prijave


Ekološka udruga Krka zaprimila je i obradila preko Zelenog telefona za područje Šibensko-kninske Županije u protekloj godini ukupno 132 prijave.

Slučajevi su obrađivani po mjesecima tako da se dio slučajeva (i prijava na njih) često ponavljaju. Neki slučajevi su riješeni dok su neki vrlo blizu rješavanja, a za neke još nema povratnih informacija.

Najveći broj prijava se odnosio, kao i prethodnih godina, na ilegalne deponije smeća i onečišćenje voda. Uglavnom su riješeni slučajevi olupina te slučajevi oko registracije i sanacije ilegalnih deponija otpada.

Najzastupljenije kategorije su „otpad“ i „vode“. Najviše se prijava odnosi na slučaj zagađenja rijeka Krke.

Ljudi uglavnom žele ostati anonimni. Suradnja s nadležnim službama ocijenjena je ocjenom 4 na skali od 1 do 5. Razlog je bolja koordiniranosti u rješavanju slučajeva. Primjer su olupine automobila koje su bile na javnim površinama te su komunalni redari pisali opomene pa je 15-ak olupina u vrlo brzom roku uklonjeno.

Povećao se broj prijava iz drugih gradova i općina iz Šibensko-kninske Županije, a udruga Krka početkom 2017. godine planira otvoriti podružnicu udruge u Šibeniku, te će prva aktivnost biti dežurstva na Zelenom telefonu.

Što se tiče cijele Hrvatske u 2016. godini su ukupno zaprimljene 2562 prijave od kojih se najviše, čak 36 posto, odnosi na kategoriju “otpad”.

Autorska prava su vlasništvo portala Huknet

Izbornik