Veliki intervju sa studentima Veleučilišta Marka Marulića


Andrea i Ilija ispred kipa Marka Marulića ispod zgrade veleučilišta

Donosimo veliki intervju sa studentima Veleučilišta Marka Marulića u Kninu, Ilijom i Andreom.

Oboje ste studenti Veleučilišta u Kninu. Možete li nam ispričati ukratko svoju priču – otkud ste, koju ste srednju školu završili, koliko imate godina i sl.

Ilija: Ja sam Ilija, imam 23 godine i dolazim iz Knina. U Kninu sam završio osnovnoškolsko obrazovanje, a što se srednje škole tiče pohađao sam i završio Franjevačku klasičnu gimnaziju u Sinju s pravom javnosti.

Andrea: Pozdrav, ja sam Andrea, studentica Veleučilišta „Marko Marulić“ u Kninu. Rođena sam i živim u Kninu gotovo čitave svoje 22 godine života. Nakon završene opće gimnazije u Srednjoj školi Lovre Montija Knin, upisala sam studij prehrambene tehnologije na Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu tijekom pandemije COVID-19 virusa. Pandemija je imala itekakav utjecaj na moj doživljaj studiranja u „najlipšem gradu na svitu“ pa sam se nakon dvije godine u Splitu vratila u rodni Knin.

Koji studijski program ste odabrali na Veleučilištu u Kninu?

Ilija: Na veleučilištu u Kninu odabrao sam studirati prehrambenu tehnologiju.

Andrea: Kao i na Sveučilištu u Splitu, na Veleučilištu u Kninu sam upisala prijediplomski studij prehrambene tehnologije.

Zašto baš taj studijski program?

Ilija: Isključivo zbog toga što smatram da studij prehrambene tehnologije otvara brojne mogućnosti za zaposlenje, ali i razvoj u stručnom smislu budući da je razvoj industrije hrane jedan od najbitnijih faktora na kojima počivaju civilizacije.

Andrea: Znala sam da želim biti prehrambeni tehnolog još od srednje škole kada sam krenula istraživati opis zanimanja na mamin nagovor. Prehrambena tehnologija je znanost koja povezuje kemiju, biologiju te inženjerstvo na najzabavniji način. Ona prati ulazak namirnice u tvornicu, njenu preobrazbu u hranu kakvu viđamo na policama, biranje ambalaže, ispitivanje je li hrana sigurna za konzumiranje, izračunavanje energetske vrijednosti hrane te kreiranje novih prehrambenih proizvoda. Jeste li znali da je jedno od krajnjih ispitivanja svojstava prehrambenog proizvoda i njegovo isprobavanje? Tako prehrambeni tehnolozi mogu raditi u raznim laboratorijima, tvornicama prehrambenih proizvoda (da, to uključuje i čokoladu i pivo), tvornicama ambalaže, bolnicama i restoranima, pa čak i na terenu.

Koja ste godina?

Ilija: Trenutno upisujem drugu godinu studija.

Andrea: Upravo krećem 3., zadnju godinu studija.

Andrea i Ilija ispred Studentskog doma u Kninu

Kako idu ispiti? 🙂

Ilija: Ispiti za sada idu odlično. Prva godina je očišćena, sada idemo dalje u nove pobjede!

Andrea: Moji su ispiti bili riješeni još prije početka ljeta tako da mi knjiga već dugo nije u rukama.

Gdje ste smješteni?

Ilija: Budući da sam iz Knina stanujem sa svojim roditeljima, ali za sve studente koji nisu iz Knina moram napomenuti da postoji izvanredan, relativno nedavno uređeni studentski dom.

Andrea: Živim s obitelji u centru Knina.

Je li koristite sadržaje Studentskog doma u Kninu? Kakva je tamo atmosfera?

Ilija: Budući da ne živim u domu ne provodim previše vremena u prostorijama studentskog doma pa ne mogu ništa previše reći o tome.

Andrea: Nisam stanar doma, ali znam se naći u njemu jer se većina studenata Veleučilišta poznaje i druži, a dom je prostoran i moderan pa nam tako omogućava da se okupimo u velikom broju. Čak su i neki studenti portiri doma.

Jeste li zadovoljni uvjetima studiranja?

Ilija: Iznimno sam zadovoljan uvjetima studiranja u Kninu. Program je ispunjen i proaktivan. Ima tu dosta terenskih nastava i laboratorijskih vježbi, ali ništa što se ne bi moglo stići. Profesori su susretljivi i obazrivi prema svakom studentu.

Andrea: Naravno da sam zadovoljna uvjetima, studentske organizacije i djelatnici Veleučilišta nam dopuštaju da sami određujemo uvjete kako bi išli što više u našu korist, naravno u skladu s Pravilnikom o studiranju.

Ilija u narodnoj nošnji kao član KUD-a Kralj Zvonimir

Što vas je najviše privuklo da se odlučite studirati baš u Kninu?

Ilija: Jednostavno volim mala mjesta i smatram da su ona u globalu jako važna za cjelokupno društvo. Razvoj manjih sredina i poticanje istog dovodi do decentralizacije države koja se dalje može ravnomjerno razvijati. Osim toga čuo sam da Knin nudi dobar program studija i da studenti nakon završetka studija odlaze s fakulteta s diplomom, ali i velikim znanjem i iskustvom.

Andrea: Iako mi nije bio prvi izbor, bio je pravi izbor za mene – dobra ekipa na faksu, velika ponuda studentskih poslova, bezbroj šetnica za opuštanje, priroda iznimne ljepote i što je jednom studentu najvažnije – ogroman broj kafića.

Kakva je ponuda grada Knina za studentski život?

Ilija: Što se samog studentskog života tiče Knin nije tipičan veliki grad s puno događanja i atrakcija, ali svakako ima dušu. U zadnjih nekoliko godina mladi ljudi se sve više aktiviraju i pokreću razne aktivnosti u gradu koje bi mogle zainteresirati svakoga. Postoji dosta sportskih i kulturnih klubova i udruga u koje se studenti mogu uključiti kako bi popunili svoje slobodno vrijeme, ali ni noćni život nije loš.

Andrea: Knin je izuzetno podcijenjen što se tiče studentskog života. Dom i Veleučilište su u samom centru grada pa su od autobusnog i željezničkog kolodvora, knjižnice, teretane te većih trgovina u Kninu udaljeni svega nekoliko minuta pješke. Kad dođe vrijeme za jutarnju kavu, svi su kafići krcati studentima, a ako ste više za noćni izlazak, možete birati između disko kluba, puba, ispijanja koktela uz rijeku te klasičnih partyja – za svakog po nešto! Ja se osobno najviše veselim brucošijadi – zabavi namijenjenoj dobrodošlici studenata prve godine Veleučilišta.

Gdje se hranite?

Ilija: Budući da živim sa svojim roditeljima hranim se uglavnom kući, ali Knin ima svoju studentsku menzu.

Andrea: Jako si volim sama pripremati obroke jer je to usko vezano za moju struku, no to me ne sprječava da povremeno odem na večeru u studentsku menzu.

Kako izgleda studentska prehrana?

Ilija: Ne bih znao previše reći o tome jer sam u menzi bio jednom, ali taj put mi je bilo odlično. Koliko čujem od drugih studenata, oni su prezadovoljni studentskom prehranom.

Andrea: U mom pladnju u menzi uvijek se nalazi meso, prilog, sok, malo povrća i jako puno slatkiša.

Andrea ispred slapa Krčić u Kninu

Družite li se sa drugim studentima? Kako provodite slobodno vrijeme?

Ilija: Budući da smo malo veleučilište koje ne broji ogroman broj studenata svi smo jako dobro povezani. Naime, često znamo svi skupa otići na kavu ili druženje na pauzama između predavanja i to je nešto što nas ne razlikuje uvelike od većih veleučilišta i sveučilišta. Osim toga ja sam osobno aktivan kao predsjednik studentskog zbora u Kninu i kao voditelj folklora u KUD-u Kralj Zvonimir.

Andrea: Kako sam već spomenula, manji broj studenata dopušta nam da se svi poznajemo. Mislim kako niti jednom brucošu niti studentu iz inozemstva nije trebalo više od dva dana da nađu „svoju“ ekipu. Dan u pravilu započinjem upravo na kavi s drugim studentima, a potom idu predavanja, posao ili trening i drugi hobiji, šetnja psa i druženje s obitelji i dečkom. A za vrijeme ispitnih rokova na rasporedu je samo danonoćno sjedenje u najdražem kafiću pored Veleučilišta s kolegama s faksa kako bismo si međusobno pomagali u učenju.

Vi ste nedavno izabrani kao voditelji studentskog zbora! Čestitamo! Koje planove imate sa studentima u narednoj akademskoj godini?

Ilija: Trenutno nam je najvažnije srediti papirologiju i krenuti u pogon. Uz to naravno već imamo na umu da treba organizirati brucošijadu ove godine. Planiramo puno aktivnosti koje će dodatno obogatiti studentski život u Kninu. Najbitnije od svega je to što u tome imamo stopostotnu potporu naše dekanice i cijelog tima veleučilišta.

Andrea: Hvala! Malo je još rano otkrivati sve naše tajne, ali svakako nam je cilj olakšati studiranje svim studentima, zato i ubrzo pokrećemo instrukcije koje će studenti držati drugim studentima u prostorijama Veleučilišta. Jedan od sljedećih koraka je i organizacija i već spomenute brucošijade.

Što biste izdvojili kao najveću prednost Veleučilišta u Kninu?

Ilija: Kao najveću prednost bih izdvojio upravo osobine profesora na fakultetu koji su iznimno obazrivi i susretljivi, ali i samu kvalitetu programa koje studiji u Kninu nude.

Andrea: Najveća prednost je manji broj studenata nego što to imaju veća visoka učilišta. Tako se svi studenti međusobno poznaju, a i profesori znaju svakog od nas – nismo im samo broj. MI smo prava „mala“ obitelj.

Gdje obavljate stručnu praksu?

Ilija: O tome još nisam razmišljao previše, ali najvjerojatnije ću stručnu praksu odraditi u tvornici mesa u Austriji u kojoj sezonski radim.

Andrea: Mjesto za obavljanje stručne prakse još nisam odabrala jer jednostavno ne mogu odlučiti koje polje prehrambene tehnologije me najviše zanima, ali dok ne dođe vrijeme za odabrati, i dalje pohađam vježbe u laboratorijima Veleučilišta.

Posjet tvornici Hipp

Smatrate li da je studiranje bez prakse zapravo skroz nedovoljno?

Ilija: Oduvijek sam smatrao da je teorijsko znanje jedno, a praktično znanje nešto sasvim drugo. Dakako da je praksa jako važna u razvoju visokobrazovane osobe jer pruža priliku da se tijekom studija naučeno primijeni u praksi.

Andrea: Veliki broj sati stručne prakse, laboratorijskih vježbi i terenske nastave su još jedna velika prednost studiranja na Veleučilištu „Marko Marulić“ u Kninu. Na nastavi organiziranoj na takav način dobivamo „čišću“ sliku o našem budućem zanimanju i stječemo vještine koje studenti s većih visokih učilišta nemaju priliku izoštriti jer im se profesori ne mogu posvetiti koliko se naši profesori posvećuju nama. Do sada smo prešli pola Hrvatske u sklopu terenske nastave: od raznih OPG-ova diljem Dalmacije, preko vinarija u Šibeniku i Metkoviću, sve do većih postrojenja poput tvornice Hipp u Glini te postrojenja Mlinar i Kraš u Zagrebu.

Veleučilište u Kninu svojim studentima osigurava i studentsku mobilnost kroz Erasmus program. Planirate li se aktivirati u tom pogledu? Studenti su uglavnom jako zadovoljni tim međunarodnim iskustvima, planirate li i vi to iskušati?

Ilija: Budući da imam dosta obaveza u Kninu i oko Knina nažalost nisam u mogućnosti otići negdje preko Erasmus programa, ali to svakako preporučujem svim kolegama jer je to uistinu korisno iskustvo.

Andrea: Zapravo sve više me privlači opcija da svoju stručnu praksu odradim kroz Erasmus program. Neke od popularnijih destinacija na koje su prethodni studenti odlazili uključuju Portugal, Italiju, Mađarsku, Poljsku i mnoge druge.

Što Veleučilište u Kninu predstavlja i znači gradu Kninu i njegovim građanima?

Ilija: Za mene kao Kninjanina Veleučilište u Kninu predstavlja jedan veliki plus jer omogućuje svojim građanima ostanak i intelektualni razvoj u svome gradu. Veleučilište je centar većina zbivanja u gradu, sve se bitno događaupravo kod nas. Tu je i kjižnica, kongresna dvorana i drugi bitni saržaji u kulturi.

Andrea: Obrazovanje je uvijek pozitivna stvar, pogotovo kada se radi o visokom obrazovanju. Programi na Veleučilištu su kreirani na način da Knin ima stručnjake za iskorištavanje svojih prirodnih resursa; tako su dostupni studiji poljoprivrede krša, prehrambene tehnologije i ekonomike proizvodnje – puni ciklus „od polja do stola“.

Što biste poručili budućim studentima pred kojima je odluka gdje studirati i koji studij odabrati – zašto je odlična ideja studirati u Kninu?

Ilija: Svakako bih svakome preporučio studiranje u Kninu zbog svega navedenog ranije. Ipak, gdje god mladi ljudi odluče nastaviti svoje školovanje, svakako im želim svu sreću!

Andrea: Jednostavno, u Kninu vas čeka opuštena atmosfera u kojoj je učenje jednosatvno, a studentski život lagodan. Vidimo se najesen u Kninu!

Izbornik