• Naslovna
  • Društvo
  • Općinski sud u Kninu ostat će bez table, predsjednika i kaznenog dijela

Općinski sud u Kninu ostat će bez table, predsjednika i kaznenog dijela


40_slikaOpćinski sud u Kninu ostat će bez table, predsjednika i kaznenog dijela. Rezime je to najave ministra pravosuđa Orsata Miljanića koji je, u sklopu hrvatske “turneje” pravosudnim područjima, u Šibeniku predstavio reorganizaciju hrvatske pravosudne mreže.

To konkretno znači, pojasnio je ministar, da će u Kninu ostati stalna služba Općinskog suda u Šibeniku koja će se usredotočiti isključivo na građanske predmete. Kazneni će se predmeti, pak, rješavati u Šibeniku gdje je i veći broj sudaca, jednostavnija organizacija i ekipiranost sudskih vijeća, a time i manja mogućnost nepoštivanja zadanih zakonskih rokova u rješavanju sporova.

-Kninski kapaciteti za građanske predmete bit će oslobođeni, a to znači ubrzanje dinamike rješavanja sudskih sporova na zadovoljstvo građana te mobilnost zaposlenika. Ukoliko se, primjerice, uoči nedostatak sudaca u Kninu, a ukaže se višak u Šibeniku, sudci će putovati u Knin-pojednostavio je ministar buduće promjene.

Zemljišno-knjižni sudski odjeli, pak, neće se ukidati.

Županijski sud u Šibeniku reorganizacijom će dobiti još značajniju ulogu nego što ju je imao. Iako su u njegovim raspravnim dvoranama i do sada rješavani mnogi predmeti iz cijele Hrvatske, taj će se broj još povećati što, naglasio je Miljanić, neće utjecati na ažurnost i kvalitetu rada pravosudne institucije. Promjenama u sustavnoj organizaciji, Županijski sud u Šibeniku će se širiti, po potrebi i kadrovski.

Promjene koje će se dogoditi i koje se rukovode načelom “jedna Županija, jedan Županijski sud, jedan Općinski sud” su pravedne, ocijenio je Sanibor Vuletin, predsjednik Županijskog suda u Šibeniku.

-Podržavam načelo pravednosti za sva sudska područja u RH. Mislim da će takva organizacija polučiti učinkovitiji rad suda, ravnomjernu opterećenost svih sudaca u Hrvatskoj, i poštivanje principa da svak radi jednako za istu plaću-zaključio je Vuletin.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Izbornik