• Naslovna
  • Društvo
  • Iz monitora Kninjana slijeva se Krčić; Ipak, za sad je sve na strani HEP-a – imaju građevinsku dozvolu i HE je u prostornom planu

Iz monitora Kninjana slijeva se Krčić; Ipak, za sad je sve na strani HEP-a – imaju građevinsku dozvolu i HE je u prostornom planu


IMG_0643-1024x768Ne sjećamo se kad su Kninjani bili složniji nego zadnjih dana kada su se, masovnim stavljanjem slika slapa Krčić na svoje facebook naslovnice, usprotivili HEP-ovoj namjeri o gradnji hirdoelektrane.

No, iako se Krčić slijeva iz kompjuterskih monitora Kninjana, sve je sada ipak na strani HEP-a. Naime, još 1988. godine dobili su građevinsku dozvolu za gradnju hidroelektrane Sagradili su tada agregat snage 0,375 megavata čime je Krčić prepolovljen, no rat je spriječio HEP da krene u drugu fazu projekta, odnosno u izgradnju dva dodatna agregata ukupne snage 7,86 megavata čime bi slap Krčić bio zbrisan s lica zemlje. U tu drugu fazu, na žalost, namjeravaju krenuti sada.

Osim građevinske dozvole adut HEP-a je i uvrštenje hidroelektrane u prostorni plan Šibensko-kninske županije kojega je županijska skupština usvojila 2002. godine.

Sada postoje dva načina za sprječavanje gradnje hidroelektrane. Prvi je traženje od Ministarstva zaštite okoliša da se izradi studija utjecaja na okoliš (rok za zahtjev ministarstvu istječe 20. travnja) i time će se dobiti na vremenu. Drugi način je traženje da Županijska skupština izmijeni prostorni plan, odnosno izbaci iz njega hidroelektranu na Krčiću

A u Županijskoj skupštini raspravljalo se baš danas o Krčiću. Pitanje gradnje HE na Krčiću koju najavljuje HEP, postavio je HDZ-ov Željko Šimunac, a župan Goran Pauk kazao je da zna za namjere HEP-a zbog kojih se već uznemirila javnost, ne samo Knina nego i šire. Kako je kazao župan Goran Pauk, najvažniji dokument bit će Studija utjecaja na okoliš izgradnje hidroelektrane na Krčiću koju HEP planira već desetljećima.

– Međutim, taj je krajobraz dio projekta “Natura 2000”, najveće koordinirane mreže područja očuvanja prirode u svijetu u koju je, ulaskom u EU, uključena i Hrvatska sa svojom biološkom i krajobraznom raznolikošću. Zato je za očekivati i očitovanje Europske komisije jer govorimo o vrlo osjetljivom projektu koji, koliko znam, podrazumijeva zahvat vode na samom izvorištu i to će zasigurno zahtijevati punu pažnju cijele struke – kazao je Pauk.

Izbornik