• Naslovna
  • Društvo
  • Nacrt prijedloga Zakona o proglašavanju Parka prirode “Dinara”

Nacrt prijedloga Zakona o proglašavanju Parka prirode “Dinara”


Donosimo vam nacrt prijedloga Zakona o proglašavanju Parka prirode “Dinara” koji se može naći na portalu e-savjetovanja OVDJE

Članak 1.
Područje planinskog masiva Dinare (Dinara, dio Troglava i Kamešnica), izvorišni dio i gornji dio toka rijeke Cetine te krška polja uz Cetinu (Hrvatačko, Paško i Vrličko), proglašava se Parkom prirode »Dinara«.

Članak 2.
Na pitanja koja nisu uređena ovim Zakonom odgovarajuće se primjenjuju odredbe Zakona o zaštiti prirode.

Članak 3.
Područje Parka prirode »Dinara« značajno je radi očuvanih izvornih prirodnih vrijednosti, bogate georaznolikosti, brojnih divljih vrsta flore i faune, endema te cjelokupne raznolikosti prirodnih i poluprirodnih staništa, vrijednosti proizašlih iz višestoljetne tradicije ljudskog korištenja prostora, autohtonih pasmina i sorata te bogatog kulturnog i povijesnog naslijeđa sačuvanog u brojnim arheološkim nalazima i kulturno – povijesnim lokalitetima.

Članak 4.
(1) Prostorno određenje Parka prirode »Dinara« i njegov položaj u prostoru prikazan je u mjerilu 1 : 300 000 na topografskoj karti iz Priloga I. ovoga Zakona.
(2) Granice Parka prirode »Dinara« i njihov položaj u prostoru utvrđeni su geodetskom podlogom (Teodolit d.o.o. iz Zadra, veljača 2020.) iz Priloga II. ovoga Zakona, koja se u tijelu državne uprave nadležnom za zaštitu prirode čuva u analognom i digitalnom obliku. U digitalnom obliku obuhvat Park prirode »Dinara« čuva se kao sloj geografskog informacijskog sustava i javno je dostupan putem mrežnog portala informacijskog sustava zaštite prirode kojeg vodi tijelo državne uprave nadležno za zaštitu prirode.
(3) Upis posebnog pravnog režima (park prirode) u katastar i zemljišne knjige temelji se na geodetskoj podlozi iz stavka 2. ovoga članka.

Članak 5.
Park prirode »Dinara« upisuje se u Upisnik zaštićenih područja koji vodi tijelo državne uprave nadležno za zaštitu prirode.

Članak 6.

Prilozi I. i II. su sastavni dio ovog Zakona.

Svi građani se mogu uključiti u javno savjetovanje svojim prijedlozima!

O samom postupku donošenja propisa u RH više doznajte na ovom linku.

I. Š.

Izbornik