Hokej na travi


Hokej na travi jedan je od najstarijih ekipnih sportova na svijetu.

Zapisi o tome pronađeni su na reljefima u grobnici starih Egipćana od prije 4000 godina.Nakon toga pronađeni su zapisi i u staroj Grčkoj,Indiji,Pakistanu,Kini…

Reljef prikazuje dva igrača koja drže palice i bore se za lopticu. Slični reljefi pronađeni su i u staroj Grčkoj, Kini, Iranu i Pakistanu.

Malo po malo hokej na travi proširio se cijelim svijetom, a najmasovniji je bio u Indiji, Pakistanu i Afganistanu gdje je bio i nacionalni sport. .

Današnji hokej na travi kakvog poznajemo nastao je u engleskim školama u 19. stoljeću.

Londonska hokejska udruga osnovana je 1886. godine, a prva međunarodna utakmica odigrana je 1895. godine.

Na Olimpijadi hokej na travi prvi se puta pojavljuje 1908. godine kao 2. ekipni sport (prvi je bio vaterpolo dvije godine ranije) i do danas je bio prisutan na svim igrama.
Međunarodni hokejski savez FIH osnovan je 1924. godine.

Hrvatski hokejski savez osnovan je 1936. godine.

Uvođenjem umjetne podloge osamdesetih godina prošlog stoljeća igra postaje brža i dinamičnija te su postepeno uvedene nove tehnike i taktike.U početku su hokejska pravila bila slična nogometnim pravilima, no kako se težilo dinamici pravila su se mijenjala pa tako danas u hokeju više nema zaleđa, klasičnog izvođenja prekršaja ili auta (postoji tzv. selfpass), leteće su izmjene i sl.

Pravila hokeja upoznat ćete kada krenete s treninzima.Osnovno su pravila da se igra palicom (samo jednom stranom) i lopticom, zabranjeno je igranje tijelom i pobjeđuje onaj koji zabije više golova.

Drago nam je da vas možemo u jednom od najstarijih gradova Hrvatske i Europe upoznati s jednim od najstarijih i najmasovnijih sportova na svijetu, ujedno i zanimljivim, dinamičnim te jednom riječju kraljevskim!

Sponzorirani članak/Huknet

Izbornik