Polaznici edukacija posjetili destileriju u Kistanjama: Učili su o procesu uzgoja i preradi ljekovitog bilja


U sklopu terenske nastave polaznici edukacija projekta ‘Ja želim raditi’ posjetili su destileriju tvrtke Smilje koja se nalazi u Kistanjama i na terenu su stekli praktična znanja o uzgoju i procesu prerade aromatičnog bilja. Projekt ‘Ja želim raditi’ provodi Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, a edukacije u Kninu vode stručnjaci s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.

Teorijski dio nastave održava se u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u Kninu, a u sklopu edukacija održana je i terenska nastava pa su polaznici skupa s predavačicom Tonkom Ninčević s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša posjetili destileriju u Kistanjama, kao i plantažu smilja.

– Svi sudionici imali su priliku okušati se u žetvi smilja, i to srpom i škarama. Naučili su koji su razmaci sadnje optimalni kod sadnje smilja, koliko može stati sadnica na 1 hektar polja, kao i koja mehanizacija se koristi. Čuli su i zanimljivosti o preradi smilja, primjerice kolikih je kapaciteta destilerija, kako se smilje prvo unosi u halu gdje odstoji kratko prije prerade, a zatim se stavlja u kotlove gdje ga vodena para zagrijava i odnosi sa sobom eterično ulje u kondenzator. Imali su priliku vidjeti i kako se odvaja eterično ulje od vode u firentinskoj posudi. Eterično ulje smilja s ovih prostora je iznimne kvalitete i traženo je u svijetu pa je ova praktična nastava doprinijela njihovom znanju o ovoj vrsti aromatičnog bilja kao i o procesu prerade – kažu iz Razvojne agencije Šibensko-kninske županije koja provodi projekt ‘Ja želim raditi’.

Polaznici od početka edukacija pokazuju veliki interes za teme uzgoja, branja i prerade ljekovitog bilja pa su stekli široka znanja. U sklopu edukacija imali su i praktičnu nastavu u stakleniku koji se nalazi u Srednjoj školi Lovre Montija u Kninu gdje su naučili sijati sjeme raznog ljekovitog i aromatičnog bilja.
Na teorijskom dijelu nastave obradili su teme poljoprivrednog marketinga, gnojidbe, obrade tla, vrste bilja, upotrebi i preradi bilja, a izrađivali su i eko sapune od maslinovog ulja i raznog suhog bilja i eteričnih ulja.

Polaznici će odrađenim programom osposobljavanja dobiti certifikat i imat će veću šansu zaposlenja, ali i samozaposlenja u području ljekovitog i aromatičnog bilja za kojim postoji velika potreba u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji.

Projekt ‘Ja želim raditi’ vrijedan 860.000 kuna provodi Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, a partneri na projektu su Pučko otvoreno učilište Knin, Srednja škola Lovre Montija i Ured HGK za područja posebne državne skrbi Knin.

Huknet/sponzorirani članak

Izbornik