• Naslovna
  • Društvo
  • Polaznici edukacije projekta ‘Ja želim raditi’ u stakleniku škole Lovre Montija učili saditi ljekovito bilje

Polaznici edukacije projekta ‘Ja želim raditi’ u stakleniku škole Lovre Montija učili saditi ljekovito bilje


U sklopu projekta Razvojne agencije Šibensko-kninske županije ‘Ja želim raditi’ u Kninu se provodi program osposobljavanja za nezaposlene osobe za rad na uzgoju, branju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja. Edukacije, koje su započele početkom studenog, vode stručnjaci s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, a nastava je dinamična.

Teorijski dio nastave održava se u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u Kninu, a polaznici od početka edukacija pokazuju veliki interes za teme uzgoja, branja i prerade ljekovitog bilja pa su dosad stekli široka znanja.

  • Osim teorijske nastave, u sklopu edukacija održana je i praktična nastava u stakleniku koji se nalazi u Srednjoj školi Lovre Montija u Kninu. Polaznici su tako u praksi učili posijati sjeme raznog ljekovitog i aromatičnog bilja: mente, timijana, origana, smilja i matičnjaka. Osim uzgoja presadnica iz sjemena, naučili su i kako pravilno vegetativno razmnožiti biljku pomoću reznica. Uz pomoć predavača napravili su reznice lavande, ružmarina i kadulje te su ih stavili u stiroporske kontejnere sa supstratom da se zakorijene. Polaznici su usvojili znanje na koji način zalijevati i prskati biljku u stakleniku te koje uvjete treba zadovoljiti da bi biljka uspješno rasla. Također, učili su i o sadnji ljekovitog i aromatičnog bilja: koje alate koristiti pri sadnji, na koje razmake saditi biljke, u koje godišnje doba i slično – kažu iz Razvojne agencije Šibensko-kninske županije koja provodi projekt ‘Ja želim raditi’.

Nastava je jako dinamična, a uz teme poljoprivrednog marketinga, gnojidbe, obrade tla, vrste bilja,  upotrebi i preradi, polaznici su imali priliku izraditi eko sapune od maslinovog ulja i raznog suhog bilja i eteričnih ulja. Također, predavačica Tonka Ninčević s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita polaznike je učila kako dobiti eterično ulje lavande i smilja procesom vodeno-parne destilacije u mini destilatoru.

Polaznici će nakon odrađenog programa osposobljavanja dobiti certifikat i imat će veću šansu zaposlenja, ali i samozaposlenja u području ljekovitog i aromatičnog bilja za kojim postoji velika potreba u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji.

Projekt ‘Ja želim raditi’ vrijedan 860.000 kuna provodi Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, a partneri na projektu su Pučko otvoreno učilište Knin, Srednja škola Lovre Montija i Ured HGK za područja posebne državne skrbi Knin.

Projekt ‘Ja želim raditi’ sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Huknet/sponzorirani članak

Izbornik