U Kninu započele edukacije za nezaposlene osobe: Naučit će sve o uzgoju i preradi ljekovitog bilja


U sklopu projekta Razvojne agencije Šibensko-kninske županije ‘Ja želim raditi’ u Kninu je u ponedjeljak započeo program osposobljavanja za nezaposlene osobe s područja Knina za rad na uzgoju, branju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja. Polaznici su jako zainteresirani za teme uzgoja ljekovitog bilja, a edukacije vode stručnjaci s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.

– Edukacije su započele u ponedjeljak uz dobru popunjenost, a nastava se održava u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Knin koje je ujedno i jedan od partnera na projektu. Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita izradio je nastavne materijale, a stručnjaci s Instituta drže predavanja. Kao priprema za osposobljavanje zasađena su polja ljekovitog bilja gdje će se provoditi praktični dio programa osposobljavanja. Fokus predavanja u sklopu edukacija na projektu ‘Ja želim raditi’ bit će na stjecanju praktičnih znanja o uzgoju, preradi i sakupljanju ljekovitog bilja te direktnoj primjeni znanja u praktičnom dijelu edukacije. Polaznici programa imat će tako priliku sami se iskušati u razmnožavanju bilja, sadnji, njezi, raznim postupcima prerade i izradi proizvoda od ljekovitog i aromatičnog bilja – poručuju iz Razvojne agencije Šibensko-kninske županije koja provodi projekt ‘Ja želim raditi’.

U prostorijama Pučkog učilišta tako će se u sklopu programa osposobljavanja održavati radionice destilacije bilja i ekstrakcije, izrade sapuna, macerata sokova, a na terenu će polaznici moći saznati koje su sve biljne vrste korisne i na koji način ih je dozvoljeno sakupljati.

Kako je istraživanje tržišta pokazalo da će se poduzeća sve više i više baviti preradom bilja, projektom će biti osposobljena potrebna i kvalificirana radna snaga za taj posao. Polaznici će nakon odrađenog programa osposobljavanja dobiti certifikat i imat će veću šansu zaposlenja, ali i samozaposlenja u području ljekovitog i aromatičnog bilja za kojim postoji velika potreba u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji.

Projekt ‘Ja želim raditi’ vrijedan 860.000 kuna provodi Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, a partneri na projektu su Pučko otvoreno učilište Knin, Srednja škola Lovre Montija i Ured HGK za područja posebne državne skrbi Knin.

Projekt ‘Ja želim raditi’ sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Huknet/sponzorirani članak

Izbornik