• Naslovna
  • Kultura
  • Otvorena izložba “Sound of silence vol. 2” autorice Ane Šimić

Otvorena izložba “Sound of silence vol. 2” autorice Ane Šimić


Piše: Ivana Mikulić Sarić, Kninski muzej

Sinoć je u galeriji Kninskog muzeja otvorena izložba radova akademske grafičarke Ane Šimić pod nazivom Sound of silence vol. 2.

Autorica je izložila radove nastale u zadnje tri godine iz tri ciklusa pod nazivima Ex nihilo, Sukobi i Zvuk tišine.

O izložbi su govorili magistrica slikarstva Megi Kunštek, kustosica galerijskog odjela Ivana Mikulić Sarić i autorica Ana Šimić. Izložba ostaje otvorena do 28. studenoga ove godine.

Evo i nekoliko recenzija izloženih radova.

“Kiparski radovi akademske grafičarke Ane Šimić iz ciklusa Ex nihilo smještaju nas u vrijeme postmodernističke tradicije gdje forma i sadržaj nemaju odgovarajući shematski kalup i opservaciju na nekoga ili nešto. Tako Ana strukturalno i idejno bježi od tematske određenosti, ali istodobno nagonski likovnim djelima prožetim ciničnom razdvojenošću generira bijes nimalo kruto pribjegavajući lascivnom načinu predočavanja stvarnosti. Ana ne traži metafizički smiraj i olakšanje u umjetničkom svijetu. Dapače, u tom svijetu ostaje zaodjenuta tamnim koloritom svekolikoga traženja životnoga smisla i cilja. Taj smisao leži i u naslovu izložbe gdje bih se usudio reći da posjeduje jednu fatalističku narav ravnu Nietzcheovom nihilizmu i negiranju tradicije i granica u umjetničkom prostoru i vremenu.”

Ivan Vrljić, prof.

“U ciklusu radova Zvuk tišine autorica prkosi konzervativnoj grafici koja ljubi preciznost, točnost i sva pravila koja prezentiraju grafičara. Grafičku matricu tretira na alternativan način koristeći razne tehnike radi odmaka od prototipa klasičnih standardnih tehnika te ih povezuje s kiparstvom.
Matrica kao kiparski dio grafike je neodvojiv dio same grafike. Raster sivih tonova razbija tragovima u boji, izdižući rad od sumornosti. Kroz svoj rad traga za ljepotom u nesavršenosti. Tehnika obrade matrice ovdje istupa kao nova sila sa vlastitim pogledom na svijet i koja sama sebe presnažno utiskuje u biće umjetnosti s tendencijom da je istisne iz svijeta kojim tehnika dominira. Dokaz su razbijenih granica i snažnih duhovnih htijenja koja prelaze umjetnička i osobna ograničenja.”

Dorotea Dikonić, mag.slikarstva

“Sukob unutar samog rada, sukob između kompozicije, kontrasta i tehnike i izrade ovaj ciklus čine likovno snažnim i ekspresivnim. Spajanjem i kolažiranjem metalnih ofset ploča sa nježnim ručno rađenim papirom te intervencijom koncem, sam rad se sukobljava sa sobom ali i sa promatračem. Tematski ciklus sukobi prati svakodnevne borbe pojedinca i način da se obrani od ravnodušnosti života. Otiskivanjem vlastitih dlanova na rad autorica je spremna objeručke prihvatiti probleme ali tvrda metalna matrica ograničava mogućnost lakog rješenja. U šarolikim životnim temama nalazimo i pokoji pejzaž, ali mračan i taman kao i raspadajuća tijela koja nas asociraju na prolaznost te bude strah. Probijanjem granica klasike opet pronalazimo nešto novo i umjetnica postiže svoj cilj. Dobila je reakciju, potakla na razmišljanje koliko smo sami sukobljeni sa sobom kao i sa svijetom.”

Natalija Šušnjar, mag.slikarstva

Izbornik