• Naslovna
  • Sponzorirani članak
  • Edukacije projekta’Ja želim raditi’:U stakleniku u Srednjoj školi Lovre Montija polaznici će saditi i uzgajati ljekovito bilje

Edukacije projekta’Ja želim raditi’:U stakleniku u Srednjoj školi Lovre Montija polaznici će saditi i uzgajati ljekovito bilje


U sklopu projekta Razvojne agencije Šibensko-kninske županije ‘Ja želim raditi’ u Kninu je u ponedjeljak započeo program osposobljavanja za nezaposlene osobe s područja Knina za rad na uzgoju, branju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja. Predavanja drže stručnjaci sa splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, a praktični dio nastave u sklopu edukacija odvijat će se i u stakleniku u Srednjoj školi Lovre Montija gdje će polaznici učiti saditi i uzgajati ljekovito i aromatično bilje.

– Srednja škola Lovre Montija partner je na projektu ‘Ja želim raditi’ kojeg provodi Razvojna agencija Šibensko-kninske županije te u okviru školskog dvorišta imamo staklenik u kojem će se provoditi praktični dio nastave. Imamo uređene gredice gdje se bilje može saditi, nabavljene su biljne kulture i polaznici će ih saditi i tako stjecati praktično znanje. Sve je spremno za praktičnu nastavu za potrebe edukacije u sklopu projekta ‘Ja želim raditi’ – kaže ravnatelj Srednje škole Lovre Montija Mirko Antunović.

Fokus predavanja u sklopu edukacija na projektu ‘Ja želim raditi’bit će na stjecanju praktičnih znanja o uzgoju, preradi i sakupljanju ljekovitog bilja te direktnoj primjeni znanja u praktičnom dijelu edukacije. Polaznici programa imat će tako priliku sami se iskušati u razmnožavanju bilja, sadnji, njezi, raznim postupcima prerade i izradi proizvoda od ljekovitog i aromatičnog bilja.

– Kako je istraživanje tržišta pokazalo da će se poduzeća sve više i više baviti preradom bilja, projektom će biti osposobljena potrebna i kvalificirana radna snaga za taj posao. Nastava se održava u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Knin, koje je ujedno i jedan od partnera na projektu. Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita izradio je nastavne materijale, a stručnjaci s Instituta drže predavanja. Kao priprema za osposobljavanje zasađena su polja ljekovitog bilja gdje će se provoditi praktični dio programa osposobljavanja – poručuju iz Razvojne agencije Šibensko-kninske županije koja provodi projekt.

Projekt ‘Ja želim raditi’ vrijedan 860.000 kuna provodi Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, a partneri na projektu su Pučko otvoreno učilište Knin, Srednja škola Lovre Montija i Ured HGK za područja posebne državne skrbi Knin.

Projekt ‘Ja želim raditi’ sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Huknet/Sponoriano

Izbornik