• Naslovna
  • Sponzorirani članak
  • Edukacija u Kninu: ‘Ako ste nezaposleni i želite saditi, uzgajati i prerađivati ljekovito bilje, pridružite nam se dok još ima mjesta’

Edukacija u Kninu: ‘Ako ste nezaposleni i želite saditi, uzgajati i prerađivati ljekovito bilje, pridružite nam se dok još ima mjesta’


U sklopu projekta Razvojne agencije Šibensko-kninske županije ‘Ja želim raditi’ u Kninu kreće program osposobljavanja kojim će 45 nezaposlenih osoba osposobiti za rad na uzgoju, branju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja. Edukacija se nastavlja 4. studenog, a predavanja će držati stručnjaci sa splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša Tonka Ninčević, mag.ing.agr, dr. sc. Branimir Urlić, stručnjak za ishranu bilja i dr. sc. Marin Čagalj, stručnjak za agrarnu ekonomiku.

– Edukacija se nastavlja 4. studenog pa ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane da se prijave i pridruže nam se dok još ima mjesta. Fokus predavanja bit će na stjecanju praktičnih znanja o uzgoju, preradi i sakupljanju ljekovitog bilja te direktnoj primjeni znanja u praktičnom dijelu edukacije. Polaznici programa imat će tako priliku sami iskušati se u razmnožavanju bilja, sadnji, njezi, raznim postupcima prerade i izradi proizvoda od ljekovitog i aromatičnog bilja – poručuju predavači sa splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša.

Dobra vijest za sve zainteresirane je da mjesta još uvijek ima. Prijaviti se možete putem maila miro.slavica@rra-sibenik.hr ili na mobitel 099/202 8800.

– Kako je istraživanje tržišta pokazalo da će se poduzeća sve više i više baviti preradom bilja, projektom će biti osposobljena potrebna i kvalificirana radna snaga za taj posao. Polaznicima osposobljavanja za vrijeme trajanja edukacija bit će osiguran besplatan prijevoz do mjesta održavanja edukacija i prakse, a imat će i osiguran obrok – poručuju iz Razvojne agencije Šibensko-kninske županije koja provodi projekt ‘Ja želim raditi’.

Osim predavanja, polaznike očekuje i praktična nastava. Za tu svrhu zasađena su polja ljekovitog bilja u okolici Knina. Polaznici će tako dobiti osnovna teorijska i praktična znanja o uzgoju, sakupljanju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja, a sve to primijenit će u polju gdje će saditi pojedine biljne vrste, žeti, učiti kako pravilno koristiti alate i provoditi mjere održavanja nasada na siguran način.

– Na području Šibensko- kninske županije postoji velika biološka raznolikost vrsta te tradicija uzgoja i prikupljanja bilja iz prirode, a u blizini postoje i destilerije koje otkupljuju bilje. Ljekovito i aromatično bilje je rastuća grana poljoprivrede i na globalnoj razini i sve veći broj stanovništva živi od te djelatnosti kao primarne ili kao dodatnog prihoda kućanstvu. Osposobljeni polaznici ovog programa imat će veću šansu zaposlenja i samozaposlenja u području ljekovitog i aromatičnog bilja za kojim postoji potreba u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji – kažu stručnjaci sa splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša.

Projekt ‘Ja želim raditi’ vrijedan 860.000 kuna provodi Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, a partneri na projektu su Pučko otvoreno učilište Knin, Srednja škola Lovre Montija i Ured HGK za područja posebne državne skrbi Knin.

Edukacije se nastavljaju 4. studenog u Kninu, teorijski dio nastave provodit će se u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Knin, a svi zainteresirani prijaviti se mogu putem maila voditelja projekta miro.slavica@rra-sibenik.hr

Projekt ‘Ja želim raditi’ sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Huknet/sponzorirani članak

Izbornik