• Naslovna
  • Kultura
  • Knjižnica obilježava Mjesec hrvatske knjige: U punoj dvorani Studentskog doma odlična prezentacija kataloga o baštini kninskog kraja autorice Zoje Radić

Knjižnica obilježava Mjesec hrvatske knjige: U punoj dvorani Studentskog doma odlična prezentacija kataloga o baštini kninskog kraja autorice Zoje Radić


U organizaciji Narodne knjižnice Knin večeras je u punoj dvorani Studentskog doma Fra Luje Maruna održana projekcija fotografija te prezentacija kataloga Etnografska baština kninskog područja kroz objektiv Andrije Matkovića autorice Zoje Radić, voditeljice Etnografskog odjela Kninskog muzeja.

Odličnu prezentaciju je održala autorica, Zoja Radić, odvevši nas u jako zanimljivu šetnju kninskim krajem kroz fotografije koje je polovicom 20. stoljeća uslikao njezin djed, poznati kninski novinar Andrija Marković.

U toj audio vizualnoj šetnji upoznali smo se s divnim etnografskim momentima, od pranja biljaca u Krki do punjenja vučija koje su kućama nosile žene ili magarci, od trganja grožđa do paljenja klačine kako bi se dobilo vapno, od suhozidnih kućara do planinskih čobanskih koliba pokrivenih drvenom šindrom,  od braće Orlović koja tjeraju blago kroz grad do Jandrije Manojlovića Strikana kojemu su zbog njegove marljivosti i dobrote Ivoševčani sagradili spomenik još za života.

Na prezentaciji je bio i kninski gradonačelnik Marko Jelić koji je istaknuo kako se Knin i kninski kraj imaju čime ponositi.

Knjižnica je večeras nagradila i najčitatelje u 2018. godini. U konkurenciji odraslih nagradu je osvojila Ana Lozo, a kod djece i mladih najčitateljice su Gabrijela i Martina Dreno.

Sve se večeras događalo u okviru manifestacije Mjesec hrvatske knjige koji je ove godine posvećen kulturnoj baštini.

I. Š.

Izbornik