• Naslovna
  • Društvo
  • Kninskom Crvenom križu 4,6 milijuna kuna od EU za pomoć potrebitima

Kninskom Crvenom križu 4,6 milijuna kuna od EU za pomoć potrebitima


Gradsko društvo Crvenog križa Knin potpisalo Ugovor o dodjeli 4,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt “Humanitarni paketi za grad Knin i općine Biskupija, Civljane, Ervenik, Kijevo i Kistanje”.

Davatelj potpore je EU Fond europske pomoći za najpotrebitije, a posrednik je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Projektne aktivnosti usmjerene su na ublažavanje najgorih oblika siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći najpotrebitijim osobama i to hrane i osnovne materijalne pomoći.

Provedbom projekta ostvaruju se sljedeći specifični ciljevi: ublažava se nedostatak hrane kod socijalno najpotrebitijih samaca i obitelji i poboljšava kvaliteta života, smanjuje se njihova socijalna isključenost zbog slabijeg materijalnog stanja, te se unapređuje sustav prikupljanja donacija hrane.

Dugoročni rezultat projekta je ojačan i koordinirani sustav podrške skupinama u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, što je između ostalog i jedan od ciljeva Strategije borbe protiv siromaštva.

Ciljane skupine projekta su: 1) samci i kućanstva primatelji zajamčene minimalne naknade kojima je utvrđeno pravo rješenjem nadležnih centara za socijalnu skrb; 2) osobe starije od 65 godina u samačkom ili dvočlanom kućanstvu s prosječnim mjesečnim primanjima do 1.500,00 kn, odnosno do 2.000,00 kn za dvočlano kućanstvo; 3) samohrani roditelji ukupnim primanjima u kućanstvu nižim od iznosa bruto minimalne plaće u RH (3.276,00 kn); 4) obitelji s troje ili više djece s mjesečnim primanjima ukupno nižim od 5.958,00 kn; 5) iznimno samci ili obitelji s jednim ili više zaposlenih od kojih nitko nije dobio plaću u razdoblju dužem od četiri (4) mjeseca kao i ostali nezaposleni ili zaposleni bez ili blokiranih primanja te obitelji koje zbog različitih razloga ne mogu zadovoljiti osnovne životne potrebe i privremeno su u problemu.

Broj korisnika paketa pomoći u hrani i osnovnoj materijalnoj pomoći procijenjen je na 2.800 osoba.

Distribucija paketa hrane vršit će se putem vlastitih distribucijskih kanala – u prostorijama provoditelja za ograničeni broj korisnika koji žive u blizini i mogu osobno doći po njih, a za veći broj korisnika do njihovih domova, budući da je riječ o području koje obuhvaća veliki dio ruralnih krajeva gdje su cijene putnih karata visoke i broj sredstava javnog prijevoza ograničen.

I. Š.

 

Izbornik