• Naslovna
  • Kultura
  • Promovirana knjiga Snježane Kukolj „Bezimeni iz snova“

Promovirana knjiga Snježane Kukolj „Bezimeni iz snova“


Piše: Inga Kukolj

U petak je u Kninu održana promocija knjige „Bezimeni iz snova“ autorice Snježane Kukolj.

Riječ je o djelu koje je nastalo kao plod slučajnosti i uz podršku mnogih ljudi, a sastoji se od zanimljivih priča i pričica iz svakodnevnog života.

Knjiga je posvećena kako je autorica u knjizi navela: Ljubavi, koja se nikad nije plašila, hrvala, niti zarobila, pokojnom suprugu Branku Kukolju.

Promocija je održana u prekrasnom prirodnom ambijentu Prenoćišta Kukolj, izabrane dijelove iz knjige čitala je autoričina kćerka, Branka, a nakon promocije knjigu se moglo kupiti po cijeni od 100 kuna.

Knjiga će se moći kupiti na Festivalu ruralne kulture, FRK 13, 25. 8. te direktno po dogovoru na kontakt autorice: +385 91 153 9283.

Knjigu je tiskala Tiskara Periša d.o.o. Livno, tekst je uredila Nataša Sinobad, a grafički i dizajnerski obradila Nikolina Radulović

Evo i izvrsnog predgovora kojega je napisala Milena Radan (adaptirao I. Š.):

U žamoru svakodnevice, u šumi objava na društvenim mrežama, uglavnom trivijalnih, lošim humorom obojenih, površnih i efemernih, Snježanine priče i crtice pojavile su se kao prave male dragocjenosti. Kao da ste sjeli u nekakav novootvoreni suvremeni restoran sa interijerom bez duše i fluorescentnim svjetlima, a tamo – konobar vam odjednom donosi specijalitet iz bakine kuhinje, mirisan i topao, kakav ste zadnji put jeli u djetinjstvu.

Veliki broj Snježaninih priča sam kao čitatelj doživjela kao jela, nekad poznata i domaća, nekad pikantna, nekad egzotična, nekad lagana, nekad bogata, ali uvijek prirodna, jednostavna, šarolika, zdrava, ljekovita, uglavnom – kao pravu hranu za dušu.

Lišena velikih fabula i zapleta koji bi čitatelja odvukli u pravcu praćenja neke radnje ili napetih događaja kao u romanima, ona zadržavaju čitateljsku pažnju jednostavnošću forme, bogatstvom detalja, vjerodostojnošću i prepoznavanjem.

Sažela je Snježana u svojim pričama sve bitne momente jednog jednostavnog, a tako bogatog života žene u provinciji, kroz sve promjene i bure ovih posljednih par balkanskih desetljeća: i bezbrižno djetinjstvo, i drhtanje i mirise iz mladosti, i brige i plodove zrelih godina i roditeljstva, i muke izbjeglištva i obnavljanja života, a kroz priče o obitelji i precima dotakla je i sudbinu ljudi na ovim prostorima kroz čitavo jedno stoljeće.

U Snježaninim pričama se miješaju boje, zvuci, mirisi i okusi, kao u nekom malom kaleidoskopu; obojena stakalca kroz koja kapne pokoja suza i čuje se smijeh, i trga se grožđe u jesen i trgaju se od zaborava stari običaji… Kroz jednostavne, a slikovite dijaloge i detalje izvučene na svakoj ispričanoj slici, Snježana nam otvara čitave pozadine događaja i priče postaju filmovi, a likovi kroz kratke opise i replike otkrivaju karaktere kao da su dramski junaci.

Jednostavnost jezika prožeta bogatstvom arhaizama i narodnih izraza, skoro pa zaboravljenih, vraća nas i u vlastita djetinjstva i mladost, kao toplom rukom skidaju se slojevi banalnosti svakodnevice i traume ružnih vremena i doživljava se ponovo ono najljepše, što se kao blago nosi u srcu kao dio vlastitog osobnog identiteta.

Tako ličnog, a opet tako svima zajedničkog i bliskog. Jer ma kako čovjekov život bio pustolovan, značajan i pun događaja, ili naizgled sasvim jednostavan, običan i jednoličan, u oba slučaja ga određuju samo oni momenti koji dodiruju dušu, koji pomjeraju srce, koji se pamte po onim trenucima koji su nas najdublje dotakli.

A ti trenuci su ponekad sadržani kako u svim onim bitnim i uzbudljivim
prijelomnim događajima, bolnim i radosnim, kao i u momentima svakodnevice,
koji, obojeni značajem koji im je dao naš osobni doživljaj, postaju
čarobni cvjetovi životnog miljea.

Pune su Snježanine priče takvih cvjetova, bogato su rodili njeni životni vinogradi
i u konobi je sačuvano opojno i ukusno vino života. Kako i ne bi, kad su vezani za ženu rijetke mudrosti, bezbrojnih talenata i velike duše.

Zato su ove pričice iz života kao jorgan sastavljen od pačvork uzoraka, koji nas grije i podsjeća da je samo velika ljubav koja stanuje u ljudskom, a posebno u srcu jedne žene, onaj glavni sastojak koji je dovoljan da svim bitnim, lijepim i vrijednim ispuni i obogati svaki, pa i onaj naizgled običan ljudski život.

Izbornik