• Naslovna
  • Društvo
  • Očitovanje gradonačelnika na priopćenje KUD-a: Grad raskida sve ugovore, prostor ide u renoviranje, a nakon toga se daje na korištenje svim zainteresiranima

Očitovanje gradonačelnika na priopćenje KUD-a: Grad raskida sve ugovore, prostor ide u renoviranje, a nakon toga se daje na korištenje svim zainteresiranima


Kninski gradonačelnik Marko Jelić uputio je očitovanje na priopćenje za javnost KUD-a Kralja Zvonimira objavljeno jučer na Huknetu.

Očitovanje gradonačelnika donosimo u cijelosti:

“Poštovani,

nastavno na izjavu za medije koja se tiče korištenja prostora anagrafske oznake Krbavska 6, Knin ( tzv. Kulturni dom na Sinobadima) koju je KUD „Kralj Zvonimir“ Knin dostavio HUKNET-u i isti objavio na svom službenom portalu, i traženje KUD-a „Kralj Zvonimir“ Knin da se Grad očituje u svezi navedenog u roku od 10-ak dana, izvještavamo Vas o sljedećem.

Zbog pogrešne interpretacije odgovora kojega je zamjenica gradonačelnika g. Perić dala na 4. sjednici Gradskog vijeća Grada Knina koja je održana 11. prosinca 2017. godine na vijećnički upit u svezi organizacije Adventa u Kninu i njegovih učesnika, došlo je do nepotrebnih tenzija u korelaciji odnosa KUD „Kralj Zvonimir“ Knin i izvršne vlasti.

Naime, Grad Knin 9. studenog 2017. godine objavio je Javni poziv kojim su pozvane sve zainteresirane fizičke i pravne osobe (napose udruge, ustanove, trgovačka društva, športska društva, obrtnici, nositelji samostalnih djelatnosti i dr.) koje svojim djelovanjem doprinose kulturnom, edukativnom, umjetničkom, društvenom, športskom ili nekom drugom sličnom sadržaju, da dostave popis događanja koja će organizirati u povodu božićno-novogodišnjeg programa 2017. godine.

Sva događanja koja su prijavljena na vrijeme (zaključno do 27. studenoga 2017. godine) i u traženoj proceduri uvrštena su u jedinstveni plakat „Advent u Kninu 2017“, koji je dostupan kako na gradskim internetskim stranicama tako i brojnim drugim oblicima informiranja. U odgovoru koji je zamjenica gradonačelnika dala na prednje navedenoj sjednici Gradskog vijeća, prvenstveno se odnosilo na objave gđe, Nade Hržić koja je na svom privatnom facebook profilu objavljivala isto ovako neistinite podatke kao što su i sada navedeni u očitovanju za medije.

Usporedbom KUD-a „Kralj Zvonimir“ Knin s nekim od drugih sličnih KUD-ova koji djeluju na području grada Knina, nezanemarivi su podatci da KUD „Kralj Zvonimir“ Knin od 2005. godine, od kada je korisnik gradskog prostora, isti koristi bez obveze plaćanja zakupnine.
Nadalje, od dana osnutka KUD-a do danas Grad Knin je rad i manifestacije KUD-a podupirao sa iznosom od ukupno 420.000,00 kuna, a uzme li se u obzir i činjenica da su isti bili oslobođeni plaćanja zakupa (koji bi po gradskoj odluci iznosio cca 246,746,00 kuna za sve godine korištenja da su ga bili obvezni plaćati) iznos potpore Grada KUD-u znatno se povećava.

Iako KUD sukladno važećem ugovoru o zakupu predmetnog, nije oslobođen režijskih troškova, Grad je i po toj osnovi za predmetni prostor od dana sklapanja ugovora podmirio cca 60.000,00 kuna za potrošnju električne energije.

Koliko Grad cijeni i nastoji poduprijeti rad prednje navedenog KUD-a i više je nego razvidno iz svega prednje navedenoga.

Netočan je navod KUD-a da je gradonačelnik zahtijevao da se u rad udruge uvrsti joga. Naime, Grad je od KUD-a tražio (budući da besplatno koristi predmetni prostor i da sve režijske troškove snosi Grad), da ustupe tjedno 2 slobodna termina i za druge zainteresirane korisnike za taj prostor, što se nikako ne može i ne smije tumačiti kao pokušaj da je gradska vlast tražila od KUD-a da promjeni djelatnost, a još manje da je time omalovažavala ono za što je KUD osnovan i što KUD promiče svojim radom.

Intencija Grada bila je samo stvoriti veću ponudu različitih sadržaja građanima Grada Knina, odnosno dati im mogućnost izbora da se u slobodno vrijeme mogu baviti dodatno i jogom, i to isključivo zbog velikog broja zainteresiranih polaznika na jogu.

Gradska vlast niti u jednom trenutku svojim djelovanjem nije narušavala načelo neovisnosti rada udruge, demokratskog ustroja niti je se na bilo koji način miješala u unutarnji ustroj i sastav sekcija.

Međutim, s obzirom na sve prednje navedeno i činjenicu da je „Kulturni dom na Sinobadima“ trenutno u stanju koje zahtjeva nužnu adaptaciju postojećih kvarova, te je samim time ne uvjetan kao takav za korištenje, Grad Knin odlučio je raskinuti sve ugovore s postojećim zakupnicima prostorija unutar doma, kako bi predmetnu nekretninu u cijelosti renovirao, a potom, nakon određivanja jedne osobe koja će biti zadužena za upravljanje predmetnom nekretninom, dao svim zainteresiranim korisnicima istu na korištenje, sukladno potrebama zainteresiranih udruga i potražnji zainteresiranih korisnika, a sve u skladu s gradskim aktima.

S nadom u razumijevanje, srdačno Vas pozdravljamo.

GRADONAČELNIK

dr. sc. Marko Jelić”

Očitovanje je poslano i na adresu KUD-a Kralja Zvonimira.

Izbornik