Održana javna tribina o gospodarenju otpadom


U Kninu je danas održana javna tribina o gospodarenju otpadom, koju je održala tvrtka Alfa Atest doo. Tribina je ponajprije bila namjenjena građanima, no nažalost nitko od njih nije pokazao zanimanje za ovu temu, piše HRT Radio Knin.

Što je to otpad, zašto i kako njime gospodariti, koji su to poželjni postupci u zbrinjavanju otpada, samo su neke od tema o kojima je govorila Anđela Dželalija iz tvrtke Alfa Atest.

“Svaki građanin godišnje proizvede 404 kg otpada, a budući njime ne gospodarimo na pravi način, u zadnjih deset godina, Hrvatska je izgubila 5 milijardi kuna”, rekla je Dželalija.

Hrvatska, među zemljama EU, gotovo 90 posto svoga otpada odlaže, što je najmanje poželjan način zbrinjavanja, zanemarive su količine koje se reciklira ili ide u oporabu.

“Da se razgradi plasnična boca treba 400 godina, za metalnu konzervu 50 godina, za filter cigarete 1-5 godina, a za papirnu maramicu 2-4 tjedna”, naglasila je Dželalija, izražavajući žaljenje što ove podatke danas nije čuo nitko od građana Knina.

Direktorica kninske Čistoće i zelenila, Ivana Jelić, osvrnula se na činjenicu da država nije puno pomogla kako bi gradovi spremno dočekali 1.veljače 2018. odnosno rok do kojega moraju osigurati uvjete za zbrinjavanje otpada.

“Knin će to koštati 4 milijuna kuna, koje mi nemamo. Još se ne zna hoće li Fond za zaštitu okoliša raspisivati natječaj iz kojega bi se mogla financirati kupnja kanti, kontejnera ili zelenih otoka. Ako ne, mi ćemo ići u vlasitu investiciju i do 1. veljače stvoriti uvjete za pravilno zbrinjavanje otpada”.

Tekst i foto: HRT Radio Knin

Izbornik