• Naslovna
  • Društvo
  • U Kninu niče pogon za reciklažu plastike i proizvodnju punjenja za 3D printere

U Kninu niče pogon za reciklažu plastike i proizvodnju punjenja za 3D printere


U Kninu je danas predstavljen projekt “Replast 3D” vrijedan 797 tisuća kuna kroz koji će 22 osobe iz osjetljivih i teže zapošljivih društvenih skupina biti educirane za pokretanje društvenog poduzetništva za reciklažu plastike i proizvodnju punjenja za 3D printere.

Projekt u Kninu provode Udruga Visoki jablani iz Rovinja i Centar UP2DATE iz Zagreba, a u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda EU.

Predsjednicu udruge Visoki jablani Mihaelu Jović Karešin i suradnika na projektu prof. dr. sc. Nevena Šerića sa Sveučilišta u Splitu dočekao je u gradskoj vijećnici gradonačelnik Marko Jelić.

– Zbrinjavanje otpada je jedna od ključnih tema jedinica lokalne samouprave. Ipak, zbrinjavanje otpada je ovdje sekundarno. Glavna priča je društveno poduzetništvo i mogućnost tretiranja otpada kao sirovine. Ono što je još bitnije je uključivanje ljudi s određenim problemima u standardne životne tokove jer oni to žele i mogu. U Hrvatskoj ne postoji sličnih primjera i mogli bi biti središte po pitanju ovakvog zbrinjavanja otpada – kazao je gradonačelnik, a predsjednica udruge Visoki jablani nadopunila ga je istaknuvši kako bi pogon u Kninu mogao biti jedinstven u Europi. Dodala je kako su u Kninu dobili potporu koja nije samo deklarativna te da su neki koraci unaprijed dogovoreni.

– U Kninu ćemo imati pokazni pogon. Ukupno 22 polaznika proći će edukacije i to 13 iz Knina koje ćemo osposobiti za proizvodnju te devet iz Zagreba koji će biti osposobljeni za poslovno upravljanje. Korisnici su osobe s invaliditetom, žene starije od 40 godina i mladi ljudi. Ideja je da to društveno poduzeće postane samoodrživo – kazala je Mihaela Jović Karešin.

Dodala je kako termomehanička obrada plastike ne zagađuje okoliš te kako je uspostavljena suradnja s tvrtkom Reflow Filament iz Amsterdama koja punjenje za 3D printere proizvodi od povratne PET ambalaže. Oni će, dodala je, pomoći u postavljanju pogona u Kninu.

Suradnik na projektu prof. dr. sc. Neven Šerić je naglasio da će projekt Kninu ostaviti čvrstu platformu. Kninu može ostati oprema za daljnje plasiranje sirovina, kazao je.

Pogon će se najvjerojatnije nalaziti unutar prostora tvrtke Čistoća i zelenilo, kazao je gradonačelnik Jelić.

Na današnjoj prezentaciji projekta bio je prisutan i vodizelj kninske ispostave HZZ-a Vladislav Sušilović koji je prezentirao podatke o broju nezaposlenih u populaciji teže zapošljivih osoba.

I. Š. 

 

 

Izbornik