Udruga Zvonimir obilježila s učenicima Dan ružičastih majica


Danas je udruga ZvoniMir u suradnji sa Srednjom strukovnom školom kralja Zvonimira, a zajedno sa učenicima javnom akcijom obilježila Dan ružičastih majica, odnosno Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja koji se obilježava diljem svijeta.

Zašto ružičaste majice?

Sve je počelo 2007. godine po inicijativi koju je pokrenula grupa aktivista u gradu Berwick u kanadskoj provinciji Nova Škotska nakon što je Chuck McNeill, učenik lokalne škole, zlostavljan od svojih kolega zato što je u školu došao odjeven u ružičastoj majici. Aktivisti su kupili 50 ružičastih majica i distribuirali ih njihovim vršnjacima.

Nasilje je globalni problem na čijoj prevenciji treba raditi svaki pojedinac, stoga u sklopu programa “Nasilje nije samo tuđi problem” stručni tim udruge ZvoniMir provodi edukacije na temu vršnjačkog nasilja s kojima nastavlja i u narednom vremenu. Osim edukacija, učenici će provoditi online rubriku “Živim li u nasilju?” koja će se objavljivati na web stranicama škole, te će biti organiziran i Okrugli stol u školi na temu nasilja kojem će prisustvovati učenici, profesori, pravnici, psiholozi, kao i predstavnik policijske postaje. Osim ovih aktivnosti, učenici (žrtve i počinitelji nasilja) mogu se udruzi ZvoniMir obratiti za informacije, savjetovanje i psihološku pomoć.

Projekt “Nasilje nije samo tuđi problem” financiran je od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade”

Izbornik