Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Arhiva za kategoriju "Rad gradske uprave"

Kategorija: Rad gradske uprave

Gradsko vijeće: Knin pristupa osnivanju županijske Zračne luke


Komunalno se bori s financijskim gubicima i s gubicima vode

Komunalno poduzeće Knin prošle godine je imalo 886 tisuća kuna gubitka, a razlog je, kako su naglasili iz Komunalca, povećanje cijene električne energije.

Komunalac ima problema i s gubicima vode. Od dva milijuna kubika zahvaćene vode prošle godine fakturirano je samo 600 tisuća kubika.

Stoga poduzeće kreće u projekt u kojem će se uspostaviti 20 zona s mjernom opremom koja će mjeriti protok i tlak, a koja će se nadzirati daljinski. Na taj način smanjit će se gubici, istaknuli su iz Komunalnog poduzeća čiji je izvještaj danas usvojilo Gradsko vijeće.

Odlagalište Mala Promina u funkciji do 2025. godine

Gradsko vijeće usvojilo je i izvještaj Čistoće i zelenila koje je prošle godine imalo dobit od 167 tisuća kuna.

Direktor Čistoće Ivan Mesić izvijestio je da je popunjeno pola kapaciteta odlagališta Mala Promina i da će se tamo otpad odlagati do 2025. godine nakon čega će se voziti na Bikarac što će utjecati na cijenu usluge.

Aerodrom u Šibensko-kninskoj županiji

Vijećnici su usvojii i odluku o pristupanju Grada Knina osnivanju trgovačkog društva Zračna luka Srce Dalmacije.

Grad Knin će u vlasničkoj strukturi ovog aerodroma koji će se nalaziti u Šibensko-kninskoj županiji imati udio od 4 posto (Država 55%, Županija 20%, Šibenik 8%, Vodice 6%, Drniš 5% i Skradin 2%).

Izmjene GUP-a

Gradsko vijeće usvojilo je i odluku o izradi izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Knina.

Razlog je veliki broj zahtjeva pravnih i fizičkih osoba koji za cilj imaju izgradnju stambenih objekata ili pokretanje gospodarskih aktivnosti na području Knina.

I. Š.

Gradsko vijeće usvojilo izvještaje ravnatelja ustanova; Jedan prijedlog za nagrade Grada odbijen, dva usvojena


Gradsko vijeće usvojilo je danas izvještaje o radu za prošlu godinu ravnatelja Dječjeg vrtića Cvrčak, Matice, Kninskog muzeja, Narodne knjižnice – Knin i Pučkog otvorenog učilišta Knin. Usvojeni su i izvještaji zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Knin, predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Knina te Turističke zajednice Grada Knina.

Gradski vijećnici nisu usvojili prijedlog da Bruno Rašić dobije Nagradu Grada Knina. No, usvojili su prijedlog da tu nagradu dobije pedijatrijska medicinska sestra Jelena Čolaković Barbarić. Usvojen je i prijedlog da Plaketu Grada dobije dobrovoljni darivatelj krvi Mirko Zebić.

Gradsko vijeće: Usvojen rebalans


Kninsko Gradsko vijeće usvojilo je danas prvi ovogodišnji rebalans. Prihodi su povećani za 4,2 milijuna eura i to uglavnom zbog refundacije potrošenog novca za realizaciju EU projekata te sad iznose 21,5 milijun.

Rashodi su uvećani za 258 tisuća eura i to se odnosi na rashode proračunskih korisnika.

Vijeće je usvojilo i izvršenje proračuna za prošlu godinu. Grad je završio godinu s manjkom od 11,8 milijuna kuna iz razloga što predfinancira rashode za provedbu Intervencijskog plana, a refundacija nije uplaćena do kraja godine.

Gradsko vijeće je usvojilo i izvještaj gradonačelnika za drugu polovicu prošle godine, a usvojeni su i programi potpora za gospodarstvo, turizam i poljoprivredu.

Gradonačelnik: Grad nije u financijskim dubiozama


Glavna tema koja se provlačila današnjom sjednicom Gradskog vijeća je financijska likvidnost Grada, a temu je pokrenuo vijećnik HDZ-a Mario Krišto.

-Zašto kasne plaće? Da ste dobro planirali i gospodarili imali bi sad novca – pitao je i konstatirao Krišto.

-Plaće se prvoga u mjesecu uplaćuju otkad smo mi 2017. godine preuzeli Grad. Do tada su se isplaćivale krajem mjeseca. Plaće će biti uplaćene u zakonskom roku, možda već ovih dana. Grad nije u financijskim dubiozama, radi se o problemima s financijskim tokom. Naime, imamo veliko potraživanje od Središnje agencije za financiranje i ugovaranje u visini od 22 milijuna kuna (3 milijuna eura) temeljem plaćenih računa izvođačima na provedbi EU projekata – izvijestio je gradonačelnik Marijo Ćaćić.

Privremena pročelnica za financije Romana Stanić je dodatno pojasnila da je prošle godine Grad utrošio 6,7 milijuna eura na financiranje EU projekata iz Intervencijskog plana, a do sada je Gradu od strane Središnje agencije za financiranje i ugovaranje isplaćeno samo 3,7 milijuna eura, tako da se refundacija preostala tri milijuna eura očekuje do kraja ove godine.

Svi EU projekti iz Intervencijskog plana, a trenutno je 13 gradilišta u gradu, bit će završeni do kraja ove godine, izvijestio je gradonačelnik Marijo Ćaćić.

Gradsko vijeće usvojilo je danas novi Pravilnik Kninskog muzeja po kojemu se koeficijent za radnike s visokom stručnom spremom smanjuje s 2,0 na 1,9 kako bi se uskladio s koeficijentom u ostalim gradskim ustanovama.

Usvojena je i odluka da Grad može ući u minus 1,3 milijuna eura, umjesto dosadašnjih milijun eura kako bi u slučaju potrebe imao mogućnost održavanja likvidnosti.

Nova gradska vijećnica je Vedrana Požar, izabrana s liste HDZ-a, a u Gradskom vijeću više nije Antonija Anić Matić.

Usvojen gradski proračun za 2023.; Ante Šimić izabran za ravnatelja Kninskog muzeja


Kninsko Gradsko vijeće usvojilo je danas proračun za 2023. godinu u iznosu od 19,9 milijuna eura.

Ukupni prihodi i primici za 2023. planirani su u iznosu od 17,6 milijuna eura, a rashodi i izdaci u iznosu od 19,9 milijuna.

Razlika od 2,3 milijuna podmirit će se prenesenim viškom od financijske imovine, odnosno od neutrošenih kredita ostvarenih u 2022. godini i to u iznosu od 1,85 milijuna te iznosom od 400 tisuća eura koji se odnosi na planirani višak poslovanja iz 2022. godine. Ostatak od 50 tisuća kuna namirit će se planiranim viškovima proračunskih korisnika, pojasnila je predstavljajući proračun privremena pročelnica za financije Romana Stanić.

Danas je usvojen i treći ovogodišnji rebalans. Prihodi su smanjeni za 33,7 milijuna kuna, a to se odnosi na prihode iz proračuna za financiranje EU projekata te prihode iz EU za iste projekte.

Amandmanom na rebalans preusmjereno je 1,6 milijuna kuna s pozicije interpretacijskog centra na tvrđavi na poziciju uređenja Poduzetničkog centra.

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća izabran je novi ravnatelj Kninskog muzeja. Tu dužnost će naredne četiri godine obavljati Ante Šimić koji je zadnje dvije godine bio v.d. ravnatelja.

Vijeće je usvojilo i izmjene i dopune Prostornog plana koje se tiču izmještanja pročišćivača kod Orašnice i uređenja ugostiteljskog objekta na Krčiću.

Na današnjoj sjednici smo doznali i zašto kasni gradnja mosta preko Butižnice u Raškovićima. Razlog su loše karakteristike tla zbog kojih je rađen dodatni elaborat te mijenjan projekt. Most će, rečeno je, biti gotov 2023. godine.

Tekst i foto: I. Š.

Gradsko vijeće: Usvojen drugi rebalans; Vlada odobrila Gradu dva kredita od po 10 milijuna kuna za sadašnje i buduće projekte


Vlada RH i Ministarstvo financija odobrili su Gradu Kninu dva kredita od po 10 milijuna kuna, izvijestio je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Marijo Ćaćić.

Prvi kredit bit će namijenjen realizaciji aktualnih EU projekata iz Intervencijskog plana, a drugi kredit će se iskoristiti kako bi se izradile projektne dokumentacije za buduće EU projekte.

Danas je usvojen i drugi rebalans ovogodišnjeg proračuna čije je obrazloženje predstavila privremena pročelnica za financije Romana Stanić.

Drugim rebalansom prihodi su povećani za milijun kuna i sada iznose 157,8 milijuna. Rashodi poslovanja su povećani 2,3 milijuna kuna, a rashodi za nabavu nefinancijske imovine smanjeni su za 1,3 milijuna kuna te ukupni rashodi sada iznose 177,5 milijuna kuna.

Iznos povećanih prihoda odnosi se na prihode od poreza na imovinu koji su već sada premašili plan, a povećanje rashoda poslovanja odnosi se na rashode za usluge.

U drugi rebalans uključen je i preneseni višak u 2021. godini u iznosu od 1,2 milijuna kuna čime je zatvorena razlika između ukupnih prihoda i rashoda..

Što se tiče konkretnih stavki povećani su rashodi za Božićne i novogodišnje blagdane s 200 na 320 tisuća kuna, rashodi za Dan grada sa 150 na 190 tisuća te obilježavanje Oluje s 350 na 567 tisuća kuna. Povećane su i stavke prijevoza predškolske djece i učenika za ukupno 75 tisuća kuna.

Po pitanju urbane revitalizacije stare gradske jezgre rashodi su povećani za 350 tisuća zbog nagodbe s izvođačem radova na obnovi tržnice s kojim je Grad, sukladno Zakonu o javnoj nabavi, bio prisiljen raskinuti ugovor jer je došlo do značajnih izmjena istoga.

Rashodi su za 600 tisuća kuna povećani za stavku “ostalih tekućih održavanja” u što između ostaloga spada i čišćenje te snimanje oborinskog kolektora u Cesarićevoj obali na koji će se spojiti oborinska odvodnja ulice te popravak sprava i ograde na Marunuši.

Zbog povećanja cijena građevinskih radova, a pogotovo cijena asfaltiranja koje su dvostruko više, odustalo se od asfaltiranja nekoliko cesta čime su rashodi smanjeni za milijun kuna.

Gradsko vijeće usvojilo je i Prijedlog Odluke o izradi Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Knina.

Prvi razlog je definiranje nove lokacije za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, odnosno njeno izmještanje na suprotnu stranu Orašnice.

Drugi razlog je prenamjena zone na Trgu Oluje gdje se nalazi Komunalno poduzeće kako bi se na tom prostoru mogao izgraditi trgovački centar.

Gotov projekt uređenja Marunuše; Pristigla jedna ponuda za ugostiteljski objekt


Grad Knin je uspješno završio projekt KK.08.2.1.09.0007 Uređenje sportsko-rekreacijske zone Marunuša i izgradnja javne rasvjete uz Krku kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, izvijestili su iz Grada priopćenjem kojega donosimo u cijelosti.

“Kroz projekt ukupne vrijednosti 6.675.053,82 kn uređena je sportsko-rekreacijska zona Marunuša na način da je izgrađen atraktivni ugostiteljski objekt na mjestu ruševne zgrade nekadašnje streljane, izgrađena je ljetna pozornica s gledalištem, uređene su pješačke staze, prošireno je vježbalište postavljenjem sprave za vježbanje prilagođene osobama s invaliditetom, postavljena je urbana oprema te je izgrađena javna rasvjeta duž pješačko-biciklističke staze uz Krku u dužini oko 900 metara.

Novoizgrađena infrastruktura je dobila uporabne dozvole, a projektni partner, Javna ustanova Lokalna razvojna agencija Matica, je provela Javni poziv za dodjelu koncesijskog odobrenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti na Marunuši. Na Javni poziv u propisanom roku pristigla je jedna ponuda. U tijeku je pregled i ocjena ponude te se uskoro očekuje donošenje odluke i potpisivanje ugovora s koncesionarom.

Kroz projekt je provedena i edukacija o razvoju selektivnih oblika turizma i održivog razvoja grada na kojoj je sudjelovalo 14 lokalnih dionika uključenih u kreiranje turističke ponude grada Knina. Novoizgrađeni atraktivni objekt na Marunuši neposredno ispod zidina kninske tvrđave, a uz samu rijeku Krku u značajnom krajobrazu „Krka krajolik – gornji tok“, znatno povećava atraktivnost grada za posjetitelje i stanovnike.

U koordinaciji s Gradom Kninom i Turističkom zajednicom ljetnu pozornicu s gledalištem na Marunuši moći će korisititi sve zainteresirane udruge i ustanove za organizaciju raznolikih sadržaja sportsko-rekreativnog, turističkog, kulturnog, zabavnog i edukativnog karaktera namijenjenog djeci, mladima i odraslima.

Provedbom projekta ostvaren je zadani cilj poboljšanja javnih usluga i sadržaja za bolju kvalitetu života građana i povećanu atraktivnost grada za posjetitelje i stanovnike.

Ovaj projekt proveden je u sklopu Intervencijskog plana Grada Knina, a trenutno je u provedbi još 9 projekata u vrijednosti od oko 120 milijuna kuna od čega je oko 100 milijuna kuna sufinanciranja osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.”, stoji u priopćenju.

Foto: I. Š.

Gradsko vijeće: U prvih pola godine manjak prihoda zbog EU projekata; Izlazak iz minusa do kraja godine


Grad Knin je prvo polugodište 2022. godine završio s manjkom prihoda od 7 milijuna kuna iz razloga što Grad predfinancira rashode za provedbu EU projekata iz Intervencijskog plana, a refundacija po istima nije uplaćena u prvoj polovici ove godine, izvijestila je privremena pročelnica za financije Romana Stanić predstavljajući polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna koje je danas usvojeno na sjednici Gradskog vijeća.

Dodala je da Grad do kraja godine očekuje povrat novca po pitanju EU projekata u iznosu od 9,6 milijuna kuna što će značiti i izlazak iz minusa.

Vijeće je usvojilo i polugodišnje izvješće o radu gradonačelnika Marija Ćaćića koji je referirao o stanju provedbe EU projekata.

– Od 18 projekata do kraja izvještajnog razdoblja ugovoreno je 17, a naknadno je ugovoren i 18. projekt. Sedam projekata ukupne vrijednosti 12,2 milijuna kuna je provedeno, a deset projekata vrijednosti 137 milijuna kuna su u provedbi – izvijestio je Ćaćić.

U svom izvještaju istaknuo je kako je Grad u prvih pola godine podijelio 29 školskih, 25 studentskih i sedam sportskih stipendija.

Danas su usvojena i godišnja izvješća direktora Upravitelja i Čistoće i zelenila kao i direktorice Turističke zajednice grada Knina.

Godišnji izvještaj Komunalnog poduzeća u odsustvu direktora predstavila je djelatnica tog društva Ivana Zelić koja je istaknula da je u prošloj godini Komunalac završio u minusu od 900 tisuća kuna.

Spomenula je da su Komunalno poduzeće ove godine pogodili dodatni problemi budući da su godišnji troškovi električne energije porasli sa 750 tisuća na dva milijuna kuna.

– Radimo na rješavanju problema, a stanje nije kataklizmično. Cijena električne energije bit će odlukom Vlade za Komunalna poduzeća ista kao i za građane, što je bio i moj osobni prijedlog upućen Vladi, a to će pridonijeti rješavanju problema – kazao je gradonačelnik Marijo Ćaćić koji je i jedini član skupštine Komunalnog poduzeća.

Vijećnici oporbe imali su primjedbu da električna energija nije mogla biti razlog minusa u 2021. godini.

Gradsko vijeće usvojilo je danas i izmjene prostornog plana zbog definiranja nove lokacije pročišćivača i rekonstrukcije starog ugostiteljskog objekta na Krčiću.

Gradsko vijeće usvojilo programe potpore gospodarstvu, poljoprivredi i turizmu vrijedne 1,2 milijuna kuna; Usvojeni godišnji izvještaji ustanova; Goran Mrnjavac izišao iz Kluba vijećnika HDZ-a


Gradsko vijeće danas je usvojilo izvještaje o radu za 2021. godinu Dječjeg vrtića, JVP Knin, Matice, Kninskog muzeja, Narodne knjižnice, Pučkog otvorenog učilišta i Vijeća srpske nacionalne manjine. Izvještaje su prethodno prezentirali čelni ljudi tih ustanova i organizacija Mara Barić, Miran Marelja, Ivona Grcić, Ante Šimić, Ivica Šimić, Sandra Žulj Cigić i Gojko Rašković.

Gradsko vijeće je usvojilo i programe potpora gospodarstvu (pola milijuna kuna), poljoprivredi (pola milijuna kuna) i turizmu (200 tisuća kuna). Programe je predstavila privremena pročelnica za gospodarstvo Romana Stanić.

Usvojena je i odluka da se glazba na otvorenom u kninskim kafićima može puštati do ponoći.

Na samom početku sjednice doznali smo da je Goran Mrnjavac izišao iz Kluba vijećnika HDZ-a.

Gradsko vijeće odobrilo zaduživanje Grada za realizaciju aktualnih i budućih EU projekata


Gradsko vijeće odobrilo je danas dva kreditna zaduženja Grada Knina od po 10 milijuna kuna. Prvi kredit bit će namijenjen realizaciji aktualnih EU projekata iz Intervencijskog plana, a drugi kredit će se iskoristiti kako bi se izradile projektne dokumentacije za buduće EU projekte.

Kredit za 12 EU projekata iz Intervencijskog plana

Za sufinanciranje ukupno 12 projekata iz Intervencijskog plana podignut je kredit od 9,9 milijuna kuna,

– Kredite su digli i ostali gradovi koji provode intervencijske planove poput Vukovara, Petrinje, Benkovca i Darde. Ako predfinanciramo neki projekt, onda ćemo za par mjeseci ili godinu dobiti sredstva nazad i tada ćemo kredit platiti prijevremeno – pojasnio je gradonačelnik Marijo Ćaćić.

EU financira projekte iz Intervencijskog plana s 85 posto iznosa. Do sada je na snazi bio Ugovor o provedbi Intervencijskog plana po kojem Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sufinancira projekt s 12 posto, a Grad pokriva preostalih 3 posto. Sada je situacija drugačija.

– Ministarstvo se već dulje vrijeme izmotava i ne želi financirati tih 12 posto. Umjesto toga raspisali su natječaj preko svoje agencije na osnovu kojega se može očekivati da agencija sufinancira 7,5 posto projekta. To znači da će Grad umjesto s 3 posto, ubuduće sudjelovati u financiranju sa 7,5 posto sredstava – referirao je Marijo Ćaćić.

Drugi kredit namijenjen izradi projektne dokumentaciju za buduće EU projekte, od autobusnog kolodvora do sportsko rekreacijskog centra

Grad je podigao i kredit od 10,1 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za gradnju vatrogasnog doma, autobusnog kolodvora, sportsko rekreacijskog centra, trga kod Gospine crkve, hostela i logističko distributivnog centra za proizvode domaćih poljoprivrednika te vodovoda Ljubač i Pliskovo. U planu je od tih sredstava obnoviti i nekoliko gradskih ulica te kupiti zemljište na kojem će se graditi novi autobusni kolodvor.

– Sada će nam na raspolaganju biti značajna EU sredstva, pet puta veća od dosadašnjih i uz to bespovratna. A povući će ih samo oni koji imaju gotove projekte, odnosno projektnu dokumentaciju. Jedini način da to imamo je kreditno zaduženje – objasnio je gradonačelnik.

Rok otplate kredita je 10 godina.

Vijećnik Mosta Tomislav Čolak protestno je napustio sjednicu protiveći se zaduživanju Grada.

Usvojeni prvi rebalans i izvješće o izvršenju proračuna

Gradsko vijeće usvojilo je i prvi ovogodišnji rebalans. Ukupni prihodi smanjeni su za 6,3 milijuna kuna, a to se odnosi na prihode planirane iz EU sredstava. Uvećani su i primici i to za 20 milijuna kuna uslijed već spomenutog kreditnog zaduživanja, a rashodi su su uvećani za 14,2 milijuna kuna što se uglavnom odnosi na spomenutu izradu projektnih dokumentacija.

Na vijeću je usvojeno i izvješće o izvršenju proračuna za prošlu godinu čija je temeljna značajka manjak prihoda od 7,3 milijuna kuna jer Grad predfinancira rashode za provedbu Intervencijskog plana, a refundacija nije uplaćena do kraja 2021. godine.

I. Š.

Grad dodijelio osam sportskih stipendija


Kninski gradonačelnik Marijo Ćaćić dodijelio je danas osam sportskih stipendija za 2022. godinu.

Po 1.400 kuna mjesečno dobivat će vrhunski sportaši II. kategorije Josip Teskera (TK DIV Knin) i Marko Čeko (AK Sveti Ante) te vrhunska sportašica III. kategorije Daniela Jelić (AK Sveti Ante).

Po 800 kuna mjesečno dobivat će daroviti sportaši V. kategorije Ivona Jelić (TK Olympic) i Kristina Jakovljević (TK DIV Knin) te daroviti sportaši VI. kategorije Nika Dodik, Anamaria Mikulić i Lana Sigut, sve iz TK DIV Knin.

Sportaše kategorizira Hrvatski olimpijski odbor.

Gradsko vijeće: Nagradu Grada dobit će TK DIV Knin, a za Mateu Jelić se priprema posebna nagrada


Nagradu Grada Knina ove godine dobit će Taekwondo klub DIV Knin i dobrovoljni darivatelj krvi Ivan Dukić, odlučilo je Gradsko vijeće na današnjoj sjednici.

Budući da Matea Jelić ne može po drugi put dobiti Nagradu Grada Knina, za nju će se utvrditi adekvatno priznanje, izvijestio je gradonačelnik Marijo Ćaćić.

Gradsko vijeće usvojilo je i Statutarnu odluku o dopuni Statuta Narodne knjižnice – Knin.

Kninski parlament od danas je u pomalo izmijenjenom sastavu jer je Veselin Đujić zamijenio Anju Šimpragu koja sada obnaša dužnost potpredsjednice Vlade RH.

Grad uručio stipendije za 11 učenika i 10 studenata


Gradonačelnik Marijo Ćaćić uručio je danas stipendije za 11 učenika (na slici) i 10 studenata.

Mjesečni iznos za studente je tisuću, a za učenike petsto kuna.

– Ovo je jedan od ljepših momenata u mojem poslu. Na nama odraslima je da vam pomognemo, a na vama samo da učite – poručio je učenicima gradonačelnik.

Gradsko vijeće usvojilo izmjene GUP-a: U Marićima se gradi austrijski trgovački centar koji će zaposliti 100 do 150 ljudi


Gradsko vijeće usvojilo je danas izmjene i dopune GUP-a grada Knina koje za cilj imaju pokretanje gospodarske aktivnosti i otvaranje novih radnih mjesta.

Ovim izmjenama realizirat će se gospodarski projekti poput izgradnje prodajnog centra u Marićima veličine osam do deset tisuća četvornih metara kojega će otvoriti austrijski investitor, a u kojem će posao naći 100 do 150 ljudi, izvijestio je gradonačelnik Marijo Ćaćić. Dodao je kako će se ovim izmjenama generalnog urbanističkog plana omogućiti i širenje tvornice DIV u Poslovnoj zoni Bare, ali i gradnja vatrogasnog doma na Vedrom polju.

Vijeće je usvojilo i odluku o davanju na upravljanje novom nekretninom na Marunuši – Lokalnoj razvojnoj agenciji Matici koja će objekt dati na koncesijsko odobrenje za obavljanje ugostiteljske djelatnosti lokalnim poduzetnicima i OPG-ovima.

Gradski parlament usvojio je i izvješće gradonačelnika za drugu polovicu prošle godine.

U podužem izvještaju gradonačelnik Ćaćić je između ostaloga naveo 17 prijavljenih projekata vrijednih 152 milijuna kuna, 15 odobrenih projekata vrijednih 126 milijuna kuna i sedam završenih projekata vrijednih 13 milijuna kuna.

Od ostalih aktivnosti u drugoj polovici prošle godine izdvajamo izradu urbanističkog plana uređenja “Ex vojarne Krka” u blizini Sastavaka. To je preduvjet za Knin posebno važnog plana da se kod Sastavaka otvori ulaz u Nacionalni park Krka.

U vijećničkim pitanjima Goran Mrnjavac iz HDZ-a je pitao kada će se urediti prostor između Gospine crkve, nove stambene zgrade na Senjaku i Pučkog otvorenog učilišta.

Gradonačelnik Ćaćić je odgovorio kako će se najprije raspisati natječaj za idejni projekt. Nakon toga će se raspisati natječaj za projektanta te tražiti europska sredstva za financiranje projekta. Uređenje prostora, odnosno trga, prema prvim procjenama koštalo bi 10 milijuna kuna.

I. Š.

Gradsko vijeće: Točka dnevnog reda o pripajanju kninskog Komunalnog poduzeća šibenskom – povučena s dnevnog reda


Sedmu sjednicu Gradskoga vijeća Grada Knina obilježila je rasprava o prijedlogu Odluke o davanju suglasnosti gradonačelniku da u funkciji člana Skupštine Komunalnog poduzeća donese odluke o pripajanju Komunalca Vodovodu i odvodnji Šibenik, izvijestio je HRT Radio Knin.

Naime, pripajanje isporučitelja vodnih usluga na određenom uslužnom području utvrđeno je Zakonom o vodnim uslugama. Uslužno područje u Šibensko-kninskoj županiji obuhvaća sve gradove i općine osim općina Kijevo i Civljane kao i neka naselja iz Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije.

Gradonačelnik Marijo Ćaćić protivi se ovom prijedlogu i još je krajem prošle godine pokrenuo postupak ocjene ustavnosti jer smatra da je Zakon suprotan Ustavu. „Pripajanje Komunalnog poduzeća i šibenskog Vodovoda i odvodnje onemogućilo bi razvoj naše mreže,utjecalo bi na kvalitetu pružene usluge te bi u dogledno vrijeme dovelo do značajnog povećanja cijene vode“, istaknuo je gradonačelnik te naglasio da vijećnici s njegove liste neće glasovati za ovakav prijedlog.

Vijećnik Mosta, Tomislav Čolak postavio je pitanje koje su sankcije ako se ne izglasa ovakav prijedlog.

Pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti Sanda Petrović Brnić odgovara da nema novčane kazne već bi država uskratila financiranje nekih projekata poput građenja i rekonstrukcije vodnih građevina.

HDZ-ova Ana Marić pitala je pak gradonačelnika zašto od vijećnika traži da se glasa protiv prijedloga kad ga je on stavio na dnevni red. Ćaćić kaže da po Zakonu o lokalnoj upravi i samoupravi mora od vijećnika zatražiti ovakvu suglasnost .

Potom je za govornicu izašla Anja Šimpraga, SDSS i poručila kako bi bilo najpametnije da se ova točka povuče s dnevnoga reda jer ovo nije stranačko pitanje već pitanje od interesa svih građana Knina.

Uslijedila je dulja stanka pa su gotovo pola sata vijećnici raspravljali što je najbolje učiniti. U konačnici gradonačelnik je izvijestio da su se jednoglasno dogovorili da se točka povuče s dnevnoga reda i da se o ovome raspravlja na idućoj sjednici Gradskoga vijeća.

Tekst: HRT Radio Knin
Foto: Arhiva Hukneta

Izbornik