Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Arhiva za kategoriju "Društvo"

Kategorija: Društvo

Pučko učilište obilježava Tjedan cjeloživotnog učenja brojnim događanjima


Pučko otvoreno učilište Knin obilježava 16. Tjedan cjeloživotnog učenja od 26. 9. do 2. 10. 2022. godine brojnim događanjima. Evo rasporeda:

1.) 26. 9. 2022. INFORMATIVNI DAN
U Pučkom otvorenom učilištu Knin, 4. gardijske brigade 11 (kod nove Crkve) će se 26.9. (ponedjeljak) od 09:30 do 12:00 sati održati informativni dani o besplatnim vaučerima za obrazovanje:
– Kako aplicirati za (besplatne) HZZ vaučere za obrazovanje?
– Koje programe nudimo?
– Tko može koristiti (besplatne) HZZ vaučere za obrazovanje?
Poziv se odnosi na zaposlene i nezaposlene osobe.

2.) 27. 9. 2022. Dizajn u 3I
U Kninu je otvoren novi Informacijsko-inovacijski inkubator – 3I. Pučko otvoreno učilište Knin će u suradnji s arhitektom, dizajnerom i slikarom Milanom Zoričićem oplemeniti prostor uradcima koji su nastali dosadašnjom zajedničkom suradnjom na provedbi neformalnih programa iz područja dizajna (Uvod u dizajn i Dizajn i kreativnost). Ovime će prostor biti ugodniji za rad i kreativno stvaranje.

3.) 30. 9. 2022. Radionica “Izrada prirodne kozmetike”
U svrhu promocije cjeloživotnog učenja provodi se interaktivna radionica “Izrada prirodne kozmetike” u kojoj će se sudionike upoznati s ljekovitim biljem sa šireg područja grada Knina i njegovom primjenom u kozmetici. Polaznicima će se omogućiti da sami izrade sapun od lavande i kremu od smilja. Radionica će se održati u prostorijama Učilišta.

4.) 30. 9. 2022. Radionica “Izrada Web stranice”
Pučko otvoreno učilište Knin će u svrhu promocije cjeloživotnog učenja provesti interaktivnu radionicu pod nazivom “Izrada Web stranice” u kojoj će se sudionici upoznati s osnovama HTML-a, vizualno (grafičkim), HTML uređivačima, jezikom HTML-a, uporabom vizualnog HTML uređivača za izradu osobne web stranice te upoznavanje s programom Expression Web. Radionica će se održati u prostorijama Učilišta.

5.) 01. 10. 2022. Predstava Ples uz vjetar
Pučko otvoreno učilište Knin u suradnji s Narodnom knjižnicom Knin i Udrugom Atribut organizira izvedbu predstave Teatra Oz “Ples uz vjetar”. Predstava govori o tome kako bi izgledao svijet kada bi svatko radio posao za kojeg je stvoren; kad bi imao priliku dati najbolje od sebe i tako učiniti svijet boljim mjestom za živjeti? Predstava će biti izvedena na adresi Udruge Atribut, Tomislavova 85 u Kninu s početkom u 20:00 sati. Ulaz je besplatan.

Započinju prijave za Kviz prvenstvo Narodne knjižnice – Knin


Započinju prijave za Kviz prvenstvo Narodne knjižnice – Knin!

Prijaviti se mogu ekipe sastavljene od učenika srednje škole te 7 i 8. razreda osnovne škole. Prijave se obavljaju u knjižnici ili u školama i to do 30. rujna ove godine.

Kviz će pripremati i voditi djelatnici Narodne knjižnice Knin Ana Šimić Sunko i Ivica Šimić te psiholog iz Osnovne škole Domovinske zahvalnosti Željko Tomljenović.

Logističku potporu kod prijava ekipa pružit će nastavnik iz Osnovne škole dr. Franje Tuđmana Dragan Miličević, knjižničarka Osnovne škole Domovinske zahvalnosti Marijana Blažević te Martina Vujnović iz srednjoškolske knjižnice.

Zainteresirane ekipe mogu se prijaviti do petka, 30. rujna u Narodnoj knjižnici Knin, zatim u OŠ Dr. Franje Tuđmana kod nastavnika Dragana Miličevića, u OŠ Domovinske zahvalnosti kod knjižničarke Marijane Blažević te u knjižnici Srednje škole kod knjižničarke Martine Vujnović.

Evo i osnovnih pravila:

1. Ekipa može imati najviše četiri člana i mora imati naziv kojega neće mijenjati tokom sezone. Članovi ekipe mogu biti učenici viših razreda osnovnih škola (7.-8. razred) te svih razreda srednjih škola.
2. Pitanja će biti iz opće kulture, odnosno iz svih područja ljudskoga znanja.
3. Formirat će se kviz liga u koju će se prenositi bodovi iz svakog pojedinog kviza.
4. Pobjednik svakog pojedinog kviza bit će nagrađen, a posebna nagrada čeka pobjednika kviz lige.
5. Na kraju sezone, krajem svibnja, odnosno početkom lipnja iduće godine ide se na besplatni zajednički izlet u jedan od Nacionalnih parkova Hrvatske.

Foto: Arhiva Hukneta (detalj s kviza i dvije nagrađene ekipe 2019. godine)

Volonterski centar „Iskra“ Udruge Zvonimir traži volontere


Zbog povećane potražnje za pomoći i podrškom, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba 1. listopada Udruga ZvoniMir organizirati će i provoditi niz volonterskih akcija usmjerenih starijim osobama u okolici Knina te pozivamo sve ljude dobre volje da se uključe, daju svoj doprinos i zajedno s nama donesu našim starima osmijeh na lice.

Svim volonterima biti će osiguran prijevoz i marenda, a mogu zatražiti i potvrdu o volontiranju. Svi zainteresirani mogu se prijaviti na broj telefona 095/380 91 11, putem e-maila zvonimir@zvonimir.hr kao i preko naše web stranice Volonterskog centra Iskra https://volonterski-centar-iskra.com/.

Volonterske aktivnosti provode se u sklopu dvogodišnjeg volonterskog programa „Budi nekome Iskra“ financiranog od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Glavni cilj ovog projekta je kontinuirani razvoj i sustavno jačanje volonterstva na ovim područjima, povećanje broja volontera i volonterskih akcija kroz korisne edukacije te promocija volonterstva, posebno među mladim osobama.

Do sada smo realizirali mnogobrojne volonterske akcije koje su uključivale rad sa starim i nemoćnim osobama, djecom i mladima, uređivali smo okoliš, a provodili smo i akcije kriznog volontiranja povodom pandemije i potresa te se redovno uključujemo u akcije kojima sudjelujemo u kampanji „Hrvatska volontira“. Osim volonterskih akcija, provodimo brojne edukacije za učenike srednjih škola i koordinatore volontera na temu volonterstva, nudimo pomoć u učenju učenicima OŠ Kistanje, a u istoimenoj školi osnovali smo i školski volonterski klub.

Udruga ZvoniMir dio je Mreže volonterskih centara, usko surađuje sa Hrvatskim centrom za razvoj volonterstva, kao i drugim regionalnim i lokalnim volonterskim centrima na državnoj razini te je ponosna vlasnica Oznake kvalitete za volonterske centre o ispunjenosti standarda kvalitete za volonterske centre.

Udruga Čarobni svijet organizira Marunove dane


Piše: Čarobni svijet

Nakon uspješno provedenog EU projekta “Virtualni Čarobni svijet” i programa “Lujo Marun – čarobni vizionar” koji je bio okosnica projekta, priču o fra Luji Marunu širimo dalje.

Taj kninski dobronamjerni velikan osebujne ličnosti neiscrpan je izvor motivacije i ustrajnosti koju želimo podijeliti sa širom javnosti. Vrijednost programa i daljnjih inicijativa naše Udruge je u povezivanju s ostalim relevantnim čimbenicima u zajednici i šire s ciljem proširivanja spoznaja o Luji Marunu i njegovom doprinosu, kako u nacionalnoj arheologiji, tako i u društvenom smislu.

Marunovi dani u Kninu održat će se 16. i 17. rujna 2022. godine kroz bogat program prikladan svim uzrastima.

16.9.2022. organiziran je u obliku stručnog predavanja o liku i djelu fra Luje Maruna te organiziranog obilaska lokaliteta koje je istraživao na području Knina i Biskupije.

17.9.2022. organiziran je u obliku kulturno-umjetničkih programa i raznovrsnih radionica na kninskoj tvrđavi.

Evo i programa:

Potpisan sporazum o suradnji Sveučilišta u Zagrebu i Veleučilišta u Kninu


U Kninu je danas potpisan sporazum o suradnji Sveučilišta u Zagrebu i Veleučilišta Marka Marulića u Kninu. Sporazum su potpisali rektor Damir Boras i dekanica Lovorka Blažević.

Dekanica je naglasila kako je ovaj sporazum priznanje za kninsku visokoškolsku ustanovu koja broji 300 studenata i ima najsuvremenije opremljene učionice i laboratorije, a njeni profesori objavljuju članke u prestižnim časopisima.

Rektor Boras poručio je kako je dužnost zagrebačkog Sveučilišta pružiti potporu i “backup” Veleučilištu u Kninu koje, s obzirom na položaj, ali i tip studija koji su biotehnološki – ima veliku važnost za razvoj cijeloga kraja.

Taj razvoj bit će izraženiji ukoliko se ljudi vrate u Knin, a posebno to važi za autohtono stanovništvo koje se naviklo baviti stočarstvom i poljoprivredom, naglasio je Boras.

Gradonačelnik Marijo Ćaćić je istaknuo da je Veleučilište najvažnija institucija u gradu, koja Knin čini gradom, a potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga govorila je o kninskoj visokoškolskoj ustanovi kao pokretaču razvoja.

U Kninu je danas također dogovoreno kako će već ovoga mjeseca biti potpisan aneks sporazuma o suradnji između Sveučilišta u Zagrebu i Grada Knina (sporazum potpisan 2019. godine) po kojem će zagrebačko Sveučilište i Narodna knjižnica – Knin svake dvije godine zajedno organizirati znanstvene simpozije te izdavati zbornike radova s istih.

Prvi zbornik kojega će zajedno izdati bit će Zbornik radova sa Simpozija Kralj Zvonimir održanog u lipnju ove godine čiju organizaciju su predstavnici Sveučilišta posebno pohvalili.

Izdavanje tog zbornika najavljeno je za ljeto iduće godine.

U izaslanstvu Sveučilišta u Zagrebu bili su uz rektora i prorektor Miljenko Šimpraga, dekanica Prehrambeno biotehnološkog fakulteta Jadranka Frece, prodekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Josip Margaletić te profesor s Filozofskog fakulteta Tomislav Galović.

U izaslanstvu Veleučilišta Marka Marulića su uz dekanicu bili predsjednica Upravnog vijeća Ana Marić te profesori i predavači Marija Vrdoljak, Anita Pamuković i Vedran Uroš.

Udruga Sveti Bartolomej organizira “Flash mob”


U povodu Europskog tjedna mobilnosti Udruga osoba s invaliditetom Sveti Bartolomej će 22. rujna u 10 sati organizirati na Trgu Ante Starčevića u Kninu „Flash mob“ kojim ćemo pokazati s kojim se preprekama susreću osobe s invaliditetom prilikom putovanja i kretanja. Nakon toga će porazgovarati sa građanima, medijima i službenicima te dijeliti tiskani materijal.

Udruga poziva građane da svojom nazočnošću podrže ovaj događaj i da zajedno pokažu da i u malim gradovima Republike Hrvatske osobe s invaliditetom daju u istoj mjeri trud da se izbore za jednake uvjete života.

Ukoliko želite sudjelovati u ovom događaju javite se do 12. rujna u Udrugu osoba sa invaliditetom Sveti Bartolomej Knin, Suronjina 14 ili na mail uosisbknin@gmail.com kao i na broj 022/663-312. Kontakt osoba je Snježana Jolić.

Napomena:

Flash mob je skupina ljudi koja se iznenada sastaje na dogovorenom mjestu, izvede neobični i naizgled besmisleni performans (svi istovremeno otvore kišobrane, svi legnu na pod…) u kratkom vremenu, a zatim se raziđu.

Zaposlenik bonice u Šibeniku zamračio 2,3 milijuna kuna


Tridesetjednogodišnji zaposlenik šibenske bolnice zamračio je 2,3 milijuna kuna, odnosno postoji osnovana sumnja za to, izvijestio je danas ravnatelj bolnice Kristijan Stipaničev.

Evo njegovog priopćenja:

“U svrhu što objektivnijeg i pravovremenog informiranja javnosti obraćamo Vam se s priopćenjem za javnost vezano uz uočene nepravilnosti u financijskoj i računovodstvenoj službi Opće bolnice Šibensko – kninske županije.

Zbog osnovane sumnje da je tridesetjednogodišnji zaposlenik nezakonitim radnjama oštetio državni proračun te proračun Opće bolnice Šibensko – kninske županije za iznos 2.294.093,91 kn podnesena je prijava Policijskoj upravi Šibensko – kninskoj te su poduzete radno – pravne mjere prema zaposleniku.

O istome je obavješteno nadležno Ministarstvo zdravstva te Šibensko – kninska županija te će na sutrašnjoj sjednici Upravnog vijeća bolnice biti zatražena izvanredna revizija poslovanja Opće bolnice Šibensko – kninske županije.”, stoji u priopćenju.

Biskup blagoslovio kapelu sv. Bartolomeja u Potkonju


Šibenski biskup mons. Tomislav Rogić blagoslovio je danas kapelicu sv. Bartolomeja u Potkonju.

– Neka ova kapelica u vama probudi svjesnost o prisutnosti Boga i o prelasku u vječnost – kazao je u svojoj propovijedi biskup Rogić.

Šibensko-kninski župan Marko Jelić koji je prije pet godina pokrenuo inicijativu za gradnju kapelice rekao je da je ona treće sveto mjesto s titularom sv. Bartolomeja kroz povijest u Kninu.

Taj titular najprije je nosio samostan na Kapitulu za vrijeme hrvatskih kraljeva, a nakon njega i srednjovjekovna katedrala koju su Turci porušili 1522. godine. Sada to nosi kapelica koja se nalazi stotinjak metara od Kapitula i praktično ih samo dijeli rijeka Krka.

– Simbolično je da smo križ na kapelicu postavili točno 500 godina od dana kad su Turci srušili katedralu – rekao je župan i obećao da će angažirati ronioce da pretraže obližnje jezerce budući da postoji legenda da su benediktinci bacili u jezero zvona katedrale da ih Turci ne pronađu.

Gradonačelnik Marijo Ćaćić je istaknuo da je kapela napravljena domaćim snagama.

– Dizajnirao ju je kninski arhitekt Milan Zoričić i to uz pomoć Potkonjaca koji su kroz javnu raspravu davali svoje prijedloge, a sve su financirali Grad Knin i domači donatori – podsjetio je gradonačelnik.

Tekst i foto: I. Š.

Grad stipendira pet liječnika specijalizanata; Danas potpisani ugovori s njih troje


Grad Knin će stipendirati pet liječnika specijalizanata, a danas su ugovori potpisani s njih troje.

Ugovori su potpisani sa specijalizantom kliničke radiologije Nikolom Đurđevićem te specijalizanticama obiteljske medicine Josipom Mihaljević i Marijanom Miljak Velić.

Ovih dana ugovori će se potpisati i sa specijalizantom ginekologije i opstetricije Stipom Medvidovićem te specijalizanticom fizikalne medicine i rehabilitacije Željkom Pandžom.

Ovo je prvi put da Grad Knin stipendira specijalizante, a generalno u Hrvatskoj nije česta praksa da se to radi, kazao je gradonačelnik Marijo Ćaćić.

Dodao je da Grad gradi, odnosno obnavlja deset stambenih jedinica u starom dijelu Knina i da će polovica tih stanova biti dodijeljena zdravstvenom osoblju, a među njima i specijalizantima.

– Visina stipendije je dvije tisuće kuna. Riječ je o simboličnom iznosu kojim pokazujemo da nam je stalo do liječničkog kadra. Bolnica, Dom zdravlja i Hitna služba, osim što su jako važni za naše građane pružajući im zdravstvene usluge, važne su i kao atributi koji grad čine gradom i učinit ćemo sve da ih sačuvamo – referirao je Ćaćić.

Dodao je da Grad osim pet specijalizanata stipendira i 29 studenata te 25 učenika.

Knin: Proslavljena 27. obljetnica Oluje


U Kninu se danas održava središnja svečanost Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

– Hrvatska je svoj put prešla teško i ništa nije dobila besplatno nego skupo uz visoku kamatu. Jedino je nama stalo do ove zemlje, a svi ostali su promatrači – naglasio je u prigodnom obraćanju Predsjednik RH Zoran Milanović osvrnuvši se i na aktualnu geopolitičku situaciju i u tom kontekstu posebno istaknuvši problem Hrvata u BiH koji su, kako je rekao, obespravljeni i vrijeđani.

Spomenuo je i da je odlazak Srba s ovih prostora 1995. godine ljudska tragedija kojoj su prethodili ljudska pohlepa i ljudska glupost vlastodržaca u Beogradu.

– U posljedne vrijeme se ponovno pokušava Hrvatsku optuživati lažnim i jalovim optužbama o protjerivanju srpskog stanovništva iako je poznato da ih je vodstvo pobunjenih Srba u suradnji s Beogradom prisililo na evakuaciju – kazao je u svom prigodnom govoru predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Premijer Plenković je naglasio da Srbija ne pokazuje istinsku spremnost da prizna svoju odgovornost u zločinačkom pothvatu Miloševićevog režima.

Cijeli program započeo je jutros budnicom ulicama grada, nastavio se polaganjem vijenaca kod Spomenika hrvatske pobjede na glavnom kninskom trgu i podizanjem zastave na tvrđavi te čitanjem imena poginulih hrvatskih branitelja.

Nakon obraćanja predsjednika Vlade RH, predsjednika Hrvatskog sabora i Predsjednika RH na Dinarinomm igralištu program je nastavljen svetom misom u Gospinoj crkvi.

Večeras su na trgu na rasporedu koncerti Doris Dragović (u 21:00) i Opće opasnosti (u 22:30).

Tekst i foto: I. Š.

General Ademi predstavio svoj ratni dnevnik


General Rahim Ademi predstavio je danas u Kninu svoj ratni dnevnik nazvan “Samo istina”.

Predstavljajući knjigu general Ademi progovorio je o niz faktografskih detalja bitnih za ključni dio hrvatske povijesti.

Tako smo saznali o potpunom razilaženju Glavnog stožera Hrvatske vojske s jedne i ministra obrane Gojka Šuška skupa s generalima Ademijem i Gotovinom – s druge strane i to u vezi odabira pravca s kojeg će se napasti i osloboditi Knin.

Glavni stožer bio je za “partizansku rutu” iz pravca Zadra, Šibenika i Sinja, a Šušak, Gotovina i Ademi za rutu “preko Dinare” koja je, kako je Ademi naglasio, potpuno iznenadila neprijatelja.

Doznali smo i da je opet Glavni stožer samo dan prije Oluje predložio napad iz pravca Strmice, što Šušak, Gotovina i Ademi nisu prihvatili.

Ademi je spomenuo i važnost akcije “Ljeto 95” naglasivši da je ta akcija možda bitnija od same Oluje.

Spomenuo je Ademi i humane i plemenite momente rata kao onaj kada je nazvao generala Koradea i zamolio ga da “ne tuče” po koloni izbjeglica u kojoj su uz civile bili i vojnici takozvane Krajine.

Osim Ademija o knjizi su govorili i povjesničar prof. dr. sc. Josip Jurčević te Ademijev suborac, prof. Ante Nadomir Tadić Šutra koji su istaknuli da će Ademijev ratni dnevnik postati jedno od temeljnih djela za znanstveno izučavanje Oluje.

Predstavljanje ratnog dnevnika, u organizaciji Narodne knjižnice – Knin, održano je u Multifunkcionalnoj dvorani Studentskog doma fra Luje Maruna, a pratilo ga je 40-ak posjetitelja među kojima i gradonačelnik Grada Knina Marijo Ćaćić.

Promocija je održana u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice VRO Oluja.

Tekst i foto: I. Š.

Predstavnici Grada, Županije i branitelja položili vijence na pet lokacija


U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice VRO Oluja predstavnici Grada Knina, Šibensko-kninske županije i braniteljskih udruga položili su vijence i zapalili svijeće na pet lokacija.

Vijenci su položeni u Vojarni Andrije Matijaša Pauka, kod spomen ploče ispred Stare bolnice, odnosno Doma zdravlja, kod bivšeg zatvora na tvrđavi, u Golubiću na mjestu pogibije trojice hrvatskih branitelja te kod Kninjanke ispred spomen ploče poginulog hrvatskog branitelja Dražena Kuduza.

Tim „Za Knin – 4KNIN“ pobjednici su prvog kninskog hackathona!


Piše: JU LRA Matica
Foto: Damir Mijakovac

Proteklog vikenda održan je „3iathlon“, prvi kninski hackathon u organizaciji Grada Knina i Javne ustanove Lokalna razvojna agencija Matica, Kninskog muzeja i pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Knina. Više od 30 prijavljenih natjecatelja, podijeljenih u timove intenzivno su radili, a u završnom dijelu programa i prezentirali svoja idejna rješenja na temu valorizacije bogate baštine Grada Knina.

Prvu nagradu u iznosu od 10.000 kuna osvojila je ideja „4KNIN“, odnosno prijedlog nove digitalne strategije za Turističku zajednicu Grada Knina kroz koncept četiri godišnja doba. Drugo mjesto i nagradu od 6.000 kuna osvojila je ideja „KING’S RESORT“ – kraljev konak, koncept smještajnih objekata sa dodatnim sadržajima, a trećeplasirana ideja „#uKnApp“ – interaktivne web aplikacije sa ukupnom turističkom ponudom na kninskom području, kući odnosi 4.000 kuna.

Prezentacijama timova, prethodila je iznimno kvalitetna panel rasprava na temu „Valorizacija baštine Grada Knina“ koja je okupila ugledne govornike na ovu temu:

• Marijo Ćaćić, gradonačelnik Grada Knina
• dr.sc Ante Jurčević, ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu
• mr. sc. Gordana Goreta, stručna voditeljica Služba stručnih poslova zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja, korištenja i nadzora – JU NP „Krka“:
• Đurđa Vrljević Šarić, voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju i projekte – JUK Tvrđava kulture Šibenik
• Iva Klarić Vujović, direktorica poslovanja – Muze d.o.o.
• Zlatko Jelačić, director – Smart AudioVisual d.o.o.

Panelisti su nakon panela preuzeli ulogu stručnog žirija koji je nakon prezentacija timova donio odluke o pobjednicima, što nije bilo jednostavno obzirom na kvalitetu prikazanih ideja. Gradonačelnik Grada Knina Marijo Ćaćić bio je toliko impresioniran prezentiranim idejama da je pozvao sve sudionike da mu budu savjetnici.

Ravnateljica Javne ustanove Lokalna razvojna agencija Matica Ivona Grcić, u ime organizatora izrazila je zadovoljstvo održanim „3iathlonom“, te je najavila planove da hackathon postane tradicionalno jednogodišnje događanje.

Direktorica Turističke zajednice Grada Knina, Tamara Milković među prezentiranim idejama vidi veliki potencijal za razvoj turističke ponude na području Grada Knina.

Iako pomalo i umorni, sudionici nisu krili zadovoljstvo što su imali priliku biti dio prvog kninskog hackathona koji se odvijao na kninskoj tvrđavi i u Informacijsko-inovacijskom inkubatoru (3i), te su se kovali planovi i strategije za iduću godinu.

General Ademi predstavlja u četvrtak u Kninu svoj ratni dnevnik


Umirovljeni general bojnik Hrvatske vojske Rahim Ademi predstavit će u četvrtak u Kninu svoj ratni dnevnik.

Ratni dnevnik “Samo istina” general Ademi promovirat će u Dvorani Studentskog doma fra Luje Maruna u 17 sati. Predstavljanje organizira Narodna knjižnica – Knin u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice VRO Oluja,

Uz autora, knjigu će predstaviti i povjesničar prof. dr. sc. Josip Jurčević i komunikolog prof. Ante Nadomir Tadić Šutra.

Otvoren prvi kninski hackaton; Sutra se za nagradu natječe sedam timova


Pozdravnim govorima župana Marka Jelića i gradonačelnika Marija Ćaćića na tvrđavi je večeras započeo prvi kninski hackaton.

Ravnateljica Lokalne razvojne agencije Matice Ivona Grcić Malenica predstavila je “3i” Inkubator i sve prednosti koje pruža poduzetnicima, a Tomislav Rašković održao je zanimljivo predavanje o marketingu, društvenim mrežama i novim trendovima.

Saznali smo tako da će se neki novi hackaton ubuduće možda održati na metaverzumskoj, a ne na stvarnoj kninskoj tvrđavi, upoznali smo se i s velikim marketinškim potencijalima nekih društvenih mreža koje mi iz Generacije X smatramo opskurnima poput Tik Toka, a bila je riječ i o umjetnoj inteligenciji te o robotima kuharima koji zasigurno neće presoliti jelo.

Na hackatonu u Kninu sudjeluje sedam timova s preko 30 sudionika. Prijavljeni timovi dobit će priliku raditi na razvoju i prezentaciji svojih ideja, a najbolje ideje na temu valorizacije kninske baštine osvojit će vrijedne novčane nagrade.

Timovi će sutra u “3i” inkubatoru na svojim idejama raditi cijeli dan, a u 19:45 sati na tvrđavi imat će prezentaciju pred žirijem.

Prije toga, sutra u 19 sati, također na tvrđavi, održat će se panel rasprava na temu valorizacije baštine grada Knina, a jedan od panelista bit će i gradonačelnik Marijo Ćaćić.

Izbornik