Sortiraj po:
Pogledaj:
 • Naslovna
 • Arhiva za kategoriju "Društvo"

Kategorija: Društvo

Na radionici ‘Dalmatinski đir, europska priča’ saznajte kako se pripremiti za EU izbore!


Razvojna agencija Šibensko-kninske županije u suradnji s partnerima organizira radionicu pod nazivom ‘Dalmatinski đir, europska priča: ususret #EUizbori2024’. Zato sljedeći utorak, 23. travnja posjetite Kuću umjetnosti Arsen gdje vas očekuju razne teme, od toga kako se pripremiti za predstojeće EU izbore i kako prepoznati točne informacije od onih lažnih, do zanimljive interaktivne debate s mladima koji prvi put izlaze na izbore.

Radionicu organizira Razvojna agencija u suradnji s partnerima i u sklopu svog projekta EUROPE DIRECT, u dvorani Kuće umjetnosti Arsen u Šibeniku, u utorak, 23. travnja s početkom u 12 sati.

Radionica će se sastojati od dva dijela odnosno panel rasprave na temu: Medijska pismenost i dezinformacije te debate s učenicima na temu: EU izbori.

Cilj ove radionice je prezentirati građanima važnost izlaska na EU izbore, objasniti kako funkcionira demokratski proces odlučivanja te kako razlikovati točne i provjerene informacije od onih lažnih u predstojećoj izbornoj kampanji.

Na panel raspravi će sudjelovati predstavnici medija, novinari i stručnjaci iz područja političke komunikacije.

U drugom dijelu, koji se odnosi na debatu s učenicima, debatu će voditi predstavnici Ureda Europskog parlamenta u RH, a u raspravi će sudjelovati učenici EPAS škola iz Knina, Drniša i Šibenika. Riječ je o maturantima kojima će ovo biti prvi put da izlaze na izbore.

“Na radionicu pozivamo sve zainteresirane mlade, građane, predstavnike medija i udruge mladih” – poručuju organizatori.

Svoje sudjelovanje potvrdite ispunjavanjem online obrasca za registraciju: https://forms.gle/q9XwJk2hBh7MgzUeA

Sve informacije i novosti iz Europe Direct centra Šibensko-kninske županije pratite putem weba, Facebooka i Instagrama.

https://www.europe-direct-skz.eu/
https://www.facebook.com/europedirectsibenik
https://www.instagram.com/europe_direct_skz/

Otvoreni Interpretacijski centar i vinoteka u prelijepim novoobnovljenim zgradama na tvrđavi


Kad sam napisao svoju prvu knjigu o Kninu prije 20 godina u dijelu o tvrđavi naglasio sam kako je za njenu revitalizaciju nužno obnoviti ruševne objekte.

Prvi veliki objekt koji je obnovljen bila je zgrada Muzeja Oluje 2015. godine, a danas sam doživio svečano otvaranje čak dvije novoobnovljene zgrade i srce mi je doista puno.

Čestitam svima koji su zaslužni za ovo, a posebno Zdenki Gugo koja je ovaj 2,8 milijuna eura vrijedan projekt iz Intervencijskog plana izgurala do kraja.

U najstarijem, sjevernom dijelu tvrđave (Kaštel Knin) obnovljena je zgrada u kojoj je danas otvoren Interpretacijski centar. Osim što zgrada izvanka izgleda doista monumentalno – i muzejski sadržaj unutar zgrade ne zaostaje ljepotom. Za to se pobrinula tvrtka Muze iz Zagreba koja je na zanimljiv, poučan i kreativan način osmislila multimedijalno putovanje kninskom poviješću i tvrđavom kroz stoljeća.

Župan Marko Jelić je na današnjoj svečanosti naglasio kako se na ovaj način ti objekti vraćaju svom gradu i građanima i kako će osim ljepote – i Gradu i građanima donijeti i – korist.

Gradonačelnik Marijo Ćaćić najavio je pak nove projekte obnove i revitalizacije kninske kamene ljepotice.

Druga novoobnovljena zgrada nalazi se u srednjem dijelu tvrđave (Garištima). Danas su u njoj svečano otvoreni vinoteka i suvenirnica. Također je riječ o jako lijepom objektu, a posebno dominira i zadivljuje krov od kamenih opeka.

Danas je u tom objektu vinsku radionicu održala Kninjanka sa zagrebačkom adresom Dijana Grgić, glavna urednica časopisa Vinum In.

Od vidljivih ruševnih objekata u tvrđavi ostala su još dva manja na ulazu u sjeverni dio i sada treba zapeti da se i to obnovi.

Konzervator Ministarstva kulture Marko Sinobad kazao mi je danas u neformalnom razgovoru kako osim toga na tvrđavi postoje ostaci još tri objekta u obliku temelja i nekakav dugoročni cilj trebao bi biti da se i to obnovi.

Više fotografija od danas pogledajte u objavi u Huknetovoj facebook grupi.

Prijavi se: Njemački jezik i e-vizitor za privatne iznajmljivače


Pučko otvoreno učilište Knin s radošću obavještava sve zainteresirane da je trenutno otvoren upis u program posebno namijenjen privatnim iznajmljivačima.

U gradu Kninu su, uz domaće, najbrojniji gosti iz Njemačke i Austrije. Zbog toga smo za vas pripremili kratki program u trajanju od 20 SATI u kojem ćete naučiti kako na NJEMAČKOM JEZIKU pružiti vašim gostima informacije o  smještaju, gastronomiji, povijesnim i prirodnim ljepotama te ostalim zanimljivim sadržajima.  Kao dobri domaćini na taj način ćete njihov boravak u Kninu učiniti još ugodnijim, a oni će se vraćati potaknuti tim pozitivnim iskustvom.   

Uz NJEMAČKI JEZIK pripremili smo i kratku edukaciju iz eVIZITORA koja će olakšati vašu prijavu i odjavu gostiju.  


Pozivamo sve zainteresirane, aktivne i buduće privatne iznajmljivače, da se jave i iskoriste mogućnost za poboljšanje svog poslovanja putem ove edukacije.

Upis je otvoren do 19.4.2024., a broj polaznika je ograničen.

———————————————-

Sve informacije mogu se dobiti na adresi Učilišta: 4. gardijske brigade 11, 22 300 Knin

e-mail: pou-knin@pou-knin.hr i obrazovanje@pou-knin.hr

web stranica www.pou-knin.hr

Facebook stranica Pučkog otvorenog učilišta Knin http://www.facebook.com/POUKnin/ i

kontakt telefon 022 662-400.

U subotu u Kninu projekcija filma o Brunu Gröningu


U subotu će se u 15 sati u Kninu održati projekcija dokumentarnog filma o Brunu Gröningu “”Fenomen iscjeljenja – Aktivnosti kruga Bruna Groninga”.

Projekcija će se održati u Zvonimoirovoj 28, a organizator je Udruga „Krug prijatelja Bruna Gröninga“.

Film prikazuje događaje nakon 1959.godine i smrti ovog poznatog njemačkog iscjeljitelja.

U filmu će biti prikazani intervjui, stručna mišljenja liječnika te osobna izvješća prijatelja Bruna Gröninga i ljudi koji su doživjeli iscjeljenja.

Ulaz na projekciju je besplatan, na osnovi dobrovoljnih priloga.

Javni natječaj za zakup 7 poslovnih prostora u Staroj gradskoj jezgri


Objavljen je Javni natječaj za zakup poslovnog prostora u Staroj gradskoj jezgri, kojim se u zakup nudi sedam poslovnih prostora za proizvodnu, uslužnu i ugostiteljsku djelatnost.

Poslovni prostori daju se u zakup na određeno vrijeme od 5 (pet) godina.

Zadnji dan za predaju dokumentacije je 20. travnja 2024. godine.

Javni natječaj

Odluka o raspisivanju javnog natječaja

Prilog 1 – Prijavni obrazac

Prilog 2 – Nacrti poslovnih prostora

Pravilnik

Prostori se mogu razgledati svakog radnog dana u vremenu od 9:00 do 12:00 sati, uz prethodnu najavu na broj telefona: 022/664-417.

Poslovni prostori raspoređeni su u 3 objekta poslovno-stambene namjene kako je prikazano na mapi označeno rozom bojom:

Slika 1.: Mapa stare jezgre

I. Objekt stambeno-poslovne namjenenudi dva poslovna prostora (poslovni prostor 4 i 5) u prizemlju novo obnovljenog objekta na adresi Nakićeva 5

Slika 2.: Poslovni prostori u Nakićevoj

II. Objekt stambenoposlovne namjene u Svačićevoj 6, nudi dva poslovna prostora (Poslovni prostor 1 i 3) od toga jedan u suterenu te jedan (poslovni prostor 3) u prizemlju objekta.

Slika 3.: Nacrt Poslovnih prostora na Staroj pijaci i u Svačićevoj ulici
Slika 4.: Poslovni prostor 1 i 2 u Svačićevoj (suteren)
Slika 5.: Poslovni prostor 3 u Svačićevoj (prizemlje)

III. objekt poslovne namjenena staroj pijaci (Gupčev trg) nudi 3 poslovna prostora (Poslovni prostor 6, 7 i 8) i svi se nalaze u prizemlju objekta. Poslovni prostor 8 daje se za ugostiteljsku namjenu. Trenutno su u završnoj fazi izgradnje.

Slika 6.: Poslovni prostor 8 na Staroj pijaci (Gupčev trg)
Slika 7.: Poslovni prostor 6 i 7 na Staroj pijaci (Gupčev trg)

Uskrs u Kninu


TZ Grada Knina i Grad Knin pozivaju sve građane i posjetitelje našeg grada da nadolazeće blagdanske dane provedu u vedroj i opuštenoj atmosferi u parku kod kružnog toka uz raznovrsne prigodne sadržaje.

Nije zaboravljena i već tradicionalna podjela pogača i jaja za koje se pobrinuo grad Knin, a koje će se dijeliti od 11 sati (do isteka zaliha)

Predblagdansku atmosferu u subotu od 10h. upotpuniti će grupa Don Karlos koji naprave vrhunsku atmosferu. Tu su i akrobati  iz Svijeta čarolije koji će se pobrinuti da od 10:30 dječji program bude  odličan.

Cijelo vrijeme uz to ekipa iz igraonice Tri lovca će raditi Facepainting.

Dođite da se veselimo, družimo i radujemo Uskrsu!

Vrijeme bi nas trebalo poslužiti pa ovim putem pozivamo sve da se pridruže i iskoriste ove blagdanske dane za zabavu i opušteno druženje!

Pučko učilište: Programi proizvodnje ljekovitog bilja i ekološke proizvodnje povrća


Iskoristi vaučer za obrazovanje i upiši na Pučkom otvorenom učilištu u Kninu kvalitetne programe ekološke proizvodnje ljekovitog bilja ili ekološke proizvodnje povrća.

Uvjet upisa:

 • završena osnovna škola ,
 • liječnička svjedodžba medicine rada.

Za sve informacije nazovi nas na broj telefona 022/662-400 pošalji upit na e-mail: obrazovanje@pou-knin.hr i pou-knin@pou-knin.hr

Više o programima koje možete upisati koristeći vaučere za obrazovanje možete pronaći na https://www.pou-knin.hr/vauceri/

Traže se 3 cestara i 2 strojara za rad u Nadcestariji Knin


CESTE ŠIBENIK, d.o.o. iz Šibenika objavio je natječaje za posao za radno mjesto Cestar (broj izvršitelja 3) i Strojar (broj izvršitelja 2) na području Grada Knina, odnosno Nadcestarije u Kninu.

Cjelovite tekstove natječaja možete preuzeti u u PDF-u u nastavku

Natječaji su objavljeni i na službenim stranicama HZZ-a.

Upiši Tečaj za njegu lica i kože na Pučkom otvorenom učilištu Knin


Nauči njegovati svoje lice uz iskusnu kozmetičarku. Upisi traju do 13. 3. 2024. godine.

Broj polaznika je ograničen. Za sve informacije možete nazvati na broj telefona 022/662-400 ili poslati upit na e-mail: obrazovanje@pou-knin.hr i pou-knin@pou-knin.hr

Što će se naučiti na tečaju:

 • Koji je moj tip kože?
 • Kako odabrati odgovarajuću hidratantnu kremu?
 • Tretmani protiv starenja kože
 • Zaštita od sunca
 • Problematična koža
 • Prehrana i njega kože
 • Prirodna njega kože
 • Priprema kože za šminkanje, tehnike konturiranja i osvjetljavanja

Filip Jejina ušao u reviziju za Državno natjecanje


Filip Jejina, učenik 6.a razreda OŠ dr. Franje Tuđmana Knin, nastavlja nizati pobjede na natjecanjima iz matematike.

Ovogodišnjim drugim mjestom na Županijskom natjecanju ponovno je ušao u reviziju za Državno natjecanje i time pokazao da se nalazi među najboljim matematičarima Hrvatske.

Čestitamo Filipu, mentorici Zdravki Bradarić i učiteljici Dinki Slugan koja je još kroz razrednu nastavu prepoznala i poticala Filipov dar za matematiku!

Kriteriji za objavu članaka kulturne i sportske tematike


Sve najave, vijesti i izvještaje koji se tiču kulture i kulturnih događanja u gradu Huknet neće naplaćivati.

Što se tiče pojedinačnih sportova besplatno ćemo objavljivati:

 • medalje s državnih natjecanja (sve dobne kategorije)
 • medalje s jakih međunarodnih turnira (sve dobne kategorije)
 • izboreno europsko ili svjetsko prvenstvo (sve dobne kategorije)
 • izborene Olimpijske igre
 • bilo koji plasman na europskim i svjetskim prvenstvima (sve dobne kategorije)
 • bilo koji plasman na Olimpijskim igrama
 • jaki turniri koji se odvijaju u Kninu (sve dobne kategorije)

Što se tiče kolektivnih sportova besplatno ćemo objavljivati:

 • utakmice važne za plasman u viši rang natjecanja (sve dobne kategorije)
 • polufinala i finala županijskog nogometnog kupa i sve daljnje utakmice (sve dobne kategorije)
 • najviši rang natjecanja (1. liga)

Za sve ostale sportske najave, rezultate, vijesti i informacije klubovima nudimo godišnji paket za cijenu od 300 eura. Godišnji paket uključuje objavu svih informacija, najava, vijesti i rezultata koje nam klub pošalje tokom godine dana.

Besplatne pripreme za državnu maturu na Veleučilištu u Šibeniku


Veleučilište u Šibeniku organizira besplatne pripreme za državnu maturu I to za hrvatski jezik, matematiku i engleski jezik.

Pripreme započinju 2. ožujka i održavat će se prema rasporedu koji će uskoro biti dostupan.

Prijave su otvorene online na internet stranici veleučilišta!

Link za prijavu: https://docs.google.com/forms/d/1OVmAo17MaiXEnEjFxHE263PASFe9vh2XoQGHvWloYJo/viewform?edit_requested=true

Reklamirajte se na Huknetu!


Portal Huknet najpraćeniji je medij u Kninu. Samo Huknetova facebook grupa ima 8,7 tisuća članova što je više nego Knin stanovnika.

Kao kninski news portal Huknet djeluje od 1. travnja 2009. godine i uskoro će napuniti 15 godina te je jedan od najstarijih lokalnih portala u ovom dijelu Europe.

Stoga je Huknet kod mnogih građana Knina postao sinonim za lokalni portal. Kao što je kaladont sinonim za pastu za zube.

Reklamom na ovom portalu doista možete doći do svakog Kninjanina i Kninjanke.

Reklamu, odnosno sponzorirani članak možete sastaviti vi, a možemo to napraviti i mi za vas. Fotografiju nam možete poslati vi ili ćemo doći mi i uslikati ono što želite profesionalnom foto opremom. Sve – po vašoj želji.

Što se tiče duljine teksta i broja fotografija – nema ograničenja.

Cijena je ista za sve – od tvrtki, preko obrta, kafića ili trgovina do udruga, ustanova i stranaka.

A ono što je najvažnije – cijena jedne reklame, odnosno sponzoriranog članka na Huknetu iznosi samo 50 eura (PDV ne plaćate) – ako tekst i fotografije pošaljete vi.

Ako treba izići na teren te napraviti fotografije i/ili tekst cijena je 100 eura.

Ako ste zainteresirani možete se javiti na e-mail: ivica.simic73@gmail.com

Kninski news portal Huknet autorski je projekt Ivice Šimića, magistra novinarstva i dugogodišnjeg novinara najpoznatijih hrvatskih redakcija (HRT, HINA, Jutarnji list, Večernji list, Slobodna Dalmacija).

Od 2009. do 2016. godine izdavač Hukneta bila je Udruga HUK, od 2017. do 2024. izdavač je bila tvrtka Pro Media iz Šibenika, a od veljače 2024. godine izdavač Hukneta je Knin Media, obrt za medijske usluge u vlasništvu Ivice Šimića.

Novi izdavač Hukneta zajedno s portalom upisan je u Knjigu pružatelja elektroničkih publikacija Agencije za elektroničke medije 20. veljače 2024. godine pod brojem 08/24.

Veselimo se suradnji!

P. S. Bannere ne radimo!

Natječaj


KLASA: 112-07/24-01/01

URBROJ:  2182/10-14-24-1

Knin,  16. 02. 2024.  godine

Na temelju članka 27. Statuta Narodne knjižnice – Knin (KLASA: 612-04/22-01/21; URBROJ: 2182-10-14-22-1 od 21. travnja 2022. godine), članka 11. i 12. Pravilnika o radu Narodne knjižnice – Knin (KLASA: 612-04/23-01/21; URBROJ: 2182/10-14-23-1 od 4. listopada 2023. godine) te članaka 21., 23., 24., 25., 26. i 27. Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Narodne knjižnice – Knin (KLASA: 612-04/21-01/11; URBROJ: 2182/10-14-21-2 od 7. kolovoza 2021. godine) i uz Suglasnost Gradonačelnika Grada Knina, KLASA: 112-01/24-01/02, URBROJ: 2182-10-02-24-2 od 14. veljače 2021., ravnatelj Knjižnice raspisuje

NATJEČAJ

za radno mjesto

Knjižničar, 1 (jedan/jedna) izvršitelj/ica na neodređeno puno radno vrijeme

Uvjeti:

–          Završen diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij iz polja informacijskih i komunikacijskih znanosti s najmanje 60 ECTS bodova iz temeljnih predmeta knjižničarstva, odnosno studij knjižničarstva kojim je stečena visoka stručna sprema sukladno propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju

–          Završen drugi preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij, odnosno studij kojim je stečena visoka stručna sprema sukladno propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, a temeljem članka 14. stavka 3. Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju, uz obvezu stjecanja 60 ECTS bodova iz temeljnih predmeta knjižničarstva na diplomskom studiju iz informacijskih i komunikacijskih znanosti u roku od 3 godine od dana zapošljavanja

–          Položen stručni ispit za knjižničara prema Pravilniku o uvjetima i načinu stjecanja stručnih zvanja u knjižničarskoj struci,

–          Natjecati se mogu i kandidati koji nemaju položen stručni ispit, a kojeg će u slučaju prijema u službu biti obvezni položiti u skladu sa Zakonom i Pravilnikom o uvjetima i načinu stjecanja stručnih zvanja i knjižničarskoj struci.

Posebni uvjeti:

–           Rad u smjenama,

–           Računalna pismenost,

Opis poslova:

– nabava knjižnične građe

– stručna obrada knjižnične građe 

– pohrana, čuvanje i zaštita knjižnične građe 

– pružanje informacijskih usluga, posudba i davanje na korištenje knjižnične građe 

– usmjeravanje i podučavanje korisnika pri izboru i korištenju knjižnične građe, informacijskih pomagala i drugih izvora

– obavljanje i drugih poslova sukladno Zakonu o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti (NN 17/2019.)

Potrebna dokumentacija:

 • zamolba
 • životopis
 • domovnica ili osobna iskaznica, preslika
 • ovjerena preslika diplome
 • dokaz o računalnoj pismenosti (preslika uvjerenja, potvrde ili vlastoručno potpisana izjava kandidata o ispunjavanju navedenog uvjeta)
 • uvjerenje o nevođenju kaznenog postupka (ne starije od 6 mjeseci).

Dokaz o zdravstvenoj sposobnosti pribavit će samo onaj/ona kandidat/kinja koji/ja bude

izabran/a.

Osoba koja može ostvariti pravo prednosti pri zapošljavanju prema članku 102. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (NN 121/17, 98/19, 84/21, 156/23) i  članku 9. Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom („Narodne novine“ broj 157/13, 152/14, 39/18 i 32/20) dužna je u prijavi na javni natječaj pozvati se na to pravo te ima prednost u odnosu na ostale osobe samo pod jednakim uvjetima.

Osoba koja se poziva na pravo prednosti pri zapošljavanju u skladu s člankom 102. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, uz prijavu na natječaj dužna je, osim dokaza o ispunjavanju traženih uvjeta iz natječaja, priložiti i sve dokaze propisane člankom 103. stavkom 1. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, a koji su objavljeni i mogu se naći na internetskoj stranici Ministarstva hrvatskih branitelja: https://branitelji.gov.hr/zaposljavanje-843/843 te dokaz iz kojeg je vidljivo na koji način je prestao radni odnos kod posljednjeg poslodavca (ugovor, rješenje, odluka i sl.).

Osoba koja se poziva na pravo prednosti pri zapošljavanju u skladu s člankom 9. Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, uz prijavu na javni natječaj dužna je, osim dokaza o ispunjavanju traženih uvjeta iz natječaja, priložiti i dokaz o utvrđenom statusu osobe s invaliditetom te dokaz iz kojeg je vidljivo na koji način je prestao radni odnos kod posljednjeg poslodavca (ugovor, rješenje, odluka i sl.).

Rok za podnošenje prijava je 8 dana od dana objave javnog natječaja na stranicama HZZ-a.

Prijave s naznakom ”za natječaj” , s dokazima o ispunjavanju uvjeta, dostaviti na adresu (putem pošte ili osobno):

Narodna knjižnica – Knin

Krešimirova 20-24.

22 300 Knin

            Urednom prijavom smatra se potpisana prijava koja sadrži sve podatke i priloge navedene u natječaju.

Nepotpune i nepravodobne prijave neće se razmatrati.

Kandidati će biti obaviješteni o rezultatima izbora u propisanom roku aktima Knjižnice.

      RAVNATELJ

                                                                                          Ivica Šimić, mag. bibl.

Izbornik