Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Arhiva za kategoriju "Društvo"

Kategorija: Društvo

Započinju predupisi u 1. razred OŠ Domovinske zahvalnosti


Prijava djece dorasle za upis u prvi razred za školsku godinu 2022./2023. (djeca koja navršavaju šest godina do 1.4.2022. godine, kao i djeca kojoj je prošle školske godine odgođen upis u osnovnu školu ili iz drugih razloga nisu upisani u osnovnu školu (a školski su obveznici) provodit će se od 24.01. do 31.01.2022., izvijestili su iz OŠ Domovinske zahvalnosti.

Zbog trenutne epidemiološke situacije prijava će se provoditi elektronskim putem.

Roditelji su dužni dostaviti sljedeću dokumentaciju:
• Obrazac za prijavu djeteta za upis u prvi razred (nalazi se na stranici škole)
• Preslik domovnice djeteta
• Preslik rodnog lista djeteta
• Liječničku dokumentaciju o stanju djeteta (ukoliko dijete ima zdravstvenih ili teškoća u razvoju)

Dokumentacija se dostavlja na jednu od mail adresa: zeljko.tomljenovic@skole.hr ili ivana.vidovic14@skole.hr

Ukoliko imate pitanja ili ne možete dostaviti dokumentaciju elektronskim putem molimo vas da kontaktirate ured stručne službe na broj telefona 022 664 864 svaki radni dan u vremenu od 11:00 do 13:00 i od 16:00 do 18:00.

Započinju predupisi u 1. razred OŠ dr. Franje Tuđmana


Od 24. do 31. siječnja obavljat će se predupisi u 1. razred OŠ dr. Franje Tuđmana.

Prijava djece dorasle za upis u prvi razred za školsku godinu 2022./2023. odnosi se na djecu koja do 1. 4. 2022. godine imaju navršenih šest godina, kao i djecu kojoj je prošle školske godine odgođen upis u osnovnu školu ili iz drugih razloga nisu upisana u osnovnu školu, a školski su obveznici.

Zbog trenutne epidemiološke situacije prijava će se provoditi elektronskim putem.

Roditelji su dužni dostaviti sljedeću dokumentaciju:

• Obrazac za prijavu djeteta za upis u prvi razred (nalazi se na web stranici škole)
• Preslik domovnice djeteta
• Preslik rodnog lista djeteta
• Liječničku dokumentaciju o stanju djeteta (ukoliko dijete ima zdravstvenih ili teškoća u razvoju)

Dokumentacija se dostavlja na e-mail adresu: anita.kovacevic9@skole.hr

Ukoliko imate pitanja ili ne možete dostaviti dokumentaciju elektronskim putem kontaktirajte ured stručne službe na broj telefona

022 664 662 ili 660 545 u vremenu od 8:30 do 10:30 sati.

Rezultati popisa: U Kninu živi 8.317 stanovnika


Državni zavod za statistiku objavio je prve rezultate Popisa stanovništva 2021. godine po kojima u Kninu živi 8.317 stanovnika.

Za usporedbu, po popisu iz 2011. godine u gradu je živjelo 10.633 stanovnika, po popisu iz 2001. godine bilo je 11.128 stanovnika, a po popisu iz 1991. godine u Kninu je živio 12.331 stanovnik.

U Gradu Kninu kao administrativnoj jedinici koja osim samoga grada obuhvaća i 12 sela po najnovijem popisu živi ukupno 11.755 stanovnika.

Po popisu iz 2011. u Kninu s okolicom živjelo je 15.407 stanovnika.

Na Adventu u Kninu očekuje vas vrhunski doček 2022. za velike i male!


Piše: TZ grada Knina

Advent u Kninu spremio je vrhunski doček 2022. godine za male i za velike. Dječji doček zakazan je za 11 sati uz predstavu Klaunovska posla, dok velike navečer očekuje vrhunska atmosfera uz popularni bend Show legende!

Dječji doček 2022. započinje u petak u 11 sati kada će se na igralištu kod OŠ dr. Franje Tuđmana održati predstava Klaunovska posla. Predstavu izvodi klaun Srećko koji na smiješan i zabavan način potiče dječju maštu i kreativnost. Kroz razne klaunovske skečeve i trikove, Srećko razveseljava djecu i stavlja široki osmjeh na njihova lica.

Predstava sadrži i plesni dio u kojem Srećko pokreće dječje noge u ritmu muzike za ples. U ovom dijelu sva djeca sudjeluju plešući na poznate dječje pjesmice i na osmišljenu koreografiju, a poslije predstave odbrojava se do podne i do dječjeg dočeka!

Ako želite dočekati novu 2022. godinu na najbolji mogući način uz hrpu pozitivne energije, dođite na Advent u Kninu jer 31.12. u 22 sata na pozornicu se penju Show legende. Četiri mušketira i jedna dama za vas sviraju zabavnu, domaću i stranu rock i pop glazbu.
Šibenski je to bend poznat po svojim energičnim nastupima, a stvaraju idealnu atmosferu za zabavu pa nema boljeg načina za ispratiti staru i dočekati novu godinu!

Uz vrhunsku glazbu, Advent u Kninu spremio je i odličnu gastronomsku ponudu uz pet kućica ugostitelja pa ćete tako tijekom koncerta moći uživati u ukusnim jelima i pićima!

*Djeca mogu slobodno ući na predstavu dok je roditeljima moguć ulazak s Covid potvrdama. Ulaz na koncert moguć je isključivo uz predočenje EU Covid potvrde ili odgovarajućeg drugog dokaza o cijepljenju, preboljenju, odnosno testiranju.

Organizatori sve posjetitelje pozivaju na pridržavanje epidemioloških mjera.

U četvrtak ne propustite dugo očekivani koncert Dalmatina!


Piše: TZ grada Knina

Nakon što je planirani koncert odgodila kiša, na Adventu u Kninu napokon nastupaju miljenici publike i kraljevi dalmatinske pisme! U četvrtak, 30. prosinca u 20 sati očekuje vas koncert Dalmatina koji će se, kao i uvijek, održati na igralištu kod OŠ dr. Franje Tuđmana.

U četvrtak ćete se moći zabaviti i opustiti uz dugo iščekivani koncert popularne grupe Dalmatino, miljenika domaće publike. Dalmatino je hrvatski pop sastav koji čine Ivo Jagnjić (vokal, gitara) i Zdravko Sunara (bubnjevi).

Dobitnici su zlatne i srebrne ploče te Porina 2002. godine za novog izvođača godine, a kninska publika moći će uživati u njihovim najvećim hitovima iz bogate karijere poput ‘Dajem ti rič’, ‘Dvi sestre blizanke’, ‘Ditelina s četri lista’ i mnogih drugih.

Uz vrhunsku glazbu, Advent u Kninu spremio je i odličnu gastronomsku ponudu uz pet kućica ugostitelja pa ćete tako tijekom koncerta moći uživati u ukusnim jelima i pićima!

Osim toga, na Adventu u Kninu svi ljubitelji klizanja mogu uživati i u klizalištu koje je postavljeno kod OŠ dr. Franje Tuđmana, a tijekom školskih praznika otvoreno je svakim danom od 10 do 22 sata!

Ulaz na koncert moguć je isključivo uz predočenje digitalne EU Covid potvrde ili odgovarajućeg drugog dokaza o cijepljenju, preboljenju, odnosno testiranju. Organizatori sve posjetitelje pozivaju na pridržavanje epidemioloških mjera.

U novoj godini započinju radovi na obnovi stambenih i poslovnih objekata i skala u staroj gradskoj jezgri


Danas je kninski gradonačelnik Marijo Ćaćić s izvođačima radova potpisao ugovore o izvođenju radova na obnovi stambenih i stambeno-poslovnih objekata te na uređenju pješačkih ulica i skala u staroj gradskoj jezgri.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova je 11 milijuna kuna od čega se 7,2 milijuna odnose na obnovu i uređenje stambenih i stambeno-poslovnih objekata u staroj gradskoj jezgri, a 3,8 milijuna na uređenje skala i ulica koje vode od stare gradske jezgre prema kninskoj tvrđavi.

Izvođač radova na obnovi stambenih i stambeno-poslovnih objekata je tvrtka Crivac d.o.o. iz Solina dok će radove na uređenju skala i ulica izvoditi Kameni zid d.o.o. iz Drniša.

Rok za završetak radova je devet mjeseci te će tako do kraja rujna 2022. godine biti obnovljena tri stambena i stambeno-poslovna objekta u kojima će se urediti 4 poslovna prostora i 7 stanova. Osim stambenih i poslovnih objekata, u staroj gradskoj jezgri će se urediti i pješačke ulice i skale u Kumičićevoj i Kvaternikovoj ulici, na njihovom spoju i prolazu između Svačićeve i Jelačićeve ulice, s pratećom infrastrukturom (kanalizacija, vodovod i javna rasvjeta), urbanom opremom i turističkom signalizacijom.

Radovi se izvode u sklopu projekta “Obnova, uređenje i valorizacija prostora stare tržnice, poslovnih i stambenih prostora i infrastrukture u staroj gradskoj jezgri” kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Uz navedene radove kroz projekt će se još obnoviti i urediti stara gradska tržnica i još jedan stambeno-poslovni objekt s četiri stana i tri poslovna prostora. Javna nabava ovih radova je u tijeku.

Namjera svih zahvata u staroj gradskoj jezgri je urediti je kao urbanu zonu koja će privlačiti male obrtnike i poduzetnike, lokalno stanovništvo, a i posjetitelje organizacijom raznih kulturnih i zabavnih sadržaja, kao i raznolikom ponudom lokalnih proizvoda i usluga u tom dijelu grada, kažu u Gradu.

Ukupna vrijednost projekta je 20,5 milijuna kuna, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj financirat će se 85% ovog iznosa, odnosno 17,4 milijuna. Projekt se provodi u partnerstvu s JU LRA Matica. Ovaj projekt jedan je od 20 projekata koji se provode u sklopu Intervencijskog plana Grada Knina.

I. Š.

Božićna čestitka gradonačelnika Grada Knina


Božićnu čestitku uputio je kninski gradonačelnik Marijo Ćaćić. Prenosimo je u cijelosti

“Drage moje Kninjanke i Kninjani!

Za Božić slavimo rođenje Isusa Krista, spasitelja čovjeka i nositelja vjere i nade, pa u godini u kojoj se dosta toga lošeg dogodilo, nastupajuće Božićno vrijeme osjećamo kao dobrodošlo vrijeme, tradicionalno nabijeno osjećajem zajedništva, tolerancije, optimizma i vjere.

Ovo vrijeme nas ponovo potiče na promišljanje o važnosti obitelji, prijatelja, susjeda i zajednice, kao i prirodnog okruženja u kojem živimo. Nadam se da će svatko od vas, drage moje Kninjanke i Kninjani, tijekom Božićnih praznika moći uživati u ovim blagoslovima i da će nas ovo vrijeme još više osnažiti da u novu godinu kročimo s optimizmom i spremnošću za nove životne, radne i ine pobjede.

U tom duhu, molim vas da vodite računa jedni o drugima, da budete tolerantni, suosjećajni i ljubazni prema svima oko vas, a posebno onima koji su u potrebi, koji možda nemaju obitelj i prijatelje u blizini ili kojima samo treba malo dodatne podrške.

Dragi moji sugrađani, budite ovog Božića sretni, mirni i zadovoljni. Želim vam svima čestit i blagoslovljen Božić, i neka upravo Božić donese čaroliju u vaša srca!

Sretan Božić i Novu 2022. godinu, od srca vam želi vaš gradonačelnik Marijo Ćaćić!”.

Svečana promocija na Veleučilištu Marko Marulić u Kninu


U dvorani Studentskog doma Fra Lujo Marun održana je svečana promocija stručnih prvostupnika i stručnih specijalista Veleučilišta Marko Marulić u Kninu. Zbog epidemiološke situacije, svečanost je održana bez uzvanika, a 57 studenata promovirano je u stručne prvostupnike ekonomije, poljoprivrede krša i prehrambene tehnologije te u stručne specijaliste ekonomije.

Ovo je bila četrnaesta svečana promocija prvostupnika, a sedma specijalista Veleučilišta Marko Marulić u Kninu.

Izvor: HRT Radio Knin
Foto: HRT Radio Knin

Potpisan ugovor o dodjeli sredstava Dječjem vrtiću Cvrčak u vrijednosti od 1,8 milijuna kuna


U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu potpisano je 75 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za unaprjeđenje usluga u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, vrijednih više od 177 milijuna kuna.

Dječjem vrtiću Cvrčak iz Knina osigurano je 1,8 milijuna kuna, a ugovor je potpisala ravnateljica Mira Barić. Prijedlog projekta koji će trajati dvadeset mjeseci izradila je Razvojna agencija Matica čija je djelatnica Spomenka Martić također bila prisutna na potpisivanju ugovora.

Projekt je ocijenjen je najvišim brojem bodova.

Izvor: HRT Radio Knin

Održan božićni prijam gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća


U Domu HV-a danas je održan tradicionalni božićni prijam gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća.

– S vjerom i nadom radimo u službi svih građana. Ovom prilikom se zahvaljujem svim našim sugrađanima koji rade na dobrobit grada Knina – kazao je u pozdravnom govoru predsjednik Gradskog vijeća Dragan Miličević.

Djelatnicima gradske uprave, gradskih ustanova i svim sugrađanima koji su učinili ovu godinu uspješnom zahvalio se i gradonačelnik Marijo Ćaćić. Posebno su ovu godinu učinili uspješnom gospodarski projekti Poduzetničkog centra i 3i inkubatora, ali i oni infrastrukturni i kulturni, a najveće veselje donijeli su sportaši među kojima posebno mjesto zauzima olimpijsko zlato Matee Jelić, kazao je gradonačelnik.

Osvrnuo se i na pandemiju za koju je rekao da više nije toliko javno zdravstveni problem koliko je politički i društveni. Ili će pandemija završiti ili moramo živjeti s tim virusom i vratiti život u normalu, kazao je.

– Sretan sam sa svima vama, sretan sam što ovaj grad ide naprijed. Osjećam pozitivnu energiju ovog grada koji je svjetionik u mnogim stvarima, a posebno u kršćanskom zajedništvu – poručio je šibensko-kninski župam Marko Jelić.

I. Š.

Prerezane božićne lampice


Nepoznate osobe prerezale su noćas božićne lampice u gradu. Ne samo što su uništili imovinu nego su i nečije živote doveli u opasnost.

Vjerojatno su to isti oni koji čupaju klupe iz temelja, lome koševe, uništavaju dječja igrališta.

O psihopatiji

Psihopatija je trajni poremećaj osobnosti.

Kada je u pitanju psihopat, definicija koja precizno opisuje njegovo stanje nije jednoznačna, no glavna obilježja psihopatije uključuju nedostatak empatije i osjećaja za druge, sebičnost i nedostatak krivnje.

Uzrok psihopatije, kao i ostalih poremećaja osobnosti, može biti loša socijalizacija u ranom djetinjstvu, genetska svojstva, kao i posljedice tjelesnih i psihičkih oboljenja. Najčešći uzrok razvijanja psihopatije je da su osobe s tim poremećajem u djetinjstvu ili pretjerano strogo odgajane, tj. kažnjavane, ili su bili prepušteni sami sebi, tj. zanemareni.

Mlada Kninjanka Barbara Grgić u svom podcastu razgovara s brojnim poznatim ličnostima iz svijeta kulture i umjetnosti


Na Digilab NSK Podcasti kanalu na YouTubeu kao i na svim relevantnim aplikacijama i servisima za audio sadržaj kao što su Spotify, Deezer, Google Podcasti i Podbean slušati možete čak šest novih podcasta.

Jedan od njih je i podcast Beli Zagreb Grad, mlade hrvatske novinarke Barbare Grgić. Rođena Kninjanka u Zagrebu živi i radi već šest godina. Prošle je godine, netom nakon potresa u Zagrebu, pokrenula portal Beli Zagreb Grad, kao svojevrsni nastavak istoimenog projekta, koji na društvenim mrežama postoji još od 2017. godine.

“Portal Beli Zagreb Grad pokrenula sam netom nakon potresa u Zagrebu, u jeku pandemije COVID-19. Prilikom pokretanja portala neprestano sam imala na umu: grad su ljudi. Zagreb živi i diše kulturu, a kreatorima iste potrebna je pomoć više nego ikad. Dok su ostale medije preplavljivale vijesti o novim brojevima zaraženih, na Belom Zagreb Gradu nastajale su prve najave novih predstava, novih knjiga, filmova, koncerata na otvorenom i izložbi. Upravo je pandemija dokazala da se u teška vremena okrećemo upravo kulturi. Više smo čitali, slušali glazbu i gledali filmove. Jedva smo čekali da sve završi kako bismo ponovno mogli otići na koncert ili predstavu koju dugo odgađamo. Beli Zagreb Grad je od dana kada je pokrenut bio vrelo kulturnih sadržaja – vijesti iz kulture, najava događaja i intervjua s brojnim umjetnicima. Ispostavilo se da je takav sadržaj bio prijeko potreban svima u moru crnih brojeva kojima su nas svakodnevno obasipali”, govori Barbara Grgić, osnivačica i glavna urednica portala, inače po struci profesorica hrvatskog i latinskog jezika.

Do sad je snimila i objavila 11 podcasta, a neki od gostiju bili su operna pjevačica i sopranistica Barbara Suhodolčan, nezavisna kustosica Sonja Švec Španjol, glazbeni producent Antonino Šimić, mladi redatelj i glumac Marin Pavelić, mladi kantautori Đuro Ravenščak, Pava Ćorić, Vincent Šepić (Zo), Matej Nakić (Bluvinil) i Vinko Ćemeraš.

Zašto je pojeo vuk magare, kako je rođena Istrijanka postala poznata Purgerica, u kojoj hrvatskoj knjižnici korisnici dolaze iz čak 120 gradova i mjesta diljem svijeta, kako su povezani inzulin i mozak, zašto čak 50 posto Hrvatske ne čita i kakve viceve pričaju fonetičari, doznajte u DigiLab NSK Podcastima – podcastima o kulturi, znanosti i obrazovanju koje je pokrenula Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Foto: Angelo Virag

Foto: Gradonačelnik uručio novčane nagrade za 11 sportaša, tri trenera i dva kluba


Za iznimne sportske rezultate postignute u 2021. godini te za zasluge u promicanju kninskog sporta i kninskih sportaša diljem Hrvatske i svijeta Grad Knin je nagradio 11 sportaša, tri trenera i dva kluba.

– Vi ste krema i lučonoše ovoga grada kojega promovirate diljem Hrvatske i svijeta. Mi smo kao Grad radili na poboljšanju sportske infrastrukture i to ćemo nadalje činiti, a povećat ćemo i broj sportskih stipendija – kazao je gradonačelnik Marijo Ćaćić.

Novčane nagrade u rasponu od 1.500 do 3.000 kuna uručene su sljedećim sportašima, klubovima i trenerima:

1. ANAMARIA MIKULIĆ, članica Taekwondo kluba „DIV KNIN“
Anamaria je vrhunska sportašica VI. kategorije, uzrast kadetkinja, koja je ove godine osvojila 1. mjesto na Državnom kadetskom prvenstvu te 5. mjesto na Europskom kadetskom prvenstvu u Tallinnu.

2. LANA SIGUT, članica Taekwondo kluba „DIV KNIN“
Lana je vrhunska sportašica VI. kategorije, uzrast kadetkinja, koja je ove godine osvojila 3. mjesto na Državnom kadetskom prvenstvu.

3. NIKA DODIK, članica Taekwondo kluba „DIV KNIN“
Nika je vrhunska sportašica VI. kategorije, uzrast kadetkinja, koja je ove godine osvojila 3. mjesto na Državnom kadetskom prvenstvu.

4. MATEO PRATLJAČIĆ, član Taekwondo kluba „DIV KNIN“
Mateo je senior koji je ove godine osvojio 2. mjesto na Državnom seniorskom prvenstvu te 3. mjesto na Državnom prvenstvu U21(senior)

5. KRISTINA JAKOVLJEVIĆ, članica Taekwondo kluba „DIV KNIN“
U 2021. godini među mnogobrojnim sportskim uspjesima ove vrhunske sportašice V. kategorije, uzrast juniorka, izdvajaju se osvojeno 3. mjesto na Državnom juniorskom prvenstvu, 2. mjesto na Kriterijskom turniru za reprezentaciju – Susedgrad Sokol Open i 1. mjesto na Kriterijskom turniru za reprezentaciju – Omiš Open.

6. JOSIP TESKERA, član Taekwondo kluba „DIV KNIN“
Josip je dobitnik nagrade Dražen Petrović. U 2021. godini Josip, kao vrhunski sportaš II. kategorije, uzrast senior, sudjelovao je na Europskom prvenstvu u Tallinnu u Estoniji gdje je osvojio 2. mjesto kao mlađi senior, na Državnom prvenstvu U21 osvojio je 1. mjesto te je sudjelovao na brojnim turnirima s kojih se vraćao s osvojenim zlatnim, srebrnim i brončanim medaljama.

7. STELLA VIDOVIĆ, članica Taekwondo kluba „Olympic“
Stella je juniorka koja je ove godine osvojila 1. mjesto na Državnom juniorskom prvenstvu, u kategoriji do 44 kg.

8. IVONA JELIĆ, članica Taekwondo kluba „Olympic“
Ivona je ove godine osvojila 1. mjesto na Državnom kadetskom prvenstvu, u kategoriji do 59 kg, 1. mjesto na President cupu, u kategoriji kadetkinja do 59 kg, 1. mjesto na Europskom klupskom prvenstvu, u kategoriji kadetkinja do 59 kg te 3. mjesto na Europskom kadetskom prvenstvu, u kategoriji do 59 kg

9. DANIELA JELIĆ, članica Atletskog kluba „Sveti Ante“ Knin
Daniela je po kriterijima HHO-a vrhunska sportašica III kategorije. Daniela je državna rekorderka na 60 m u kategoriji mlađih juniorki (U18) te članica reprezentacije Hrvatske u štafeti 4×100 m, a ove godine se ističu i osvojeno 1. mjesto na juniorskom Prvenstvu Balkana u štafeti 4×100 m, 1. mjesto na Prvenstvu Balkana u štafeti 4×100 m (mlađe juniorsko), 2. mjesto na seniorskom Prvenstvu Hrvatske na 100 m, 3. mjesto na seniorskom Prvenstvu Hrvatske u skoku u dalj, 2. mjesto na seniorskom Prvenstvu hrvatske u dvorani na 60 m te 2. mjesto na mlađe seniorskom Prvenstvu Hrvatske u skoku u dalj

10. MARKO ČEKO, član Atletskog kluba „Sveti Ante“ Knin
Marko, po kriterijima HHO-a sportaš II kategorije i ove godine nastavlja s postizanjem
vrhunskih rezultata, nabrojat ćemo samo neke od njih:
– 1. mjesto na seniorskom Prvenstvu Hrvatske u skoku u dalj
– 1. mjesto na seniorskom Prvenstvu Hrvatske u dvorani na 60 m
– 1. mjesto na mlađe seniorskom Prvenstvu Hrvatske u skoku u dalj
– 3. mjesto na seniorskom Prvenstvu Balkana u dvorani u skoku u dalj
– 2. mjesto na mitingu Svjetske atletske serije u skoku u dalj koji se održao u Bernu (Švicarska)
– 1. mjesto na „Hanžekovićevom memorijalu“ u skoku u dalj u nacionalnoj konkurenciji

11. BORIS ŠILJEG, član Športskog ribolovnog društva Krka Knin
Kao dugogodišnji član Športskog ribolovnog društva Krka Knin, Boris je ove godine nastupio i kao član nacionalne reprezentacije na svjetskom prvenstvu u Bugarskoj te je na Državnom natjecanju u disciplini „Ribolov predatora s obale umjetnim mamcima“ osvojio 3. mjesto.

KLUBOVI

I naši sportski klubovi su tijekom 2021. godine postizali iznimne sportske rezultate te su promicali kninski sport diljem Republike Hrvatske i svijeta, a među mnogim uspješnim klubovima u ovoj godini se izdvajaju:

KLUB SJEDEĆE ODBOJKE KNIN 95, viceprvaci Kupa Hrvatske, osvajači naslova prvaka Hrvatske te turnira Oluja 2021. i Mediteran Open u Splitu. Dva igrača ovoga već godinama uspješnog Kluba, gospoda Goran Dujmović i Vinko Oroz na Europskom prvenstvu u Turskoj osvojili su 6. mjesto;

ODBOJKAŠKI KLUB MLADOST 2000 je, unatoč problemima s pandemijom iz malog Kluba narastao u Klub sa 70-tak mladih članica koje svojim samoprijegornim radom osnažuju Klub i promoviraju sport u Kninu. Seniorska ekipa Mladosti trenutačno zauzima prvo mjesto na tablici Lige.

TRENERI

Za postignute vrhunske rezultate kninskih sportaša u 2021. godini velika zasluga pripada i njihovim trenerima, vrsnim sportskim znalcima i entuzijastima:

1. DRAGAN PINJUH, trener kadetske i U21 reprezentacije te osnivač i trener Taekwondo kluba „DIV KNIN“
2. STIPE JARLONI, osnivač i trener Taekwondo kluba „Olympic“
3. DRAŽEN LASIĆ, trener Atletskog kluba „Sveti Ante“ Knin te službeni trener reprezentacije Hrvatske na seniorskom prvenstvu Balkana u dvorani održanom u Istanbulu, Turska.

Što je nogostup i što je parkirališno mjesto za osobe s invaliditetom?


Tekst i foto: Josip Blažević, Udruga osoba s invaliditetom Sveti Bartolomej, Knin

Fotografije uslikane u Kninu

Nogostup

Nogostup je posebno uređena prometna površina namijenjena za kretanje pješaka, koja nije u razini s kolnikom ceste ili je od kolnika odvojena na drugi način.

Parkirališno mjesto za osobe s invaliditetom

Parkirališno mjesto mora biti smješteno najbliže pristupačnom ulazu u građevinu te mora omogućavati ispunjavanje sljedećih uvjeta, odnosno imati:

– parkirališno mjesto za jedan automobil kad se nalazi u nizu parkirališnih mjesta, okomitom, kosom, uzdužnom, u odnosu na nogostup, veličine 370 × 500 cm

– parkirališno mjesto za dva automobila koje se nalazi u nizu parkirališnih mjesta okomitom na nogostup veličine 590 × 500 cm s međuprostorom širine 150 cm

– izlaz s parkirališnog mjesta na nogostup osiguran ukošenim rubnjakom nagiba najviše 10%, širine najmanje 120 cm,

– površinu parkirališnog mjesta izrađenu od materijala koji ne otežava kretanje invalidskih kolica (šljunak, pijesak, zatravljena površina i sl.),

– oznaku pristupačnosti ili odgovarajućim znakom, odnosno oznakom sukladno posebnom propisu.

Poštovani sugrađani, nemojte koristiti nogostupe za parking na „minutu“ ni parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom. Svojim potezom oduzimate i ono malo „luksuza“ što osobe s invaliditetom imaju. Ako vi parkirate na nogostup pješaci i osobe u kolicima moraju na kolnik. Ako parkirate na mjesta za osobe s invaliditetom koje posjeduju znak pristupačnosti mi moramo tražiti drugo mjesto i brinuti se hoće li nas netko zagraditi da ne možemo ući u vozilo.

Znam da je blagdansko vrijeme ali i nama je, ako budemo poštivali pravila odradit ćemo zadatke bezbolnije, sačuvat ćemo živce a ostat će nam/vam i koja kuna više u džepu.

Sretni vam božićni i novogodišnji blagdani!

Sutra na Adventu u Kninu nastupa Silente


Vrhunski program Adventa u Kninu nastavlja se i ovu subotu koncertom popularne grupe Silente. Silente će otpjevati svoje nove pjesme i svima dobro poznate hitove, a zabava počinje u 21 sat na igralištu kod OŠ dr. Franje Tuđmana.

Silente se na široj glazbenoj sceni pojavljuje 2013. godine s prvim singlom Terca na tišinu i albumom Lovac na čudesa. Dvije godine kasnije objavljuju album Neće rijeka zrakom teći, a u 2018. najavljuju povratak koncertnim aktivnostima i svoj treći studijski album naziva Malo magle, malo mjesečine.

Sve pjesme Silente benda autorski potpisuju braća Tibor i Sanin Karamehmedović, a stalnu postavu benda još čine bubnjar Ivuša Gojan, vokalistica Doris Kosović i violinistica Ivana Čuljak. U svojoj karijeri bend je održao mnoge koncerte i osvojio razna priznanja za svoj rad, uključujući i hrvatsku diskografsku nagradu Porin. Bend Silente trenutačno živi i radi u Dubrovniku. U 2020/2021. bend je objavio 4 singla “Navečer se srca lome”, “Mene moje uši lažu”, “Nikada ovako” I “Poljubi me za kraj” kojima su najavili novi album.

Uz vrhunsku glazbu i klizalište za sve uzraste, Advent u Kninu spremio je i odličnu gastronomsku ponudu uz pet kućica ugostitelja pa ćete tako tijekom koncerta moći uživati u ukusnim jelima i pićima!

Ulaz na koncert moguć je isključivo uz predočenje digitalne EU Covid potvrde ili odgovarajućeg drugog dokaza o cijepljenju, preboljenju, odnosno testiranju. Organizatori sve posjetitelje pozivaju na pridržavanje epidemioloških mjera.

Ne propustite koncert grupe Silente u subotu u 21 sat na igralištu kod OŠ dr. Franje Tuđmana!

Izbornik