Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Arhiva za kategoriju "Društvo"

Kategorija: Društvo

Predavanje „Važnost razgovora s djecom“


U sklopu obilježavanja Međunarodnog tjedna djeteta u Kninu Pučko otvoreno učilište Knin organizira predavanje “Važnost razgovora s djecom”.

Predavanje će održati pedagoginja Ivana Vidović, prof. u prostorijama Učilišta u srijedu 4. 10. 2023. s početkom u 17 sati.

Svi zainteresirani se mogu prijaviti u putem telefona 022 662 400 i maila pou-knin@pou-knin.hr do utorka 3.10.2023. godine. Broj mjesta je ograničen.

Održani 2. Marunovi dani


U Kninu su održani 2. Marunovi dani, dani posvećeni fra Luji Marunu – velikanu kninske povijesti i nacionalne arheologije o kojem mnogi još uvijek tako malo znaju.

Organizator je ove manifestacije udruga „Čarobni svijet“ uz suorganizatore Muzej hrvatskih arheoloških spomenika i Arheološki muzej u Splitu. Razloga za slavlje i obilježavanje jubileja bilo je više. Naime, jubilarna je ovo godina i za Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu koji slavi 130 godina od utemeljenja upravo u Kninu  te za kninsku udrugu „Čarobni svijet“ koja slavi 10 godina rada s djecom i obiteljima na području Knina i okolice.

Ova manifestacija ima za cilj proširiti spoznaje o Luji Marunu i njegovom doprinosu, kako u nacionalnoj arheologiji, tako i u društvenom smislu kroz bogat program prikladan svim uzrastima.

Prvi je dan je posvećen upoznavanju najmlađih s likom fra Luje Maruna kroz raznekulturno-umjetničke radionice i šetnjom na kninskoj tvrđavi čiji su provoditelji bili Konjički klub Grabarije, Dječji folklorni ansambl Zvončići i Udruga „Čarobni svijet“.

Drugi su dan organizirana stručna predavanja te obilazak lokaliteta Bribirska glavica koji je fra Lujo istraživao i upravo mu on nadjenuo ime hrvatska Troja.

Uvodno predavanje održao je dr.sc. Ante Jurčević, ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu. Uslijedilo je predstavljanje knjige “Pisma Vladimira Ardalića Luji Marunu (1893. – 1917.)” koju je predstavio sam autor dr.sc. Marino Kumir. Dr.sc. Nikolina Uroda, muzejska savjetnica pri Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika predstavila je arheološki lokalitet Bribir, a Ante Alajbeg, viši kustos pri Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, predstavio arheološki lokalitet Otres.
Obilazak Arheološkog lokaliteta i muzeja na Bribirskoj glavici bio je osiguran za sve zainteresirane uz stručno vodstvo dr.sc. Nikoline Uroda i Miloša Biserka, mag. archeol.

Valja reći i kako je prije najavljenih stručnih predavanja prikazan kratkometražni film: “Kako je Lujo Marun spasio Kninsku tvrđavu” koji su snimali i u kojem su glumili članovi Dramsko-filmske družine „Lujo Marun“ Udruge za djecu i mlade „Čarobni svijet“. Tekst i scenarij djeca i mladi kreirali su sa stručnjacima u sklopu projekta “Virtualni čarobni svijet”. Film obrađuje dječji pogled na povijesni trenutak u kojem je Kninska tvrđava planirana za prodaju kamenolomu, ali biva spašena jer je Lujo Marun sakupljao novac i uspio je otkupiti za 4.000 forinti  kako bi ona i danas stajala ponosito na svom mjestu kao jedna od najvećih fortifikacija u Europi.

Fra Lujo Marun, kninski i hrvatski velikan osebujne ličnosti neiscrpan je izvor motivacije i ustrajnosti koju je potrebno dijeliti sa širom javnosti i zaslužuje imati svoje dane u svom Kninu – poručuju organizatori.

Pokrovitelji manifestacije su Šibensko-kninska županija, TZ Šibensko-kninske županije, Grad Knin, TZ Knin i Kninski muzej.

Čarobni svijet poziva roditelje da se uključe u projekt “Prvi koraci II”


Tekst: Čarobni svijet

Pozivamo sve zainteresirane trudnice, mame i tate s područja Knina i Kistanja da se uključe u projekt Prvi koraci II.

Projekt Prvi koraci II nudi aktivnu i cjelovitu podršku roditeljstvu kroz radionice, grupe podrške i stručna predavanja.

PROJEKTNE AKTIVNOSTI I IZVODITELJICE:

– radionice i grupe podrške, Sanela Džepina, magistra socijalne pedagogije

– Zdravstvena zaštita male djece, Marica Arula Mrđen, dr. med., spec. pedijatar

– Priprema tijela za porod i oporavak nakon poroda, Danica Maričić, viši fizioterapeut

– Baby handling i senzorna integracija, Tihana Gugo, prvostupnica radne terapije, Bobath terapeut i terapeut senzorne integracije

– Poticanje ranog razvoja i prepoznavanje razvojnih odstupanja kod djece, Marina Grbić Malnar, pedagoginja/struč. spec. rane intervencije

Prijaviti se možete na nekoliko načina:

1. putem google obrasca:  https://forms.gle/66ybgwwqcpmVFjiY7

2.  adresu ana.carobnisvijet@gmail.com / info@carobnisvijet.hr

3.  na broj mobitela 099/535 2630

Pučko učilište: Upisi u novu školsku godinu


Pučko otvoreno učilište Knin obavještava sve zainteresirane da su u tijeku upisi u školsku godinu 2023./2024.:

1. BESPLATNI PROGRAMI ZA OBRAZOVANJE PUTEM VAUČERA ZA     ZAPOSLENE I NEZAPOSLENE OSOBE

Više informacija na stranici Pučkog otvorenog učilišta Knin https://www.pou-knin.hr/vauceri/ i

na stranicama HZZ-a https://vauceri.hzz.hr/korisnicki-centar/hzz-vauceri-cesta-pitanja-korisnika/video-uputa-predaja-zahtjeva/

2. Programi uz plaćanje:

  • PROGRAMI STJECANJA SREDNJE STRUČNE SPREME I PREKVALIFIKACIJE
  • PROGRAMI OSPOSOBLJAVANJA I USAVRŠAVANJA
  • PROGRAMI UČENJA STRANIH JEZIKA (engleski, njemački i talijanski)

Sve informacije mogu se dobiti na adresi Učilišta: 4. gardijske brigade 11, 22 300 Knin

e-mail: pou-knin@pou-knin.hr , voditelj@pou-knin.hr i obrazovanje@pou-knin.hr

web stranica www.pou-knin.hr

Facebook stranica Pučkog otvorenog učilišta Knin http://www.facebook.com/POUKnin/

telefon 022 662-400.

Natječaj je otvoren do 29. rujna 2023. godine.

Projekt kninske škole za darovite učenike: “Biokemija kroz dva elementa – voda i tlo”


Srednja škola Lovre Montija provela je izvannastavni školski projekt iz područja biokemije, a vezan je uz rad s potencijalno darovitim učenicima.

Biokemija kroz dva elementa – voda i tlo je projekt rada s potencijalno darovitim učenicima koji pokazuju interes za dodatnim stjecanjem znanja iz područja biologije i kemije.

– Ovim projektom identificirali smo potencijalno darovite učenike te im omogućili dodatno prirodoznanstveno obrazovanje koje se oslanja, ali i produbljuje odgojno-obrazovne ishode predmeta biologije i kemije. Osim predavanja i mentorskog rada, učenici su sudjelovali i na terenskoj nastavi. Treba naglasiti da se većina rada odnosila na samostalne istraživačke aktivnosti učenika. Kroz istraživački proces učenici su se upoznali s načinima kvalitativne i kvantitativne analize uzorka vode i tla s ciljem jačanja vještina samostalnog istraživačkog rada i jačanja svijesti o važnosti zaštite prirodnih resursa – istaknula je voditeljica projekta Marijana Zaninović.

Projekt je financiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja u iznosu od 3.933,92 € (28.932,00 kn). Sredstva su utrošena za realizaciju terenske nastave, nabavu opreme i kemikalija.

Projektni tim čine Dragana Jozić, stručni suradnik psiholog, Darija Bodrožić-Selak, prof. biologije i kemije i Marijana Zaninović, prof. biologije i kemije (voditeljica projekta).

Više na ovoj poveznici: http://ss-lovre-montija-knin.skole.hr/projekti/biokemija_kroz_dva_elementa_voda_i_tlo

Održane dvije od četiri volonterske akcije u sklopu projekta Laboratorij ideja


Udruga za djecu i mlade „Čarobni svijet“ od rujna 2022. godine provodi projekt „Laboratorij ideja“ na području Knina, Kijeva, Biskupije i Kistanja.

Cilj projekta Laboratorij ideja odnosi se na potrebu da djeca i mladi odrastaju u odgovorne i aktivne članove društva i zajednice kojoj pripadaju. Osmišljene aktivnosti povezuju osobnu dimenziju razvoja s kulturalnom i društveno-političkom dimenzijom.

Jedan od ciljeva projekta je da djeca i mladi naučeno na radionicama direktno primijene na polju aktivizma i volonterstva.

Stoga su, na sastancima s predstavnicima vlasti izložili dokument u kojem su opisali svoje viđenje zajednice u kojoj žive i predložili volonterske akcije u svojim zajednicama.

Promocijom volonterstva i osmišljavanjem volonterskog angažmana u rješavanju uočenih problema razvija se svijest o važnosti volontiranja kao obliku aktivizma kojim se građani mogu uključiti u stvaranje bolje zajednice i društva u cjelini.

Prva volonterska akcija održala se u Kijevu pod nazivom „Svi za ljepši dječji park“. Akciju je podržala Općina Kijevo osiguravši postolje za kućicu koja je namijenjena za knjige i školski pribor te dva koša za smeće. Vrijedni su volonteri prionuli na rad te osvježili bojom postojeće stolove i stolice bojom, obojili kućicu, postavili koševe za smeće i popravili ogradu, uredili cvjetne gredice i ostatak prostora parka.

Druga volonterska akcija naziva „Park po mjeri djeteta“ održala se u Biskupiji u suradnji s Udrugom Argument koja djeluje na području Biskupije. Općina Biskupija osigurala je sav potreban materijal za provedbu akcije. Ovom akcijom marljivi su volonteri uljepšali dječji park u Orliću pored općinske zgrade. Postavili su cvjetne gredice s lavandom, smiljem i ružmarinom, osvježili boju na spravama te obojili drvene klupe.

U sklopu projekta predviđene su još dvije volonterske akcije. Jedna od njih održat će se sredinom kolovoza u Kistanjama gdje će se urediti dječji park pored stare općine, a druga u Kninu krajem kolovoza u suradnji su Udrugom Di Noah koja ima azil za napuštene pse.

Iz udruge pozivaju sve ljude dobre volje koji se žele pridružiti ovim akcijama da im se jave. Detaljne informacije bit će objavljene na stranicama Udruge i na društvenim mrežama.

Projekt „Laboratorij ideja“ podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Huknet/Promo

Davor Runtić predstavio ratnu trilogiju; Govorio o Dedakoviću, Borkoviću, Manoliću, Tuđmanu…


Jedan od najplodnijih kroničara Domovinskog rata Davor Runtić predstavio je danas u knjižnici trilogiju “Istočnoslavonska ratna kronika: Vukovar – Vinkovci 1991. – 1998.”.

O autoru je najprije govorio hrvatski branitelj Goran Grguričin istaknuvši da Runtićevo pisanje predstavlja prepreku tomu da se prošlost relativizira i zaboravi kao i branu za razne navodne istine.

Dodao je kako se autor u svojim djelima fokusirao na 1991. godinu koja je temelj Domovinskog rata.

Sam autor je posebno govorio o braniteljima koji su, kako je rekao, bili najbolje što je Hrvatska imala da bi na kraju pribijani na stup srama. Branitelji nisu bili kriminalci i nisu išli u rat zbog siromaštva, kako im se iz nekih centara moći pripisuje nego su bili domoljubi, rekao je Runtić.

Govorio je Runtić o legendarnom zapovjedniku Vukovara Mili Dedakoviću, o tome kako je prestao biti progonjen kad je dobio iskaznicu HDZ-a i kako mu se osobno ispričao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Pričao je i o mladom Jastrebu Branku Borkoviću koji je, kako je autor napomenuo, bio igrač Josipa Manolića u njegovoj namjeri da smijeni Tuđmana.

Sve tri knjige možete posuditi u kninskoj knjižnici.

Održana izvanredna skupština NK Dinara: Izabrani novi izvršni i nadzorni odbor


Na izvanrednoj skupštini NK Dinara razriješeni su dosadašnji i izabrani novi članovi izvršnog i nadzornog odbora.

S 20 glasova za i s dva suzdržana glasa izabran je izvršni odbor u sastavu Dragan Miličević, Vedran Uroš, Nikifos Gugo, Damir Dilber i Donald Dumančić te nadzorni odbor u sastavu Ivica Šimić, Tonko Grgić i Stanko Pavić. Za likvidatora je jednoglasno izabran Željko Kološ.

Skupština je usvojila i novi statut kluba.

U kninskoj bolnici u nedjelju besplatni pregledi madeža za građane Knina i Drniša


U Općoj i veteranskoj  bolnici Hrvatski ponos u Kninu u nedjelju će se od 9 do 17 sati obavljati besplatni pregledi madeža za građane Knina i Drniša. Za preglede nije potrebna uputnica, ali je potrebna rezervacija termina koji  se može dobiti kod  izabranog doktora obiteljske medicine.

Akciju provode Referentni centar Ministarstva zdravlja za melanom – KBC Sestre milosrdnice u suradnji s Hrvatskim dermatovenerološkim društvom i uz podršku Ministarstva zdravstva.

U petak 4. kolovoza u knjižnici promocija trilogije “Istočnoslavonska ratna kronika”


U petak 4. kolovoza s početkom u 17 sati u knjižnici će se održati promocija trilogije “Istočnoslavonska ratna kronika: Vukovar – Vinkovci 1991. – 1998.” autora Davora Runtića, jednog od najplodnijih kroničara Domovinskog rata.

Knjige će promovirati sam autor, organizator je Narodna knjižnica – Knin, a povod je obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Od ponedjeljka podjela kompostera


Od ponedjeljka u Čistoći i zelenilu započinje podjela kompostera (spremnika za bio-otpad) koje će moći preuzeti svi korisnici javne usluge miješanog komunalnog otpada koji žive u obiteljskim kućama.

Komposteri će se moći preuzeti radnim danima od 8 do 13 sati, a prethodno se treba prijaviti u sobu br. 9 kod djelatnika Ivana Slavića.

Komposteri su namjenjeni za korisnike koji žive u kućama kako bi se iz miješanog komunalnog otpada izdvojio biorazgradivi otpad te kako isti ne bi završio na odlagalištu.

Kako kompostirati pogledajte u pdf-u na linku ispod

Učenici OŠ dr. Franje Tuđmana u Grčkoj


Tekst i foto: Dragica Rončević, OŠ dr. Franje Tuđmana Knin

Od 17. do 21. siječnja 2023. godine u Ateni, glavnom gradu Grčke održala se treća aktivnost učenja, poučavanja i osposobljavanja u okviru Erasmus+ KA229 projekta „INnovative, CREative, DIgital Education – Incredible Education“ na kojoj su sudjelovali učenici i učitelji OŠ dr. Franje Tuđmana.

Projekt je sufinanciran od strane Europske unije kroz program Erasmus+.

Na mobilnosti su, uz projektne partnere iz Italije (Torre del Greco), Rumunjske (Pitesti), Turske (Adana), Grčke (Atena) i Francuske (Martinik-Fort de France), sudjelovali i učenici Lucia Grebenar, Iva Miočević, Ante Rozga i Roko Ivanković u pratnji učiteljica informatike Lolite Stanić i Antee Gorete i učiteljice povijesti Dragice Rončević, koordinatorice Erasmus+ projekta.

Tijekom mobilnosti održane su razne prezentacije i radionice, a učenici su imali priliku pobliže se upoznati s grčkom kulturom. Održana je radionica o web 2 alatima kao npr. Canva, Coogle… Uz prezentacije o Uskrsu i uskršnjim običajima, održane su i prezentacije o školstvu i državama te radionica Artful Thinking Workshop.

U okviru ovog projekta sudionici su imali priliku posjetiti Partenon i Akropolu, jedne od najpoznatijih simbola stare Grčke i antičke kulture koja je obilježila ogroman dio svjetske povijesti te je svakako najimpozantnija građevina grčke prijestolnice. Od 1987. nalazi se na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine. Tom prilikom su posjetili i arheološki Muzej Akropole koje se nalazi nedaleko Partenona, kao i četvrt Plaka i Monastiraki te trg Syntagma, srce Atene na kojem se nalazi Parlament ispred kojeg se odvija smjena straže. Grčku mitologiju su učenici davno učili, ali ipak nisu zaboravili neka grčka božanstva kao što su Posejdon i Atena (zaštitnica grada Atene) te proročicu Pitiju. Prema grčkoj mitologiji, Posejdon je bio bog mora i potresa, a glavno oružje mu je bio trozub. U njegovu čast su podizani brojni hramovi. Jedan od njih, Posejdonov hram, nalazi se južno od Atene na visokoj litici na rtu Sounionu. Na putu do rta Souniona se posjetio lučki gradić Lavrio poznat po morskim specijalitetima.

Osim na more, kako bi se vidjele važne povijesne lokacije, išlo se i u planine. Delfi su starogrčko svetište i proročište pod planinom Parnas i pružaju jedan od najljepših pogleda u planinskom dijelu Grčke. Danas su na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Upravo u Delfima nalaze se, između ostalog, ostaci Apolonovog hrama u kojem je slavna Pitija davala svoja dvosmislena proročanstva. Pitijina proročanstva, kako se čini, uvijek su bila sročena na način da bez obzira na stvarni ishod, proročica uvijek bude u pravu. Poznato je proročanstvo koje je Pitija uputila jednom vladaru. Kralj, želeći biti siguran u ishod nadolazećeg sukoba, htio je provjeriti hoće li njegov ratni pohod biti uspješan. Pitijin odgovor bio je: Ako prijeđeš rijeku, past će veliko carstvo. Kralj, siguran u svoj uspjeh, prešao je sa svojom vojskom rijeku, ali carstvo koje je uništio nije bilo ono tuđe, već svoje vlastito. Isto tako, na upit vojnika, treba li ići u rat i hoće li preživjeti, proročica je voljela odgovarati Ibis redibis nunquam peribis in bello. Problem je što nitko nije bio siguran gdje se u ovoj rečenici nalazi zarez. Znači, kad ste pitali hoćete li poginuti u ratu, znali ste kao i prije nego li ste je pitali.

Ibis redibis, nunquam peribis in bello znači: Ići ćeš, vratiti se, nećeš poginuti u ratu.

Ibis redibis nunquam, peribis in bello znači: Ići ćeš, vratiti se nećeš, poginut (ćeš) u ratu.

Nažalost, iako za manastire Meteora nije bilo vremena, jest za Arachovu, mjesto gdje se može skijati u Grčkoj, ali ovaj put snijega nije bilo.

Kao i uvijek, i ova petodnevna mobilnost je bila odlična prilika za razvoj komunikacijskih, jezičnih kao i digitalnih vještina, te upoznavanje kuturnih i prirodnih ljepota određene zemlje, u ovom slučaju Grčke.

Ovo je bila treća mobilnost Erasmus+ KA229 projekta „INnovative, CREative, DIgital Education – Incredible Education“. Četvrta je mobilnost trebala biti održana u Adani u Turskoj u veljači 2023., ali nije zbog razornog potresa koji je pogodio tu regiju.

Izbornik