Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Arhiva za kategoriju "Društvo"

Kategorija: Društvo

Ne propustite koncert Željka Bebeka u povodu Dana Grada Knina!


U povodu Dana Grada Knina i blagdana sv. Ante u četvrtak, 13. lipnja legendarni Željko Bebek održat će koncert na Trgu Ante Starčevića u organizaciji Grada Knina.

Nezaboravan provod je zagarantiran, koncert počinje u 21 sat, a ulaz je slobodan tako da svi putevi vode u Knin!

Željko Bebek, dinamičan i karizmatičan, prepoznatljivog eksplozivnog i hrapavog glasa, zajedno sa svojim pratećim bendom, u kojem je već pet godina i njegov sin Zvone Bebek, priredit će kninskoj publici veličanstven koncert pun pažljivo odabranih pjesama, s neizostavnim hitovima koji su naveliko obilježili njegovu karijeru!

Iza Bebeka je zavidna glazbena karijeru, a na koncertu povodom Dana Grada Knina i njegova zaštitnika sv. Ante u četvrtak, 13. lipnja, otpjevat će sve svoje najveće hitove, uključujući i one s grupom Bijelo dugme. Tako ćete na glavnom kninskom trgu imati prilike čuti uspješnice kao što su Da je sreće bilo, Gdje sam bio, Ako voliš ovu ženu, Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac, Ja po kafanama i brojne druge!

Vidimo se 13. lipnja u 21 sat!

Podrška roditeljima za dobrobit djeteta


Pučko otvoreno učilište Knin poziva roditelje djece s poteškoćama i sve zainteresirane da se jave na besplatne radionice.

Na njima će usvojiti i proširiti potrebna znanja i vještine te olakšati sebi i djetetu razdoblje polaska djeteta u školu.

Za sve informacije se mogu javiti u Pučko otvoreno učilište Knin na adresu:
4. gardijske brigade 11, 22 300 Knin ili na broj telefona 022 662 400.

Svi zainteresirani mogu se javiti i na e-mail:
pou-knin@pou-knin.hr i obrazovanje@pou-knin.hr

Wine STORY – večer vina i poezije u subotu u Oš još; Kupite ulaznice na vrijeme!


Atraktivna i popularna Wine STORY u izvedbi Dijane Grgić u subotu je u našem gradu, u Cafe baru Oš još.

Pridružite se i otkrijte kako se sljubljuju vino i poezija! Na ovom ugodnom druženju kušat će se šest različitih vina te će se svakom od njih posvetiti jedna pjesma koja ga savršeno prati.

Naravno, bit će tu stihovi pjesnika koji su voljeli i opjevali vina.

U subotu u 18 sati u popularnom kninskom kafiću održat će se doista ultimativni sastanak ljubitelja vina našega grada. Da takvo što ne biste propustili, nabavite karte – odmah.

Cijena ulaznice je 15 eura, a mogu se nabaviti putem sustava www.entrio.hr ili u Cafe baru Oš još

Susret vodi Kninjanka sa zagrebačkom adresom, Dijana Grgić – glavna urednica časopisa Vinum In i članica svjetskog udruženja enoloških novinara Circle of Wine Writers koja je od Wine STORY susreta napravila cijenjeni brend tražen u Hrvatskoj.   

Izvrstan nastup kninskog benda Blizter!


Nisam vidio u publici nikoga tko nije bio oduševljen prvim nastupom mladog kninskog benda Blizter večeras u A3.

Svi na svojim instrumentima – odlični: pjevačica nevjerojatnog talenta i glasa, basistica koja suvereno drži ritam kao da godinama svira taj instrument, bubnjarka koja se ne libi svirati ni komplicirane ritmove i gitaristica koja svira gitaru „mekano“ što uopće nije karakteristika početnika i koja je tako lijepo odsvirala solo dionicu od jedne Metallice. Bravo cure!

Nije nikakav big deal bio svirati rock u Kninu 80-ih, 90-ih pa i 2000-ih. Big deal je svirati ga danas kada 99 posto mladih sluša nešto sasvim drugo.

Biti mlad i svirati rock i generalno kvalitetnu glazbu u današnje vrijeme je subverzija za koju treba imati i hrabrosti i posebnosti i duha.

Bravo i za udrugu Atribut i za mentore ovoga divnog benda – Mariju Kaić Zvijerac, Duška Korlata i Petra Ramljaka. Vidio sam da su i oni večeras bili presretni.

Bravo i za roditelje! Oni su ti koji usmjeravaju i podržavaju.

Ivica Šimić

Budi nebinaran i – pobjeđuješ!


Maloprije sam pročitao hrvatske medije. Nikome nije sumnjivo da je švicarski predstavnik imao najviše maksimalnih bodova od nacionalnih žirija (čak 22) – u povijesti Eurovizije – iako je sinoć po glasovima publike osvojio tek peto mjesto i iako mu pjesma nije takav supernadmoćan glazbeni masterpeace.

Nikome nije sumnjivo što je naš predstavnik samo od dvije zemlje dobio 12 bodova, a čak od šest niti jedan bod – iako je cijela dvorana poludjela na njegovu izvedbu.

Kao da ja i svi ljudi s kojima sam danas pričao živimo u potpuno drugoj stvarnosti od novinara hrvatskih medija.

Zašto nitko u medijima stvari nije nazvao pravim imenom? Zašto nitko nije napisao da smo pokradeni i da je Nemo pobijedio jer je nebinaran (pardon, jer su nebinarni)?

Je li u pitanju to nekakvo hipnotičko i nekritičko povjerenje u institucije i struku (vidjeli smo to za vrijeme korona ludila) ili kmetovski strah da se ne bi zamjerili dominantnom narativu (gospodaru)?

Glazbenik sam, bavio sam se i glazbenom kritikom, znam ponešto o tome. Pjesma od Nema je kvalitetna, ima bolji aranžman i harmoniju od naše i Nemo usput ima bolji vokal. Ali pjesama s takvim kvalitetama i još boljim je bilo nekoliko sinoć (poput Francuske na primjer).

S druge strane, pjesma Baby Lazanje ima bolju melodiju, bolji ritam i bolju energiju. Po meni, Baby Lazanja je imao – pravu pobjedničku eurovizijsku pjesmu.

Možemo sad raspravljati koja pjesma je od te dvije i u kojem segmentu bolja, ali niti jedna nije bolja od druge da jednoj 22 nacionalna žirija daju maksimalan broj bodova (ponavljam, najviše u povijesti Eurovizije), a drugoj da 12 bodova daju samo dva žirija.

Treba baš ići u mentalne akrobacije da bi se opravdao i racionalizirao postupak žirija. Odnosno da bi ih se amnestiralo od neviđene krađe.

Da zaključim i kažem ono što nažalost nitko u medijima ne smije – ovo je ništa drugo nego agresivno forsiranje rodne ideologije kojega provodi vladajući establishment na Zapadu – putem medija, filmske industrije, glazbene industrije i industrije zabave. Neću ulaziti u motive zašto to rade (jer onda idemo u sferu teorija zavjere), samo konstatiram da to rade i to je nemoguće ne primijetiti.

I šalju usput lošu poruku – Budi nebinaran i pobjeđuješ. Bez obzira jesi li to zaslužio ili ne.

Ivica Šimić

Foto: Screenshot

Dragan Lujanović dobio medalju za životno djelo od Hrvatskog saveza sportske rekreacije


Kninski sportski djelatnik Dragan Lujanović dobio je od Hrvatskog saveza sportske rekreacije “Sport za sve” medalju za razvoj sportske rekreacije “Mirko Relac” za životno djelo.

Priznanje je dobilo i Društvo sportske rekreacije Knin za uspješno provedenu akciju u povodu Svjetskog dana pješačenja, a priznanje je preuzela zamjenica predsjednika kninskog Društva Mirjana Meštrović.

Na radionici ‘Dalmatinski đir, europska priča’ saznajte kako se pripremiti za EU izbore!


Razvojna agencija Šibensko-kninske županije u suradnji s partnerima organizira radionicu pod nazivom ‘Dalmatinski đir, europska priča: ususret #EUizbori2024’. Zato sljedeći utorak, 23. travnja posjetite Kuću umjetnosti Arsen gdje vas očekuju razne teme, od toga kako se pripremiti za predstojeće EU izbore i kako prepoznati točne informacije od onih lažnih, do zanimljive interaktivne debate s mladima koji prvi put izlaze na izbore.

Radionicu organizira Razvojna agencija u suradnji s partnerima i u sklopu svog projekta EUROPE DIRECT, u dvorani Kuće umjetnosti Arsen u Šibeniku, u utorak, 23. travnja s početkom u 12 sati.

Radionica će se sastojati od dva dijela odnosno panel rasprave na temu: Medijska pismenost i dezinformacije te debate s učenicima na temu: EU izbori.

Cilj ove radionice je prezentirati građanima važnost izlaska na EU izbore, objasniti kako funkcionira demokratski proces odlučivanja te kako razlikovati točne i provjerene informacije od onih lažnih u predstojećoj izbornoj kampanji.

Na panel raspravi će sudjelovati predstavnici medija, novinari i stručnjaci iz područja političke komunikacije.

U drugom dijelu, koji se odnosi na debatu s učenicima, debatu će voditi predstavnici Ureda Europskog parlamenta u RH, a u raspravi će sudjelovati učenici EPAS škola iz Knina, Drniša i Šibenika. Riječ je o maturantima kojima će ovo biti prvi put da izlaze na izbore.

“Na radionicu pozivamo sve zainteresirane mlade, građane, predstavnike medija i udruge mladih” – poručuju organizatori.

Svoje sudjelovanje potvrdite ispunjavanjem online obrasca za registraciju: https://forms.gle/q9XwJk2hBh7MgzUeA

Sve informacije i novosti iz Europe Direct centra Šibensko-kninske županije pratite putem weba, Facebooka i Instagrama.

https://www.europe-direct-skz.eu/
https://www.facebook.com/europedirectsibenik
https://www.instagram.com/europe_direct_skz/

Otvoreni Interpretacijski centar i vinoteka u prelijepim novoobnovljenim zgradama na tvrđavi


Kad sam napisao svoju prvu knjigu o Kninu prije 20 godina u dijelu o tvrđavi naglasio sam kako je za njenu revitalizaciju nužno obnoviti ruševne objekte.

Prvi veliki objekt koji je obnovljen bila je zgrada Muzeja Oluje 2015. godine, a danas sam doživio svečano otvaranje čak dvije novoobnovljene zgrade i srce mi je doista puno.

Čestitam svima koji su zaslužni za ovo, a posebno Zdenki Gugo koja je ovaj 2,8 milijuna eura vrijedan projekt iz Intervencijskog plana izgurala do kraja.

U najstarijem, sjevernom dijelu tvrđave (Kaštel Knin) obnovljena je zgrada u kojoj je danas otvoren Interpretacijski centar. Osim što zgrada izvanka izgleda doista monumentalno – i muzejski sadržaj unutar zgrade ne zaostaje ljepotom. Za to se pobrinula tvrtka Muze iz Zagreba koja je na zanimljiv, poučan i kreativan način osmislila multimedijalno putovanje kninskom poviješću i tvrđavom kroz stoljeća.

Župan Marko Jelić je na današnjoj svečanosti naglasio kako se na ovaj način ti objekti vraćaju svom gradu i građanima i kako će osim ljepote – i Gradu i građanima donijeti i – korist.

Gradonačelnik Marijo Ćaćić najavio je pak nove projekte obnove i revitalizacije kninske kamene ljepotice.

Druga novoobnovljena zgrada nalazi se u srednjem dijelu tvrđave (Garištima). Danas su u njoj svečano otvoreni vinoteka i suvenirnica. Također je riječ o jako lijepom objektu, a posebno dominira i zadivljuje krov od kamenih opeka.

Danas je u tom objektu vinsku radionicu održala Kninjanka sa zagrebačkom adresom Dijana Grgić, glavna urednica časopisa Vinum In.

Od vidljivih ruševnih objekata u tvrđavi ostala su još dva manja na ulazu u sjeverni dio i sada treba zapeti da se i to obnovi.

Konzervator Ministarstva kulture Marko Sinobad kazao mi je danas u neformalnom razgovoru kako osim toga na tvrđavi postoje ostaci još tri objekta u obliku temelja i nekakav dugoročni cilj trebao bi biti da se i to obnovi.

Više fotografija od danas pogledajte u objavi u Huknetovoj facebook grupi.

Prijavi se: Njemački jezik i e-vizitor za privatne iznajmljivače


Pučko otvoreno učilište Knin s radošću obavještava sve zainteresirane da je trenutno otvoren upis u program posebno namijenjen privatnim iznajmljivačima.

U gradu Kninu su, uz domaće, najbrojniji gosti iz Njemačke i Austrije. Zbog toga smo za vas pripremili kratki program u trajanju od 20 SATI u kojem ćete naučiti kako na NJEMAČKOM JEZIKU pružiti vašim gostima informacije o  smještaju, gastronomiji, povijesnim i prirodnim ljepotama te ostalim zanimljivim sadržajima.  Kao dobri domaćini na taj način ćete njihov boravak u Kninu učiniti još ugodnijim, a oni će se vraćati potaknuti tim pozitivnim iskustvom.   

Uz NJEMAČKI JEZIK pripremili smo i kratku edukaciju iz eVIZITORA koja će olakšati vašu prijavu i odjavu gostiju.  


Pozivamo sve zainteresirane, aktivne i buduće privatne iznajmljivače, da se jave i iskoriste mogućnost za poboljšanje svog poslovanja putem ove edukacije.

Upis je otvoren do 19.4.2024., a broj polaznika je ograničen.

———————————————-

Sve informacije mogu se dobiti na adresi Učilišta: 4. gardijske brigade 11, 22 300 Knin

e-mail: pou-knin@pou-knin.hr i obrazovanje@pou-knin.hr

web stranica www.pou-knin.hr

Facebook stranica Pučkog otvorenog učilišta Knin http://www.facebook.com/POUKnin/ i

kontakt telefon 022 662-400.

U subotu u Kninu projekcija filma o Brunu Gröningu


U subotu će se u 15 sati u Kninu održati projekcija dokumentarnog filma o Brunu Gröningu “”Fenomen iscjeljenja – Aktivnosti kruga Bruna Groninga”.

Projekcija će se održati u Zvonimoirovoj 28, a organizator je Udruga „Krug prijatelja Bruna Gröninga“.

Film prikazuje događaje nakon 1959.godine i smrti ovog poznatog njemačkog iscjeljitelja.

U filmu će biti prikazani intervjui, stručna mišljenja liječnika te osobna izvješća prijatelja Bruna Gröninga i ljudi koji su doživjeli iscjeljenja.

Ulaz na projekciju je besplatan, na osnovi dobrovoljnih priloga.

Javni natječaj za zakup 7 poslovnih prostora u Staroj gradskoj jezgri


Objavljen je Javni natječaj za zakup poslovnog prostora u Staroj gradskoj jezgri, kojim se u zakup nudi sedam poslovnih prostora za proizvodnu, uslužnu i ugostiteljsku djelatnost.

Poslovni prostori daju se u zakup na određeno vrijeme od 5 (pet) godina.

Zadnji dan za predaju dokumentacije je 20. travnja 2024. godine.

Javni natječaj

Odluka o raspisivanju javnog natječaja

Prilog 1 – Prijavni obrazac

Prilog 2 – Nacrti poslovnih prostora

Pravilnik

Prostori se mogu razgledati svakog radnog dana u vremenu od 9:00 do 12:00 sati, uz prethodnu najavu na broj telefona: 022/664-417.

Poslovni prostori raspoređeni su u 3 objekta poslovno-stambene namjene kako je prikazano na mapi označeno rozom bojom:

Slika 1.: Mapa stare jezgre

I. Objekt stambeno-poslovne namjenenudi dva poslovna prostora (poslovni prostor 4 i 5) u prizemlju novo obnovljenog objekta na adresi Nakićeva 5

Slika 2.: Poslovni prostori u Nakićevoj

II. Objekt stambenoposlovne namjene u Svačićevoj 6, nudi dva poslovna prostora (Poslovni prostor 1 i 3) od toga jedan u suterenu te jedan (poslovni prostor 3) u prizemlju objekta.

Slika 3.: Nacrt Poslovnih prostora na Staroj pijaci i u Svačićevoj ulici
Slika 4.: Poslovni prostor 1 i 2 u Svačićevoj (suteren)
Slika 5.: Poslovni prostor 3 u Svačićevoj (prizemlje)

III. objekt poslovne namjenena staroj pijaci (Gupčev trg) nudi 3 poslovna prostora (Poslovni prostor 6, 7 i 8) i svi se nalaze u prizemlju objekta. Poslovni prostor 8 daje se za ugostiteljsku namjenu. Trenutno su u završnoj fazi izgradnje.

Slika 6.: Poslovni prostor 8 na Staroj pijaci (Gupčev trg)
Slika 7.: Poslovni prostor 6 i 7 na Staroj pijaci (Gupčev trg)

Uskrs u Kninu


TZ Grada Knina i Grad Knin pozivaju sve građane i posjetitelje našeg grada da nadolazeće blagdanske dane provedu u vedroj i opuštenoj atmosferi u parku kod kružnog toka uz raznovrsne prigodne sadržaje.

Nije zaboravljena i već tradicionalna podjela pogača i jaja za koje se pobrinuo grad Knin, a koje će se dijeliti od 11 sati (do isteka zaliha)

Predblagdansku atmosferu u subotu od 10h. upotpuniti će grupa Don Karlos koji naprave vrhunsku atmosferu. Tu su i akrobati  iz Svijeta čarolije koji će se pobrinuti da od 10:30 dječji program bude  odličan.

Cijelo vrijeme uz to ekipa iz igraonice Tri lovca će raditi Facepainting.

Dođite da se veselimo, družimo i radujemo Uskrsu!

Vrijeme bi nas trebalo poslužiti pa ovim putem pozivamo sve da se pridruže i iskoriste ove blagdanske dane za zabavu i opušteno druženje!

Pučko učilište: Programi proizvodnje ljekovitog bilja i ekološke proizvodnje povrća


Iskoristi vaučer za obrazovanje i upiši na Pučkom otvorenom učilištu u Kninu kvalitetne programe ekološke proizvodnje ljekovitog bilja ili ekološke proizvodnje povrća.

Uvjet upisa:

  • završena osnovna škola ,
  • liječnička svjedodžba medicine rada.

Za sve informacije nazovi nas na broj telefona 022/662-400 pošalji upit na e-mail: obrazovanje@pou-knin.hr i pou-knin@pou-knin.hr

Više o programima koje možete upisati koristeći vaučere za obrazovanje možete pronaći na https://www.pou-knin.hr/vauceri/

Traže se 3 cestara i 2 strojara za rad u Nadcestariji Knin


CESTE ŠIBENIK, d.o.o. iz Šibenika objavio je natječaje za posao za radno mjesto Cestar (broj izvršitelja 3) i Strojar (broj izvršitelja 2) na području Grada Knina, odnosno Nadcestarije u Kninu.

Cjelovite tekstove natječaja možete preuzeti u u PDF-u u nastavku

Natječaji su objavljeni i na službenim stranicama HZZ-a.

Izbornik