Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Arhiva za kategoriju "Gospodarstvo i turizam"

Kategorija: Gospodarstvo i turizam

Javni natječaj za zakup 8 poslovnih prostora u Staroj gradskoj jezgri


Javna ustanova Lokalna razvojna agencija Matica raspisala je Javni natječaj (https://lra-matica.hr/javni-natjecaj-za-zakup-poslovnog-prostora-u-staroj-gradskoj-jezgri/) za zakup atraktivnih novouređenih poslovnih prostora u Staroj gradskoj jezgri, kojim se u zakup nudi 8 poslovnih prostora za proizvodnu, uslužnu i ugostiteljsku djelatnost.

Poslovni prostori daju se u zakup na određeno vrijeme od 5 (pet) godina.

Zadnji dan za predaju dokumentacije je dan 21. listopada 2023. godine.

Prostori se mogu razgledati svakog radnog dana u vremenu od 9:00 do 12:00 sati, uz prethodnu najavu na broj telefona: 022/664-417.

Poslovni prostori raspoređeni su u 3 objekta poslovno-stambene namjene kako je prikazano na mapi označeno rozom bojom:

Slika 1.: Mapa stare jezgre

I. Objekt stambeno-poslovne namjenenudi dva poslovna prostora (poslovni prostor 4 i 5) u prizemlju novo obnovljenog objekta na adresi Nakićeva 5

Slika 2.: Poslovni prostori u Nakićevoj

II. Objekt stambenoposlovne namjene u Svačićevoj 6, nudi tri poslovna prostora (Poslovni prostor 1, 2 i 3) od toga dva u suterenu te jedan (poslovni prostor 3) u prizemlju objekta.

Slika 3.: Nacrt Poslovnih prostora na Staroj pijaci i u Svačićevoj ulici
Slika 4.: Poslovni prostor 1 i 2 u Svačićevoj (suteren)
Slika 5.: Poslovni prostor 3 u Svačićevoj (prizemlje)

III. objekt poslovne namjenena staroj pijaci (Gupčev trg) nudi 3 poslovna prostora (Poslovni prostor 6, 7 i 8) i svi se nalaze u prizemlju objekta. Poslovni prostor 8 daje se za ugostiteljsku namjenu. Trenutno su u završnoj fazi izgradnje.

Slika 6.: Poslovni prostor 8 na Staroj pijaci (Gupčev trg)
Slika 7.: Poslovni prostor 6 i 7 na Staroj pijaci (Gupčev trg)

Započela montaža strojeva u budućoj tvornici ambalaže; Obuka radnika započinje početkom travnja


Jutros je započela montaža strojeva u budućoj Tvornici ambalaže u Kninu koju u novoobnovljenom prostoru bivše Kninjanke, odnosno u Poduzetničkom centru otvara tvrtka Velebit ambalaža u suradnji s austrijskom tvrtkom PicoPac.

-Mislimo da bi s obukom morali započeti 3. travnja. Čekamo još sedam kontejnera koji stižu brodom 21. ovog mjeseca. Također, čekamo HEP s trafo stanicom kao i uporabnu dozvolu – kazao nam je jutros suvlasnik Velebit ambalaže Goran Jerković.

Tvornica u Kninu zaposlit će 300 ljudi, prednost će imati žene iznad 45 godina, a tvrtka će radnike motivirati neto plaćama i do 1.000 eura te raspodjelom oko 20 posto profita zaposlenima svakih šest mjeseci. Ukupna vrijednost investicije je 15 milijuna eura.

U Kninu će se proizvoditi granulati za ambalažu i jumbo vreće od polipropilena čime Knin  može postati europski brend u tom vidu proizvodnje, a jedina reciklaža i proizvodnja iz pet boca u Europi bit će u našem gradu, kazali su nam investitori.

Prekosutra u Kninu prezentacija mjera zapošljavanja; Iz HZZ-a pozivaju sve poslodavce da prisustvuju


Kninska ispostava HZZ-a organizira u četvrtak 11 sati u dvorani na drugom katu (Zvonimirova 36) prezentaciju mjera aktivne politike zapošljavanja iz svoje nadležnosti.


Iz HZZ-a pozivaju sve poslodavce (poduzeća, obrtnike, OPG-ove, udruge i druge na tržištu rada) na prezentaciju u cilju boljeg informiranja o poticajnom zapošljavanju i drugim uslugama HZZ-a.

Grad uspješno završio projekt “Razvoj infrastrukture Poduzetničkog centra”


S krajem 2022. godine Grad Knin je uspješno završio projekt K.08.2.1.09.0008 Razvoj infrastrukture Poduzetničkog centra kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Kroz projekt ukupne vrijednosti 33.340.012,29 kn kupljen je napušteni i devastirani objekt bivše tvornice Kninjanka te je potpuno rekonstruiran i prenamijenjen u poduzetnički centar površine preko 5.500 m2.

Novi poduzetnički centar ima 19 poslovnih prostora i proizvodnih hala za najam te 18 ureda i konferencijsku dvoranu. Uredski prostori i konferencijska dvorana su opremljeni uredskim namještajem.

Po provedenom nagradnom natječaju novi poduzetnički centar dobio je naziv „KninUp“, a autori najboljih prijedloga nagrađeni su simboličnim nagradama. Prvi javni poziv za zakup poslovnih prostora u poduzetničkom centru objavljen je u studenom 2021. godine te su potpisani ugovori o zakupu 4 proizvodne hale kao jedne poslovne cjeline za proizvodnju
jumbo vreća za rasuti teret te još dvije proizvodne hale kao jedne poslovne cjeline za pržionicu kave i servisiranje aparata.

Novi javni poziv za zakup preostalih poslovnih prostora i ureda u poduzetničkom centru bit će objavljen početkom 2023. godine. Kroz projekt je provedena i edukacija za razvoj poduzetničkih znanja i vještina te su djelatnici Javne ustanove Lokalne razvojne agencije Matica i Grada Knina sudjelovali u studijskom posjetu primjerima dobre prakse u Hrvatskoj – ZICER-u u Zagrebu i Poslovno tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske
županije.

Provedbom projekta ostvaren je zadani cilj razvoja poslovne infrastrukture te ostvarivanja preduvjeta za kontinuiranu podršku poduzetnicima za razvoj novih poduhvata i povećanje konkurentnosti na domaćem i stranom tržištu. Projekt je proveden u partnerstvu s Javnom ustanovom Lokalnom razvojnom agencijom Matica koja je registrirana kao poduzetnička potporna institucija te će kao takva biti smještena u poduzetničkom centru i pružati svakodnevnu podršku kroz savjetovanje i edukaciju.

Ovaj projekt proveden je u sklopu Intervencijskog plana Grada Knina, a trenutno je u provedbi još 8 projekata u vrijednosti od oko 87 milijuna kuna od čega je oko 72 milijuna kuna sufinanciranja osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Stigao prvi stroj u tvornicu u Kninu koja će zapošljavati 300 radnika uz plaće od 1000 eura


Stigao je prvi stroj u buduću Tvornicu ambalaže u Kninu koju u novoobnovljenom prostoru bivše Kninjanke, odnosno u Poduzetničkom centru otvara tvrtka Velebit ambalaža u suradnji s austrijskom tvrtkom PicoPac.

Stroj dugačak 80 metara i vrijednosti 1,8 milijuna eura dovezlo je pet šlepera i uskoro će biti montiran u velikoj proizvodnoj hali.

O dolasku stroja obavijestio me je suvlasnik Velebit ambalaže Goran Jerković, a u tvornici sam zatekao i čelnika PicoPack Group Austria Manfreda Pribyla kao i voditelja proizvodnje buduće tvornice Zdenka Prkića.

– U Kninu će se proizvoditi granulati za ambalažu i jumbo vreće od polipropilena čime Knin  može postati europski brend u tom vidu proizvodnje. Jedina reciklaža i proizvodnja iz pet boca u Europi bit će u Kninu – kazao nam je suvlasnik Velebit Ambalaže Goran Jerković.

Radnike će, kažu investitori, motivirati neto plaćama i do 1.000 eura, ali i raspodjelom oko 20 posto profita radnicima svakih šest mjeseci, što je nezabilježen pozitivan primjer u novijoj poduzetničkoj praksi.

U Kninu će prednost pri zapošljavanju imati žene starije od 45 godina.

Investitor je nakon analize više lokacija i uvjeta poslovanja odabrao grad Knin.

– Nudili su nam se i jako su bili zainteresirani i Bugarska i Srbija, ali odabrali smo Knin zbog gradonačelnika Marija Ćaćića koji je bio uporan i čije su nam se vizije i ideje svidjele – kazao nam je Jerković i dodao da je ukupna vrijednost investicije 15 milijuna eura.

Obuka radnika započinje u siječnju, a onda kreće i proizvodnja, otkrio nam je Jerković i dodao da je jedini razlog što tvornica otvara tek sada – kašnjenje u građevinskim radovima gradnje i obnove objekta.

Austrijski suvlasnik Manfred Pribyl nam je obećao dati izjavu kada bude svečano otvaranje tvornice.

A gradonačelnik Marijo Ćaćić nam je rekao kako će se sva ulaganja grada višestruko vratiti.

– Samo stroj koji danas stiže vrijedan je 1,8 milijuna eura, a ako uzmemo u obzir visinu ukupne investicije od 15 milijuna eura, to sve daleko nadmašuje naša ulaganja. Tvornica će zaposliti 300 Kninjana što je za naš grad ogroman broj. Određeni akteri kninske političke scene su se naslađivali kako od ovog projekta neće biti ništa. Drago mi je da ih na ovaj način demantiramo – kazao je Ćaćić.

Dodao je da će Grad, kako bi pomogao investitoru, izgraditi dodatnu trafo stanicu u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna.

Tekst i foto: Ivica Šimić

Otvorene prijave za prvi kninski hackathon


Grad Knin će 29. i 30. srpnja. biti središte inovativne zajednice u sklopu prvog kninskog hackathona. Predavanja, paneli, prezentacije i bogate nagrade pod zvjezdanim nebom na kninskoj tvrđavi s pogledom na kršku ljepoticu Krku i najviši vrh Hrvatske samo su neki od elemenata zašto ne smijete propustiti ovaj događaj.

Valorizacija baštine grada Knina

Tema prvog kninskog hackathona je valorizacija bogate baštine grada Knina kao potencijala budućeg turističkog i gospodarskog razvoja kninskog područja. Problem koji se ovim hackathonom želi riješiti je bolja iskoristivost povijesnog i prirodnog potencijala kninskog područja kroz povećanje turističke ponude, točnije razvoj turističkih proizvoda.

Kroz intenzivan rad, edukaciju, umrežavanje i zabavu, prijavljeni timovi dobit će priliku raditi na razvoju i prezentaciji svojih ideja te će po završetku hackathona svoje rješenje prezentirati pred žirijem.

„3i“ u nazivu krije kraticu kninskog Informacijsko-inovacijskog inkubatora, ali ujedno predstavlja i „iskustvo, ideju i izvedbu“, a upravo su to faze kroz koje će sudionici hackathona prolaziti kako bi došli do finalnog rješenja. „Athlon“ je izvedenica od riječi marathon, a označava ograničeno vrijeme u kojem timovi osmišljavaju svoja idejna rješenja. U tome će im pomagati i mentori iz različitih područja, ali i korisna predavanja i panel s ciljem boljeg razumijevanja same teme 3iathlona.

Događanje će se odvijati na kninskoj tvrđavi i u novootvorenom Informacijsko-inovacijskom inkubatoru (3i) koji je spreman za prihvat budućih korisnika. U opremljenom i uređenom prostoru kninskog, inkubatora korisnicima su na raspolaganju uredi, prostorija za sastanke, prostor za coworking i dr., a prostor inkubatora prilagođen je osobama s invaliditetom.

Vrijedne nagrade

Hackathon je otvoren za sve koji se žele prijaviti. Prijaviti se mogu već formirani timovi ili pojedinci koji će naknadno biti raspoređeni u timove, a pobjednike očekuju vrijedne nagrade:

1. mjesto – 10.000 HRK
2. mjesto – 6.000 HRK
3. mjesto – 4.000 HRK

Ukupan broj sudionika ograničen je na 40 pa požurite prijavama (link ispod)

Hackathon

Austrijski investitor planira u Kninu otvoriti pogon koji će zaposliti 300 ljudi


Austrijski investitor planira u Kninu otvoriti pogon koji će zaposliti 300 ljudi!

Riječ je o tvrtki PicoPACK Group Austria s čijim predstavnicima su se danas u Kninu susreli gradonačelnik Marijo Ćaćić i župan Marko Jelić.

PicoPACK Group posljednjih se godina pozicionirao kao renomirani proizvođač i distributer industrijske ambalaže. Dosadašnji pogon u Indiji ova austrijska tvrtka planira prebaciti u Europu, točnije u Knin. Svoj budući proizvodno-distribucijski centar bi instalirali u kninskom Poduzetničkom centru koji je trenutno u izgradnji.

PicoPACK Group je već u postupku registracije svoje poslovnice u Kninu te priprema otvaranje ureda kao i regrutiranje i edukaciju budućih zaposlenika kojih će u početku biti 70, a do kraja iduće godine – 300!

Izvor: knin.hr

Započeo postupak odabira izvođača za izgradnju Poduzetničkog centra vrijednog 33 milijuna kuna


Započeo je postupak odabira izvođača za izgradnju Poduzetničkog centra vrijednog 33,3 milijuna kuna. Evo što je izvijestio dogradonačelnik Marijo Ćaćić.

“Nakon dugotrajne borbe s birokracijom, konačno smo objavili otvoreni postupak javne nabave za odabir izvođača koji će rekonstruirati objekt nekadašnje tvornice Kninjanka u Poduzetnički centar. Radi se o daleko najvećem pojedinačnom ulaganju u poduzetničku infrastrukturu na području našeg Grada u povijesti, a budući Poduzetnički centar će predstavljati osnovu za rapidan razvoj kninskog gospodarstva.

Ukupna vrijednost projekta je 33,3 milijuna kuna, od čega 85% čine bespovratna EU sredstva namijenjena za provedbu Intervencijskog plana Grada Knina, a za pokrivanje preostalih 15% vrijednosti projekta očekujemo, sukladno potpisanom Sporazumu o provedbi Intervencijskog plana, sufinanciranje Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata od minimalno 50% (do maksimalno 80%).

Ukoliko sve bude u redu i ukoliko ne bude dodatnih opstrukcija, kroz 2 – 3 mjeseca ćemo odabrati ekonomski najpovoljnijeg ponuditelja i uvesti ga u posao, nakon čega počinje teći rok od 10 mjeseci u kojem svi radovi na objektu moraju biti gotovi”, izvijestio je Ćaćić.

I. Š.

Kninskim poduzetnicima 19,5 milijuna kuna


Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sklopilo je 43 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 19,5 milijuna kuna poduzetnicima koji posluju na području Grada Knina, izvijestio je kninski dogradonačelnik Marijo Ćaćić

– Ovi projekti predstavljaju daleko najveće izravno ulaganje u razvoj subjekata malog gospodarstva na području Grada Knina u posljednjih 30 i više godina. U kombinaciji s gradskim potporama za gospodarstvo, turizam i poljoprivredu predstavljaju značajan zamah ukupnom razvoju našeg grada. Na ove projekte se izravno nadovezuju projekt izgradnje Informacijsko-inovacijskog inkubatora u vrijednosti od 12,2 milijuna kuna te projekt izgradnje Poduzetničkog centra u nekadašnjoj tvornici Kninjanka vrijedan 33,3 milijuna kuna – komentirao je Marijo Ćaćić.

I. Š.

Potpisan ugovor: 33 milijuna kuna za „Razvoj infrastrukture Poduzetničkog centra“


Grad Knin je potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva za projekt „Razvoj infrastrukture Poduzetničkog centra“. Ukupna vrijednost projekta je 33 milijuna kuna od čega Europska unije financira 28 milijuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Riječ je o jednom od najvažnijih projekata za razvoj gospodarstva grada Knina kroz koji će se obnoviti bivša tvornica „Kninjanka“ u Poslovnoj zoni Preparandija i prenamijeniti u Poduzetnički centar.

Izvor: knin.hr

Gradu odobreno 28,3 milijuna kuna EU novca za Poduzetnički centar


Gradu Kninu odobreno je 28,3 milijuna kuna EU novca za projekt iz Intervencijskog plana pod nazivom „Razvoj infrastrukture Poduzetničkog centra“. Projekt je vrijedan 33,3 milijuna kuna, a ostatak će financirati Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata (4 milijuna) i Grad Knin (milijun kuna).

– Nakon praktično dvije pune godine pripreme, od rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, razrade projektne ideje, pripreme kompletne projektne dokumentacije, ishođenja svih potrebnih dozvola i, u konačnici prijave projekta, danas nam je odobren najznačajniji razvojni projekt iz Intervencijskog plana Grada Knina, pod nazivom „Razvoj infrastrukture Poduzetničkog centra“. Ovim projektom će se u nekadašnjoj tvornici Kninjanka rekonstruirati, obnoviti i opremiti prvi kninski, a jedan od najvećih dalmatinskih Poduzetničkih centara, ukupne korisne površine veće od 7.000 m2. Sljedeći, ujedno i posljednji, korak je izrada Odluke o sufinanciranju i potpisivanje Ugovora o sufinanciranju, nakon čega krećemo u provedbu. Provedbom ovog projekta ćemo osigurati kvalitetne poslovne prostore sa svom infrastrukturom, u kojima će zainteresirani lokalni i vanjski poduzetnici moći stacionirati svoje pogone. Time će se značajno povećati mogućnosti za zapošljavanje na području našeg grada te tako potaknuti održivu regeneraciju cijelog područja – izvijestio je dogradonačelnik Marijo Ćaćić.

I. Š.

Započinju radovi na uređenju Informacijsko-inovacijskog inkubatora; Potpisan ugovor s izvođačem radova


Gradonačelnik Marko Jelić i direktor tvrtke Reliance Tomislav Albini potpisali su danas ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji Informacijsko-inovacijskog inkubatora u Poduzetničkoj zoni Preparandija. Ukupna vrijednost ugovorenih radova je osam milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekta 12,2 milijuna kuna.

– Cilj je omogućiti mladima bavljenje visokom tehnologijom, a imamo brojne mlade ljude koji se bave IT-om. Ovim projektom Knin će biti jedan od najnaprednijih gradova po pitanju IT infrastrukture – istaknuo je gradonačelnik Jelić.

Tvrtka Reliance koja će izvoditi radove poznata je po izgradnji Skywalka na Biokovu, specijalizirana je za rekonstrukciju starih objekata, a na ovom natječaju pobijedila je u konkurenciji 14 prijavitelja.

– Bit će nam izazov raditi na rekonstrukciji ovog objekta i vjerujem da ćemo sve završiti u ugovorenom roku. S radovima započinjemo 17. kolovoza – izvijestio je direktor tvrtke Tomislav Albini.

Detalje je predstavio i čovjek zadužen za projekte u gradskoj upravi, dogradonačelnik Marijo Ćaćić.

– Ljudi s područja Knina moći će razvijati softverska i hardverska rješenja na suvremenoj opremi i to besplatno. Na ovaj način prvi od tri objekta u Poduzetničkoj zoni Preparandija stavljamo u funkciju, a uskoro će ići i obnova drugoga objekta koji će biti Poduzetnički centar. Nakon toga ići će se i s obnovom trećeg objekta, same zgrade Preparandije – otkrio je dogradonačelnik Ćaćić.

Ovaj projekt koji je dio Intervencijskog plana Grada Knina u 85-postotnom iznosu financira Europski fond za regionalni razvoj. Konkretno, riječ je o 10,4 milijuna kuna. Rok za završetak radova je kraj travnja 2021. godine.

Cilj projekta je razvoj poslovne infrastrukture i kontinuirane podrške poduzetnicima za osnivanje i razvoj novih poduhvata i povećanje konkurentnosti na domaćem i stranom tržištu. Budućim korisnicima će na više od 500 m2 višenamjenskog prostora opremljenog uređajima visoke tehnologije poput servera, radnih stanica, 3D printera, CNC uređaja i slično na raspolaganju biti uredi, radionice, prostori za co-working i edukaciju. Projekt je usmjeren na mlade inovativne poduzetnike, studente, učenike, a usluge Inkubatora bit će na raspolaganju i drugima koji imaju potrebu za razvijanjem i testiranjem svojih ideja, projekata i proizvoda.

Zajedno s ovim projektom Grad Knin trenutno provodi osam projekata iz Intervencijskog plana Grada Knina, uključujući i projekt Uređenja sportsko-rekreacijske zone Marunuša i izgradnje javne rasvjete duž staze uz Krku za koji je nedavno potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, a dva projekta su završena. Ukupna vrijednost svih projekata iz Intervencijskog plana koji su trenutno u provedbi je oko 34 milijuna kuna.

I. Š.

Kreditiranje žena, početnika i mladih poduzetnika u županiji


Župan Goran Pauk, predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Tamara Perko i član Uprave Hrvoje Čuvalo potpisali su ugovor o poslovnoj suradnji u provedbi programa kreditiranja „Poduzetništvo mladih, žena i početnika“ koji je Šibensko-kninska županija sklopila s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, izvijestili su iz Ureda Župana. Evo i ostatka priopćenja:

“Predmet ovog Ugovora je utvrđivanje međusobnih prava i obveza ugovornih strana u financiranju poduzetništva na području Šibensko-kninske županije odobravanjem subvencioniranih kredita izravno putem HBOR-a, trgovačkim društvima i obrtnicima koji su poduzetnici početnici (start-up), a koji ulažu na područje Šibensko-kninske županije, neovisno o sjedištu, odnosno prebivalištu.

S ciljem poticanja utemeljenja poduzetništva na području županije, kreditna sredstva za prihvatljive korisnike kredita osigurat će HBOR, a sredstva subvencije kamate korisnicima kredita osigurat će Županija. Krediti se, ovisno o djelatnosti u koju se ulaže, mogu odobriti na rok od 14 godina.

„Šibensko-kninska županija će za kredite ugovorene na temelju ovog Ugovora subvencionirati kamatnu stopu u visini 75% kamatne stope ugovorene s korisnikom kredita, a najviše do 1,50% godišnje, fiksno, za cijelo vrijeme trajanja kredita. Razliku do ukupne visine ugovorene kamatne stope podmiruje korisnik kredita.“, pojasnio je župan Goran Pauk istaknuvši kako će ovaj program imati veliki značaj za razvoj poduzetništva onih kategorija ljudi kojima je na tržištu najteže, a to su poduzetnici početnici.

„Poduzetnicima početnicima otežan je pristup sredstvima za utemeljenje i kreditiranje poslovanja. Zbog toga HBOR provodi kreditni program putem kojeg se ovoj skupini poduzetnika mogu odobriti sredstva uz duge rokove otplate i kamatnu stopu 2 posto ili nižu. Zahvaljujući subvenciji Šibensko-kninske županije kamatna stopa za poduzetnike početnike iznosit će do 0,5 posto što će, vjerujem, značajno olakšati odluku o ulasku u poduzetničke vode“, istaknula je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

Ukupni kreditni potencijal Šibensko-kninske županije za kredite odobrene prema ovom Ugovoru iznosi 5.000.000,00 kuna.
Također, moguće je financirati refundaciju vlastitih ulaganja korisnika kredita u šest mjeseci koji prethode podnošenju zahtjeva za kredit, dok refinanciranje postojećih kredita nije dozvoljeno.

Krediti će se odobravati prihvatljivim korisnicima za prihvatljive projekte te uz uvjete definirane kreditnim programom HBOR-a Poduzetništvo mladih, žena i početnika važećim na dan donošenja odluke o odobrenju kredita, osim za ulaganja u djelatnosti iz područja trgovine, primarne poljoprivredne proizvodnje i sektor ribarstva.

Primarna poljoprivredna proizvodnja odnosi se na proizvodnju proizvoda iz tla ili stočarstva bez obavljanja dodatnih radnji kojima bi se promijenila priroda tih proizvoda, dok sektor ribarstva u ovom kontekstu uključuje djelatnosti proizvodnje, prerade i stavljanja na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture.”

I. Š.

Knin se predstavlja na sajmu GAST u Splitu


Piše: TZ grada Knina

Kninska Turistička zajednica predstavlja naš grad i okolicu na poznatom gastronomskom sajmu GAST, koji se održava do subote, 29. veljače u splitskoj Spalladium Areni. Ovaj sajam na štandu TZG Knina predstavljaju se i dvoje lokalnih proizvođača, OPG Markoš sa svojim izvanrednim sirevima i sirnim proizvodima i PZ Vrbničko selo sa vrhunskim vinima ekološke proizvodnje Burnum iz kninskog kraja.

– Posjetitelji oduševljeni okusima i aromama naših proizvoda, a mi ne možemo biti ponosniji. Čak je i pjenušac Burnum uključen u izbor za natjecanje WOW za najbolja pjenušava i rose vina na sajmu. Također malo smo Splićane i ostale posjetitelje sajma podsjetili na sve prirodne i kulturne ljepote Knina, na samo sat vremena od njih.” – javila nam je Romana Marković iz kninske Turističke zajednice.

Osobe educirane u okviru projekta za turističke vodiče i pratitelje imat će priliku biti na svim ovim sajmovima i prakticirati naučeno. U Splitu na štandu TZG Knina svoje znanje prakticira turistički vodič Milenko Stanić i turističke pratiteljice Elektrina Skelin i Ksenija Sinobad.

Ovo je finalna faza projekta Kulturna i prirodna baština – resurs za razvoj turizma koja se odnosi isključivo na promociju. Projekt je financiran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj i Grada Knina, a cilj mu je povećati atraktivnost grada za posjetitelje i stanovnike poboljšanjem i proširenjem turističke ponude. Turistički sajam Gast u Splitu drugi je u nizu, nakon ljubljanskog Alpe-Adria, od četiri sajma na kojima će se Knin i okolica predstavljati. Slijede sajmovi u Zagrebu i Skradinu.

Rekonstrukcija i opremanje informacijsko-inovacijskog inkubatora (3i) u Kninu


Iz Gradske uprave dobili smo priopćenje o rekonstrukciji i opremanju informacijsko-inovacijskog inkubatora (3i) u Kninu kojega financira Europska unija. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Grad Knin će u novu 2020. godinu krenuti s provedbom još jednog važnog infrastrukturnog projekta. Naime, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije donijelo je krajem studenog 2019. godine Odluku o financiranju projekta „Rekonstrukcija i opremanje Informacijsko-inovacijskog inkubatora (3i)“. Ukupna vrijednost projekta je 12.218.975,74 kn, od čega Europska unija sufinancira 85% iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno 10.386.129,37 kn.

Projekt će Grad Knin provoditi u partnerstvu s Javnom ustanovom Lokalnom razvojnom agencijom Matica u razdoblju od 01. siječnja 2020. do 30. lipnja 2022. godine.

Cilj ovog projekta je razviti poslovnu infrastrukturu i kontinuiranu podršku poduzetnicima za osnivanje i razvoj novih poduhvata i povećanje konkurentnosti na domaćem i stranom tržištu.

Kroz projekt će se rekonstruirati postojeći zapušteni i devastirani objekt u Poduzetničkoj zoni Preparandija te će se opremiti visokom tehnologijom (serveri, radne stanice, 3D printer, skener, CNC uređaj i slično). Kroz projekt će se opremiti svojevrsni „hardverski“ laboratorij koji će nuditi poduzetnicima početnicima visoku tehnologiju, budući da oni u najranijoj fazi poslovanja nemaju financijske niti tehničke mogućnosti kupnje ovakve suvremene opreme.

Radovi na rekonstrukciji inkubatora trebali bi biti završeni do kraja 2020. godine, nakon čega slijedi opremanje inkubatora, te je tako planirano da inkubator bude spreman za useljenje do polovice 2021. godine. Planirano je da će do 2023. godine biti inkubirano 15 start-up poduzeća u inkubatoru u kojima će biti zaposleno minimalno 30 osoba. Za vrijeme trajanja samog projeka, do lipnja 2022. bit će razvijeno i podržano minimalno 10 start-up projekata. U okviru projekta organizirat će se edukacija o start-up poduzećima za oko 100 poduzetnika početnika, studenta i učenika.

U Poduzetničkoj zoni Preparandija u Kninu će pored Inovacijsko-informacijskog inkubatora (3i) uskoro započeti i rekonstrukcija i opremanje Poduzetničkog centra u bivšoj tvornici Kninjanka. Trenutno je pri kraju izrada projektno-tehničke dokumentacije za Poduzetnički centar. Izradu dokumentacije za Poduzetnički centar i Informacijsko-inovacijski inkubator (3i) također sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz projekt KK.08.2.1.03.0029.

Priprema projektne dokumentacije za razvojni prioritet Razvoj poduzetničke infrastrukture u poslovnoj zoni Preparandija. Ukupna vrijednost ovog projekta je 812.250,00 kn od čega Europska unija sufinancira 690.412,50 kn. Projekt se provodi u razdoblju od ožujka 2018. do prosinca 2019 godine.

Ova dva projekta, kao i 18 drugih projekata, dio su Intervencijskog plana Grada Knina čiji je cilj održiva fizička, socijalna i gospodarska regeneracija područja grada Knina s ciljem smanjenja socijalnih nejednakosti, isključenosti i siromaštva.”

I. Š.

Izbornik