Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Arhiva za kategoriju "Gospodarstvo i turizam"

Kategorija: Gospodarstvo i turizam

Otvorene prijave za prvi kninski hackathon


Grad Knin će 29. i 30. srpnja. biti središte inovativne zajednice u sklopu prvog kninskog hackathona. Predavanja, paneli, prezentacije i bogate nagrade pod zvjezdanim nebom na kninskoj tvrđavi s pogledom na kršku ljepoticu Krku i najviši vrh Hrvatske samo su neki od elemenata zašto ne smijete propustiti ovaj događaj.

Valorizacija baštine grada Knina

Tema prvog kninskog hackathona je valorizacija bogate baštine grada Knina kao potencijala budućeg turističkog i gospodarskog razvoja kninskog područja. Problem koji se ovim hackathonom želi riješiti je bolja iskoristivost povijesnog i prirodnog potencijala kninskog područja kroz povećanje turističke ponude, točnije razvoj turističkih proizvoda.

Kroz intenzivan rad, edukaciju, umrežavanje i zabavu, prijavljeni timovi dobit će priliku raditi na razvoju i prezentaciji svojih ideja te će po završetku hackathona svoje rješenje prezentirati pred žirijem.

„3i“ u nazivu krije kraticu kninskog Informacijsko-inovacijskog inkubatora, ali ujedno predstavlja i „iskustvo, ideju i izvedbu“, a upravo su to faze kroz koje će sudionici hackathona prolaziti kako bi došli do finalnog rješenja. „Athlon“ je izvedenica od riječi marathon, a označava ograničeno vrijeme u kojem timovi osmišljavaju svoja idejna rješenja. U tome će im pomagati i mentori iz različitih područja, ali i korisna predavanja i panel s ciljem boljeg razumijevanja same teme 3iathlona.

Događanje će se odvijati na kninskoj tvrđavi i u novootvorenom Informacijsko-inovacijskom inkubatoru (3i) koji je spreman za prihvat budućih korisnika. U opremljenom i uređenom prostoru kninskog, inkubatora korisnicima su na raspolaganju uredi, prostorija za sastanke, prostor za coworking i dr., a prostor inkubatora prilagođen je osobama s invaliditetom.

Vrijedne nagrade

Hackathon je otvoren za sve koji se žele prijaviti. Prijaviti se mogu već formirani timovi ili pojedinci koji će naknadno biti raspoređeni u timove, a pobjednike očekuju vrijedne nagrade:

1. mjesto – 10.000 HRK
2. mjesto – 6.000 HRK
3. mjesto – 4.000 HRK

Ukupan broj sudionika ograničen je na 40 pa požurite prijavama (link ispod)

Hackathon

Austrijski investitor planira u Kninu otvoriti pogon koji će zaposliti 300 ljudi


Austrijski investitor planira u Kninu otvoriti pogon koji će zaposliti 300 ljudi!

Riječ je o tvrtki PicoPACK Group Austria s čijim predstavnicima su se danas u Kninu susreli gradonačelnik Marijo Ćaćić i župan Marko Jelić.

PicoPACK Group posljednjih se godina pozicionirao kao renomirani proizvođač i distributer industrijske ambalaže. Dosadašnji pogon u Indiji ova austrijska tvrtka planira prebaciti u Europu, točnije u Knin. Svoj budući proizvodno-distribucijski centar bi instalirali u kninskom Poduzetničkom centru koji je trenutno u izgradnji.

PicoPACK Group je već u postupku registracije svoje poslovnice u Kninu te priprema otvaranje ureda kao i regrutiranje i edukaciju budućih zaposlenika kojih će u početku biti 70, a do kraja iduće godine – 300!

Izvor: knin.hr

Započeo postupak odabira izvođača za izgradnju Poduzetničkog centra vrijednog 33 milijuna kuna


Započeo je postupak odabira izvođača za izgradnju Poduzetničkog centra vrijednog 33,3 milijuna kuna. Evo što je izvijestio dogradonačelnik Marijo Ćaćić.

“Nakon dugotrajne borbe s birokracijom, konačno smo objavili otvoreni postupak javne nabave za odabir izvođača koji će rekonstruirati objekt nekadašnje tvornice Kninjanka u Poduzetnički centar. Radi se o daleko najvećem pojedinačnom ulaganju u poduzetničku infrastrukturu na području našeg Grada u povijesti, a budući Poduzetnički centar će predstavljati osnovu za rapidan razvoj kninskog gospodarstva.

Ukupna vrijednost projekta je 33,3 milijuna kuna, od čega 85% čine bespovratna EU sredstva namijenjena za provedbu Intervencijskog plana Grada Knina, a za pokrivanje preostalih 15% vrijednosti projekta očekujemo, sukladno potpisanom Sporazumu o provedbi Intervencijskog plana, sufinanciranje Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata od minimalno 50% (do maksimalno 80%).

Ukoliko sve bude u redu i ukoliko ne bude dodatnih opstrukcija, kroz 2 – 3 mjeseca ćemo odabrati ekonomski najpovoljnijeg ponuditelja i uvesti ga u posao, nakon čega počinje teći rok od 10 mjeseci u kojem svi radovi na objektu moraju biti gotovi”, izvijestio je Ćaćić.

I. Š.

Kninskim poduzetnicima 19,5 milijuna kuna


Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sklopilo je 43 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 19,5 milijuna kuna poduzetnicima koji posluju na području Grada Knina, izvijestio je kninski dogradonačelnik Marijo Ćaćić

– Ovi projekti predstavljaju daleko najveće izravno ulaganje u razvoj subjekata malog gospodarstva na području Grada Knina u posljednjih 30 i više godina. U kombinaciji s gradskim potporama za gospodarstvo, turizam i poljoprivredu predstavljaju značajan zamah ukupnom razvoju našeg grada. Na ove projekte se izravno nadovezuju projekt izgradnje Informacijsko-inovacijskog inkubatora u vrijednosti od 12,2 milijuna kuna te projekt izgradnje Poduzetničkog centra u nekadašnjoj tvornici Kninjanka vrijedan 33,3 milijuna kuna – komentirao je Marijo Ćaćić.

I. Š.

Potpisan ugovor: 33 milijuna kuna za „Razvoj infrastrukture Poduzetničkog centra“


Grad Knin je potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva za projekt „Razvoj infrastrukture Poduzetničkog centra“. Ukupna vrijednost projekta je 33 milijuna kuna od čega Europska unije financira 28 milijuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Riječ je o jednom od najvažnijih projekata za razvoj gospodarstva grada Knina kroz koji će se obnoviti bivša tvornica „Kninjanka“ u Poslovnoj zoni Preparandija i prenamijeniti u Poduzetnički centar.

Izvor: knin.hr

Gradu odobreno 28,3 milijuna kuna EU novca za Poduzetnički centar


Gradu Kninu odobreno je 28,3 milijuna kuna EU novca za projekt iz Intervencijskog plana pod nazivom „Razvoj infrastrukture Poduzetničkog centra“. Projekt je vrijedan 33,3 milijuna kuna, a ostatak će financirati Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata (4 milijuna) i Grad Knin (milijun kuna).

– Nakon praktično dvije pune godine pripreme, od rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, razrade projektne ideje, pripreme kompletne projektne dokumentacije, ishođenja svih potrebnih dozvola i, u konačnici prijave projekta, danas nam je odobren najznačajniji razvojni projekt iz Intervencijskog plana Grada Knina, pod nazivom „Razvoj infrastrukture Poduzetničkog centra“. Ovim projektom će se u nekadašnjoj tvornici Kninjanka rekonstruirati, obnoviti i opremiti prvi kninski, a jedan od najvećih dalmatinskih Poduzetničkih centara, ukupne korisne površine veće od 7.000 m2. Sljedeći, ujedno i posljednji, korak je izrada Odluke o sufinanciranju i potpisivanje Ugovora o sufinanciranju, nakon čega krećemo u provedbu. Provedbom ovog projekta ćemo osigurati kvalitetne poslovne prostore sa svom infrastrukturom, u kojima će zainteresirani lokalni i vanjski poduzetnici moći stacionirati svoje pogone. Time će se značajno povećati mogućnosti za zapošljavanje na području našeg grada te tako potaknuti održivu regeneraciju cijelog područja – izvijestio je dogradonačelnik Marijo Ćaćić.

I. Š.

Započinju radovi na uređenju Informacijsko-inovacijskog inkubatora; Potpisan ugovor s izvođačem radova


Gradonačelnik Marko Jelić i direktor tvrtke Reliance Tomislav Albini potpisali su danas ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji Informacijsko-inovacijskog inkubatora u Poduzetničkoj zoni Preparandija. Ukupna vrijednost ugovorenih radova je osam milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekta 12,2 milijuna kuna.

– Cilj je omogućiti mladima bavljenje visokom tehnologijom, a imamo brojne mlade ljude koji se bave IT-om. Ovim projektom Knin će biti jedan od najnaprednijih gradova po pitanju IT infrastrukture – istaknuo je gradonačelnik Jelić.

Tvrtka Reliance koja će izvoditi radove poznata je po izgradnji Skywalka na Biokovu, specijalizirana je za rekonstrukciju starih objekata, a na ovom natječaju pobijedila je u konkurenciji 14 prijavitelja.

– Bit će nam izazov raditi na rekonstrukciji ovog objekta i vjerujem da ćemo sve završiti u ugovorenom roku. S radovima započinjemo 17. kolovoza – izvijestio je direktor tvrtke Tomislav Albini.

Detalje je predstavio i čovjek zadužen za projekte u gradskoj upravi, dogradonačelnik Marijo Ćaćić.

– Ljudi s područja Knina moći će razvijati softverska i hardverska rješenja na suvremenoj opremi i to besplatno. Na ovaj način prvi od tri objekta u Poduzetničkoj zoni Preparandija stavljamo u funkciju, a uskoro će ići i obnova drugoga objekta koji će biti Poduzetnički centar. Nakon toga ići će se i s obnovom trećeg objekta, same zgrade Preparandije – otkrio je dogradonačelnik Ćaćić.

Ovaj projekt koji je dio Intervencijskog plana Grada Knina u 85-postotnom iznosu financira Europski fond za regionalni razvoj. Konkretno, riječ je o 10,4 milijuna kuna. Rok za završetak radova je kraj travnja 2021. godine.

Cilj projekta je razvoj poslovne infrastrukture i kontinuirane podrške poduzetnicima za osnivanje i razvoj novih poduhvata i povećanje konkurentnosti na domaćem i stranom tržištu. Budućim korisnicima će na više od 500 m2 višenamjenskog prostora opremljenog uređajima visoke tehnologije poput servera, radnih stanica, 3D printera, CNC uređaja i slično na raspolaganju biti uredi, radionice, prostori za co-working i edukaciju. Projekt je usmjeren na mlade inovativne poduzetnike, studente, učenike, a usluge Inkubatora bit će na raspolaganju i drugima koji imaju potrebu za razvijanjem i testiranjem svojih ideja, projekata i proizvoda.

Zajedno s ovim projektom Grad Knin trenutno provodi osam projekata iz Intervencijskog plana Grada Knina, uključujući i projekt Uređenja sportsko-rekreacijske zone Marunuša i izgradnje javne rasvjete duž staze uz Krku za koji je nedavno potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, a dva projekta su završena. Ukupna vrijednost svih projekata iz Intervencijskog plana koji su trenutno u provedbi je oko 34 milijuna kuna.

I. Š.

Kreditiranje žena, početnika i mladih poduzetnika u županiji


Župan Goran Pauk, predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Tamara Perko i član Uprave Hrvoje Čuvalo potpisali su ugovor o poslovnoj suradnji u provedbi programa kreditiranja „Poduzetništvo mladih, žena i početnika“ koji je Šibensko-kninska županija sklopila s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, izvijestili su iz Ureda Župana. Evo i ostatka priopćenja:

“Predmet ovog Ugovora je utvrđivanje međusobnih prava i obveza ugovornih strana u financiranju poduzetništva na području Šibensko-kninske županije odobravanjem subvencioniranih kredita izravno putem HBOR-a, trgovačkim društvima i obrtnicima koji su poduzetnici početnici (start-up), a koji ulažu na područje Šibensko-kninske županije, neovisno o sjedištu, odnosno prebivalištu.

S ciljem poticanja utemeljenja poduzetništva na području županije, kreditna sredstva za prihvatljive korisnike kredita osigurat će HBOR, a sredstva subvencije kamate korisnicima kredita osigurat će Županija. Krediti se, ovisno o djelatnosti u koju se ulaže, mogu odobriti na rok od 14 godina.

„Šibensko-kninska županija će za kredite ugovorene na temelju ovog Ugovora subvencionirati kamatnu stopu u visini 75% kamatne stope ugovorene s korisnikom kredita, a najviše do 1,50% godišnje, fiksno, za cijelo vrijeme trajanja kredita. Razliku do ukupne visine ugovorene kamatne stope podmiruje korisnik kredita.“, pojasnio je župan Goran Pauk istaknuvši kako će ovaj program imati veliki značaj za razvoj poduzetništva onih kategorija ljudi kojima je na tržištu najteže, a to su poduzetnici početnici.

„Poduzetnicima početnicima otežan je pristup sredstvima za utemeljenje i kreditiranje poslovanja. Zbog toga HBOR provodi kreditni program putem kojeg se ovoj skupini poduzetnika mogu odobriti sredstva uz duge rokove otplate i kamatnu stopu 2 posto ili nižu. Zahvaljujući subvenciji Šibensko-kninske županije kamatna stopa za poduzetnike početnike iznosit će do 0,5 posto što će, vjerujem, značajno olakšati odluku o ulasku u poduzetničke vode“, istaknula je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

Ukupni kreditni potencijal Šibensko-kninske županije za kredite odobrene prema ovom Ugovoru iznosi 5.000.000,00 kuna.
Također, moguće je financirati refundaciju vlastitih ulaganja korisnika kredita u šest mjeseci koji prethode podnošenju zahtjeva za kredit, dok refinanciranje postojećih kredita nije dozvoljeno.

Krediti će se odobravati prihvatljivim korisnicima za prihvatljive projekte te uz uvjete definirane kreditnim programom HBOR-a Poduzetništvo mladih, žena i početnika važećim na dan donošenja odluke o odobrenju kredita, osim za ulaganja u djelatnosti iz područja trgovine, primarne poljoprivredne proizvodnje i sektor ribarstva.

Primarna poljoprivredna proizvodnja odnosi se na proizvodnju proizvoda iz tla ili stočarstva bez obavljanja dodatnih radnji kojima bi se promijenila priroda tih proizvoda, dok sektor ribarstva u ovom kontekstu uključuje djelatnosti proizvodnje, prerade i stavljanja na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture.”

I. Š.

Knin se predstavlja na sajmu GAST u Splitu


Piše: TZ grada Knina

Kninska Turistička zajednica predstavlja naš grad i okolicu na poznatom gastronomskom sajmu GAST, koji se održava do subote, 29. veljače u splitskoj Spalladium Areni. Ovaj sajam na štandu TZG Knina predstavljaju se i dvoje lokalnih proizvođača, OPG Markoš sa svojim izvanrednim sirevima i sirnim proizvodima i PZ Vrbničko selo sa vrhunskim vinima ekološke proizvodnje Burnum iz kninskog kraja.

– Posjetitelji oduševljeni okusima i aromama naših proizvoda, a mi ne možemo biti ponosniji. Čak je i pjenušac Burnum uključen u izbor za natjecanje WOW za najbolja pjenušava i rose vina na sajmu. Također malo smo Splićane i ostale posjetitelje sajma podsjetili na sve prirodne i kulturne ljepote Knina, na samo sat vremena od njih.” – javila nam je Romana Marković iz kninske Turističke zajednice.

Osobe educirane u okviru projekta za turističke vodiče i pratitelje imat će priliku biti na svim ovim sajmovima i prakticirati naučeno. U Splitu na štandu TZG Knina svoje znanje prakticira turistički vodič Milenko Stanić i turističke pratiteljice Elektrina Skelin i Ksenija Sinobad.

Ovo je finalna faza projekta Kulturna i prirodna baština – resurs za razvoj turizma koja se odnosi isključivo na promociju. Projekt je financiran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj i Grada Knina, a cilj mu je povećati atraktivnost grada za posjetitelje i stanovnike poboljšanjem i proširenjem turističke ponude. Turistički sajam Gast u Splitu drugi je u nizu, nakon ljubljanskog Alpe-Adria, od četiri sajma na kojima će se Knin i okolica predstavljati. Slijede sajmovi u Zagrebu i Skradinu.

Rekonstrukcija i opremanje informacijsko-inovacijskog inkubatora (3i) u Kninu


Iz Gradske uprave dobili smo priopćenje o rekonstrukciji i opremanju informacijsko-inovacijskog inkubatora (3i) u Kninu kojega financira Europska unija. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Grad Knin će u novu 2020. godinu krenuti s provedbom još jednog važnog infrastrukturnog projekta. Naime, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije donijelo je krajem studenog 2019. godine Odluku o financiranju projekta „Rekonstrukcija i opremanje Informacijsko-inovacijskog inkubatora (3i)“. Ukupna vrijednost projekta je 12.218.975,74 kn, od čega Europska unija sufinancira 85% iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno 10.386.129,37 kn.

Projekt će Grad Knin provoditi u partnerstvu s Javnom ustanovom Lokalnom razvojnom agencijom Matica u razdoblju od 01. siječnja 2020. do 30. lipnja 2022. godine.

Cilj ovog projekta je razviti poslovnu infrastrukturu i kontinuiranu podršku poduzetnicima za osnivanje i razvoj novih poduhvata i povećanje konkurentnosti na domaćem i stranom tržištu.

Kroz projekt će se rekonstruirati postojeći zapušteni i devastirani objekt u Poduzetničkoj zoni Preparandija te će se opremiti visokom tehnologijom (serveri, radne stanice, 3D printer, skener, CNC uređaj i slično). Kroz projekt će se opremiti svojevrsni „hardverski“ laboratorij koji će nuditi poduzetnicima početnicima visoku tehnologiju, budući da oni u najranijoj fazi poslovanja nemaju financijske niti tehničke mogućnosti kupnje ovakve suvremene opreme.

Radovi na rekonstrukciji inkubatora trebali bi biti završeni do kraja 2020. godine, nakon čega slijedi opremanje inkubatora, te je tako planirano da inkubator bude spreman za useljenje do polovice 2021. godine. Planirano je da će do 2023. godine biti inkubirano 15 start-up poduzeća u inkubatoru u kojima će biti zaposleno minimalno 30 osoba. Za vrijeme trajanja samog projeka, do lipnja 2022. bit će razvijeno i podržano minimalno 10 start-up projekata. U okviru projekta organizirat će se edukacija o start-up poduzećima za oko 100 poduzetnika početnika, studenta i učenika.

U Poduzetničkoj zoni Preparandija u Kninu će pored Inovacijsko-informacijskog inkubatora (3i) uskoro započeti i rekonstrukcija i opremanje Poduzetničkog centra u bivšoj tvornici Kninjanka. Trenutno je pri kraju izrada projektno-tehničke dokumentacije za Poduzetnički centar. Izradu dokumentacije za Poduzetnički centar i Informacijsko-inovacijski inkubator (3i) također sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz projekt KK.08.2.1.03.0029.

Priprema projektne dokumentacije za razvojni prioritet Razvoj poduzetničke infrastrukture u poslovnoj zoni Preparandija. Ukupna vrijednost ovog projekta je 812.250,00 kn od čega Europska unija sufinancira 690.412,50 kn. Projekt se provodi u razdoblju od ožujka 2018. do prosinca 2019 godine.

Ova dva projekta, kao i 18 drugih projekata, dio su Intervencijskog plana Grada Knina čiji je cilj održiva fizička, socijalna i gospodarska regeneracija područja grada Knina s ciljem smanjenja socijalnih nejednakosti, isključenosti i siromaštva.”

I. Š.

Gradu odobren 12,2 milijuna kuna vrijedan projekt Informacijsko-inovacijskog inkubatora


Gradu Kninu je danas odobren jedan od ključnih razvojnih projekata iz Intervencijskog plana Grada Knina pod nazivom „Rekonstrukcija i opremanje Informacijsko-inovacijskog inkubatora (3I)“, kroz koji će se obnoviti te najsuvremenijom informatičkom opremom opremiti nekadašnja Stojna kuća u Poslovnoj zoni Preparandija, izvijestio je kninski dogradonačelnik Marijo Ćaćić.

Ukupna vrijednost projekta je 12,2 milijuna kuna od čega će se 10,4 milijuna sufinancirati iz Intervencijskog plana Grada Knina.

Oko 1,5 milijuna kuna će sufinancirati Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata, a preostalih 367 tisuća (što čini samo 3% ukupne investicije) predstavlja vlastito učešće Grada Knina u Projektu. Sljedeći, ujedno i posljednji, korak je izrada Odluke o sufinanciranju i potpisivanje Ugovora o sufinanciranju, nakon čega se kreće u provedbu.

“Provedbom ovog projekta ćemo osigurati suvremeno radno okruženje u kojem će mladi (i oni malo stariji) Kninjani moći, uz stručnu pomoć eksperata iz informatike i iz ekonomije, razvijati svoje ideje u području informacijskih znanosti (sotware i hardware) te ih u konačnici plasirati na tržište.

Ovim putem se posebno zahvaljujem svima koji su sudjelovali u pripremi vrlo zahtjevne projektne dokumentacije za ovaj Projekt, gđi. Zdenki Gugo, Voditeljici projektnog tima za provedbu Intervencijskog plana, stručnim službama Gradske uprave Grada Knina i Lokalne razvojne agencije Matica, stručnom timu sa Građevinskog fakulteta u Splitu, djelatnicima firme Platforma22 iz Šibenika te djelatnicima firme UHY savjetovanje iz Splita.”, poručio je dogradonačelnik Ćaćić.

I. Š.

Očišćen prostor Kninjanke koji će se za 20 milijuna kuna renovirati u objekt Poduzetničkog centra


Prostori i hale bivše tvornice Kninjanka očišćene su od tona otpada kako bi bile spremne za renoviranje i kako bi ovaj objekt postao budući Poduzetnički centar.

Riječ je o projektu teškome 20 milijuna kuna koji će se financirati EU sredstvima unutar Intervencijskog plana Grada Knina.

– Idejni projekt je gotov, a glavni projekt je u izradi. Računamo da će do ljeta iduće godine krenuti u realizaciju – otkrio nam je dogradonačelnik Marijo Ćaćić.

I. Š.

11 kninskih poduzetnika potpisalo ugovore vrijedne 23 milijuna kuna


Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Marko Pavić prisustvovao je na tvrđavi Barone potpisivanju ukupno 17 ugovora vrijednih oko 100 milijuna kuna za koje je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osiguralo nacionalna i europska sredstva, javlja ŠibenikIN.

Budući da je u Šibeniku ugovore potpisalo i 11 poduzetnika iz Knina, potpisivanju je prisustvovao i gradonačelnik Knina Marko Jelić.

– Iznimno sam sretan zbog ljudi koji će danas potpisati sporazume i s njima dobiti nepovratna sredstva kojima će pokrenuti svoj posao. S područja grada Knina radi se o 11 poduzetnika u ovom turnusu jer smo već imali nekoliko potpisivanja. Očekujem da će s tim biti novih zapošljavanja, a ova sredstva koja dobivamo kroz današnju omotnicu, praktički štede sredstva gradskog proračuna koja možemo usmjeriti na druge stvari, prije svega izradu nove projektne dokumentacije, pripremu drugih projekata i subvenciju onim poduzetnicima koji se još uvijek ne mogu javljati na ovakve natječaje. Grad Knin će, kroz ovu omotnicu od skoro 23 milijuna kuna, sigurno profitirati, a mislim da će time profitirati i naša županija, a i država – kazao je Jelić.

Sredstvima Europske unije sufinancirat će se ukupno 11 projekata poduzetnika iz Knina za koje su u Šibeniku potpisani ugovori i to:

1. Karl Dietz Kijevo d.o.o., Oprema za skeniranje tijela
2. GEO LOBI d.o.o. za usluge, Modernizacija i uvođenje IKT rješenja do povećane konkurentnosti i produktivnosti tvrtke
3. JAKO SPORT d.o.o. za trgovinu i usluge, Modernizacijom tiska do povećane produktivnosti tvrtke
4. Ugostiteljski obrt “PICCOLO”, Modernizacija ugostiteljske opreme
5. PODORASI d.o.o. za proizvodnju, promet i usluge, Razvoj tvrtke Podorasi d.o.o
6. BRAĆA RAJIĆ, obrt za piljenje i obradu drva, Unaprjeđenje proizvodnih kapaciteta nabavkom novih strojeva za obradu drvenih trupaca
7. DILIGITIS MEA j.d.o.o. za proizvodnju i usluge, Povećanje konkurentnosti nabavom nove opreme za proizvodnju mobilnih i fiksnih protetskih pomagala
8. KOMET KNIN d.o.o. za proizvodnju, promet i usluge, Od hobija do dodatne usluge
9. “DINARA ISKOP jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću za proizvodnju, trgovinu i usluge, Novi stroj za ljetno održavanje prometne infrastrukture – prilika za novo radno mjesto
10. BOŽO COMERCE d.o.o za trgovinu i ugostiteljstvo, Otvaranje pogona za proizvodnju kruha i pekarskih proizvoda
11. “KNINSKO PIVO jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću za proizvodnju, trgovinu i usluge – Kraljevsko pivo.

Uz to, potpisan je i Ugovor o sufinanciranju energetske obnove Doma za stare i nemoćne u Kninu.

Izvor: ŠibenikIN

Foto; ŠibenikIN

Za razvoj poduzetništva u Kninu potpisano devet ugovora o dodjeli 12,3 milijuna bespovratnih kuna


Devet ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava za projekte na području Grada Knina ukupne vrijednosti 12,3 milijuna kuna, pri čemu je 10,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova, potpisali su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric s poduzetnicima s područja Grada Knina i gradonačelnikom Markom Jelićem kao predstavnikom grada odnosno nositelja projekta, izvijestio je ŠibenikIN.

U sklopu Poziva „Razvoj poduzetništva u Gradu Kninu“ potpisano je sedam ugovora ukupne vrijednosti 3,5 milijuna kuna, kojima se poduzetnicima na području Grada Knina dodjeljuje 2,85 milijuna kn bespovratnih sredstava. Provedbom ovih projekata predviđeno je očuvanje postojećih 39 radnih mjesta te otvaranje novih 15 radnih mjesta, a ukupna alokacija od 22,2 milijuna kn ima za cilj jačanje gospodarske aktivnosti i poboljšanju konkurentnosti poduzetnika na području grada.

Također, u okviru Poziva „Provedba Intervencijskog plana Grada Knina“, s alokacijom od 106,3 milijuna kn namijenjenih za financiranje infrastrukturnih projekata na području grada Knina, sklopljen je ugovor za projekt „Izgradnja pješačko-biciklističkog mosta na Orašnici i uređenje šetnice prema Krčiću“ ukupne vrijednosti 5,8 milijuna kn kojim se Gradu Kninu dodjeljuje 4,9 milijuna kn bespovratnih sredstva.

Temeljem Poziva „Priprema dokumentacije i izgradnja kapaciteta za provedbu intervencijskih planova malih gradova na ratom pogođenim područjima“ sklopio se i ugovor za projekt „Izgradnja kapaciteta za provedbu Intervencijskog plana Grada Knina“ ukupne vrijednosti 3 milijuna kn kojim se Gradu Kninu dodjeljuje 2,5 milijuna kn bespovratnih sredstava, uz ukupnu moguću alokaciju od 11,5 milijuna kuna.

– Potpisom ovih ugovora i realizacijom ugovorenih projekata zajedničkim snagama potičemo rast i razvoj Knina i unapređujemo kvalitetu života stanovnika toga područja. Ulaganja se usmjeravaju u različita područja koja su identificirana u Intervencijskom planu, pri čemu je ključna ispravna detekcija problema i zahtjeva na samom terenu. Konstruktivna i plodonosna suradnja s partnerima na terenu, gradom, županijom i regionalnim koordinatorom, daje najveću snagu ovom programu – istaknula je prilikom uručenja ugovora ministrica Žalac.

Navedeni pozivi rezultat su Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima. Riječ je novom pristupu integriranih ulaganja u pet odabranih depriviranih pilot područja (Petrinja, Knin, Vukovar, Benkovac i Beli Manastir s Dardom), a s ciljem njihovog fizičkog, socijalnog i gospodarskog oporavka.

Naime, kao jedno od pet područja za provedbu Programa Grad Knin na raspolaganju ukupno ima više od 22 milijuna eura iz ESI fondova. Uz podršku Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Grad Knin izradio je Intervencijski plan (IP) u kojima su definirani projekti koje Grad planira provesti do kraja 2023. godine. U okviru provedbe Intervencijskog plana grada Knina, sklopljeno je 6 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Ukupni iznos dodijeljenih bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 6,5 milijuna kuna.

Tekst i foto: ŠibenikIN

U ponedjeljak radionica o OPG-ovima


Ekološka udruga Krka na prijedlog građana Knina i okolice organizira edukativnu-informativnu radionicu na temu: „OPG- obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo“.

Radionica će se održati u ponedjeljak, 1. listopada s početkom u 17 sati u prostorijama Ekološko-Informativnog centra.

Svrha radionice je upoznati sudionike o postupku osnivanja i načinu poslovanja OPG-a, djelatnostima te ostale teme vezane uz poslovanja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Radionica je namijenjena svima onima koji se žele upoznati i saznati više o toj temi, ali će biti i prilika za razmjenu iskustava.

I. Š.

Izbornik