Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Arhiva za kategoriju "Nekategorizirano"

Kategorija: Nekategorizirano

U utorak u Galeriji Kninskog muzeja izložba Maje S. Franković


U utorak će se u Galeriji Kninskog muzeja u 19 sati otvoriti izložba “Pod
zvijezdama” akademske grafičarke Maje S . Franković.

Od 1981. godine do danas predstavila se na 72 samostalne izložbe.  Njeni se radovi nalaze u brojnim muzejima, galerijama, knjižnicama, javnim prostorima i privatnim zbirkama diljem Hrvatske i svijeta.

Više o autorici pročitajte na donjem linku.

U knjižnici obilježena 150. godišnjica rođenja Dinka Šimunovića


Na današnji dan, 1. rujna 1873. godine u Kninu je rođen Dinko Šimunović, jedan od najznačajnijih hrvatskih književnika XX. stoljeća.

Osvrt na njegovo stvaralaštvo predstavili su u knjižnici večeras Sunčica Cokarić dipl. kroatist i talijanist i doktor književnosti Dragan Gligora. Odabrane ulomke čitala je akademska glumica Đana Krvavica.

Između ostalog smo čuli kako je Dinko Šimunović potomak bogate kninske obitelji, a s roditeljima je živio u vrličkom selu Koljani te u Kijevu. U svojim pripovijestima zadržao se na tradicionalnim suprotnostima između sela i grada, stranog i domaćeg, starog i novoga doba.

Najčešće motive uzima iz jednostavnog seoskog života pod velebnom Dinarom, provlačeći kroz njih duboka ljudska pitanja. Čuli smo i kako je priča o Dugi zapravo priča koju mu je pričala njegova majka. No ostalo je ipak upitno jesu li opisi iz Duge oni kninskog ili vrličkog kraja?

Kako bismo se Dinka trebali prisjetiti češće, složili su se svi prisutni. A ovaj skup može biti pokretač, povod ili ideja za neki novi susret u čast ovog velikana hrvatske književnosti.

Izvor: FB stranica Narodna Knjižnica Knin

Učenici proizvode prirodnu kozmetiku “Ninia Aromatica”


Učenici Srednje škole Lovre Montija i njihove mentorice iz vlastitog školskog vrta proizvode košaricu prirodne kozmetike „Ninia Aromatica“ koju čine kreme, balzami, mirisne svijeće, sapuni, mirisne kuglice, čajevi te ostali ukrasni i korisni predmeti.

Pišu: voditeljice projekta “Ninia Aromatica” Kristina Tepić, nastavnica ekonomske grupe predmeta i Marija Vidović, nastavnica poljoprivredne skupine predmeta

Projekt – KOŠARICA „NINIA AROMATICA“  nastavak je naše već započete „NINIA priče“ koja se odvija dio po dio, a koliko dijelova će biti to ni sami ne znamo. NINIA priča počela je sa našim prethodnim projektom „KNIN- OTKRIVANJE NEOTKRIVENOG „ projektom sufinanciranim od strane Ministarstva turizma u kojem smo osmislili naš  suvenir „NINIA“.

„Knin-otkrivanje neotkrivenog „realiziran je 2020. god. kada smo u sklopu naše Učeničke zadruge „ Trgoflores“ ( osnovane 2013. godine u sklopu projekta „ Obrazovanje za poduzetništvo“ ) osmislili i  izradili suvenir grada Knina kao pripovjedača i promotora povijesti.

Riječ je o sapunu kojeg smo nazvali „Ninia“ (povijesni naziv grada Knina) u koji je zaliven pluteni privjesak izrezbaren s povijesnim motivima grada Knina. Ideja je da potrošnjom sapuna (izrađenog od biorazgradive baze s nekoliko vrsta eteričnih ulja, bez štetnog učinka na okoliš) imatelju ostane privjesak s motivima grada Knina kao suvenir.

Nakon navedenog projekta, godine 2021. također uz potporu Ministarstva turizma u suradnji s partnerima Srednja strukovna škola Kralja Zvonimira realiziran je projekt „Ninia Aromatica“-  zasađen je i uređen školski vrt začinskog i ljekovitog bilja.

Stoga da bi naša priča dobila nastavak a ujedno i ušla u treću fazu kao nastavak na prethodna dva projekta , aplicirali smo se na natječaj projektom pod nazivom Košarica „Ninia Aromatica“ koji predstavlja proizvodnju tj. izradu prirodne kozmetike od bilja iz našeg vrta i ostalog kao npr. kreme, balzami, mirisne svijeće, sapuni, mirisne kuglice, čajevi te ostali ukrasni i korisni predmeti koji čine našu košaricu.

Cilj ovog i svih naših projekata je razvoj poduzetničkih sposobnosti učenika kao i osposobljavanje učenika za samostalno vođenje poslovanja, savladavanje svih radnih zadataka i procesa u poslovnoj organizaciji, rješavanje problema te razvijanje vještina timskog rada, odgovorno odlučivanje, te izražavanje osobne kreativnosti kroz procese projekta  ali i razvijanje svijesti o potrebi očuvanja prirodne ravnoteže okoliša ali i očuvanje kulturne baštine

Iskrene zahvale Ministarstvu znanosti i obrazovanja kao i  Ministarstvu turizma na dosadašnjoj financijskoj potpori. Naša „Ninia“ priča ide dalje i dobit će zasigurno novi nastavak  koji je već u planu a do realizacije nek ostane iznenađenje….

Uručena donacija Općoj i veteranskoj bolnici Hrvatski ponos u Kninu


Članovi organizacijskog odbora Memorijalnog malonogometnog turnira “Ante Grabić” koji je organizirao Regionalni klub IPA šibensko-kninske predali su donaciju u opremi Općoj i veteranskoj bolnici Hrvatski ponos u Kninu.

Odjelu ginekologije i rodilišta O.B. Hrvatski ponos predsjednik organizacijskog odbora turnira te uz prisustvo Nina Grabić, sina tragićno stradalog policijskog službenika Ante Grabića, uručeni su drveni prostor za pohranu, paravan, i stol za istrumente.

U ime O.B. Hrvatski ponos doniranu opremu su primile dr. Kristina Perić i glavna sestra Odjela ginekologije i rodilišta Suzana Alegić.

Učenici i nastavnici OŠ dr. Franje Tuđmana na Martiniku


Piše: Dragica Rončević, OŠ dr. Franje Tuđmana, Knin

Prva Aktivnost učenja, poučavanja i osposobljavanja u okviru Erasmus+ projekta „Innovative, Creative, Digital Education” bila je održana napokon na Martiniku od 21. do 26. svibnja 2022. godine.  Nakon mjeseci prilagodbe zbog korone i ograničenja kad su u pitanju putovanja sve prepreke su svladane i sve je bilo spremno za prvi sastanak partnera uživo. U ovom projektu sudjeluje nekoliko škola, uključujući OŠ dr. Franje Tuđmana iz Knina, te škole iz Pitestija (Rumunjska), Torre del Greca (Italija). Atene (Grčka), Adane (Turska) i Martinika (Francuska – prekooceanski francuski teritorij).

Dva učenika iz OŠ dr. Franje Tuđmana, Mario Skejić i Mate Dujmić, sudjelovali su na ovoj mobilnosti. Uz njih su bili mentorice Dragica Rončević, koordinatorica i učiteljica hrvatskog jezika Lucija Petrović. Mobilnost je obuhvatila različite aktivnosti kako bi se obogatilo znanje učenika. Učenici su tijekom Creative Thinking Based radionice raspravljali o obrazovanju, a naučili su i neke nove digitalne alate poput IMovie i Antona te se upoznali s Google Clasroomom. Posjetili su glavni grad Martinika Fort de France, Le Diamant i le Jardin de Balata. Iskorištena je i prilika za posjet tradicionalnom selu gdje se proizvodi keramika i domaći proizvodi te iskustvo s Yole. Yole je tradicionalni način plovidbe, odnosno jedrenje tradicionalnim brodovima. Zanimljivo iskustvo koje zahtijeva koncentraciju i dobru snalažljivost.

22. svibnja se obilježava dan kad je ropstvo na Martiniku ukinuto. Taj dan je erasmus grupa posjetila Prisoners house i La Savane des Esclaves gdje se prigodnim programom obilježio i proslavio taj dan.

Projekt je sufinanciran od strane Europske unije kroz program Erasmus+, što je omogućilo ovu vrijednu i jedinstvenu priliku za učenike i nastavnike iz različitih zemalja da međusobno surađuju, stječu novo iskustvo, upoznaju druge kulture te razvijaju međunarodnu suradnju.

Erasmus+ KA229 projekt  „IN-CRE-DIble EDUCATION” – „Innovative, Creative, Digital Education” provodi se od rujna 2020., a službeno će završiti 31. kolovoza 2023. godine. Rezultati projekta bit će dostupni na mrežnim stranicama OŠ dr. Franje Tuđmana.

Mario Kovač predstavio zbirku kratkih priča


Samo sat vremena nakon sjajne predstave koju je režirao i u kojoj je glumio Mario Kovač predstavio je u knjižnici svoju novu zbirku kratkih priča “Monogatare +”.

U zbirci su svoje mjesto našle priče od onih motiviranih grčkim tragedijama do erotskih i horora, a sve nose pečat Marijeve inteligentne duhovitosti i izvanrednog osjećaja za poigravanje fabulom.

Još zanimljivije od njegovih kratkih književnih djela možda je i sama interpretacija, odnosno njegovo čitanje tih priča koje gdjegod poprima oblik monodrame.

Užitak je to bilo večeras slušati u knjižnici.

Više fotografija na FB stranici Narodne knjižnice – Knin.

Pučko otvoreno učilište Knin obilježava 17. Tjedan cjeloživotnog učenja


Pučko otvoreno učilište i ove godine sudjeluje u promociji cjeloživotnog učenja sa sljedećim aktivnostima:

18.4.2023. Radionica „Jačanje kompetencija privatnih iznajmljivača“

Radionica je namijenjena svima koji se već bave iznajmljivanjem objekata za smještaj turista kao i onima koji tek planiraju početi se baviti iznajmljivanjem. Na radionici će se polaznici upoznavati s aplikacijama za iznajmljivanje i uporabom fraza i izraza na engleskom i njemačkom jeziku. Sudjelovanje na radionici je moguće uz prethodnu prijavu. Broj sudionika je ograničen.

19.4.2023. Info pult na Trgu Ante Starčevića

U vremenu od 10:00 do 12:00 sati na info pultu će se zainteresiranim građanima pružati informacije i odgovarati na pitanja o Tjednu cjeloživotnog učenja, obrazovanju odraslih, obrazovnim programima, vaučerima za obrazovanje i dr. Dijelit će se i promotivni materijali.

20.4.2023. Jačanje stručnih kompetencija pomoćnika u nastavi i osvještavanje važnosti cjeloživotnog učenja

Radionica je namijenjena osnaživanju osoba koje rade na radnim mjestima pomoćnika u nastavi s djecom s poteškoćama u osnovnim i srednjim školama. Polaznici će osnaživati kompetencije iz sljedećih područja: kolegijalni dijalog i suradnja, izgradnja kolektiva, promicanje suradničke komunikacije te poticanje suradnje, kreativnosti, dobrih odnosa u timu i dr. Sudjelovanje na radionici je moguće uz prethodnu prijavu. Broj sudionika je ograničen.

21.4.2023. Koncert Natali Dizdar

Koncert hrvatske pop pjevačice će se održati u Domu kulture u Vrpolju s početkom u 21 sat. Besplatne ulaznice za koncert mogu se preuzeti u Narodnoj knjižnici Knin, a broj karata je ograničen.

Suorganizatori koncerta su Narodna knjižnici Knin, Turistička zajednica grada Knina, i Udruga Atribut. U 2023. godini Tjedan cjeloživotnog učenja se obilježava od 17. do 23. travnja. Obilježavanje Tjedna se organizira u svim županijama. Više o  Tjednu i događanjima možete pročitati na linku https://www.cjelozivotno-ucenje.hr/dogadanja/

Uskrs u Kninu


TZ Grada Knina i Grad Knin pozivaju sve građane i posjetitelje našeg grada da nadolazeće blagdanske dane provedu u vedroj i opuštenoj atmosferi u parku kod kružnog toka uz raznovrsne prigodne sadržaje.

U subotu, 8. travnja od 9 do 13 sati održati će se Uskršnji sajam, na kojem će naši lokalni OPG-ovci, obrtnici i udruge ponuditi sve potrebno za blagdane i ovo doba godine.

Nije zaboravljena i već tradicionalna podjela pogača za koje se pobrinuo grad Knin, a koje će se dijeliti od 10 sati (do isteka zaliha), a prigodnu atmosferu u parku će upotpuniti djevojke i mladići u narodnim nošnjama iz KUD „Kralj Zvonimir“ koji će posjetiteljima dijeliti ukrašene pisanice za tradicionalno tucanje jajima.

Predblagdansku atmosferu u subotu od 10 sati upotpuniti će i Udruga umirovljenika Grada Knina s radionicom tradicionalnog veza za djecu

Tu će biti i facepainting i napuhanac pa organizatori pozivaju sve da posjete
Uskršnji sajam i uživaju u ugodnoj atmosferi.

Na Uskršnji ponedjeljak, 10. travnja organiziran je i zabavni sadržaj za naše najmlađe. Od 10.30 do 12 sati djeca će moći uživati u uskršnjem zabavnom programu u parku kod kružnog toka i zabaviti se uz interaktivne igre, glazbeno zabavnu animaciju, šarene maskote i potragu za pisanicama, kao i u glazbenoj točki Plesne udruge „Ritam“ Knin.

Vrijeme bi nas trebalo poslužiti pa ovim putem pozivamo sve da se pridruže i iskoriste ove blagdanske dane za zabavu i opušteno druženje!

Dvoje smrtno stradalih u prometnoj nesreći kod Uzdolja


U sinoćnjoj prometnoj nesreći koja se oko 21,50 sati dogodila na državnoj cesti D-33 kraj Uzdolja, smrtno su stradali 43-godišnji vozač i 39-godišnja suvozačica iz osobnog automobila, izvijestili su iz PU Šibensko-kninske.

Do prometne nesreće je došlo na način da je 43-godišnjak, upravljajući osobnim automobilom Citroen splitskih registarskih oznaka, dolaskom na željezničko-cestovni prijelaz koji je osiguran uređajima za osiguranje cestovnih prijelaza, gdje cesta čini dvostruki zavoj, uslijed neprilagođene brzine u odnosu na osobine i stanje kolnika (zavojitost ceste, vlažan kolnik od kiše), izgubio nadzor nad automobilom i nakon prijelaza sletio van ruba kolnika na travnatu površinu u razini ceste, nakon čega je nastavio nekontrolirano kretanje i sletio u zemljani kanal oborinskih voda. Od siline udara i zadobivenih ozljeda vozač i suvozačica su preminuli na mjestu događaja.

O prometnoj nesreći će Posebnim izvješćem biti obaviješteno Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku.

Foto: Ilustracija

Knjižnica nabavila časopise iz 1846. godine u kojima se piše o Kninu


Narodna knjižnica – Knin nabavila je vrijedne i vrlo raritetne časopise “La Dalmazia Descritta” izdate 1846 i 1847. godine u Zadru, autora dr. Francesca Carrare.

Kninska knjižnica nabavila je šest brojeva ovog časopisa na talijanskom jeziku u kojima se, između ostaloga, govori o Kninu.

U jednom od brojeva tako stoji da se u Kninu (uz Imotski, Vrgorac, Metković, Kotor, Slano i Vrliku) govori najčišćim hrvatskim (slavensko-dalmatinskim) jezikom.

Knjižnica je časopise nabavila od splitskog kolekcionara Igora Goleša, inače autora vrijedne monografije “Pozdrav iz zaboravljene Dalmacije”.

Korisnici knjižnice moći će koristiti časopis u prostoru knjižnice.

U utorak 7. 3. javna tribina “Prema svima jednako – je li 5 do 12?”


Udruga osoba s invaliditetom “Sveti Bartolomej” Knin ususret Danu žena organizira javnu tribinu “Prema svima jednako – je li 5 do 12?”

Tribina će se održati u utorak 7. ožujka u dvorani Studentskog doma Fra Lujo Marun sa početkom u 11.55 sati, a vodit će je Snježana Jolić, pravnica u Udruzi Sv. Bartolomej te aktivistkinja na polju prava osoba s invaliditetom.

-Pozivamo vas da poslušate naše razmišljanje na temu jesmo li zaista svi jednaki i gdje su u svemu tome žene s invaliditetom – poručuju iz udruge.

Narodna knjižnica Knin predstavlja: Krešimir Mišak – Transhumanizam, predavanje


Digitalizacija svijeta nezadrživo vodi prema učitavanju ljudi u cloud i to unutar nekoliko desetljeća od sada, tvrde neki transhumanisti.

Što je transhumanizam, otkrit će nam u svom predavanju u Kninu Krešimir Mišak, svima znani novinar koji se bavi graničnim područjima ljudskog znanja.

Predavanje organizira Narodna knjižnica Knin, a održat će se u utorak 7. 3. u 19h u svečanoj dvorani Veleučilišta Marka Marulića u Krešimirovoj 30 (u prizemlju).

Ulaz je slobodan!

Večeras u knjižnici predstavljanje knjige “Šuma je moj dom”


Večeras će se u Narodnoj knjižnici – Knin s početkom u 19 sati održati predstavljanje knjige “Šuma je moj dom” autora Nikole Borića, čovjeka koji je prije devet godina „napustio“ civilizaciju i odlučio živjeti u šumi.

Nikola Borić proputovao je cijeli svijet, novu putovnicu izrađivao je svake godine jer bi bila puna pečata, živio je i radio u Istanbulu, Adis Abebi, Berlinu i Amsterdamu, boksača Stjepana Božića pripremao za osvajanje svjetske titule, plivačicu Anu Sršen za nastup na Paraolimpijskim igrama u Sydneyju, Gordana Kožulja za Olimpijske igre u Ateni, s turskim srednjoprugašicama osvajao je olimpijske medalje, sedam puta bio je prvak države u triatlonu, a onda je sve to ostavio iza sebe i otišao – u šumu.

Nekada uspješni kondicijski trener 2014.godine završio je u šumi na Papuku, opustjelom selu Kokočak koje je deset kilometara udaljeno od Orahovice.

Kako tvrdi, odmakom od materijalnog upravo je započelo njegovo ljudsko napredovanje, ili kako on to naziva, ljudska evolucija.

Odricanjem od materijalnih zadovoljstava, doživio je i velike promjene u svome psihičkom, ali i duhovnom zacjeljivanju – šutnja, meditacija i post doveli su ga do propitivanja vlastitog odnosa sa sadašnjošću, ali i čišćenja od negativnih misli.

Svoju fascinantnu priču pretočio je u knjigu ‘Šuma je moj dom’ koju će nam predstaviti u Kninu.

Ulaz je, kao i kod svih ostalih događanja knjižnice – besplatan!

Sutra u 11h velika karnevalska povorka u Kninu


Piše: TZ grada Knina

U petak, 17. veljače u 11.00 sati kreće vesela karnevalska povorka, tradicionalno, od OŠ Domovinske zahvalnosti kroz grad do glavnog gradskog trga. Čak 28 maskiranih skupina prošetati će se gradom uz vesele animatore, a po dolasku na trg svaka skupina će se predstaviti na uzvišenom dijelu. Nakon predstavljanja svih skupina, slijedi cirkuska točka te proglašenje najbolje maskiranih skupina. 

 „Voćkice, gusari, pingvini, suncokreti i još mnoštvo preslatkih i zanimljivih maski očekuje nas ove godine“ – poručuju organizatori i dodaju: „Pozivamo sve da nam se pridruže na trgu ili barem na glavnoj ulici i tako podrže najmlađe pripadnike našeg društva“.

Osim što će zabaviti sve u povorci i izvan nje, animatori – zabavljači dočekati će posjetitelje i na Trgu Ante Starčevića.  Nakon predstavljanja svih skupina, izvest će i cirkusku točku, a za to vrijeme će stručni žiri razgledavati i birati najbolje maskirane skupine. Nakon cirkuske točke slijedi proglašenje najbolje maskiranih dječjih skupina, za koje su organizatori pripremili zanimljive i zabavne nagrade.

Najbolje maskirana skupina uživati će u pobjedničkoj zabavi u igraonici Tri lovca, drugu najbolje maskiranu skupinu očekuju pizze i piće u restoranu La Rossa, dok treća najbolje maskirana skupina osvaja palačinke za sve.

Veselu karnevalsku zabavu na trgu upotpunit će i šarene maskote koje će uz glazbu zabavljati sve posjetitelje i zajedno se proveseliti sa našim veselim maškarama.

Foto: Arhiva

Izbornik