U knjižnici obilježena 150. godišnjica rođenja Dinka Šimunovića


Na današnji dan, 1. rujna 1873. godine u Kninu je rođen Dinko Šimunović, jedan od najznačajnijih hrvatskih književnika XX. stoljeća.

Osvrt na njegovo stvaralaštvo predstavili su u knjižnici večeras Sunčica Cokarić dipl. kroatist i talijanist i doktor književnosti Dragan Gligora. Odabrane ulomke čitala je akademska glumica Đana Krvavica.

Između ostalog smo čuli kako je Dinko Šimunović potomak bogate kninske obitelji, a s roditeljima je živio u vrličkom selu Koljani te u Kijevu. U svojim pripovijestima zadržao se na tradicionalnim suprotnostima između sela i grada, stranog i domaćeg, starog i novoga doba.

Najčešće motive uzima iz jednostavnog seoskog života pod velebnom Dinarom, provlačeći kroz njih duboka ljudska pitanja. Čuli smo i kako je priča o Dugi zapravo priča koju mu je pričala njegova majka. No ostalo je ipak upitno jesu li opisi iz Duge oni kninskog ili vrličkog kraja?

Kako bismo se Dinka trebali prisjetiti češće, složili su se svi prisutni. A ovaj skup može biti pokretač, povod ili ideja za neki novi susret u čast ovog velikana hrvatske književnosti.

Izvor: FB stranica Narodna Knjižnica Knin

Izbornik