Sortiraj po:
Pogledaj:
  • Naslovna
  • Članci objavlji od strane admin

Autor: admin

U petak i subotu Zvonimirovi dani


U petak i subotu na tvrđavi će se održati tradicionalna manifestacija Zvonimirovi dani.

U bogatom programu moći ćete vidjeti vatreni show i borbe vitezova, bit će izložbi i radionica za djecu, održat će se i dječja alka, nastupit će plesna skupina, a obje večeri koncert će održati bend iz Mađarske koji svira srednjovjekovnu glazbu.

Cjelokupni program u PDF-u možete preuzeti na linku ispod

Edukativan i veseo susret Sanje Polak sa svojim čitateljima


Najčitanija spisateljica za djecu, autorica legendarnog serijala knjiga o Paulini P. – Sanja Polak predstavila se danas u staroj knjižnici svojim mladim kninskim čitateljima.

Susret je prije svega bio edukativan: govorila je Sanja o važnosti čitanja i o pravom bogatstvu koje se tek čitanjem stječe, pričala je o nemilosrdnim medijima i reklamnim agencijama koje nam guraju nekorisne proizvode i upozorila nas na veliku opasnost novog doba – na pretjerano korištenje pametnih telefona koje nam oduzima dragocjeno vrijeme i ničemu nas pametnom ne nauči.

Kazivala je Sanja svojim čitateljima kako je i kad počela pisati knjige, kako je koja od njih nastajala i tko je zapravo Paulina P.

Na kraju su brojna djeca izrazila želju postaviti pitanje Sanji pa se sve pretvorilo u jedan dinamični intervju s autoricom.

Jedno od pitanja je bilo – boji li se nekome reći da ga voli. Upravo je to pitanje poznata spisateljica iskoristila za završnu poruku koju je poslala djeci – a to je da se ne boje izraziti svoju ljubav.

Sve je na koncu završilo zajedničkom pjesmom i dijeljenjem autograma.

Susret je organizirala Narodna knjižnica – Knin kojoj je to bio 36. kulturni događaj kojega je organizirala ove godine.

Više fotografija pogledajte na FB stranici Narodne knjižnice – Knin.

Obilježeni Dani otvorenih vrata udruga u Kninu u organizaciji Udruge ZvoniMir


Jučer su obilježeni Dani otvorenih vrata udruga organizacijom Sajma udruga na glavnom gradskom trgu u Kninu. Unatoč lošijem vremenu 13 udruga na području grada Knina nije se dalo omesti te je predstavilo svoj rad zainteresiranim građanima kroz promotivne materijale, informativne razgovore i kreativne radionice.

Obilježavanje ovog dana ima iznimnu važnost za udruge civilnog društva koje tom prilikom povećavaju svoju vidljivost te motiviraju svoje građane i jedinice lokalne samouprave da im daju svoju podršku.

Zanimljivost je kako 13 udruga koje su prisustvovale na ovogodišnjem Sajmu provodi 52 projekta i zapošljava ukupno 230 osoba. Taj podatak dodatno daje na važnosti udrugama koje našoj zajednici doprinose ne samo svojim radom kojim rasterećuju sustav nego i smanjuju stopu nezaposlenosti.

Na Sajmu su sudjelovale: UOSI Sveti Bartolomej Knin, udruga umirovljenika Knin, udruga Grabarije-Knin, udruga Naše ognjište, Ekološka udruga “Krka” Knin, udruga “Žene kosovske doline”, GDCK Knin, udruga DiNoah, Liga protiv raka grada Knina, Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira, udruga za djecu i mlade “Čarobni svijet”, HGSS Knin te  organizator-udruga ZvoniMir, a zahvaljujemo se i medijima koji su nam, svojim prisustvom, dali podršku. 

Bruno Rašić dobio Povelju HOO-a za razvoj lokalnog sporta


Bruno Rašić dobio je na svečanosti u Zagrebu Povelju Hrvatskog olimpijskog odbora s likom Milana Neralića za izniman doprinos razvoju sporta na lokalnoj razini.

Riječ je o najvećoj nagradi HOO-a za razvoj lokalnog sporta, a uz Bruna Rašića ove godine su je dobile još tri osobe.

” Zahvaljujem onima koji su me predložili i izabrali i na taj način prepoznali moj doprinos razvoju lokalnog sporta. Na žalost, dobar za Hrvatsku, ali ne dovoljno dobar za Knin.”, izjavio je Bruno Rašić.

Završena provedba projekta „Uređenje Cesarićeve obale i rasvjete od Orašnice do arheološkog nalazišta Kapitul“


Nakon dvije godine provedbe Grad Knin je uspješno završio još jedan projekt sufinanciran EU sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Riječ je o projektu KK.08.2.1.09.009 „Uređenje Cesarićeve obale i rasvjete od Orašnice do arheološkog nalazišta Kapitul“ čija je ukupna vrijednost 1.454.238,76 eura (10.956.961,90 kn), a iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancirano je 85% ovog iznosa. Projekt se provodio u partnerstvu s Javnom ustanovom Lokalnom razvojnom agencijom Matica.   

Kroz projekt su izvedeni radovi na uređenju Cesarićeve obale i izgradnji solarne rasvjete do arheološkog nalazišta Kapitul. Tako je u sklopu ugovora o izvođenju radova u vrijednosti od 1.206.859,08 eura (9.093.079,74 kn)uređena je prometnica na Cesarićevoj obali u dužini oko 850 metara, označena je pješačko-biciklstička staza, izgrađena javna rasvjeta te je uređeno parkiralište za turističke autobuse i posjetitelje, a duž šetnice uz Krku postavljena je solarna rasvjeta do arheološkog nalazišta Kapitul u ukupnoj dužini od oko 350 metara.

Zahvaljujući opremi nabavljenoj kroz navedeni projekt realizirano je 14 mini projekata dodatnih sadržaja u sklopu manifestacije „Pozdrav proljeću u Kninu“. Oprema u vrijednosti od oko 65.000 eura, poput šatora, montažne pozornice, razglasa i rasvjete za pozornicu, agregata, sklopivih stolica, štandova, lukova na napuhavanje, projektora i projekcijskog platna za projekciju na otvorenom, poslužila je za brojne maštovite i kreativne, zabavne, kulturne, sportske i rekreativne aktivnosti. Tako smo se kroz svibanj družili s vilama s Krke, vježbali jogu na predivnoj Marunuši, učili se sportskom penjanju, učili izrađivati posude od gline, okušali se u sportskom ribolovu, uživali na predstavama za djecu i odrasle, plesali na koncertima, degustirali domaće proizvode, divili se ljepotama kninskog kraja i kninskih rijeka vozeći se u ATV vozilima i promatrajući foto izložbu „Sedam kninskih rijeka“, a čak smo se družili i s ljamom. Grad Knin je iz svog proračuna sufinancirao operativne troškove za provedbu navedenih mini projekata te je organizatorima ustupio na korištenje opremu nabavljenu EU sredstvima.

Projekt KK.08.2.1.09.009 „Uređenje Cesarićeve obale i rasvjete od Orašnice do arheološkog nalazišta Kapitul“ jedan je od 20 projekata koji se provodio u sklopu Intervencijskog plana Grada Knina. Trenutno je u provedbi još 5 projekata u vrijednosti od oko 8 milijuna eura.

U utorak na tvrđavi izložba crteža Katarine Galić


U utorak, 6. lipnja u 19 sati u Kninskom muzeju otvorit će se izložba crteža akademske grafičarke Katarine Galić pod nazivom “Misli”.

Katarina Galić rođena je 1992. u Imotskom. Završila je Gimnaziju fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu. Diplomirala je 2020. godine na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu u klasi prof. Igora Dragičevića.

Dobitnica je nagrade za crtež na XI. Međunarodnom bijenalu umjetnosti minijature u Tuzli 2021. godine, nagrade Federalnog ministarstva znanosti i obrazovanja 2019. godine i Rektorove nagrade 2018. godine. Izlagala je na tri samostalne te više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu radi u zvanju asistenta na grafičkom odjelu.

Sutra na Marunuši druga radionica raku paljenja


Sutra (u srijedu) će se s početkom u 18 sati održati druga po redu radionica raku paljenja u tehnici “obvara”

Radionica će se održati ispod natkrivenog prostora u novoizgrađenom objektu na Marunuši.

Drugom radionicom je predviđeno paliti keramiku tehnikama “konjske dlake”, “golog rakua” te klasičnim načinom paljenja glazirane keramike.

“Opet ćemo vrtjeti lončarsko kolo u pauzi zagrijavanja peći do temperature od oko 900°c. Nadamo se uobičajeno dobroj atmosferi i zabavi kako sudionika u realizaciji projekta, tako i publike.”, kaže voditelj radionice Tode Čolović.

Dašak prave kazališne umjetnosti u staroj knjižnici; Knin ima publiku i za ozbiljne predstave


Pitali smo se hoće li u Kninu biti publike za ozbiljnu kazališnu predstavu, za predstavu koja nije hit predstava, koja nije dječja predstava ili koja nije trash predstava za široku publiku. Iskreno, strepili smo hoće li večeras biti ljudi.

Srećom bilo ih je. I bili su sretni što su došli jer su se u staroj knjižnici našla dva vrhunska glumca, Boris Svrtan, zadnjih deset godina ravnatelj Kazališta Gavella i glumac tog kazališta – Darko Milas.

U Knin nisu došli ispred Gavelle nego u aranžmanu HNK Šibenik, a u staroj knjižnici izveli su predstavu Halatafl.

Ova dva sjajna glumca su i režirala predstavu koja je zapravo jedna egzistencijalistička drama, u momentima teška i deprimirajuća, a u momentima duhovita. Predstavu koja osim osobnih životnih drama dvoje likova daje i presjek društvenih problema koji muče Hrvatsku.

Osamdeset minuta predstave prošlo je brzo, a glumci su na kraju od publike nagrađeni dugim aplauzom i pozivom na bis.

Predstavu je organiziralo Pučko otvoreno učilište Knin u suradnji s Narodnom knjižnicom – Knin.

Više fotografija pogledajte na FB stranici Narodne knjižnice – Knin.

Čini se da je ovo bila večer za pamćenje


Ova izlizana sintagma iz naslova “večer za pamćenje” ne samo da u ovom slučaju nije pretenciozna nego je eufemizam. Ublažio sam koliko sam mogao….

Najveći krivac za ovako dobru večer je beogradski bend KoiKoi. Dakle, ovo je bend koji je prošle godine nastupio na jednom od najvećih svjetskih festivala – Exitu i tamo zasjenio sve ostale koji su nastupali tu večer.

Taj i takav bend došao je večeras u Knin i radi toga su naš grad pohodili gosti koji prate recentnu suvremenu glazbu – iz Splita, Zadra, Šibenika, Benkovca… (nije li to samo za sebe lijepo).

I mnogi su se prije koncerta pitali je li nevjerojatni nastup benda KoiKoi na Exitu bio akutni slučaj koji se više ne može ponoviti. No, ponovio se. Bio je ovo, čuo sam ljude u publici, najbolji koncert na kojem su ikada bili.

Riječi su prilično siromašan alat kada se pokušavaju opisati vrhunska izvedbena umjetnost i energija koja uz nju ide tako da neću ni pokušavati dočarati kakav su čudesni kreativni i energetski rusvaj KoiKoi napravili u A3. Tko je bio – pričat će i prepričavati.

Nezahvalnu ulogu da im bude predgrupa preuzeo je kninski bend (sa šibenskom pjevačicom) The Alibor. Reakcije i publike i benda KoiKoi na nastup Kninjana bile su predivne i to je sve što mogu reći jer bi svakim daljnjim hvaljenjem nastupa The Alibora upao u ozbiljni sukob interesa.

Recimo samo da je ovo bio prvi nastup u novoj postavi kninskog benda koji se odnedavno nalazi u studiju u Zadru i priprema svoj prvi album.

Koncerte The Alibora i KoiKoi organizirala je Narodna knjižnica – Knin u suradnji s udrugom Atribut.

A prije koncerata, u prostoru Foto kluba Knin održana je izložba fotografija članova kninskog foto kluba na temu “Sedam kninskih rijeka”. S ukupno 20 fotografija predstavilo se devet autora koji su u svoj kadar uhvatili Krku, Krčić, Orašnicu, Kosovčicu, Butižnicu, Radljevac i Marčinkovac te na taj način pokušali približiti kninske rijeke – Kninjanima.

Izložbu je organizirala Narodna knjižnica – Knin u suradnji s Foto klubom Knin.

Više fotografija pogledajte na FB stranici Narodne knjižnice – Knin

Tekst: Ivica Šimić

Foto: Vladimir Jelić

Gradsko vijeće usvojilo izvještaje ravnatelja ustanova; Jedan prijedlog za nagrade Grada odbijen, dva usvojena


Gradsko vijeće usvojilo je danas izvještaje o radu za prošlu godinu ravnatelja Dječjeg vrtića Cvrčak, Matice, Kninskog muzeja, Narodne knjižnice – Knin i Pučkog otvorenog učilišta Knin. Usvojeni su i izvještaji zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Knin, predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Knina te Turističke zajednice Grada Knina.

Gradski vijećnici nisu usvojili prijedlog da Bruno Rašić dobije Nagradu Grada Knina. No, usvojili su prijedlog da tu nagradu dobije pedijatrijska medicinska sestra Jelena Čolaković Barbarić. Usvojen je i prijedlog da Plaketu Grada dobije dobrovoljni darivatelj krvi Mirko Zebić.

U subotu u dvorani studentskog doma koncert KUD-a Kralj Zvonimir


U subotu će se u dvorani Studentskog doma fra Luje Maruna s početkom u 17:30 sati održati koncert KUD-a Kralj Zvonimir.

“Povijest uči naša srca mlada da Knin vole i Kninom se diče”, poručuju iz KUD-a.

Koncert se održava u okviru manifestacije Pozdrav proljeću u Kninu i financiran je od strane Grada Knina.

Likovnu radionicu ,,Slikanje dijelova narodne nošnje” provodit će udruga Čarobni svijet.

Izbornik