Sortiraj po:
Pogledaj:

Kategorija: Kultura

U petak i subotu Zvonimirovi dani


U petak i subotu na tvrđavi će se održati tradicionalna manifestacija Zvonimirovi dani.

U bogatom programu moći ćete vidjeti vatreni show i borbe vitezova, bit će izložbi i radionica za djecu, održat će se i dječja alka, nastupit će plesna skupina, a obje večeri koncert će održati bend iz Mađarske koji svira srednjovjekovnu glazbu.

Cjelokupni program u PDF-u možete preuzeti na linku ispod

Edukativan i veseo susret Sanje Polak sa svojim čitateljima


Najčitanija spisateljica za djecu, autorica legendarnog serijala knjiga o Paulini P. – Sanja Polak predstavila se danas u staroj knjižnici svojim mladim kninskim čitateljima.

Susret je prije svega bio edukativan: govorila je Sanja o važnosti čitanja i o pravom bogatstvu koje se tek čitanjem stječe, pričala je o nemilosrdnim medijima i reklamnim agencijama koje nam guraju nekorisne proizvode i upozorila nas na veliku opasnost novog doba – na pretjerano korištenje pametnih telefona koje nam oduzima dragocjeno vrijeme i ničemu nas pametnom ne nauči.

Kazivala je Sanja svojim čitateljima kako je i kad počela pisati knjige, kako je koja od njih nastajala i tko je zapravo Paulina P.

Na kraju su brojna djeca izrazila želju postaviti pitanje Sanji pa se sve pretvorilo u jedan dinamični intervju s autoricom.

Jedno od pitanja je bilo – boji li se nekome reći da ga voli. Upravo je to pitanje poznata spisateljica iskoristila za završnu poruku koju je poslala djeci – a to je da se ne boje izraziti svoju ljubav.

Sve je na koncu završilo zajedničkom pjesmom i dijeljenjem autograma.

Susret je organizirala Narodna knjižnica – Knin kojoj je to bio 36. kulturni događaj kojega je organizirala ove godine.

Više fotografija pogledajte na FB stranici Narodne knjižnice – Knin.

U utorak na tvrđavi izložba crteža Katarine Galić


U utorak, 6. lipnja u 19 sati u Kninskom muzeju otvorit će se izložba crteža akademske grafičarke Katarine Galić pod nazivom “Misli”.

Katarina Galić rođena je 1992. u Imotskom. Završila je Gimnaziju fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu. Diplomirala je 2020. godine na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu u klasi prof. Igora Dragičevića.

Dobitnica je nagrade za crtež na XI. Međunarodnom bijenalu umjetnosti minijature u Tuzli 2021. godine, nagrade Federalnog ministarstva znanosti i obrazovanja 2019. godine i Rektorove nagrade 2018. godine. Izlagala je na tri samostalne te više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu radi u zvanju asistenta na grafičkom odjelu.

Dašak prave kazališne umjetnosti u staroj knjižnici; Knin ima publiku i za ozbiljne predstave


Pitali smo se hoće li u Kninu biti publike za ozbiljnu kazališnu predstavu, za predstavu koja nije hit predstava, koja nije dječja predstava ili koja nije trash predstava za široku publiku. Iskreno, strepili smo hoće li večeras biti ljudi.

Srećom bilo ih je. I bili su sretni što su došli jer su se u staroj knjižnici našla dva vrhunska glumca, Boris Svrtan, zadnjih deset godina ravnatelj Kazališta Gavella i glumac tog kazališta – Darko Milas.

U Knin nisu došli ispred Gavelle nego u aranžmanu HNK Šibenik, a u staroj knjižnici izveli su predstavu Halatafl.

Ova dva sjajna glumca su i režirala predstavu koja je zapravo jedna egzistencijalistička drama, u momentima teška i deprimirajuća, a u momentima duhovita. Predstavu koja osim osobnih životnih drama dvoje likova daje i presjek društvenih problema koji muče Hrvatsku.

Osamdeset minuta predstave prošlo je brzo, a glumci su na kraju od publike nagrađeni dugim aplauzom i pozivom na bis.

Predstavu je organiziralo Pučko otvoreno učilište Knin u suradnji s Narodnom knjižnicom – Knin.

Više fotografija pogledajte na FB stranici Narodne knjižnice – Knin.

Čini se da je ovo bila večer za pamćenje


Ova izlizana sintagma iz naslova “večer za pamćenje” ne samo da u ovom slučaju nije pretenciozna nego je eufemizam. Ublažio sam koliko sam mogao….

Najveći krivac za ovako dobru večer je beogradski bend KoiKoi. Dakle, ovo je bend koji je prošle godine nastupio na jednom od najvećih svjetskih festivala – Exitu i tamo zasjenio sve ostale koji su nastupali tu večer.

Taj i takav bend došao je večeras u Knin i radi toga su naš grad pohodili gosti koji prate recentnu suvremenu glazbu – iz Splita, Zadra, Šibenika, Benkovca… (nije li to samo za sebe lijepo).

I mnogi su se prije koncerta pitali je li nevjerojatni nastup benda KoiKoi na Exitu bio akutni slučaj koji se više ne može ponoviti. No, ponovio se. Bio je ovo, čuo sam ljude u publici, najbolji koncert na kojem su ikada bili.

Riječi su prilično siromašan alat kada se pokušavaju opisati vrhunska izvedbena umjetnost i energija koja uz nju ide tako da neću ni pokušavati dočarati kakav su čudesni kreativni i energetski rusvaj KoiKoi napravili u A3. Tko je bio – pričat će i prepričavati.

Nezahvalnu ulogu da im bude predgrupa preuzeo je kninski bend (sa šibenskom pjevačicom) The Alibor. Reakcije i publike i benda KoiKoi na nastup Kninjana bile su predivne i to je sve što mogu reći jer bi svakim daljnjim hvaljenjem nastupa The Alibora upao u ozbiljni sukob interesa.

Recimo samo da je ovo bio prvi nastup u novoj postavi kninskog benda koji se odnedavno nalazi u studiju u Zadru i priprema svoj prvi album.

Koncerte The Alibora i KoiKoi organizirala je Narodna knjižnica – Knin u suradnji s udrugom Atribut.

A prije koncerata, u prostoru Foto kluba Knin održana je izložba fotografija članova kninskog foto kluba na temu “Sedam kninskih rijeka”. S ukupno 20 fotografija predstavilo se devet autora koji su u svoj kadar uhvatili Krku, Krčić, Orašnicu, Kosovčicu, Butižnicu, Radljevac i Marčinkovac te na taj način pokušali približiti kninske rijeke – Kninjanima.

Izložbu je organizirala Narodna knjižnica – Knin u suradnji s Foto klubom Knin.

Više fotografija pogledajte na FB stranici Narodne knjižnice – Knin

Tekst: Ivica Šimić

Foto: Vladimir Jelić

U subotu u dvorani studentskog doma koncert KUD-a Kralj Zvonimir


U subotu će se u dvorani Studentskog doma fra Luje Maruna s početkom u 17:30 sati održati koncert KUD-a Kralj Zvonimir.

“Povijest uči naša srca mlada da Knin vole i Kninom se diče”, poručuju iz KUD-a.

Koncert se održava u okviru manifestacije Pozdrav proljeću u Kninu i financiran je od strane Grada Knina.

Likovnu radionicu ,,Slikanje dijelova narodne nošnje” provodit će udruga Čarobni svijet.

U četvrtak, 1. lipnja u Kninu Sajam udruga


Manifestacija Dani otvorenih vrata udruga koju organizira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske godišnji je događaj koji se održava na razini cijele Hrvatske s ciljem informiranja javnosti o radu udruga u lokalnoj i široj zajednici.

To je prilika da građani sudjeluju u brojnim kreativnim radionicama,
predavanjima, predstavama, akcijama, te se upoznaju s različitim društveno korisnim projektima i programima, ali i mogućnostima volontiranja u udrugama.

Udruga ZvoniMir i ove godine organizira Sajam udruga povodom obilježavanja ove manifestacije prilikom koje će udruge s područja grada Knina predstaviti javnosti svoj rad i doprinos kroz informativne razgovore s građanima, promotivne materijale i šarolike radionice.

Sajam će se održati 1. lipnja na glavnom gradskom trgu (trg Ante Starčevića) u trajanju 17:00h-19:00h te se pozivaju svi zainteresirani građani da svojim dolaskom podrže rad i upoznaju se s udrugama civilnog društva u svojoj zajednici.

U nedjelju u staroj knjižnici predstava HNK Šibenik “Halatafl”


Nakon dječjih kazališnih predstava slijede i one za odrasle.

U nedjelju će se u staroj knjižnici s početkom u 19 sati održati predstava HNK Šibenik “Halatafl”.

Predstavu organizira Pučko otvoreno učilište Knin, a suorganizator je Narodna knjižnica – Knin u kojoj možete preuzeti besplatne ulaznice.

Organizatori mole da se ulaznice ne uzimaju ako se ne misli doći na predstavu.

Evo i nekoliko riječi o predstavi…

Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku donosi predstavu “Halatafl”, autorsko-redateljskog projekta Darka Milasa i Borisa Svrtana koja je zamišljena kao socijalna tragikomedija.

Predstava govori o susretu dva nepomirljiva svijeta, dva čovjeka koji su u početku na potpuno dijametralno suprotnim pozicijama, životnim i startnim. Međutim, kako predstava ide svojim tokom, vidimo koliko smo svi krvavi ispod kože te koliko nam je zapravo komunikacija jedini mogući izlaz.

Likovi u predstavi, ratnik i direktor, kreću u život s nekakvih idealističkih i realističkih pozicija, ali dolazi do sukoba, u kojem ratnik upada u direktorov ured i otme ga te nastaje situacija koja doživljava nekoliko obrata.

Izvrsna gluma Ane Vilenice i Tomislava Krstanovića u staroj knjižnici


Izvrsna je bila cijela predstava “Pale sam na svijetu” Kazališta “Scena Gorica”, uključujući i kulisu i zvuk i rasvjetu – ali posebno se ovdje treba izdvojiti vrhunska, izražajna gluma Ane Vilenice i Tomislava Krstanovića.

A najbolji sud o glumi dala su djeca – koja su bila tiha cijelo vrijeme izvedbe i upijala svaki moment ove dinamične, vedre i kreativne predstave napravljene po dječjem klasiku Jensa Sigsgaarda.

Dječji aplauz na kraju, kao završna i najvažnija ocjena – potrajao je dugo!

Predstavu su organizirali Pučko otvoreno učilište Knin i Narodna knjižnica – Knin.

Više fotografija pogledajte na FB stranici Narodne knjižnice – Knin

Knjižnica u prirodi: 26. 5. na Sastavcima koncerti bendova KoiKoi i The Alibor te izložba “7 kninskih rijeka”


Knjižnica izlazi u prirodu s koncertima bendova KoiKoi i The Alibor i izložbom Foto kluba Knin pod nazivom “Sedam kninskih rijeka”!

Jedan od trenutno najatraktivnijih i najcjenjenijih novih, mladih bendova u regiji, beogradski KoiKoi održat će koncert u Kninu na Sastavcima u petak 26. svibnja ove godine.

Kninjani će tako moći uživo poslušati zvijezde prošlogodišnjeg Exit Festivala i vlasnike, prema hrvatskom portalu Muzika.hr, najboljeg albuma u regiji 2021. godine.

Koncert će se održati na livadi uz Krku na pola puta od prenoćišta Bićanić do Sastavaka (na mjestu gdje je bio koncert Natali Dizdar), a početak je u 21:15 sati. Ulaz je slobodan!

Kao predgrupa bendu KoiKoi nastupit će kninski The Alibor, a njihova svirka trebala bi započeti u 20:30 sati.

Prije toga, u 19:30 sati bit će otvorena izložba članova Foto kluba Knin pod nazivom “Sedam kninskih rijeka”.

Narodna knjižnica – Knin organizira ovaj događaj u suradnji s udrugom Atribut i Foto klubom Knin.

Knjižnica izlazi u prirodu kroz projekt „Druženje na Sastavcima“ koji se sufinancira u okviru  manifestacije „Pozdrav proljeću u Kninu“.

Manifestacija „Pozdrav proljeću u Kninu“ financira se iz proračuna Grada kroz program „Aktiviranje rijeke Krke kao resursa za održivi razvoj“.

Kate koju znate raspjevala i rasplesala mališane u staroj knjižnici


Umjetnica Karolina Šuša, djeci poznatija kao Kate koju znate izvela je danas u kninskoj knjižnici dječju predstavu o “papaču ružnih snova” koji je spasio kraljevu kćer od, naravno, ružnih snova.

Interaktivna predstava s lijepom porukom, energična Kate, još energičniji kninski mališani i još jedno kvalitetno provedeno popodne za njih…

Predstava je bila i edukativnog karaktera jer ju je Kate nekoliko puta prekidala kako bi djeci objasnila da se za vrijeme kazališne predstave – ne priča.

Na kraju su i Kate i djeca zajedno zapjevali i zaplesali, a svi koji su došli dobili su od nje i mali poklon – prigodnu bojanku.

Predstavu su organizirali Udruga Porta i Narodna knjižnica – Knin.

Iduća na redu predstava u staroj knjižnici je Pale sam na svijetu u subotu u 11 sati u izvedbi Kazališta Scena Gorica, a organiziraju je Pučko otvoreno učilište Knin i Narodna knjižnica – Knin.

Više fotografija s današnje predstave pogledajte na FB stranici Narodne knjižnice – Knin.

Rođendan Atributa: Sutra u A3 – tri benda


Udruga Atribut slavi šesti rođendan, a tim povodom u A3 će sutra (u petak) koncert održati čak tri benda, sva tri iz Splita.

La Volpe je indie/alter rock kvartet, Djigibaoo je rock’n’roll band, a
Zo je pop rock sastav s mješavinom raznih drugih glazbenih žanrova poput funka i punk rocka. 

Tri zanimljiva benda s različitim zvukom – u samo jednoj večeri – jamče dobar provod!

Idućeg tjedna dvije odlične predstave za djecu u starom prostoru knjižnice


Idućeg tjedna u starom prostoru knjižnice očekuju nas dvije odlične kazališne predstave za djecu i to Kate koju znate (glumi: Karolina Šuša) u utorak u 17 sati i Pale sam na svijetu Kazališta Scena Gorica (glume: Tomislav Krstanović i Ana Vilenica) u subotu u 11 sati. Besplatne karte se već od danas mogu preuzeti u knjižnici.

Predstavu u utorak organiziraju Udruga Porta i Narodna knjižnica – Knin, a onu u subotu – Pučko otvoreno učilište Knin i Narodna knjižnica – Knin.

Više o samim predstavama pročitajte na FB stranici Narodne knjižnice – Knin.

Izbornik