Sortiraj po:
Pogledaj:

Kategorija: Kultura

Ne propustite koncert Željka Bebeka u povodu Dana Grada Knina!


U povodu Dana Grada Knina i blagdana sv. Ante u četvrtak, 13. lipnja legendarni Željko Bebek održat će koncert na Trgu Ante Starčevića u organizaciji Grada Knina.

Nezaboravan provod je zagarantiran, koncert počinje u 21 sat, a ulaz je slobodan tako da svi putevi vode u Knin!

Željko Bebek, dinamičan i karizmatičan, prepoznatljivog eksplozivnog i hrapavog glasa, zajedno sa svojim pratećim bendom, u kojem je već pet godina i njegov sin Zvone Bebek, priredit će kninskoj publici veličanstven koncert pun pažljivo odabranih pjesama, s neizostavnim hitovima koji su naveliko obilježili njegovu karijeru!

Iza Bebeka je zavidna glazbena karijeru, a na koncertu povodom Dana Grada Knina i njegova zaštitnika sv. Ante u četvrtak, 13. lipnja, otpjevat će sve svoje najveće hitove, uključujući i one s grupom Bijelo dugme. Tako ćete na glavnom kninskom trgu imati prilike čuti uspješnice kao što su Da je sreće bilo, Gdje sam bio, Ako voliš ovu ženu, Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac, Ja po kafanama i brojne druge!

Vidimo se 13. lipnja u 21 sat!

Raspjevana stonoga razveselila prisutne u Staroj knjižnici


Raspjevana stonoga razveselila je sve prisutne u Staroj knjižnici gdje je teatar Poco Loco izveo večeras predstavu Stonoga Goga.

Duhovit i šarmantan tekst u stihovima i uglavnom otpjevan, vesela vizualizacija s puno simpatičnih likova poput gusjenice Goge, smrdljivog martina, puža i discipliniranih mrava čini predstavu baš pustolovnom.

Predstava govori o jednoj stonogi Gogi koja je ljubiteljica mode i koja jako voli cipele. Nakon što ostane bez svojih, kreće u potragu za novim. Svoje cipele je podijelila šumskim prijateljima, a nama sreću. Zašto i ne bi kad se jedino sreća množi kad se dijeli!

Tekst i foto: Ana Šimić Sunko/FB Narodna knjižnica – Knin

Brojni sugrađani došli na predstavljanje knjige Pere Antičevića


Tražilo se mjesto više danas u knjižnici na predstavljanju knjige “Ljekovito bilje” kninskog travara Pere Antičevića.

Od kašlja do teških kroničnih bolesti, za sve je Pero pronašao odgovor u biljkama i to zapisao u knjizi, kazala je Sanja Živković predstavljajući autora.

A autor je naglasio kako on ne liječi nego pomaže ljudima, pritom navodeći brojne slučajeve uspješnih tretmana kod raznih zdravstvenih tegoba.

Pričao je i o svom legendarnom i jedinstvenom zelenom medu, ali i kapima od propolisa i Japancima koji su htjeli naručiti 20 tisuća bočica.

Njegovo znanje ukoričeno u ovoj knjizi rezultat je stogodišnje predaje s koljena na koljeno koje je on dobio od svoje majke, istaknuo je kninski travar.

Ovo vrijedno djelo možete posuditi u kninskoj knjižnici, a za kupnju knjige – trebat ćete se obratiti Peri. Sudeći po večerašnjem interesu – morat će uskoro razmišljati o drugom izdanju.

Više fotografija pogledajte na fb stranici Narodne knjižnice – Knin.

Knjižnica: Ćaskanje s Gallom o glazbi


Bio je užitak u knjižnici ćaskati o glazbi s eruditom Zlatkom Gallom koji je predstavio svoju najnoviju knjigu “Šezdesete: Kada je glazba mijenjala svijet”.

Pričao je Gall o šezdesetima i nastanku jednog od najvećih fenomena civilizacije – rock glazbe, pričao je o Beatlesima i njihovom veličanstvenom muzičkom opusu i utjecaju na svaku poru glazbe koju danas imamo, skoknuo bi malo do sedamdesetih i punka pa se vraćao na šezdesete i dogodovštine iz Filmore East-a.

Otkrio nam je i neke strogo čuvane tajne – saznali smo da je distorzija nastala tako što je Ikeu Turneru pojačalo ispalo iz auta i pokvarilo se, dajući zvuk kojega će kasnije htjeti svi.

Govorio je i o našem Arsenu koji bi, kako je rekao, trebao imati spomenik u svakom gradu u Hrvatskoj.

U Zlatkov koloplet muzičkih kazivanja i “priča uz vatru” uključila se zanimljivim pitanjima i ekipa iz publike pa je lijepo druženje bilo neminovno.

Tekst i foto: I. Š.

Više fotografija na fb stranici Narodne knjižnice – Knin

Ljerka Teskera i Tatjana Grgić izdale novu knjigu za djecu


Ljerka Teskera i Tatjana Grgić izdale su novu knjigu za djecu pod naslovom “Roda i voda”.

Riječ je o knjizi pjesama i pitalica za djecu predškolske i rane školske dobi koja će najesen biti predstavljena i u Narodnoj knjižnici – Knin.

Ove pjesme kroz novi koncept – uz ritam i rimu te mnoštvo slikovitih riječi – koriste kreativna pitanja s ciljem poticanja djece na promišljanje i zaključivanje, napisala je recenzentica Sanela Gnjatović.

Knjiga je izdana u vlastitoj nakladi uz sunakladništvo Nenada Grbca i Digitalnih slikovnica.

Autori crteža su šestogodišnjaci Iskra i Tino Grgić.

KUD Kralj Zvonimir predstavljat će Knin i županiju na Smotri hrvatskih folklornih ansabala


KUD Kralj Zvonimir bio je jedan od najboljih na županijskoj smotri folklora ,,Šibeniče ti si stina” koja je, nakon višegodišnje stanke, održana u subotu.

Stoga će predstavljati našu županiju na 31. Susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u Županji.

Tamo će prikazati tradicijske običaje Knina i kninskog kraja. Mladi kninski folkloraši svojim nastupima promoviraju kraj u kojem žive, narodne običaje, narodnu nošnju i napjev koji se njeguje i čuva od zaborava u KUD-u Kralj Zvonimir.

Sjajna izložba Anite Živaljić u Foto klubu Knin


Inače ne pišem osvrte s izložbi u Foto klubu Knin jer tamo dolazim kao konzument (osim kad i sam izlažem) – uživati u izložbama i u druženju.

Ovaj put ću ipak napraviti iznimku jer Anita Živaljić je napravila pravu malu instalaciju koja je uključivala i glazbu i recital i razbacane predmete i otiske po prostoriji, a izložene slike su majstorstvo kompozicije i svjetla i zajedno tvore umjetnički koncept – za primjer.

Izložba nazvana “Nevidljivi čovjek” prikazuje upravo – njega kroz “prigušenu”, pomalo mističnu atmosferu u vintage, oronulom interijeru.

Zbog svoje zaigrane kompozicije i neobičnog osvjetljenja fotografije pomalo sliče na likovna djela pa čak i na one stare animacije računalnih igrica o Drugom svjetskom ratu. Sve to skupa daje onu finu starinsku kremu u kojoj posjetitelj može samo uživati.

Anita Živaljić je splitska članica Foto kluba – Knin u kojem je vrlo aktivna i nije joj teško doći iz Splita na sva foto događanja u Kninu.

Ona je i sjajan fotograf, istovremeno i kreativac i perfekcionist, a ova izložba najbolje predstavlja nju kao vrsnu umjetnicu.

Više fotografija pogledajte u Huknetovoj facebook grupi.

Foto: Igor Drača, Mićo Samardžija, Anita Živaljić, Igor Roguljić

Tekst: Ivica Šimić

Arijana Čulina predstavila u knjižnici svoj književni opus


Arijana Čulina za Noć knjige u knjižnici dotakla se svega po malo, od svog Drniškog porijekla, života i rada u Splitu, do književnog stvaralaštva.

Prilikom dolaska u Knin prošla je krajem za koje je vežu uspomene iz mladosti, a kaže rijetko ima priliku tu proći i doći jer puna je obveza. Kad bi i stigla kad glumi, piše, slika, pjeva i sve to radi sjajno.

Čuli smo i nekoliko priča iz najnovije knjige “Dva puta u pet minuta” koja je izuzetno duhovita. Sve u životu možeš naučiti ali duhovitost ili imaš ili nemaš kazala je gošća knjižnice koja često nastupa i kao stand up komičarka.

Prisjetili smo se kroz pitanja iz publike i projekata poput “Glamour Caffea” i Goge Bjondine koja nas je uveseljavala prije više od dvadeset godina preko tv ekrana, kao i uloge Milijane iz popularne humoristične serije “Đekna još nije umrla , a ka’ će ne znamo” koju dobro pamte nešto stariji.

Arijana rado čita klasike i ipak je malo povučenija privatno nego bi se dalo naslutiti, a naša je preporuka svakako čitajte knjige ove rijetko duhovite nagrađivane književnice i glumice.

Tekst i foto: FB Narodna knjižnica – Knin/Ana Šimić Sunko

Otvorena izložba na temu knjige


U Narodnoj knjižnici – Knin u ponedjeljak je otvorena izložba fotografija na temu knjige. S ukupno 20 fotografija predstavili su se članovi i članice Foto kluba Knin.

Svaka od fotografija predstavlja neku knjigu koja je izložena odmah uz fotografiju što ovoj izložbi daje posebnu čar.

Izložba će biti otvorena do kraja tjedna.

Otvoreni Interpretacijski centar i vinoteka u prelijepim novoobnovljenim zgradama na tvrđavi


Kad sam napisao svoju prvu knjigu o Kninu prije 20 godina u dijelu o tvrđavi naglasio sam kako je za njenu revitalizaciju nužno obnoviti ruševne objekte.

Prvi veliki objekt koji je obnovljen bila je zgrada Muzeja Oluje 2015. godine, a danas sam doživio svečano otvaranje čak dvije novoobnovljene zgrade i srce mi je doista puno.

Čestitam svima koji su zaslužni za ovo, a posebno Zdenki Gugo koja je ovaj 2,8 milijuna eura vrijedan projekt iz Intervencijskog plana izgurala do kraja.

U najstarijem, sjevernom dijelu tvrđave (Kaštel Knin) obnovljena je zgrada u kojoj je danas otvoren Interpretacijski centar. Osim što zgrada izvanka izgleda doista monumentalno – i muzejski sadržaj unutar zgrade ne zaostaje ljepotom. Za to se pobrinula tvrtka Muze iz Zagreba koja je na zanimljiv, poučan i kreativan način osmislila multimedijalno putovanje kninskom poviješću i tvrđavom kroz stoljeća.

Župan Marko Jelić je na današnjoj svečanosti naglasio kako se na ovaj način ti objekti vraćaju svom gradu i građanima i kako će osim ljepote – i Gradu i građanima donijeti i – korist.

Gradonačelnik Marijo Ćaćić najavio je pak nove projekte obnove i revitalizacije kninske kamene ljepotice.

Druga novoobnovljena zgrada nalazi se u srednjem dijelu tvrđave (Garištima). Danas su u njoj svečano otvoreni vinoteka i suvenirnica. Također je riječ o jako lijepom objektu, a posebno dominira i zadivljuje krov od kamenih opeka.

Danas je u tom objektu vinsku radionicu održala Kninjanka sa zagrebačkom adresom Dijana Grgić, glavna urednica časopisa Vinum In.

Od vidljivih ruševnih objekata u tvrđavi ostala su još dva manja na ulazu u sjeverni dio i sada treba zapeti da se i to obnovi.

Konzervator Ministarstva kulture Marko Sinobad kazao mi je danas u neformalnom razgovoru kako osim toga na tvrđavi postoje ostaci još tri objekta u obliku temelja i nekakav dugoročni cilj trebao bi biti da se i to obnovi.

Više fotografija od danas pogledajte u objavi u Huknetovoj facebook grupi.

Donosimo koračnicu ´Uspomena na Knin´ nastalu između 1937-1939. godine


Donosimo vam jedno glazbeno djelo koje je od iznimnog značaja za kulturnu baštinu našeg grada. Riječ je o kninskoj koračnici „Uspomena na Knin“ koju je skladao Josip Kuletin dok je živio u Kninu 30-ih godina 20. stoljeća.

Skladbu možete u izvedbi Gradske glazbe Sinj preuzeti na linku ispod

Skladbu i tekst poslao nam je Fra Jozo Župić iz Münchena, uz molbu da sve to objavimo. Njegov tekst donosimo u izvornom obliku, bez uređivanja i izmjena.

Piše: Fra Jozo Župić, München

Možemo pročitati u izvješću Turističke zajednice grada Knina, da su još u 19. stoljeću putopisci opisivali Knin čarobnim gradom koji ima takvu ljepotu koja se ne može opisati. To je grad koji je okružen s devet visokih i moćnih planina (Orlovicom, Vilicom, Plješevicom, Bukovcem, Badnjom, Dinarom, Kozjakom, Svilajom i Prominom) te prekrasnim jezerima koja su zbog svojih čudesnih boja nazvana Šarenima. U njegovoj kraljevskoj riznici nalazi se sedam rijeka, među kojima su Krka, Cetina i Zrmanja, koje se ubrajaju među najljepše rijeke Hrvatske i Europe.

Knin je bio od velike važnosti za sve Hrvate, zbog čega se često nazivao i Kraljevskim gradom, Ključem Hrvatske te Vratima Dalmacije.

U takvom ozračju i okruženju živio je i djelovao Josip Kuletin.  U Kninu je nastala koračnica Uspomena na Knin.

Treba odmah kazati, da je naš Josip Kuletin svakom gradu u kojem je živio, želio ostaviti svoj dar, a to je u ovom slučaju koračnica.

Kninjani mogu biti ponosni da imaju svoju koračnicu kao što Sinjani imaju svoje Sinjske alkare od Josipa Kuletina. Nju ćemo nadamo se, uskoro imati na CD-u svih Kuletinovih koračnica, a taj CD kao što smo više puta pisali na portalu FERATE  uvježbava Gradska glazba Sinj. Želimo Gradskoj glazbi Sinj da uspije i da slušajući koračnicu ´Uspomena na Knin´, još više zavolimo Knin i sjetimo se pobjedničke Oluje i Prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana okružena generalima hrvatske vojske na slavnoj tvrđavi Knin, koja se počela graditi u 9. stoljeću, za vrijeme nastajanja starohrvatske države. Pojedini su hrvatski kraljevi u Kninu imali povremenu prijestolnicu, dok je kralj Dmitar Zvonimir imao stalnu. Tvrđava je živući spomenik kulture s muzejom, izložbenim prostorima i restoranom.

Dr. Franjo Tuđman prvi hrvatski predsjednik izrekao je na tvrđavi Knin ove riječi:

“Oslobađanje Knina znači više negoli samo osvajanje hrvatskoga područja i hrvatskoga grada. Znači stvaranje uvjeta za stabilnost hrvatske države za stoljeća unaprijed.”

O koračnici ´Uspomena na Knin´  svoje mišljenje iznio je prof. Grgo Grubišić, dirigent Gradske glazbe Sinj, prigodom simpozija održanog u Sinju 17. lipnja 2021. godine.

Evo što je rekao:

“Oko koračnice ´Uspomena na Knin´ nije bilo dostupnih faktografskih podataka glede datiranja nastanka samoga djela tako da ne preostaje drugo nego pretpostaviti da se njezin nastanak vezuje za period od 1937.-1939. i Kuletinovo kratko službovanje kao kapelnika tamošnjeg vojnog orkestra ondašnje vojske Kraljevine Jugoslavije stacioniranog u Kninu.

Primjereno okolnostima u kojima je nastala, a koje podrazumijevaju ponajprije okvire autorova profesionalnog angažmana kao i samog lokaliteta koji gradu Kninu kroz njegovu povijest oduvijek i primarno udjeljuje vojne uloge i konotacije…koračnica počinje uvodom izrazito vojničkog karaktera, melodijom signalnog tipa povjerenoj timbru solo trube (i krilnice) kao najasocijativnijem raspoloživom izražajnom sredstvu kad su u pitanju glazbeni uradci s vojnim prizvukom.

Nakon toga, čisto uvodnog dijela, slijedi neznatno kraći segment u kojem se postupno pojavljuju i ostali instrumenti te grupe, čime varirana solo melodija s početka biva upotpunjena harmonijskim gradivom na svom putu prema punom zvučnom profilu partiture.

Takva strukturna koncepcija odaje činjenicu kako Kuletin nije bio skladatelj sklon šablonama nego umjetnik kojem nije bio problem usuglasiti formu i sadržaj, poštivati donekle ipak pretpostavljene okvire i pri tom donijeti svoje ideje kao istinske okosnice povoda pa i razloga za nastanak nekoga njegova djela.

Nakon čvrstoga uvodnog te prijelaznoga gradacijskog među dijela slijedi onaj mirniji i gipkiji, gotovo plesnog karaktera, s mekšim melodijskim linijama u kojima opet nailazimo na perpetuiranu sklonost melodiji kao konstanti koja autora prikazuje osobom rafiniranije osobnosti u odnosu na one iz vojnih okvira ili tome slično.

Nadalje, kao pripremu pred trio Kuletin nas vodi kroz jednu složenu glazbenu rečenicu kojom energično dominira element poznat kao “bass figura” povjeren primarno limenim instrumentima nižega intonacijskog spektra potpomognuto i ponekim drevnim, srodnim prvenstveno po zvučnosti i registru. Za to vrijeme ostatak orkestra posložen u harmonijskoj podlozi zajedno s udaraljkama pulsirajućom ritmikom održava tenziju ususret završnom finalu. Trio je tradicionalno pozicioniran u subdominantni tonalitet, čime startno dobiva na tenziji unatoč mekšoj dinamici i ponovo melodiji kao ideji vodilji spretno namijenjenoj mekanom karakteru tzv.”chalume-au-registra” linije klarineta uz eufoniume kao limenog instrumenta srednjeg spektra s prikladnim zvučnim karakterom za navedeni moment.

Ritmička podloga zauzima ravnopravniju ulogu nego u spominjanom dijelu nakon uvoda s početka skladbe, čime se sada dade naslutiti onaj završni dio u kojem sve komponente ravnopravno i suvereno sudjeluju u ostvarenju ukupne zvučne slike.


Melodija je u tom finalnom dijelu naglašenija kroz veći broj instrumenata i grupa, dok je ritmički dio razigraniji variranjem u okviru same harmonije, čime nas dovodi nadomak percepciji da svjedočimo idejno dualnom glazbenom izričaju, u kojem više ideja simultano i skladno funkcioniraju.”

U subotu u Kninu projekcija filma o Brunu Gröningu


U subotu će se u 15 sati u Kninu održati projekcija dokumentarnog filma o Brunu Gröningu “”Fenomen iscjeljenja – Aktivnosti kruga Bruna Groninga”.

Projekcija će se održati u Zvonimoirovoj 28, a organizator je Udruga „Krug prijatelja Bruna Gröninga“.

Film prikazuje događaje nakon 1959.godine i smrti ovog poznatog njemačkog iscjeljitelja.

U filmu će biti prikazani intervjui, stručna mišljenja liječnika te osobna izvješća prijatelja Bruna Gröninga i ljudi koji su doživjeli iscjeljenja.

Ulaz na projekciju je besplatan, na osnovi dobrovoljnih priloga.

Anđa Marić predstavila u knjižnici svoju pobjedu nad Multipla sklerozom


Sve bolesti dolaze iz unutarnje, duhovne razine ili bolje rečeno – bolest tijela ne postoji, postoje samo unutarnji, duhovni i emotivni problemi i nesređenosti i to se onda reflektira na bolest organizma. Kada se postignu duhovni mir, balans, blagostanje i sreća, onda kreće i izlječenje tijela.

Pritom se ne smijemo identificirati s bolesti, ne smatrati je nečim svojim nego je doživjeti kao izazov.

Sažetak je ovo i pouka sjajnog predavanja Anđe Marić koja je u kninskoj knjižnici predstavila svoju pobjedu, točnije svakodnevne pobjede nad multipla sklerozom zbog čega su je liječnici proglasili medicinskim fenomenom.

Anđi je, kako je rekla, bolest pomogla da postane bolja i ispunjenija osoba, da sredi svoj život i da postane bolji roditelj. Posjetitelji u knjižnici ostali su i nakon završetka predavanja u neformalnom druženju s ovom nevjerojatno hrabrom, odlučnom i pametnom ženom.

Večeras u 19h u knjižnici knjigu predstavlja Anđa Marić


Popularna glazbenica i spisateljica Anđa Marić predstavit će večeras u 19 h u Narodnoj knjižnici – Knin knjigu “Moja revolucija u 365 dana” u kojoj opisuje borbu s multiplom sklerozom.

Knjiga progovara o hrabrosti, odlučnosti, samosvijesti, nepokolebljivosti i vjeri u život.

“Nakon dugo godina odlučila sam napokon izaći iz svog autoimunog ormara u kojem sam se skrivala od života, jer me je bilo sram što sam slaba i trebam pomoć… Odlučila sam se u svom životu pojaviti svakoga dana bez obzira na to kako se osjećala. Odlučila sam živjeti i pričati svoju novu priču o pobjedi i uspjehu koji sam sanjala. I kad nitko nije vjerovao u mene, ja sam vjerovala i u sebe i u svoj put. To moje putovanje i predanost rezultirali su ozbiljnom promjenom, revolucijom i osobnom evolucijom – postala sam žena kakva sam oduvijek htjela biti: dosljedna, predana, neslomljiva i ranjiva. Sada stojim na drugoj strani i mogu podijeliti svoje iskustvo. Nije bilo lako, neću lagati, ali moguće je.”, opisala je Anđa ranije svoju knjigu.

Srijeda, 20. ožujka s početkom u 19 sati vrijeme je za druženje s ovom sjajnom hrabrom ženom, spisateljicom i motivatoricom.

The Alibor u petak u Kninu započinje svoju turneju


Svojevrsnu turneju koja će u naredna dva mjeseca obuhvatiti koncerte u pet gradova (Knin, Dubrovnik, Zagreb, Šibenik, Banja Luka) The Alibor započinje na domaćem terenu – u A3 u petak 22. 3. 2024.

The Alibor će koncertno predstaviti svoj nedavno objavljeni prvi album „Stvari s izleta“, ali repertoar će obuhvatiti i nove stvari.

Otkrijte kako uživo zvuči album koji je već počeo dobivati neobično lijepe recenzije. Evo nekih od njih:

„Palac gore za prvijenac The Alibora! Zanimljiva stilizacija glazbe na tragu agresivnijeg alter rocka s robusnom gitarom i muskulativnom ritam sekcijom uz mazne melodije… Mantrička snena neo-psihodelija… Poetika Joy Divisiona i The Cure uz naglašeniju pop melodiju maznog vokala…“

Zlatko Gall – Parangall, 19. 02. 2024.

„Album „Stvari s izleta“ je odlično odsviran, suvremen, moderan gitarski album koji zimi priziva proljeće, ljetni je koktel u sumrak, jesenji je hod po šuškavom lišću, zimski je pejzaž uživanja u dalekim snježnim vrhovima planina.“

Igor Čoko. Lupiga, 21. 02. 2024.

Koncert započinje u 21:30, a ulaz je 5 eura.

Izbornik