Sortiraj po:
Pogledaj:

Kategorija: Kultura

Patricia Lacković u knjižnici pričala o putovanju Meksikom


Zanimljivo putopisno predavanje o Meksiku večeras je u Narodnoj knjižnici – Knin održala Patricia Lacković.

Doznali smo tako da su najpoznatije plaže u Meksiku, one u Cancunu – privatne i da ih koriste samo Amerikanci dubljeg džepa koji si mogu priuštiti boravak u nekome od hotela uz plažu. Dobra pouka za Hrvatsku da joj se u budućnosti ne dogodi slično.

Patricia je dala i savjete svima onima koji će ići u Meksiko – da paze na prevare u mjenjačnicama, u renta car punktovima i na tržnicama te da se u najvećem gradu Ciudad de Mexico ne šeću sami noću. Predložila je da se prije putovanja prouči španjolski jezik jer nitko u Meksiku nema pojma engleski.

Predložila je i neke atraktivne lokacije za posjetiti, a cijelo svoje predavanje popratila je zanimljivim i kvalitetnim fotografijama te učinila svima u knjižnici da im odvojenih šezdesetak minuta prođe u ugodnoj i nadahnjujućoj atmosferi.

Večeras u 19h u knjižnici putopisno predavanje o Meksiku Patricije Lacković


Ljubitelji dobrih putopisnih predavanja danas će u Kninu doći na svoje. U 19 sati u Narodnoj knjižnici – Knin predavanje “Meksiko – egzotika na dlanu” održat će Patricia Lacković.

Meksiko, egzotika na dlanu – zemlja odlične hrane i dobrog pića, zanimljivih ljudi i životinja, novog svjetskog čuda, prekrasnih plaža i prirodnih ljepota!

Tequila, tacos, burritos, marijači, sombrero, pončo, Chichen Itza, ali i rajske plaže, bazari, kolonijalna arhitektura, flamingosi, jaguari… Uživancija!

U bespućima interneta pretraživala je Patricia jeftine karte za neku daleku destinaciju i pojavio se Meksiko kao uzbudljiva opcija! Upustila se u novu avanturu (i nije bilo tako strašno kako se priča).

U putopisnom predavanju saznaj je li sigurno te što vidjeti, ali i kakve je zgode i nezgode predavačica doživjela!

Patricia Lacković magistra je pedagogije i portugalskog jezika i književnosti, a od 2022. vlasnica obrta za edukaciju i savjetovanje Pa3CIA te pomaže ljudima da putuju više i jeftinije te time podižu kvalitetu svog života.

Mala je djevojka (157 cm) s velikim željama i snovima. Multistrastvena osoba – svira, pjeva, piše, pleše, fotografira, editira. Obožava putovanja (dosad je posjetila 70-ak zemalja diljem svijeta), glazbu, vidikovce, zalazak sunca, kokos, čokoladu, životinje…

U petak na Marunuši Davor Rostuhar predstavlja putopis “Ljubav oko svijeta”


Popularni putopisac Davor Rostuhar predstavit će u petak na Marunuši s početkom u 20 sati putopis i knjigu “Ljubav oko svijeta”.

Organizator je udruga ZvoniMir, a gostovanje je sufinancirano od strane Grada Knina, uz donaciju TZ Grada Knina i TZ Šibensko-kninske županije.

Rostuhar je antropolog, pisac, fotograf i novinar koji je putujući svijetom ne samo isti prikazao s nekog nesvakidašnjeg stajališta, već ga je približio ljudima prikazujući svu ljepotu njegove različitosti u običajima, komunikaciji, društvenim položajima i hijerarhiji, a u knjizi „Ljubav oko svijeta“, kroz univerzalan osjećaj ljubavi.

Ljubav je bila osnovna inspiracija za stvaranje knjige i osobno iskustvo Davora Rostuhara koji je zajedno sa svojom suprugom proveo medeni mjesec obilazeći 30 zemalja na 6 kontinenata kroz godinu dana istražujući poimanje ljubavi u različitim krajevima svijeta.

Za kreiranje knjige su napravili 120 intervjua na 30 svjetskih jezika o odnosima u vezama, braku, raznim ljubavnim izazovima, preprekama, prijevarama i razvodima te komunicirali sa svjetskim stručnjacima o kompliciranim odnosima unutar nekih zajednica. Iz tog putovanja i svih provedenih intervjua nastali su knjiga, dokumentarni film i fotografske izložbe naziva „Ljubav oko svijeta“ koje Rostuhar prezentira kroz svoja predavanja.

Prezentacija je sačinjena od multimedijskog dokumentarca uz kojeg autor naraciju prenosi uživo pred publikom te svim prisutnima prenosi svoje bogato putopisno i narativno iskustvo. Rostuhar je do sada održao preko 500 predavanja za više od 50.000 ljudi, a istoimena knjiga 2021. godine bila je najprodavanija knjiga u Hrvatskoj.

Prepuna Mala kazališna scena (stara knjižnica) ovacijama ispratila Kseniju Prohasku i Marjana Nejašmića Banića


Gospođa Oblak, po struci profesorica koja se bavi dizajnom interijera, a koju igra nacionalna prvakinja Ksenija Prohaska, živi u oblacima i ima strašne glavobolje. Uzrok i lijek svojim učestalim glavoboljama Barbara Oblak, inače izrazito talentirana za imitaciju žena oko sebe, potraži na terapijama u psihijatrijskoj ordinaciji dr. Mucića kojeg je utjelovio sjajni dubrovački glumac Marjan Nejašmić Banić.

Sažeti je to opis sat i pol duhovite duodrame koja je kroz razne životne priče nasmijala publiku i djelovala baš terapijski na sve koji su sinoć “uhvatili” kartu za Malu kazališnu scenu u starom prostoru knjižnice. Pučko otvoreno učilište Knin kao organizator i Narodna knjižnica – Knin kao suorganizator pobrinuli su da ovo ne bude samo obični kišni utorak.

Izvor: FB stranica Narodna knjižnica – Knin

U utorak predstava Ksenije Prohaske


Proslavljena splitska glumica i nacionalna prvakinja, Ksenija Prohaska i njezin kolega Marjan Nejašmić Banić u Knin stižu u utorak, 29. kolovoza s početkom u 20 sati sa zanimljivom komedijom ‘A odakle ste Vi, gospođo?’.

Predstava će se održati u dvorištu iza knjižnice.Riječ je o koautorskom projektu kojeg potpisuju Ksenija Prohaska i Ana Tonković, a razvijale su ga dugo i brižno nekoliko godina te ga konačno postavile na kazališne daske 2022. godine, u režiji Krešimira Dolenčića.Svatko od nas ima slabu točku.

Nekoga bole leđa, nekoga želudac, a junakinju ove priče – glava. Kada Barbaru Oblak (Ksenija Prohaska) glavobolje dovedu do psihijatrijske ordinacije, uz puno humora otvoriti će se granice svih života koje je ona nosila u sebi, pitajući nas je li stvarnost zaista samo jedna ili je možda jednako stvarno i ono što izmislimo.

Sve što nije prepušteno zaboravu čini našu sadašnjost koja se lakše podnosi uz osmijeh, a to će se najbolje pokazati trenucima u kojima se događa ova predstava.

Dr. Mucić (Marjan Nejašmić Banić) nas vodi kroz seanse da bi osvijestio problem pacijenta, koji u principu uvijek negira i podešava prošlost onako kako mu se sviđa – a rješenje toga će vidjeti gledatelji koji dođu.

Besplatne karte za predstavu u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Knin možete preuzeti za pultom Narodne knjižnice Knin koja je suorganizator događaja.

U petak na tvrđavi susret klapa “Stina pradidova”


U petak će se u restoranu na tvrđavi s početkom u 21 sat održati prvi susret klapa pod nazivom “Stina pradidova”, Nastupit će 13 klapa, a ulaz je slobodan.

Nastupaju:

muška klapa ̋Drniš ̋ , Drniš
mješovita klapa ̋Šuferini ̋ , Srinjine
muška klapa ̋Aserija ̋ , Benkovac
ženska klapa ̋Mindula ̋ , Okrug
mješovita klapa ̋Škoji ̋ , Pašman
muška klapa ̋Zagora ̋ , Dicmo – Trilj
ženska klapa ̋Kandelora ̋ , Zemunik donji
muška klapa ̋Vrilo ̋ , Obrovac sinjski
ŽVS ̋Rusule ̋ , Split
muška klapa ̋Cetinjani ̋ , Hrvace
ženska klapa ̋Cetinjanke ̋ , Hrvace
muška klapa ̋Filip Dević – Ferata ̋ , Split
muška klapa ̋Partenca ̋ , Split

Večeras u 20h predstava “Fešta” Teatra Exit; Ulaz slobodan


Večeras će se u 20:00 sati u prostoru stare knjižnice, a u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Knin održati predstava Teatra Exit pod nazivom “Fešta”.

Ulaz je slobodan, a kartu možete preuzeti u knjižnici ili večeras na samom ulazu.

Predstava je to u kojoj glumci na početku dočekuju i pozdravljaju publiku kao domaćini goste na svojoj fešti, vješto balansirajući na granici iluzije i stvarnosti te na taj način pretvaraju scenu u stvarni događaj.

Josipa i Josip mladi su, dobrostojeći par i za svoju godišnjicu braka priredili su najveću feštu u gradu. Gosti te fešte upravo su gledatelji koji, već samim ulaskom u kazalište, postaju njihovi prijatelji, rođaci, kumovi, poznanici ili poslovni partneri, jer ovu predstavu publika nije došla samo gledati, došla je u njoj sudjelovati.

Započeli Meštrovićevi dani


Meštrovićevi dani – izložba suvremenog hrvatskog kiparstva – započeli su izložbom u južnom dijelu Kninske tvrđave (postaja Belveder).

Mladi kipari svojim djelima pridružuju se obilježavanju velike 140. obljetnice rođenja Ivana Meštrovića.

Kninski muzej Knin započeo je niz izložbi, slijedi izložba u Gradskom muzeju Drniš, a dio djela stiže i u Muzej grada Šibenika. Osim toga na tvrđavi sv. Ivana u Šibeniku održavat će se kiparska rezidencija na kojoj će sigurno nastati brojne nove dojmljive skulpture.

Otvorenje izložbe u Gradskom muzeju u Drnišu je u ponedjeljak, 24. srpnja.

Autor projekta je Andrija Gašparuš, a sudjeluju Kninski muzej Knin, Muzej grada Šibenika i Gradski muzej Drniš.

Tekst: Ivana Mikulić Sarić Foto: Antonia Tomić

Meštrovićevi dani u Kninu, Drnišu i Šibeniku


Povodom obilježavanja 140-te obljetnice rođenja Ivana Meštrovića, hrvatski kipari mlađe generacije tu obljetnicu obilježavaju nizom aktivnosti objedinjenih kroz projekt  Meštrovićevi dani.

Za vrijeme trajanja projekta bit će organizirane izložbe u Kninu, Drnišu i Šibeniku, te rezidencija na Tvrđavi sv. Ivana u Šibeniku.

Cilj projekta je pokazati koliko je Ivan Meštrović i danas aktualan i relevantan, kako u svojoj domovini tako i u svijetu, te kakav i koliki je njegov utjecaj na mlade generacije hrvatskih kipara.

Ideja je predstaviti mlađu generaciju suvremenih hrvatskih kipara i kroz njihov rad pokazati kako umjetnost može oblikovati, poboljšati i obogatiti život zajednice i pojedinca.

Projekt Meštrovićevi dani podržalo je Ministarstvo kulture i medija i Šibensko-kninska županija.

 U organizaciji i provedbi aktivnosti sudjeluju: Udruga KulTur, Tvrđava kulture Šibenik, Gradski muzej Drniš, Muzej grada Šibenika i Kninski muzej.

Umjetnici, kipari, koji će predstaviti svoje radove su: Lucija Jelić, Petar Koši, Andrija Gašparuš, Lucijan Kujundžić, Ema Zavački, Fran Marko Vlahinić, Iva Japec, Mirna Savić i Matija Popovčić.

Otvorenje izložbe u Kninskom muzeju (Galerija Belveder – Jug) je u utorak, 11. srpnja 2023.g. u 19h.

Krajem srpnja izložbeni program se širi i na Gradski muzej u Drnišu.

U prvoj polovici kolovoza održat će se kiparska rezidencija na Tvrđavi sv. Ivana u Šibeniku. Na rezidenciji posjetitelji će moći  promatrati umjetnike dok stvaraju svoja djela, tj. skulpture.

Plan je da projekt raste i poprimi međunarodni karakter.

Sve aktivnosti vezane za projekt se mogu pratiti putem Instagram profila: @mestrovicevi.dani.

Pozivaju se svi koji su zainteresirani podržati ovaj projekt i pridonijeti mu svojim idejama / radom, da se jave na e-mail: mestrovicevi.dani@gmail.com.

Zahvaljujemo Muzejima Ivana Meštrovića i Turističkoj zajednici Šibensko-kninske županije na podršci, te firmama Cetina i Knauf na donacijama.

Voditelj projekta, Andrija Gašparuš

Otvorena izložba Marka Šošića “Ljubav”


Sinoć je u galeriji Kninskog muzeja otvorena izložba slika naziva „Ljubav“ dr. umjetnosti Marka Šošića. Autor se predstavio s 11 slika nastalih od 2020 do 2023. godine

Posjetiteljima se uvodnim riječima obratio Ante Šimić ravnatelj muzeja, a s izloženim radovima su ih upoznali kustosica galerijskog odjela Ivana Mikulić Sarić i autor izložbe Marko Šošić.

„Ovaj izbor iz bogatog slikarskog opusa Marka Šošića dodiruje pitanja identiteta, kako aktera tako i autora samog. Na svim radovima je iskaz temeljen čovječjim tijelom, najčešće muškim. Unutar niza slikarskih radova većina sudionika prikazana je golišava, bez srama. Začudna dramatika postignuta je korištenjem kolora koji je ponekad blizak realnom, a gdjekad nudi odmak ka izvanvremenskom“, stoji između ostaloga u predgovoru za katalog izložbe.

Izložba ostaje otvorena do kraja mjeseca.

Otvorena izložba “Misli” Katarine Galić


Sinoć je u galeriji muzeja otvorena izložba crteža naziva „Misli“ akademske grafičarke Katarine Galić.

Autorica se prestavila s minijaturama koje su nastale tokom 2021. i 2022. godine.

Kao što sam naziv kaže ovaj ciklus radova svojevrsni je zapis unutarnjih stanja koje autorica prolazi u svakodnevnom životu. Kako sama kaže gdje god da se nalazi uvijek sa sobom nosi papir, i na taj se način ne ograničava ni prostorom ni vremenom prilikom stvaranja radova. Autorica ne robuje određenom mediju, kao ni motivu jer bitno je ono što joj u tom trenutku privuče pozornost.

Osim velikih formata u prošlim ciklusima, sada daje prednost minijaturi uz naglašenu figuraciju. Njene minijature kriju ljudske i animalne figure međusobno isprepletene do te granice da djeluju kao hibridi dvaju svjetova s elementima groteske. Upravo te nepostojane granice kako motivski tako i oblikovno unose dozu mističnosti u ovaj ciklus radova.

Dr. art. Svetislav Cvetković u predgovoru kataloga ove izložbe kaže da ako bismo u par riječi saželi likovno stvaralaštvo Katarine Galić definirali bi ga kao mentalnu ekspresiju crtežom, teksturom i oblikom.

Izložba ostaje otvorena do 3. srpnja ove godine.

U petak i subotu Zvonimirovi dani


U petak i subotu na tvrđavi će se održati tradicionalna manifestacija Zvonimirovi dani.

U bogatom programu moći ćete vidjeti vatreni show i borbe vitezova, bit će izložbi i radionica za djecu, održat će se i dječja alka, nastupit će plesna skupina, a obje večeri koncert će održati bend iz Mađarske koji svira srednjovjekovnu glazbu.

Cjelokupni program u PDF-u možete preuzeti na linku ispod

Edukativan i veseo susret Sanje Polak sa svojim čitateljima


Najčitanija spisateljica za djecu, autorica legendarnog serijala knjiga o Paulini P. – Sanja Polak predstavila se danas u staroj knjižnici svojim mladim kninskim čitateljima.

Susret je prije svega bio edukativan: govorila je Sanja o važnosti čitanja i o pravom bogatstvu koje se tek čitanjem stječe, pričala je o nemilosrdnim medijima i reklamnim agencijama koje nam guraju nekorisne proizvode i upozorila nas na veliku opasnost novog doba – na pretjerano korištenje pametnih telefona koje nam oduzima dragocjeno vrijeme i ničemu nas pametnom ne nauči.

Kazivala je Sanja svojim čitateljima kako je i kad počela pisati knjige, kako je koja od njih nastajala i tko je zapravo Paulina P.

Na kraju su brojna djeca izrazila želju postaviti pitanje Sanji pa se sve pretvorilo u jedan dinamični intervju s autoricom.

Jedno od pitanja je bilo – boji li se nekome reći da ga voli. Upravo je to pitanje poznata spisateljica iskoristila za završnu poruku koju je poslala djeci – a to je da se ne boje izraziti svoju ljubav.

Sve je na koncu završilo zajedničkom pjesmom i dijeljenjem autograma.

Susret je organizirala Narodna knjižnica – Knin kojoj je to bio 36. kulturni događaj kojega je organizirala ove godine.

Više fotografija pogledajte na FB stranici Narodne knjižnice – Knin.

Izbornik