Učenici i nastavnici OŠ dr. Franje Tuđmana na Martiniku


Piše: Dragica Rončević, OŠ dr. Franje Tuđmana, Knin

Prva Aktivnost učenja, poučavanja i osposobljavanja u okviru Erasmus+ projekta „Innovative, Creative, Digital Education” bila je održana napokon na Martiniku od 21. do 26. svibnja 2022. godine.  Nakon mjeseci prilagodbe zbog korone i ograničenja kad su u pitanju putovanja sve prepreke su svladane i sve je bilo spremno za prvi sastanak partnera uživo. U ovom projektu sudjeluje nekoliko škola, uključujući OŠ dr. Franje Tuđmana iz Knina, te škole iz Pitestija (Rumunjska), Torre del Greca (Italija). Atene (Grčka), Adane (Turska) i Martinika (Francuska – prekooceanski francuski teritorij).

Dva učenika iz OŠ dr. Franje Tuđmana, Mario Skejić i Mate Dujmić, sudjelovali su na ovoj mobilnosti. Uz njih su bili mentorice Dragica Rončević, koordinatorica i učiteljica hrvatskog jezika Lucija Petrović. Mobilnost je obuhvatila različite aktivnosti kako bi se obogatilo znanje učenika. Učenici su tijekom Creative Thinking Based radionice raspravljali o obrazovanju, a naučili su i neke nove digitalne alate poput IMovie i Antona te se upoznali s Google Clasroomom. Posjetili su glavni grad Martinika Fort de France, Le Diamant i le Jardin de Balata. Iskorištena je i prilika za posjet tradicionalnom selu gdje se proizvodi keramika i domaći proizvodi te iskustvo s Yole. Yole je tradicionalni način plovidbe, odnosno jedrenje tradicionalnim brodovima. Zanimljivo iskustvo koje zahtijeva koncentraciju i dobru snalažljivost.

22. svibnja se obilježava dan kad je ropstvo na Martiniku ukinuto. Taj dan je erasmus grupa posjetila Prisoners house i La Savane des Esclaves gdje se prigodnim programom obilježio i proslavio taj dan.

Projekt je sufinanciran od strane Europske unije kroz program Erasmus+, što je omogućilo ovu vrijednu i jedinstvenu priliku za učenike i nastavnike iz različitih zemalja da međusobno surađuju, stječu novo iskustvo, upoznaju druge kulture te razvijaju međunarodnu suradnju.

Erasmus+ KA229 projekt  „IN-CRE-DIble EDUCATION” – „Innovative, Creative, Digital Education” provodi se od rujna 2020., a službeno će završiti 31. kolovoza 2023. godine. Rezultati projekta bit će dostupni na mrežnim stranicama OŠ dr. Franje Tuđmana.

Izbornik