Noć muzeja u Kninu – izvještaj i foto galerija


U kninskom muzeju, u petak je održana deseta jubilarna Noć muzeja.

Program je započeo arheološkim predavanjem i prezentacijom pod nazivom: Svakodnevni život u utvrdama srednjeg i novog vijeka u Europi.

Predavanje  i prezentacija rasvijetlilo je i upoznalo posjetitelje s svakodnevnim životom  u Europi u srednjem i novom vijeku. Bilo je riječi o feudalizmu kao političkom i društvenom uređenju, potom je prikazana izgradnja prvih utvrda. Njeni stanovnici (velikaši i njegova obitelj) i slobodni seljaci (koloni), koji kasnije postaju kmetovi. Predavanjem se doznalo o životu supruge velikaša (dame), o odijevanju, kuhinji, zabavi, lovu i na kraju ratovanju, a posebno je prikazana  od metoda ratovanja, opsada. Sve je bilo popraćeno ilustrativnim prilozima kroz zanimljivu  prezentaciju.

Predavanje i prezentaciju, popraćenu iz pozadine srednjovjekovnom i renesansnom glazbom održala je mr. sc. Katarina Gugo, viša kustosica.

U galeriji kninskog muzeja u 19.00 sati otvorena je izložba Crteži Dubravka Sertića.

Autor se predstavio s crtežima nastalima u razdoblju od 2009. do 2014.  godine u kojima nas uvodi u zamišljeni svijet s neobičnim, nadnaravnim bićima. Neopterećen akademskim pravilima, koristeći olovku kao medij, u radovima koristi grafizme, biljne i životinjske motive i razne ornamente koje slaže u jedinstvenu kompoziciju prepunu ritma i dinamike. Autor u svojim radovima preispituje fenomen voajerizma svojstven svakom čovjeku. O izložbi su govorili Ivana Mikulić Sarić, kustosica i autor Dubravko Sertić.

Laterna magica naziv je projektora za projekciju nepokretnih slika na staklu, koji radi uz pomoć svijeće, a koji se nalazi u fundusu  kulturno-povijesne zbirke kninskog muzeja.

To je izum koji datira još iz 17. stoljeća, a koji je imao sve osnovne elemente suvremenog projekcijskog uređaja. Uz kratko predavanje Mande Zelić, više kustosice, predstavljena je projekcija 100 sličica na staklu starih 100-njak godina.

Uz pozdravni govor Zvonimira Jelića ravnatelja, sve događaje u organizaciji kninskog muzeja otvorio je dogradonačelnik grada Knina Nikola Blažević.

Od 20.00 sati posjetitelji su obilazili stalne postave muzejskih zbirki uz stručno vodstvo kustosa muzeja.

Autorska prava vlasništvo su udruge HUK

Izbornik