• Naslovna
  • Rad gradske uprave
  • Usvojen proračun za 2015. godinu; Josipa Rimac: U 2015. neće biti značajnijih otpuštanja, ali pripremili smo i taj scenarij

Usvojen proračun za 2015. godinu; Josipa Rimac: U 2015. neće biti značajnijih otpuštanja, ali pripremili smo i taj scenarij


20141218_132320Kninsko Gradsko vijeće usvojilo je danas gradski proračun za 2015. godinu u visini od 49,8 milijuna kuna.

Zbog “mini porezne reforme” bilo ga je teško sastaviti, kazala je kninska gradonačelnica Josipa Rimac.

Grad Knin gubi 2,4 milijuna kuna zbog porezne reforme

–  Problem svih jedinica lokalne samouprave, pa tako i nas, bio je kako složiti i realizirati proračun za 2015. godinu s obzirom na mini poreznu reformu, zbog koje ćemo izgubiti 2,4 milijuna kuna od prihoda od poreza na dohodak. Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave koji bi trebao kompenzirati učinke mini porezne reforme neće nam ništa pomoći – ustvrdila je Rimac i izvijestila kako će Grad doduše dobiti od države 8 milijuna kuna, ali ne za pomoć nego kako bi isplatio povrat poreza građanima.

A ta isplata povrata poreza, za koju je od iduće godine zadužen Grad, mogla bi, kaže kninska gradonačelnica, biti problematična.

Od iduće godine Grad isplaćuje povrat poreza; Hoće li biti novca?

– Dobit ćemo osam milijuna kuna iz državnog proračuna za isplatu povrata poreza, ali problem je što će se isplata izvršiti u 12 rata, a mi moramo imati na računu cjelokupni iznos novca za povrat poreza. Ministar nam preporučava kratkoročno zaduženje, a to je jedna velika procedura – otkrila je Rimac te se opet osvrnula na spornu poreznu reformu slikovito je komentirajući.

Alan Ford i Superhik

– Ova mini porezna reforma mi sliči na radnju stripa Alan Ford, odnosno na Superhika koji oduzima siromašnima da bi dao bogatima. Oni koji imaju veće plaće, više će i dobiti. Svi gradonačelnici u Udruzi gradova su jedinstveni da ova porezna reforma predstavlja nepravedan udar na jedinice lokalne samouprave – kazala je Rimac i upozorila na mogući scenarij otpuštanja djelatnika.

U 2015. neće biti značajnijih otpuštanja, ali pripremljen je i taj scenarij

– Najlošije u svemu će proći naši zaposlenici i ustanove. U 2015. godini neće biti značajnijih otpuštanja u gradskoj upravi i gradskim ustanovama, ali pripremili smo i taj scenarij. Vidjet ćemo u prva tri mjeseca 2015. godine kako će sve u novim okolnostima funkcionirati – upozorila je kninska gradonačelnica i napomenula kako će učinke mini porezne reforme osjetiti i udruge.

Dodala je da se ipak neće odustati od važnih infrastrukturnih projekata.

Ne odustajemo od infrastrukturnih projekata

– Ipak nismo odustali od infrastrukturnih projekata, a pri tom mislim na dovršetak rekonstrukcije Tomislavove ulice te spoja te ulice s Tuđmanovom na Trgu Oluje. Rješavat ćemo i uređenje Požarovih skala – izvijestila je Josipa Rimac.

Grad Knin zahtjeva ocjenu ustavnosti porezne reforme; To će učiniti i svi ostali hrvatski gradovi 

Kninsko Gradsko vijeće donijelo je odluku da Grad Knin od Ustavnog suda zahtjeva ocjenu ustavnosti “mini porezne reforme” te privremeno stavljanje tog zakona izvan snage. To će učiniti i ostali gradovi u Hrvatskoj, a inicijativa je potekla od Udruge gradova.

Usvojen treći rebalans ovogodišnjeg proračuna

Kninski gradski parlament usvojio je danas i treći ovogodišnji rebalans proračuna. Njime su rashodi i prihodi manji za 4,3 milijuna kuna od planiranih.

Manjak se, što se tiče proračunskih stavki, odnosi na program gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture te program komunalnih usluga i održavanja objekata. Konkretno, riječ je zapravo o sredstvima koja je Komunalno poduzeće trebalo iz vanjskih izvora dobiti u ovoj godini, a dobit će ih tek naredne godine.

To je pojasnila i pročelnica za financije Danijela Merša.

– Realne mogućnosti ne možemo uvijek uskladiti s planom. Značajna umanjenja odnose se na kapitalne donacije Komunalnom poduzeću za projektnu dokumentaciju za Šimića vrelo te za nabavu komunalne opreme i to se prenosi na iduću godinu – izvijestila je Merša.

Dug za 5,8 milijuna kuna manji nego prije dvije godine 

Po trećem rebalansu ovogodišnjeg proračuna rashodi i izdaci iznose 40,5 milijuna kuna, a prihodi i primici 51,2 milijuna kuna. Višak prihoda i primitaka u iznosu od 10,7 milijuna kuna sastoji se od viška prihoda za pokriće prenesenog manjka prihoda i primitaka iz prethodnih godina. Narodski rečeno, riječ je o prenesenom dugu iz prethodnih godina.

Treba napomenuti i to da se taj dug u zadnje dvije godine smanjio sa 16,5 na 10,7 milijuna kuna.

Nakon ostavke Marka Jelića, novi vijećnik Miran Marelja

Gradsko vijeće Grada Knina dobilo je danas novog vijećnika. Naime, ostavku je iz osobnih razloga dao Marko Jelić koji je u kninski parlament ušao s liste HDZ-a. Njega je danas, nakon svečane prisege, zamijenio Miran Marelja iz HDZ-a.

Umjesto Anke Matić, u Lokalnoj akcijskoj grupi Grad će predstavljati Ljubica Ukić

Gradsko vijeće usvojilo je i prijedlog da Grad Knin u Lokalnoj akcijskoj grupi Dinara 1831 umjesto Anke Matić predstavlja Ljubica Ukić.

Gradski vijećnik SDP-a Mirko Antunović ocijenio je da iza smjene “leže” politički motivi, što je dogradonačelnik Nikola Blažević kategorički odbacio. Osim Ljubice Ukić Grad Knin u LAG-u predstavlja i Željko Džepina.

O radnom mjestu Nikole Lončara

U vijećničkim pitanjima, nezavisna vijećnica Vedrana Požar zanimala se koji su razlozi otkaza Nikoli Lončaru i jesu li ti razlozi možda političke ili nacionalne prirode.

– Nikola Lončar nije dobio otkaz. Sukladno odredbama zakona, stavljen je “na raspolaganje” i dobiva plaću. Ne postoje nikakvi politički niti nacionalni razlozi za to – odgovorio je kninski dogradonačelnik Nikola Blažević.

Mirko Antunović demonstrativno napustio sjednicu

Budući da je smatrao da je došlo do povrede poslovnika zbog toga što je dnevni red sjednice proširen s 34 na 35 točaka iako je na početku sjednice izglasan dnevni red s 34 točke, vijećnik Mirko Antunović je demonstrativno napustio sjednicu nakon 34. točke dnevnog reda.

Većina vijećnika Gradskog vijeća smatrala je da nije došlo do povrede poslovnika.

Autorska prava su vlasništvo Udruge HUK

Izbornik