• Naslovna
  • Društvo
  • Ministarstvo okoliša podnijelo optužni prijedlog protiv DIV-a jer nema okolišnu dozvolu za tvornicu u Kninu

Ministarstvo okoliša podnijelo optužni prijedlog protiv DIV-a jer nema okolišnu dozvolu za tvornicu u Kninu


divTvrtka DIV nije ishodila okolišnu dozvolu za postojeće postrojenje za proizvodnju vijčane robe, strojnih dijelova i metalnih proizvoda u Kninu, kao ni za novo postrojenje tvornice u Kninu, pa je Ministarstvo zaštite okoliša zbog počinjenog prekršaja nadležnom prekršajnom sudu u Kninu podnijelo optužni prijedlog protiv DIV-a te direktora te tvrtke, stoji između ostaloga u izvješću Ministarstva zaštite okoliša i prirode o provedenom koordiniranom nadzoru.

U izvješću se navodi da je zbog utvrđenih nepravilnostii, a rješenjem Vodopravne inspekcije DIV-u još u travnju naređeno da na lokaciji podružnice u Kninu blindira izlaz oborinske kanalizacije zapunjene mazutom koja ima ispust u lagunu te ispust u baru sa istočne strane tvornice kao i da izvrši rekonstrukciju, odnosno dogradnju postojećeg uređaja ili izgradnju novog uređaja za pročišćavanje tehnoloških otpadnih voda adekvatnog kapaciteta i kvalitete pročišćavanja.

Istim rješenjem DIV će morati izvršiti geodetsko snimanje kompletnog sustava interne odvodnje, uključivo i nove hale, sa preglednim stanjem tehnološke, sanitarne i oborinske kanalizacije te svih objekata na sustavu interne odvodnje, s prikazom svih ispusta. Osim toga, morat će izvršiti kontrolu ispravnosti svih dijelova internog sustava odvodnje otpadnih voda koji do sada nisu ispitani, a osobito na svojstvo nepropusnosti. Na kraju, DIV je dužan provoditi i uskladiti ispitivanje kvalitete i količine tehnoloških otpadnih voda s odredbama zakona te Hrvatskim vodama redovito dostavljati očevidnike.

Izvješće Ministarstva kninski ekolozi dočekali su apelom da DIV krene poslovati prema zakonima.

– Sve ono što godinama tvrdimo pokazalo se istinitim. Ministarstvo zaštite okoliša je nakon naših brojnih upita ipak za javnost objavilo rezultete koordiniranog inspekcijskog nadzora u kojem između ostaloga stoji da DIV radi bez okolišne i vodopravne dozvole. Naša je namjera da se konačno prestane zagađivati rijeka Krka, da DIV krene poslovati prema zakonima RH, ali bez zatvaranja tvornice i gubljenja radnih mjesta te da se što prije sanira i “crna točka”. A sve one koji nas podržavaju u našoj namjeri molimo da u imena svojih facebook profila dodaju srednje ime Krka – komentirala je izvješće Ministarstva voditeljica kninske Ekološke udruge Inga Kukolj.

Izbornik