• Naslovna
  • Društvo
  • Završena proslava Oluje: Milanović brutalno izviždan; Državni vrh se nije pojavio u mimohodu

Završena proslava Oluje: Milanović brutalno izviždan; Državni vrh se nije pojavio u mimohodu


Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović doživio je znatno veće salve zvižduka od prošlogodišnjih na današnjoj središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 19. obljetnice VRO Oluja u Kninu. Zviždalo se i Predsjedniku Republike Ivi Josipoviću, no ne toliko intenzivno kao premijeru.

Na kraju niti jedan od njih, kao ni predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, nije sudjelovao u svečanom mimohodu ulicama grada iako je to protokolom bilo predviđeno. U mimohodu su, dakle bez državnog vrha, sudjelovali predstavnici Oružanih snaga RH, policije, braniteljskih i stradalničkih udruga te građani.

Zviždanje premijeru nije prestajalo od početka do kraja njegovog obraćanja, a on se posebno obratio onima koji mu zvižde.

– Dame i gospodo, uvaženi gosti, pozdrav svima, a naročito onima koji drugu godinu zaredom deru svoje grlo. Nama neka dođu zviždati na Markov trg, jer to je mjesto gdje se zviždi, a ovo je mjesto gdje se poštuje sve one koji su pali za Hrvatsku. Ovu Vladu izabrali su hrvatski građani i nastavit ćemo taj posao raditi u interesu Hrvatske. Moja Vlada je narodna Vlada koju je izabrao hrvatski narod, većinom Hrvatice i Hrvati. I dok je tako upravljat ćemo ovom zemljom i voditi je na pravi put. To je put hrvatskih interesa – poručio je Milanović praćen zvižducima i povicima: “skidajte ga”.

Puno manjim zvižducima dočekan je Predsjednik Republike Ivo Josipović, kojemu su iz publike dobacivali: “Vukovar!”.

– Vukovar i Knin su hrvatske svetinje. Hrvatskoj su njeni branitelji ostavili kao dužnost slobodu, demokraciju, ljudska prava i gospodarske ciljeve. Hrvatska je pobijedila u ratu, a mora pobijediti i u miru. Moramo pobijediti dosadašnju krizu, bijedu i sve nedemokratske tendencije koje prepoznajemo u hrvatskom društvu  – kazao je Josipović.

Predsjednik Hrvatskog sabora, Josip Leko izrazio je zabrinutost podjelama u društvu.

– Prema svim hrvatskim braniteljima izražavam svoje najiskrenije poštovanje i divljenje. Izražavam i žaljenje što su na njihov dan u Hrvatskoj prisutni duboki razdori koji bi Hrvatsku u ratu sigurni doveli do uništenja. Pojavile su se snage kojima ne odgovara naše jedinstvo. Osuđujem posijano sjeme razdora. Iz poštivanja prema braniteljima odlučio sam sudjelovati u ovoj proslavi, no moram istaknuti kako sam zabrinut velikim podjelama u državi – istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora.

Prije govora Milanovića, Leke i Josipovića, višeminutni pljesak na ispunjenom glavnom kninskom trgu doživjelo je spominjanje imena prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana od strane brigadira u mirovini Ivana Vukića. Pljesak je pri dolasku na glavni kninski trg dobila i predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović.

Središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 19. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja započela je u Kninu već u 8 sati ujutro budnicom ulicama grada nakon čega su uslijedili svečanost podizanja državne zastave na kninskoj tvrđavi te polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred Spomenika hrvatske pobjede „Oluja ’95“.

Nakon središnjeg trenutka proslave, odnosno govora državnih dužnosnika, održan je mimohod od Trga Ante Starčevića do crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta gdje je svečanu svetu misu za domovinu predvodio šibenski biskup mons. Ante Ivas.

Biskup Ivas je upozorio da neki Oluju još uvijek drže zločinačkom akcijom.

– Sve civilizacije svijeta poznaju i priznaju bitnu razliku između branitelja i agresora, žrtve i lopova, a mi želimo biti civilizirani narod. I jesmo. Na žalost, vidljivo je da i danas neki u svojim planovima i ranim načertanijama o regiji, o regionu ovu časnu Oluju drže zločinačkom akcijom, a sve sudionike i podupiratelje, od velikog predsjednika Franje do branitelja i njihovih zapovjednika, zločincima. Pa čak i nakon oslobađajuće presude našim generalima i braniteljima – kazao je mons. Ivas.

Poslije mise održan je zajednički ručak, odnosno podjela vojničkog graha građanstvu i posjetiteljima grada Knina na igralištu kod OŠ dr. Franje Tuđmana, a priređen je i program za branitelje u parku u ulici dr. Franje Tuđmana u organizaciji Grada Knina i udruga iz domovinskog rata.

U poslijepodnevnim satima odigrana je nogometna utakmica između veterana 4. i 7. gardijske brigade i Humanih zvijezda Hrvatske te je održana VII. tradicionalna Smotra folklora u organizaciji HKD Napredak.

Nakon toga održana je Donatorsko aukcijska prodaja slika u prostoru crkve Gospe Velikog Hrvatskog krsnog zavjeta u izgradnji, a sav prihod od prodaje namijenjen je dovršetku izgradnje crkve. Do danas u 19 sati prikupljeno je pola milijuna kuna.

Proslava Oluje u Kninu završila je koncertom Slavonskih lola i Gorana Karana kojega je na Trgu Ante Starčevića organizirao Grad Knin te Open Air Party-jem na Trgu Marka Marulića.

Izbornik