Danas kreće odvojeno prikupljanje otpada


064928_c79826a3fc89bb0b138eSvi gradovi i općine dužni su od danas građanima omogućiti razdvajanje sedam iskoristivih komponenti otpada: papira, metala, stakla, plastike, tekstila te problematičnog i glomaznog otpada. Utvrđeno je to Zakonom o održivom gospodarenju otpadom koji je donesen još prije godinu dana no jedinicama lokalne samouprave, odnosno tvrtkama koje se bave održavanjem čistoće, dana je godina dana prilagodbe. Ipak, pitanje je jesu li se i prilagodile.

Knin je spreman na dio koji se odnosi na odvojeno skupljanje papira, stakla i tekstila na javnim površinama. Naime, već su postavljeni kontejneri za papir i tekstil, a u tijeku je formiranje zelenih otoka za ostale vrste otpada.

“Za to će trebati osigurati veće javne površine na kojima ćemo postaviti pet do šest kontejnera”, kaže Marko Perić, direktor tvrtke Čistoća i zelenilo.

No, na odvojeno skupljanje otpada u kućanstvima i privrednim subjektima, trebat će još pričekati. Naime, resorno ministarstvo još uvijek nije donijelo prijedlog cjenika obračuna odvoza selektivnog otpada, a rok je danas.

“Kante se ne mogu postaviti dok ne znamo po kojim ćemo cijenama građanima obračunavati odvoz otpada”, ističe Perić.

Drugi problem predstavlja i prikupljanje biootpada. Tvrtka, naime, nema kuda s njim jer Knin još uvijek nema reciklažno dvorište.

Do 1. siječnja 2015. godine gradovi i općine morat će osigurati odvojeno prikupljanje papira, metala, plastike, stakla, električnog i elektroničkog otpada, otpadnih baterija i akumulatora i guma, a do kraja 2018. godine mora biti uspostavljen cjeloviti sustav gospodarenja otpadom.

Izvor: HRT Centar Knin

Izbornik