• Naslovna
  • Kultura
  • Sutra (u petak) u 14h na tvrđavi izložba “Život u gradu”

Sutra (u petak) u 14h na tvrđavi izložba “Život u gradu”


Sutra će se u Galeriji Kninskog muzeja na tvrđavi otvoriti participacijska izložba “Život u gradu” nastala u suradnji umjetnica Kristine Leko i Vedrane Madžar s građanima Knina. 

Kninjani i Kninjanke su u proteklih tjedan dana umjetnicama donosili  materijale iz privatnih obiteljskih arhiva te ih zajedno s njima oblikovali u izložbu, ambijent koji uključuje fotografije, dokumente, crteže, osobne predmete, medijske zapise…

Predmeti organizirani  u 10-tak cjelina između ostalog uključuju zbirku gramofonskih ploča kupljenih i slušanih u starom gradu 1970-ih, jednu modnu kolekciju i fotografije iz školskih dana, kutiju koja je u izbjeglištvu devedesetih služila kao podloga za glavu u improviziranom smještaju, šivaću mašinu s kojom je jedna majka 1990-tih školovala djecu u Zagrebu, fotografiju iz izbjeglištva 1940-tih, tank za kisik iz savezničkog američkog aviona koji je u vrijeme Drugog svjetskog rata pao blizu Knina, priče o pomoći starijim ljudima, programi pomoć u kući,  pjesmu o Kninu….

Cilj je izložbe zabilježiti povijest kninske svakodnevnice i pri tome razvijati demokratizaciju kulture sjećanja.

Izložba će se moći razgledati do 15. siječnja 2024., svakog radnog dana od 8 do 15 sati. Kroz postav izložbe posjetitelje će voditi sami građani te učenici srednje škole Lovro Monti po naknadno najavljenom rasporedu. 

Izložba je dio višegodišnjeg programa “Demokratizacija kulture sjećanja” kojeg umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon iz Zagreba provodi od 2018. godine i u okviru kojeg je 2019. u Kninu s lokalnim partnerima Udrugom Porta, Narodnom knjižnicom – Knin i Srednjom školom Lovro Monti  pokrenut projekt “Zidne novine” koji traje do danas.

Plan je u 2024. u daljnjoj suradnji s Kninskim muzejom i muzejskom osobljem, a temeljem prikupljenih artefakata i priča napraviti seriju privremenih intervencija u postav Kninskog muzeja. Na taj način proširit će se etnografska zbirka muzeja te će se građani Knina i lokalne udruge u kulturi aktivno uključiti u rad ove institucije.

Organizatori izložbe su Kninski muzej, Narodna knjižnica – Knin i Umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon, Zagreb

Podrška: Obrazovno-kulturna udruga “Porta” i Srednja škola Lovro Monti, Knin

Financijski pokrovitelj: Zaklada Kultura nova u okviru programske podrške Otvorenom likovnom pogonu za organizacijski razvoj i sudjelovanje u kulturi.

Izbornik