Održane još dvije volonterske akcije u sklopu projekta Laboratorij ideja


Nakon volonterskih akcija u Kijevu i Biskupiji kojima su se uredili dječji parkovi, u sklopu projekta Laboratorij ideja, koji Udruga za djecu i mlade „Čarobni svijet“ provodi od rujna 2022. godine na području Knina, Kijeva, Biskupije i Kistanja, održane su volonterske akcije i u Kistanjama i Kninu.

U Kistanjama se održala volonterska akcija „Boje i cvijeće za park i veselje veće“. Akciju je podržala Općina Kistanje osiguravši potreban materijal te klupu koju je Vijeće mladih „Laboratorij ideja“ predložilo da se postavi u park. Skupio se velik broj volontera svih uzrasta te su „zasukali rukave“ i uljepšali dječji park pored stare zgrade općine. U cvjetne gredice zasađene su nove sadnice začinskog bilja, očišćen je prostor oko sprava i ono najšarenije – betonska podloga ocrtana je brojnim didaktičkim igricama koje će najmlađi stanovnici Kistanja koristiti za igru i učenje.

Četvrta volonterska akcija održana je u Kninu u suradnji s Udrugom Sv. Bartolomej. Dvodnevna volonterska akcija pod nazivom „Naša vizija – INKLUZIJA“, uz promociju volonterstva, dodatno je za cilj imala naglasiti koncept inkluzije koji potiče uključivanje svih pojedinaca u društvo i ostvarenje punog potencijala svakog pojedinca koji je dio zajednice. Stoga su volonteri dva dana proveli u druženju i zabavi u Udruzi Sv. Bartolomej. Igrali su društvene igre, pripremali lavandu, pjevali i plesali, navijali i izrađivali košare od papira. Ova je volonterska akcija pokazala kako su različitosti između ljudi bogatstvo koje treba njegovati. Dva dana druženja volonterima su proletjela u trenu te su potvrdili svojevrsni lajt motiv cjelokupnog projekta Laboratorij ideja – različitosti su bogatstvo, a ne razlog za sukobe i razdvajanje.

Cilj je četiriju održanih volonterskih akcija promovirati volonterstvo kao oblik uključivanja u život zajednice. Iz Udruge Čarobni svijet još jednom zahvaljuju svim volonterima – malima i velikima – koji su se odazvali volonterskim akcijama i svoje slobodno vrijeme odlučili utrošiti za druge i za poboljšanje svoje zajednice.  

Projekt „Laboratorij ideja“ podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Izbornik