• Naslovna
  • Društvo
  • Davor Runtić predstavio ratnu trilogiju; Govorio o Dedakoviću, Borkoviću, Manoliću, Tuđmanu…

Davor Runtić predstavio ratnu trilogiju; Govorio o Dedakoviću, Borkoviću, Manoliću, Tuđmanu…


Jedan od najplodnijih kroničara Domovinskog rata Davor Runtić predstavio je danas u knjižnici trilogiju “Istočnoslavonska ratna kronika: Vukovar – Vinkovci 1991. – 1998.”.

O autoru je najprije govorio hrvatski branitelj Goran Grguričin istaknuvši da Runtićevo pisanje predstavlja prepreku tomu da se prošlost relativizira i zaboravi kao i branu za razne navodne istine.

Dodao je kako se autor u svojim djelima fokusirao na 1991. godinu koja je temelj Domovinskog rata.

Sam autor je posebno govorio o braniteljima koji su, kako je rekao, bili najbolje što je Hrvatska imala da bi na kraju pribijani na stup srama. Branitelji nisu bili kriminalci i nisu išli u rat zbog siromaštva, kako im se iz nekih centara moći pripisuje nego su bili domoljubi, rekao je Runtić.

Govorio je Runtić o legendarnom zapovjedniku Vukovara Mili Dedakoviću, o tome kako je prestao biti progonjen kad je dobio iskaznicu HDZ-a i kako mu se osobno ispričao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Pričao je i o mladom Jastrebu Branku Borkoviću koji je, kako je autor napomenuo, bio igrač Josipa Manolića u njegovoj namjeri da smijeni Tuđmana.

Sve tri knjige možete posuditi u kninskoj knjižnici.

Izbornik