Učenici OŠ dr. Franje Tuđmana u Rumunjskoj


Učenici OŠ dr. Franje Tuđmana boravili su u Rumunjskoj na završnoj mobilnosti Erasmus+ KA229 projekta „INnovative, CREative, DIgital Education – Incredible Education“

Od 15. do 19. svibnja 2023. godine u gradu Pitești (Rumunjska) nedaleko Bukurešta održala se peta aktivnost učenja, poučavanja i osposobljavanja u okviru Erasmus+ projekta Incredible Education.

Projekt sufinancira Europska unija iz programa Erasmus+.

Na mobilnosti su, uz projektne partnere iz Italije, Rumunjske, Turske, Grčke i Francuske sudjelovali i učenici Marija Goga Jejina, Maria Jelić, Tea Simić, Lea Burnać, Petar Deronja, Ivano Grgić i Andrej Batić u pratnji učiteljice likovne kulture Nene Ivković i učiteljice povijesti Dragice Rončević, koordinatorice Erasmus+ projekta.

U okviru programa organizirane su razne radionice i predavanja. Prvi dan je započeo icebreaking aktivnostima, prezentacijama i Treasure Huntom u/o gradu domaćinu. Naglasak je i ovaj put bio na učenju novih digitalnih alata, ali i stjecanju novih iskustva, upoznavanju nove kulture i tradicije, načina školovanja i života, te usavršavanju engleskog jezika.

Ovom prilikom je održana Creative Thinking radionica gdje su učenici bili podijeljeni u internacionalne grupe. Svaka grupa je raspravljala i uspoređivala rasporede sati u školi te način kako poboljšati školski sustav.

U internacionalnim grupama odrađena je i radionica o ljudskim pravima gdje je skrenuta pozornost koja su ljudska prava te na njihovo kršenje.

Škola domaćin ima razvijenu robotiku te su rado pokazali svoje rezultate sa svjetskih natjecanja. Unatoč kiši, uspješno je odrađen program posjetom dvorcu Bran (poznatom i kao Drakulin dvorac u Transilvaniji) i dvorcu Peleș (neki ga smatraju najljepšim dvorcem u Rumunjskoj).

Jedan dan je proveden u glavnom gradu Bukureštu gdje su partneri posjetili ogromni Parlament i prekrasni Caru‘ cu bere. U dobrom društvu brzo vrijeme prođe. Zadnji dan je stigao prebrzo.  Upitnici su ispunjeni, certifikati podijeljeni i sve je bilo spremnu za završnu, nezboravnu oproštajnu večeru Erasmus tima projekta ,,Incredible Education“.

Zadnja mobilnost je bila idealna prilika da se pokažu rezultati projekta. Na državnom natjecanju MADE FOR EUROPE održanom u travnju u Rumunjskoj,  Mihai Temiac, učenik partnerske škole iz Pitestija je predstavio digitalni časopis WEB TOOL COLECTION u kojoj su sadržani svi digitalni alati koji su bili predviđeni u projektu na svim mobilnostima i osvojio PRVO MJESTO.  To je odlična vijest za sve sudionike projekta, ali i priznanje za sam projekt.

Višednevni boravak u sklopu Erasmus programa, kako u Rumunjskoj tako i u drugim partnerskim državama, učenicima i učiteljima predstavlja uistinu nezaboravno iskustvo. Iako bi ekipa rado ostala još koji dan, vrijeme je bilo za poći doma.  

Tekst i foto: OŠ dr. Franje Tuđmana

Izbornik