• Naslovna
  • Društvo
  • OŠ dr. Franje Tuđmana bila domaćin učenicima i nastavnicima iz pet zemalja

OŠ dr. Franje Tuđmana bila domaćin učenicima i nastavnicima iz pet zemalja


Osnovna škola dr. Franje Tuđmana iz Knina je od 3. do 6. travnja 2023. bila domaćin učenicima i nastavnicima iz Francuske, Italije, Rumunjske, Grčke i Turske u okviru Erasmus projekta „Incredible Education”.

Erasmus+ KA229 projekt  „IN-CRE-DIble EDUCATION” – „Innovative, Creative, Digital Education” provodi se od rujna 2020. Partneri su Rumunjska (Pitesti), Italija (Torre del Greco), Grčka (Atena), Turska (Adana) i Francuska (Martinik – prekooceanski francuski teritorij). Projekt sufinancira Europska unija iz programa Erasmus+.

Četrdeset i dvoje učenika i nastavnika iz partnerskih škola zajedno s učenicima i učiteljima Osnovne škole dr. Franje Tuđmana i koordinatoricom Dragicom Rončević sudjelovalo je u četiri dana aktivnosti.

Održane su radionice o digitalnim alatima, prijateljstvu, Design Thinking Based Workshop…, kvizovi,  prezentacije o hrvatskom školstvu te zemljama partnerima, a u srijedu je održan zajednički uskršnji doručak gdje su se sudionici imali prilike upoznati s raznim uskršnjim običajima zemalja sudionica.

Sam program su obogatili školski zbor i KUD „Kralj Zvonimir“ iz Knina.

Osim radionica i prezentacija u školi, učenici su imali priliku posjetiti Kninsku tvrđavu, Tvrđavu sv. Mihovila, NP Krka, Etnoland, Krčić, grad Knin, Šibenik i Split. Nažalost, zbog vremena (bure) neke tvrđave su bile zatvorene, a bura je spriječila i posjet Memorijalnom centru Fausta Vrančića na Prviću.

Eramus projekti su odlična prilika za razvoj komunikacijskih, jezičnih kao i digitalnih vještina, te upoznavanje kuturnih i prirodnih ljepota određene zemlje. Iskustvo koje uvijek ostaje u sjećanju. 

Ovo je bila četvrta mobilnost u Hrvatskoj prije završne mobilnosti koja će se održati u svibnju 2023. u Rumunjskoj. Mobilnost u Adani, koja je trebala biti sredinom veljače, nije održana zbog razornog potresa koji je pogodio taj dio Turske uz katastrofalne posljedice.

Izbornik