Knin: Proslavljena 27. obljetnica Oluje


U Kninu se danas održava središnja svečanost Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

– Hrvatska je svoj put prešla teško i ništa nije dobila besplatno nego skupo uz visoku kamatu. Jedino je nama stalo do ove zemlje, a svi ostali su promatrači – naglasio je u prigodnom obraćanju Predsjednik RH Zoran Milanović osvrnuvši se i na aktualnu geopolitičku situaciju i u tom kontekstu posebno istaknuvši problem Hrvata u BiH koji su, kako je rekao, obespravljeni i vrijeđani.

Spomenuo je i da je odlazak Srba s ovih prostora 1995. godine ljudska tragedija kojoj su prethodili ljudska pohlepa i ljudska glupost vlastodržaca u Beogradu.

– U posljedne vrijeme se ponovno pokušava Hrvatsku optuživati lažnim i jalovim optužbama o protjerivanju srpskog stanovništva iako je poznato da ih je vodstvo pobunjenih Srba u suradnji s Beogradom prisililo na evakuaciju – kazao je u svom prigodnom govoru predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Premijer Plenković je naglasio da Srbija ne pokazuje istinsku spremnost da prizna svoju odgovornost u zločinačkom pothvatu Miloševićevog režima.

Cijeli program započeo je jutros budnicom ulicama grada, nastavio se polaganjem vijenaca kod Spomenika hrvatske pobjede na glavnom kninskom trgu i podizanjem zastave na tvrđavi te čitanjem imena poginulih hrvatskih branitelja.

Nakon obraćanja predsjednika Vlade RH, predsjednika Hrvatskog sabora i Predsjednika RH na Dinarinomm igralištu program je nastavljen svetom misom u Gospinoj crkvi.

Večeras su na trgu na rasporedu koncerti Doris Dragović (u 21:00) i Opće opasnosti (u 22:30).

Tekst i foto: I. Š.

Izbornik