General Ademi predstavio svoj ratni dnevnik


General Rahim Ademi predstavio je danas u Kninu svoj ratni dnevnik nazvan “Samo istina”.

Predstavljajući knjigu general Ademi progovorio je o niz faktografskih detalja bitnih za ključni dio hrvatske povijesti.

Tako smo saznali o potpunom razilaženju Glavnog stožera Hrvatske vojske s jedne i ministra obrane Gojka Šuška skupa s generalima Ademijem i Gotovinom – s druge strane i to u vezi odabira pravca s kojeg će se napasti i osloboditi Knin.

Glavni stožer bio je za “partizansku rutu” iz pravca Zadra, Šibenika i Sinja, a Šušak, Gotovina i Ademi za rutu “preko Dinare” koja je, kako je Ademi naglasio, potpuno iznenadila neprijatelja.

Doznali smo i da je opet Glavni stožer samo dan prije Oluje predložio napad iz pravca Strmice, što Šušak, Gotovina i Ademi nisu prihvatili.

Ademi je spomenuo i važnost akcije “Ljeto 95” naglasivši da je ta akcija možda bitnija od same Oluje.

Spomenuo je Ademi i humane i plemenite momente rata kao onaj kada je nazvao generala Koradea i zamolio ga da “ne tuče” po koloni izbjeglica u kojoj su uz civile bili i vojnici takozvane Krajine.

Osim Ademija o knjizi su govorili i povjesničar prof. dr. sc. Josip Jurčević te Ademijev suborac, prof. Ante Nadomir Tadić Šutra koji su istaknuli da će Ademijev ratni dnevnik postati jedno od temeljnih djela za znanstveno izučavanje Oluje.

Predstavljanje ratnog dnevnika, u organizaciji Narodne knjižnice – Knin, održano je u Multifunkcionalnoj dvorani Studentskog doma fra Luje Maruna, a pratilo ga je 40-ak posjetitelja među kojima i gradonačelnik Grada Knina Marijo Ćaćić.

Promocija je održana u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice VRO Oluja.

Tekst i foto: I. Š.

Izbornik