• Naslovna
  • Društvo
  • Mlada Kninjanka Barbara Grgić u svom podcastu razgovara s brojnim poznatim ličnostima iz svijeta kulture i umjetnosti

Mlada Kninjanka Barbara Grgić u svom podcastu razgovara s brojnim poznatim ličnostima iz svijeta kulture i umjetnosti


Na Digilab NSK Podcasti kanalu na YouTubeu kao i na svim relevantnim aplikacijama i servisima za audio sadržaj kao što su Spotify, Deezer, Google Podcasti i Podbean slušati možete čak šest novih podcasta.

Jedan od njih je i podcast Beli Zagreb Grad, mlade hrvatske novinarke Barbare Grgić. Rođena Kninjanka u Zagrebu živi i radi već šest godina. Prošle je godine, netom nakon potresa u Zagrebu, pokrenula portal Beli Zagreb Grad, kao svojevrsni nastavak istoimenog projekta, koji na društvenim mrežama postoji još od 2017. godine.

“Portal Beli Zagreb Grad pokrenula sam netom nakon potresa u Zagrebu, u jeku pandemije COVID-19. Prilikom pokretanja portala neprestano sam imala na umu: grad su ljudi. Zagreb živi i diše kulturu, a kreatorima iste potrebna je pomoć više nego ikad. Dok su ostale medije preplavljivale vijesti o novim brojevima zaraženih, na Belom Zagreb Gradu nastajale su prve najave novih predstava, novih knjiga, filmova, koncerata na otvorenom i izložbi. Upravo je pandemija dokazala da se u teška vremena okrećemo upravo kulturi. Više smo čitali, slušali glazbu i gledali filmove. Jedva smo čekali da sve završi kako bismo ponovno mogli otići na koncert ili predstavu koju dugo odgađamo. Beli Zagreb Grad je od dana kada je pokrenut bio vrelo kulturnih sadržaja – vijesti iz kulture, najava događaja i intervjua s brojnim umjetnicima. Ispostavilo se da je takav sadržaj bio prijeko potreban svima u moru crnih brojeva kojima su nas svakodnevno obasipali”, govori Barbara Grgić, osnivačica i glavna urednica portala, inače po struci profesorica hrvatskog i latinskog jezika.

Do sad je snimila i objavila 11 podcasta, a neki od gostiju bili su operna pjevačica i sopranistica Barbara Suhodolčan, nezavisna kustosica Sonja Švec Španjol, glazbeni producent Antonino Šimić, mladi redatelj i glumac Marin Pavelić, mladi kantautori Đuro Ravenščak, Pava Ćorić, Vincent Šepić (Zo), Matej Nakić (Bluvinil) i Vinko Ćemeraš.

Zašto je pojeo vuk magare, kako je rođena Istrijanka postala poznata Purgerica, u kojoj hrvatskoj knjižnici korisnici dolaze iz čak 120 gradova i mjesta diljem svijeta, kako su povezani inzulin i mozak, zašto čak 50 posto Hrvatske ne čita i kakve viceve pričaju fonetičari, doznajte u DigiLab NSK Podcastima – podcastima o kulturi, znanosti i obrazovanju koje je pokrenula Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Foto: Angelo Virag

Izbornik